Äänestys

Syötkö lihaa?

Kyllä
434 (95%)
En
23 (5%)

Äänestäjiä yhteensä: 437

Kirjoittaja Aihe: Sdp:n ryhmäjohtaja: Syömme Suomessa pian radikaalisti vähemmän lihaa  (Luettu 98892 kertaa)

kriittinen_ajattelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 793
 • Liked: 11604
 • Punavihreäkriittinen
Lainaus
The billionaire also took the opportunity to extol the virtues of synthetic meat, promoting it in several different replies as a “green product” and a way to reduce one’s “carbon footprint.” He has repeatedly hailed artificial meats in the past, recently suggesting that “all rich countries” ought to move to “100-percent synthetic beef.”

“You can get used to the taste difference,” Gates told an interviewer last month, in a slightly off-putting endorsement.
https://www.rt.com/usa/518667-bill-gates-ama-conspriacies/
Njooh, noh niin en vastusta jos lehmä ja possufarmit ym nyt lopetetaan koska niitten kasvatus on hidasta ja lihakin paikoin epäterveellisistä ja toki siinä on paikoin eettisiä kysymyksiäkin.
Anyway tarviiko kanalat nyt lopettaa, ei ne vie paljoa tilaa ja ne kanat syö vähän. Sama juttu vaikka heinäsirkkojen kanssa, mitkä on muuten ihan ok makuisia nekin.

Lainaus
 Jotta ruokaa riittäisi kaikille, pitäisi syödä vaikkapa kuten intialaiset. Eli käytännössä siirtyä yhä kasvisperäisempaan suuntaan. Nimittäin lihantuotanto on tehotonta, jos tavoitteena on ruokkia mahdollisimman monta ihmistä
Onko se toisaalta ideaalia, että yritetään paisuttaa maapallon nööperiväestö sata miljardia isoksi. Ei ole olemassa mitään yhtä vitun isoa ihmisperhefamilyä muuta kuin jossain idealistien harhoissa. Ainoat kansat joita ylipäätänsä kiinnostaa muitten kansojen kohtalo on valkoiset ja kun me ollaan pieni vähemmistö niin ei muut kansat tule tuntemaan empatiaa meitä kohtaan tai antamaan armoa. Meidän varallisuus viedään ja meidät tapetaan viimeistä yksilöä myöten kuin jossain Zimbabwessa tai Etelä-Afrikassa (still in process)

« Viimeksi muokattu: 20.03.2021, 23:55:35 kirjoittanut kriittinen_ajattelija »
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Ei ole ollenkaan uusi idea haluta suomalaisten syövän sellaista, mitä he eivät halua. Kymmenisen vuotta sitten Jorma Ollilan maabrändityöryhmän nimissä ehdotettiin särkipullista gourmet-ravintoloiden ruokaa. Ketään ei kiinnostanut.

Uutta on vain vyörytyksen laajuus.

Kotiliesi: Lähikala ei ole roskakala 1.12.2017

Iltalehti: Lahnasta ja hauestakin saa helposti gourmet-ruokaa - älä turhaan vähättele tiettyjä kalalajeja 21.2.2018

Iltalehti: Luonnonkala villitsi suomalaiset – ”tonnikalan korvaajaksi” kutsuttu säilyke jopa osittain loppuunmyyty 5.2.2020

Pro Kala: Käsite ”roskakala” joutaa roskiin 25.1.2021

Viinilehti: Ei mikään roskakala – särjen syöminen on ekoteko! 11.5.2021

ePressi: Roskakalasta ja rikkaruohoista gourmet-herkkuja ja kotimaan matkailun uusia ohjelmapalveluja 6.7.2021

Vaikka särkipullista ei tullutkaan kaavailtua gourmet-ravintoloiden herkkua, voi uskotella, että särki on "trendiherkkua". Ainakin melkein. Ainakin pitäisi olla.

Lainaus
Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Lahtelaisen ravintolan keittiössä valmistetaan näyttävää kala-annosta. Raaka-aineena ei olekaan lohi tai siika, vaan tuiki tavallinen särki viereisestä Vesijärvestä. Vakituiseen menuun särkiannos ei kuulu. Se on osa lähikalan käytön kehittämiseen tähtäävää hanketta.

Särkikalojen käyttö on yleistynyt, mutta siinä on yhä paljon kehitettävää. Esimerkiksi ravintoloissa se ei ole kovin yleistä, sanoo kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki Sisä-Suomen kalatalousryhmästä.

Apetit Ruoka Oy alkoi jalostaa särkikaloja ruuaksi vuonna 2016. Ensin ravintoloille ja pari vuotta myöhemmin kuluttajamarkkinoille. Pörssiyhtiö ei kerro tarkemmin järvikalabisneksen liikevaihtoa tai kannattavuutta. Se kerrotaan, että särkituotteiden myynti kannattaa ja kasvaa.

– Ensimmäisen tuotteemme lanseeraamisen jälkeen olemme käyttäneet yli miljoona kiloa särkeä. Kotimaisen kalan käyttö kasvoi meillä viime vuonna noin 70 prosenttia edellisvuodesta, kertoo tuotekehitys- ja portfoliopäällikkö Hanna Pere Apetit Ruoka Oy:stä.

[...]

Särkikaloja on pyritty tuomaan ruokalautasille lukuisilla kehityshankkeilla, joita on tuettu valtion rahoituksella ja kalastuslupatuotoilla. Pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää. Lähiruokabuumin vanavedessä särki ja lahna ovat nousseet kaupallisesti kiinnostaviksi.

Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan, että kysynnän ja tarjonnan kasvu on tenhyt särkikalojen jalostamisesta kaupallisesti kannattavaa liiketoimintaa.

– Nyt se on kasvava ja monipuolistuva osa kalataloutta. Yksi syy on tuotantoketjun kehittyminen ja tuotteiden kehittyminen. On vihdoinkin saatu kuluttajille maistuvia tuotteita, sanoo tutkija Jukka Ruuhijärvi Luonnonvarakeskuksesta.

[...]

Menneinä vuosikymmeninä lahna oli Suomessa arvokala. Savossa lahnan kudun aikana ei soitettu kirkonkelloja, jotta kalat eivät häiriinny. Sittemmin särkikalat saivat roskakalan leiman ja käyttö hiipui, kun tarjolle tuli edullista lohta.

Särjen kysynnän kasvu siivittää pyyntiä. Sisävesien kaupallisessa kalastuksessa särjen ja lahnan saalismäärä on kasvanut viime vuosina, kertovat Luonnonvarakeskuksen tilastot. Särkikalojen kaupallinen kalastus täydentää ammattikalastajien leipää. Vaikka pyytäjälle maksettava hinta on "arvokaloja" alhaisempi, korkeampi saalismäärä takaa ansiot. Pyyntiä voisi lisätä tuntuvasti, eivätkä kalakannat vaarantuisi.

Kalatalouden kehittäjä näkee markkinassa vielä paljon parannettavaa.

Pienistä järvistä särkikalojen pyynti ei ole kaupallisesti kannattavaa. Jalostajille logistiikkaa ja kylmäketju ovat haasteita, ja koneellisen perkaamisen vuoksi pienimpiä särkiä ei voida hyödyntää, listaa kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki.

Särkeä jalostaa Suomessa muutama yritys, pääasiassa pikkufirmoja. Jalostukseen vaadittavat laiteinvestoinnit ovat yksi syy siihen, miksi yrittäjiä on vähän.

[...]

Särki ja lahna ovat myös trendikkäitä, reseptejä löytyy suosituista ruokablogeista ja aikakauslehdistä. Suosion kasvun uskotaan jatkuvan. Mutta saatavuus rajoittaa kysynnän kasvua. Särkikalasta on jo nyt jopa pulaa.

– Kyse on kuitenkin luonnontuotteesta, jota ei saada samanlaisia kilomääriä, joita maatalous tai kalanviljely voivat tuottaa, painottaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Ruuhijärvi.
Yle 16.5.2022

Apetit-yhtiön kuluttajille myymä trendiherkku on särkikalapuikkopakaste. Yhtiö ei avaa myyntiä tarkemmin, mutta esimerkiksi koulukeittiöiden raaka-ainetilastoista voi päätellä, että särkikalat myydään pääasiassa laitoskeittiöihin kalapullia varten.

Kampanjoinnista huolimatta roskakalan leima elää ja voi hyvin, mistä kertoo tuotteiden kauppaaminen särjen tai lahnan sijaan häveliäästi esimerkiksi "järvikalan" ja "luonnonkalan" nimikkeillä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 13387
Taas mustaa valkoiseksi

Kai kohta lanseerataan särkirasismi – täysin irrationaalinen viha särkiä kohtaan pelkästään rodun/lajin perusteella, viha jota ei voida perustella millään käytännöllisellä tekijällä kuten maulla tai koostumuksella tai ruotoisuudella.

Paluu todellisuuteen: Jos särjet olisivat hyviä ja ruokaisia verrattuna parempiin kaloihin, niitä epäilemättä syötäisiin innolla ja niistä maksettaisiin hyvät rahat markkinoilla.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

AJIH

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 458
 • Liked: 517
...
Kampanjoinnista huolimatta roskakalan leima elää ja voi hyvin, mistä kertoo tuotteiden kauppaaminen särjen tai lahnan sijaan häveliäästi esimerkiksi "järvikalan" ja "luonnonkalan" nimikkeillä.

Itselleni käsitys särjestä "roskakalana" perustuu siihen, että kovin on ruotoinen. Onko sillä sitten väliä jauhettuna? En ole koskaan ostanut tai maistanutkaan särkeä (ainakaan että muistaisin), mutta syy ostamattomuuteen on se, että vastaan on tullut vain kalliita särkisäilykkeitä, ja hinnat näkyvät olevan muissakin särkituotteissa aika korkeat. Periaatteessa olisi hyvä mielestäni, mikäli suomalaista kalaa syötäisiin enemmän norjalaisten kasvatuskalojen sijaan. (Lahnahan on hyvää savustettuna.)
Kaivopuiston henkirikos 5.7.2020: https://hommaforum.org/index.php/topic,131004.0.html
Ks. myös Uusi Lahti 8.3.2017.
”Valehteleminen on samaa kuin varastaminen, ja köyhän kansan pettäminen valheella on pahempaa kuin varkaus ja rosvoaminen.”
- Eräs savolainen isäntä vuonna 1808.

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 28 240
 • Liked: 25721
 • Blues for Allah
Faidros on särkifani. Ostan aina särjestä tehdyn kalakukon, jos vain on tarjolla. Myös särjestä tehdyt säilykkeet ovat mainioita. Halvempia ei särkituotteet ole, joten kysyntä johtuu muista syistä.

Särjen kulutus on kasvanut 70% viimevuodesta, saatavuus on vain ollut rajana.

Mielummin suomalaista luonnonkalaa, kuin pallon toiselta puolelta toimitettua hipstereiden trendikalaa, tai Kiinassa pakattua Norjan kassilohta!
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Lainaus
Sitran laskelma: Luonto­kato pysähtyisi kierto­taloudella – lihan­syönnin ja tuhlailun vähentäminen tehokkaimmat keinot

GLOBAALI luontokato voidaan pysäyttää kokonaan vuoteen 2035 mennessä alkamalla noudattaa kiertotalouden periaatteita, toteaa Sitran maanantaina julkaistu raportti.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston raportissa keskityttiin neljään luontoa kuluttavaan talouden alaan: ruokaan ja maatalouteen, rakentamiseen, metsiin sekä tekstiileihin. Siinä laskettiin, kuinka paljon luonnon monimuotoisuutta globaalisti säästyisi, jos kaikilla näillä aloilla tehtäisiin realistisesti toteutettavissa olevat kiertotaloustoimet.

Kiertotalous tarkoittaa ei-tuhlailevaa luonnonvarojen käyttöä. Hävikkiä ja turhaa kulutusta vältetään ja kaikki käyttökelpoinen käytetään uudestaan. Tuotteet valmistetaan kestämään aikaa ja niihin tarvittavat materiaalit otetaan luonnosta niin, ettei luonnon uusiutumiskyky heikkene.

[...]

YLIVOIMAISESTI vaikuttavimpia olisivat muutokset ruoan kulutuksessa ja tuotannossa. Niistä tulisi Sitran mallinnuksen mukaan noin kolme neljäsosaa luontokatoa hidastavasta vaikutuksesta.

Suurin ruokaan liittyvä luontovaikutus olisi lihan ja maitotuotteiden käytön vähentämisellä. Sitran mallissa lihankäyttöä vähennettiin globaalisti 50 prosentilla ja maitotuotteiden käyttöä 67 prosentilla.

[...]

Malli ei siis edellytä, että kaikki lihansyönti lopetettaisiin tai että ruokahävikki katoaisi kokonaan.

Ratkaisuja on muutenkin pohdittava alue- ja tapauskohtaisesti. Joillakin alueilla lihantuotanto voi olla jopa luonnon moni­muotoisuuden kannalta hyödyllistä, eikä laidunmailla aina voi kasvattaa ihmiselle kelpaavaa kasvisravintoa.

Kasvisperäisten proteiinilähteiden lisääminen joka tapauksessa kutistaisi globaalisti katsottuna huomattavasti pinta-alaa, joka ruoan tuottamiseen tarvitaan. Se säästäisi luontoa alueilla, joissa luonnonkirjo on erityisen rikasta.

[...]

Forslundin mukaan tulevan kestävän elämän ei tarvitse olla ankeaa. Esimerkiksi lihansyönnin vähentäminen olisi monille rikkaiden maiden asukkaille terveyden kannalta hyvä ratkaisu.

”Tavoitteena on hyvä elämä, ei vähemmän huono elämä.”
Helsingin Sanomat 16.5.2022

Sitra: Luontokato voidaan pysäyttää kiertotalousratkaisuilla – ruoka ja maatalous avainasemassa

Sitran laskelma globaalin lihankulutuksen peräti 50 prosentin vähenemisestä perustuu raportin viitteen perusteella vain yhden amerikkalaisen konsulttifirman ennusteen oletukseen, että ihmiset ryhtyvät jo pian suosimaan vaihtoehtoisia proteiininlähteitä kuten keinotekoista lihaa, ja toisaalta siihen, että yhä useampi ryhtyy vegaaniksi. En ole ollenkaan vakuuttunut.

Lainaus
AT Kearney expects alternative meats to make up 60% market in 2040

According to American consulting firm AT Kearney, cultured meat and meat substitutes are on their way to “disrupt the multibillion-dollar global meat industry”. The study says that the world’s total ‘meat’ consumption will evolve and leave traditional meat products to become insignificant, with a market share as low as 40%, as these new alternatives gain ground over the next twenty years. Qualitative forecasts for 2040, based on economic data, research and expert opinion gathered by the firm, have confirmed the inevitable disruption.

Based on the firm’s analysis, around one-third of the global meat supply will be provided by these new approaches (meat cultivation and substition) within the next 10 years.The firm forecasts that vegan meat replacements will show a strong growth until 2030, while cultured meat (with an annual growth rate of 41 percent) per year will outgrow them between 2025 and 2040, due to technological advancements and consumer preferences.
Futures Centre
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 28 240
 • Liked: 25721
 • Blues for Allah
Tuohon viimeiseen "kalajuttuun"  löyhästi liittyen.

https://yle.fi/uutiset/3-12427433
-----
"Suomen Kalankasvattajaliitto kirjelmöi päättäjille maaliskuussa ja vaati määräaikaista poikkeuslupaa kiintiöiden ylityksiin tuotantomäärien ja rehunkäytön osalta.

Kalatalousalan yritykset ovat vedonneet myös yhdessä ministereihin. Kiireellisimpänä yritykset pitävät päätöksiä, joiden turvin poikasylijäämä saataisiin kasvatettua ruokakaloiksi kotimaassa. Yritysten mielestä kalaruoan huoltovarmuus Suomessa on "hälyttävän alhainen".

Yritykset vetoavat myös siihen, että hallitus päätti kesällä 2021 kotimaisen kalan edistämisohjelmasta. Sen tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan kulutus ja lisätä viljellyn kalan tuotantoa Suomessa 50 miljoonaan kiloon vuoteen 2035 mennessä.

– Jos nyt kasvaville poikasille olisi kasvatusmahdollisuuksia kotimaassa, niin se auttaisi kovasti kasvattajia ja nopeuttaisi ohjelman käynnistämistä vuodella-kahdella, toimitusjohtaja Yrjö Lankinen perustelee.

Hän ei kuitenkaan ole kovin toiveikas, että päätökset ovat riittävän ketteriä jo altaissa uivien kalojen osalta.

– Virkakoneistolla kestää yleensä liiankin pitkään lupa-asioiden toimeenpano, Lankinen soimii.

Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi. Kokonaan kalankasvattajat eivät kuitenkaan vielä heitä pyyhettä kehään."
------

Jos noita kalanpoikasia ei Venäjän tilanteen vuoksi saa mihinkään myydyksi, niin kalastuslupamaksuilla ne voisi lunastaa vapautettavaksi luonnonvesiin. Kyseessä on kuitenkin pääasiassa Suomessa lisääntymätön kirjolohi, joten se ei vaaranna luonollisesti täällä lisääntyviä kalalajeja.
« Viimeksi muokattu: 16.05.2022, 11:47:03 kirjoittanut Faidros. »
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 648
 • Liked: 47836
 • Bring'em on...
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 742
 • Liked: 6188
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Faidros on särkifani. Ostan aina särjestä tehdyn kalakukon, jos vain on tarjolla. Myös särjestä tehdyt säilykkeet ovat mainioita. Halvempia ei särkituotteet ole, joten kysyntä johtuu muista syistä.

Särjen kulutus on kasvanut 70% viimevuodesta, saatavuus on vain ollut rajana.

Mielummin suomalaista luonnonkalaa, kuin pallon toiselta puolelta toimitettua hipstereiden trendikalaa, tai Kiinassa pakattua Norjan kassilohta!
Särki vanhaan hillopurkkiin öljyn sekä mausteitten kera ja painekattilassa jonkin aikaa. Ruodoista tulee rapeat ja syötävät. En luota paljoa kykyyni sterilisoida omalla kattilalla joten syön ne jääkaapista nopeasti. Maistuu leivänpäällä.

Ei ole roskakaloja, vain huonoja tai laiskoja kokkeja.

Esimerkiksi kiiski:
"Aikoinaan kiiski on ollut tärkeä vientituote. Niitä rahdattiin esimerkiksi Pietariin, ja tarina kertoo silloisen tsaarin mieltyneen kiisken poskilihoihin."
 https://www.ts.fi/viihde/1074130333
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 638
 • Liked: 2202
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 742
 • Liked: 6188
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Lainaus
Jos lupajoustoja ei heru nopsasti, ylijäämäpoikaset joko poltetaan biokaasulaitoksessa tai kuskataan turkistarhojen eläimille syötettäviksi.

Niin tyypillistä Hölmölässä, jossa tuoleja lämmittää valtava virkamiesten armeija, ja jotka kaikki haluavat puumerkkinsä juhlallisilta kuulostaviin päätöksiin. Antaakseen ymmärtää, että heitä todellakin tarvitaan joka asiassa.
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.
Tekisi mieli ostaa enemmän silakkaa, mutta kaupasta kokonainen silakka 5e/kg ja perkattu 10e/kg. Samalla sitä myydään minkeille 20c/kg...
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 28 240
 • Liked: 25721
 • Blues for Allah
Toi kalankasvatus on aika helkkarin turhaa touhua,
Kun samaan aikaan esim silakkasaaliista 97% menee lähinnä turkiseläinten rehuksi.

Silakan ylikalastus on turhaa touhua, kun ei ihmiset osta ruuaksi. Kotimaista kasvatettua kirjolohta ostetaan kuin siimaa ja kasvavalla kilohinnalla. Kasvatusluvat on vain kortilla viherpiipertäjien vuoksi.
Samoin on muutaman kalastajan lohikalojen merikalastus verkkosumputuksilla, kun samasta kalasta yrittäjät saisivat jokiin päästettyinä moninkertaisen kilohinnan.
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Bronx Zoo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 446
 • Liked: 1423
 • motherfather
Kyllä sen lihasta ja maidostakin maistaa, jos sitä eläintä on kalalla ruokittu. Ei hyvä.
Trust me, I know what I'm doing

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Greta-ketjusta:
Melkoista huttua tältä helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Otto Mereltä.


Lainaus
Lihan, juuston ja maidon kulutusta pitää vähentää. Se on järkevää ilmaston, talouden ja terveyden näkökulmasta.

Meidän on korkea aika avata silmät tosiasioiden edessä. Nykyjärjestelmän aika on ohitse.
Lainaus
Jatkossa suomalaiset saavat syödä lihaa, juustoa ja maitoa, mutta tällöin heidän tulee maksaa näiden tuotteiden aiheuttamat haitat ilmastolle ja ympäristölle.

Kasvisperäinen ruokavalio on muuten myös terveyden näkökulmasta parempi.

Kokoomuksen Otto Meren kuten vihreiden Risto Isomäenkin silmissä kiiltää sadan euron hampurilainen. Sdp, vihreät, kokoomus: samaa holhoamista eri paketissa.

Ville Niinistökin vastasi tuohon Sture Fjäderin twiittiin:

Lainaus
Ville Niinistö
Replying to @SFjder and @OttoMeri
Eikö politiikalla ole mitään sen kanssa tekemistä? Etkö Sture ymmärrä että lihapainotteinen ruokamme on _jo_ politiikan tulosta?

Maatalous- ja muut ruokatuet painottuvat korostuneesti lihantuotantoon, sen vientiin ja kysynnän edistämiseen - terveyden & ympäristön kustannuksella.

Minun puolestani voidaan poistaa vaikka kaikki ruoantuotannon tuet, jos ne tekevät noin kipeää, esimerkiksi vastineeksi järkevämmästä energia- ja maahanmuuttopolitiikasta. Tukien poistamisella tosin on muun muassa työttömyyteen ja Suomen ruokaomavaraisuuteen vaikutuksia, joista Meri tai Niinistö tuskin ottavat vastuuta.

Lainaus
Lainaus
Jos kaikki tuet poistettaisiin ja niiden osuus lisättäisiin kuluttajan maksamaan ruuan hintaan, ruoka kallistuisi laskennallisesti noin 15 prosenttia, olettaen että kaikki muu ruokaketjussa pysyisi ennallaan, laskee tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

– Keskivertokuluttajan vuosittainen ruokalasku kallistuisi nykyisestä runsaasta 2 500 eurosta lähes 370 eurolla noin 2 870 euroon vuodessa, Niemi ynnää.
Yle: Katso, paljonko ruokamenosi kasvaisivat – näin käy, jos maatalouden tukiaiset lopetettaisiin 28.9.2018

Jutun esimerkkeinä muun muassa vehnäjauhot +30 %, naudan jauheliha +25 %, kevytmaito +20 %, sianlihapaisti +7 % ja broilerin rintafile +2 %.

Oikeasti suomalaisten tukien poistamisen vaikutus hintoihin olisi pienempi, sillä kotimaisten ruokien kallistuminen muun muassa lisäisi tuontia.

Mutta eiväthän nämä fanaatikot tyytyisi maataloustukien poistamiseen vaan tavoitteena on pakottaa kaikki harjoittamaan samaa vihreää uskontoa poistamalla muilta ihmisiltä mahdollisuus valita.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Lainaus
Puoluejohtajat kinastelivat HS:n vaalitentissä kasvisruoan edistämisestä – Saarikko: ”En vain usko sellaiseen politiikkaan”

KYSYMYS siitä, pitäisikö valtion ohjata päätöksillään suomalaisten ruokavaliota kasvispainotteisempaan suuntaan, kirvoitti puoluejohtajat kiivaaseen väittelyyn keskiviikkona Helsingissä.

Keskustan Annika Saarikko sanoi Helsingin Sanomien ympäristöaiheisessa vaalitentissä, että voimassa olevat ravitsemussuositukset ohjaavat jo riittävästi ihmisten ruokailutottumuksia ympäristövastuullisempaan suuntaan.

Hallituksen ilmastoruokaohjelma näyttää kaatuvan keskustan vastustukseen, joka ei ole halunnut ohjelmaan numeromääräistä tavoitetta lihansyönnin vähentämiselle.

– Luulen, että täällä ihan jokainen ihminen muistaa jostakin terveyskeskuksen vastaanotolta tai alakoulun kirjasta oppaan siitä, millainen on hyvä lautasmalli. Kysymys on tismalleen samasta asiasta, Saarikko sanoi.

Ruokaviraston ravitsemussuositukset suosittelevat lisäämään ruokavalioon kasviksia ja rajoittamaan lihan kulutus enintään puoleen kiloon viikossa.

– En vain usko sellaiseen politiikkaan, jossa täältä ylhäältä sanottaisiin, että me kiellämme lihansyönnin tai määrittelemme sille prosenttiosuuden, Saarikko jatkoi.

Vihreiden Maria Ohisalo tarttui Saarikon kommenttiin.

– Jos Annika tässä sanoo, että ravitsemussuositukset käyvät, niin lyödään tässä kättä päälle
, Ohisalo sanoi.

Saarikko vastasi Ohisalolle, että mitään lisäkirjauksia ei tarvita, koska ravitsemussuositukset ovat jo voimassa.

[...]

