Kirjoittaja Aihe: 2012-12-15 Ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut (yhdistetty)  (Luettu 75351 kertaa)

ÄmTeeAa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 275
 • Liked: 6106
Voehan helv..... hemmetti että tämä touhu alkaa ottamaan aivoon.

Tämähän siitä seuraa, kun toitotetaan Suomen ilmaista korkeakoulua joka paikkaan. Nyt niitä tulijoita sitten on. Vähän kyllä epäilen, että nuo valintakriteerit opiskelijoille suomalaisten ja kansainvälisten välillä ei ole ihan samat. Sen verran kun on hajontaa osaamistasossa tuolta Lähi-Idän ja Afrikan suunnalta tulleilla "osaajilla". Tiedän kyllä että yliopistot pyrkivät valvomaan sisäänotettujen todellista osaamista pyytämällä todistukset kahteen kertaan henkilöltä itseltään, ja epäsuorasti myös ilmoittamalta yliopistoltaan, jonka olemassaolo tarkistetaan tunnettujen yliopistojen kautta. Lienee opittu kantapään kautta?

Tämä koulutuksen mallimaa voisi kylmän viileästi pudottaa kansainvälisten opiskelijoiden määrää yliopistoissa, eikä kukaan jäisi kyselemään. En jaksaisi kauhean kauaa luennoida kursseja, joissa suomalaisia on kolme kolmestakymmenestä, ja 10-15 % kuulijoista on vastuussa puolesta luentoihin tulevista keskeytyksistä (eli voitko toistaa, räpläsin justiinsa Facea). Mutta opetusministeriöstähän se tämäkin tavoite on saatu, ja täytäntöönpantu. Siinä on vaan sellainen pikku juttu, että omien havaintojeni pohjalta iso osa opiskelemaan otetuista kehitysmaalaisista kuuluisi enemmänkin ammattikorkeaan, ei yliopistoon. Tämä ei voi olla vaikuttamatta kurssisisältöihin ja niiden arvosteluun.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrän romahdus olisi tosipuheessa keskimääräisesti hyvä asia Suomen yliopistoille. Koulutuspoliittisestikin tämä maa tekee jatkuvasti mokia, pistetäänpä aluksi kaistapäinen 30 %:a korkeakoulutetaan tavoite, ja murskataan korkeakoulututkintojen merkitys yleensäkään minkäänlaisen ajattelukyvyn osviittana. Sen jälkeen tuodaan kehitysmaista sakkia sisään, tajuamatta, että se etevin sakki on jo hakeutunut USA:aan tai Euroopan tunnetumpiin yliopistoihin. Tämän jälkeen sellainen juttu, että aika harvat suomalaiset yritykset palkkaavat kehitysmaista tullutta sakkia, ne jotka voivat, ovat kansainvälisiä yrityksiä jo muutenkin, muutamaa uskaliasta poikkeusta lukuunottamatta.

Käytännössä kyse on siitä, että käydään Suomesta hakemassa ilmainen koulutus, ratsastetaan yliopiston (vielä säilyneellä) maineella, ja siirrytään paremmin tuottaviin maihin tekemään sitten hommia.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 248
 • Liked: 35935
Asiassahan ei olisi ongelmaa, jos tulijat olisivat sivistysmaalaisia. Heistä on meille yleensä hyötyä, kehitysmaalaisten kanssa asia tahtoo olla toisinpäin....

Sitä voi miettiä millaiset ovat keskimääräiset intressierot esimerkiksi japanilaisten tai norjalaisten pyrkiessä opiskelemaan Suomeen, verrattuna vaikkapa nigerialaisiin. Tunnen muutaman suhteellisen harmittoman tällaisen nigerialaisen, mutta siltikin on ilmiselvää että tänne päässeitten norjalaisten ja japanilaisten akateeminen merkitys on yllättäen ollut aivan toista luokkaa, ja omallakin kohdalla luonut aidosti merkittäviä yhteyksiä.

Vaan mitäpä niistä. Monikulttuuri on se jutttu, eiksjee?
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 145
 • Liked: 41553
 • Kuninkaallinen jylhyys vaaravyöhykkeessä
Lainaus
Käytännössä kyse on siitä, että käydään Suomesta hakemassa ilmainen koulutus, ratsastetaan yliopiston (vielä säilyneellä) maineella, ja siirrytään paremmin tuottaviin maihin tekemään sitten hommia.

Ja aina voi jäädä nojailemaan Hölmölän taikaseinään, konstit ovat monet.
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 15 814
 • Liked: 21407
Suomalaisten yliopistojen kannattaisi houkutella suomalaisia opiskelijoita, heidän kysyntänsä maailmalla opintojen jälkeen on kovaa.
En ole koskaan kuullut, että samaa voisi sanoa suomalaisen yliopiston käyneistä ulkomaalaisista.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

ÄmTeeAa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 275
 • Liked: 6106
Lainaus
Käytännössä kyse on siitä, että käydään Suomesta hakemassa ilmainen koulutus, ratsastetaan yliopiston (vielä säilyneellä) maineella, ja siirrytään paremmin tuottaviin maihin tekemään sitten hommia.

Ja aina voi jäädä nojailemaan Hölmölän taikaseinään, konstit ovat monet.

Tätä ei itseasiassa tapahdu lähinnä kuin Afrikan koneinsinöörien osalta. Kauko-Aasiasta tulleilla on kunnianhimo vielä tallella, ja Suomessa ei todennäköisesti pääse kauhean pitkälle. Se valkenee heille nopeasti, että sellaisia bisneskuvioita, mitä heillä oli mielessä, ei täällä voi tehdä. Rahaa ei täällä saakaan samoja määriä, mitä samalla koulutuksella kotimaissaan. Lisäksi he joutuisivat kilpailemaan saman koulutuksen saaneiden suomalaisten kanssa, ja tämä on keskimääräisesti ongelma, jos suomalainen on ottanut opiskelun tosissaan.

Totta, suomalaisille korkeakoulutetuille on kysyntää maailmalla, kunhan vaan alat ovat järkeviä (yleensä tekniset tieteet, fysiikka tai lääketiede). Olen saanut toistakymmentä työtarjousta ulkomailla kulkiessani, ja olin kataistrooffihallituksen aikana hyvin lähellä jo lähteä täältä lätkimään pahimpina hetkinä. Suhteellisen hyvä sopeutuminen kylmään ilmanalaan on kuitenkin rajoittava tekijä omalta osaltani, ja Kanada vaikuttaa olevan jopa pahemmin sotkussa kuin Suomi. Sipilän hallituksen aloitus oli hyvä, mutta sitten lähti lapasesta kikyn kanssa, ja lopusta ei enää puhutakaan.

kivimies

 • Vieras
Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) vaatii ulkomaalaisten (EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten) opiskelijoiden lukukausimaksujen poistoa, koska ne "karsivat köyhempien opiskelijoiden mahdollisuutta tulla Suomeen".

Suomela myös perustelee tätä "huoltosuhteen paikkaamisella".

Hänen argumenttinsa eivät kestä päivänvaloa, sillä lukukausimaksuja ei peritä täysimääräisesti nytkään. Vain kourallinen opiskelijoista joutuu maksamaan täyden lukukausimaksun. Lopuille myönnetään erisuuruisia apurahoja (lukukausimaksuun ja elinkustannuksiin). 

Mitä tulee "huoltosuhteen paikkaamiseen", verorahoitteisen korkeakoulutuksen tarjoaminen ei edistä sitä, koska ulkomaalaiset opiskelijat voivat ottaa maksuttoman koulutuksen vastaan ja häipyä tienaamaan toiseen maahan, jossa on matalammat tuloverot.


https://www.verkkouutiset.fi/iiris-suomela-ulkomaalaisten-lukukausimaksut-poistettava/?fbclid=IwAR32hp25OItM1S3-B0gBkc3izc73_KApK76lBwbEK2gWqrO5tQbS40BtCTw (17.11.2019)
Lainaus
Iiris Suomela: Ulkomaalaisten lukukausimaksut poistettava

[...]

– Juhlapuheissa olemme aina halukkaita houkuttelemaan Suomeen lisää kansainvälisiä osaajia. Käytännössä jo oleskeluluvan saaminen, pankkitilin avaaminen tai työllistyminen on tehty erittäin hankalaksi. Lisäksi lukukausimaksut karsivat etenkin köyhimpien opiskelijoiden mahdollisuutta tulla Suomeen, Suomela listaa.

Hallituksen tavoitteena on houkutella kansainvälisiä opiskelijoita Suomeen. Valmistumisen jälkeisten oleskelulupien kestoa pidennetään kahteen vuoteen, minkä uskotaan helpottavan työllistymistä tai yrityksen perustamista Suomeen. Lisäksi hallitus selvittää lukukausimaksujen kompensointia maahan jääville EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille.


Vihreiden tavoite on luopua kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksuista kokonaan. Huippuosaajia löytyy muualtakin kuin vain varakkaista perheistä. Lisäksi ikääntyvä Suomi kaipaa kipeästi osaavaa työvoimaa. Yrityksiltä toivon rohkeutta näiden kansainvälisten osaajien rekrytointiin, sillä heillä on paljon annettavaa tälle yhteiskunnalle, Suomela sanoo.
« Viimeksi muokattu: 17.11.2019, 17:53:05 kirjoittanut kivimies »

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 423
 • Liked: 1134

Mitä tulee "huoltosuhteen paikkaamiseen", verorahoitteisen korkeakoulutuksen tarjoaminen ei edistä sitä, koska ulkomaalaiset opiskelijat voivat ottaa maksuttoman koulutuksen vastaan ja häipyä tienaamaan toiseen maahan, jossa on matalammat tuloverot.


Aika suuri osa kait haluaisi jäädä Suomeen mutta ei oikein voi kun ei työllisty, ei Suomalaisella AMK tutkinolla juuri ole arvoa Suomen ulkopuolella, hyvä jos on Suomessa.. Heikkoon työllistymiseen voi olla monia syitä vähäisin ei varmaankaan ole täydellinen kielitaidottomuus kansallisissa kielissä. Eikös suomen ja ruotsin kieliset tutkinto-ohjelmat ole vieläkin maksuttomia AMK;oissa, maksu peritään vain englannin kielisissä tutkinto-ohjemissa.