Kirjoittaja Aihe: 2018-04-29: Ylen lastenohjelmassa (Jotain rajaa) halvennetaan saamenasua  (Luettu 1906 kertaa)

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 932
 • Liked: 38869
Yle Areenalla on nähtävillä lastenohjelmasarja Jotain rajaa, jonka maaliskuussa esitetyssä jaksossa V.V.V. (villit vaatteet viikko) lapset pukeutuvat hassuihin asuihin (ohjelmassa sanotaan, että vaatteet ovat hassuja) ja kohdassa 9:32 esiintyy vaaleakiharainen kantasuomalainen poika neljäntuulenlakki päässään  :flowerhat:

Toistakin alkuperäiskansaa loukataan samassa kohdassa, taustalla seisoo kantasuomalainen tyttö lei kaulassaan. Taisi siinä olla aikuinenkin lei kaulassa.  :flowerhat:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lei

Erityisen alleviivaavaa on, että tilannetta pidetään ohjelmassa hassuna, vaatteita hassuina, ja lapsilla on nämä alkuperäiskansojen "hassuiksi" julistetut kansallispuvut päällään samanaikaisesti, kun muut lapset ohjelmassa ovat pukeutuneet luurangoksi, pelleksi jne .
Kansallispuku siis rinnastetaan klovnin tms. vaatetukseen.

Sopimaton kohta nähtävillä seuraavasta linkistä kohdassa 9:32 (sisältövaroitus):

https://areena.yle.fi/1-1372192

Lainaus käyttäjältä: Yle
Jotain rajaa

V.V.V.
🕔9 min
📆to 1.3.2018
⧖ 6 v 10 kk
66497 katselua

V.V.V. Rasmuksen pukeutuminen herättää kateutta. ValoAurinko Tuotanto.

Jo yli 66 000 ihmistä on nähnyt tämän rasistisen, alkuperäiskansat pellen asemaan asettavan töryn pelkästään Areenan kautta, oma lapseni viimeisimpien altistuneiden joukossa.

Toivoisin, että kun verovaroin ylläpidettävän Yleisradiomme ohjelmia katsoo, ei koko ajan tarvitsisi olla sydän syrjällään, että mitä kohta näkee. Onko liikaa vaadittu, ettei kulttuuria omittaisi ja vieläpä näin halventavalla tavalla?

Luonnollisesti toivon, että asiasta käydään keskustelua muuallakin kuin Hommalla, ja Yle reagoi tähän ainoalla kestävällä tavalla ja poistaa tuon koko ohjelmasarjan TV:stä ja Areenalta.
« Viimeksi muokattu: 29.04.2018, 18:29:26 kirjoittanut Emo »

Nanfung

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 065
 • Liked: 550
Jo yli 66 000 ihmistä on nähnyt tämän rasistisen, alkuperäiskansat pellen asemaan asettavan töryn pelkästään Areenan kautta, oma lapseni viimeisimpien altistuneiden joukossa.

Kiinnitin huomioni samaan asiaan jo vuosikymmeniä sitten, kun Ylen kuuluttaja luetteli lehmien ja muiden nimipäiviä, mutta aina jäi jostain kumman syystä saamelaisten nimipäivät mainitsematta.

Aikaa ehti kulua, kunnes toimittaja Tapani Ripatti otti viimein huomioon myös saamelaisten nimipäivät.
Suomen kielen sanoissa on pasaatituulen lempeää voimaa ja laulettuna se soi, kuin parhaiten viritetty Stradivarius.

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 932
 • Liked: 38869
Meidän kansalaisten on syytä olla silmä ja korva tarkkana Ylen ja Maikkarinkin ohjelmia katsoessamme, että sortavat asenteet ja rakenteet saadaan juurittua ohjelmistosta pois.
Tässä ei ole varaa velttoon hälläväliä-suhtautumiseen.

Kuka tuntee Petra Laitin ja vinkkaisi tälle, että hänen lastenohjelmia seuraavat sukulaislapsensa eivät ole vieläkään turvassa, vaikka Yle juuri toissapäivänä hyllyttikin Herra Heinämäen, johtuen koska basistilla oli intiaanipäähine päässään!
Nyt saamelaisten kannalta on silmille lävähtänyt jotain vielä paljon hirveämpää, heidän oman pukunsa ryvettäminen!