Orpon mielestä suomalaisten ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi ”markkinoiden avulla”, eikä niin, että eduskunta säätää, mitä kukin saa syödä. Ohisalo vastasi Orpolle, ettei kukaan ole sellaista lakia esittänyt.

– Te esittäisitte, jos voisitte, sivalsi Purra.
Ilta-Sanomat 15.2.2023

Mikseivät vetäjät kysyneet keinoista, joilla vihreät, demarit ja vasemmistoliitto vähentäisivät radikaalisti suomalaisten lihansyöntiä? Nehän tässä kiinnostavat, sillä totta kai keinot toimiakseen perustuisivat jonkinlaiseen pakottamiseen kuten veroihin ja kieltoihin, vaikka Ohisalo vänkäsi, ettei kukaan ole esittänyt lakia.Näyttää siltä, että hallitus toimii yhteistyössä niin, että Keskustan maa- ja metsätalousministeri Kurvinen torppaisi ulkomaisen lihan tuonnin siinä missä muu hallitus kampittaisi kotimaisen tuotannon, kuten puoluejohtajat tekivät HS:n tentissä selväksi. Molemmat perustelevat politiikkaansa ilmastolla, vaikka Suomi ei voi siihen oikeasti politiikan valinnoillaan vaikuttaa.

Lainaus
Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen haluaa poistaa ulkomaisen lihan julkiselta sektorilta

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) haluaa poistaa ulkomaisen lihan julkisista hankinnoista, kuten päiväkodeista ja kouluista.

Kurvinen kertoo Asian ytimessä ohjelmassa, että puuttuminen ulkomaisen lihan tuontiin olisi ensisijainen keino kohti ilmastoystävällisempää ruokavaliota.

Kurvisen mukaan Suomeen tuodaan vuodessa 70 miljoonaa kiloa lihaa, joista suurimman osan tuottamistapa olisi Suomessa laitonta. Hän nostaa esiin esimerkiksi massiivisen antibioottien käytön.

Ulkomaisen lihan käyttö voitaisiin Kurvisen mukaan ratkaista laatimalla julkisissa hankinnoissa käytettävälle lihalle kestävyyskriteerit.

– Tehtäisiin ratkaisu, että julkisissa ruokahankinnoissa ei saisi hankkia kestämätöntä lihaa.

[...]

Siihen onko tempaus taloudellisesti mahdollista, Kurvinen ei ota Asian ytimessä -ohjelmassa sen enempää kantaa.

– Onko muut ilmastoruokalinjaukset taloudellisesti järkeviä, Kurvinen kysyy.

Mikäli suomalaiset haluavat kestävää ruokailua, täytyy muutoksiin Kurvisen mukaan olla varaa.
MTV 15.2.2023
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Scruton

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 66
 • Liked: 301
 • Maltillinen kansalliskonservatiivi
Mutta eiväthän nämä fanaatikot tyytyisi maataloustukien poistamiseen vaan tavoitteena on pakottaa kaikki harjoittamaan samaa vihreää uskontoa poistamalla muilta ihmisiltä mahdollisuus valita.

Niin ja tosiaan paino sanalla "muilta". Itsehän he toki voisivat jatkaa saastuttamista mielin määrin, onhan heillä varaa maksaa "haittaverot", nuo modernit aneet. Itse kurjistuminen ja ilmaston pelastaminen jäisi vain köyhien tehtäväksi.
"Conservatism starts from a sentiment that all mature people can readily share: the sentiment that good things are easily destroyed, but not easily created."
- Sir Roger Scruton

“Tradition is not the worship of ashes, but the preservation of fire.”
- Gustav Mahler

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 582
 • Liked: 50792
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Lainaus käyttäjältä:  kokoomuksen otto meri
Jatkossa suomalaiset saavat syödä lihaa, juustoa ja maitoa, mutta tällöin heidän tulee maksaa näiden tuotteiden aiheuttamat haitat ilmastolle ja ympäristölle.

Tietääkö joku ilmaston tai ympäristön tilinumeron? Voisin maksaa vähän haittamaksuja, kun on vähän morkkista tuosta lihansyönnistä.

Kaikki maailman ongelmat nykyään ratkaistaan sillä, että maksetaan jotain veroa jollekin järjestölle ja nämä palkkaavat sitten kaiken maailman markkuollikaisia puhumaan televisioon.

Metsänhoitajat sentään joutuvat istuttamaan puita kaatamiensa tilalle ja se on jotain konkreettista. Mutta kenelle makkaraveron tuplaaminen menee? Tukiaisina jollekin GMO-soijajauhe"lihaketta" valmistavalle yhtiölle? Lihantuotannon lopettavien maajussien eläkkeisiin?

Ilmastovero, haittavero, energiavero,....
Syöttötariffit, päästökauppa....

Gepardihatut nauraa paskantaessaan kultaisiin vessanpönttöihin.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

markusm

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 192
 • Liked: 153
En ole koskaan ollut kuin pienlentokoneessa, ja sellaisessakin vain kerran.  paljonko enenmän saan syödä sikaa tai nautaa verrattuna vegaaniin joka lentää viikoksi thaimaaseen pulikoimaan ja dokailemaan ?

toivon että otettaisiin päästöjä kiinni lomalentelyä rajoittamalla, ei sitä tarvitse montaa kertaa lentää kanarialle turkkiin egyptiin viemään rahoja jotka jäin muuten kotimaantalouteen pyörimään, samalla saastuttaen.

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 382
 • Liked: 33418
 • Auton jarrut toimivat-olen terve enkä itsetuhoinen
En ole koskaan ollut kuin pienlentokoneessa, ja sellaisessakin vain kerran.  paljonko enenmän saan syödä sikaa tai nautaa verrattuna vegaaniin joka lentää viikoksi thaimaaseen pulikoimaan ja dokailemaan ?

toivon että otettaisiin päästöjä kiinni lomalentelyä rajoittamalla, ei sitä tarvitse montaa kertaa lentää kanarialle turkkiin egyptiin viemään rahoja jotka jäin muuten kotimaantalouteen pyörimään, samalla saastuttaen.

Voihan olla, että Globaali Eliitti on kehittämässä jotain ilmastopassia.

Siinä kaikki ihmisen toiminta rekisteröitäisiin tietokantoihin ja 'ilmastovaikutus' laskettaisiin. Jokaisella olisi vuosittain käytössä vaikka 10 000 ilmastopistettä. On oma asia, matkustaako lentokoneella, mutta jos näin tekee, sitten pitää syödä loppuvuosi papuja.

En tietenkään toivo tällaista dystopiaa, mutta onhan ilmastoa jo tähänkin saakka käytetty hyväksi ihmisten vapauden rajoittamiseksi. Globaali Eliitti on rakentanut itselleen hyvän työkalun, jolla ihmiskunta voidaan kahlita, alistaa, orjuuttaa ja pakottaa: kaikkihan tapahtuu ilmaston hyväksi ja jos mitään ei tehdä, kuolemme kaikki! Meitähän halutaan vain suojella, eikö niin? Ja koska on ilmastokriisi, se vaatii rankkoja toimia eikä ihmisyksilö voi enää noin vain päättää omista asioistaan, koska olemme kaikki velkaa luonnolle ja siksi vapauksia ja oikeuksia pitää rajoittaa.

Tarkoitus on tietenkin hyvä  ;D
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 648
 • Liked: 47836
 • Bring'em on...
Näiden ihannevaltio Neuvostoliitossa syötiin esimerkillisen vähän lihaa ja juustoa, mutta paljon kaalia.

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 130
 • Liked: 4426
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Demareiden äänestäjinä ei taida olla enää raavaita työmiehiä jotka ovat lihansyöjiä. Missä ovat ay-jäärät tämän lihajutun timoilta? Ne voisivat määrät lakkoja jos ei saa syödä lihaa.

Pyrkivätkö nuo siihen mikä oli Neuvostoliitossa? Siis siihen että lihaa saisi vain säännöstelykortilla valtion kaupoista, ja sitä joutuu jonottamaan?

Tämä johtaisi lihan myynnin kasvuun mustassa pörssissä. Metsästäjät tekisivät hyvät tilit lihan myynnillä. Lisäksi lihaa salakuljetettaisiin ulkomailta. Miten hyvin onnistuisi salaisen sikatilan tai karjatilan pyörittäminen? Se olisi aika iso joten sitä olisi varmaan mahdotonta naamioida. Kanoja, lampaita ja kalkkunoita voisi pitää paremmin piilossa. Homman maalaiset osaavat varmaan kertoa paremmin. @Mäyräkoira
« Viimeksi muokattu: 16.02.2023, 18:35:01 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 325
 • Liked: 10963
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
En ole koskaan ollut kuin pienlentokoneessa, ja sellaisessakin vain kerran.  paljonko enenmän saan syödä sikaa tai nautaa verrattuna vegaaniin joka lentää viikoksi thaimaaseen pulikoimaan ja dokailemaan ?

toivon että otettaisiin päästöjä kiinni lomalentelyä rajoittamalla, ei sitä tarvitse montaa kertaa lentää kanarialle turkkiin egyptiin viemään rahoja jotka jäin muuten kotimaantalouteen pyörimään, samalla saastuttaen.
Uhhuh, nämä mielipiteet alleviivaavat päätöstäni lähteä täältä eläkevuosikseni oikeaksi ja kaikkia investointejani tähän ehkä elämäni parhaimmiksi :facepalm:
Kommunistinen ideaali jossa kökitään kylmässä vuokrakuutiossa kiinalaisen energiansäästölampun alla kissavideoita ja YLEn antoa katsoen, soijaa mutustaen ja naapureita ilmiantaen on tosiaan suomalaisten enemmistölle se taivas, sosialismi ja kaikin puolin tavoiteltava tila. :facepalm:

Ei millään pahalla, ei vaan ole mun juttuni.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 091
 • Liked: 16085
Näyttää siltä, että hallitus toimii yhteistyössä niin, että Keskustan maa- ja metsätalousministeri Kurvinen torppaisi ulkomaisen lihan tuonnin siinä missä muu hallitus kampittaisi kotimaisen tuotannon, kuten puoluejohtajat tekivät HS:n tentissä selväksi. Molemmat perustelevat politiikkaansa ilmastolla, vaikka Suomi ei voi siihen oikeasti politiikan valinnoillaan vaikuttaa.

Lainaus
Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen haluaa poistaa ulkomaisen lihan julkiselta sektorilta
MTV 15.2.2023

Jos en ole totaalisen väärässä, EU-ainsäädäntö tuon estää, ja Kurvinen tietää sen aivan hyvin. Kunhan pyrkii vaalien alla kerämään tukea vähän joka suunnasta.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Penan kaveri Eki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 353
 • Liked: 2289
 • EU asetuksen mukaan pätevä henkilö
Näiden ihannevaltio Neuvostoliitossa syötiin esimerkillisen vähän lihaa ja juustoa, mutta paljon kaalia.

Ekillä oli 70-luvun alussa pikkuskloddina etuoikeus matkustaa Trans-Siperian rataa Vladivostokista Moskovaan. Oli kahdelta höyryveturilta 11 päivän veto ja sinä aikana tuli rakennettua, olisiko ollut, Tomyn rakennussarjoja yks ja toinen. Mutta, lihaa (saksaa osannut vaunun emäntä kutsui sitä Rumpsteak:ksi) riitti vain kolmeksi päiväksi, Vladivostokista Habarovskiin. Sen jälkeen syötiin viikon verran ohrapuuroa, aamuin illoin, koko perhe.

Tästä reissusta on jäänyt mustiin myös Moskovan hotellin jokaisessa kerroksessa päivystäneet maatuskat, jotka kyttäsivät haukan silmin, kuka tulee, menee, tekee ja mitä. Mahtava maa oli toi neukkula kyllä.

Muoks. Faija on kertonut, että siihen aikaan Habarovsk oli suljettu kaupunki ja ns. idästä länteen auki ollut turistireitti, kulki Vladivostokista Habarovskiin, jossa länkkarit valvotusti ajettiin busseissa juna-asemalta lentokentälle, josta sitten lennettiin suoraan Moskovaan. Koska oltiin suomalaisia, niin neukkulan suurlähetystö Japanissa oli myöntänyt perheellemme jonkun poikkeusluvan körötellä matka junalla.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2023, 21:26:02 kirjoittanut Penan kaveri Eki »
Marinin mantra: Toivon mukaan...

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 130
 • Liked: 4426
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Näyttää siltä, että hallitus toimii yhteistyössä niin, että Keskustan maa- ja metsätalousministeri Kurvinen torppaisi ulkomaisen lihan tuonnin siinä missä muu hallitus kampittaisi kotimaisen tuotannon, kuten puoluejohtajat tekivät HS:n tentissä selväksi. Molemmat perustelevat politiikkaansa ilmastolla, vaikka Suomi ei voi siihen oikeasti politiikan valinnoillaan vaikuttaa.

Lainaus
Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen haluaa poistaa ulkomaisen lihan julkiselta sektorilta
MTV 15.2.2023

Jos en ole totaalisen väärässä, EU-ainsäädäntö tuon estää, ja Kurvinen tietää sen aivan hyvin. Kunhan pyrkii vaalien alla kerämään tukea vähän joka suunnasta.
Eikös EU sääntele EU:n ulkopuolelta tulevien maataloustuotteiden tuontia? Esim. argentiinalainen ja uruguaylainen naudanliha tms.
Kissafani

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen haluaa poistaa ulkomaisen lihan julkiselta sektorilta
MTV 15.2.2023

Jos en ole totaalisen väärässä, EU-ainsäädäntö tuon estää, ja Kurvinen tietää sen aivan hyvin. Kunhan pyrkii vaalien alla kerämään tukea vähän joka suunnasta.

Epäilemättä, mutta pointtina siis se, että nämä hallituksen näennäisesti asiasta keskenään riitelevät laidat haluavat yksimielisesti rajoittaa suomalaisten lihansyöntiä keinoja kaihtamatta ilmastoon vedoten.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 012
 • Liked: 114339
Mikseivät vetäjät kysyneet keinoista, joilla vihreät, demarit ja vasemmistoliitto vähentäisivät radikaalisti suomalaisten lihansyöntiä? Nehän tässä kiinnostavat, sillä totta kai keinot toimiakseen perustuisivat jonkinlaiseen pakottamiseen kuten veroihin ja kieltoihin, vaikka Ohisalo vänkäsi, ettei kukaan ole esittänyt lakia.

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas:


Lainaus
Elisa Aaltola
Kokoomus ja Persut ovat väittäneet, että lihansyöntiä ollaan kieltämässä. Virhe! Se, että kasvisruoan tuotantoon ja saatavuuteen panostettaisiin enemmän, ei tietenkään ole lihan kieltämistä, vaan valinnanvapauden lisäämistä.

Pakottamisesta huomauttaminen on selvästikin kipupiste, sillä eihän pelkkä kasvisruokien tarjoaminen tai suomalaisten tuotantotukien neutraali jakaminen – mitä sekään sitten tarkoittaisi – vaikuttaisi ihmisten syömiseen sitä tai tätä. Lihansyönnin vähentämisessä on tähänkin asti edetty vihreiden johdolla nimenomaan pakottamisella ja painostuksella.

Valinnanvapauden lisäämiseen vetoaminen on erityisen onttoa, kun esimerkiksi pakolliset kasvisruokapäivät perustuvat valinnanvapauden poistamiseen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset