HOMMAN KESKUSTELU > Paja

Striimaus: Ohjeet, vinkit, laitteet

(1/10) > >>

VeePee:
Minua kiinnostaisi striimata miekkareita ja muita livetapahtumia mutta tekniikka ja osaaminen on pahasti hakusessa. Tähän ketjuun voitaisiin koota tietopaketti kaikille striimaamista harrastaville ja siitä kiinnostuneille. Moni asia jää tällä hetkellä pimentoon, joten mitä useampi kamera tapahtumia striimaa, niin sitä kattavampi ja oikeampi kuva tapahtumista on muodostettavissa ja vaikeammin pimitettävissä.

Itseä kiinnostaa se mitä tarvitaan videokameran hdmi-lähdön jälkeen, että lopputulemana on mahdollisimman hyvälaatuinen livestreami vaikkapa Youtubessa tai jossain muussa videopalvelussa kohtuullisin kustannuksin.

Tabula Rasa:
Siis yksinkertaisin striimauskeino on tätä nykyä laatuisa kännykkä. Tabletti tai miniläppäri teoriassa, mutta kännykänkin kantaminen käy pitkällä aikaa raskaaksi, puhumattakaan parin kilon koneesta. Toki jalustalla toimii moni, mutta aina, mitä enemmän hankkii, sen enemmän hintaa.

Itse olen harkitsemassa parempaan kalustoon siirtymistä jossain ajassa, mutta ensimmäisinä kalustohankintalistalla on ollut mokkula ja tehokas antenni josta langattomasti jakamalla saan huomattavasti paremman kantaman striimille. Seuraavaksi pitäisi hommata kunnon mikki, mutta se on vielä harkinnassa.

Se parempi kalusto mikä kiinnostaa itseä ja saattaisi olla aloittajallekin tarkoituksenmukaisin on miniläppäri joka lähettää striimiä ja siihen kytkettynä sitten kunnollinen kamera joka ei lämpene pitkässäkään lähetyksessä.  Mutta periaatteessa siihen kameraan tulee kytkeä joku laite jolla voit lähettää suoraa lähetystä jollei sillä itsellään voi sitä jo tehdä. Kännykkä, tabletti, miniläppäri tms.

Lähetysteho on kuitenkin suomessa ja euroopassa todella vaatimaton ennen kuin vaaditaan erillisiä lupia. Oliko se nyt puoli wattia kun jenkeissäkin saa olla 5w lähetin ilman lupia. Käytännössä mokkula/verkkokortti tms läppäriin ja iso antenni niin saadaan jonkin verran lisää lähetystehoa. Kuitenkin huomattavan tehokkaita ei saa ilman radiolupia/mahdollisesti operaattorin oikeuksia ja siihen liittyviä vastuita.

Mutta käytännössä kännykkä riittää kaupunkialueilla ihan ok useimmiten kuten näkee erinäisistä kymmenistä striimaajista.

Mun kanava, Riippumaton linja löytyy profiilista, ja kerro toki oma kanavasi niin tiedän mainostaa uusia nuivia striimaajia kunhan alat lähettää.

Kohtuulliset kustannukset ovat suhteellisia. Periaatteessa halvimmalla miniläppärillä ja perunawebbikameralla/halvimmalla täppärillä saa lähetettyä. 720p on useimmilla nykykameroista jo helposti saavutettavissa.

Ja siis,

144
240
360
480
720
1080
2k
4k
Jne kertovat montako pikseliä kuvassa on. Eli 720p kuvassa on 720 pikseliä vaakaan(pidempi suunta, toiseen suuntaan oliko 480p?(. Ja fps-luku kertoo monesta kertaa sekunnissa kuva päivittyy. Siksi joku 15fps 720p kuva on huomattavan paljon onnettomampi kuin 60 frame per second 720p videokuva.

Kaistasta riippuen saat yleensä lähetettyä noin 240x144-720x480p30/60fps käytännön nopeuksilla. Riippuen alueen nopeuksista ja kaistan varauksesta. 1080+ striimejä en ole nähnyt aikoihin. Kaiketi sellainenkin onnistuisi kun pistäisi kylliksi fyffeä kaistaan kiinni.

Sellaisia tietoja kuin striimaukseen sopiva kännykkä ja muu liikkuvaan striimaukseen sopiva kalusto ei oikein netistä hirveästi löydä tietoa. Yritin itse etsiä aloitellessa, mutta yrittämällä sitä käytännössä oppi mikä toimii ja mikä ei. Itseasiassa minulla oli video tuosta striimauskalustosta, mutta se on näköjään kolmas video joka on itsestään hävinnyt kanavalta. Pitää tehdä joskus uusiksi. Striimi striimaustekniikasta oli muistaakseni nimeltään.

Uusiin alustoihin en ole kerennyt tutustua. Pitäisi kyllä tuon tuben ollessa syöpäisää paskaa. Valitettavasti vielä markkinajohtaja.

Rautapuoli tuli melko hyvin käsiteltyä. Softapuolella yksinkertaisimmillaan teet googletilin youtubeen, lataan kännykkään oikean appsin, kirjaudut sisään ja hankit ne 25 tilaajaa että pääset lähettämään suoraa lähetystä. Loput on hienosäätöä. Monikamera, monelle alustalle jne toiminnot ovat sitten hienompia asioita joihin en ole ehtinyt perehtyä isommin.

Mutta joo, voin vastailla sen kolmannesvuoden striimauskokemuksella ja pidemmällä asioiden kaivelulla olen selville saanut.

Mitä tietopakettiin tulee, niin ehkä pitäisi tehdä otsikoittain, kuten kuvauskalusto, lähetyskalusto, softa, telineet, lisävirtalähteet, jne.

Kirjolohikäärme:
Sääntö #1: valokuvaat tai videoit, pidä kännykkä vaaka-asennossa.  Ei pystyssä.  Katsojien tietokonenäytöt ja silmät on optimoitu leveän kuvan katsomiseen, ei pystysuuntaiseen näkymään.

Niin kovin usein näinkin yksinkertainen asia menee muumeiksi.

Tabula Rasa:
https://www.youtube.com/watch?v=Ub9FpDTfSH0

Livestriimissä neuvon miten striimataan. Käynnistyi apus minuutti sitten.

kgb:

--- Lainaus käyttäjältä: Tabula Rasa - 09.03.2018, 19:22:44 ---Jne kertovat montako pikseliä kuvassa on. Eli 720p kuvassa on 720 pikseliä vaakaan(pidempi suunta, toiseen suuntaan oliko 480p?(. Ja fps-luku kertoo monesta kertaa sekunnissa kuva päivittyy. Siksi joku 15fps 720p kuva on huomattavan paljon onnettomampi kuin 60 frame per second 720p videokuva.

--- Lainaus päättyy ---

Ei nyt ihan noin. 720p tarkoittaa pystyresoluutiota ja progressiivista sellaista eli siinä on 720 pikseliä pystysuunnassa ja koko kuva lähetetään kerralla. Kontra 1080i60 jossa lähetetään puolet kuvasta aina kerralla joten liike on sulavampaa kun käytetään korkeampaa kuvataajuutta häivyttämään lomituksen aiheuttama "raitaisuus", miten sen nyt suomeksi ilmaisisikaan, vastaa käytännössä 1080p30-videota. Pystyresoluutio on fiksuin tapa ilmoittaa resoluutio koska vaakaresoluutio muuttuu kuvasuhteen mukaan (ja ammoisna aikoina videopikselit eivät muutenkaan olleet neliön muotoisia...)

Lopulliseen kuvanlaatuun resoluution lisäksi vaikuttaa käytetty enkoodaus ja kompression määrä, 4k-kuvastakin voi saada kamalan näköistä jos sitä pakkaa liikaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta