Kirjoittaja Aihe: Työvoimapulan paluu ja kosto  (Luettu 308820 kertaa)

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 745
 • Liked: 7903
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1620 : 11.09.2019, 16:59:26 »

Tämä on asian pihvi. Jos orjatyön / silpputyön vastaanottaminen johtaa elinolojen heikentymiseen, ei kukaan normaaliälyinen mene töihin. Kaikki muu on joko teeskentelyä tai naivismia.


Korjatkaa toki jos olen ymmärtänyt asian väärin, mutta eikös tuossa tullutkin tiivistetysti selitettyä perustulon tai negatiivisen tuloveron perimmäinen syy.
Totuus ei ole vihapuhetta. Se on totuus.

Vasara ja tanssi

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 095
 • Liked: 9368
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1621 : 11.09.2019, 17:09:42 »
Miksi?

Helpompihan rekryn on toki olla tekemättä kunnolla työtään, sen kun istuu vain laiskana ja odottaa kunnes ehkä tulisi superhakemuksia. Mutta jos haastatellaan, testataan, luetaan, kokoustetaan ja on koeaikaa ja koulutusta työhön jne... Niin miksei lähtökohtaisesti voi antaa mahdollisuutta kaikille?

Koska työn itsensä suorittaminen ei yleensä mitään monihuippuosaajaa tarvitse, vaan henkilön joka suoriutuu tehtävästä kun se on kertaalleen selitetty ja pikku hiljaa kasvaa vaativampaan rooliin (töitä on erilaisia jne). Lisäksi, kun hakemuksia tulee vaikka se +100, niin ei niitä selata kuin siihen asti, että on löytynyt viisi sopivaa jotka haastatellaan. Jos niistä ei löytynyt selataan pinoa parin hakijan verran lisää.

Sähköisissä hakemuksissa on helppo karsia esim koulutus+ikä yhdistelmällä turhat (esim ei yo/kk-tutkintoa tai +35v pois). Ei työnantaja saa siitä mitään lisäarvoa, että hakija on superduperylipätevä tai kokemusta on +30v, vaan työnantajan (usein rekryäjä itse) mielestä tällainen "liian hyvä hakija" on kilpailija tulevissa ylempien tehtävien haussa = ei jatkoon koska oma etu.

Jos voit kuvitella mitä tahansa raadollista työnhausta, niin todellisuus on paljon karumpaa. Terv pöydän kummallakin puolella ollut.

Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

guest15586

 • Vieras
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1622 : 11.09.2019, 17:40:07 »
Anna Kontula väitteli lahtari Jari Ehrnroothin kanssa.
Valitettavan huonoja työnantajia olet ilmeisesti kohdannut, kun kutsut heitä lahtareiksi.

Nimimerkillä Helmeri tuntuu olevan lukihäiriö. Jari Ehrnrooth kannattaa yövartijavaltiota eli sellaista valtiota, missä olisi todella ankeaa olla köyhä. Valtion roolin tulisi olla hänen mielestään uuslibertaristisen ihanteen mukaisesti lähinnä nimellinen ja hänen dystopioissaan köyhät olisivat kyykyssä tai haudassa. Mistään hyvinvointivaltiosta ei voi herran unelmissa puhua.

Kannattaisi ehkä hieman googlailla ennen kuin rientää lausumaan mielipiteitään. Ohimennen sanottuna, Jari E. ei ole käsittääkseni sitä rikasta sukua vaan elänyt elämänsä valtion rahoilla tutkijana. Onkohan herralle oma oletettu erinomaisuus noussut päähän, koska hänen dystopioissaan mitään yliopistoja ei rahoitettaisi valtion kirstusta vaan ihan vapaaehtoisin lahjoituksin. Saattaisi hänen oma elämänsäkin olla aika ankeaa onnelassaan.

No voi voi. Niinpäs on. Siis lukihäiriö. Lahtareita tuntuu olevan kaikki, joilla erilainen käsitys työllistymisestä? Ehkä minäkin olen lahtari?

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 322
 • Liked: 4366
 • Mersupersu
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1623 : 11.09.2019, 17:49:07 »
No voi voi. Niinpäs on. Siis lukihäiriö. Lahtareita tuntuu olevan kaikki, joilla erilainen käsitys työllistymisestä? Ehkä minäkin olen lahtari?

Kehotan tutustumaan Jari Ehrnroothin kirjalliseen tuotantoon ennen kuin ryhdyt nolaamaan itseäsi ihmisten seurassa, jotka osaavat sekä lukea että googlata.

Tässä nyt aluksi ihan ilmaiseksi:

https://yle.fi/uutiset/3-10244313

Lainaus
Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän

Sote on vasta alkua, aktivointimalli ensituulahdus. Vanhoillinen hyvinvointivaltio on tullut aatteellisen, poliittisen ja taloudellisen tiensä päähän. Tulevalla vaalikaudella alkaa suomalaisen yhteiskuntapolitiikan ennennäkemätön korjaus.

Oman arvioni mukaan tulemme siirtymään hyvinvointimallista (well-being) hyvintoimintamalliin (well-doing), jossa vastuu vapaan yksilön itsenäisestä hyvästä elämästä palautetaan valtiolta sinne minne se kuuluukin: yksilölle itselleen.

Erilaisten sosiaalitukien ja palvelujen varassa elävien suomalaisten on syytä tiedostaa, että pian kaikki menee uusiksi.

Tukiriippuvuus tekee ihmisistä epävapaita valtion alamaisia ja sehän on perustuslakimme edistyshengen vastaista. Vapaista yksilöistä muodostuva liberaali kansakunta voi edistyä vain parantamalla jokaisen yksilön itsenäistä toimeentuloa, työn tuottavuutta ja kykyä antaa arvoa luova työpanoksensa koko kulttuurin kehitykseen.

Toisin sanoen, vapaamatkustuksen helpot ajat ovat pian muisto vain.

Tämä 2020-luvun sosiaalipolitiikka merkitsee valtavaa asennemuutosta.

Ensinnäkin, marxilaisen kollektivismin ja tulontasauksen aatteellinen perusta romahtaa lopullisesti.

Toiseksi, konsensuspolitiikka tulee hajoamaan, koska julkistalouden välttämättömät uudistukset pakottavat siihen.

Kolmanneksi, yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kehittäminen alkaa yhä enemmän kohdistua toisten kustannuksella elämisen, vastuuttomuuden ja vapaamatkustuksen poistamiseen.

Terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys.

Neljänneksi, 2020-luvun sosiaalipolitiikassa tullaan yleisesti ymmärtämään, että terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys. Kohtuullinen hyvinvointi tarvitaan siihen että vapaa yksilö voi keskittyä luomaan jotakin arvokasta.

Karl Marxin ja Friedrich Engelsin 170 vuotta sitten ilmestynyttä Kommunistista manifestia lukiessa ei voi olla hämmästelemättä heidän pääideansa järjettömyyttä.

Sosialistisessa unelmassahan vähiten koulutettu ja alkeellisimpia ruumiillisia töitä tekevä yhteiskuntaluokka, proletariaatti, nousee historiallisen kehityksen johtavaksi voimaksi kumoamalla kapitalistisen markkinatalouden ja tuotantovälineiden yksityisomistuksen.

1900-luvulla näimme, millaista sosialismia valtaan päässeen työväestön edustajat rakensivat ja miten hyvin tuotantovälineiden yhteisomistus ja suunnitelmatalous toimivat. Hölmöläisten puuhalta vaikuttanut nurinkurinen proletaarinen yhteiskuntajärjestys ei missään johtanut ihanteelliseen kommunismiin, jossa jokaisen yksilön vapaus on jokaisen yksilön vapauden ehto, kuten aatteen parrakkaat profeetat kauniisti muotoilivat.

Kun marxilaisen sosialismin varjo vetäytyy menneisyyteen, yhteiskunnallista palvelujärjestelmää tullaan kehittämään klassisen liberalismin ja yleisen velvollisuusetiikan pohjalta.

Toistaiseksi eduskunnassa ihmetellään niitä jotka harjoittavat itsenäistä ajattelua ja puhuvat niin kuin oma järki sanoo. Ensi vuosikymmenellä yksilöllinen kansanedustajuus ja siihen perustuvat liittolaissuhteet tulevat uudeksi maan tavaksi, kun autoritääriset puolueet aletaan nähdä vapaista yksilöistä muodostuvan kansan edustamista rajoittavina instituutioina. Puolueita suosivan suhteellisen vaalitavan tilalle voisi syntyä vapaa kaksivaiheinen kansanvaali yksiöllisen ehdokkaaksi asettumisen pohjalta.

Politiikkaa koossapitäväksi ja vakautta luovaksi tekijäksi tulee entistä selkeämpi budjettikuri. 1960-luvun sosiaalipolitiikan pääarkkitehti Pekka Kuusihan oli sitä mieltä, että sosiaaliset tulonsiirrot eivät saisi ylittää 20 prosentin rajaa. Käytännössä raja on asettunut korkeammalle.

Hyvinvointipalvelujen kustannukset ovat jo kaksi kertaa aiheuttaneet valtaisan rahoituskriisin(siirryt toiseen palveluun) talouden normaalivaihteluun kuuluvien lamakausien aikana. Toistuvasti kriisiin ajautuva malli ei voi olla oikea. Sekä 1990- että 2010- luvuilla kriisi puhkesi(siirryt toiseen palveluun) ja suurleikkaukset tehtiin, kun sosiaalikulujen suhde bruttokansantuotteeseen ylitti 30 prosentin rajan.

2020-luvun sosiaalipolitiikassa päätöksentekoa ja vaalilupauksia järkevöittävät budjettirajoittimet, jotka ennaltaehkäisevät kriisit ja paniikinomaiset leikkaukset. Palvelujärjestelmän laadullinen kehitystyö esimerkiksi koulutuksessa ja sivistyksessä on vakaammalla pohjalla, kun rahoitus on puskuroitu lamakausien varalta.

Työllisyysastetta on nostettava ja itsenäisesti toimeentulevien osuutta vahvistettava. Erityisenä ongelmanryhmänä kaikki ne edes jossain määrin työkykyiset ihmiset, joiden työn tuottavuus ei riitä työllistymiseen vapailla markkinoilla, on erikoisjärjestelyjen avulla ja ilman porsaanreikiä ohjattava ansaitsemaan elantonsa ainakin osittain esimerkiksi takuutyömarkkinoiden ja kolmannen sektorin avulla.

Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään.

Terveyspolitiikassa jokaisen on otettava vastuu omista elintavoistaan ja niiden seurauksista. Sairausvakuutuksen on rajoitettava tuottamuksellisten vahinkojen korvaamista selkeiden yksilöllisten terveydenhoitosopimusten avulla. Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään ja siten ottaa ylimääräistä niiltä jotka elävät vastuullista hyvää elämää.

Tämä on terveyspalveluihimme nyt sisältyvä suurin epäoikeudenmukaisuus eikä se voi loputtomiin jatkua, koska kustannusten kasvu ylittää kestokyvyn. Vakavasti sairaat ja vanheneva väestö tarvitsevat hoitoa joka tapauksessa.

Koulutuspolitiikassa yksilönvastuu tarkoittaa sitä, että jokaisen on kouluttauduttava niin, että hän onnistuu työllistymään.

Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.

Tätä nykyä meillä on yhä ihmisiä, jotka maksuttomassa koulutusjärjestelmässämme hankkivat itselleen jonkun tutkinnon ja alkavat sitten syyttää järjestelmää, jos eivät saa koulutusta vastaavaa työpaikkaa. Tällainen vastuunpakoilu on kauhistuttava esimerkki siitä mihin vanhoillinen hyvinvointiajattelu on johtanut. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.

Kun joku rohkea poliittinen päättäjä, kuten kansanedustaja Susanna Koski, esiintyy vapaamatkustusta rajoittavan oikeudenmukaisuuden äänenä, joka vaatii itsenäistä harkinta- ja toimintakykyä kaikilta vapailta yksilöiltä, vanhoilliseen sosialistiseen kollektivismiin sitoutuneet populistit rientävät syyttämään häntä fasistiksi, vaikka hänen ajattelunsa täysin johdonmukaisesti seuraa perustuslakimme ydinarvoa.

Vapauden ja valistuksen valtakunnassa vastuu hyvästä, terveestä, kunnollisesta ja tuottavasta elämästä kuuluu yksilöille – siis aivan jokaiselle meistä. Koska me itsenäiset ja vapaat ihmiset kuitenkin olemme riippuvaisia toisistamme, on reilua, että kaikki ponnistelevat ja tekevät parhaansa. Tämän ja vain tämän yleisen vastuuperiaatteen vallitessa rakentuu oikeudenmukainen yhteiskunta.

Kun sosialistiseen tulontasaukseen nojaava hyvinvointimalli korjataan yksilönvastuuseen ohjaavaksi hyvintoimintamalliksi, anarkistiset parasiittiunelmat romahtavat, jokaisen yksilön velvollisuuksien rima nousee ja koko kulttuuri pääsee kehittymään korkeammalle eettiselle tasolle.

Jari Ehrnrooth

Kirjoittaja kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija. Hän on kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää suoraan osoitteeseen palaute.ehrnrooth@gmail.com
Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

guest15586

 • Vieras
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1624 : 11.09.2019, 19:48:00 »
No voi voi. Niinpäs on. Siis lukihäiriö. Lahtareita tuntuu olevan kaikki, joilla erilainen käsitys työllistymisestä? Ehkä minäkin olen lahtari?

Kehotan tutustumaan Jari Ehrnroothin kirjalliseen tuotantoon ennen kuin ryhdyt nolaamaan itseäsi ihmisten seurassa, jotka osaavat sekä lukea että googlata.

Tässä nyt aluksi ihan ilmaiseksi:

https://yle.fi/uutiset/3-10244313

Lainaus
Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän

Sote on vasta alkua, aktivointimalli ensituulahdus. Vanhoillinen hyvinvointivaltio on tullut aatteellisen, poliittisen ja taloudellisen tiensä päähän. Tulevalla vaalikaudella alkaa suomalaisen yhteiskuntapolitiikan ennennäkemätön korjaus.

Oman arvioni mukaan tulemme siirtymään hyvinvointimallista (well-being) hyvintoimintamalliin (well-doing), jossa vastuu vapaan yksilön itsenäisestä hyvästä elämästä palautetaan valtiolta sinne minne se kuuluukin: yksilölle itselleen.

Erilaisten sosiaalitukien ja palvelujen varassa elävien suomalaisten on syytä tiedostaa, että pian kaikki menee uusiksi.

Tukiriippuvuus tekee ihmisistä epävapaita valtion alamaisia ja sehän on perustuslakimme edistyshengen vastaista. Vapaista yksilöistä muodostuva liberaali kansakunta voi edistyä vain parantamalla jokaisen yksilön itsenäistä toimeentuloa, työn tuottavuutta ja kykyä antaa arvoa luova työpanoksensa koko kulttuurin kehitykseen.

Toisin sanoen, vapaamatkustuksen helpot ajat ovat pian muisto vain.

Tämä 2020-luvun sosiaalipolitiikka merkitsee valtavaa asennemuutosta.

Ensinnäkin, marxilaisen kollektivismin ja tulontasauksen aatteellinen perusta romahtaa lopullisesti.

Toiseksi, konsensuspolitiikka tulee hajoamaan, koska julkistalouden välttämättömät uudistukset pakottavat siihen.

Kolmanneksi, yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kehittäminen alkaa yhä enemmän kohdistua toisten kustannuksella elämisen, vastuuttomuuden ja vapaamatkustuksen poistamiseen.

Terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys.

