HOMMAN KESKUSTELU > Paja

Striimaus: Ohjeet, vinkit, laitteet

<< < (2/10) > >>

MW:
Neliöjuuri 2, ~1,41 on semmoinen, mihin törmää monissa paikoissa, ei tosin resoluutioissa, täsmälleen.

Mutta joo, A- paperiarkit jäjestyvät sqr2 mukaan monikertoina. Ja moni muukin.

Porcius:

--- Lainaus käyttäjältä: VeePee - 09.03.2018, 11:42:38 ---Itseä kiinnostaa se mitä tarvitaan videokameran hdmi-lähdön jälkeen, että lopputulemana on mahdollisimman hyvälaatuinen livestreami vaikkapa Youtubessa tai jossain muussa videopalvelussa kohtuullisin kustannuksin.

--- Lainaus päättyy ---

Tarvitset laitteen, joka lähettää HDMI-signaalin tietokoneelle. Esim. Magewellin laitos. Signaalin saa youtubeen käyttämällä erillistä streamausohjelmaa. OBS on ilmainen ohjelma tähän tarkoitukseen.

Youtuben omat ohjeet striimaukseen: https://support.google.com/youtube/topic/6136989
OBS:n foorumeilla olevat englanninkieliset ohjeet: https://obsproject.com/forum/threads/guide-how-to-stream-to-youtube.4333/

Tabula Rasa:
V0in tehdä striimejä myös tulevaisuudessa tarpeen mukaan. Viesti tai yksäri täällä tai tubessa.

koojii:

--- Lainaus käyttäjältä: Tabula Rasa - 09.03.2018, 19:22:44 ---

Kohtuulliset kustannukset ovat suhteellisia. Periaatteessa halvimmalla miniläppärillä ja perunawebbikameralla/halvimmalla täppärillä saa lähetettyä. 720p on useimmilla nykykameroista jo helposti saavutettavissa.

Ja siis,

144
240
360
480
720
1080
2k
4k
Jne kertovat montako pikseliä kuvassa on. Eli 720p kuvassa on 720 pikseliä vaakaan(pidempi suunta, toiseen suuntaan oliko 480p?(. Ja fps-luku kertoo monesta kertaa sekunnissa kuva päivittyy. Siksi joku 15fps 720p kuva on huomattavan paljon onnettomampi kuin 60 frame per second 720p videokuva.

Kaistasta riippuen saat yleensä lähetettyä noin 240x144-720x480p30/60fps käytännön nopeuksilla. Riippuen alueen nopeuksista ja kaistan varauksesta. 1080+ striimejä en ole nähnyt aikoihin. Kaiketi sellainenkin onnistuisi kun pistäisi kylliksi fyffeä kaistaan kiinni.


--- Lainaus päättyy ---

Tuo 720p tarkoittaa että kuvassa on 720 vaakariviä (ja 1280 pikseliä jokaisella vaakarivillä laajakuvatelevisioissa). Se 720p on toinen televisiojärjestelmän hd-formaateista. Toinen on sitten 1080p (tai 1080i) jossa on 1080 vaakariviä ja niistä jokaisella 1920 pikseliä. Se on toinen televisiojärjestelmän hd-formaateista.

P tarkoittaa progresiivista lomittamatonta kuvaa joka on tietokoneiden, taulutelevisioiden ja YouTuben formaatti.

Televisiossa käytetään edelleen historiallisista syistä 1080i formaattia eli lomitettua kuvaa. Tiputtaa kaistan tarpeen puoleen verrattuna lomittamattomaan kuvaan. Esimerkiksi elokuvat ovat televisiossakin HD-kanavilla kuitenkin lähes aina 1080p formaattia tai 720p formaattia koska kuvia leffakamera ottaa 24 (tai 25 tai 30) kuvaa sekunnissa.

Ks. http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Lomitus

2k formaatti on suunnilleen sama kuin 1080i tai 1080p kun se on 2048×1080 pikseliä. Tuo 2k tarkoittaa kahta tuhatta ja sillä viitataan tuohon vaakarivillä olevien pikselien määrään. Tämä on käytössä jossain leffateattereissa.

