Mitäköhän ne ukot meinaavat..?
HS:n juttua lukiessa tulee mieleen, että todenäköisesti kyse ei ole uudesta pikkupuolueesta, ja senhän Jungner kiistääkin. Kuten lukuisat esimerkit osoittavat, sellaisilla ei ole tässä maassa oikein menestymisen mahdollisuuksia, erittäin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Villi veikkaus on, että puuhaavat jonkinlaista metapuoluetta. Poliittisen liikkeen perustamisaikeen Jungner myöntää. Olisikohan tästä nyt sitten kehkeytymässä jonkinlainen löyhä struktuuri, jossa olemassaolevien puolueiden jäseniä - varsinkin kansanedustajia - houkutellaan ryhmäkurin sijasta keskustelemaan poliittista asioista avoimesti, sopimaan menettelytavoista ja äänestämään sitten nykyistä ryhmäkurijärjestelmää vapaammin.
Härdellin voisi tehdä myös niin, että eduskunnan ulkopuoliset liikkeet voisivat kytkeytyä siihen mukaan - tällä tavoin tuo
"tarkoituksena on HS:n tietojen mukaan asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleissa vuoden kuluttua" voisi toteutua.
Otaksun, että ylisuureksi paisunut sdp:n taskussa oleva ay-korporativismi risoo Harkimoa ja Jungneria myös raskaasti. Eli kolmikannasta irroittautuminen on takuuvarmasti asialistalla. HS muuten kertoi tämän uutisen julkaisupäivänä gallupissa, että SDP on gallupykkönen. Sinänsä sopiva ajoitus uudelle kuviolle, joka mitä todennäköisimmin ottaa kantaa juuri SDP-vetoista kähmymallia vastaan.
Harkimo on pitkään paasannut vaikuttamismahdollisuuksien puutteesta; siitä että pieni sisäpiiri päättää. Jungner taas otti Apusen ja Tujusen kanssa kirjoittamassaan
Pelastakaa puolueet -pamfletissa vahvasti kantaa perinteisten puolueiden toimintamalleja kohtaan. Molemmat inhoavat ryhmäkuria.
Pamfletissa ei varsinaisesti ylistetä suoraa demokratiaa.
"Valitettavasti maailmalla tehdyt harvat suoran demokratian kokeilut ovat olleet korkeintaan puolittaisia menestyksiä."Perinteisen puoluemallin tuunaaminen on kirjan mukaan niin ikään poissuljettua. Nykysysteemi johtaisi vallan valumiseen pois puoluejärjestelmästä. Mitä se tietysti on jo pitkälti tehnytkin.
Kirja puhuu politiikan übersaation puolesta. s113:
"Tai sitten kumotaan koko puoluepolitiikan paradigma, kuten liiketoiminnassa on tapahtunut. Digitaalisen talouden yritykset haastoivat ja kaatoivat teollisella logiikalla toimivat yritykset. Yritysten ja kuluttajan väliltä poistui joukko välikäsiä tai -vaiheita ja kuluttajien valta – heidän mieltymyksensä, heidän valintansa – alkoivat vaikuttaa suoraan. Digitaalisen palvelutalouden jättiläiset Amazon, Netflix, Uber ja Zappos alkoivat puhutella suoraan kuluttajia. Miksei tämä olisi mahdollista myös puolueissa?"Kirjan loppuosassa hahmotellaan uutta struktuuria.
Eli tulevissa infotilaisuuksissa kuultaneen jotain tällaista. En yllättyisi, vaikka Tujunen ilmoittaisi olevansa jollain tavalla tämän hankkeen takapiruna.
Voi toki olla niinkin, että tämä on (Matrixia mukaillen)
just another layer of control. Kokoomus on aiemmin kertonut omistavansa korvat, välillä vakuutellut kuuntelevansa. Ei noista aiemmista ole kovin suurta loikkaa siihen, että kokoomus väittää joukkoistavansa politiikkaa.
Noh, tämä on puhdasta arvailua. Kohtahan tuo kuullaan.