Neljänneksi, 2020-luvun sosiaalipolitiikassa tullaan yleisesti ymmärtämään, että terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus vaan edellytys. Kohtuullinen hyvinvointi tarvitaan siihen että vapaa yksilö voi keskittyä luomaan jotakin arvokasta.

Karl Marxin ja Friedrich Engelsin 170 vuotta sitten ilmestynyttä Kommunistista manifestia lukiessa ei voi olla hämmästelemättä heidän pääideansa järjettömyyttä.

Sosialistisessa unelmassahan vähiten koulutettu ja alkeellisimpia ruumiillisia töitä tekevä yhteiskuntaluokka, proletariaatti, nousee historiallisen kehityksen johtavaksi voimaksi kumoamalla kapitalistisen markkinatalouden ja tuotantovälineiden yksityisomistuksen.

1900-luvulla näimme, millaista sosialismia valtaan päässeen työväestön edustajat rakensivat ja miten hyvin tuotantovälineiden yhteisomistus ja suunnitelmatalous toimivat. Hölmöläisten puuhalta vaikuttanut nurinkurinen proletaarinen yhteiskuntajärjestys ei missään johtanut ihanteelliseen kommunismiin, jossa jokaisen yksilön vapaus on jokaisen yksilön vapauden ehto, kuten aatteen parrakkaat profeetat kauniisti muotoilivat.

Kun marxilaisen sosialismin varjo vetäytyy menneisyyteen, yhteiskunnallista palvelujärjestelmää tullaan kehittämään klassisen liberalismin ja yleisen velvollisuusetiikan pohjalta.

Toistaiseksi eduskunnassa ihmetellään niitä jotka harjoittavat itsenäistä ajattelua ja puhuvat niin kuin oma järki sanoo. Ensi vuosikymmenellä yksilöllinen kansanedustajuus ja siihen perustuvat liittolaissuhteet tulevat uudeksi maan tavaksi, kun autoritääriset puolueet aletaan nähdä vapaista yksilöistä muodostuvan kansan edustamista rajoittavina instituutioina. Puolueita suosivan suhteellisen vaalitavan tilalle voisi syntyä vapaa kaksivaiheinen kansanvaali yksiöllisen ehdokkaaksi asettumisen pohjalta.

Politiikkaa koossapitäväksi ja vakautta luovaksi tekijäksi tulee entistä selkeämpi budjettikuri. 1960-luvun sosiaalipolitiikan pääarkkitehti Pekka Kuusihan oli sitä mieltä, että sosiaaliset tulonsiirrot eivät saisi ylittää 20 prosentin rajaa. Käytännössä raja on asettunut korkeammalle.

Hyvinvointipalvelujen kustannukset ovat jo kaksi kertaa aiheuttaneet valtaisan rahoituskriisin(siirryt toiseen palveluun) talouden normaalivaihteluun kuuluvien lamakausien aikana. Toistuvasti kriisiin ajautuva malli ei voi olla oikea. Sekä 1990- että 2010- luvuilla kriisi puhkesi(siirryt toiseen palveluun) ja suurleikkaukset tehtiin, kun sosiaalikulujen suhde bruttokansantuotteeseen ylitti 30 prosentin rajan.

2020-luvun sosiaalipolitiikassa päätöksentekoa ja vaalilupauksia järkevöittävät budjettirajoittimet, jotka ennaltaehkäisevät kriisit ja paniikinomaiset leikkaukset. Palvelujärjestelmän laadullinen kehitystyö esimerkiksi koulutuksessa ja sivistyksessä on vakaammalla pohjalla, kun rahoitus on puskuroitu lamakausien varalta.

Työllisyysastetta on nostettava ja itsenäisesti toimeentulevien osuutta vahvistettava. Erityisenä ongelmanryhmänä kaikki ne edes jossain määrin työkykyiset ihmiset, joiden työn tuottavuus ei riitä työllistymiseen vapailla markkinoilla, on erikoisjärjestelyjen avulla ja ilman porsaanreikiä ohjattava ansaitsemaan elantonsa ainakin osittain esimerkiksi takuutyömarkkinoiden ja kolmannen sektorin avulla.

Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään.

Terveyspolitiikassa jokaisen on otettava vastuu omista elintavoistaan ja niiden seurauksista. Sairausvakuutuksen on rajoitettava tuottamuksellisten vahinkojen korvaamista selkeiden yksilöllisten terveydenhoitosopimusten avulla. Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään ja siten ottaa ylimääräistä niiltä jotka elävät vastuullista hyvää elämää.

Tämä on terveyspalveluihimme nyt sisältyvä suurin epäoikeudenmukaisuus eikä se voi loputtomiin jatkua, koska kustannusten kasvu ylittää kestokyvyn. Vakavasti sairaat ja vanheneva väestö tarvitsevat hoitoa joka tapauksessa.

Koulutuspolitiikassa yksilönvastuu tarkoittaa sitä, että jokaisen on kouluttauduttava niin, että hän onnistuu työllistymään.

Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.

Tätä nykyä meillä on yhä ihmisiä, jotka maksuttomassa koulutusjärjestelmässämme hankkivat itselleen jonkun tutkinnon ja alkavat sitten syyttää järjestelmää, jos eivät saa koulutusta vastaavaa työpaikkaa. Tällainen vastuunpakoilu on kauhistuttava esimerkki siitä mihin vanhoillinen hyvinvointiajattelu on johtanut. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.

Kun joku rohkea poliittinen päättäjä, kuten kansanedustaja Susanna Koski, esiintyy vapaamatkustusta rajoittavan oikeudenmukaisuuden äänenä, joka vaatii itsenäistä harkinta- ja toimintakykyä kaikilta vapailta yksilöiltä, vanhoilliseen sosialistiseen kollektivismiin sitoutuneet populistit rientävät syyttämään häntä fasistiksi, vaikka hänen ajattelunsa täysin johdonmukaisesti seuraa perustuslakimme ydinarvoa.

Vapauden ja valistuksen valtakunnassa vastuu hyvästä, terveestä, kunnollisesta ja tuottavasta elämästä kuuluu yksilöille – siis aivan jokaiselle meistä. Koska me itsenäiset ja vapaat ihmiset kuitenkin olemme riippuvaisia toisistamme, on reilua, että kaikki ponnistelevat ja tekevät parhaansa. Tämän ja vain tämän yleisen vastuuperiaatteen vallitessa rakentuu oikeudenmukainen yhteiskunta.

Kun sosialistiseen tulontasaukseen nojaava hyvinvointimalli korjataan yksilönvastuuseen ohjaavaksi hyvintoimintamalliksi, anarkistiset parasiittiunelmat romahtavat, jokaisen yksilön velvollisuuksien rima nousee ja koko kulttuuri pääsee kehittymään korkeammalle eettiselle tasolle.

Jari Ehrnrooth

Kirjoittaja kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija. Hän on kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää suoraan osoitteeseen palaute.ehrnrooth@gmail.com

Ei itärajalla syntynyt mies kovin paha voi olla?

Kari Kinnunen

 • Vieras
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1625 : 11.09.2019, 20:07:08 »
Lainaus käyttäjältä: Jari Ehrnrooth
Kirjoittaja kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija. Hän on kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää suoraan osoitteeseen palaute.ehrnrooth@gmail.com

Mitenkähän Jari-pojan unelmamaassa mahtaisi kulttuuriakakoomikko toimeen tulla...?
Käsittääkseni kapitalistien unelmassa ei juuri kulttuureja tutkita, ellei hommasta ole kohden nopeaa voittoa saatavissa.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 688
 • Liked: 4743
 • Tulisipa jo kesä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1626 : 11.09.2019, 20:22:00 »

UPM: Rauman paperikoneen suunniteltuun sulkemiseen vaikuttavat myös erityiset Suomi-tekijät
Metsä
11:20
Juha Kaihlanen

Epävarmuus hakkuista ja energiaveroista sekä huippukorkeat työvoimakustannukset ja joustamattomat työehdot, johtaja Anu Ahola luettelee kilpailukykyä syöviä kotimaisia tekijöitä.