4k formaatti on taas 3840x2160 pikseliä tai 4096x2160 pikseliä. 4k tulee tuosta neljästä tuhannesta vaakarivin pikselistä.


Jos haluaa laadukasta kuvaa ja ääntä streamata YouTubessa, niin tarvitaan kunnollinen hd-kamera tai puhelin jossa on hd-kamera. Tämän lisäksi ulkoinen lisämikrofoni on erittäin suositeltava. Kuvanlaatu riippuu erittäin paljon siitä valosta. Mitä enemmän valoa niin sitä parempaa kuvaa saa. Esimerkiksi eBaystä saa jollakin 15 euron hinnalla jotain 25 wattisia luonnonvalo-energiansäästölamppuja e27 eli hehkulamppukannalla. Myös led-polttimoilla saa hyvää valoa kunhan CRI arvo on yli 80. Noita 25 wattisia luonnonvalo-energiansäästölamppuja kun hankkii esimerkiksi 5-10 kappaletta ja pistää ne kuvattavan lähelle palamaan sisällä niin kuvanlaatu ei jää siitä kiinni. Toki missään kadulla moista valoarsenaalia ei voi kantaa mukana vaan jotain nuhaista luokkaa 10 watin led-paneelia voi käyttää. Parasta valoa tarjoaa kuitenkin taivaalla paistava aurinko eli sitä kannattaa hyödyntää jos mahdollista.


Kameran jalusta myös parantaa huomattavasti sitä kuvanlaatua. Eli sellainen kolmijalka videopäällä hommata jos mahtuu budjettiin.

Jos taas kameralla pitää kävellessä kuvata niin gimbal-tyyppinen vakaaja on se joka taikoo sen kuvan lähes heilumattomaksi:

https://www.fotoman.fi/gimbal-vakaimet

Ei kait siinä kun kuvaa mahdollisimman paljon niin siinä sitä oppii samalla.

YouTube pakkaa rajusti niitä videoita eikä sen vuoksi YouTuben videoiden kuvanlaatu pääse sille tasolle mitä television teräväpiirtokanavilla. Esimerkiksi 1080p videot YouTube pakkaa jonnekkin 4 Mbit/s bittivirralle (4 "megaa") kun esimerkiksi "Yle TV1 HD" käyttää noin 9 Mbit/s bittivirtaa ja "BBC One HD" noin 14-15 Mbit/s bittivirtaa.

Tuossa on nuo bittivirrat mitä YouTube suosittelee streemaukseen:

https://support.google.com/youtube/answer/2853702?hl=en

Toki nuo YouTuben 4k videot ovat laadukkaampia kuvanlaadultaan mitä television hd-kanavat, mutta niiden streemamisen kanssa riittää teknistä haastetta ja toisaalta hyvä jos edes yksi sadasta YouTube katsojasta katsoo videoita sillä tarkkuudella. Eli se 4k streemaus kannattanee alkuvaiheessa unohtaa ja pukata sen sijaan 1080p tai 720p kuvaa eetteriin.


Lalli IsoTalo:
En ole koskaan striimannut (mutta ostin juuri iPhonen ja gimbaalin sitä varten), joten siltä pohjalta nämä ohjeet.

- Ymmärsin asian siten, että puhelin pitää asettaa tilaan, jossa normaaleja puheluja ei vastaanoteta, koska lähetys katkeaa, jos puheluita tulee (tai niihin vastataan). Ei sen puoleen, että öyhöttäjille puheluita koskaan tulisi.  :P

- Toinen juttu: lähetyksiä katsotaan matalan resoluution laitteilla, joten en menisi kovin korkeaan resoluution. Ja jos kyseessä on suosittu yleistilaisuus, kaista katoaa YLEISÖN normaaliin puhelintoimintaan. Nopeamman yhteyden ostaminen ei DNAn puhelinneuvonnan mukaan juurikaan vaikuta lähetysnopeuteen.

- Upload ja download ovat AIVAN eri juttuja. Selvitä nämä itsellesi.

- Yleensä ääni on tärkeämpi kuin kuva, joten pro-tason ääni voi maksaa laitehankinnoissa enemmän kuin kännykkä. Tarvitsetko radiolähettimen, vai riittääkö piuha?

- Hanki jalusta tai gimbaali. (googlaa g)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta