Tukahduta sananvapaus, valvo koululaitosta, korruptoi – Diktaattorin käsikirja -raportti listaa nämä ja 11 muuta keinoa, joilla demokratiaa horjutetaan
Ajatuspaja Liberan julkaisema raportti käsittelee yksinvaltaiseen hallintoon pyrkivien poliittisten tahojen keinopalettia. Kirjoittajien mukaan keinojen tunteminen on tärkeää demokratian puolustamiseksi.
Ajatuspaja Liberan tänään julkaisema Diktaattorin käsikirja -raportti pui esimerkkien kautta demokraattisten instituutioiden vahvuuksia ja heikkouksia sekä sitä, miten niitä voidaan suojata diktatuurilta.
Raporttia ovat olleet laatimassa korkeimman oikeuden entinen presidentti Pauliine Koskelo, ulkopoliittisen instituutin Jussi Lassila, Liberan Tero Lundstedt ja Aleksanteri-instituutin Kalalin Miklóssy.
[...]
Raportin mukaan länsimaille on tyypillistä vähätellä ja aliarvioida autoritaarisia hallintoja, mikä on raportin kirjoittajien mukaan virhe. Yksinvaltaiset järjestelmät voivat raportin mukaan olla todellisuudessa sopeutumiskykyisiä, kekseliäitä ja kykenevät myös tehokkaaseen yhteistyöhön toisten yksinvaltaisten hallintojen kanssa.
Autoritaarisissa hallintomuodoista on myös karsittu yksi seikka, joka raportin mukaan on demokratian olennainen heikkous: vapaus. Vapaissa, reiluissa ja avoimissa vaaleissa myös epädemokraattiset toimijat voivat voittaa määräenemmistön.
...
Yle 20.4.2022
Libera: Diktaattorin käsikirja – Eli miten liberaalia demokratiaa puolustetaanKuten viimeistään Kalalin Miklóssyn nimestä arvaa, "raportin" idea on rinnastaa Unkari Venäjään ja Valko-Venäjään ja päästä julistamaan se random tutkijan arvovallalla diktatuuriksi.
Katkeruus paistaa. Esipuheen mukaan Unkarin vaalitulos kuulemma näytti
"jälleen kerran, miten vaikeaa demokratiaan palaaminen on". Eli väärin äänestetty, kun epäuskottavalla kevyt-Orbánilla myyty Fideszin vastainen sillisalaattirintama sai vain kolmanneksen äänistä.
Kiinnosti, miten raportissa selitetään esimerkiksi yleinen väite unkarilaisten sananvapauden puutteesta, kun kansalaisilla on Unkarissa suurempi sananvapaus kuin Suomessa. Perusteluja ei löytynyt.
Kirjan toinen teema Unkarin demonisoinnin ohella on pelotella, että perussuomalaiset kaappaavat Suomessa vallan ja romuttavat oikeusvaltion. Puoluetta ei syytetä suoraan tai edes mainita nimeltä, mutta vihjailu uhan suunnasta menee perille Soinin aiempaa "missä EU, siellä ongelma"-heittoa myöten. Tai oikeastaan uhka on kirjoittajille vielä suurempi. Nimittäin Suomen kansa, joka saisi eduskuntaan omia etujaan ajavan enemmistön.
On aiheetonta pohtia, onko Suomi juuri nyt parempi demokratia kuin Unkari. Sen sijaan hedelmällisempää on tarkastella, ovatko demokraattisten instituutioidemme turvarakenteet paljon paremmassa kunnossa kuin Unkarin olivat ennen vuotta 2010.
Tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden takeet, kuten keskeiset organisatoriset järjestelyt, ovat kuitenkin tavallisen lainsäädännön ja siten yksinkertaisen eduskuntaenemmistön varassa. Samoin oikeuslaitoksen rahoitus riippuu eduskunnan budjettivallasta. Oikeusvaltion olennaisten instituutioiden todellinen asema ja toimintakyky eivät siten ole suojassa mahdollisilta heikennyksiltä, mikäli poliittiset voimasuhteet muuttuisivat oikeusvaltioon sitoutumisen kannalta epäedullisesti. Olisi hyvä löytää tahtoa oikeusvaltion perustuslaillisen suojan vahvistamiseen kaiken varalta.
Kokemukset osoittavat, että oikeusvaltiota voivat vahingoittaa tai pyrkiä vahingoittamaan paitsi ”paholaiset”, jotka tietävät mitä tekevät, myös ”hölmöläiset”, jotka eivät tajua mitä tekevät, tai ”henkiset laiskurit”, jotka eivät jaksa miettiä, mihin ollaan menossa.
Pauliine Koskelo kuvaa omassa osuudessaan instituutioiden kritiikin oikeusvaltion horjuttamiseksi ja kuittaa viranhaltijoiden toiminnan arvostelun henkiseksi väkivallaksi. Sosiaalinen media on kuulemma ryöstäytynyt sen pyörittäjien käsistä, joten tokihan on oikeuslaitoksen tehtävä panna asiat järjestykseen, etenkin kun somea ohjailevat Koskelon mukaan ulkoapäin vihamieliset voimat (se on Venäjä). "Oikeusvaltio" onkin hyvissä ajoin suojattava ailahtelevan kansan ja eduskunnan enemmistön tahdolta.
Liittovaltio-EU:n vastustajat ovat kirjoittajille oikeusvaltion vastustajia. Ratkaisuksi esitetään "oikeusvaltiomekanismin" eli talouspakotteiden käyttäminen niskuroivien jäsenmaiden nujertamiseksi. Rankaisuinstrumentin voisikin uudelleennimetä osuvammin "liittovaltiomekanismiksi".
Edit:
Tämä kieltämättä osui ja upposi:
Kaappaa syyttäjälaitos ja politisoi valtakunnansyyttäjän rooli
Tuomioistuinten ohella myös syyttäjälaitos on avainasemassa
oikeusvaltion romuttamisessa. Diktaattorin kannattaa aloittaa yl-
häältä ja varmistaa lojaali henkilö valtakunnan ylimmän syyttäjän
rooliin. Jos tämä onnistuu, on valtaeliitti jatkossa lakien yläpuolella,
koska valtakunnan pääsyyttäjä ei nosta syytteitä heitä vastaan. Te-
kaistuilla syytteillä voidaan myös karsia opposition edustajia ulos
vaaleista.