UPM perustelee Rauman aikakauslehtipaperikoneen ja Ranskassa Chapellen sanomalehtipaperitehtaan sulkemis- ja myyntisuunnitelmia kapasiteetin sopeuttamisella painopapereiden yli 10 vuotta jatkuneeseen kysynnän laskuun.

Suunnitelman kohteena olevat paperikoneet ovat kustannuskilpailukyvyltään UPM:n heikoimpia.

UPM:n Communication Papersin sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola sanoo, että Rauman koneen sulkemissuunnitelmaan vaikuttavat myös erityiset Suomi-tekijät.
Suomesta paperien kuljetuskustannukset päämarkkina-alueille ovat korkeat. Sen lisäksi puun hinta on Aholan mukaan lähtenyt hiipimään ylös ja hintapaineet ovat edelleen kovat.

”Epävarmuutta puumarkkinaan luo keskustelu hakkuiden rajoittamisesta.” Myös pitkään jatkunut keskustelu energiaveroista ja yritystuista lisää hänen mukaansa epävarmuutta, kun pohditaan paljon energiaa kuluttavien paperikoneiden toimintaedellytyksiä.

”Kolmantena on mainittava, että yksikkötyövoimakustannukset ovat aivan huipputasolla Suomessa ja työehdot hyvin joustamattomat”, Ahola listaa kotimaisten tehtaiden kilpailukykyä syöviä tekijöitä.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.505383


Tavallaan tuo myös kielii sitä, että Suomen tuotannosta ei ole tajuttu vetää ns töpseliä seinästä jo vuosikymmeniä sitten vaan nitkuteltu ja toivottu, että jos tämä tästä.
Nyt ollaan tilanteessa, että tulee seinä vastaan sekä työntekijöille, että työnantajille.

Sen verran paperiteollisuutta tunnen, että ei se noin ole, ks. boldaamani. Nimittäin, jo vuosia sitten UPM:ssä on tehty päätös, että näistä kahdesta koneesta luovutaan lähivuosina. Oikea ajankohta oli asialle sitten nyt.
Nimittäin, suunnitelmat siitä, mihin koneisiin tehdään uusintainvestointeja tulevina vuosina, ovat pitkän tähtäimen suunnitelmia. Ja kääntäen, uusintainvestointien ulkopuolelle jääville koneille jää kouraan Musta-Pekka … khöm… Pelle-Petter, eli ne ajetaan loppuun.

Minkä Anu Ahola unohtaa tai jättää sanomatta tahallaan, on Suomen kevyt irtisanomissuoja verrattuna vaikkapa Ranskaan. Chapellen sanomalehtipaperikonetta ei pysäytetä, vaan se myydään, koska tuo on pienimmän riesan tie. Todennäköisesti paikallinen johto ostaa koneen pois jonkin sijoittajaryhmän rahoituksella. UPM luopuu siitä romuraudan hinnalla.

Auringonvalo tappaa virukset

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 318
 • Liked: 7187
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1627 : 11.09.2019, 20:24:37 »
Lainaus käyttäjältä: Jari Ehrnrooth
Kirjoittaja kirjailija ja filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija. Hän on kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti. Syntyi Koitereella, kirjoittaa Munkkiniemessä, juoksee Keskuspuistossa. Palautetta kirjoittajalle voi lähettää suoraan osoitteeseen palaute.ehrnrooth@gmail.com

Mitenkähän Jari-pojan unelmamaassa mahtaisi kulttuuriakakoomikko toimeen tulla...?
Käsittääkseni kapitalistien unelmassa ei juuri kulttuureja tutkita, ellei hommasta ole kohden nopeaa voittoa saatavissa.

Juuri näin! Kun puhutaan köyhimmistä niin puhutaan varsin pienistä rahoista ja aivan helvetiti kalliimpi De Luxe sosiaalietuuksia nosteskeleva parasiittinen keski- ja jopa yläluokka unohdetaan niin julkikommarien kuin cuckoomustenkin puheissa. Julkinen sektori pitäisi purkaa aivan kokonaan ja jokaisen työpaikan tarpeellisuus arvioida siten että onko tuohon todellakin varaa tai edes tarvetta, tai onko siitä peräti vain haittaa.

Ehkä joskus jaksan koostaa taulukon julkisen sektori rakenteesta, nyt en, mutta kohtuu nopealla googlauksella selviää että mielekästä julkisen sektorin työtä tekee Suomessa ehkä reilut 200 000 ihmistä. Tässä joukossa on mukana kaikki ne jotka tavallinen ihminen saa nopeasti luetella; opet, hoitsut, lääkärit, poliisit, brankkarit, sotilaat ne jne. Saa alkaa keksimään jo hieman harvinaisempia hommiakin että pääsee edes siihen 200 000..

Tämä valtava turhakkeiden ja haitakkeiden joukko syö Suomen kilpailukyvyn ja aiheuttaa talousromahduksen. Ei köyhät.

Simppeli esimerkki vielä: miljoona köyhää ja kymppitonni vuodessa tekee 10 miljardia jos puhuttaisiin nettotulosta josta on siivottu alvikin pois, siis todellisuudessa varmaan suurin piirtein 1200-1400 €/ kk tuloista nykysysteemissä. Kymppitonnin bruttotuloista taas helähtäisi valtiolle suorina veroina heti 2000-3000 € ja välillisinä veroina sitten lisää..

Suomessa ei siis olisi mahdotonta ollenkaan tarjota vastikkeetonta sosiaaliapua vaikka 3 miljoonalle ihmiselle.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 688
 • Liked: 4743
 • Tulisipa jo kesä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1628 : 11.09.2019, 20:33:01 »
Julkinen sektori pitäisi purkaa aivan kokonaan ja jokaisen työpaikan tarpeellisuus arvioida siten että onko tuohon todellakin varaa tai edes tarvetta, tai onko siitä peräti vain haittaa.

Jokainen voi todeta tuon, kun joku turhake jää eläkkeelle, niin ketään ei palkata tilalle. Näiden lisäksi lakkautuspalkalla vuosikaudet loisivat, joilta lopetettiin virka ilmeisesti  ;D tarpeettomana.

Lisäisin sinun perkuutalkoiden kohteeksi myös kaikki ne, joiden palkan maksaa jokin julkista sektoria lähellä toimiva tai sille palvelutuotantoa tekevä yritys.
Hyvä postaus, Jaska!
Auringonvalo tappaa virukset

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 439
 • Liked: 14571
 • Kuka jos en minä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1629 : 11.09.2019, 20:37:20 »
Tuota noin. 10 000e/v on yläkanttiin. 6-7000e/kk on ihan realismia siellä pahnanpohjimmaisilla. Ja siitä pitäisi maksaa 4-500e/kk jostain ''asunnosta''. En sitten tiedä toki että miten tuo jakautuu. Käytännössä joku luottotiedot menettänyt/entinen yrittäjä/velkahelvetissä/nisti yms voi olla tuolla 40% leikatulla perusosalla. Paljonko sitten on yli ja alle tonnin tienaavia köyhiä? Alle tonnin/kk oli vielä käytännössä kaikki ei ansiosidonnaiset työttömät/sosiaalirahalla olevat 2000-luvun alusta asti(tässä hämää viiden, kuuden suurimman paikkakunnan asumishinnat, eli tuon ulkopuolella myös), jos kohta nyttemmin on tullut näitä muuteman euron/kympin korotuksia, jotka ovat nostaneet sen vähän vajaan tonnin eurin tai kympin yli tonnin. Eli 12 000e brutto josta vuokra vie puolet.
Hedelmistään puu tunnetaan.

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 961
 • Liked: 7365
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1630 : 12.09.2019, 12:49:03 »
Lainaus
Arnolds-yrittäjänä vastaat kaikista kahvilasi liiketoiminnoista, myös alkuinvestoinneista. Vastavuoroisesti saat käyttöösi toimipisteen, herkulliset tuotteet, tunnetun ketjun edut ja tuen menestyksen rakentamiseen sekä koulutuksen kaikkiin työtehtäviin. Tuemme sinua jatkuvasti menestyksesi rakentamisessa.

Et välttämättä tarvitse aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, yhteistyökykysi ja asenteesi merkitsevät enemmän. Aito kiinnostus kahvila-alaa kohtaan ja mahdollinen ravintola-alan kokemus ovat varmasti hyödyksi. Tärkeintä on kuitenkin halusi tuottaa ihmisten päivään pieniä onnellisia hetkiä herkuttelun ja hyvän palvelun muodossa.

Olemme Suomen Franchising-Yhdistys ry:n jäsen. Tutustu ensin alla oleviin tietoihin ja lähetä sen jälkeen hakemuksesi.

Haemme yrittäjiä kohteisiin ympäri Suomen

Haemme yrittäjiä eri puolelle Suomea. Ole rohkeasti yhteydessä, jos Arnolds-yrittäjyys kiinnostaa. Tällä hetkellä haettavana olevat kohteet:

Rinteenkulma, Rovaniemi
Malminnova, Helsinki
Hansakortteli, Turku
Jumbo, Vantaa

Oletko donitsiperheemme uusin jäsen?

Lisäys: Citykenteriin ja Hertsiin pääsisi myös.

Lainaus
Oletko sinä donitsiperheemme uusi jäsen?
Helsingin ydinkeskustan Citycenterin ja Herttoniemen Hertsin Arnoldsit etsivät yrittäjiään.
Arnolds-yrittäjänä vastaat kahvilasi liiketoiminnasta. Saat käyttöösi uuden upean toimipisteen, herkulliset tuotteet, tunnetun ketjun edut sekä täyden tuen menestykseksi rakentamiseen.
Mikäli kiinnostuit yrittäjyydestä, kurkkaa lisätietoja osoitteesta www.arnolds.fi tai ota yhteyttä Elinaan
« Viimeksi muokattu: 12.09.2019, 14:41:18 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 322
 • Liked: 4366
 • Mersupersu
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1631 : 12.09.2019, 13:13:19 »
Lainaus
Vastavuoroisesti saat käyttöösi toimipisteen

Ai? Ilmaiseksi vai? Vai maksetaanko liisauksen yhteydessä preemiota tilavuokran asemesta?

Muistuu mieleen McDonald's ketjun alkuvaiheet kun (huijari)toimitusjohtaja vei veljeksiltä rahat ja vaikutusvallan vuokraamalla näille liiketilan tontin ja rakennuksen. Mahdollinen liikevoitto valui vuokriin.

Nämä leasingit ovat vihoviimeinen yrittämismuoto Suomessa. Ostat ylihintaan tuotteet ja olet ketjun armoilla. En ryhtyisi, mutta moni kotipizzan ja tämänkin ketjun "yrittäjä" varmaan maksaa rankalla tavalla ryhtymisestään moiseen.
Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 961
 • Liked: 7365
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1632 : 12.09.2019, 13:51:22 »
Lainaus
Tule meille töihin!

Voitimme juuri lisää kilpailutuksia ja kutsumme uusia kouluttajia mukaan asiantuntijoiden joukkoomme. Etsimme nyt suomen kielen sekä yhteiskunta- ja työelämätaitojen kouluttajia.

Olemme Suomen suurin aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskouluttaja ja valtakunnallisesti merkittävä työelämävalmennusten toteuttaja. Meillä työskentelee jo lähes kaksisataa koulutus- ja valmennusalan huippuasiantuntijaa. Tarjoamme jokaiselle työntekijällemme mahdollisuuden kehittyä ja onnistua. 

Paikkakunnat: Helsinki ja Vantaa, sekä Järvenpäähän kaivataan lisävahvistuksia

Työtehtävät: Työkokemuksestasi, koulutuksestasi ja osaamisestasi riippuen työtehtäväsi voivat painottua enemmän suomen kielen tai yhteiskunta- ja työelämätaitojen opetukseen. Lisäksi tehtäviin kuuluvat koulutuksen valmistelutehtävät, yhteistyö sidosryhmien kanssa sekä raportointi.

Suomen kielen opetus:
Ylempi korkeakoulututkinto. Vähintään aineopinnot suomen kielessä. Opettajan pedagogiset opinnot (35 ov tai 60 op). Opetustyökokemusta aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksesta suomen kielen opetuksesta vähintään 1 vuosi.

Yhteiskunta ja työelämätaitojen opetus:
Ylempi korkeakoulututkinto. Pedagoginen pätevyys. Kokemusta yhteiskunta- ja työelämätaitojen opettamisesta tai ohjauksesta työelämään/opintoihin aikuisille maahanmuuttajille vähintään 1 vuosi.

Työt alkavat sopimuksen mukaan, syys-lokakuussa. Palkkaus sopimuksen mukaan. Työnkesto yli 12 kuukautta. Vain pätevyyksien täyttävät otetaan huomioon.

https://arffman.rekrytointi.com/paikat/?o=A_RJ&jid=517&fbclid=IwAR0IkPIhi7fr5_bUJiLRt4XZvU7dIuoaF-YeZbcrEj44iSXuZx4n5OSAEwQ

Facebookin algoritmihuone on jännä paikka.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

S.O.Mali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 530
 • Liked: 878
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1633 : 13.09.2019, 00:36:15 »
A-talkissa keskustelua aiheesta:

https://areena.yle.fi/1-4584680

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 095
 • Liked: 9368
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1634 : 18.09.2019, 14:18:02 »

Perheyrityksen toimitusjohtajalta kovat sanat Rinteen hallituksen lupauksesta – ei kaipaa ”kikkailua veroilla” vaan työntekijöitä

Betoniliitoksia ja liittopalkkeja valmistavan Peikko Group -perheyrityksen toimitusjohtajan mukaan investoimisessa ei ole järkeä, jos työvoimasta on samaan aikaan pulaa.

Alkusyksystä valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) lupaili ”turbonappia”, joka saa vauhtiin yritysten investoinnit. Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus päätti tiistaina päättyneessä budjettiriihessä tehdä esityksen kaksinkertaisista poistoista kone- ja laiteinvestointeihin kannustamiseksi neljän vuoden ajaksi. Tämä tarkoittaisi yritysten kannalta niiden maksaman verotuksen lykkääntymistä.

Betoniliitoksia ja liittopalkkeja valmistavan Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen ei anna painoarvoa poistoja koskevalle hallituksen esitykselle.
”Emme tee yhtäkään investointipäätöstä muuta kuin asiakkaiden tarpeiden perusteella. Emme tee yhtäkään investointipäätöstä sillä perusteella, että voimme kikkailla jollakin verotusasteella”, Paananen sanoi. Paanasen mukaan investoinneissa ei ole järkeä, jos työvoimasta on samaan aikaan pulaa.

"Jos meillä on robotteja, jotka tälläkin hetkellä seisovat, kun ei saada porukkaa niitä hoitamaan, miksi investoisimme niitä lisää."

Paananen kertoi, ettei Peikko Groupiin löydy tarpeeksi työvoimaa, vaikka töitä löytyisi heti.
”On huolestuttavaa, että yrityksissä on työvoimapulaa, vaikka on kova työttömyys.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/390db80c-7eb8-448a-93bf-22af30002c90


On kyllä niin eriskummallisen hämmästyttävä yhtälö, että sen paikkaamisen kaivataan multihuippuosaajaa paskastaniasta ?

Vai oliko niin, että työstä maksettava palkka ei kelpaa työhön jo koulutetulle henkilölle ?

 :roll:

Täältä voi tiedustella vastausta ym dilemmaan:

https://www.peikko.fi/henkilosto-ja-tyopaikat/avoimet-tyopaikat/hitsaajia-ja-robottihitsaajia/
Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 322
 • Liked: 4366
 • Mersupersu
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1635 : 18.09.2019, 15:31:47 »
Lainaus
Julkaistu: 19.08.2019
Etsimme Lahdessa sijaitseviin tuotantolaitoksiimme

HITSAAJIA JA ROBOTTIHITSAAJIA

Tehtävissä edellytämme aikaisempaa alan kokemusta, joustavaa asennetta ja sitoutumista yrityksen tavoitteisiin.

Ammattitaitoista hitsaajaa tuskin kiinnostaa kovin alhainen palkka. Noista oikeista osaajista kun tuppaa olemaan pulaa ihan kunnon palkoillakin. Viimeisin stoori, jonka kuulin tälläiseltä rautakouralta oli, että korjailivat Kiinassa hitsatun laivan runkoa, kun saumahitsaukset eivät läpäisseet tarkastusta. Kuinkahan surkea hitsisauman tarvitseekaan olla, että se ei runkosaumassa kelpaa..?

Kun googlailee, niin haaviin tarttuu kaikenlaista...

https://yle.fi/uutiset/3-9851798

Lainaus
”Uuno Turhapurolla tuskin oli bonuksia” – myyntipäällikkö Kimmo Varvikko alensi palkkaansa bonusten toivossa
Esimerkiksi myyntityötä tekeville kannattaisi jakaa mieluummin bonuksia kuin palkankorotuksia, kertoo tuore palkitsemistutkimus.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005859531.html

Lainaus
Politiikka ei kuulu työpaikalle. Tätä mieltä on Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen. Hän teki huhtikuussa Työrauha 2018 -kansalaisaloitteen, jolla pyritään rajaamaan poliittisia lakkoja.

https://www.talouselama.fi/uutiset/lahtelaisyrittaja-kummastelee-perjantain-tyonseisausta-muut-riitelevat-topi-paananen-joutuu-maksumieheksi/52b6f363-b041-328a-844c-1d8c4d7e87a9

Lainaus
"Itse yrityksillä ei ole osaa eikä arpaa politiikkaan, joka liittyy aktiivimalliin ja työnseisaukseen. Mielestäni politikointi kuuluu vapaa-ajalle eikä työaikaan. On vain kysyttävä, miksi minä joudun maksumieheksi hallituksen ja ay-liikkeen välisestä kiistasta."

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/08/03/tyonantaja-lataa-tyoajasta-itkeminen-katastrofaalista

Lainaus
- Työajan lisääminen on periaatteessa palkanalennus. En usko, että työajan lisäämisellä kilpailukyky paranee. Se on keppiä eikä porkkanaa.

Schroderus arvioi, ettei työajan lisääminen onnistu varsinkaan vuorotyössä. Ihmiset eivät jaksa.

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen ei ymmärrä työnteosta valittamista tässä työllisyyden tilanteessa.

- Työajasta itkeminen on katastrofaalista. Jos jonkun aikaa joutuu tekemään enemmän töitä, niin taivas kaatuu niskaan, Paananen lataa.

Luultavasti totaalimulkku äijä, jonka firmaa ammattimiehet osaavat varoa. Jos se työ niin ihanaa olisi, niin herrat tekisivät sen itse.
Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 811
 • Liked: 22261
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1636 : 18.09.2019, 15:42:19 »
Peikko Group Oy on vuosia kyntänyt tappiolla ja rakennusbuumin huipulla noussut voitolliseksi, luulen että pomolla on niin sanotusti noussut urea hattuun. Ajat ovat muuttumassa ja luultavasti rakennusalalla alkaa kamppailu siitä mikä yritys selviää ja mikä joutuu konkurssiin.

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/peikko-group-oy/06419267/taloustiedot

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 811
 • Liked: 22261
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1637 : 18.09.2019, 15:45:01 »
Lainaus
x

Rakennusliiton mukaan Olympiastadionin kunnostusurakassa on ilmennyt työehtoihin liittyviä epäkohtia, kertoo Svenska Yle.

Rakennusliitto on lähes kahden vuoden ajan seurannut Olympiastadionin kunnostusurakkaa.

Liiton mukaan 340 henkilöllä, jotka ovat työskennelleet alihankkijoiden kautta, on ollut ongelmia. He ovat työskennelleet kolmessatoista eri yrityksessä. Pääurakoitsija on rakennusyhtiö Skanska.

– Olemme huomanneet, että ihmisille on maksettu väärän palkkaluokan mukaan, tai joissakin tapauksissa ylityö- ja matkakorvausta ei ole maksettu, kertoo Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimitsija Johanna Elonen.

Rakennusliitto epäilee myös, että työntekijöille on annettu laittomia lomautuksia.

Liiton mukaan laittomia työoloja on sovellettu pääasiassa itäeurooppalaisiin työntekijöihin.

– Suurin osa työntekijöistä tulee Itä-Euroopasta, eivätkä he tiedä suomalaisista työehtosopimuksista.

x

https://yle.fi/uutiset/3-10976284

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 095
 • Liked: 9368
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1638 : 19.09.2019, 16:03:52 »

Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa – Miksi se on Suomessa niin vaikeaa?
Suomessa on enemmän ikärasismia, heikommat työvoimapalvelut ja vähemmän osa-aikatyötä.

Teemu Luukka HS
Julkaistu: 19.9. 15:51
 
KANSALAISET olisivat terveempiä ja Suomen valtion huolet olisivat huomattavasti nykyistä pienempiä, jos suomalaiset yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä runsaasti kuin Ruotsissa.

Tällaisen viestin antoi valtiovarainministeriön korkein virkamies, valtiosihteeri Martti Hetemäki tiistaina, kun hän puhui Antti Rinteen (sd) hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen julkistamistilaisuudessa.

TILASTOJEN VALOSSA Hetemäen havainto on totta.

Suomessa 55–64-vuotiaista merkittävästi pienempi osa käy töissä kuin muissa Pohjoismaissa. Eurostatin viime vuoden loppupuolen tilaston mukaan Ruotsissa tämän ikäryhmän ihmisistä on töissä 76,4 prosenttia ja Islannissa jopa lähes 84 prosenttia. Suomessa 55–64-vuotiaiden työllisyysaste jää 62,5 prosenttiin.

Alhainen työllisyysaste koskee etenkin vanhenevia suomalaisia miehiä. Suomi on Euroopassa jokseenkin ainoa maa, jossa yli 55-vuotiaiden naisten osuus työvoimasta on suurempi kuin miesten.

Ikäryhmässä 25–54 työllisyysaste ei jää juurikaan jälkeen Ruotsista.

HETEMÄKI SANOI, että Suomessa olisi 91 000 työllistä enemmän, jos 55–64-vuotiaiden työllisyysaste olisi yhtä korkea kuin Ruotsissa.

Se on kolmanneksen enemmän kuin hallituksen tavoite, joka on 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä.
Lisäksi valtion talous saataisiin tasapainoon, jos 55–64-vuotiaiden työllisyys nostettaisiin Ruotsin tasolle. Tämä kohtentaisi valtion taloutta 2,5 miljardilla eurolla. Ensi vuonna valtio suunnittelee ottavansa velkaa kaksi miljardia euroa. Hetemäen mukaan vanhempien ikäryhmien työssäkäynti ei olisi hyväksi vain valtiolle vaan ennen kaikkea ihmiselle itselleen.

pitkä ja ihan mielenkiintoinen juttu:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006244285.html


Sikälikin mielenkiintoinen juttu työllisyydestä ja sen ongelmista, että käytännössä yhtäkään näistä ongelmista ei maahanmuutto auta, lähes päinvastoin.

Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 605
 • Liked: 75504
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1639 : 19.09.2019, 17:53:15 »
Sikälikin mielenkiintoinen juttu työllisyydestä ja sen ongelmista, että käytännössä yhtäkään näistä ongelmista ei maahanmuutto auta, lähes päinvastoin.

