Kirjoittaja Aihe: 2018-05-23 Rasismia selvittänyttä juttua syytetään rasismista  (Luettu 4246 kertaa)

Hakkapeliitta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 095
 • Liked: 4121
 • muurinrakentaja
Noniin taas olisi rasismikausti näin keskiviikon ratoksi. Turkulaisen lehden toimittaja maskeerattiin romaniksi, mutta kun alkuperäisessä jutussa pitkien katseiden lisäksi (lieneekö jotain tekemistä maskeerauksen kanssa?) hän sai asioida kaupassa rauhassa, eikä edes poliisi reagoinut häneen vaikka käveli poliisiauton ohi, kausti oli valmis.

Tässä lainaus valeromanin kierroksesta alkuperäisestä jutusta:

Lainaus
Kierros alkaa Hansakorttelista. Valeromani kiertelee kaupoissa ja koskettelee myytäviä tavaroita. Yhdenkään myymälän henkilökunta tai vartijat eivät näytä kiinnittävän häneen huomiota.

Jotkut vastaantulijat katsovat romania pitkään, mutta moni ei näytä huomaavan häntä lainkaan.

Katseita näyttää tulevan enemmän iäkkäiltä turkulaisilta. Poikkeuksen tekee kaksi nuorta poikaa, jotka tuijottavat valeromania ja alkavat supista selän takana.

Testi jatkuu Sokos Wiklundilla. Tavaratalon aulassa keski-ikäinen nainen tuijottaa pitkään, mutta kaupan henkilökunta käyttäytyy aivan normaalisti.

S-market Wiklundin romani kiertää läpi ostamatta mitään. Juustotiskin myyjä tuijottaa pitkään mutta ei sano mitään. Kun valeromani kävelee kassajonon ohi ilman ostoksia, kassamyyjä ei kiinnitä häneen huomiota.

Romani vierailee myös K-marketissa, joka kierretään läpi ostamatta mitään. Sielläkään kassamyyjä ei kiinnitä romaniin huomiota.

Romanikohu alkoi vantaalaiselta Nesteeltä. Suunnataanpa siis vielä Kaskentien Nesteelle.

Valeromani kiertää myymälän ostamatta mitään. Kassalla työskentelevä nuori nainen seuraa katseellaan hänen liikkeitään. Paikalla on myös vartija, mutta hän ei liikauta evääkään.

Romani käveli myös pysäköidyn poliisiauton ohi. Poliisipartio ei kiinnitä häneen minkäänlaista huomiota.

Kierroksen perusteella romanimies saa asioida turkulaisissa liikkeissä rauhassa. Ennakkoluulot näkyvät vain joidenkin asiakkaiden pitkissä katseissa.

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/663681-turkulaisen-toimittaja-muuntautui-romaniksi-tallaista-kohtelua-valeromani-sai-turun

Ja tässä juttu somekohun syntymisen jälkeen:

Lainaus
Turkulaisen romanijuttu herätti somekohun – rasismia selvittänyttä juttua syytetään rasistiseksi

Paikallislehti Turkulaisen tutkiva journalismi rotusyrjinnän parissa on raivostuttanut somekansan. Turkulainen julkaisi keskiviikkona jutun, jossa toimittaja maskeerattiin romanimiehen stereotyypiksi. Toimittaja liikkui kaupungilla testaten, kohtaavatko romanit syrjintää.

– Jos haluaa tehdä hyödytöntä ja loukkaavaa teatteria, voi laittaa lankkinaamaisen toimittajan maleksimaan ympäri kauppoja, kirjoitti esimerkiksi Animalian kampanjakoordinaattori Veikka Lahtinen.

– Ei se hei @TurkuUutiset ihan näin toimi. Romanikulttuuri, niin kuin kaikki kulttuurit on aika lailla muuta kuin ihonväriä ja pukeutumista, kommentoi Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro.

– Turkulainen päätti selvittää romaneihin kohdistuvaa syrjintää maskeeraamalla toimittajan romaniksi. "Täydellinen romani", kehuivat työkaverit. Yhtään romania ei juttuun haastateltu, huomautti Yleisradion toimittaja Kati Pehkonen.

Turkulaisen päätoimittaja Janne Koivisto sanoo seisovansa jutun takana. Hän kertoo, että kimmoke jutun teolle tuli taannoisesta uutisesta, jossa vantaalaisella huoltoasemalla kieltäydyttiin myymästä bensaa romanimiehelle.

– Tarkoituksemme oli hyvä. Kun lukee jutun ja toimittajan hyvin myötätuntoisen kommentin, selviää, että halusimme nostaa esiin tämän yhteiskunnallisen epäkohdan.

– Tietysti olen pahoillani siitä, että keskustelu on keskittynyt juttuun eikä taustalla olevaan ongelmaan, Koivisto lisää.

Päätoimittajan mukaan naamioituminen valikoitui jutunteon metodiksi, koska perinteinen haastattelu oli jo tehty.

– Meillä oli juuri muutama kuukausi sitten haastattelu, jossa puhui paikallisen romanineuvottelukunnan edustaja. Siinä haastattelussa nousi esiin, että syrjintää tapahtuu. Ja koska haastattelujuttu oli tehty, päädyimme tällaiseen toteutustapaan.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3959294/Turkulaisen+romanijuttu+heratti+somekohun++rasismia+selvittanytta+juttua+syytetaan+rasistiseksi
« Viimeksi muokattu: 23.05.2018, 16:08:43 kirjoittanut Hakkapeliitta »
Monikulttuurisuus on aivan ihana asia. Se on yksi tärkeimmistä rikkauksista. Jotta se säilyy rikkautena, koulussa täytyy olla enemmän resursseja.

Lumiukko Jeti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 226
 • Liked: 9386
Heh - äärilaiden ongelma tämän jutun suhteen taisikin olla se että rasismia ei löytynyt. Jos sitä olisi löytynyt niin rasmuslainen lynkkaussakki kiittelisi toimittajaa rohkeudesta kohdata romanien kohtaama syrjintä ja siitä että informoi, rasistien tappouhkailusta huolimatta, suomalaisten kaikkialle tunkeutuvasta rasismista (joka pitäisi saada rikoslakiin!).
"Suomi tarvitsee sekä jatkuvaa työperusteista maahanmuuttoa että vapaan liikkuvuuden tuomaa moninaisuutta. "
- Vihreiden tavoiteohjelma 2014-2019

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 151
 • Liked: 8270
Noniin taas olisi rasismikausti näin keskiviikon ratoksi. Turkulaisen lehden toimittaja maskeerattiin romaniksi, mutta kun alkuperäisessä jutussa pitkien katseiden lisäksi hän sai asioida kaupassa rauhassa, eikä edes poliisi reagoinut häneen vaikka käveli poliisiauton ohi, kausti oli valmis.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3959294/Turkulaisen+romanijuttu+heratti+somekohun++rasismia+selvittanytta+juttua+syytetaan+rasistiseksi

Väärin tutkittu, kun rasismia ei löytynyt? 

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 948
 • Liked: 2887
Taitavat Turkkulaisessa olla hiukkasen vajaita, kun eivät ymmärrä että mannen rikkaan tarinaperinteen totuuspohjan kyseenalaistaminen itsessään on rassismia!

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 790
 • Liked: 1589
Tottakai ongelma on se, ettei sitä rasismia löytynytkään niin paljoa mitä tuputetaan joka tuutista, silloinhan tutkiva journalismi on epäonnistunut. Miksei voida uskoa sitä, että sitä rasismia ei välttämättä joka paikassa olekkaan? Että vain se ihmisten oma käytös johtaa siihen "rasismiin"?

JohanNyt

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 943
 • Liked: 1079
Noniin taas olisi rasismikausti näin keskiviikon ratoksi. Turkulaisen lehden toimittaja maskeerattiin romaniksi, mutta kun alkuperäisessä jutussa pitkien katseiden lisäksi hän sai asioida kaupassa rauhassa, eikä edes poliisi reagoinut häneen vaikka käveli poliisiauton ohi, kausti oli valmis.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3959294/Turkulaisen+romanijuttu+heratti+somekohun++rasismia+selvittanytta+juttua+syytetaan+rasistiseksi

Väärin tutkittu, kun rasismia ei löytynyt?
Ei, vaan valkonaamalle, varsinkin valkonaamamiehelle, on täysin kiellettyä kaikenlainen vähemmistöläisen tai tummemmistolaisen larppaaminen yhtään missään tarkoituksessa, riippumatta tarkoitusperistä. Rasismivouhotuksen abc jo jenkkilästä vuodelta miekka ja kilpi. (Ei toi kyllä oikealta mannelta saanut itseään näyttämään, mutta ei oikeat mannetkaan kaikki manneilta näytä)

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 048
 • Liked: 8984
 • Oulu- Uleåborg
Günter Wallraff on kunnostautunut alalla ja "valeromanius" tms on hänen kunniakseen saanut nimen "wallraffaus".

Lainaus
Günter Wallraff (1. lokakuuta 1942 Burscheid, Saksa) on saksalainen toimittaja ja kirjailija, joka yhteiskunnan epäkohtia paljastaakseen on tehnyt raportteja ja kirjoja esiintymisistään eri rooleissa, kuten somalina, tehdastyöläisenä ja turkkilaisena ”gastarbeiterina” (vierastyöläisenä).[1]

Valepuvussa esiintymisen Wallraff aloitti 1969 kirjoittaessaan teosta 13 unerwünschte Reportagen ("13 juttua, joita ei toivota", ei suom.). Hän kuvailee siinä kokemuksiaan esiintyessään alkoholistina, kulkurina ja kemiantehtaan työntekijänä.

Vuonna 1974 Wallraff osoitti mieltä Kreikan sotilasjunttaa vastaan Ateenassa ja hankkiutui tarkoituksellisesti pidätetyksi ilman henkilöpapereita. Pidätettynä häntä kidutettiin, kunnes hän paljasti henkilöllisyytensä, jolloin hänet tuomittiin vankeuteen. Juntan kaaduttua Wallraff vapautettiin.

Vuonna 1977 Wallraff palkkautui saksalaisen bulevardilehden Bild-Zeitungin toimittajaksi nimellä "Hans Esser". Kirjoissaan Der Aufmacher ('pääjuttu') Zeugen der Anklage ('syyttäjän todisteet') hän kertoo työskentelystään toimittajana ja kuvaa lehden journalistisia tapoja. Kirjan pohjalta on tehty elokuva Pakotie pimeään (ensi-ilta 1990).

Wallraffin teos Ganz unten (suom. Pohjalla) vuodelta 1985 oli Saksan siihen asti myydyimpiä kirjoja. Teosta varten Wallraff esiintyi kahden vuoden ajan saksanturkkilaisena.

Vuonna 2009 Wallraff julkaisi kirjan, jossa hän kertoo kokemuksistaan muun muassa somalina, asunnottomana ja puhelinmyyjänä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Wallraff
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

Catalpa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 252
 • Liked: 532
Jokunen vuosi sitten oli Me Naisissa (vai sittenkin Annassa?) juttu romaninaisen asuun pukeutuneen toimittajan kokemuksista. Hän oli havainnut paljonkin kamalaa rasismia - kaupassa myyjät pitivät silmällä ja niin edelleen -, mutta kukaan ei tuohon aikaan vielä huomautellut siitä, ettei ulkopuolisen sovi pukeutua mihin kulttuuriasuun tahansa.

Isommaksi ongelmaksi muodostui lukijakunnan reaktio. Ne, joilla esimerkiksi myyjän työstä oli kokemusta, esittivät epäkorrekteja näkemyksiä romanien kauppakäyttäytymisestä. Yllättävän moni huomautti, että romanien saamalla kohtelulla on taustansa, se ei ole syntynyt tyhjästä.

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 954
 • Liked: 10473
 • Anyone?
Kulttuurin omimista! Potkut toimittajalle ja päätoimittajalle. Nyt maalitetaan!

"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

Lumiukko Jeti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 226
 • Liked: 9386
Kulttuurin omimista! Potkut toimittajalle ja päätoimittajalle. Nyt maalitetaan!

Helsingin yliopisto ei muuten ole pyytänyt tätäkään anteeksi:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Georg_August_Wallin

Aika paljon vakavampi kulttuurin omiminen kuin joku allaniksi pukeutuminen. Pistetäänkö maalittamiskampanja pystyyn ?
"Suomi tarvitsee sekä jatkuvaa työperusteista maahanmuuttoa että vapaan liikkuvuuden tuomaa moninaisuutta. "
- Vihreiden tavoiteohjelma 2014-2019

Dick Ursby

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 470
 • Liked: 1524
 • Etnonationalisti
Dorka tyyppi. Hameissa se tavara kulkee, ei pahvihousuissa. Mustalaismiehillä on ihan eri toimenkuva.
Olisit profiloinut etnisesti!

kylähullu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 531
 • Liked: 529
Onko se rasismia kun minä menen kauppaan ja jos siellä on vartija se hyvin suurella todennäköisyydellä se lähtee seuraamaan minua.
Mihin voi tehdä valituksen sukupuolen omimisesta? Loukkaannun kun jotkut naiset pukeutuu kuin miehet.

N. O. Hääppönen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 061
 • Liked: 3399
Lainaus
Ei se hei @TurkuUutiset ihan näin toimi. Romanikulttuuri, niin kuin kaikki kulttuurit on aika lailla muuta kuin ihonväriä ja pukeutumista, kommentoi Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro.
Tuossahan se sanottiin suoraan. Ei valkolaisten osaa käyttäytyä kuin kaale, eikä sitä siksi kukaan ota vakavasti. Siksi rasismikin jää näyttämättä toteen.
”Jos sukupuolitietoinen budjetointi erkaantuu sekä feministisistä kansalaisyhteiskunnan toimijoista että feministisestä tiedosta, se on vaarassa muodostua tekniseksi hyvän hallinnon käytännöksi, jonka suhde sukupuolittuneisiin yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin on ohut.”

– THL 23.3.2020

Oto Hascak

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 966
 • Liked: 3769
Turkulaisen lehden toimittaja maskeerattiin romaniksi

Nipsnaps. Okei, olen törmännyt mediassa juttuihin , joissa naistoimittajia on maskeerattu romaneiksi tai verhottu kaapuihin. On ollut aatteellisia lehti- ja telkkarijuttuja, joissa on tutkittu, että pääsevätkö mustalaiset viikonloppuisin ravintolaan. Nämä on jo nähty. Odotan innolla sitä juttua, jossa pari vihervasemmistolaista miesoletettua toimittajaa maskeerataan juutalaiseksi ja viedään vastaanottokeskukseen tai jonnekkin vastaavaan paikkaan, jossa on paljon miesoletettuja muslimeita. Ei mitään pehmoversiota, jossa on henkilökunta ja vartijat paikalla, vaan oikeasti tutkivaa journalismia siitä, että mitä se rasismi voi Suomessa olla, kun hollitupalaiset valtaavat maan.

Niinpä. Ei tuota tulla tekemään, koska lopputulos ei sovi agendaan.
"Tässä on mun pippeli! Se on huippu pippeli!" X2

Tulevaisuus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 454
 • Liked: 3102
Jaahas, ja taas on bongattu rasismikatsetta:

"Juustotiskin myyjä tuijottaa pitkään mutta ei sano mitään."

"Kassalla työskentelevä nuori nainen seuraa katseellaan hänen liikkeitään."


Haluan lanseerata rasismi tuhahduksen tai ehkä sittenkin rasismi käännähdyksen.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 363
 • Liked: 4616
 • Mersupersu
Kaipa sitä tuijottaa yksin kuljeskelevaa mannen näköistä immeistä. Useimmiten nuo tosin "lainausaikeissa" liikkuvat porukassa, missä naiset tunkevat tavaraa perinnehameen kätköihin ja miehet muuten hämäävät toiminnallaan myymälähenkilökuntaa. Yksinäinen manne on aika harvinainen näky.

Nyt tarvitsisi muuten tietää, mikä on liian pitkä tuijotus/katse/vilkaisu, että tietäisi milloin rasistinen määrä tulee täyteen. Vai saako ihmisiä enää katsoa ollenkaan? Meinaan nimittäin, että itse tunnen muutaman työelämässä olevan mannen eikä heitä juuri erota tavallisista suomalaisista eivätkä itsekään kulje kertomassa etnisyydestään tai kulttuuristaan. Ainoa ehkä suomalaisuuden valtavirrasta eroava ominaisuus on tavallista mustemmat hiukset ja ehkä nenä on tavallista suurempi, mutta nuokin ominaisuudet mahtuisivat vallan hyvin poikkeaman piikkiin. Eivät ole missään tekemisissä sukunsa tai klaaninsa kanssa ja elävät hyvin tyypillistä suomalaista elämää.

Ja että yliopistossa veroelättinä oleva herra jaksaa kommentoida...yliopiston rahoituksessa on kiristämisen varaa, kun jonninjoutavat dosentit ja professuurit siellä pähkäilevät jonninjoutavia. Keskittykää siihen tutkimukseen ja opetukseen!
Li Andersson:
Turkin eduskunta poistamassa syytesuojan opposition kansanedustajilta. Turkin ihmisoikeustilanne huononee, mutta Suomi jatkaa yhteistyötä..
4:07 PM · May 20, 2016

VeePee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 664
 • Liked: 5450
Lainaus
– Ei se hei @TurkuUutiset ihan näin toimi. Romanikulttuuri, niin kuin kaikki kulttuurit on aika lailla muuta kuin ihonväriä ja pukeutumista, kommentoi Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro.

Romanikulttuuri todellakin on aika lailla muuta kuin ihonväri ja pukeutuminen. Siihen kuuluu myös kulttuurin mukainen käyttäytyminen ja muut ikävät lieveilmiöt. TurkuUutisten koe osoittaa, että meille suomalaisille ei ihmisen ihonväri tai pukeutuminen merkkaa mitään. Mutta kun kuvaan astuu kulttuuriin kuuluva käyttäytyminen niin suhtautuminen kielteistyy. Onko tässä jotain väärää tai pahaa? Niin kauan kun et perseile niin saat olla minkä värinen tahansa ja pukeutua miten tahansa. Ei meistä vaan rasisteja saa millään.
Voimia meille kaikille.
Pysykää turvassa.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 873
 • Liked: 9355
Mitähän tuosta pitäisi päätellä että Animalian koordinaattori loukkaantui artikkelista?

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 954
 • Liked: 10473
 • Anyone?
Mitähän tuosta pitäisi päätellä että Animalian koordinaattori loukkaantui artikkelista?
Animalia diggaa romanien eläintenpitotapoja. Yhden talon alakerta oli varattu hevosille ja manneperhe asui yläkerrassa. Koko talo tuoksui hevostallille. Kosteus teki tehtävänsä ja nyt ko.talo purettu.
"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

Joker

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 903
 • Liked: 2486
 • Helsinkiläistaustainen
Turkulaiselle juttuvinkki:
-palkatkaa mustalainen toimittajaksi
-opettakaa se lukemaan
-laittakaa se opiskelemaan esim. terveydenhuoltoalan tutkinto
-opettakaa se olemaan varastamatta
-opettakaa sille normaali rauhallinen ja ei-liian-kovaääninen puhetapa
-pukekaa se ns. valtaväestön vaatteisiin
-vaihtakaa sille valkolaisen etu- ja sukunimi
-hakekaa tälle "valevalkolaiselle" opiskeltua alaa vastaava työpaikka
-tehkää juttu mustalaisen työpaikalla kokemasta tai kokematta jääneestä rasismista

Problem solved.
Shaving primate Fahad Firas - Pelastakaa sotalapsi Fahad Firas

Kukko

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 826
 • Liked: 5316
 • Pullon Suomi-viinaa juonut rasisti
Noniin taas olisi rasismikausti näin keskiviikon ratoksi. Turkulaisen lehden toimittaja maskeerattiin romaniksi, mutta kun alkuperäisessä jutussa pitkien katseiden lisäksi hän sai asioida kaupassa rauhassa, eikä edes poliisi reagoinut häneen vaikka käveli poliisiauton ohi, kausti oli valmis.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3959294/Turkulaisen+romanijuttu+heratti+somekohun++rasismia+selvittanytta+juttua+syytetaan+rasistiseksi

Väärin tutkittu, kun rasismia ei löytynyt?

On se väärin tutkittu koska koeasetelma oli epärealistinen. Olisivat tehneet hommat kunnolla, ja laittaneet valemannen pöllimään jotakin niin kas, rasismi olisi ilmaantunut!
Sananvapautta ei nähdä Euroopan unionissa enää kansalaisten suojautumiskeinona hallintoa vastaan, vaan sen käyttäminen nähdään rikoksena, joka antaa viranomaisille aseet kansalaisten syyttämiseksi ”vihapuheesta” tai jostakin tekaistusta ”rasismista”.
 -J. Sakari Hankamäki

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 960
 • Liked: 3887
 • Palkittu toimittaja Faktantarkistaja
Rasismitapaukset, niiden elinkaari syntymisestä (huonon ihmisen kuviteltu/todellinen/siltä väliltä kirjoitus/lausuma/ilme/katse jne) sinne viimeiseen lausuntoon asti (JSN/demlaoikeus/tp/pm/alpakka whatever) alkavat muistuttaa sellaista isojen pomojen aakeanlaakeilla toimistonpöydillä melkein ikiliikkujan tavoin hyrräävää kiiltävää metallista vempelettä.

Hetken kun asiaa miettii niin siitähän on juuri kysymys. Ison käden intressien mukaista on kontrolloiduissa oloissa tapahtuva sulava haittaa aiheuttamaton värähtely josta ei kauemmaksi kantaudu isompaa meteliä.
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Kriittinen, mutta myös objektiivinen julkinen sana on oleellinen osa demokratiaa. Jos se rappeutuu – kaupallisista tai poliittisista syistä yhdentekevää – niin demokratiakin saa ydinvian." - Kalevi Sorsa

"Ei n____ Turkuun, ei n____ minnekään."

Koekaniini

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 410
 • Liked: 1739
 • Original tuohikenkä
Lainaus
Ei se hei @TurkuUutiset ihan näin toimi. Romanikulttuuri, niin kuin kaikki kulttuurit on aika lailla muuta kuin ihonväriä ja pukeutumista, kommentoi Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro.
Tuossahan se sanottiin suoraan. Ei valkolaisten osaa käyttäytyä kuin kaale, eikä sitä siksi kukaan ota vakavasti. Siksi rasismikin jää näyttämättä toteen.
Juuri näin, huutopuhuminen, parkkeeraustaidot, leveesti kävely ja tilan haltuunotto unohtui rassismin tutkijalta.
Rassismin sijaan löytyikin kulttuurisen omimisen taitava blackface. 
#I wont ride with you

"muistakaa orjalaivojen terva ja inkojen kulta, vitun rasssitistit"  :'(

guest12632

 • Vieras
^Toisin sanoen vaikka läpsy laittaisi kengät jalkaansa, on se silti läpsy? Asia selvä, lehtori Puro. :roll:

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 443
 • Liked: 26520
 • Easter Worshipper
Hmmm... Muistan aikaa, kun kansallispukuharrastajat olivat kovin näreissään, kun suomalaisten, kankailtaan ja valmistustavoiltaan tarkasti säädeltyjen kansallispukujen osia ruvettiin käyttämään sekaisin normivaatteiden kanssa ja ties mille misseille tehtiin jotain sulka-karva-asuja kansallispukukierrosta varten.

Mikä oli tulos? julkinen paheksunta kansallispukujen tai kansallispukukäsitteen repostelijoita kohtaan?
Naaah... Kansallispukuharrastajia pidettiin pikkusieluisina ja kehotettiin ryömimään museoidensa peräkammareista nykyaikaan.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Blanc73

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 818
 • Liked: 17510
 • Geenivirhe paholainen, Oulun osasto
Lainaus
– Ei se hei @TurkuUutiset ihan näin toimi. Romanikulttuuri, niin kuin kaikki kulttuurit on aika lailla muuta kuin ihonväriä ja pukeutumista, kommentoi Turun yliopiston yliopistonlehtori Jukka-Pekka Puro.
”Romanikulttuuri” ei ole kulttuuria. Se on vain tapa ja tekosyy elää veronmaksajien siivellä, käyttäytyä huonosti ja itkeä rasismikokemuksia. Mustalaiset kokevat rasismia, kyllä. Katsokoot peiliin ja miettikööt mistä se johtuu. Itsekkin inhoan heitä enemmän kuin tarpeeksi. Ja mielipidettäni en tule muuttamaan ennenkuin mustalaiset päivittävät ”romanikulttuurinsa”, se tarkoittaa että alkavat käytyäytymään ja elämään kuin normaalit ihmiset. Ei se paljoa kunnioitusta herätä kun sikaillaan ja käyttäydytään 24h/vrk kuin Putouksen finaalista pudonnut huono ja ärsyttävä sketsihahmo.
"Somaleissa on korkeasti koulutettuja runsaasti mm. koneinsinöörejä, Soile Syrjäläinen on huomannut. Heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan, hän toteaa."

Erikoislääkäri ja terapeutti Pirkko Brusila: "Muslimeilla seksuaalisuuden käsite on kantasuomalaisia laajempi."

