Keinoälyssä ei ole mitään rasistista. Se tekee päätelmiä logiikan perusteella. Jos se havaitsee että tietyn taustan omaavat tekevät enemmän rikoksia suhteessa väestöön, niin se julkaisee asian sellaisenaan. Jos sille annetaan kyky havaita ristiriitaisuuksia tietojen ja havaintojen välillä ja lupa korjata niitä, senkin se tekee loogisesti. Jos suomalainen tekee rikoksen ja kuvan perusteella keinoäly havaitsee tummemman ihonvärin niin se tekee päätelmän sen pohjalta. Haluaisin nähdä keinoälyn Taposen tilalla.
Siinä mielessä keinoäly onkin melkoisen kiva että jos sille ei anneta mitään rajoituksia päättelyyn niin se tekee noita asioita melkoisen loogiselta pohjalta. Tämä siis vähäisen tietämykseni mukaan. Tähän mennessä ilmeisesti jokainen älykokeilu on laitettu hyllylle koska jossain vaiheessa se alkaa suoltamaan tavaraa joka tulkitaan rasistiseksi. Toisaalta jos sille annetaan ase ja käsky tsekata kuka on tälle pallolle vaarallisen tekijä niin todennäköisesti siitä tulee terminaattori mutta senkin se tekee varsin loogisesti, ihmisiä on liikaa.
Tässä pitää ymmärtää postmodernia maailmankuvaa. Postmodernin käsityksen mukaan ei ole objektiivista totuutta, on vain erilaisia subjektiivisia narratiiveja ja näkemyksiä, jotka määräävät todellisuuden. Muistan lukeneeni jonkun artikkelin tjsp., missä feministinen tutkija selitti, miksi häntä triggeröi tämä rasistinen ja misogynistinen tekoäly. Kun tämä tekoäly laitettiin esimerkiksi luomaan kuva toimitusjohtajasta, kaikki olivat valkoisia miehiä, koska sellainen on tyypillisin toimitusjohtaja. Hänen mukaansa se on rasismia ja misogyniaa, että ei haasta tätä rasistista ja misogynistista näkemystä todellisuudesta. Tekoäly ei hänen mukaansa kuvasta totuutta, vaan yhteiskunnassa vallalla olevaa syrjivää näkemystä, että nainen ei voi olla toimitusjohtaja. Hänen mukaansa naisten vähyys toimitusjohtajissa ei kuvasta objektiivista totuutta, vaan on seurausta sosiaalisista syrjivistä narratiiveista. Ei ole siis olemassa mitään universaalia lakia, että naisia on vähemmän toimitusjohtajina, vaan on subjektiivinen syrjivä narratiivi, joka muuttaa todellisuuden syrjiväksi. Ilman naisvihaa ja rasismia toimitusjohtajat olisivat naisia, joten toimitusjohtajan kuvaaminen valkoisena miehenä ei ole objektiivinen totuus, vaan rasismin ja misogynian ilmentymä. Pitää ymmärtää, että tämä väki ei usko objektiiviseen totuuteen, vaan siihen, että tunteet ja sanat ovat tärkeämpiä kuin faktat.