Ei lähes vaan täysin. Maahanmuuttajien ja kantaväestön työllisyyysasteen ero on Ruotsissa OECD-maiden suurin. Tämä siitä huolimatta, että länsimaisten maahanmuuttajien työllisyysaste on korkea.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 811
 • Liked: 22261
 • Ego sum Spartacus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1640 : 20.09.2019, 13:42:54 »
Lainaus
Maahanmuuttajien työllistymiseen luotiin malli (Pirkanmaa)
Pirkanmaalla maahanmuuttajien parissa työskentelevät tahot pistivät hynttyyt yhteen ja kehittivät uuden työssä kotoutumisen mallin. Sen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien nopeaa työllistymistä ja tukea kotoutumista. Kolmivuotinen hanke päättyi elokuussa ja nyt hyviksi todetut toimintatavat ovat laajennettavissa koko Suomeen.

Hyvin onnistuttiin, arvioivat Kiito-hankkeen projektipäällikkö Ene Härkönen ja yrityskoordinaattori Aarne Hämäläinen Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.

x

Flilippiiniläinen, kahdeksan vuotta Kanadassa ravintola-alan töitä tehnyt ja kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut Marian Salazar harjoitteli tarjoilijan töitä ja sai Kiidon tuella työpaikan Los Pollos -ravintolasta. – Suomi sujuu ja hänen englanninkielentaidostaan on ollut apua ruokalistojen kääntämisessäkin, sanoo ravintolan omistaja Toni Leskinen.

Elokuun lopussa päättyneen hankkeen kohderyhmänä olivat pääsääntöisesti kotoutusajan piirissä olevat maahanmuuttajat. Kolmivuotisen projektin aikana tukea Pirkanmaalla sai 107 maahanmuuttajaa, heistä kotouttavaan valmennukseen tai työssä kotoutumisen koulutukseen osallistui 68, opiskelun aloitti 11 ja työllistyi 20. Kiitolaisia oli 38 maasta. Mukana oli 44 yritystä seitsemältä toimialalta.

Hankkeessa yrityksille tarjottiin tukitoimia, esimerkiksi suomen kielen yksilöopetusta yrityksessä tai oppilaitoksessa, ammatillisen kouluttajan opetusta, työpaikkaohjaajan tukea ja työyhteisön monikulttuurisuuskoulutusta. Yhtenä kannustimena oli palkkatukijakso, jonka aikana edellä mainitut tukimuodot olivat työnantajalle maksuttomia.

xhttp://www.ely-keskus.fi/web/ely/uutiset-2019/-/asset_publisher/zLV23p6BEOJa/content/maahanmuuttajien-tyollistymiseen-luotiin-malli-pirkanmaa-?p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-8&p_p_col_count=1

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 217
 • Liked: 314
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1641 : 20.09.2019, 14:21:10 »

Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa – Miksi se on Suomessa niin vaikeaa?


Se on Suomessa vaikeaa sen takia että ikäsyrjintä on lakisääteistä. Nimittäin lain mukaan, jos yli 55-vuotias jää työkyvyttömyyseläkkeelle, lasku tästä lankeaa viimeiselle työnantajalle. Tästä oli entisessä maailmassa hyötyä sikäli, että pitkässä työsuhteessa työnantajan kannatti pitää huolta työterveydestä, ettei työkyvyttömiä liikaa syntyisi. Nykyisessä pätkätöiden maailmassa lopputulos on juurikin se, ettei kukaan täysjärkinen palkkaa 55-vuotiasta.

acc

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 880
 • Liked: 2818
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1642 : 20.09.2019, 20:21:43 »

Se on Suomessa vaikeaa sen takia että ikäsyrjintä on lakisääteistä. Nimittäin lain mukaan, jos yli 55-vuotias jää työkyvyttömyyseläkkeelle, lasku tästä lankeaa viimeiselle työnantajalle. Tästä oli entisessä maailmassa hyötyä sikäli, että pitkässä työsuhteessa työnantajan kannatti pitää huolta työterveydestä, ettei työkyvyttömiä liikaa syntyisi. Nykyisessä pätkätöiden maailmassa lopputulos on juurikin se, ettei kukaan täysjärkinen palkkaa 55-vuotiasta.

Joku puolue voisi ottaa asiakseen tilanteen korjaamisen. Ei ole välttämättä yrityksen vika, jos töihin 55 vuotiaana tai vanhempana otettu työntekijä joutuu jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vaikuttaako yrityksen koko maksuvelvollisuuteen? Ja kuinka paljon yrityksen pitää keskimäärin maksaa ja kenelle, jos vaikkapa 58-vuotias jää eläkkeelle. Saako yritys esimerkiksi 300.000 euron laskun, joka pitää maksaa heti. Menevätkö rahat KELA:lle, joka maksaa työntekijälle työkyvyttömyyseläkkeen.
2017 Personality 13: Existentialism via Solzhenitsyn and the Gulag
(Huomaa: käsittämätön feministin raivokohtaus, kohta 42:00 eteenpäin)
https://www.youtube.com/watch?v=w84uRYq0Uc8

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 961
 • Liked: 7365
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1643 : 22.09.2019, 14:32:25 »
Lainaus
[...]Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitti Lännen Median jutussa, että minimipalkan kirjaamisesta lakiin tehtäisiin selvitys.

Pohjoismaista mallia ei Harakan mielestä ole tarvetta muuttaa.

– Työntekijöistä 90 prosenttia on yleissitovien, normaalisitovien työsopimusten puitteissa, jotka myöskin suojaavat loppuja kymmentä prosenttia. Niin pienitulosten työntekijöiden kuin kaikkien työntekijöiden suoja on Pohjoismaissa parhaalla tasolla.[...]

https://yle.fi/uutiset/3-10983219

Nollasoppari provisiopalkalla tai 9€ lounaskorvaus työmarkkinatuen päälle riittävät hyvin.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 476
 • Liked: 11581
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1644 : 22.09.2019, 14:43:07 »

Moni hallituksen huoli ratkeaisi, jos Suomessa yli 55-vuotiaat kävisivät töissä yhtä paljon kuin Ruotsissa – Miksi se on Suomessa niin vaikeaa?


Se on Suomessa vaikeaa sen takia että ikäsyrjintä on lakisääteistä. Nimittäin lain mukaan, jos yli 55-vuotias jää työkyvyttömyyseläkkeelle, lasku tästä lankeaa viimeiselle työnantajalle. Tästä oli entisessä maailmassa hyötyä sikäli, että pitkässä työsuhteessa työnantajan kannatti pitää huolta työterveydestä, ettei työkyvyttömiä liikaa syntyisi. Nykyisessä pätkätöiden maailmassa lopputulos on juurikin se, ettei kukaan täysjärkinen palkkaa 55-vuotiasta.

2015 silloin kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoitti julkisesti 2015 että tämä raja on 51 vuotta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jyrkikasvi/200157-ikasyrjinta-kannattaa/

Suomalaisten keski-ikä nousee, ja keskimääräinen eläkeikä nousee. Suomalaiset työntekijät ovat siis vuosi vuodelta vanhempia. Samaan aikaan työmarkkinoilta kuulee, että yli 50-vuotiaiden työnhaku on lähes toivotonta. Miksi? Miksei kokenut työntekijä kelpaa työnantajille?

Siksi, että yli 50-vuotiaan palkatessaan työnantaja ottaa suuren riskin. Me olemme rakentaneet työkyvyttömyyseläkejärjestelmän, joka kannustaa jättämään yli 50-vuotiaat työnhakijat palkkaamatta ja irtisanomaan yli 50-vuotiaat työntekijät aina kun se on mahdollista.

loput linkistä...
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan PJ Anu Vehviläinen (Kepu) 27.2.20: "On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä."

