Kirjoittaja Aihe: 2017-09-24 Terrori-iskuiksi miellettäviä tekoja on tapahtunut Suomessa useita  (Luettu 13545 kertaa)

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 432
 • Liked: 1134
Toimittaja Anniina Walliuksen mukaan Global Terrorism Databasen "laskenta perustuu tiedotusvälineiden uutisiin, joiden lähteet GTD on arvioinut uskottaviksi".

Siis pahempi kuin Wikipedia pahimmillaan kiistanalaisten aiheiden kanssa....

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
Toimittaja Anniina Walliuksen mukaan Global Terrorism Databasen "laskenta perustuu tiedotusvälineiden uutisiin, joiden lähteet GTD on arvioinut uskottaviksi".

Siis pahempi kuin Wikipedia pahimmillaan kiistanalaisten aiheiden kanssa....

Suomen Kuvalehdellä oli jonkin aikaa käytössä luottamusta herättävä "Esrin tietokanta":

Äärioikeisto ryhmiä luokitellaan yhä yleisemmin Euroopassa jopa Isisiin verrattaviksi radikalisoituneiksi terroristeiksi.
...
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/uusnatsin-potku-suomessa-luokiteltiin-terrori-iskuksi-maailmalla-iskuissa-tapettiin-jalleen-tuhansia/?shared=952284-2be8135b-1
Lainaus
Terrori-iskujen määritelmä voi hämmentää. Esimerkiksi Esrin tietokannan mukaan myös Suomessa tehtiin viime vuonna terrori-isku, vaikka viranomaiset suojelupoliisin johdolla ovat todenneet, ettei Suomeen kohdistu vakavaa terroriuhkaa.
Esri määrittelee Suomen terrori-iskuksi Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen väkivallanteon, jossa uusnatsi Jesse Torniainen potkaisi Jimi Karttusta rintaan ja tämä kaatui maahan lyöden päänsä.

Tätä Esrin tapausta käsiteltiin jo toisessa ketjussa.

Toisin kuin aiheesta kaukana pihalla oleva toimittaja Mikko Niemelä antaa ymmärtää, mainittu Esri ei määrittele yhtään mitään terrorismista, ja jos määrittelisi, sen määrittelyillä ei olisi laajempaa merkitystä Suomessa tai muuallakaan.

Esri on nimittäin softafirma, joka on toimittajan linkkaamilla sivuilla demonnut visualisointisoftaansa hakemalla Wikipediasta vuoden 2016 terrori-iskutilastoja. Sinne taas joku tunnukset omaava oli lokakuun alussa lisännyt kiusantekomielessä Asema-aukion pahoinpitelyn ja sitä seuranneen kuoleman terroristisena tappona.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
11.12.2015 Tampereen vastaanottokeskuksen tulipalo on kirjattu terroriteoksi.

Tuo osoittaa, että tietokannan sisältöön ei voi luottaa.

Kaikki viittasi Tampereen tapauksessa siihen, että joku turvapaikanhakijoista tai henkilökunnasta sytytti palon. Samassa vastaanottokeskuksessa oli vastaavanlainen selvittämättä jääänyt tulipalo noin kuukautta myöhemmin ja siitä viikon päästä jo kolmas palo, jonka yhteydessä yksi turvapaikanhakijoista jäi kiinni yhteisten tilojen verhojen sytyttämisestä ja tuomittiin myöhemmin tuhopoltosta.

Global Terrorism Index -raportti perustuu tuon Global Terrorism Databasen virheellisiksi osoittautuneisiin huuhaamerkintöihin, mutta sehän ei Yleä hetkauta.

Lainaus
Terrorismin trendit: Isis päätekijä Euroopassa, terrorismi pahinta Lähi-Idässä, Aasiassa ja Afrikassa

Terrorismi tappaa vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Tähän havaintoon on päätynyt amerikkalainen tutkimuslaitos Institute for Economics and Peace vuosittaisessa terrorismiraportissaan. Global Terrorism Index 2017 käsittelee vuoden 2016 ja alkuvuoden 2017 tapahtumia.

Näin ollen sen tilastoihin eivät ole ehtineet esimerkiksi Turun puukotusisku, missä kuoli kaksi ihmistä tai Somalian Mogadishun suurin autopommi-isku, missä kuoli ainakin 358 ihmistä. Edellinen tapahtui tämän vuoden elokuussa, jälkimmäinen tämän vuoden lokakuussa.

[...]

Suomi on Euroopan terrorismilistalla kahdentenatoista. Ruotsi on seitsemäs.

Raportissa todetaan, että iskut pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaan ovat moninkertaistuneet vuoden 2014 jälkeen. Iskuja on tehty Kreikassa, Suomessa, Ruotsissa ja Saksakssa. Kreikassa vähiten ja Saksassa eniten.

Suomessa iskut näyttävät tapahtuneen vuonna 2015 ja lähes loppuneen sen jälkeen. Saksassa ja Ruotsissa iskut ovat jatkuneet, vaikkakin selvästi vähentyneet vuodesta 2015.
Yle 15.11.2017

Valeuutisesta vastasi toimittaja Ahti Kaario.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
Lainaus
Supo pitää Suomeen kohdistuvaa terroriuhkaa yhä kohonneena, vaikka terrorismi vähenee maailmalla – Supon tarkkailemien kohdehenkilöiden ”kytkökset vakavammasta päästä”

ENSIN hyvät uutiset: Terrori-iskujen ja terrori-iskuissa kuolleiden määrä maailmassa jatkaa vähenemistään, selviää yhdysvaltalaisen yliopiston elokuun alussa julkaisemasta raportista.

Marylandin yliopiston ylläpitämän maailmanlaajuisen terrorismitietokannan (Global Terrorism Database) mukaan terrori-iskujen määrä on ollut laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Tuoreimmassa katsauksessa yliopiston tilastot kattavat vuoden 2017 loppuun saakka.

Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta Suomeen kohdistuva terroriuhka on edelleen korkealla tasolla, sanoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

[...]

Global Terrorism Database määrittelee terrorismiksi ei-valtiollisten toimijoiden tekemän väkivallan tai sillä uhkailun. Väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita. Tilastoissa on mukana hyvin monenlaisten ryhmien terroria – Intian maolaisista liikkeistä jihadistijärjestöihin ja äärioikeistolaisista ryhmistä anarkisteihin.

Viime vuosina korkein piikki terrorismiksi määriteltyjen iskujen ja niissä kuolleiden ihmisten määrässä oli kesäkuu 2014. Piikkiä selittää erityisesti jihadistijärjestö Isisin käymä salamasota Irakissa ja Syyriassa.

[...]

SITTEN huonot uutiset: Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta terroriuhka Euroopassa ei näytä vähentyneen. Erityisesti Isis- ja al-Qaida-jihadistijärjestöjen globaalit verkostot ovat yhä voimissaan, ja niiden muodostaman uhan arvioidaan voivan jopa kasvaa lähivuosina.

Tästä puolesta on viime aikoina raportoinut muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston asiantuntijaryhmä. Heinäkuussa 2018 julkaistu raportti arvioi, että sotilaallisesta tappiosta huolimatta Isis-järjestöllä on yhä noin 20 000–30 000 jäsentä Syyriassa ja Irakissa.

Isisin ylin johto, mukaan lukien ”kalifi” Abu Bakr al-Baghdadi, on yhä elossa, ja ryhmä pyrkii järjestäytymään uudelleen – jos ei uudeksi ”kalifaatiksi”, niin maan alla toimivaksi salaiseksi terroristijärjestöksi.

Syyrian ja Irakin lisäksi Isisillä on merkittävä määrä jäseniä myös muissa maissa kuten Afganistanissa ja Libyassa sekä jonkin verran Somaliassa, Jemenissä, Egyptin Siinailla ja Sahelin alueella.

”Tästä globaalista verkostosta nouseva uhka tulee olemaan monimuotoista, ja sitä on vaikeaa ennustaa”, YK-raportti toteaa.

VAIKKA uhka ei ole ohi, myös YK-raportti huomauttaa, että Isisin tekemien terrori-iskujen määrä Euroopassa kääntyi laskuun loppuvuodesta 2017, ja trendi näyttää jatkuvan kuluvana vuonna.

Tämä voi kuitenkin olla vain väliaikaista, YK-raportti varoittaa. Euroopassa terrori-uhan korkea taso johtuu ennen kaikkea Isisin jäseniksi liittyneistä eurooppalaisista, jotka ovat palanneet tai saattavat palata takaisin kotimaihinsa Syyriasta ja Irakista.

[...]

Erityisenä huolena raportti pitää Euroopan vankiloissa tapahtuvaa radikalisoitumista.

Eurooppaan kohdistuneiden iskujen vähentyminen saattaa johtua myös siitä, että viranomaiset ovat panostaneet terrorismintorjuntaan. Esimerkiksi Britannian pääministeri Theresa May sanoi viime viikolla, että poliisi on estänyt 13 jihadistien ja neljä äärioikeiston iskusuunnitelmaa maaliskuun 2017 jälkeen.

[...]

VAIKKA terrori-iskujen määrä maailmanlaajuisesti on vähenemässä, Suomeen kohdistuva uhkataso pysyy ennallaan, eli uhkaa pidetään kohonneena, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Tämä selittyy Rantalan mukaan sillä, että Marylandin yliopiston kokoama terrorismitietokanta Global Terrorism Database sisältää kaikkien mahdollisten ääriliikkeiden tekemät terrori-iskut. Tietokannan mukaan terrori-iskujen ja iskuissa kuolleiden määrä on maailmassa pienentynyt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Rantalan mukaan Suomea uhkaa ennen kaikkea radikaali-islamistinen terrorismi, eikä tämä uhka ole kadonnut mihinkään.

”Ne tekijät, jotka olivat olemassa runsas vuosi sitten kun nostimme uhka-arvioita, eivät ole väistyneet mihinkään vaan ovat vähintään samalla tasolla kuin vuosi sitten”, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa kesään 2017 jatkunut ”nopea kehitys huonompaan suuntaan” on ehkä hidastunut, mutta uhkatekijät ovat yhä olemassa.

SUOMEN uhka-arviota nostaneita tekijöitä ovat muun muassa radikaali-islamistien verkostoitumisaste, suomalaisten tai Suomessa asuvien henkilöiden kytkökset terroristijärjestöihin, Suomen muuttunut rooli ja profiili radikaali-islamistisessa propagandassa sekä Suomen lähialueilla toteutetut terrori-iskut.

YKSI uhkatasoa kuvaava tunnusluku on Supon ilmoittama ”terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden” määrä. Tällä tarkoitetaan henkilöitä, joilla on epäilyttäviä kytköksiä terroristijärjestöihin tai terroristisiin ideologioihin.

Kun viime kesänä Supon kirjoissa oli hieman alle 350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöitä, nyt luku on noussut yli 370:n.

Määrän nouseminen ei sekään kerro kaikkea. Olennaista on se, kuinka vakavista tapauksista on kyse.

”Tämän joukon sisällä on entistä enemmän henkilöitä, joiden terrorismikytkökset tai ideologiset kytkökset ovat vakavammasta päästä”, Rantala sanoo.

KULUNEEN vuoden aikana Supo on saanut uutta työvoimaa, josta suurin osa on sijoitettu terrorismintorjuntaan. Osaa terrorikytköksistä epäiltyjä henkilöitä joudutaan tarkkailemaan ympärivuorokautisesti, mikä vie runsaasti viranomaisten resursseja, Rantala sanoo.
Helsingin Sanomat 22.8.2018

Lainaus
Trots attacker och nyhetsrubriker ökar inte terrordåden. Enligt statistiken har mängden terrorattacker runt världen minskat tre år i rad. Även antalet personer som dör i attackerna har minskat.
Svenska Yle: I all tystnad minskar terrorattackerna runt världen - det syns även på president Trumps Twitterflöde 17.8.2018

Vilkaisin tuon lähteenä käytetyn Global Terrorism Databasen suomalaisia terrori-iskuja ja ne ovat edelleen perustelematonta huuhaata (mm. kirkon tuhopoltto). Ilmeisesti kukaan ei seulo ilmoituksia.

Vaikka tilastoitujen iskujen pitäisi olla todistetusti "ei-valtiollisten toimijoiden tekemää väkivaltaa tai sillä uhkailua" ja "väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita", niin tuolla on tapauksia, joissa tekijöistä ei ole mitään tietoa, ja lähteenä on yksittäisen nettiuutisen rivi, jossa ei edes vihjata terrorismiin tai tekijöihin. Joissain tapauksissa ei mainita ainuttakaan lähdettä, vaan ilmeisesti joku on vain klikannut sen kummemmin perustelematta kolme vaadittua terroriteon kriteeriä arvoihin yes, yes ja yes.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
^Tutustuin kirjastossa UPI:n tutkija Teemu Tammikon (ent. Sinkkonen) keväällä ilmestyneeseen Vihalla ja Voimalla -kirjaan. Heti johdannon ensimmäisessä kappaleessa tutkija väittää, että "Suomessa tehtiin vuosina 2015 ja 2016 yhteensä 11 terrori-iskua" ja viittaa lähteenä noihin Global Terrorism Databasen tarkistamattomaksi huuhaaksi osoittamiini tilastoihin.

Kirja on muutenkin jo pikaselailun perusteella melkoinen virheellisen, harhaanjohtavan ja väärin tulkitun tiedon aarrearkku. Yhdessä kohdassa Tammikko muun muassa väittää Jussi Halla-ahon kutsuneen "vihreiden kannattajia" "roskaväeksi" eli Tammikon tulkinnan mukaan "alempiarvoisiksi ihmisiksi", kun oikeasti Halla-aho viittasi kommentissaan kaksi vuotta sitten Jyväskylässä käännytystä toimeenpanneita poliiseja fyysisesti estäneeseen ja uhanneeseen aktivistien ja turvapaikanhakijoiden joukkoon.

Vilkaiskaapa lähikirjastostanne, sillä löytynee hyllystä, koska tuskin on lainassa.

Edit: Lisätty linkki Halla-ahon kommenttiin

« Viimeksi muokattu: 29.05.2019, 15:23:05 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 432
 • Liked: 1134
^Tutustuin kirjastossa UPI:n tutkija Teemu Tammikon (ent. Sinkkonen) keväällä ilmestyneeseen Vihalla ja Voimalla -kirjaan.

Sulla tätyy olla vahvat suonet ja alhainen verenpaine tai sitten vaan kosolti kuolemaa halveksivaa hullun rohkeutta...

Mulla pomppaa punaselle suunnilleen heti kun se Tammikko avaa suunsa. Mä en tajua miten se arvostelukyvytön moukka voi edelleen olla virassa oleva tutkija niiden Punahilkka juttujen jälkeen. Yksikään palkkansa arvoinen tutkija ei semmosia möläyttele. Kiistämättömien todisteiden puute kun ei millään muotoa kelpaa todisteeksi vastakkaiselle väitteelle kuin Punahilkka satujen ja Teemu Tammikon maailmassa.
« Viimeksi muokattu: 29.05.2019, 15:18:13 kirjoittanut Oho »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158


Lainaus
Leena Malkki
‏Suomesta rekisteröity yksi tapahtuma, Kiihtelysvaaran kirkon poltto 9/2018. Tekijä tunnusti tekonsa ja sai tuomion törkeästä vahingonteosta. Tietokanta käyttää laajaa terrorismin määritelmää, josta voi olla montaa mieltä. Terrorismin määrittelystä on kiistelty vuosikymmeniä.

Melkoista vähättelyä tutkijalta. Kyse ei ole vain terrorismin määritelmästä vaan siitä, että GTD:n tilastot ovat epäjohdonmukaisia ja epäluotettavia.

Vilkaisin tuon lähteenä käytetyn Global Terrorism Databasen suomalaisia terrori-iskuja ja ne ovat edelleen perustelematonta huuhaata (mm. kirkon tuhopoltto). Ilmeisesti kukaan ei seulo ilmoituksia.

Vaikka tilastoitujen iskujen pitäisi olla todistetusti "ei-valtiollisten toimijoiden tekemää väkivaltaa tai sillä uhkailua" ja "väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita", niin tuolla on tapauksia, joissa tekijöistä ei ole mitään tietoa, ja lähteenä on yksittäisen nettiuutisen rivi, jossa ei edes vihjata terrorismiin tai tekijöihin. Joissain tapauksissa ei mainita ainuttakaan lähdettä, vaan ilmeisesti joku on vain klikannut sen kummemmin perustelematta kolme vaadittua terroriteon kriteeriä arvoihin yes, yes ja yes.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
Tommi Kotonen on valtamedian käyttämä äärioikeistoasiantuntija:


Lainaus
Tommi Kotonen
Luvut ovat GTD:sta, jonka luvuista voi olla montaa mieltä. Iskuja vokkeihin oli itse asiassa yli 40 (Polamk), vakavuudeltaan vaihtelevia. Osa iskuista epäilemättä täyttäisi ainakin useat akateemisessa tutkimuksessa käytetyt terrorismin määritelmät. Somen rooli niissä keskeinen.

Lainaus
Kansan Uutiset
2015–2016 Suomessa 11 terrori-iskua vastaanottokeskuksiin. #äärioikeisto #väkivalta #kirja #terrorismi

Ei ole "montaa mieltä" vaan GTD:n tilastot ovat todistetusti ja yksiselitteisesti roskaa. Tilastoissa on seassa oikeitakin terrori-iskuja, mutta sitten on myös aivan liian paljon lähteistämättömiä tai satunnaiseen lehtiartikkeliin perustuvia tuhotöitä, joissa ei tiedetä tai edes epäillä tekijää ja teon taustoja. GTD:n taustalla ei ole kunnollista laadunvalvontaa, minkä huomaa välittömästi Suomeen liitettyjä tapauksia (esim. Kiihtelysvaaran kirkon tuhopoltto) selaamalla.

Kotonen ei tarkenna eikä siten avaa keskustelulle, mitkä vastaanottokeskusiskut julkisen tiedon perusteella "epäilemättä" täyttäisivät akateemisessa tutkimuksessa käytetyt terrorismin kriteerit, mutta olen huomannut, että suomalaiset tutkijat ja muutkin keskustelijat sekoittavat huolettomasti terrori-iskut viharikoksiin. Kun känninen heitti vastaanottokeskusta muovisella Masinol-pullolla, kyseessä oli otsikoista huolimatta korkeintaan viharikos, ei terrorismi, ellei maalitolppia siirretä jonnekin todella kauas.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10567
^ Omasta turvallisuudestaanhan noiden pitäisi olla huolissaan, koska kuvalautanatseilla meni syksyn moskeija- ja synagogaiskut poskelleen sen takia, että niiden turvallisuus on pantu kuntoon, mutta ihmehän se olisi jos noilla olisi jotain järjellistä sanottavaa, koska sitä ei ole ollut aikaisemminkaan.

Suurin uhka vaikuttaa olevan edelleen se, että Persut paisuu sen takia, ettei se heittele järjettömiä lupauksia täysin holtittomasti niin kuin eräät muut puolueet, ja sen takia pitää rinnastaa Suomen lippua käyttävä kansallismielinen kuvalautanatseihin ja niihin natseihin, jotka juhlistavat Norjan natsimiehityksen alkamisen päivää. Ei tarvii olla kuin umpisokea niin tunnukset näyttävät ihan samanlaisilta.

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 735
 • Liked: 4408
^ Niinpä juuri. Nykyiset valtapuolueet ovat jo tajunneet mitä on tapahtumassa. Katsotaan ruotsin suuntaan, se sama on väistämättä vyörymässä tänne.

Ja suurin huolenaihe demareilla, keskustalla, kokoomuksella, vihreillä, ruotsalaisilla sekä kristityillä on oman puolueen kannatus.

Missä on isänmaan etu? Jutellaanko siitä hetkinen, eikö kiinnosta? Minun molemmat isoisäni kävivät rintamalla laittamassa hanttiin, kumpikin tuli ehjänä takaisin. Nyt ollaan otsa maassa hallitusta myöden toivottamassa vierasta valtaa tervetulleeksi.

Hävetkää!
Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158
Leena Malkki on retwiitannut norjalaisen tutkijan ("Studies militant activism (left & right) and political violence.") kokoamat tilastot äärioikeistolaisesta terrorismista ja väkivallasta Länsi-Euroopassa vuosina 1990-2018:


UiO C-REX - Center for Research on Extremism: A limited version of the RTV dataset

Ilmaiseksi tarjolla oleva Excel-data on käytettyjen koodien ja esim. väkivaltatapausten aikojen ja paikkojen poistamisen vuoksi hieman vaikeaselkoista, mutta selaaminen kannattaa.

Äärioikeiston terrorismista ja väkivallasta on suomalaisena esimerkkinä "Ku Klux Klan Finlandin" "kahden tai useamman jäsenen" "suunniteltu hyökkäys" ilotulitteilla ("fireworks") pakolaisia vastaan, jolla tietysti viitataan legendaariseen Lahden uutisankkaan, kun huppuheppu ei ollut enää edes paikalla turvapaikanhakijoiden saapuessa. Helsingin Asema-aukion hyppypotku sen sijaan on tilastoitu potkimalla tappamiseksi, vaikka oikeus katsoi toisin.

Ja tällaisia tutkijoita pitäisi uskoa? Tuon norjalaistutkijan yliopiston suojissa toimiva useamman kymmenen hengen pulju tutkii nimellisesti ekstremismiä ("C-REX - Center for Research on Extremism"), mutta oikeasti ainoastaan äärioikeistoa, mille olisi mielenkiintoista kuulla perustelut.

Anekdoottina, että eräässä Ruotsin iskussa aseena oli englanninkielisen dokumentin merkinnän mukaan suomeksi "pottiputki" (yksi kuollut) ja vastaavasti Isossa-Britanniassa "Volkswagen" (yksi loukkaantunut).
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 16 027
 • Liked: 22101
Kiitoksia jälleen jäsen Roopelle ajatuksia antavasta kommentista !!

Äärioikeiston terrorismista ja väkivallasta on suomalaisena esimerkkinä "Ku Klux Klan Finlandin" "kahden tai useamman jäsenen" "suunniteltu hyökkäys" ilotulitteilla ("fireworks") pakolaisia vastaan, jolla tietysti viitataan legendaariseen Lahden uutisankkaan, kun huppuheppu ei ollut enää edes paikalla turvapaikanhakijoiden saapuessa.

Tuossa Lahden "huppuheppu-tapauksessa" jäseniä oli tasan kaksi, huppuheppu itse ja hänet tähän tempaukseen yllyttänyt toimittaja.
Että sellainen äärioikeisto.

Lainaus käyttäjältä: Roope
Tuon norjalaistutkijan yliopiston suojissa toimiva useamman kymmenen hengen pulju tutkii nimellisesti ekstremismiä ("C-REX - Center for Research on Extremism"), mutta oikeasti ainoastaan äärioikeistoa, mille olisi mielenkiintoista kuulla perustelut.

Olisivatkohan norjalaiset itse kiinnostuneita kuulemaan, että heillä loisii yliopistolla useampi kymmen henkilöä tekemässä "tutkimusta" poliittisesta väkivallasta, ja tämä tutkimus kohdistuu ainoastaan äärioikeistoon eivätkä he siinäkään saa mitään aikaan ?
Öljyrikkauksistaan huolimatta Norjassa tuskin nähdään mielekkääksi idioottien suojatyö-yliopistoa joka saattaa antaa leiman kaikille norjalaisille yliopistoille.
Siinä olisikin vihjeen paikka jollekkin jolla on yhteyksiä Norjaan ja sen yliopistoihin, voisivat vähin äänin siirtää suojatyöryhmän johonkin leikkilaitokseen.

Sinällään on hyvä, että Malkki tuo itseään ja osaamistaan esille vaikka olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että kun Suomi ei edes ole mikään rikas öljyvaltio, niin siitäkään syystä meillä ei ole varaa tuollaisiin tutkijoihin.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10567
Olisivatkohan norjalaiset itse kiinnostuneita kuulemaan, että heillä loisii yliopistolla useampi kymmen henkilöä tekemässä "tutkimusta" poliittisesta väkivallasta, ja tämä tutkimus kohdistuu ainoastaan äärioikeistoon eivätkä he siinäkään saa mitään aikaan ?
Öljyrikkauksistaan huolimatta Norjassa tuskin nähdään mielekkääksi idioottien suojatyö-yliopistoa joka saattaa antaa leiman kaikille norjalaisille yliopistoille.

