Se, että sisämaavaltio Unkari kieltäytyy tuhoamasta maansa taloutta lopettamalla venäläisen öljyn tuonnin ilman mahdollisuutta korvata sitä muualta tuodulla öljyllä, on Helsingin Sanomien mukaan pelkkä "iltalypsy".
Unkarin iltalypsy näyttää johtavan tuloksiin: EU hakee kompromissia pakotteisiin, putkiöljy saattaa jäädä ulkopuolelle
EU:N jäsenmaat yrittävät epätoivoisesti ratkoa kuudennesta Venäjän vastaisesta pakotekokonaisuudesta syntynyttä umpisolmua ennen kuin EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen Brysseliin maanantaina ja tiistaina.
Pakotepaketin käsittely alkaa saada jo fiaskon piirteitä. Tähän saakka EU on päättänyt pakotteista rivakassa tahdissa ja yksimielisesti, mikä on ollut vahva viesti Venäjälle.
Nyt Venäjälle menee viesti, että jäsenmaiden yhtenäinen julkisivu säröilee.
Kantona kaskessa on ollut Unkari, joka ei halua suostua pakotekokonaisuuteen kuuluvaan öljyn tuontikieltoon Venäjältä. Noin 60 prosenttia Unkarin öljystä tulee Venäjältä Druzhba-öljyputkea pitkin.
Jäsenmaiden kesken hierotaan perjantaina ja sunnuntaina viime hetken kompromissia. Esiin on jälleen noussut Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton jo aiemmin toukokuussa tekemä ehdotus, että putkiöljy ei kuuluisi uusien pakotteiden piiriin, vaan tuontikielto koskisi pelkästään meritse Venäjältä kuljetettavaa öljyä.
[...]
SUOMESSA ja muissakin EU-maissa on rypistelty otsaa sille, että Unkari saisi vapautuksen öljypakotteista. Toisaalta iltalypsy halutaan jo panna poikki.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán lähetti Charles Michelille alkuviikosta kirjeen, jossa hän kertoi, ettei halua keskustella öljypakotteista huippukokouksessa. Viesti oli, että kiista pitää ratkoa muualla.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) käytti kovahkoa kieltä viikko sitten EU-kokouksen yhteydessä: hänen mukaansa ”on valitettavaa, jos yksi yksittäinen jäsenmaa pystyy kovin kauan pitämään yhteistä ratkaisua panttivankinaan.”
Unkarin nykyjohdon välit muiden EU-maiden kanssa ovat kireät. Maa ei ole saanut toivomiaan varoja EU:n yhteisestä elpymisvälineestä, ja sen oikeusvaltiopuutteet ovat kohta johtamassa siihen, että muutkin EU-tuet voivat ehtyä. Vaikka näillä ei pitäisi olla yhteyttä pakotevääntöön, yhteys on ilmiselvä.
EU:n puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli kuudennen pakotepaketin sisällön pääpiirteissään jo 4. toukokuuta. Se sisältää öljyn lisäksi muun muassa lisää pankkeihin ja henkilöihin kohdistuvia pakotteita.
UNKARIN öljynjalostusteollisuuden lippulaiva MOL jalostaa venäläistä Urals-raakaöljyä Unkarissa ja Slovakiassa, ja toiseen raakaöljyyn vaihtaminen vaatisi yhtiöltä mittavat muutostyöt.
Ulkoministeri Szijjarton mukaan venäläisenergiasta irtautuminen vaatisi Unkarilta koko energiajärjestelmän uudistamisen ja kaikkiaan 15–18 miljardin investoinnit.
Helsingin Sanomat 27.5.2022
iltalypsy
(kuvaannollisesti, etenkin politiikassa) sopimusta neuvoteltaessa viime hetkellä mukaan tuotu vaatimus; neuvottelujen loppuvaiheissa tapahtuva tinkiminen, joka usein uhkaa kaataa periaatteellisen sovun
WiktionaryUnkari ei ilmoittanut vaatimuksesta viime hetkellä vaan kanta on ollut tiedossa jo ennen ensimmäistäkään pakotepakettia.
Tuossahan kävi kuitenkin niin, että Suomen ministerien napinasta huolimatta putken kautta tuleva öljy jää toistaiseksi pakotteiden ulkopuolelle.
Bloomberg: EU ei aio kieltää täysin venäläisen öljyn tuontia
EUROOPAN UNIONI näyttää päätyvän kompromissiesitykseen venäläisen öljyn tuontikieltoa koskien. Alustavien tietojen perusteella EU aikoo kieltää venäläisen öljyn tuonnin meriteitse, mutta öljyä saisi edelleen tuoda putkia pitkin, uutistoimisto Bloomberg kertoo.
Komissio lähetti viikonloppuna ehdotuksen uusista pakotteista EU-johtajille. Ehdotuksen mukaan Venäjän raakaöljyn tuonti meriteitse pysähtyisi kuudessa kuukaudessa ja jalostettujen öljytuotteiden tuonti kahdeksan kuukauden aikana.
Komission ehdotuksessa Bulgaria ja Kroatia saisivat lisäaikaa irtautuakseen venäläisistä öljytuotteista.
Lisäksi ehdotus kieltäisi venäläisen öljyn viennin edelleen EU-alueen sisällä. Venäläinen Urals-raakaöljy on tällä hetkellä noin 30 prosenttia halvempaa kuin Pohjanmeren Brent-öljy. Siten Urals-öljyä käyttävät tahot saavat huomattavaa kilpailuetua suhteessa kalliimpia öljylaatuja käyttäviin kilpailijoihinsa.
PAKOTEPÄÄTÖKSET vaativat EU-jäsenmaiden yksimielisyyttä. Öljyn tuontikieltoa on vastustanut erityisesti Unkari. Noin 60 prosenttia Unkarin öljystä tulee Venäjältä Druzhba-öljyputkea pitkin.
Helsingin Sanomat 29.5.2022