Katri Kulmuni (Kepu) 26.2.20: "Kun tavallinen ihminen muistaa pestä kädet, on monelta asialta turvassa"

acc

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 880
 • Liked: 2818
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1645 : 23.09.2019, 12:09:27 »
Lainaus
https://samnytt.se/aven-om-alla-nya-jobb-skulle-ga-till-invandrare-skulle-det-inte-racka/
Samnytt.se
Även om alla nya jobb skulle gå till invandrare skulle det inte räcka
Sven Larson: sedan år 2000 har invandringen överstigit jobbtillväxten med 30 procent.Förundrad att dessa siffror inte används i den offentliga debatten
...
Kort och gott: även om vartenda nytt jobb skapat i den svenska ekonomin hade gått till en invandrare, hade nästan en kvarts miljon invandrare fortfarande gått arbetslösa eller helt stått utanför arbetskraften.

Ruotsi on ratkaissut työvoimapulan. Maahanmuuton ansiosta työvoiman tarjonta on  jo vuodesta 2000 ylittänyt 30 prosentilla työvoimatarpeen kasvun. Vaikka jokainen uusi työpaikka olisi annettu maahanmuutajille vuoden 2000 jälkeen, silti olisi 250.000 maahanmuuttanutta ilman työtä.

2017 Personality 13: Existentialism via Solzhenitsyn and the Gulag
(Huomaa: käsittämätön feministin raivokohtaus, kohta 42:00 eteenpäin)
https://www.youtube.com/watch?v=w84uRYq0Uc8

Uuno83

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 244
 • Liked: 433
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1646 : 23.09.2019, 13:57:25 »
Hesarissa taas juttu kuinka suomalaiset ei suostu tekemään työtä. Tällä kertaa laivasiivous:
https://www.hs.fi/ura/art-2000006244190.html

Kommenteissa tai jutussa ei taaskaan kuten ei koskaan puhuta suuresta kuvasta mihin työvoiman halpatuonti johtaa vuosien kuluessa. Se johtaa valtioita kaataviin ongelmiin ja kustannuksiin.
Samoin ei puhuta siitä että koko ongelma johtuu oikeasti ilmiöpohjaisesta työkulttuurista, johon on lainsäädännöllä luotu nykyinen tilanne. Kyllä suomalaisetkin tekee mitä tahansa työtä, jos tuntevat kuuluvansa ryhmään, joka tekee sitä. Nyt on poliittisesti luotu tilanne, jossa tietyillä aloilla ei ole suomalaisia.
Kyseessä on täysin sama asia, kuin muodissa. On esim vaikea pitää Chaplinin asua tänä päivänä. Samalla tapaa on vaikea tehdä asiaa, jota oma ryhmä ei tee. Tulee mieleen että ei saa ikinä tyttöystävää, kavereita jne kun käyttäytyy muista poikkeavasti negetiivissävytteisesti.Chaplinin asu on hieno, joten kyse ei ole palkasta niin kuin kaikki väittää.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 322
 • Liked: 4366
 • Mersupersu
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1647 : 23.09.2019, 14:10:45 »
Yks tuttu oli töissä laivasiivoojana. Ensin vietiin extrakorvaus oksennusten ja muiden siivoamisesta ja sitten huononnettiin palkkoja. Lopetti sitten työt ja tilalle tulivat virolaiset. Nyt sitten varmaan työvoimapulan paikkaajat.

Tuossa omassa S-marketissa on muuten töissä ainoastaan 0-tuntisopimuksella porukkaa myymäläpäällikköä lukuunottamatta. Mitäpä sitä turhaan ottamaan vakinaiseen työhön vaan nuo noin 20 tuntia viikossa töitä tekevät riittävät. Miksi noin 20 tuntia? Koska muuten alkaa työnantajalla olemaan niitä velvoitteita. Parempi, että odottavat luuri kourassaan onko tänään hommia. Eroon pääsee, jos ei naama miellytä tai syy 7957868.

Jos kerran isot ja melko hyvin toimeentulevat ketjut harrastavat samaa, niin miksi kukaan palkkaisi vakinaiseksi? Liikaa vastuuta työntekijästä. Jos burnout, niin KELA maksaa. Jos palkalla ei tule toimeen, niin KELA. Jos työtön, niin KELA.

Ihan kuin oltaisiin jossain sosialismissa...
Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

Uuno83

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 244
 • Liked: 433
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1648 : 23.09.2019, 14:39:59 »
Loppujen Lopuksi niitä työpaikkoja ei ole hirveästi, kun kokonaisia aloja menetetään.
Siivous
rakentaminen
ruuanlaitto
Bussit
taksit
kuljetusala
myyjät
jne...
Työperäinenmaahanmuutto pyyhkii ala kerrallaan työt pois.
Seuraavassa sukupolvessa automaatio tekee saman.
Mitä me sitten tehdään, kun meillä on filippiiniläisten lapset, joista ei ole insinööreiksi? Entä mitä me tehdään filippiiniläisellä vähemmistöllä tai jopa enemmistöllä sadan tai tuhannen vuoden päästä? Eihän niistä pääse mitenkään eroon.
Työperäinenmaahanmuutto maailmalla elättää kotimaitaan rahansiirroilla. Kehitysmaissa on alueita, joiden suurin tulonlähde rahalähetykset ovat. Rahat poistuu länsimaisesta kierosta, joka luo turvaa, tiedettä ja taidetta. Se siirtyy kiertoon mikä luo ainoastaan lisää kulutusta ja väestöä jälkeenjääneissä takapajuloissa. Johonkin taiteeseenkin laitetaan lopulta aika vähän koko budjetista. Todella nopeasti menetetään se tällä ja paljon enemmän lopulta.
Työperäinenkin maahanmuutto luo alueita, joissa kantaväestö ei suostu asumaan, siellä asuneet siis joutuvat tahtomattaan  evakkoon. Oman kotiseudun tuhoutuminen katkeroittaa loppuelämäksi, vaikka se olisi parjattu lähiö. Se on ollut sen asukkaille rakas paikka.

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 886
 • Liked: 1679
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #1649 : 23.09.2019, 16:10:48 »
Ruotsi on ratkaissut työvoimapulan. Maahanmuuton ansiosta työvoiman tarjonta on  jo vuodesta 2000 ylittänyt 30 prosentilla työvoimatarpeen kasvun. Vaikka jokainen uusi työpaikka olisi annettu maahanmuutajille vuoden 2000 jälkeen, silti olisi 250.000 maahanmuuttanutta ilman työtä.

Lisää ulkolaisia siivoojia Ruotsiin

Lainaus
Yhä useampi EU:n ulkopuolinen kansalainen muuttaa Ruotsiin töiden perässä. Ja moni näistä tulijoista on matalasti koulutettu. Viimeisen viiden vuoden aikana on EU:n ulkopuolelta tulleiden siivoojien määrä kolminkertaistunut.

Vuodesta 2014 on myönnettyjen työlupien määrä noussut 12 tuhannesta miltei 21 tuhanteen. Elokuun loppuun mennessä oli tänä vuonna lupia ehditty myöntää jo 17000.

Melkoisen suuri osa, noin kolmannes, on matalasti koulutettua väestöä kuten marjanpoimijoita, metsätyöntekijöitä, keittiö- ja ravintola-apulaisia sekä tietysti siivoojia.

-Ruotsi on siinä mielessä omalaatuinen että kaikki ovat tervetulleita. Muissa Euroopan maissa pyritään pääasiassa houkuttelemaan korkeastikoulutettua työväestöä, kertoo Helana Carlestam Ruotsin maahanmuuttovirastosta.

Yllämainituissa kategorioissa työskentelevät ihmiset tulevat pääasiassa Turkista, Bangladeshista, Mongoliasta, Thaimaasta sekä vanhoista neuvostomaista kuten Ukrainasta ja Uzbekistanista.

-On selvää että Ruotsissa ei ole pulaa siivoojista ja pikaruokalatyöntekijöistä. Matalasti koulutetun työperäisen maahanmuuttajaväestön ollessa kyseessä on kyse pääasiassa etnisestä verkostostosta joka palkkaa ystäviä, perheenjäseniä, sukulaisia ja tuttuja kotimaistaan kertoo tutkija Henrik Emilsson Malmön yliopistosta.

Jos ei passaa tänne, niin voi siirtää sitten Ruotsin holtittomaan....
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-