UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Nuivat seurakuntavaalit 2018  (Luettu 470 kertaa)

newspeak

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 4 105
  • Liked: 2730
Nuivat seurakuntavaalit 2018
« : 18.04.2018, 14:34:55 »
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit järjestetään 18.11.2018. Ennakkoäänestys on 6.-10.11.2018. Ehdokkaaksi vaaleihin voi asettua 17.9.2018 asti. Vaalivuoden teemana on "Minun kirkkoni".

Perustin tämän ketjun, koska kirkko on merkittävä yhteiskunnallinen toimija ja se on sitä myös maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Perinteisesti seurakuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on alhainen ja konservatiivit menestyvät vaaleissa erittäin hyvin ehkäpä pk-seutua lukuunottamatta, joten vaikutusmahdollisuudet ovat lähtökohtaisesti hyvät. Siksipä maahanmuuttoon liittyvien kysymysten esiintuominen vaaleissa on perusteltua. Ensisijaisesti toivoisin, että:

1) Kirkkoon kuuluvat maahanmuuttokriittiset äänestäisivät seurakuntavaaleissa maahanmuuttokriittisiä ehdokkaita

2) Valtuustotoimintaan taipuvaiset maahanmuuttokriittiset asettuisivat itse ehdolle vaaleissa mahdollisuuksiensa mukaan

Seurakuntavaalien kotisivu on seuraava: https://www.seurakuntavaalit.fi/

Seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin. Lyhyet otteet niiden toiminnasta wikipediasta poimittuna:

Lainaus
Kirkkovaltuusto on ylin päättävä elin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon itsenäisissä seurakunnissa. Kirkkovaltuusto valitaan seurakuntavaaleilla joka neljäs vuosi. Kirkkovaltuuston puheenjohtajana toimii maallikko.

Kirkkovaltuusto tekee seurakunnan taloutta ja viranhaltijoita koskevat tärkeimmät päätökset ja valitsee jäsenet kirkkoneuvostoon. Kirkkovaltuuston päätösvaltaan kuuluvat esimerkiksi päätökset seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisvero, rakennushankkeet ja uudet virat.

Kirkkovaltuuston erityiseen toimivaltaan kuuluu kappalaisen valinta sekä valtuutettujen äänioikeus hiippakuntavaltuuston, kirkolliskokousedustajien ja piispan vaalin maallikkovalitsijoitten vaalissa.

Seurakuntayhtymässä päätösvaltaa käyttää seurakuntavaaleilla valittava yhteinen kirkkovaltuusto.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkkovaltuusto

Lainaus
Seurakuntaneuvosto on seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimielin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Seurakuntaneuvosto johtaa ja edistää osaltaan seurakunnan toimintaa ja hengellistä elämää. Sen tehtäviin kuuluu päättää myös niiden varojen käytöstä, jotka seurakuntayhtymän talousarviossa osoitetaan seurakunnalle. Seurakuntaneuvoston tehtävät määritellään kirkkolain 11. luvun 9 §:ssa.[1]

Seurakuntaneuvoston jäsenet valitaan seurakuntavaaleilla neljän vuoden toimikaudeksi ja puheenjohtajana toimii kirkkoherra. Neuvoston jäsenmäärä määräytyy seurakunnan väkiluvun perusteella.[1] Ehdokkaaksi voi asettua seurakunnan konfirmoitu ja täysi-ikäinen jäsen. Vaaleissa ovat äänivaltaisia kaikki seurakunnan yli 16-vuotiaat jäsenet.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seurakuntaneuvosto

Lainaus
Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan toimintaa suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsenet. Jos seurakunta on taloudellisesti itsenäinen, toimitetaan yhdet vaalit, joilla valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Kirkkovaltuusto johtaa itsenäisen seurakunnan toimintaa. Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan jäsenet: seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää. Molempia vaaleja varten on ehdokaslistat erikseen. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seurakuntavaalit

Vaikutusmahdollisuuksia siis on niin valituiksi tulleilla kuin äänestäjilläkin monenlaisiin asioihin.

Jos aloituksessa totesinkin konservatiivien hallitsevan seurakuntavaaleja, ei tämä ole täysin yksiselitteinen asia. Konservatiivisuus voidaan tulkita monella tapaa eikä konservatiivinen ihminen välttämättä pyri hahmottamaan maahanmuuttoon liittyvää ulottuvuutta tilanteissa, joissa liberaali tekee niin. Vastaavasti liberaalit saavat äänensä kuuluviin isoissa kaupungeissa, joissa sokean maahanmuuttomyönteiset liberaalit käyttävät vaikutusvaltaansa koko kirkkoa leimaten.

Tiettyjä varauksia tämän aiheen suhteen on kuitenkin syytä mainita. Seurakuntavaaleissa on äänioikeus 16-vuotiailla, ehdokkaat eivät suurelta osalta ole julkisuuden henkilöitä ja heidän uskonnolliset näkemyksensä ovat vaihtelevia. Tämän päälle tietenkin perinteinen internetissä tapahtuva uskonnollinen loanheitto. Kolmas toiveeni onkin:

3) Rakentava maahanmuuttokriittinen keskustelu seurakuntavaaleihin liittyen

Eipä tässä muuta ainakaan toistaiseksi.
« Viimeksi muokattu: 18.04.2018, 14:40:00 kirjoittanut newspeak »

Tagit: