UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2017-09-24 Terrori-iskuiksi miellettäviä tekoja on tapahtunut Suomessa useita  (Luettu 6897 kertaa)

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 181
 • Liked: 1063
Toimittaja Anniina Walliuksen mukaan Global Terrorism Databasen "laskenta perustuu tiedotusvälineiden uutisiin, joiden lähteet GTD on arvioinut uskottaviksi".

Siis pahempi kuin Wikipedia pahimmillaan kiistanalaisten aiheiden kanssa....

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 724
 • Liked: 67862
Toimittaja Anniina Walliuksen mukaan Global Terrorism Databasen "laskenta perustuu tiedotusvälineiden uutisiin, joiden lähteet GTD on arvioinut uskottaviksi".

Siis pahempi kuin Wikipedia pahimmillaan kiistanalaisten aiheiden kanssa....

Suomen Kuvalehdellä oli jonkin aikaa käytössä luottamusta herättävä "Esrin tietokanta":

Äärioikeisto ryhmiä luokitellaan yhä yleisemmin Euroopassa jopa Isisiin verrattaviksi radikalisoituneiksi terroristeiksi.
...
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/uusnatsin-potku-suomessa-luokiteltiin-terrori-iskuksi-maailmalla-iskuissa-tapettiin-jalleen-tuhansia/?shared=952284-2be8135b-1
Lainaus
Terrori-iskujen määritelmä voi hämmentää. Esimerkiksi Esrin tietokannan mukaan myös Suomessa tehtiin viime vuonna terrori-isku, vaikka viranomaiset suojelupoliisin johdolla ovat todenneet, ettei Suomeen kohdistu vakavaa terroriuhkaa.
Esri määrittelee Suomen terrori-iskuksi Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen väkivallanteon, jossa uusnatsi Jesse Torniainen potkaisi Jimi Karttusta rintaan ja tämä kaatui maahan lyöden päänsä.

Tätä Esrin tapausta käsiteltiin jo toisessa ketjussa.

Toisin kuin aiheesta kaukana pihalla oleva toimittaja Mikko Niemelä antaa ymmärtää, mainittu Esri ei määrittele yhtään mitään terrorismista, ja jos määrittelisi, sen määrittelyillä ei olisi laajempaa merkitystä Suomessa tai muuallakaan.

Esri on nimittäin softafirma, joka on toimittajan linkkaamilla sivuilla demonnut visualisointisoftaansa hakemalla Wikipediasta vuoden 2016 terrori-iskutilastoja. Sinne taas joku tunnukset omaava oli lokakuun alussa lisännyt kiusantekomielessä Asema-aukion pahoinpitelyn ja sitä seuranneen kuoleman terroristisena tappona.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 724
 • Liked: 67862
11.12.2015 Tampereen vastaanottokeskuksen tulipalo on kirjattu terroriteoksi.

Tuo osoittaa, että tietokannan sisältöön ei voi luottaa.

Kaikki viittasi Tampereen tapauksessa siihen, että joku turvapaikanhakijoista tai henkilökunnasta sytytti palon. Samassa vastaanottokeskuksessa oli vastaavanlainen selvittämättä jääänyt tulipalo noin kuukautta myöhemmin ja siitä viikon päästä jo kolmas palo, jonka yhteydessä yksi turvapaikanhakijoista jäi kiinni yhteisten tilojen verhojen sytyttämisestä ja tuomittiin myöhemmin tuhopoltosta.

Global Terrorism Index -raportti perustuu tuon Global Terrorism Databasen virheellisiksi osoittautuneisiin huuhaamerkintöihin, mutta sehän ei Yleä hetkauta.

Lainaus
Terrorismin trendit: Isis päätekijä Euroopassa, terrorismi pahinta Lähi-Idässä, Aasiassa ja Afrikassa

Terrorismi tappaa vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Tähän havaintoon on päätynyt amerikkalainen tutkimuslaitos Institute for Economics and Peace vuosittaisessa terrorismiraportissaan. Global Terrorism Index 2017 käsittelee vuoden 2016 ja alkuvuoden 2017 tapahtumia.

Näin ollen sen tilastoihin eivät ole ehtineet esimerkiksi Turun puukotusisku, missä kuoli kaksi ihmistä tai Somalian Mogadishun suurin autopommi-isku, missä kuoli ainakin 358 ihmistä. Edellinen tapahtui tämän vuoden elokuussa, jälkimmäinen tämän vuoden lokakuussa.

[...]

Suomi on Euroopan terrorismilistalla kahdentenatoista. Ruotsi on seitsemäs.

Raportissa todetaan, että iskut pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaan ovat moninkertaistuneet vuoden 2014 jälkeen. Iskuja on tehty Kreikassa, Suomessa, Ruotsissa ja Saksakssa. Kreikassa vähiten ja Saksassa eniten.

Suomessa iskut näyttävät tapahtuneen vuonna 2015 ja lähes loppuneen sen jälkeen. Saksassa ja Ruotsissa iskut ovat jatkuneet, vaikkakin selvästi vähentyneet vuodesta 2015.
Yle 15.11.2017

Valeuutisesta vastasi toimittaja Ahti Kaario.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 724
 • Liked: 67862
Lainaus
Supo pitää Suomeen kohdistuvaa terroriuhkaa yhä kohonneena, vaikka terrorismi vähenee maailmalla – Supon tarkkailemien kohdehenkilöiden ”kytkökset vakavammasta päästä”

ENSIN hyvät uutiset: Terrori-iskujen ja terrori-iskuissa kuolleiden määrä maailmassa jatkaa vähenemistään, selviää yhdysvaltalaisen yliopiston elokuun alussa julkaisemasta raportista.

Marylandin yliopiston ylläpitämän maailmanlaajuisen terrorismitietokannan (Global Terrorism Database) mukaan terrori-iskujen määrä on ollut laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Tuoreimmassa katsauksessa yliopiston tilastot kattavat vuoden 2017 loppuun saakka.

Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta Suomeen kohdistuva terroriuhka on edelleen korkealla tasolla, sanoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

[...]

Global Terrorism Database määrittelee terrorismiksi ei-valtiollisten toimijoiden tekemän väkivallan tai sillä uhkailun. Väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita. Tilastoissa on mukana hyvin monenlaisten ryhmien terroria – Intian maolaisista liikkeistä jihadistijärjestöihin ja äärioikeistolaisista ryhmistä anarkisteihin.

Viime vuosina korkein piikki terrorismiksi määriteltyjen iskujen ja niissä kuolleiden ihmisten määrässä oli kesäkuu 2014. Piikkiä selittää erityisesti jihadistijärjestö Isisin käymä salamasota Irakissa ja Syyriassa.

[...]

SITTEN huonot uutiset: Terrori-iskujen maailmanlaajuisesta vähenemisestä huolimatta terroriuhka Euroopassa ei näytä vähentyneen. Erityisesti Isis- ja al-Qaida-jihadistijärjestöjen globaalit verkostot ovat yhä voimissaan, ja niiden muodostaman uhan arvioidaan voivan jopa kasvaa lähivuosina.

Tästä puolesta on viime aikoina raportoinut muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston asiantuntijaryhmä. Heinäkuussa 2018 julkaistu raportti arvioi, että sotilaallisesta tappiosta huolimatta Isis-järjestöllä on yhä noin 20 000–30 000 jäsentä Syyriassa ja Irakissa.

Isisin ylin johto, mukaan lukien ”kalifi” Abu Bakr al-Baghdadi, on yhä elossa, ja ryhmä pyrkii järjestäytymään uudelleen – jos ei uudeksi ”kalifaatiksi”, niin maan alla toimivaksi salaiseksi terroristijärjestöksi.

Syyrian ja Irakin lisäksi Isisillä on merkittävä määrä jäseniä myös muissa maissa kuten Afganistanissa ja Libyassa sekä jonkin verran Somaliassa, Jemenissä, Egyptin Siinailla ja Sahelin alueella.

”Tästä globaalista verkostosta nouseva uhka tulee olemaan monimuotoista, ja sitä on vaikeaa ennustaa”, YK-raportti toteaa.

VAIKKA uhka ei ole ohi, myös YK-raportti huomauttaa, että Isisin tekemien terrori-iskujen määrä Euroopassa kääntyi laskuun loppuvuodesta 2017, ja trendi näyttää jatkuvan kuluvana vuonna.

Tämä voi kuitenkin olla vain väliaikaista, YK-raportti varoittaa. Euroopassa terrori-uhan korkea taso johtuu ennen kaikkea Isisin jäseniksi liittyneistä eurooppalaisista, jotka ovat palanneet tai saattavat palata takaisin kotimaihinsa Syyriasta ja Irakista.

[...]

Erityisenä huolena raportti pitää Euroopan vankiloissa tapahtuvaa radikalisoitumista.

Eurooppaan kohdistuneiden iskujen vähentyminen saattaa johtua myös siitä, että viranomaiset ovat panostaneet terrorismintorjuntaan. Esimerkiksi Britannian pääministeri Theresa May sanoi viime viikolla, että poliisi on estänyt 13 jihadistien ja neljä äärioikeiston iskusuunnitelmaa maaliskuun 2017 jälkeen.

[...]

VAIKKA terrori-iskujen määrä maailmanlaajuisesti on vähenemässä, Suomeen kohdistuva uhkataso pysyy ennallaan, eli uhkaa pidetään kohonneena, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Tämä selittyy Rantalan mukaan sillä, että Marylandin yliopiston kokoama terrorismitietokanta Global Terrorism Database sisältää kaikkien mahdollisten ääriliikkeiden tekemät terrori-iskut. Tietokannan mukaan terrori-iskujen ja iskuissa kuolleiden määrä on maailmassa pienentynyt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Rantalan mukaan Suomea uhkaa ennen kaikkea radikaali-islamistinen terrorismi, eikä tämä uhka ole kadonnut mihinkään.

”Ne tekijät, jotka olivat olemassa runsas vuosi sitten kun nostimme uhka-arvioita, eivät ole väistyneet mihinkään vaan ovat vähintään samalla tasolla kuin vuosi sitten”, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa kesään 2017 jatkunut ”nopea kehitys huonompaan suuntaan” on ehkä hidastunut, mutta uhkatekijät ovat yhä olemassa.

SUOMEN uhka-arviota nostaneita tekijöitä ovat muun muassa radikaali-islamistien verkostoitumisaste, suomalaisten tai Suomessa asuvien henkilöiden kytkökset terroristijärjestöihin, Suomen muuttunut rooli ja profiili radikaali-islamistisessa propagandassa sekä Suomen lähialueilla toteutetut terrori-iskut.

YKSI uhkatasoa kuvaava tunnusluku on Supon ilmoittama ”terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden” määrä. Tällä tarkoitetaan henkilöitä, joilla on epäilyttäviä kytköksiä terroristijärjestöihin tai terroristisiin ideologioihin.

Kun viime kesänä Supon kirjoissa oli hieman alle 350 terrorismintorjunnan kohdehenkilöitä, nyt luku on noussut yli 370:n.

Määrän nouseminen ei sekään kerro kaikkea. Olennaista on se, kuinka vakavista tapauksista on kyse.

”Tämän joukon sisällä on entistä enemmän henkilöitä, joiden terrorismikytkökset tai ideologiset kytkökset ovat vakavammasta päästä”, Rantala sanoo.

KULUNEEN vuoden aikana Supo on saanut uutta työvoimaa, josta suurin osa on sijoitettu terrorismintorjuntaan. Osaa terrorikytköksistä epäiltyjä henkilöitä joudutaan tarkkailemaan ympärivuorokautisesti, mikä vie runsaasti viranomaisten resursseja, Rantala sanoo.
Helsingin Sanomat 22.8.2018

Lainaus
Trots attacker och nyhetsrubriker ökar inte terrordåden. Enligt statistiken har mängden terrorattacker runt världen minskat tre år i rad. Även antalet personer som dör i attackerna har minskat.
Svenska Yle: I all tystnad minskar terrorattackerna runt världen - det syns även på president Trumps Twitterflöde 17.8.2018

Vilkaisin tuon lähteenä käytetyn Global Terrorism Databasen suomalaisia terrori-iskuja ja ne ovat edelleen perustelematonta huuhaata (mm. kirkon tuhopoltto). Ilmeisesti kukaan ei seulo ilmoituksia.

Vaikka tilastoitujen iskujen pitäisi olla todistetusti "ei-valtiollisten toimijoiden tekemää väkivaltaa tai sillä uhkailua" ja "väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita", niin tuolla on tapauksia, joissa tekijöistä ei ole mitään tietoa, ja lähteenä on yksittäisen nettiuutisen rivi, jossa ei edes vihjata terrorismiin tai tekijöihin. Joissain tapauksissa ei mainita ainuttakaan lähdettä, vaan ilmeisesti joku on vain klikannut sen kummemmin perustelematta kolme vaadittua terroriteon kriteeriä arvoihin yes, yes ja yes.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 724
 • Liked: 67862
^Tutustuin kirjastossa UPI:n tutkija Teemu Tammikon (ent. Sinkkonen) keväällä ilmestyneeseen Vihalla ja Voimalla -kirjaan. Heti johdannon ensimmäisessä kappaleessa tutkija väittää, että "Suomessa tehtiin vuosina 2015 ja 2016 yhteensä 11 terrori-iskua" ja viittaa lähteenä noihin Global Terrorism Databasen tarkistamattomaksi huuhaaksi osoittamiini tilastoihin.

Kirja on muutenkin jo pikaselailun perusteella melkoinen virheellisen, harhaanjohtavan ja väärin tulkitun tiedon aarrearkku. Yhdessä kohdassa Tammikko muun muassa väittää Jussi Halla-ahon kutsuneen "vihreiden kannattajia" "roskaväeksi" eli Tammikon tulkinnan mukaan "alempiarvoisiksi ihmisiksi", kun oikeasti Halla-aho viittasi kommentissaan kaksi vuotta sitten Jyväskylässä käännytystä toimeenpanneita poliiseja fyysisesti estäneeseen ja uhanneeseen aktivistien ja turvapaikanhakijoiden joukkoon.

Vilkaiskaapa lähikirjastostanne, sillä löytynee hyllystä, koska tuskin on lainassa.

Edit: Lisätty linkki Halla-ahon kommenttiin

« Viimeksi muokattu: 29.05.2019, 15:23:05 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Oho

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 181
 • Liked: 1063
^Tutustuin kirjastossa UPI:n tutkija Teemu Tammikon (ent. Sinkkonen) keväällä ilmestyneeseen Vihalla ja Voimalla -kirjaan.

Sulla tätyy olla vahvat suonet ja alhainen verenpaine tai sitten vaan kosolti kuolemaa halveksivaa hullun rohkeutta...

Mulla pomppaa punaselle suunnilleen heti kun se Tammikko avaa suunsa. Mä en tajua miten se arvostelukyvytön moukka voi edelleen olla virassa oleva tutkija niiden Punahilkka juttujen jälkeen. Yksikään palkkansa arvoinen tutkija ei semmosia möläyttele. Kiistämättömien todisteiden puute kun ei millään muotoa kelpaa todisteeksi vastakkaiselle väitteelle kuin Punahilkka satujen ja Teemu Tammikon maailmassa.
« Viimeksi muokattu: 29.05.2019, 15:18:13 kirjoittanut Oho »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 724
 • Liked: 67862


Lainaus
Leena Malkki
‏Suomesta rekisteröity yksi tapahtuma, Kiihtelysvaaran kirkon poltto 9/2018. Tekijä tunnusti tekonsa ja sai tuomion törkeästä vahingonteosta. Tietokanta käyttää laajaa terrorismin määritelmää, josta voi olla montaa mieltä. Terrorismin määrittelystä on kiistelty vuosikymmeniä.

Melkoista vähättelyä tutkijalta. Kyse ei ole vain terrorismin määritelmästä vaan siitä, että GTD:n tilastot ovat epäjohdonmukaisia ja epäluotettavia.

Vilkaisin tuon lähteenä käytetyn Global Terrorism Databasen suomalaisia terrori-iskuja ja ne ovat edelleen perustelematonta huuhaata (mm. kirkon tuhopoltto). Ilmeisesti kukaan ei seulo ilmoituksia.

Vaikka tilastoitujen iskujen pitäisi olla todistetusti "ei-valtiollisten toimijoiden tekemää väkivaltaa tai sillä uhkailua" ja "väkivallalla ja pelon lietsonnalla pitää olla poliittisia, taloudellisia, uskonnollisia tai sosiaalisia tavoitteita", niin tuolla on tapauksia, joissa tekijöistä ei ole mitään tietoa, ja lähteenä on yksittäisen nettiuutisen rivi, jossa ei edes vihjata terrorismiin tai tekijöihin. Joissain tapauksissa ei mainita ainuttakaan lähdettä, vaan ilmeisesti joku on vain klikannut sen kummemmin perustelematta kolme vaadittua terroriteon kriteeriä arvoihin yes, yes ja yes.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: