https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005455252.htmlJapanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”JAPANIN vakava rikollisuus on jälleen viime viikkoina saanut jonkin verran kansainvälistä julkisuutta, koska Japanissa on melko lyhyen ajan kuluessa jäänyt kiinni kaksi sarjamurhaajaa. Tapaukset eivät kuitenkaan kerro koko kuvaa Japanin rikollisuudesta.
Lokakuun lopussa poliisi löysi yhdeksän vainajaa asunnosta Zaman kaupungista, joka sijaitsee Tokion lounaispuolella Kanagawan prefektuurissa. Heidän surmaamisensa on tunnustanut 27-vuotias mies.
Paloitellut ruumiit löytyivät, kun poliisi oli etsimässä kadonneeksi ilmoitettua 23-vuotiasta naista. Uhreista kahdeksan on naisia tai tyttöjä ja yksi mies. Uhreista kolme oli vasta lukioikäisiä, nuorin 15-vuotias, kertoo Japan Times -lehti.
VAIN noin viikkoa myöhemmin marraskuussa annettiin tuomio aiemmasta sarjamurhasta. Kioton käräjäoikeus tuomitsi 70-vuotiaan Chisako Kakehin kuolemaan tämän entisen aviomiehen ja kahden muun miehen murhista sekä neljännen miehen murhan yrityksestä.
Liikanimen Musta leski saanut nainen myrkytti miehiä syanidilla. Hän kuittasi kuolemantapauksista miljoonien eurojen arvosta henkivakuutus- ja perintörahoja. Japanilaismedian mukaan toisena motiivina oli viha.
Monella saattaa olla mielessä myös runsaan vuoden takainen tapaus, jossa puukottaja surmasi 19 nukkuvaa ihmistä vammaisten hoitokodissa.
PÖYRISTYTTÄVISTÄ väkivaltarikoksista ja pahamaineisista yakuza-rikollisjengeistään huolimatta Japani on kuitenkin rikosten suhteen todellisuudessa lähes lintukoto. Tilastojen perusteella rikollisuus on Japanissa harvinaista verrattuna useimpiin muihin maihin.
YK:n rikoksentorjuntatoimiston Unodcin keräämistä tuoreimpien tilastojen mukaan Japanissa tehtiin vuonna 2014 vain noin 0,3 tahallista henkirikosta sataatuhatta asukasta kohti.
Suomessa luku oli noin 1,6. Japanin naapurimaassa, kulttuurisesti hieman samankaltaisessa Etelä-Koreassakin surmataan yli kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin Japanissa. Etelä-Korean henkirikosaste oli runsaat 0,7 vuonna 2014.
Aseiden runsaudesta tunnetussa Yhdysvalloissa luku oli runsaat 4,4.
JAPANI kuuluu harvoihin maihin, joissa henkirikoksen uhriksi joutuu useammin nainen kuin mies. Maailmassa keskimäärin 21 prosenttia henkirikosten uhreista on naisia, todetaan Unodcin kansainvälisessä tutkimuksessa vuodelta 2013. Japanissa sen sijaan naisten osuus on 53 prosenttia.
Ilmiö noudattelee lainalaisuutta, jonka suomalainen kriminologi Veli Verkko huomasi jo 1930-luvulla.
Pienen henkirikollisuuden maissa on naisten suhteellinen osuus henkirikosten uhrien joukossa tuntuvasti suurempi kuin suuren henkirikollisuuden maissa, kuuluu niin sanottu Verkon toinen laki. Asiasta kerrotaan esimerkiksi Tilastokeskuksen Tietoaika-lehdessä. Verkon ensimmäisen lain mukaan vastaavasti suuren henkirikollisuuden maissa naisten osuus uhreista on pieni.
Naisia surmataan miehiä enemmän myös Etelä-Koreassa, Hongkongissa, Latviassa, Sveitsissä ja Uudessa-Seelannissa. Naisen surmaaja on yleensä kumppani tai muu perheenjäsen.
HENKIRIKOKSET eivät ole suinkaan ainoita rikoksia, jotka ovat Japanissa harvinaisia. Japanilaiset tekevät ylipäätään vähemmän rikoksia kuin useimpien muiden maiden asukkaat.
Rikosten määrä on vuosi vuodelta laskenut, ja vuonna 2015 rikoksia oli vähemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen, kertoi uutistoimisto Kyodo.
Murtovarkauksia Japanissa oli vuonna 2014 vajaat 74 sataatuhatta asukasta kohti, kun Suomessa suhdeluku oli 503. Raiskauksissa luku oli 0,99 kun Suomen luku oli 18. Pahoinpitelyjen suhdeluku oli Japanissa 21 ja Suomessa 30.
Japanissa tehdään rikoksia jopa niin vähän, että poliiseilla näyttää käyvän aika pitkäksi. Heidän pitää aktiivisesti keksiä tekemistä.
Kyushun saaren eteläkärjessä sijaitsevassa suunnilleen Helsingin kokoisessa Kagoshimassa poliisit vahtivat lukitsematonta autoa yötä päivää, kertoi The Economist -lehti viime toukokuussa. Auto oli pysäköity valintamyymälän eteen ja siinä oli laatikollinen olutta.
Kesti viikon, ennen kuin ohi kulkenut mies yritti mennä autoon, lehti kertoo. Viisi poliisia otti hänet saman tien kiinni.
VALVONNAN määrä onkin yksi todennäköisistä syistä japanilaisten lainkuuliaisuuteen. Japanissa on verrattain paljon poliiseja suhteessa väkilukuun. Resursseja riittää tutkia myös sellaisia rikoksia, jotka monessa muussa maassa jäävät melko vähäisinä rikoksina usein tutkimatta.
The Economistin mukaan esimerkiksi punaisia valoja päin pyöräilystä voi tietyillä alueilla joutua syytteeseen. Lehti myös mainitsee tapauksesta, jossa viisi poliisia saapui paikalle, kun nainen ilmoitti, että häneltä oli varastettu alushousut pyykkinarulta.
Toinen rikosten vähyyteen vaikuttava seikka on se, että Japanissa useimmat ihmiset eivät suvaitse huumeiden käyttöä, ja huumeiden käyttö on melko vähäistä. Huumeongelmat yleensä lisäävät esimerkiksi omaisuusrikoksia.
Henkirikosten vähyyteen vaikuttaa ainakin se, että Japanissa on hyvin tiukat ampuma-aselait. Tutkimusten mukaan henkirikoksia on sitä vähemmän, mitä vähemmän on ampuma-aseita.
Rikosten vähäisyyttä on selitetty myös kulttuurisilla syillä. Japanissa kasvojen menettäminen on vakava asia, ja monet katsovat, että rikoksesta epäillyksi tai peräti vankilaan joutuminen merkitsee kasvojen menetystä.
ON myös arveltu, etteivät Japanin rikostilastot ole välttämättä täysin totta, ainakaan henkirikosten osalta. Poliisien on väitetty luokittelevan väkivaltatapauksia itsemurhiksi, sairauksiksi tai onnettomuuksiksi. Japani on tunnettu korkeista itsemurhamääristään.
Esimerkiksi sanomalehti Los Angeles Times kertoi kymmenen vuotta sitten tapauksesta, jossa poliisi löysi haavaisen ja mustelmaisen ruumiin ja totesi kuolinsyyksi sydänkohtauksen. Syynä väkivaltakuolemien pimentoon jäämiseen on pidetty sitä, että Japanissa tehdään harvoin kuolinsyytutkimuksia.
Japani on kuitenkin vuonna 2013 muuttanut lakia niin, että ruumiinavausten tekeminen on entistä helpompaa ja onnistuu myös ilman vainajan omaisten suostumusta. Nykyään tehdään ruumiinavauksia myös tapauksissa, joissa poliisi ei katso olevan vahvoja syitä epäillä rikosta, kertoi Japan Times -lehti syyskuussa.
JAPANISSA on myös väestörakenne, joka ei suosi rikollisuutta. Väestö on varsin ikääntynyttä sekä kulttuuriltaan ja arvomaailmaltaan homogeenista, koska Japani on rajoittanut maahanmuuttoa hyvin tiukasti.
Pääministeri Shinzo Abe on jopa perustellut maahanmuuton rajoituksia rikosten ehkäisyllä, kertoo The Diplomat.
Seksuaalirikoksia puolestaan jätetään usein ilmoittamatta poliisille, vaikka seksuaalinen ahdistelu on yleistä esimerkiksi liikennevälineissä. Esimerkiksi raiskauksista jopa 95 prosenttia jää ilmoittamatta kertoo Japan Times.
Ilmoittamatta jättäminen on osin johtunut vanhentuneesta lainsäädännöstä, kertoo Tokyo Weekender -aikakauslehti. Lakia on hiljattain muutettu. Muutokset tulivat voimaan viime heinäkuussa.
Itse toistakymmentä kertaa käyneenä sanon hienoksi maaksi.