JohanNyt

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 943
 • Liked: 1079
Romaniaktiivit kommentoivat kohua yllättäen täysin suvaitsevaisuusagendaan sopimattomasti: :flowerhat:
Lainaus
Toimittaja maskeerattiin ”valeromaniksi” - Tempaus kirvoitti kritiikkiä, romanivaikuttajat lähinnä huvittuivat: ”Sama fiilis kuin Pomo piilossa -sarjassa”

Paikallislehti Turkulaisen toimittaja kohahdutti sosiaalisessa mediassa, kun hän teki jutun romanin näkökulmasta ”valeromanina”. Mies maskeerattiin romaniksi ja hän tallusteli pitkin Turkua tullakseen siihen tulokseen, ettei romaneihin suhtauduta mitenkään kummallisesti. Iltalehden haastattelemia romaneja kokeilu ei harmittanut.

Paikallislehti Turkulaisen keskiviikkona julkaisema toimittajan kokeilu on herättänyt sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua. "Valeromaniksi" maskeerattu ja puvustettu toimittaja kävi jutussa kokeilemassa, miten romaneihin kaupungilla suhtaudutaan. Innoittajana kokeilulle toimi Iltalehden taannoinen artikkeli, jossa kerrottiin erään huoltoaseman evänneen palvelun romaneilta.

Sosiaalisessa mediassa kritiikkiä keräsi jutun tekotapa: miksei kokemuksia kysytty romaneilta itseltään, miksi tehdään taas "toimittaja testaa" -henkinen juttu, jossa sosiaalisen median mukaan ei kuitenkaan kyetä saavuttamaan samankaltaisia kokemuksia kuin autenttiset romanit?

Mutta mitä romanit itse tästä tuumivat? Iltalehden tavoittamat romanien työllistymishanke Nevo tiijan projektipäällikkö Mertsi Ärling ja Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg kokivat molemmat Turkulaisen tempauksen lähinnä huvittavana, joskin osin hieman merkillisenä.

- Uskon että tässä on ollut hyvä ajatus taustalla. Tässähän on haettu sitä, että miten ihmiset reagoivat. En sitä negatiivisena nähnyt, mutta ei se kuitenkaan anna kuvaa siitä, mitä autenttinen romani voi kokea, Ärling sanoo.

Kokeilunsa perusteella Turkulaisen toimittaja totesi, ettei häneen "valeromanina" kohdistunut minkäänlaista ennakkoluuloista kohtelua. Pitkiä katseita hän totesi saaneensa.

- Ihmisethän katsoo aina. Sehän on ihan normaalia, että kyllähän se yksi väriläiskä siellä muiden valkeiden joukossa herättää huomiota.

- Ei sitä tiedä, katsooko tai sanooko joku jotain siksi, että on etninen tausta, vai jostakin muusta syystä. Ja ei tiedä sitäkään, onko se katse negatiivista vaiko vain ihmettelyä, Ärling summaa.

"Feikkirahameininki"

Ärling pohtii haastattelun aikana, että ehkäpä osa turkulaisista katsoi romaniksi maskeerattua toimittajaa juuri maskeerauksen takia.

- Olihan siinä [maskeerauksessa] kuvan perusteella sellainen feikkirahameininki. Sama fiilis tuli kuin telkkarissa oli tämä Pomo piilossa. Oli vähän huonosti maskeerattu. Jos ihminen kävelee kaupassa, niin eihän se nyt vielä mitään aiheuta. Osa ihmisistä katsoo ja osa ei. Ehkä ne jotka katsoo, katsoo silkasta uteliaisuudesta.

Lindbergin mukaan kiinnostavaa on, miksi toimittaja teki kyseisen jutun, mutta ei koe siinä mitään pahaa.

- Mielenkiintoistahan se on, että miksi. Toki, jos halutaan testata näitä niin mikä ettei, näitähän testataan muidenkin kohdalla, että mitä se todellisuus on. Jos joku vaivautuu hetken olemaan romani, niin ei kai siinä mitään ole, Lindberg sanoo.

Lindberg ja Ärling muistuttavat, että vastaavanlaisia kokeiluja on eri medioissa tehty aiemminkin. Vaikka syrjinnän kohteeksi joutunutta ryhmää haastattelemalla saa tietoa siitä, millaista syrjintää on, ei siitä saa itse tunnekokemusta.

- Jos tosiaan haluaa kokea, miltä syrjinnän kohteeksi tuleminen tuntuu, on tämä keino kokeilla sitä, Ärling sanoo.

Tilanne parantunut

Ärling ja Lindberg ovat molemmat hyvillään siitä, ettei toimittaja kohdannut valeromanina ennakkoluuloista kohtelua. Lindbergin mukaan tilanne on Suomessa parantunut.

- Pitkiä katseita voi tulla, mutta kyllä yleensä saan äärettömän hyvää kohtelua. Joskus törmään jossain kaupassa siihen, että vartija käy hetken kävelemässä perässä, Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg kertoo.

- Olen vähän yllättynytkin, että yhteiskunta on muuttunut näin, että hyvin harvoin kohtaa syrjintää. Vähän tullaan kieltämään palveluita ja sanomaan syyksi, että koska olen romani. Kun olin nuori 1970-80-luvulla, se oli paljon yleisempää.

Molemmat Iltalehden haastattelemat miehet ovat tyytyväisiä siihen, ettei Turkulaisen toimittaja kokenut katseita kummempaa.

- Tämä oli nyt aika lievä ja sekin on aika vahva ilmaus, tämä hänen kokemuksensa. Sehän oli hyvä viesti, että ainakin Turussa, missä itse olen yli 20 vuotta asunut, asia on näin. Oman kokemukseni perusteella turkulaiset ovat pääsääntöisesti, ei ehkä voi sanoa suvaitsevaista porukkaa, mutta sietävät toisiaan. Itsekin olen turkulaisten joukkoon sulautunut, Ärling sanoo.

Yksilöiden kokemuksia

Romaneiden työllistymisen, osallisuuden ja koulutuksen kanssa töitä tekevä Mertsi Ärling toivoisi, että yksittäisten romanien kokemia vääryyksiä käsiteltäisiin yksilökokemuksina, ei yleistäen.

- Siitä tulee sellainen huomionhakemisen tunne, se on vähän populismia. Näistä tilanteista ja asioista pitäisi keskustella oikeiden ihmisten kanssa, että saadaan viranomaiset mukaan. Pitäisi jokaisen katsoa itseensä: niin palveluntuottajien, viranomaisten ja romanien. Pitäisi jokaisen miettiä, mitä itse voi tehdä, että asiat muuttuisivat ja toimia sen eteen, että asiat muuttuisivat. Niin ne siitä sitten pikku hiljaa muuttuvat, Ärling sanoo.

Samaa tuumaa myös Lindberg.

- Minua ärsyttää, että nostetaan näitä kysymyksiä esille. Suomessa vaan on näin, että eri vähemmistöryhmät kokevat tällaisia asioita. Ne on mielestäni yksittäisiä tapauksia, jollaisina ne pitäisi käsitellä. Sehän on rikos, jos evätään palvelu. Siinä rikotaan yhdenvertaisuuslakia. Silloin sen yksittäisen ihmisen pitäisi viedä näitä asioita eteenpäin ja tehdä rikosilmoitus ja hoitaa se asia.

- Inhottaa, että siitä tehdään mediasirkus ja yleistetään, että se on jokapäiväistä. Ei se Suomessa enää ole jokapäiväistä.

Lisää ennakkoluuloja

Lindberg toteaa haastattelun lopuksi, että syrjinnän kokemuksien ryöpyttely mediassa on haitallista myös romaneille itselleen.

- Sehän lisää ennakkoluuloja romanien keskuudessa, kun korostetaan näitä, että romanit eivät saa töitä, romaneja ei oteta osaksi yhteiskuntaa. Kuka nuori romani lähtee kouluttautumaan tai yrittää osaksi yhteiskuntaa, jos on tällaisia ennakkoluuloja? Lindberg kysyy.

Lindberg painottaa itse uskovansa positiivisen voimaan.

- Omalla käytöksellä hankit elintilaa itsellesi. Vaikka olisi yhteisön painetta ja vaikka katsotaan värejä, niin kun sä käyttäydyt fiksusti, niin niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Lindberg kertoo itse käyneensä esimerkiksi huoltoasemilla, joista hän on kuullut pahaa: romaneille ei olla avattu tankkeja. Hänelle tankit olivat olleet normaalisti auki.

- Haluaisin melkein kokea sellaisen tilanteen. Voisin sitten haastaa sitä henkilöä kertomaan perustelut ja voisin itse antaa perusteluja ja voitaisiin yhdessä miettiä, että miksi näin on.

Tagit: romanit rasismi