Öljytuloilla saadaan näitä aivan outoja maita kuten Venezuela ja Saudi-Arabia, niin että norjalaisiltakaan ei kannata ihmeitä odottaa.

Järki kukoistaa sitten vaikka Sveitsissä, jossa osataan tehdä vuorien keskellä jopa parempia sukellusveneitä kuin muut, sillä kun olosuhteet ovat huonot, on pakko kehittyä.

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 432
 • Liked: 1134
Nyt vasta huomasin, että Jokelan kouluampuminen on listattu äärioikeistolaisena terrorismina..... ei se nyt ihan noin tainnut mennä....

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 686
 • Liked: 37192
Ja tällaisia tutkijoita pitäisi uskoa? Tuon norjalaistutkijan yliopiston suojissa toimiva useamman kymmenen hengen pulju tutkii nimellisesti ekstremismiä ("C-REX - Center for Research on Extremism"), mutta oikeasti ainoastaan äärioikeistoa, mille olisi mielenkiintoista kuulla perustelut.

Garbage in, garbage out. Jos tietolähteiden luotettavuus ja tarkistettavuus on niin heikkoa ettei edes epäluotettavaa ja luotettavaa lähdettä kyetä erottamaan toisistaan, on aika hankala saada aikaan luotettavaa yhteenvetoakaan. Onko syy sitten koostajan kyvyssä tai halussa tunnistaa heikkolaatuinen lähde vai tiettyjen tahojen halussa tuottaa dataa jossa kriteerit on poliittisen tavoitteen nimissä venytetty äärimmilleen... siihen en ota kantaa.

Veikkaanpa että ne jotka tuota poliittisesti värittynyttä potaskaa ovat tunkeneet "terrorismitietokantaan" tulevat vielä härskisti viittaamaan tähän jalosteeseen näyttönä suomalaisen äärioikeistolaisen terrorismin noususta. Minkäänlaista häpyä tuskin asian suhteen tulee olemaan.
« Viimeksi muokattu: 02.01.2020, 18:46:47 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 686
 • Liked: 37192
Nyt vasta huomasin, että Jokelan kouluampuminen on listattu äärioikeistolaisena terrorismina..... ei se nyt ihan noin tainnut mennä....

Tuliase + valkoinen ei-muslimi kantaväestön jäsen tekijänä = äärioikeisto. Jotainhan sitä pitää olla agendan tueksi.

Tässä pitkälti lasketaan suomalaisissa "tutkijapiireissä" sen varaan ettei yksikään ulkomaalainen jaksa tai kykene tarkistamaan väitteiden paikkansapitävyyttä, joka on mielestäni melkoisen härskiä vedätystä. Ja kaupan päälle suomalaiset toverit eivät pahaa kriittistä sanaa sano.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10567
Nyt vasta huomasin, että Jokelan kouluampuminen on listattu äärioikeistolaisena terrorismina..... ei se nyt ihan noin tainnut mennä....

Päävaivainenhan se oli, koska motiivi tuntuu olleen ylivertaisen älykkyyden todistaminen. Nimi oli annettu Albert Järvisen ja Eric Claptonin mukaan, niin että sitä on voitu rasittaa ihan jonkinlaisilla vaatimuksilla kotona, mutta niistä jutuista on vaikea valehdella politiikkaa.

https://projets.rsight.net/Supercolumbine/jokela_files.html

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13226
 • Puhekin on teko
Nyt vasta huomasin, että Jokelan kouluampuminen on listattu äärioikeistolaisena terrorismina..... ei se nyt ihan noin tainnut mennä....

Tuliase + valkoinen ei-muslimi kantaväestön jäsen tekijänä = äärioikeisto. Jotainhan sitä pitää olla agendan tueksi.

Tässä pitkälti lasketaan suomalaisissa "tutkijapiireissä" sen varaan ettei yksikään ulkomaalainen jaksa tai kykene tarkistamaan väitteiden paikkansapitävyyttä, joka on mielestäni melkoisen härskiä vedätystä. Ja kaupan päälle suomalaiset toverit eivät pahaa kriittistä sanaa sano.

Alkaahan tässä mennä suomalaisten terrorismin tutkijoiden uskottavuus, jos tosissaan luovat ja jakavat tälläistä propagandaa. Ainakin pitää suhteuttaa, että tulokset on vedetty täysin hatusta.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13226
 • Puhekin on teko
Lainaus
Leena Malkki
‏Suomesta rekisteröity yksi tapahtuma, Kiihtelysvaaran kirkon poltto 9/2018. Tekijä tunnusti tekonsa ja sai tuomion törkeästä vahingonteosta. Tietokanta käyttää laajaa terrorismin määritelmää, josta voi olla montaa mieltä. Terrorismin määrittelystä on kiistelty vuosikymmeniä.

Melkoista vähättelyä tutkijalta. Kyse ei ole vain terrorismin määritelmästä vaan siitä, että GTD:n tilastot ovat epäjohdonmukaisia ja epäluotettavia.

Onko kirkon poltto laitettu äärioikeiston piikkiin? Mielenterveysongelmaisen tekemä tuhopoltto ilman sen kummempaa motiivia.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 686
 • Liked: 37192
Lainaus
Leena Malkki
‏Suomesta rekisteröity yksi tapahtuma, Kiihtelysvaaran kirkon poltto 9/2018. Tekijä tunnusti tekonsa ja sai tuomion törkeästä vahingonteosta. Tietokanta käyttää laajaa terrorismin määritelmää, josta voi olla montaa mieltä. Terrorismin määrittelystä on kiistelty vuosikymmeniä.

Melkoista vähättelyä tutkijalta. Kyse ei ole vain terrorismin määritelmästä vaan siitä, että GTD:n tilastot ovat epäjohdonmukaisia ja epäluotettavia.

Onko kirkon poltto laitettu äärioikeiston piikkiin? Mielenterveysongelmaisen tekemä tuhopoltto ilman sen kummempaa motiivia.

Sitä voikin miettiä mikä olisi argumentointi jos muslimi olisi tehnyt moisen teon...
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

pörrö

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 282
 • Liked: 1920
Hetkinen. Kun puhutaan terrorismistä, kansankiihottamisesta jne. jne... Voisiko Poliisi ja sisäministeriö käyttää voimavaransa arabiankielen opettamiseen/oppimiseen sekä valvoa, mitä moskeijoissa huudellaan ja opetetaan. Voisi löytyä aika ikävää materiaalia.

Jos yksi pököpää pukeutuu lakanaan, ei se ole kansakunnalle uhka. Luulisi enemmänkin kiinnostavan, mitä jo ne nyt (SUPO:n myöntämät) radikalisoituneet islamistit saattaisivat saada aikaan.

Ja heippa vaan sinne SUPO:oon, toimin pitkään virkamiehenä (naisoletettuna). Teillähän on minusta paperit.

Lähi-Idän komennuksella oli kylmäävää kuulla vastaus kysymykseeni, mitä minareetista huudettiin. Mieskollegani (arabi) vastasi: "You do not want to know."

edit: typot

« Viimeksi muokattu: 02.01.2020, 20:10:21 kirjoittanut pörrö »

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 577
 • Liked: 5087
 • Sus siunatkoon
^^Kai se on turhaa miettiä sellaista, mitä ei ole olemassa. Jos vasemmistolaiseen tai globalistiseen tieteelliseen diskurssiin ei kuulu muu kuin äärioikeiston terrorismi, niin muuta ei ole olemassa eikä se ole argumentoitavissa.

Ajankohtainen Huhtasaaren Twitter-polli aiheesta... :)
« Viimeksi muokattu: 02.01.2020, 20:14:06 kirjoittanut repo »
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 577
 • Liked: 5087
 • Sus siunatkoon
Lainaus
Tietokanta käyttää laajaa terrorismin määritelmää, josta voi olla montaa mieltä. Terrorismin määrittelystä on kiistelty vuosikymmeniä.
-- Leena Malkki aiemmin ketjussa

Missä on tietokannat ja vuosikymmenien tieteellinen kiistely määritelmistä rasismille ja vihapuheelle?
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

hamppari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 258
 • Liked: 4258
 • Olisipa alkuräjähdys ollut suutari
Joku voisi kertoa tuonne marylandin yliopistolle, että tekevät itsestään vitsin koko maailman silmissä. Tai ainakin trumppilaisten silmissä. Ja heitähän on yli puolet maailmasta. Ja tosiaan trumppiakin voisi valistaa asiasta, marylandin yliopistolla tuntuu olevan liikaa resursseja, kun pitävät yllä tällaista satulistaa.

Auvisen manifestista: "toivon,että kaikki älykkäät ihmiset maailmassa seuraavat esimerkkiäni". Ei kovin älykäs toivomus. Senjälkeen maailmassa olisi vain äo 80 punaviherkomukoita.
70-luvulla jännitimme 'kuuden miljoonan dollarin miehen' seikkailuja.
Nyt seuraamme kauhulla 'seitsemän miljardin euron naisen' sekoiluja.

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10567
Lainaus
Ampujan kotona ihailtiin Linkolan ajatuksia

Kotimaa Turun Sanomat 9.11.2007 1:32 0

Tuusulan ampuja on saattanut saada toimintaansa vaikutteita radikaalifilosofi Pentti Linkolan tuotannosta. Ampuja esittää internet-viesteissään hyvin samanlaisia näkemyksiä ja mainitsee Linkolan myös nimeltä eräässä englanninkielisessä kirjoituksessaan. Suomennos kuuluu:

"En ehkä yhdy kaikkeen mitä Linkola sanoo (...) Joka tapauksessa hän on harvoja suomalaisia, joita kunnioitan."

Linkola on ollut jo vuosikymmeniä keskeinen aatteellinen vaikuttaja ampujan äidille. Tämä omistaa Linkolalle kotisivuillaan jopa kokonaan oman alaluvun. Siihen sisältyy yhteensä 12 sivua otteita Linkolan teoksesta. Ne on siteerattu kirjailijan itsensä luvalla.

Nykyään kalastajana Valkeakoskella elävä Linkola vahvistaa tuntevansa ampujan äidin. Molemmat ovat kirjoittaneet ympäristöliikkeen äärilaidalla vaikuttavaan Elonkehä -lehteen ja Linkolan mukaan myös tavanneet sen toimituksen kokouksessa.

- Ai se oli hänen poikansa, puhelimitse kotoaan tavoitettu Linkola hämmästelee.

Hän ei kuitenkaan usko, että kirjoituksilla olisi ollut vaikutusta tekoon.

- Eivätkös sukupolvien suhteet ole yleensä sellaiset, että äidin aatteet käännetään nurinniskoin, Linkola sanoo.

Hän arvelee, että ampuja oli ottanut esikuvansa enemmänkin ulkomaiden kouluammuskeluista kuin kirjoista.

- Tuskin siinä mitään filosofiaa on ollut takana. Jos se olisi ollut suunnitelmallisempi ja tehokkaampi, niin ehkä sitten, Linkola tuumii.

- Ei tällä mitään väestöräjähdystä ratkaista, hän puuskahtaa.

Jatkuu

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074239266/Ampujan+kotona+ihailtiin+Linkolan+ajatuksia
« Viimeksi muokattu: 02.01.2020, 21:38:49 kirjoittanut törö »

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 16 027
 • Liked: 22101
Ja tällaisia tutkijoita pitäisi uskoa? Tuon norjalaistutkijan yliopiston suojissa toimiva useamman kymmenen hengen pulju tutkii nimellisesti ekstremismiä ("C-REX - Center for Research on Extremism"), mutta oikeasti ainoastaan äärioikeistoa, mille olisi mielenkiintoista kuulla perustelut.

Garbage in, garbage out. Jos tietolähteiden luotettavuus ja tarkistettavuus on niin heikkoa ettei edes epäluotettavaa ja luotettavaa lähdettä kyetä erottamaan toisistaan, on aika hankala saada aikaan luotettavaa yhteenvetoakaan. Onko syy sitten koostajan kyvyssä tai halussa tunnistaa heikkolaatuinen lähde vai tiettyjen tahojen halussa tuottaa dataa jossa kriteerit on poliittisen tavoitteen nimissä venytetty äärimmilleen... siihen en ota kantaa.

Veikkaanpa että ne jotka tuota poliittisesti värittynyttä potaskaa ovat tunkeneet "terrorismitietokantaan" tulevat vielä härskisti viittaamaan tähän jalosteeseen näyttönä suomalaisen äärioikeistolaisen terrorismin noususta. Minkäänlaista häpyä tuskin asian suhteen tulee olemaan.

Jotenkin tuntuu siltä, että kuplat ovat *köh* verkostuneet ja suomalainen kupla on ruokkinut norjalaista kuplaa.
Systeemin perusta on sama kuin "toivottujen" uutisten kierrättäminen jonkun toisen maan median kautta, ja siten haetaan lisä-uskottavuutta itse leivottuun uutiseen.

Tämä tapaus nähtävästi pitää laskea sukupuoli- ja naistutkimuksen kanssa samaan sarjaan, jossa yliopistoja väärinkäytetään poliittisin tarkoitusperin.
Tuloksina on käyttökelvotonta jätettä, valitettavasti ihan oikealla rahalla maksettuna.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 686
 • Liked: 37192
^ Niin. Uutinen suomalaisesta tapahtumastahan muuttuu paljon uskottavammaksi siitä että se on syötetty rikkinäisen, poliittisesti värittyneen kuuman linjan... siis puhelimen kautta ruotsalaiselle tabloidilehdelle josta se voidaan sitten lainata osoituksena siitä kuinka oikein Ruotsissakin ollaan huolissaan Suomen tilanteesta.

Ainut tapaus jossa media on viime vuosina vaivautunut ruotsalaismediaa kritisoimaan suomiuutisista taisi olla nk. "natsitorttuepisodi." Se, toisin kuin muut syötetyt jutut, kun olisi alkanut syömään suomalaisenkin median uskottavuutta. Muutoin ollaan oltu kovasti sitä mieltä että kielimuurin aiheuttama pakollinen heikentynyt ymmärrys naapurimaasta on muka jotenkin kirkastanut tilanneanalyysiä siitä mihin täällä itse kyettäisiin. Varmaan siksi, että analyysi on saatu lähes poikkeuksetta suorastaan taistolaisten hyväksyntäleimaamistasoisena takaisin.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13226
 • Puhekin on teko
^ Niin. Uutinen suomalaisesta tapahtumastahan muuttuu paljon uskottavammaksi siitä että se on syötetty rikkinäisen, poliittisesti värittyneen kuuman linjan... siis puhelimen kautta ruotsalaiselle tabloidilehdelle josta se voidaan sitten lainata osoituksena siitä kuinka oikein Ruotsissakin ollaan huolissaan Suomen tilanteesta.

Tuo on omanlainen taktiikka, että ensin jotkut tahot levittävät tietoisesti väärää tietoa ulkomaille ja näin ollen siitä voi uutisoida Suomessa viittaamalla ulkomaalaiseen lähteeseen.

Toisinaan on levitetty täysin oikeaa tietoa ulkomaalaisiin valtamedioihin. Tietoa ei ole uskallettu uutisoida Suomessa kuin vasta lainaamalla ulkomaalaisesta lähteestä.

Toki on huolestuttavaa, jos asiantuntijat viittaavat vääristyneeseen tietolähteeseen ja esittelevät tietoisesti vääriä tietoja osoituksena jostakin. Riippuu tietenkin viittauksen asiayhteydestä.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 857
 • Liked: 96158

Lainaus
Leena Malkki

Yksi väsyneimmistä väitteistä on se, että äärivasemmiston väkivaltaa ei tutkittaisi.

Terrorismin tutkimuksessa äärivas väkivaltaa on tutkittu moninkertaisesti enemmän kuin äärioik väkivaltaa, jonka tutkimus on tutkimusalalla suurelta osin 2010-luvun ilmiö.

Itse olen väitellyt nimenomaan äärivasemmistolaisesta terroritoiminnasta ja tutkin sitä myös juuri nyt.

Vasemman laidan laitonta/suoraa toimintaa on Suomessa myös tutkittu selvästi enemmän kuin esim. PVL:ää tai odineita (vrt. kuokkavieraat, eläinoikeusliike, anarkistit...)

Hankala osoittaa kattavasti puoleen tai toiseen, mutta en tuota ihan heti niele. Kuokkavieraiden, eläinoikeusliikkeen ja anarkistien tutkimus on sijoittunut jonnekin vuosien taakse, eikä ole kovin relevanttia nykyisen keskustelun kannalta. Esimerkiksi kuokkavierasmielenosoituksista on jo parikymmentä vuotta.

Kieltämättä näin ulkopuolisena on vaikea arvioida kovin tarkkaan, kuinka paljon eri ekstremismin muotoja nykyään tutkitaan Suomessa tai Euroopassa, kun valtamediajulkisuus vääristää kuvaa. Sen vääristyneen kuvan perusteella ainakin Suomessa on loputtomiin "äärioikeistotutkijoita", mutta ei ainuttakaan "äärivasemmistotutkijaa". Samoin valtamedian mukaan eurooppalaiset tutkijat (etenkin Sorosin rahoittamat) ovat aina vain huolestuneita nimenomaan äärioikeistosta, vaikka Europolin uhritilastojen mukaan se on suunnilleen uhista pienin.

Jotain tutkimuksen painotuksista kertovat kuitenkin esimerkiksi säätiöiden apurahalistat, joita äärioikeistoon liittyvä tutkimus hallitsee eri nimikkeillä 10-0. Malkin linkittämä ekstremismiä tutkiva norjalainen C-REX tutkii esittelynsä mukaan vain äärioikeiston ekstremismiä, viharikoksia ja poliittista väkivaltaa jne.


Lainaus
Leena Malkki

Äärioik väkivaltaa on ollut 1990- ja 2010-luvulla enemmän kuin 2000-luvulla. Väkivallan määrä on ollut Suomessa tosin suht vähäinen, jos väkivaltaista retoriikkaa ei lasketa vaan keskitytään ihmisiin tai omaisuuteen kohdistuviin fyysisiin tekoihin.

Retoriikkaa ei edelleenkään lasketa väkivallaksi antirasististen nettihörhöjen tahallisen väärinymmärtämisen slippery slope -argumenteista huolimatta. Somehöpinät ovat muutenkin aika lailla eri asia kuin vaikkapa järjestäytynyt tai uusia radikaalisuuden muotoja hakeva islamismi sharia-lakeineen.

Malkin linkittämä artikkeli vain korostaa suomalaisen "äärioikeiston" kesyyttä ja toisaalta selittää, miksi hyvän vihollisen uhkaa on pitänyt paisutella:

Lainaus
Maahanmuuttovastainen ja äärioikeistolainen liikehdintä nyky-Suomessa

[...]

2010-luvun maahanmuuttovastaisesta ja äärioikeistolaisesta kentästä piirtyy hyvin sirpaleinen kokonaiskuva riippumatta siitä, puhutaanko toimintamuodoista, ideologiasta vai organisoitumisesta.

Toimintamuotojen suhteen kirjo ulottuu parlamentaariseen vaikuttamiseen tähtäävästä yhdistystoiminnasta katupartioliikkeisiin. Yhdistysmuotoista toimintaa edustaa erityisesti Suomen Sisu, jonka käytännön aktivismi on luonteeltaan varsin maltillista. Vuonna 1998 perustettu järjestö on kentän vanhin edelleen toimiva ryhmä, ja sillä on tiiviit yhteydet perussuomalaisiin.

Liikkeet kuten Rajat Kiinni!, Suomi Ensin ja Finnish Defence League ovat käytännön aktivisminsa saralla keskittyneet julkisten mielenilmausten järjestämiseen. Syksyllä 2015 syntynyt Rajat Kiinni! ehti järjestää kesään 2016 mennessä monta mielenosoitusta, joihin osallistui parhaimmillaan useita satoja henkilöitä. Rajat Kiinni! -liikkeestä irtautunut Suomi Ensin puolestaan järjesti kuukausikaupalla jatkuneen protestitapahtuman Helsingin keskustassa vuonna 2017.

Tunnetuin katupartioliike on Kemissä syksyllä 2015 perustettu Soldiers of Odin, joka levisi toimintansa alkuvaiheessa eri puolille Suomea ja maailmaa. Soldiers of Odinin pääasiallinen toimintamuoto on ollut partioida eri paikkakunnilla päämääränään kantaväestöön kohdistuvaan väkivaltaan puuttuminen. Järjestöön arvioidaan kuuluvan edelleen satoja jäseniä, vaikka jäsenten lukumäärä ei itse partioiden koossa täysmääräisesti näykään.

Mainittujen ryhmien lisäksi Suomessa toimii vallankumoukseen tähtäävä Pohjoismainen Vastarintaliike. Alkujaan ruotsalaislähtöiselle järjestölle perustettiin Suomen-haara vuonna 2008, ja siihen arvioidaan kuuluvan noin satakunta henkeä.

Vastarintaliikkeen vallankumouksellisuus on toistaiseksi pysytellyt suunnitelman tasolla, ja sen julkinen aktivismi on painottunut järjestöstä viestimiseen. Vastarintaliikkeen jäsenet kuitenkin myös harjoittavat itseään kamppailulajeissa sekä muissa kumoukselliseen toimintaan valmentavissa aktiviteeteissa ja muodostavat kentällä näin ollen jokseenkin poikkeuksellisen ryhmän.

[...]

Suuri osa kaduille sijoittuvasta maahanmuuttovastaisesta ja äärioikeistolaisesta vaikuttamisesta on ollut laillisuuden puitteissa toteutuvaa aktivismia. Vakavat fyysiset väkivallanteot ovat jääneet vähäisiksi varsinkin siihen nähden, kuinka aktiivisia monet ryhmät ovat olleet kadulla.

Vakaviakin väkivallantekoja, kuten Helsingin asema-aukiolla syksyllä 2016 tehty pahoinpitely, on esiintynyt, mutta suureen tuhoon tähtääviin suunnitelmallisiin iskuihin ei yksikään ryhmä ole toistaiseksi ryhtynyt.

Lailliseenkin katuaktivismiin on kuitenkin ajoittain sisältynyt väkivallan riski. Maahanmuuton vastustajien ja puolustajien väliset jännitteet ovat olleet esimerkiksi mielenilmaustapahtumien yhteydessä usein hyvin kireät. Vakavilta yhteenotoilta lieneekin vältytty osin virkavallan läsnäolon ansiosta.

[...]

On samoin vaikea sanoa, nähdäänkö Suomessa tulevaisuudessa enemmän äärioikeistolaista ja maahanmuuttovastaista väkivaltaa. Vahvin valmius järjestäytyneeseen väkivaltaan on jo pitkään ollut Vastarintaliikkeellä, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat antamissaan tuomioissa määränneet lakkautettavaksi. Oikeusprosessi on tätä kirjoitettaessa kuitenkin edelleen kesken.

[...]

Poliittista väkivaltaa koskevan tutkimuksen pohjalta on selvää, ettei sanojen ja tekojen välinen suhde ole millään tapaa yksioikoinen. Monet liikkeet tuottavat runsaas­ti väkivaltaa lietsovaa tai puolustelevaa materiaalia ryhtymättä varsinaisiin voi­matoimiin. Aatteellisen kirjallisuuden laatimiseen panostavien äärioi­keis­toryhmien on jopa todettu olevan muita toi­mijoita vähemmän alttiita veritekojen toteuttamiselle.

Maahanmuuttovastaisessa ja äärioikeistolaisessa keskustelussa esiintyvä polarisoiva ja väkivaltaa lietsova argumentointi tuottaa silti oikeutusta ja merkitystä väkivallan käytölle.

Daniel Sallamaa on tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa.
Politiikasta 25.10.2018
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 735
 • Liked: 4408
"Tutkija"- tittelillä julkisuudessa mainitun henkilön olisi erittäin helppoa asettua omaan rooliinsa, eli ulopuoliseksi havainnoijaksi, joka ilman ennakkoasenteita sekä -odotuksia tuottaa siivilöimätöntä tietoa. Tämä on mielestäni tutkijan perusrooli. Havainnlida ja jättää oma asennoitumisensa pois.

Se voisi olla Leena Malkin sekä monien muidenkin kohdalla yksinkertainen ilmoitus "ei, en äänestä mitään puoluetta tai suuntausta. En oikeaa tai vasempaa." Siitä puoluetoverit eivät tosin välttämättä pitäisi, että riveistä livetään.
Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Tagit: