Kirjoittaja Aihe: Työvoimapulan paluu ja kosto  (Luettu 516137 kertaa)

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 224
 • Liked: 10300
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3030 : 14.09.2022, 20:58:27 »
Itse lisäisin, että monille korkeakoulutetuille,näiden työllistymisestä huolimatta, ei välttämättä ole edes todellista tarvetta. Paljonhan on puhuttu "naisen eurosta" ja siitä, että sen pitäisi olla yhtä suuri kuin miesten. Tuosta syystä naisille on luotu poliittisista syistä julkiselle sektorille ja kolmannelle sektorille hyväpalkkaisia töitä, mille ei edes ole todellista kysyntää.

On syntynyt ikään kuin oma "teollisuuden ala", jossa luodaa verovaroin naisille suojatöitä. "Työteollisuuden ministeriö" luo töitä julkisen ja kolmmannen sektorin naisille.

Pitää täsmälleen paikkansa. Suuri osa näistä on puuhastelupaikkoja, jotka voisi lopettaa saman tien. Työmarkkinoilla vaaka on kääntynyt naisten hyväksi jo aikaa sitten.  Jossain vaiheessa oli uudenaikaista ja ennakkoluuiotonta palkata naisia johtotehtäviin, sitten vaaka keikahti siihen asentoon, että siitä tuli normi.   Kehitys alkoi julkiselta sektorllta, mutta leviää nyt kovaa vauhtia myös yksityiselle sektorille. Tulevaisuus on jakkukalkkunoiden.   
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Mikke70

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 038
 • Liked: 639
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3031 : 14.09.2022, 22:20:07 »
Lainaus
Veikkauksella työskentelee yli 300 tekniikan alan osaajaa pelien ja alustojen kehityksessä.

– Tarvitsemme heitä vuoteen 2025 mennessä jopa 130 lisää, sanoo Veikkauksen ICT-kehityksestä vastaava johtaja Janne Vuorenmaa.

– Osaajapula näkyy päivittäisessä työssä, ja yhä enenevässä määrin rekrytoidaan myös ulkomailta, sanoo puolestaan Talent Aquisition Lead Emmi Matvejeff Silo AI:sta.

Veikkauksella tai Silo AI:lla ei ole yhtäkään työpaikkailmoitusta TE-palveluiden Avoimet työpaikat -sivuilla.

No eipä liene ollenkaan ullatus, että TE:n kautta eivät hae työn tekijöitä. Hakijoita aivan liikaa ja taso ei kummoinen
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don’t find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

totuuspuheasiamies

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 190
 • Liked: 713
 • MC Narcissus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3032 : 20.09.2022, 16:09:31 »
Lainaus
Työllisten määrä kasvanut, mutta työttömiä on yhä enemmän – ”Tilastot maalaavat ristiriitaista kuvaa"

[...]

Avointen työpaikkojen määrä on tänä vuonna lyönyt kaikki ennätykset ja on edelleen hurjissa lukemissa. Työpaikkojen avoinna olon kesto on myös noussut keskimäärin. TEMin arvion mukaan kaikkiaan noin 130 000 työsuhdetta on jäänyt syntymättä työvoimapulan tai työn ja työvoiman kohtaamattomuuden vuoksi. [Alivaltiosihteeri Elina] Pylkkänen kysyy, voisiko siis olla hyvä uutinen se, että työvoimaa on saatavilla entistä enemmän.

[...]

Puolestaan Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi, että aamun ”työllisyystilastot maalaavat ristiriitaista kuvaa Suomen työllisyyskehityksestä” talvea kohti edettäessä.

– Työllisyys ei enää parane, mutta ei ole toistaiseksi merkkiä myöskään heikentymisestä, vaan työllisyys on hyvällä tasolla. Sen sijaan työttömyysaste on heikentynyt tuntuvasti suhteessa kevääseen. Tilanne on huolestuttava, koska ei ole todennäköistä, että työttömyyden kasvu olisi lähikuukausina pysähtymässä, kun yleinen suhdannetilanne heikkenee, Appelqvist kommentoi medialle lähetetyssä kommentissaan.

– Talvesta on suurella todennäköisyydellä tulossa talouden suhdanteen osalta kylmä, Appelqvist kommentoi.

[...]
https://www.iltalehti.fi/talous/a/620a7161-6910-41d0-a77b-9507f702bda1

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 068
 • Liked: 8663
 • Hummeriälykkö
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3033 : 20.09.2022, 18:07:06 »
Lainaus
”Tilastot maalaavat ristiriitaista kuvaa"

Kun niitä tilastoja ei osata tai haluta tulkita oikein, niin siinä sitten käy.

Tälläinen tilastotieteeseen sen kummemmin perehtymätön setämieskin selittää tilanteen yhdellä lauseella:

"Pätkätöiden ja epätyypillisten työsuhteiden, nollasopimusten ja yhdenkin viikkotunnin töitä tehnyt lasketaan...ta-daa...työlliseksi!"

Siinä se. Mistä saan tikkarin? Ohimennen muuten, kaupan alan työnantajat tekevät nyt töitä hartiavoimin lopettaakseen sunnuntain lisätyökorvaukset. Siinä kiva lahja paskahommissa oleville hyllyntäyttäjille. S -ketjukin kun antaa maksimi sen 20 tuntia viikossa vältelläkseen yhdessä toimipisteessä, jottei vaan tarvitse niitä työnantajan lisävelvoitteita täyttää. Moni kaupan kassa juoksee kahden työpisteen väliä tuossa mukamas niin vastuullisessa ketjussa.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 41 836
 • Liked: 65680
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Push back!
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3034 : 20.09.2022, 18:26:13 »
S -ketjukin kun antaa maksimi sen 20 tuntia viikossa vältelläkseen yhdessä toimipisteessä, jottei vaan tarvitse niitä työnantajan lisävelvoitteita täyttää.

Googlen kapulakieliset linkit eivät selventäneet minulle mitä nämä lisävelvoitteet ovat.  :P @Pentecost
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Punavihreä siirtymä on paskanruskea!”
— Tri. Eero Paloheimo

“Vasemmistolaisuus on vamma, johon kuuluu vielä tarve näyttää se.”
— Kari Suomalainen

“...kaiken luonnonjärjestyksen kumoamista vaativa kulttuurimarxismi...”
— Jorma M.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 068
 • Liked: 8663
 • Hummeriälykkö
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3035 : 21.09.2022, 14:00:44 »
Googlen kapulakieliset linkit eivät selventäneet minulle mitä nämä lisävelvoitteet ovat.  :P

En itsekään tiedä tarkasti, mutta ystäväni joka noiden asioiden kanssa puuhastelee, kertoi työnantajan vastuiden kasvavan kun tuntimäärä viikossa kasvoi jonkin maagisen noin 20 tunnin määrän jälkeen.

Näissähän hommissa on paljon "tehostettavaa" eli muistaakseni, jos työpäivä oli maksimissaan 5 tunnin mittainen, niin ei tarvinnut tarjota lounasta. Vastaavia melko kyseenalaisia säästötoimenpiteitä on vaikka kuinka paljon.

Surullisinta on, että ne säästöt revitään aina työntekijän selästä, vaikka firma itsessään tekisi kuinka hyvää tulosta tahansa.

Tuoltahan noita voi tavata. Liian raskasta tekstiä itselleni, mutta osatyöllistetty ei saa esimerkiksi pekkasia ja muita vapaita yhtä paljon eli niissä saattaa tulla isokin säästö, jos porukkaa on paljon. Linkin lopussa tiivistelmiä.

https://www.pam.fi/media/liite-1-sovitut-tekstimuutokset-kaupan-tyoehtosopimukseen_puhdas.pdf
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

haermae

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 866
 • Liked: 1988
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3036 : 23.09.2022, 07:18:18 »
Työvoimapula karjuu aina vaan ja -- arvasitte aivan oikein -- maahanmuuttoa lisäämällähän se halutaan hiljentää. Tällä kertaa sanotaan melko suoraan, että halpatyövoimaa pitäisi saada: ulkomaisia osaajia duunari-hommiin.

Jos työvoimapulaa on, työ- ja elinkeinoministeriö voisi päivittää nettisivunsa luvut kohdalleen. Nuo ao. 239100 on jo työllistetty, jos lisää tarvitaan ulkomailta. Voi toki olla, että kaikilla on väärä koulutus kaikkiin tarjolla oleviin töihin, ja firmat siksi eivät voi palkata ketään edes duunari-tason tehtäviin.

239100 ei taida olla edes koko totuus työttömien määrästä. Eikös jo 1h/vk työssäkäyvä poistu tuolta listalta.

https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/TextBase/Tkat/Prs/Tkat_fi.htm
Lainaus
TIEDOTE 20.9.2022
Työttömiä työnhakijoita elokuussa 239 100


https://www.verkkouutiset.fi/a/kauppakamarin-mukaan-osaajapula-on-levinnyt-kaikille-toimialoille/
Lainaus
Osaajapula on levinnyt kaikille toimialoille
..
Keskuskauppakamarin mukaan maahanmuuton saatavuusharkinnasta olisi luovuttava, sillä kyselyiden mukaan suurin osa ulkomaisia osaajia rekrytoivista yrityksistä hakee tekijöitä nimenomaan työntekijätason tehtäviin.
...
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ... käyvän keskusteluja Maahanmuuttoviraston uudistamisesta. Tavoitteena on lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Keskuskauppakamarin mukaan työhön ja opiskeluun perustuvan maahanmuuton ohjaus pitäisi siirtää kokonaan työ- ja elinkeinoministeriölle. Maahanmuuttovirastoa voitaisiin uudistaa tiukasta portinvartijasta kansainvälisiä osaajia [noihin työntekijätason tehtäviin?] Suomeen houkuttelevaksi sisäänheittäjäksi.
...
« Viimeksi muokattu: 23.09.2022, 13:49:35 kirjoittanut haermae »

aged

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 171
 • Liked: 656
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3037 : 24.09.2022, 23:34:01 »
Olen luullut, että se työvoimapula on sitä, että ei löydetä ilmaisia Sann hyllyntäyttäjiä. Mutta on se muutakin. Tämä työpaikkailmoitus kyllä tyhjentää koko 'työvoimapulan' pajatson:
Lainaus
Suomalainen 3D-biotulostusalan yritys Brinter Oy hakee asiantuntijatehtävään solubiologia tohtoritason tutkinnolla palkattoman työvoimakoulutuksen (rekrykoulutus) kautta.

Hakemuksen mukaan ”tavoitteena on työsopimus 4 kuukauden ohjelman jälkeen”.

Duunitori.fi:ssä julkaistun hakemuksen mukaan työpesti on englanninkielinen, ja hakijalta toivontaan tohtoritason tutkinnon lisäksi kokemusta yrityssektorilla työskentelystä ja ennen kaikkea kiinnostusta 3D-biotulostukseen.
+++
– Tämä ei ole mielestäni mitenkään realistista, koska meidän tilastojemme mukaan solubiologien työttömyys on hyvin pientä, enkä esimerkiksi löytänyt yhtään tohtoritason solubiologia, joka olisi työtön.

Liikkasen mukaan paikkaan haetaan sen tason osaajaa, jonka palkkataso on keskimääräisesti noin 5 000 euroa kuukaudessa.
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/bd3022ad-87b0-4f00-8118-984181c873f8
« Viimeksi muokattu: 24.09.2022, 23:38:20 kirjoittanut aged »

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 068
 • Liked: 8663
 • Hummeriälykkö
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3038 : 27.09.2022, 10:59:04 »
Erityisen hauska on tuossa työilmoituksessa seuraava lause:

Lainaus
Paikkoja on rajoitetusti, joten toimi nopeasti.

 ;D ;D ;D

No, tätähän tämä on. Kilpailua pohjalle, kun edes tohtorismiehelle solubiologian alueelta ei haluta maksaa palkkaa vaan tavoitteena on sitten ehkä 4 kuukauden päästä tehdä jokin soppari...tai todennäköisesti ei.

Sama koskee kaikkia aloja. Joskus työttömänä etsiskelin oman alani ulkopuolisia mahdollisuuksia, mutta kaikkiin olisi pitänyt hankkia jos jonkinlaista osaamista osoittavaa koulutusta eli kortteja, joilla sitten osoittaisi olevansa työkykyinen kait. Minusta tuollaiset kortit pitää työnantajan maksaa, jos kerran laki niitä edellyttää.

Työssä oppiminen ei kai nykyisin tule enää kyseeseen vaan kuivaharjoitellaan jossain valtion instituutissa sitä, kuinka pora otetaan esille laatikosta työturvallisesti. Itse olen kuitenkin parhaiten oppinut juuri tekemällä niiden vanhojen partojen touhua ja esimerkkiä seuraamalla. Ja kun elämässä on tullut kaikenlaista harrastettua aina talojen rakennuttamisesta urakkamaalaamiseen, niin en nyt ihan kädetön ole. Mutta elämänkoulussa hankittu osaaminen on Suomessa nollan arvoista, jos ei ole jotain saatanan korttia esittää.

Jätän väliin moiset nöyryytykset, vaikka sitten ruokaa varastamalla, jos ei muu auta.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

totuuspuheasiamies

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 190
 • Liked: 713
 • MC Narcissus
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3039 : 28.09.2022, 15:10:25 »
Lainaus
Historiallinen muutos Prismoissa ja S-marketeissa – kaikilta työntekijöiltä ei vaadita enää suomen kielen taitoa: "Tämä on tulevaisuutta"

Prismoissa ja S-marketeissa voi törmätä vuoden vaihteen jälkeen työntekijöihin, jotka puhuvat vain englantia. HOK-Elanto on höllentämässä henkilökunnan kielivaatimuksia. Aiemmin ruokakauppoihin ei ole päässyt töihin ilman riittävää suomen kielen taitoa.

– Kyllähän tämä on tulevaisuutta. Kun pohdimme työvoiman saatavuutta, niin pitää miettiä onko suomen kieli välttämättömyys. Ei välttämättä ole. Emme ole nytkään vaatineet täydellistä suomen kieltä, sanoo S-marketien henkilöstöpäällikkö Tiia Pitko.

Alussa on tarkoitus työllistää vain Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä. Kansainvälistä rekrytointia voidaan myöhemmin laajentaa. Mukana on alkuvaiheessa yhteensä kymmenkunta Prismaa ja S-marketia.

– Yksiköiden valinnassa kiinnitetään huomiota julkisen liikenteen saavutettavuuteen. Ei voi olettaa, että kaikilla on autoa. Päätöksiä paikoista ja aikataulusta ei ole vielä tehty, Tiia Pitko kertoo.

[...]
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5370971
« Viimeksi muokattu: 28.09.2022, 15:13:39 kirjoittanut totuuspuheasiamies »

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 41 836
 • Liked: 65680
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Push back!
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3040 : 28.09.2022, 15:12:32 »
Lainaus
... Prismoissa ja S-marketeissa – kaikilta työntekijöiltä ei vaadita enää suomen kielen taitoa....

Noi ovatkin jo boikotissa kalliiden hintojensa vuoksi.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Punavihreä siirtymä on paskanruskea!”
— Tri. Eero Paloheimo

“Vasemmistolaisuus on vamma, johon kuuluu vielä tarve näyttää se.”
— Kari Suomalainen

“...kaiken luonnonjärjestyksen kumoamista vaativa kulttuurimarxismi...”
— Jorma M.

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 454
 • Liked: 4171
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3041 : 30.09.2022, 07:17:05 »
Lainaus
Historiallinen muutos Prismoissa ja S-marketeissa – kaikilta työntekijöiltä ei vaadita enää suomen kielen taitoa: "Tämä on tulevaisuutta"

Prismoissa ja S-marketeissa voi törmätä vuoden vaihteen jälkeen työntekijöihin, jotka puhuvat vain englantia. HOK-Elanto on höllentämässä henkilökunnan kielivaatimuksia. Aiemmin ruokakauppoihin ei ole päässyt töihin ilman riittävää suomen kielen taitoa.

– Kyllähän tämä on tulevaisuutta. Kun pohdimme työvoiman saatavuutta, niin pitää miettiä onko suomen kieli välttämättömyys. Ei välttämättä ole. Emme ole nytkään vaatineet täydellistä suomen kieltä, sanoo S-marketien henkilöstöpäällikkö Tiia Pitko.

Alussa on tarkoitus työllistää vain Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä. Kansainvälistä rekrytointia voidaan myöhemmin laajentaa. Mukana on alkuvaiheessa yhteensä kymmenkunta Prismaa ja S-marketia.

– Yksiköiden valinnassa kiinnitetään huomiota julkisen liikenteen saavutettavuuteen. Ei voi olettaa, että kaikilla on autoa. Päätöksiä paikoista ja aikataulusta ei ole vielä tehty, Tiia Pitko kertoo.

[...]
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5370971

Olenkin viimeaikoina ihmetellyt, miksi eräässä prismassa on ihmeen vähän suomalaisia töissä ja töissä olevat suomalaisetkin tuntuvat olevan vähemmistöläisiä. Myös muutenkin yleinen into palkata henkilöitä, jotka eivät osaa jompaa kumpaa kotimaista, on eriskummallista. Tämä on jo nähtävissä kehityksenä, missä suomea ja/tai ruotsia ei vaivauduta opettelemaan, kun tiedetään että isäntämaan edustaja osaa kuitenkin lontoota. Olisi mielenkiintoista tietää, miten tällaisiin utopistisiin päätöksiin on päädytty näillä työttömyyslukemilla.

Viimeaikoina olen tarkoituksella esittänyt olevani kielitaidoton, mikä on pakottanut joissakin paikoissa henkilöstön puhumaan kommunikoimaan äidinkielelläni. Ymmärrän, jos lontoota pitää jutella ulkomailla ja joskus täällä turisteja auttaessa randomisti kesällä, mutta kyllä sitä asioidessa pitää nyt odottaa henkilökunnan osaavan puhua suomea ja/tai ruotsia. Ei uskoisi, että kielitaidosta olisi haittaakin. :/ No, saa nähdä, kuinka kauan tuo "tulevaisuuden visio" on voimassa ja luovutaanko siitä joskus kaikessa hiljaisuudessa.

Lisäyksenä aiheeseen liittyen: olen kieltämättä myös ihmetellyt sitä, kuinka koronatekosyyn loppuessa kaupat oikeasti haluavat käteisestä eroon; kassalla luki isolla jotain tyyliin "vältäthän käteisellä maksamista".

Muoks: normaaleihin, "wanhan ajan kassamyyjiin" törmää vielä jos menee aivan aamutuimaan ostoksille. Vielä. Mutta ai että, niitä sentään arvostaa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 100
 • Liked: 106760
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3042 : 02.10.2022, 15:04:48 »
Ministerit vaativat Maahanmuuttoviraston "räjäyttämistä" maahanmuuton loppujenkin esteiden poistamiseksi, ja konsulttitoimisto MDI suosittelee kritiikittömän valtamedian säestämänä Suomelle Ruotsin tietä maahanmuutossa.

Kun Helsingin Sanomatkin yhdisti nämä pisteet, kyse ei taida olla irrallisista ilmiöistä vaan suuremmasta propagandakampanjasta, jolla nuijitaan suomalaisten päähän maahanmuuton kasvattamisen yksiselitteistä autuutta.

Lainaus
Pääkirjoitus: Suomen sisäinen muuttoliike huojuu vedenjakajalla

SUOMEN sisäinen muuttoliike teki korona-aikana historiallisen käännöksen. Kun siihen asti väki oli kiihtyvää tahtia valunut etelään ja erityisesti pääkaupunkiseudulle, nyt sieltä muutettiin pois.

Nettomuuttoluvut paranivat pitkästä aikaa kehyskunnissa, seutukaupungeissa ja maaseudulla. Lappi sai ensimmäistä kertaa muuttovoittoa muualta Suomesta sitten vuoden 1962. Pääkaupunkiseudulle muutto romahti.

”Valtava, dramaattinen muutos”, kuvasi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n asiantuntija Rasmus Aro esitellessään uutta väestöennustetta.

[...]

Suomi jatkaa vanhenemistaan kiihtyvää vauhtia seuraavat parinkymmentä vuotta. Kun suuret ikäluokat alkavat täyttää 80 vuotta ja ehtivät pian jo 85-vuotiaiksi, hoidettavia riittää jokaisella uudella hyvinvointialueella.

Vuonna 2040 yli puolessa kunnista työllisyysasteen pitäisi MDI:n laskelman mukaan olla yli 90 prosenttia, jotta työllisten määrä vastaisi vuoden 2019 tasoa. Siihen on tietysti mahdotonta päästä.

VÄESTÖNKEHITYKSEN ennustajien skenaarioissa lasketaankin nyt kansainvälistymisen varaan. Jos Suomen saamat muuttovoitot ulkomailta saataisiin nostettua suhteessa väkilukuun Ruotsin nykyiselle tasolle vuoteen 2040 mennessä, tarpeellinen kehitys vahvistuisi – eikä vain pääkaupunkiseudulla. Vanhuksille saattaisi riittää hoitajia syrjäisemmissäkin paikoissa.

Ennusteessa luotu kansainvälistyvän Suomen skenaario vaatii paljon toimia, joihin poliitikot ovat vihdoin heräilemässä. Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vaativat jo Maahanmuuttoviraston rajua uudistamista, jotta työperäinen maahanmuutto saataisiin vihdoin toden teolla käyntiin.

Viime kuukausina Suomeen on tullut lähes 40 000 ukrainalaista, joista kolmannes haluaa jäädä maahan. Lähes 40 prosentilla suunnitelmat ovat avoinna, ja niihin vaikuttavat erityisesti työllistymismahdollisuudet Suomessa. Vähenevä, vanheneva ja työvoimapulasta kärsivä Suomen kansa tarvitsee jokaisen, joka haluaa jäädä tänne töihin.
Helsingin Sanomat 2.10.2022

Suomen kansa ei tosiaankaan tarvitse jokaista, joka haluaa jäädä tänne töihin. Suomen kansa kun joutuu maksamaan aivan liian monien tänne jäämisestä. Emme tarvitse yhä uusia Wolt-kuskeja ulkomailta.

Jos maahanmuuttopolitiikkaa tarkastellaan taloudellisen hyödyn näkökulmasta, kaikkein nopein ja helpoin tapa tienata on leikata kalliiksi käyvää haittamaahanmuuttoa, johon kuuluu myös kasvava osa ns. työperäisestä maahanmuutosta. Vaikka maahanmuuton kasvattamisen puolestapuhujat viittaavat mielellään "osaajiin" ja "asiantuntijoihin", maahanmuuttoa oltaisiin kasvattamassa nimenomaan yhteiskunnalle kustannuksia aiheuttavan maahanmuuton kautta helpottamalla kouluttamattoman halpatyövoiman maahantuloa ja tänne jäämistä.

Tästä puheenjohtajatentistähän (video noin 58:00-1:01:00) se lähti vähän kuin huomaamatta:

Lainaus
Marin työperäisestä maahanmuutosta: Tarvitaan keskustelua ilmapiiristä

Seuraavaksi keskustellaan, miten kunnissa pitäisi ratkaista osaajapula. Sdp:n Marinin mielestä asiasta ei selvitä ilman työperäistä maahanmuuttoa.

"Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa", Marin sanoo
ja toivoo laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ilmapiiristä.

Marinin mukaan jos ilmapiiri on syrjivä ja rasistinen, Suomi ei ole houkutteleva maa tulla töihin. Hän toivoo muiden ottavan asian vakavasti.

"Tähän tarvitaan systemaattista ja johdonmukaista politiikkaa."

Ohisalo sanoo olevansa samaa mieltä ja sanoo, että turvapaikanhakijoillakin pitäisi olla mahdollisuus tehdä töitä.

Andersson nostaa esiin ammatillisen koulutuksen, jota voitaisiin hyödyntää jatkuvassa oppimisessa. Tämä on Anderssonin mukaan alue, jolla opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää sääntelyn purkamista.

Myös Henriksson komppaa Marinin aiempaa puhetta ilmapiiristä.

"Näyttääkö siltä, että tänne on kiva tulla ja tänne he haluavat minua? Vai näyttääkö siltä, että tämä paikka ei ole minulle?"


Saarikko: "Maahanmuuttoviraston rakenteet pitää räjäyttää"

Keskustan Annika Saarikon mielestä Maahanmuuttovirasto (Migri) ei nykyisellään toimi työperäisen maahanmuuton houkuttelemisessa.

"Maahanmuuttoviraston rakenteet pitää räjäyttää. Virasto, joka hoitaa ihmisten estämistä tulemista maahan, ei voi olla se, joka toivottaa tervetulleeksi", Saarikko sanoo.

Saarikko saa Kuntamarkkinoiden yleisöltä kannanotostaan aplodit.

Kokoomuksen Petteri Orpo ihmettelee, kuka hallituksessa on työperäisen maahanmuuton edistämistä ja viraston korjaamista sitten vastustanut, kun sitä ei ole hänen mukaansa tehty.
Helsingin Sanomat: Oppositio ja hallitus riitelivät hoitaja­mitoituksesta puheenjohtaja­paneelissa, hallituksessa halua joustaa toteutuksessa: ”Hoitajia ei ollut silloin eikä niitä ole nyt” 14.9.2022

Saatavuusharkinnan poistamista vaativa vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi samassa tentissä, että "aika paljon on käytetty energiaa ja voimavaroja siihen, että estetään ihmisiä tulemasta tänne". Niinpä niin, sillä jos ei estettäisi, haittamaahanmuutto kasvaisi hurjasti.

Lainaus
Pääministeri Marin: Maahan­muuttoviraston uudistus on aloitettava jo tämän hallituksen aikana

Maahanmuuttoviraston uudistaminen pitäisi aloittaa vielä tällä hallituskaudella, sanovat pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

HALLITUS käy keskusteluja Maahanmuuttoviraston rakenteiden uudistamisesta. Asiaa halutaan edistää vielä tällä vaalikaudella, kertoivat pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) keskiviikkona.

Marin ja Saarikko osallistuivat HS:n järjestämään puheenjohtajapaneeliin keskiviikkoiltana. Keskustelussa Saarikko puhui työperäisen maahanmuuton lisäämisen tärkeydestä.

”Mielestäni sitä pitää lisätä konkreettisesti niin, että vaikka vielä tällä vaalikaudella laitetaan liikkeelle iso pyörä pyörimään sen eteen, että meidän maahanmuuttoviranomaisemme rakenne muutetaan”, Saarikko sanoi.

”Viranomainen, jonka tehtävänä on tutkia maahantulon esteistä. Miten ihmeessä se voisi olla viranomainen, joka kykenee toivottamaan tervetulleeksi sen työvoiman, jota tämä maa tarvitsee?”

PÄÄMINISTERI Marin sanoi, että asiasta on keskusteltu hallituspuolueiden kesken paljon.

”Olen samaa mieltä ministeri Saarikon kanssa siitä, että tämä työ pitää aloittaa tällä hallituskaudella. Tällä asialla on kiire”, Marin totesi.

Saarikon mukaan tarvitaan Maahanmuuttoviraston ”palastelua” ja uusi viranomainen. Saarikko on puhunut myös aiemmin viraston rakenteiden räjäyttämisestä.
Helsingin Sanomat 22.9.2022

Keitä tänne tarvitaan niin kiihkeästi, että Maahanmuuttovirasto pitäisi purkaa, ja mitä sillä saavutettaisiin?

Ministerit ovat mahdollisimman epämääräisiä, mutta jossain yhteydessä väläytettiin työperäisen maahanmuuton oleskelulupien siirtämistä jopa yksityiselle toimijalle. Ilmeisesti Marinia ja Saarikkoa risoo Maahanmuuttovirastossa sen toiminnan valvottavuus. Oleskeluluvat voisivat vain tulla jostain paikasta, jolle annetaan tavoitteeksi jakaa mahdollisimman paljon oleskelulupia. Sama idea humanitaarisen viisumin kanssa.

Jotain järjen ääntä entiseltä Maahanmuuttoviraston ylijohtajalta:

Lainaus
Annika Saarikko puhui Maahan­muutto­viraston palastelusta, entinen ylijohtaja ihmettelee: ”Ihan absurdia puhetta”

MAAHANMUUTTOVIRASTON palasteleminen ei parantaisi nykytilannetta millään tavalla, sanoo viraston entinen ylijohtaja Jorma Vuorio.

[...]

”Viranomainen, jonka tehtävänä on tutkia maahantulon esteitä. Miten ihmeessä se voisi olla viranomainen, joka kykenee toivottamaan tervetulleeksi sen työvoiman, jota tämä maa tarvitsee?” Saarikko kysyi keskiviikkona.

Vuorio on eri mieltä.

”Tuo on minusta ihan absurdia puhetta.”

VUORIO toimi Maahanmuuttoviraston ylijohtajana 2000-luvun alussa ja sen jälkeen sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkönä vuoteen 2020 asti.

Hän pitäisi ”äärettömän huonona ratkaisuna”, jos työperäistä maahanmuuttoa varten haluttaisiin perustaa uusi viranomainen.

”Perustetaanko sitten sellainen viranomainen, joka toivottaa pelkästään tervetulleeksi? Kuka sitten tarkastaa esteet?”


Myös työlupien avulla yritetään päästä maahan laittomasti. Niiden käsittelyssä täytyy siis torjua laitonta maahantuloa, Vuorio sanoo. Samalla myös muun muassa varmistetaan, että työolot ovat kunnossa maahanmuuttajan uudessa työpaikassa.

”Mikään sellainen automaatti ei virasto voi olla, että se myöntelee vain myönteisiä lupia”, Vuorio sanoo.

SAARIKON ja Marinin ehdotuksia ihmettelee viestipalvelu Twitterissä myös tulosalueen johtaja Tuuli Huhtilainen Maahanmuuttovirastosta.

”Ulkomaalaisten työntekijöiden työluvista vastaavana virkamiehenä Migrin palasteluaikeet kummaksuttavat”, Huhtilainen kirjoittaa.

Huhtilainen nostaa esiin, että työlupien myöntämistä on jo nopeutettu. Hänen mukaansa yli puolet työlupahakemuksista viipyy virastossa vain 1-2 päivää.

”Ei ole ollut ongelma toivottaa tervetulleeksi työperäisiä maahanmuuttajia ja samalla kantaa vastuu viranomaisyhteistyössä yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta, hyväksikäytön torjunnasta ja turvallisesta työelämästä”, hän kirjoittaa.

[...]

PALASTELUN sijaan Vuorio pitää tärkeänä Maahanmuuttoviraston lupapäätösten automatisoimista. Tällä hetkellä laki ei mahdollista lupapäätösten tekemistä täysin automaattisesti, vaan virastossa käytetään toistaiseksi vain osa-automaatiota.

Asiaa korjataan parhaillaan. Hallituksen on määrä antaa lakiesitys automaation mahdollistamisesta lokakuun alussa.
Helsingin Sanomat 23.9.2022

Saarikon ja Marinin uhkailivat Maahanmuuttoviraston pilkkomisella fiilispohjalta.

Sitten tämä konsulttiyrityksen väestöennuste, jonka Yle esitteli "tutkimuksena".

Lainaus
Maahan­muuttajien määrä pitää monin­kertaistaa, laskee väestö­ennuste – Katso, miltä koti­kuntasi tilanne näyttää vuonna 2040

Tuore väestöennuste on huimaa luettavaa: yli 80-vuotiaiden määrä kasvaa kaikkialla Suomessa voimakkaasti. Ilman maahanmuuttoa työntekijät eivät riitä.

SUOMALAISEN hyvinvointivaltion tulevaisuus roikkuu työperäisen maahanmuuton varassa. Tämä käy ilmi tuoreesta Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n väestöennusteesta. Se maalaa Suomelle neljä vaihtoehtoista skenaariota eli kehityspolkua.

Ikääntyvän ja työvoimapulan riivaaman Suomen tarpeisiin vastaa parhaiten kansainvälistyvän Suomen skenaario. MDI:n asiantuntija Rasmus Aro korostaa, että kasvavan vanhusväestön palveluita tuskin pystytään tuottamaan ilman maahanmuuttoa.

Aro on laskenut, että muuttovoitot ulkomailta olisi Suomessa saatava nopeasti Ruotsin tasolle.

”Kansainvälistyvän Suomen skenaariossa ulkomailta saadut muuttovoitot kasvaisivat Ruotsin nykytasolle suhteessa väkilukuun vuoteen 2040 mennessä. Se edellyttäisi, että muuttovoitot ulkomailta kasvavat nykyisestä 15 000 henkilöstä 35 000 henkilöön vuodessa”, sanoo Aro.

[...]

4. Kansainvälistyvä Suomi
Skenaario mallintaa, miten Suomen väestönkehitys muuttuisi, jos ulkomailta saadut muuttovoitot kasvaisivat Ruotsin nykytasolle vuoteen 2040 mennessä. Ulkomailta saatu muuttovoitto kasvaa lineaarisesti noin 15 000 henkilöstä vuodessa noin 35 000 henkilöön. Skenaario on osin tavoitteellinen, eikä täysin vastaa muita trendiennusteita.

[...]

Ilman maahanmuuttoa työikäisen väestön määrä koko maan tasolla romahtaisi kokonaan. Suomi saa jo muuttovoittoa ulkomailta ja nykyisellä maahanmuutolla työikäinen väestö ei vähene ihan niin rajua tahtia. Se ei kuitenkaan riitä.

Kansainvälistyvä skenaario vahvistaisi Aron mukaan parhaiten väestönkehitystä kaikissa kunnissa.

Jos Suomi yltäisi Ruotsin tasolle muuttovoitoissa, se vastaisi Aron mukaan neljän prosentin nousua Suomen työllisyysasteessa.

”Se ei ole kuitenkaan mikään taikaluoti, joka yksin ratkaisee työvoimapulan. Tarvitaan myös muita toimia, kuten työllisyysasteen nousua, pidennettyjä työuria, työn tehostamista ja automaatiota”, sanoo Aro.

Aro muistuttaa, että työllisen väestön määrän kasvu perustuu oletukseen, että maahanmuuttajien työllisyysaste vastaa koko väestön työllisyysastetta. Tällä hetkellä näin ei ole.

Maahanmuuttajat ovat myös perinteisesti keskittyneet suuriin kaupunkeihin, joten maaseutukuntien tilanne ei välttämättä ratkea samaan tapaan.
Helsingin Sanomat 30.9.2022

Miksi ihmeessä haluaisimme Ruotsin väestörakenteen maahanmuuton lisäämisen avulla, jos se tarkoittaisi myös samanlaisia maahanmuuttajia kuin Ruotsissa?

Ihan kuin MDI:n asiantuntija Rasmus Aro joko ei ymmärtäisi väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen eroa, tai olettaa, että yleisö ei ymmärrä. Toimittajille se ainakin tuottaa vaikeuksia. Ruotsin väestörakenne kun on saavutettu lisäämällä humanitaarista maahanmuuttoa, joka on ollut taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti haitallista.

Tämä on yhtä idioottimainen "laskelma" kuin se valtiovarainministeriön käyttämä Excel-malli, jossa jokainen uusi maahanmuuttaja oletetaan ominaisuuksiltaan samanlaiseksi kuin keskimääräinen suomalainen. Ministeriön mallilla saatiin maahanmuutto näyttämään kestävyysvajeen poistajalta, mutta valitettavasti malli ei kuvannut likimainkaan todellisuutta.

Lainaus
Kuhmon väkiluku uhkaa kuihtua neljänneksellä, eikä se ole ongelman kanssa yksin – tutki koneella kuntasi kokoa vuonna 2040

Aluekehityksen konsulttitoimisto MDI mallintaa ensimmäistä kertaa, miltä Suomen työikäisen väestön koko näyttäisi, jos maahanmuutto lisääntyisi. Testaa alapuolelta löytyvällä koneella, miten kuntasi kehittyisi.

[...]

Miltä Suomen väestön koko näyttäisi, jos Suomen muuttovoitto ulkomailta nousisi Ruotsin tasolle suhteessa väkilukuun vuoteen 2040 mennessä? Tätä mallinnetaan MDI:n tekemässä Kansainvälinen Suomi -skenaariossa.

– Meitä kiinnosti kansainvälisessä skenaariossa tarkastella, miltä Suomen ja alueiden väestökehitys näyttäisi, jos maahanmuutto kasvaisi kohtuullisen paljon, kertoo MDI:n asiantuntija Rasmus Aro.

Käytännössä maahanmuuton kasvu tarkoittaisi tuossa laskelmassa 170 000:ta uutta työikäistä ihmistä Suomeen. Lisääntyvä maahanmuutto vastaisi työllisyysasteen nousua 3,6 prosenttiyksiköllä.

Tämä tosin edellyttäisi maahan muuttavien työllisyysasteen nousua koko väestön työllisyysasteen tasolle. Tällä hetkellä maahanmuuttajien työllisyysaste on noin 15 prosenttiyksikköä matalampi kuin koko väestöllä.


[...]

Ruotsiin on vuosikymmenten aikana tullut paljon enemmän maahanmuuttajia kuin Suomeen. Ruotsissa on EU-maista eniten unionin ulkopuolella syntyneitä. Länsinaapurin maahanmuuttopolitiikka on saanut viime aikoina paljon huomiota eikä vain myönteisessä mielessä.

Ruotsalaisessa keskustelussa maahanmuutto on yhdistynyt ongelmalähiöihin ja jengirikollisuuteen. Tänä syksynä pidetyissä valtiopäivävaaleissa menestyi maahanmuuttokriittinen puolue ruotsidemokraatit.

MDI:n Kansainvälistyvä Suomi -skenaariossa "yhdeksi keskeiseksi haasteeksi" on mainittu kysymykset segregaation voimistumisesta.
Segregaatio tarkoittaa maahanmuuttajien eriytymistä tai eriyttämistä muusta väestöstä.

– Vieraskielisen ja ulkomaalaistaustaisen väestön kasvu etenkin pääkaupunkiseudulla lisää riskiä segregaatiokehityksen voimistumiselle, MDI:n Rasmus Aro sanoo.
Yle 30.9.2022

Massamaahanmuutto tuo mukanaan massamaahanmuuton ongelmat, mutta onneksi ne voi sivuuttaa laskelmissa olettamalla maahanmuuttajat ja suomalaiset ominaisuuksiltaan samanlaisiksi.

Lainaus
Tuore selvitys maalaa Suomesta synkän kuvan ilman maahanmuuttajia – työministeri Haataisen mukaan onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ikääntyvän Suomen palvelut voidaan turvata ja yritykset voivat laajentua vain, jos Suomeen saadaan lähivuosina paljon lisää työntekijöitä ulkomailta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi tarvitsee merkittävän määrän maahanmuuttajia, jotta kunnat säilyvät elinvoimaisina. Aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n laatimassa väestöennusteessa työikäisten määrä vähenee lähivuosikymmeninä rajusti erityisesti pienissä kaupungeissa ja kunnissa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) puolustaa tiukasti hallituksen linjaa työperäisen maahanmuuton edistämisessä.

– Me tarvitsemme ulkomailta tulevaa työvoimaa, jos aiomme selviytyä niin, että palvelumme voidaan turvata ja yritykset voivat pärjätä ja myös laajentua, Haatainen sanoo.

Työperäisen maahanmuuton lisääminen on työministerin mielestä Suomelle kohtalonkysymys. Onnistuminen vaatii yhteiskunnan avautumista.

– Meidän pitää monella tapaa yhteiskuntana muuttua ja korjata asenteita. On osattava nähdä nämä ihmiset tänne tulevina, ei sellaisina, joita hyödynnetään vaan sellaisina, jotka ovat osa yhteiskuntaa, Haatainen korostaa.

Marinin hallitus on Haataisen mukaan lähtenyt liikkeelle siitä, että työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä hallitusti.

Viime vuoden keväällä linjattiin, että työperäinen maahanmuutto kaksinkertaistetaan vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaisi 50 000 maahanmuuttajan kokonaismäärää.

– Siitä eteenpäin lisäys olisi kymmenentuhatta vuosittain.
Yle 30.9.2022

Hallituksen suunnitelmat perustuvat epäilemättä samanlaiseen huuhaahan kuin MDI:n "tutkimus" oletuksineen ja ehdotuksineen.

On tuolla MDI:llä muutakin tarjottavaa. Miten olisi feministinen elinvoimapolitiikka?
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 37 225
 • Liked: 36840
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3043 : 02.10.2022, 15:19:02 »
^Viidennellä kolonnalla näyttää tulevan kiire tuhota Suomi ja sen viimeiset hyvinvoinnin rippeet, koska nämä seuraavat Ruotsia. Ja kuten tiedämme Ruotsista on tullut hyvin pitkälle failed state ja ruoriin astuu korjaus -troika, minkä tehtävä on toivoton ja mahdoton.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

Lucce

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 484
 • Liked: 665
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3044 : 02.10.2022, 17:38:21 »
Ruotsin esimerkkiä maahanmuutossa nyt varmaan viimeksi kannattaa seurata, siitä lienee melko yhtenäinen yhteisymmärrys Koko Kansan keskuudessa.
Saarikon mielestä "maahanmuuttoviraston rakenteet pitää räjäyttää" Ei kuulosta kovin ammattimaiselta tai harkitsevalta kannanotolta. Luultavasti tämä johtaisi samanlaiseen krooniseen sotkuun kuin Bernerin taksiuudistus.
Ihmiskauppa ja kaikki muut negatiiviset lieveilmiöt räjähtäisivät käsiin muutamassa vuodessa.

Työntekemisen, yrittämisen on oltava houkuttelevaa, sitä ei saa sitoa kaikenmaailman piiloveroilla ja maksuilla.
Yleensä työn vastaanottamista myötävaikuttavia kannustimia on lisättävä, sekä työn verotusta alennettava. Näin syntyy Hallittu ja rakenteeltaan  Terve yhtälö, joka luo kasvua ja kannustaa ihmisiä  työntekemiseen ja terveeseen  yhteiskunnalliseen elämään.
Tarveharkintaa tai muita välttämättömiä hallinnallisia mekanismeja maahanmuuttovirastossa tai muualla EI MENNÄ PURKAMAAN , se johtaisi suoraan epäterveisiin villin lännen työmarkkinoihin, negatiivisiin yhteiskunnallisiin lieveilmiöihin ja pahimmillaan jopa yhteiskunnallisiin levottomuuksiin. Vähän niinkuin Ruotsissa on käynyt, eihän kukaan niin tyhmä olisi että samoja virheitä menisi tekemään, eihän?

Sen sijaan tekijöitä, joilla saadaan luotua uusia firmoja ja houkuteltua niihin investointeja ja työntekijöitä
TARPEESEEN, EI POLKEMAAN KOKO SUOMEN PALKKOJA  pitää trimmata houkuttelevammaksi.
Pitäisi varmaan tehdä ihan kokonaan jonkinlainen työverouudistus.

Nämä taitaa olla seuraavan hallituskauden juttuja muutenkin on niin paljon mietittävää tuollaisessa asiakokonaisuudessa.
Sähkömarkkinat ja niiden järkevöittäminen ja uudistaminen, mistä PS ja Kokoomuksella jo olikin järkeviä ehdotuksia on yksi erittäin tärkeä asia myös mitä pitää työstää/miettiä.

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 068
 • Liked: 2834
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3045 : 02.10.2022, 18:03:21 »
Kiitos Suomen hallitukselle sunnuntain pilaamisesta. Suomen väestökehitys on ollut tunnettu yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Koko tänä aikana ei ole kannustettu suomalaisia perustamaan perheitä ja lisääntymään. Suomen väestökehityksen suunta olisi jo käännetty kestävällä tavalla, jos haukumisen, pilkkaamisen ja yleisen vähättelyn sijaan olisi panostettu niihin ihmisiin, jotka ovat valmiita ponnistelemaan tämän tasavallan ja kulttuurin puolesta. Nyt suomalaiset pakotetaan olemaan uusien uusien ihmisryhmien kätilönä, välillä konkreettisestikin.
Tottelematon tieto aktivismissa

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 454
 • Liked: 4171
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3046 : 02.10.2022, 18:19:43 »
^Tämä. Järjetöntä politiikkaa hallituksesta toiseen, missä puolueet ovat ilmeisesti vaan pelkkä silmänlume. Ei vaan kerta kaikkiaan mene jakeluun, miten suomalaisten on käsketty olemaan huolissaan "hiilijalanjäljestä"*, mutta se sama ympäristöystävällisyyden vaade ei mitenkään koske näitä tänne raahattuaj kehitysmaalaisia. Samanaikaisesti ympäristöaktivistit, joista monet sinänsä mukavia ihmisiä vaikka vihervasemmistolaisia ovatkin, eivät oikeasti käsitä, miksi joissain paikoissa hiilijalanjälki tuntuu kasvavan. Aiankaan pk-seudun alueiden kehitysmaalaistumisen roolia ei ilmeisesti millään muotoa haluta ottaa huomioon tai asian merkitys vähätellään suoraan selkärangasta. Samalla eivät myöskään vilpittömästi näe mitään osuutta LGBT-liikkeen promoamisella ja väestönkehityksellä. Ovat ilmeisesti kuin koulutettu vaistomaisesti jättämään huomiotta kaikki tärkeät seikat.

Ja nyt tarkkasilmäinen henkilö kun miettii, jos merkittävien tahojen edustajat ovat tuollaisia, niin ei ihme että jos uskovat omaan puppuunsa, niin nykytilanteen ei pitäisi mitenkään yllättää. Tärkeitä päätöksiä ei kyetä yksinkertaisesti tekemään sokaisevan ideologian takia. Valitettavasti nämä samat tahot sitten eivät opi virheistään ainakaan Suomen kansan etujen kannalta positiiviseen suuntaan.

Ja vähän offtopic: katsoin MDI:n henkilöstön yhteystietoja. Melko nuorta porukkaa, ei tainnut olla mitään 55v+ ikäistä porukkaa töissä. Liekö tällä ja Helsingin yliopiston punavihreillä humanistitiedekunnilla roolia siinä, miksi saamme näin antirationaalisia ehdotuksia? Päälle toki HY:n professorien poliittiset taipumukset, mikä varmasti välittyy koulutuksessa läpi ja siten näiden junioreiden ajatusmaailmassa.

Kim Evil-666

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 698
 • Liked: 60146
 • 'Hvis lyset tar os'
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3047 : 02.10.2022, 18:31:06 »
Mielestäni olisi tässä maassa paljon muutakin kuin maahanmuuttovirasto, joka tulisi "räjäyttää". Koko maahanmuuttopolitiikkamme tulisi "räjäyttää" tuhannen pillun päreiksi. Perusteluna riittää se- että se on kaikilla mittareilla mitattuna täysin harhainen- ja perustuu harhaisiin olettamuksiin harhaisine perusteluineen.

Työvoimapula on kuin jokin "pyhä sanoma"- jonka edessä paskotaan kaikki paskottavissa oleva. Paskominen ylettää jopa kuvitelmien tasolle- mikäli kuvitelmiin mahdutetaan utopia Suomesta- maailman onnellisimmista kaikkien maasta, jossa pottunokka on ainoastaan hidaste.
Sävytteisviritteinen ja erittäin Nuiva!
Pohjoinen Perkele! Arktisen alueen Eko-Mörökölli!
Oma polku- kiveen hakattu!

"islam on kallon ajettelukeskukset tyhjentävä lobotomia." - Veikko
"EU-jäsenyyteen on sisäänrakennettu kansallisvaltioiden tuhomekanismi..." - Sivulause

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 068
 • Liked: 2834
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3048 : 02.10.2022, 19:47:28 »
Tuosta yllä lainatusta Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta:
Lainaus
...
VÄESTÖNKEHITYKSEN ennustajien skenaarioissa lasketaankin nyt kansainvälistymisen varaan. Jos Suomen saamat muuttovoitot ulkomailta saataisiin nostettua suhteessa väkilukuun Ruotsin nykyiselle tasolle vuoteen 2040 mennessä, tarpeellinen kehitys vahvistuisi – eikä vain pääkaupunkiseudulla. Vanhuksille saattaisi riittää hoitajia syrjäisemmissäkin paikoissa.
...

Osaako joku sanoa, miten tuo viimeinen lainattu lause linkittyy edellä olevaan?
Tottelematon tieto aktivismissa

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 966
 • Liked: 18799
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3049 : 02.10.2022, 20:49:42 »

Suomen maahanmuuttokontrollin viimeisten rippeiden repiminen toteutunee koska about 160-40 kansanedustajat.

Tämän 80% (160) näkökulmasta on parempi tehdä Suomi paikaksi missä rosvokapitalismi rules. Yhden kielitaidottoman henkilön rahoitus tulee "jollakin logiikalla" edullisemmaksi kansantaloudellisesti kuin suomalaisten työttömien värvääminen ja palkalla lahjominen töihin.

Olen viime päivinä käynyt katsomassa äitiäni sairaalassa. Siellä on lääkäreistä (rumasti sanottuna) perseenpyyhkijöihin mamuja töissä. Mitä kansantaloudellista etua on kielitaidottoman neekerin tms kouluttaminen aasta ööhön tekemään töitä joita kuka hyvänsä ÄO 85 pystyy tekemään? Siis verrattuna siihen, että suomalaiselle maksetaan sama palkka kompensoituna sillä hukkaenergialla mitä maksaa sairaaloissa kieli- ja kulttuuritaidottomuus. Äidiltäni oli neekeri yrittänyt mitata verenpainetta. Ei ollut onnistunut. Ei tietenkään koska Burundi tms ja ei osaa suomea. Mikä siis on se hyöty jonka Suomen kansantalous saa siitä että perseenpyyhkijöitä tai verenpaineen mittaajia värvätään laumoittain?

Suomi on täynnä yli nelikymppisiä työttömiä joita ei oteta töihin versus burundilainen 95 kiloinen kielitaidoton perseenpyyhkijä tai mehujen ja puurojen tuoja sairaalassa. Paljonko kielitaidoton burundilainen tulee maksamaan veronmaksajille versus 48 v Hannele jolle maksetaan 2500 e kk? Luulen että Mphambo on kalliimpi Hanttaan verrattuna. (Siis kumpikaan ei osaa mitään ennen kuin työpaikalla opetetaan, suomalainen vaan oppii nopeammin koska kieli.) 

Suomessa on pyramidihuijaus. Saarikko hilluu & vaurastuu, koska hän silavoituu Suomen paskaamisesta enemmän kuin Suomen tukemisesta. 
Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 068
 • Liked: 8663
 • Hummeriälykkö
Vs: Työvoimapulan paluu ja kosto
« Vastaus #3050 : 03.10.2022, 10:31:50 »
Tähän työvoimapulaan on erittäin helppo ratkaisu:

1. Valtion rooli rajataan mahdollistamaan mahdollisimman suuri elinkeinon- ja yksilön toiminnanvapaus.

2. Tuet minimiin ja jokaiselle vastuu oman elämänsä suunnasta. Suomessa on erittäin laajat mahdollisuudet opiskella vaikka mihin ammattiin.

3. Maksetaan palkkaa, jolla ihminen tulee toimeen ja saa jotain säästöönkin pahan päivän varalle. Veroja leikkaamalla myös omat valinnanmahdollisuudet kasvavat. Ja saadaan niitä ihmisiä ulkomailta, joiden ensisijainen tavoite ei ole sosiaaliturvalla eläminen.

4. Sosiaaliturva ulotetaan ainoastaan suomalaisiin ja näiden perheenjäseniin riippumatta kansallisuudesta. Kansallisuus vaatii kielitaidon lisäksi itsensä elättämisen vaikkapa 10 vuoden ajan.

Tässä osui vahingossa silmiin pätkä Hayekin pohdintoja. Onko niissä yhtymäkohtia Suomen nykytilaan tai EUn? Sekä kirjassaan 'Tie orjuuteen' että myöhemmissä teoksissaan Hayek kirjoitti sosialismilla olevan vahva taipumus totalitarismiin keskussuunnittelun syrjäyttäessä yksilöiden edut taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa toiminnassa.

KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.