Äänestys

Syötkö lihaa?

Kyllä
429 (94.9%)
En
23 (5.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 432

Kirjoittaja Aihe: Sdp:n ryhmäjohtaja: Syömme Suomessa pian radikaalisti vähemmän lihaa  (Luettu 92210 kertaa)

kriittinen_ajattelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 793
 • Liked: 11592
 • Punavihreäkriittinen
Lainaus
The billionaire also took the opportunity to extol the virtues of synthetic meat, promoting it in several different replies as a “green product” and a way to reduce one’s “carbon footprint.” He has repeatedly hailed artificial meats in the past, recently suggesting that “all rich countries” ought to move to “100-percent synthetic beef.”

“You can get used to the taste difference,” Gates told an interviewer last month, in a slightly off-putting endorsement.
https://www.rt.com/usa/518667-bill-gates-ama-conspriacies/
Njooh, noh niin en vastusta jos lehmä ja possufarmit ym nyt lopetetaan koska niitten kasvatus on hidasta ja lihakin paikoin epäterveellisistä ja toki siinä on paikoin eettisiä kysymyksiäkin.
Anyway tarviiko kanalat nyt lopettaa, ei ne vie paljoa tilaa ja ne kanat syö vähän. Sama juttu vaikka heinäsirkkojen kanssa, mitkä on muuten ihan ok makuisia nekin.

Lainaus
 Jotta ruokaa riittäisi kaikille, pitäisi syödä vaikkapa kuten intialaiset. Eli käytännössä siirtyä yhä kasvisperäisempaan suuntaan. Nimittäin lihantuotanto on tehotonta, jos tavoitteena on ruokkia mahdollisimman monta ihmistä
Onko se toisaalta ideaalia, että yritetään paisuttaa maapallon nööperiväestö sata miljardia isoksi. Ei ole olemassa mitään yhtä vitun isoa ihmisperhefamilyä muuta kuin jossain idealistien harhoissa. Ainoat kansat joita ylipäätänsä kiinnostaa muitten kansojen kohtalo on valkoiset ja kun me ollaan pieni vähemmistö niin ei muut kansat tule tuntemaan empatiaa meitä kohtaan tai antamaan armoa. Meidän varallisuus viedään ja meidät tapetaan viimeistä yksilöä myöten kuin jossain Zimbabwessa tai Etelä-Afrikassa (still in process)

« Viimeksi muokattu: 20.03.2021, 23:55:35 kirjoittanut kriittinen_ajattelija »
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 727
 • Liked: 103575
Ei ole ollenkaan uusi idea haluta suomalaisten syövän sellaista, mitä he eivät halua. Kymmenisen vuotta sitten Jorma Ollilan maabrändityöryhmän nimissä ehdotettiin särkipullista gourmet-ravintoloiden ruokaa. Ketään ei kiinnostanut.

Uutta on vain vyörytyksen laajuus.

Kotiliesi: Lähikala ei ole roskakala 1.12.2017

Iltalehti: Lahnasta ja hauestakin saa helposti gourmet-ruokaa - älä turhaan vähättele tiettyjä kalalajeja 21.2.2018

Iltalehti: Luonnonkala villitsi suomalaiset – ”tonnikalan korvaajaksi” kutsuttu säilyke jopa osittain loppuunmyyty 5.2.2020

Pro Kala: Käsite ”roskakala” joutaa roskiin 25.1.2021

Viinilehti: Ei mikään roskakala – särjen syöminen on ekoteko! 11.5.2021

ePressi: Roskakalasta ja rikkaruohoista gourmet-herkkuja ja kotimaan matkailun uusia ohjelmapalveluja 6.7.2021

Vaikka särkipullista ei tullutkaan kaavailtua gourmet-ravintoloiden herkkua, voi uskotella, että särki on "trendiherkkua". Ainakin melkein. Ainakin pitäisi olla.

Lainaus
Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Lahtelaisen ravintolan keittiössä valmistetaan näyttävää kala-annosta. Raaka-aineena ei olekaan lohi tai siika, vaan tuiki tavallinen särki viereisestä Vesijärvestä. Vakituiseen menuun särkiannos ei kuulu. Se on osa lähikalan käytön kehittämiseen tähtäävää hanketta.

Särkikalojen käyttö on yleistynyt, mutta siinä on yhä paljon kehitettävää. Esimerkiksi ravintoloissa se ei ole kovin yleistä, sanoo kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki Sisä-Suomen kalatalousryhmästä.

Apetit Ruoka Oy alkoi jalostaa särkikaloja ruuaksi vuonna 2016. Ensin ravintoloille ja pari vuotta myöhemmin kuluttajamarkkinoille. Pörssiyhtiö ei kerro tarkemmin järvikalabisneksen liikevaihtoa tai kannattavuutta. Se kerrotaan, että särkituotteiden myynti kannattaa ja kasvaa.

– Ensimmäisen tuotteemme lanseeraamisen jälkeen olemme käyttäneet yli miljoona kiloa särkeä. Kotimaisen kalan käyttö kasvoi meillä viime vuonna noin 70 prosenttia edellisvuodesta, kertoo tuotekehitys- ja portfoliopäällikkö Hanna Pere Apetit Ruoka Oy:stä.

[...]

Särkikaloja on pyritty tuomaan ruokalautasille lukuisilla kehityshankkeilla, joita on tuettu valtion rahoituksella ja kalastuslupatuotoilla. Pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää. Lähiruokabuumin vanavedessä särki ja lahna ovat nousseet kaupallisesti kiinnostaviksi.

Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan, että kysynnän ja tarjonnan kasvu on tenhyt särkikalojen jalostamisesta kaupallisesti kannattavaa liiketoimintaa.

– Nyt se on kasvava ja monipuolistuva osa kalataloutta. Yksi syy on tuotantoketjun kehittyminen ja tuotteiden kehittyminen. On vihdoinkin saatu kuluttajille maistuvia tuotteita, sanoo tutkija Jukka Ruuhijärvi Luonnonvarakeskuksesta.

[...]

Menneinä vuosikymmeninä lahna oli Suomessa arvokala. Savossa lahnan kudun aikana ei soitettu kirkonkelloja, jotta kalat eivät häiriinny. Sittemmin särkikalat saivat roskakalan leiman ja käyttö hiipui, kun tarjolle tuli edullista lohta.

Särjen kysynnän kasvu siivittää pyyntiä. Sisävesien kaupallisessa kalastuksessa särjen ja lahnan saalismäärä on kasvanut viime vuosina, kertovat Luonnonvarakeskuksen tilastot. Särkikalojen kaupallinen kalastus täydentää ammattikalastajien leipää. Vaikka pyytäjälle maksettava hinta on "arvokaloja" alhaisempi, korkeampi saalismäärä takaa ansiot. Pyyntiä voisi lisätä tuntuvasti, eivätkä kalakannat vaarantuisi.

Kalatalouden kehittäjä näkee markkinassa vielä paljon parannettavaa.

Pienistä järvistä särkikalojen pyynti ei ole kaupallisesti kannattavaa. Jalostajille logistiikkaa ja kylmäketju ovat haasteita, ja koneellisen perkaamisen vuoksi pienimpiä särkiä ei voida hyödyntää, listaa kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki.

Särkeä jalostaa Suomessa muutama yritys, pääasiassa pikkufirmoja. Jalostukseen vaadittavat laiteinvestoinnit ovat yksi syy siihen, miksi yrittäjiä on vähän.

[...]

Särki ja lahna ovat myös trendikkäitä, reseptejä löytyy suosituista ruokablogeista ja aikakauslehdistä. Suosion kasvun uskotaan jatkuvan. Mutta saatavuus rajoittaa kysynnän kasvua. Särkikalasta on jo nyt jopa pulaa.

– Kyse on kuitenkin luonnontuotteesta, jota ei saada samanlaisia kilomääriä, joita maatalous tai kalanviljely voivat tuottaa, painottaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Ruuhijärvi.
Yle 16.5.2022

Apetit-yhtiön kuluttajille myymä trendiherkku on särkikalapuikkopakaste. Yhtiö ei avaa myyntiä tarkemmin, mutta esimerkiksi koulukeittiöiden raaka-ainetilastoista voi päätellä, että särkikalat myydään pääasiassa laitoskeittiöihin kalapullia varten.

Kampanjoinnista huolimatta roskakalan leima elää ja voi hyvin, mistä kertoo tuotteiden kauppaaminen särjen tai lahnan sijaan häveliäästi esimerkiksi "järvikalan" ja "luonnonkalan" nimikkeillä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 901
 • Liked: 12807
Taas mustaa valkoiseksi

Kai kohta lanseerataan särkirasismi – täysin irrationaalinen viha särkiä kohtaan pelkästään rodun/lajin perusteella, viha jota ei voida perustella millään käytännöllisellä tekijällä kuten maulla tai koostumuksella tai ruotoisuudella.

Paluu todellisuuteen: Jos särjet olisivat hyviä ja ruokaisia verrattuna parempiin kaloihin, niitä epäilemättä syötäisiin innolla ja niistä maksettaisiin hyvät rahat markkinoilla.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

AJIH

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 423
 • Liked: 411
...
Kampanjoinnista huolimatta roskakalan leima elää ja voi hyvin, mistä kertoo tuotteiden kauppaaminen särjen tai lahnan sijaan häveliäästi esimerkiksi "järvikalan" ja "luonnonkalan" nimikkeillä.

Itselleni käsitys särjestä "roskakalana" perustuu siihen, että kovin on ruotoinen. Onko sillä sitten väliä jauhettuna? En ole koskaan ostanut tai maistanutkaan särkeä (ainakaan että muistaisin), mutta syy ostamattomuuteen on se, että vastaan on tullut vain kalliita särkisäilykkeitä, ja hinnat näkyvät olevan muissakin särkituotteissa aika korkeat. Periaatteessa olisi hyvä mielestäni, mikäli suomalaista kalaa syötäisiin enemmän norjalaisten kasvatuskalojen sijaan. (Lahnahan on hyvää savustettuna.)
Muistakaa Kaivopuiston henkirikos 5.7.2020.
https://hommaforum.org/index.php/topic,131004.0.html
Ks. myös Uusi Lahti 8.3.2017.
”Valehteleminen on samaa kuin varastaminen, ja köyhän kansan pettäminen valheella on pahempaa kuin varkaus ja rosvoaminen.”
- Eräs savolainen isäntä vuonna 1808.

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 27 704
 • Liked: 24344
 • Blues for Allah
Faidros on särkifani. Ostan aina särjestä tehdyn kalakukon, jos vain on tarjolla. Myös särjestä tehdyt säilykkeet ovat mainioita. Halvempia ei särkituotteet ole, joten kysyntä johtuu muista syistä.

Särjen kulutus on kasvanut 70% viimevuodesta, saatavuus on vain ollut rajana.

Mielummin suomalaista luonnonkalaa, kuin pallon toiselta puolelta toimitettua hipstereiden trendikalaa, tai Kiinassa pakattua Norjan kassilohta!
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 727
 • Liked: 103575
Lainaus
Sitran laskelma: Luonto­kato pysähtyisi kierto­taloudella – lihan­syönnin ja tuhlailun vähentäminen tehokkaimmat keinot

GLOBAALI luontokato voidaan pysäyttää kokonaan vuoteen 2035 mennessä alkamalla noudattaa kiertotalouden periaatteita, toteaa Sitran maanantaina julkaistu raportti.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston raportissa keskityttiin neljään luontoa kuluttavaan talouden alaan: ruokaan ja maatalouteen, rakentamiseen, metsiin sekä tekstiileihin. Siinä laskettiin, kuinka paljon luonnon monimuotoisuutta globaalisti säästyisi, jos kaikilla näillä aloilla tehtäisiin realistisesti toteutettavissa olevat kiertotaloustoimet.

Kiertotalous tarkoittaa ei-tuhlailevaa luonnonvarojen käyttöä. Hävikkiä ja turhaa kulutusta vältetään ja kaikki käyttökelpoinen käytetään uudestaan. Tuotteet valmistetaan kestämään aikaa ja niihin tarvittavat materiaalit otetaan luonnosta niin, ettei luonnon uusiutumiskyky heikkene.

[...]

YLIVOIMAISESTI vaikuttavimpia olisivat muutokset ruoan kulutuksessa ja tuotannossa. Niistä tulisi Sitran mallinnuksen mukaan noin kolme neljäsosaa luontokatoa hidastavasta vaikutuksesta.

Suurin ruokaan liittyvä luontovaikutus olisi lihan ja maitotuotteiden käytön vähentämisellä. Sitran mallissa lihankäyttöä vähennettiin globaalisti 50 prosentilla ja maitotuotteiden käyttöä 67 prosentilla.

[...]

Malli ei siis edellytä, että kaikki lihansyönti lopetettaisiin tai että ruokahävikki katoaisi kokonaan.

Ratkaisuja on muutenkin pohdittava alue- ja tapauskohtaisesti. Joillakin alueilla lihantuotanto voi olla jopa luonnon moni­muotoisuuden kannalta hyödyllistä, eikä laidunmailla aina voi kasvattaa ihmiselle kelpaavaa kasvisravintoa.

Kasvisperäisten proteiinilähteiden lisääminen joka tapauksessa kutistaisi globaalisti katsottuna huomattavasti pinta-alaa, joka ruoan tuottamiseen tarvitaan. Se säästäisi luontoa alueilla, joissa luonnonkirjo on erityisen rikasta.

[...]

Forslundin mukaan tulevan kestävän elämän ei tarvitse olla ankeaa. Esimerkiksi lihansyönnin vähentäminen olisi monille rikkaiden maiden asukkaille terveyden kannalta hyvä ratkaisu.

”Tavoitteena on hyvä elämä, ei vähemmän huono elämä.”
Helsingin Sanomat 16.5.2022

Sitra: Luontokato voidaan pysäyttää kiertotalousratkaisuilla – ruoka ja maatalous avainasemassa

Sitran laskelma globaalin lihankulutuksen peräti 50 prosentin vähenemisestä perustuu raportin viitteen perusteella vain yhden amerikkalaisen konsulttifirman ennusteen oletukseen, että ihmiset ryhtyvät jo pian suosimaan vaihtoehtoisia proteiininlähteitä kuten keinotekoista lihaa, ja toisaalta siihen, että yhä useampi ryhtyy vegaaniksi. En ole ollenkaan vakuuttunut.

Lainaus
AT Kearney expects alternative meats to make up 60% market in 2040

According to American consulting firm AT Kearney, cultured meat and meat substitutes are on their way to “disrupt the multibillion-dollar global meat industry”. The study says that the world’s total ‘meat’ consumption will evolve and leave traditional meat products to become insignificant, with a market share as low as 40%, as these new alternatives gain ground over the next twenty years. Qualitative forecasts for 2040, based on economic data, research and expert opinion gathered by the firm, have confirmed the inevitable disruption.

Based on the firm’s analysis, around one-third of the global meat supply will be provided by these new approaches (meat cultivation and substition) within the next 10 years.The firm forecasts that vegan meat replacements will show a strong growth until 2030, while cultured meat (with an annual growth rate of 41 percent) per year will outgrow them between 2025 and 2040, due to technological advancements and consumer preferences.
Futures Centre
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 27 704
 • Liked: 24344
 • Blues for Allah
Tuohon viimeiseen "kalajuttuun"  löyhästi liittyen.

https://yle.fi/uutiset/3-12427433
-----
"Suomen Kalankasvattajaliitto kirjelmöi päättäjille maaliskuussa ja vaati määräaikaista poikkeuslupaa kiintiöiden ylityksiin tuotantomäärien ja rehunkäytön osalta.

Kalatalousalan yritykset ovat vedonneet myös yhdessä ministereihin. Kiireellisimpänä yritykset pitävät päätöksiä, joiden turvin poikasylijäämä saataisiin kasvatettua ruokakaloiksi kotimaassa. Yritysten mielestä kalaruoan huoltovarmuus Suomessa on "hälyttävän alhainen".

Yritykset vetoavat myös siihen, että hallitus päätti kesällä 2021 kotimaisen kalan edistämisohjelmasta. Sen tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan kulutus ja lisätä viljellyn kalan tuotantoa Suomessa 50 miljoonaan kiloon vuoteen 2035 mennessä.

– Jos nyt kasvaville poikasille olisi kasvatusmahdollisuuksia kotimaassa, niin se auttaisi kovasti kasvattajia ja nopeuttaisi ohjelman käynnistämistä vuodella-kahdella, toimitusjohtaja Yrjö Lankinen perustelee.

Hän ei kuitenkaan ole kovin toiveikas, että päätökset ovat riittävän ketteriä jo altaissa uivien kalojen osalta.

– Virkakoneistolla kestää yleensä liiankin pitkään lupa-asioiden toimeenpano, Lankinen soimii.

Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi. Kokonaan kalankasvattajat eivät kuitenkaan vielä heitä pyyhettä kehään."
------

Jos noita kalanpoikasia ei Venäjän tilanteen vuoksi saa mihinkään myydyksi, niin kalastuslupamaksuilla ne voisi lunastaa vapautettavaksi luonnonvesiin. Kyseessä on kuitenkin pääasiassa Suomessa lisääntymätön kirjolohi, joten se ei vaaranna luonollisesti täällä lisääntyviä kalalajeja.
« Viimeksi muokattu: 16.05.2022, 11:47:03 kirjoittanut Faidros. »
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 920
 • Liked: 44806
 • Kompostitarkastaja
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.
"Afroeurooppalaisen liikkuvuuden poetiikka ranskankielisessä afrikkalaisessa kirjallisuudessa."

Suomen Akatemia on tukenut Anna-Leena Toivasen akatemiatutkijan viisivuotista hanketta 438  874 eurolla.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 236
 • Liked: 5040
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Faidros on särkifani. Ostan aina särjestä tehdyn kalakukon, jos vain on tarjolla. Myös särjestä tehdyt säilykkeet ovat mainioita. Halvempia ei särkituotteet ole, joten kysyntä johtuu muista syistä.

Särjen kulutus on kasvanut 70% viimevuodesta, saatavuus on vain ollut rajana.

Mielummin suomalaista luonnonkalaa, kuin pallon toiselta puolelta toimitettua hipstereiden trendikalaa, tai Kiinassa pakattua Norjan kassilohta!
Särki vanhaan hillopurkkiin öljyn sekä mausteitten kera ja painekattilassa jonkin aikaa. Ruodoista tulee rapeat ja syötävät. En luota paljoa kykyyni sterilisoida omalla kattilalla joten syön ne jääkaapista nopeasti. Maistuu leivänpäällä.

Ei ole roskakaloja, vain huonoja tai laiskoja kokkeja.

Esimerkiksi kiiski:
"Aikoinaan kiiski on ollut tärkeä vientituote. Niitä rahdattiin esimerkiksi Pietariin, ja tarina kertoo silloisen tsaarin mieltyneen kiisken poskilihoihin."
 https://www.ts.fi/viihde/1074130333
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 529
 • Liked: 2145
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 236
 • Liked: 5040
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.
Tekisi mieli ostaa enemmän silakkaa, mutta kaupasta kokonainen silakka 5e/kg ja perkattu 10e/kg. Samalla sitä myydään minkeille 20c/kg...
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 27 704
 • Liked: 24344
 • Blues for Allah
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.

Silakan ylikalastus on turhaa touhua, kun ei ihmiset osta ruuaksi. Kotimaista kasvatettua kirjolohta ostetaan kuin siimaa ja kasvavalla kilohinnalla. Kasvatusluvat on vain kortilla viherpiipertäjien vuoksi.
Samoin on muutaman kalastajan lohikalojen merikalastus verkkosumputuksilla, kun samasta kalasta yrittäjät saisivat jokiin päästettyinä moninkertaisen kilohinnan.
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Bronx Zoo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 439
 • Liked: 1407
 • motherfather
Kyllä sen lihasta ja maidostakin maistaa, jos sitä eläintä on kalalla ruokittu. Ei hyvä.
Trust me, I know what I'm doing