Kirjoittaja Aihe: 2018-05-31 Selvitys: Vihapuhe on suuri yhteiskunnallinen ongelma Suomessa  (Luettu 116341 kertaa)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 063
 • Liked: 3319
 • Sus siunatkoon
Niemisen purkaus on lopulta vain vasemmiston yritys luoda olemattomia uhkakuvia, jota vain vasemmiston oma diktatuuri pystyy torjumaan.

Vasemmisto niin meillä kuin Saksassa (viimeisenä Thüringenin pääministerivaali) on ominut sanan demokratia. Molemmissa maissa on näkyvästi luotu uutta uhkaa "demokratia on vaarassa", kun vasemmiston (mukaanlukien vanhat porvallisina, konservatiivisina ja kansallismielisinä pidetyt puolueet meilä Kokoomus, Keskusta ja RKP, Saksassa CDU) ovat saaneet varteenotettavan poliittisen vastustajan ja pelataan oikeasti demokraattisilla säännöillä.

Lainaus
Demokraatti on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen pää-äänenkannattaja, joka on perustettu nimellä Työmies 1895. Lehden nimenä oli Suomen Sosialidemokraatti 1918–1988, Demari 1988–2001, Uutispäivä Demari 2001–2012 ja nykyinen nimi maaliskuusta 2012.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraatti_(lehti)

Luonnollisesti ainakin itse ajattelen, että edelliset ovat itsestään selvyyksiä aktiivisille hommakirjoittajille, mutta kuinka monelle suomalaiselle äänestäjälle ne eivät vielä ole? Osa suomalaisista äänestäjistä on  varauksettomasti nykyvasemmiston kannattajia aina Vasemmistoliitosta Kokoomukseen asti.
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 063
 • Liked: 3319
 • Sus siunatkoon
Niin se piti vielä tokaista, että Niemisen ja Helsingin Sanomien linjassa ei olisi mitään sinällään moitittavaa, jos meillä olisi edes yksi valtamedian julkaisu, joka kyseenalaistaisi niin Niemisen kuin Helsingin Sanomat. Mutta ei ole kuin some ja vaihtoehtomediat, jotka edelleen ovat altavastaajia vaikkin hyviä vastustajia someviesti kerrallaan murentaen valtamedian mielipidehegemoniaa.
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 11 827
 • Liked: 15289
Kiitos, että korjasit. Yleensä nuo sunnuntaikommentaarit ovat vain maksaville asiakkaille.

Yöllä tuo olikin vielä maksumuurin takana, mutta ilmeisesti tällainen harhaanjohtava perussuomalaisten haukkuminen oli liian herkullistä jätettäväksi vain maksavien asiakkaiden nähtäväksi ja se siirrettiin kaikille näkyväksi.

Kyllä tuon Niemisen persubashaamisen pystyy lukemaan ilman kirjautumista/tilaamista. Kannattaa lukaista läpi, vaikka kerran tai pari. Agendan asialla siellä ollaan.

Kannattaa vilkaista tuon toimittajan taustoja Wikipediasta ja Twitteristä, niin eipä hirveästi yllätä tuo voimakas agenda.

2. Unohtuu malka omassa silmässä - esimerkkejä vastaavia ulostuloja löytyy yhtä lailla vihervasemmistossa -Soininvaara, Martti Koskenniemi, Oula Silvennoinen, Li Andersson...

Kyllä, ja kun noita esimerkkejä yrittää tuoda esiin kommenteissa, niin sensuurin kouriinhan ne joutuvat. Mielestäni voisimme listata hieman vastaavankaltaisia ulostuloja joko sanojen tai aivan oikein tekojenkin taholta tasapuolisuuden nimissä ja voisimme sitten miettiä, että kuinka älyllisesti rehellistä on nostaa juuri perussuomalaiset tikunnokkaan asiassa, mutta vaieta aivan oikeasta väkivallasta ja sen puolesta puhumisesta:

Kommentit ovat tuossa jutussa vain nimellisiä ja loppuvat klo 9.22. Siihen asti lähinnä on yhtämittaa lähes samoin sanankääntein kiitetty ja ylistetty juttua ja kauhisteltu persuja.

Ja asialliset, mutta kriittiset kommentit, juuttuvatkin sitten sensuuriin lähes poikkeuksetta. Sillä tavalla saadaan vain kiitteleivä kommentteja. Olen joskus epäillyt Hesarin toimittajien laittavan jotain ylistyskommentteja juttukommentteihin, sillä tuskin niin heikkotasoista kirjoitusta onkaan, etteikö siellä jotkut kommentaattorit olisi ylistämässä hienosta kirjoituksesta. Tiedän vähän vastaavasti, että joissain asiantuntijat vastaavat lukijakysymyksiin -tyylisissä jutuissa on ainakin joissain lehdissä jouduttu turvautumaan siihen, että kysymysten puutteessa ne "lukijakysymykset" keksitäänkin itse...

PS, tässä joitain mieleeni tulevia esimerkkejä muista puolueista, sekä tekijöinä että uhreina:

Kesällä 1968 hän pelotteli Rkp-nuoria konepistoolilla, nyt hän on Rkp:n presidenttiehdokas
https://www.verkkouutiset.fi/kesalla-1968-han-pelotteli-rkp-nuoria-konepistoolilla-nyt-han-on-rkpn-presidenttiehdokas-66793/

Lainaus
* Konepistoolikuvassa on kyse tapauksesta kesällä 1968. 23-vuotias Nils Torvalds oli johtavia ajan vasemmistoradikaaleja.

Johan von Bonsdorffin Kun vanha vallattiin -teoksessa (Tammi 1986) kerrotaan, että Viveca Hedengren, Nils Torvalds ja Leif Salmen olivat kotimatkalla Naantalin seminaarista. He päättivät matkalla pistäytyä Paimion motellissa, jossa oli Rkp:n nuorisojärjestön seminaari.

Paikalla Torvalds ryntäsi puhujakorokkeelle mukanaan kääritty punainen kylpypyyhe. Hän otti pyyhkeen sisältä Suomi-konepistoolin ja karjaisi:

– Se alkoi nyt. Liikkumatta, kaikki. P—–jauhaminen loppuu tähän.

”Yhden häviävän hetken jotkut ehtivät ajatella: Mitä ne kommunistit oikein ovat saaneet aikaan? Voiko tämä olla totta?”.

Hetken päästä tulijoiden pokka kuitenkin petti. Konepistooli oli leikkiase, joka oli lainassa Suomi-Filmin varastolta jotain teatteriesitystä varten.
...
Kirjassa kerrotaan valtauksen raportoinnista Hufvudstadsbladetissa 26.11.1968. Nuoret radikaalit lupasivat proletariaatin diktatuuria ja katukomiteoita.

”Reportterin – ja lukijoiden – kauhistumista tuskin vähensi radikaalien johtohahmoihin kuuluneen Nils Torvaldsin haastattelu: Torvalds ilmoitti käsityksenään, että ’on mahdollista, että joudumme teloittamaan jonkun’. Lohdutukseksi hän kuitenkin kertoi, että radikaaleilla oli porvareita parempi käsitys oikeudenmukaisuudesta. ’Emme tietenkään epäröi järjestää asiallista oikeudenkäyntiä’.”

Li Andersson ei pidä Dan Koivulaakson "taktista väkivaltaa" peräänkuuluttaneita viestejä ongelmallisina, antaa tämän jatkaa Turvallinen oikeusvaltio -työryhmän johdossa - Suomen Uutiset
https://www.suomenuutiset.fi/li-andersson-pida-dan-koivulaakso-taktista-vakivaltaa-peraankuuluttaneita-viesteja-ongelmallisina-antaa-taman-jatkaa-turvallinen-oikeusvaltio-tyoryhman-johdossa/

Lainaus
Meneillään olevien hallitusneuvotteluiden Oikeusvaltion kehittäminen -alatyöryhmän puheenjohtaja Dan Koivulaakso (vas.) on myöntänyt, että Suomen Uutisten julkisuuteen nostamat kuvakaappaukset hänen aiemmista kirjoituksistaan ovat aitoja. Vasemmistonuorten keskustelufoorumilta otettujen kuvakaappausten tekstit ovat Koivulaakson mukaan hänen kirjoittamiaan.
...
Viesteissään Koivulaakso kutsui poliiseja sioiksi ja pasifismia vakavaksi mielenhäiriöksi. Hän peräänkuulutti ”erittäin brutaalia antifasistista toimintaa” ja ”taktista väkivaltaa” ja oli huolissaan siitä, että ”räikeästi rasistinen” poliisi ”suojelee natseja”.
...
Dan Koivulaakso ei kuitenkaan kerro julkisesti, miksi hänen mielipiteensä esimerkiksi poliittisen väkivallan tarpeellisuudesta tai poliisin rasistisuudesta ovat muuttuneet. Tai mitä hän näistä asioista nykyään ajattelee.

Epäselvää on sekin, miksi hän on vielä 2017 hehkuttanut NoG20-kokousta, jossa vasemmistotaustaiset räyhääjät tuhosivat urakalla Hampuria. Sitä, mitä Koivulaakso kutsuu ”mahtavaksi tunnelmaksi”, kutsutaan mediassa ”kaoottiseksi mellakoinniksi”. Lähes viidensadan poliisin loukkaantumiseen johtaneen mellakoinnin tunnelmia voi katsella vaikkapa täältä.

Onko tämä vitsi? Poliiseja sioiksi kutsuva Dan Koivulaakso johtaa hallitusneuvottelujen oikeusvaltiotyöryhmää - Suomen Uutiset
https://www.suomenuutiset.fi/onko-tama-vitsi-poliiseja-sioiksi-kutsuva-dan-koivulaakso-hallitusneuvottelujen-oikeusvaltiotyoryhmaa/

Lainaus
Koivulaakso tunnetaan pitkäaikaisena äärivasemmistolaisen väkivaltaryhmittymän Antifan kannattajana. Kesällä 2017 Koivulaakso matkusti Hampuriin osallistumaan G20-kokouksen vastaisiin mielenosoituksiin. Neljä päivää jatkuneet mellakat äityivät osin hyvinkin väkivaltaisiksi: autoja poltettiin, kauppoja ryöstettiin ja yli 300 poliisia loukkaantui.

Tuolloin Dan Koivulaakso twiittasi Hampurista kehuen tunnelmaa mahtavaksi:

– Vikat blokit suurdemossa vasta liikkeelle ja joudun lähtemään jo kotimatkalle. Mahtava tunnelma, huhut sanovat 100-200k osallistujaa! #NoG20, Koivulaakso twiittasi. Demo tarkoittaa mielenosoitusta.

NoG20-viittaus puolestaan liittää Koivulaakson ryhmään, joka halusi väkivalloin estää G20-kokouksen.

HS kuvaili tapahtumia tuolloin: ”Tervetuloa helvettiin -mielenosoituksen järjestää niin sanottu musta blokki, ja mielenosoitus oli etukäteen arvioitu Hampurin G20-kokouksen kymmenistä mielenosoituksista kaikkein konfliktinhakuisimmaksi. Yksi saksalaislehti kutsui tätä ”väkivaltaorgioiksi”.

Saksassa käydään keskustelua siitä, onko Antifa todellisuudessa vallanpitäjien oma katutappeluosasto. Äärivasemmiston väkivallasta on tullut koko ajan järjestäytyneempää ja pidäkkeettömämpää. Siitä huolimatta media tai edes viranomaiset eivät juurikaan tunnu kiinnittävän huomiota äärivasemmiston väkivaltaisiin tekoihin. Suomen Uutiset kirjoitti asiasta viime marraskussa.
...
Aiemmin vuonna 2009 Dan Koivulaakso on suositellut poliittisen väkivallan käyttöä Vasemmistonuorten foorumilla. Netissä kiertää yhä kuvakaappauksia (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.) Koivulaakson viesteistä, joissa hän kokee tarvetta ”erittäin brutaalilla AFA:lle” eli ’antifasistiselle toiminnalle’. Käytännössä tämä tarkoittanee natsien tai sellaiseksi oletettujen ennaltaehkäisevää hakkaamista. Hakkaamisen lisäksi Koivulaakso suosittelee muun muassa pippurisumutteen käyttöä poliittisen väkivallan työvälineenä.
...
Kun eräs verkkokeskustelija varoittaa Koivulaaksoa väkivallan kierteestä, ja paheksuu väkivaltaan yllyttämistä. Koivulaakso vastaa: ”Pasifismi on vakava mielenhäiriö, joka ylläpitää kapitalistista yhteiskuntajärjestystä. Mutta noin muuten musta tuntuu, että ei ole enää omalta osaltani hedelmällistä käytä tätä keskustelua. Loputon keskustelu on turhauttavaa, musta pitäisi ennemminkin pyrkiä jatkuvaan kamppailuun.”

Dan Koivulaakso – Liberalismiwiki
https://liberalismi.net/wiki/Dan_Koivulaakso

Lainaus
Dan Koivulaakso (s. 1.10.1980) oli Vasemmistonuorten puheenjohtaja (24.5.2009 - 2011). Samalla hallitukseen valittiin Li Andersson.

Koivulaakso tunnetaan myös väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten järjestäjänä. Hänen osajärjestämiään mielenosoituksia ovat olleet mm. "vappuaaton Euromayday, Vapaa Helsinki ja Murrostorstai 2009" [Wp]. Vapaaottelua harrastava Koivulaakso tunnetaan myös väkivallan ihannoinnista, jopa homomielenosoitusten estämisessä. Hänet on rinnastettu siihen, miten hänen faktiokollegansa Paavo Arhinmäki toi jalkapallohuliganismia Suomeen.

"Poliittista väkivaltaa ihannoinut vasemmistoliittolainen hallitusneuvotteluissa", otsikoi Iltalehti, kun Dan Koivulaakso johti Rinteen hallitusneuvotteluissa alaryhmää "oikeusvaltion kehittäminen". Li Andersson vetosi siihen, että Koivulaakso on pahoitellut vanhoja kirjoituksiaan vasemmistonuorten keskustelufoorumilla. Koivulaakso pahoitteli "asiatonta kieltä".[1][2]

Koivulaakso on väkivaltaisen Antifan pitkäaikainen kannattaja. Kesällä 2017 hän osallistui Hampurissa G20-vastaiseen toimintaan. "Neljä päivää jatkuneet mellakat äityivät osin hyvinkin väkivaltaisiksi: autoja poltettiin, kauppoja ryöstettiin ja yli 300 poliisia loukkaantui." Dan Koivulaakso twiittasi paikan päältä: "– Vikat blokit suurdemossa vasta liikkeelle ja joudun lähtemään jo kotimatkalle. Mahtava tunnelma, huhut sanovat 100-200k osallistujaa! #NoG20". NoG20 on ryhmä, joka yritti väkivalloin estää G20-kokouksen. Helsingin Sanomat uutisoi:" Tervetuloa helvettiin -mielenosoituksen järjestää niin sanottu musta blokki, ja mielenosoitus oli etukäteen arvioitu Hampurin G20-kokouksen kymmenistä mielenosoituksista kaikkein konfliktinhakuisimmaksi. Yksi saksalaislehti kutsui tätä ”väkivaltaorgioiksi”."[3]

Kannattaa huomata se, että vasemmistopoliitikkojen yhteys väkivaltaiseen Antifa-toimintaan pyritään pitämään piilossa:

Lainaus
Koivulaakson aidoiksi myöntämissä kuvakaappauksissa Vasemmistonuorten foorumilta hän toteaa vuonna 2009, että Antifan/AFAn olisi pitänyt aiemmin olla väkivaltaisempi. Hän valittaa, että koska Ruotsissa poliisi suojelee mielenosoituksia, äärivasemmisto/AFA joutuu "yhteenottoihin" ja "tappelemaan" yhä useammin poliisin eikä natsien kanssa ja siksi marginalisoituu. Näin Ruotsissa äärioikeistoa ja äärivasemmistoa pidetään samalla tavalla pahoina. Tämän vuoksi AFA-toiminta täytyy pitää täysin anonyyminä ja erillään muusta (vasemmiston) toiminnasta, "freelancer-pohjalta".[3]

Toinen kirjoittaja arvosteli, että tällaiset tappelijat eivät ole natseja parempia ja väkivalta ei lopeta väkivaltaa. Ei voi tietää, ketkä skinit eivät ole väkivaltaisia tai kuka aloitti tappelun, jossa maahanmuuttajat ovat mukana, joten tappelun toisen osapuolen piekseminenkin on ongelmallista. Dan Koivulaakso vastasi. "Pasifismi on vakava mielenhäiriö, joka ylläpitää kapitalistista yhteiskuntajärjestystä. Mutta noin muuten musta tuntuu, että ei ole enää omalta osaltani hedelmällistä käytä tätä keskustelua. Loputon keskustelu on turhauttavaa, musta pitäisi ennemminkin pyrkiä jatkuvaan kamppailuun."[3]

Vuotta aiemmin Koivulaakso puolusti "taktista väkivaltaa" ja jatkoi: "Eikä natsien vaarattomaksitekemistä (itsepuolustusta jne.) luonnollisestikaan kannata kutsua väkivallaksi, sanalla on ikävä kaiku". "Itse elän mielummin sellaisessa yhteiskunnassa jossa natsien mobilisaatiot estetään. Lähes sama millä keinoilla. Esim. Pimp My Nazi Ride á la AFA Sverige on aika tyylikästä."[3]

Kolmas kirjoittaja vastusti "ennaltaehkäisevää väkivaltaa", jolloin Dan Koivulaakso antoi esimerkin "mukilointimatkalla" olevien natsien kimppuun käymisestä odottamatta sitä, että "rasistinen poliisilaitos" ehtii tutkia asian.[3]

Koivulaakso myöntää radikaalifeministien usein ajattelevan "antirasistien" väkivaltaisuuden juontuvan halusta erottautua "homoista" tai "neekereistä" maskuliinisiksi mutta tietää, että mukana "tällaisessa toiminnassa" on muitakin kuin "miespuolisia tovereita".[3]

Useimmat yllä siteeratuista teksteistä Koivulaakso kirjoitti tammikuussa 2009 Vasemmistonuorten foorumille. Huhtikuussa 2009 hän järjesti Murrostorstai-mielenosoituksen, jossa töhrittiin paikkoja ja heiteltiin pulloja, ja toukokuussa hänet valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi.

Stubb sai cokista päälleen - Tampereen kommunistinuoret jakoivat videon facebookissa
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/stubb-sai-cokista-p%C3%A4%C3%A4lleen-tampereen-kommunistinuoret-jakoivat-videon-facebookissa-1.133657

Lainaus
Valtiovarainministerin astuessa sisälle yleisössä ollut mies heitti lasillisen nestettä, tiettävästi coca colaa, valtiovarainministerin päälle. Mielipiteensä näin ilmaissut mies kutsui Stubbia valehtelijaksi, Yle uutisoi.

Tampereen kommunistiset nuoret jakoivat videon tapahtumapaikalta sosiaalisessa mediassa facebookissa.

Turvamiehet poistivat mielenosoittajan paikalta. Kansalaistapaaminen pääsi alkamaan välikohtauksen jälkeen.

Stubb esiintyi kahvilassa paidanrintamus märkänä.

Kokoomuksen Porin-varavaltuutettu soitti hätäkeskukseen ja uhkasi polttaa Huhtasaaren talon – sai syytteen vain perättömästä vaarailmoituksesta, ei laittomasta uhkauksesta
https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/kokoomuksen-entiselle-porin-varavaltuutetulle-ei-syytetta-laura-huhtasaaren-uhkaamisesta-1.3024889

Lainaus
Niskanen soitti maaliskuussa aamuyöstä hätäkeskukseen ja kertoi, että hän kävelee viiden minuutin päästä Huhtasaaren talon eteen ja polttaa sen.

Syyttäjä kertoo päätöksessään jättävänsä syytteen laittomasta uhkauksesta nostamatta, koska ei ole todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Poliisi tutki asiaa laittomana uhkauksena.

–  Niskasen mukaan hänellä ei ole kuitenkaan ollut todellista aikomusta toteuttaa uhkausta, syyttäjä kirjoittaa.

Kommentti: Hussein al-Taeen vihapuhetta voi verrata Olli Immosen Facebook-kirjoitteluun – vihapuhe ei ole vain yhden öyhöttäjäryhmän ongelma
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/toimittajan-kommentti-hussein-al-taeen-vihapuhetta-voi-verrata-olli-immosen-facebook-kirjoitteluun#e2401f50

Lainaus
Aika näyttää, saako al-Taee anteeksi rasismin ja vihapuheen. Hänen kirjoituksensa sunnien tappamisesta muistuttaa lelusalakuljettajana pyhimysmaineeseen nousseen Rami Adhamin kirjoituksia shiiojen tappamisesta.
...
Anteeksipyynnön sijaan haluaisin kiinnittää huomiota ihan muuhun asiaan. Aikoinaan Rami Adhamista tuli maailmankuulu, ja media nosti hänet pyhimykseksi. Media antoi hyvin myötäsukaista näkyvyyttä myös Hussein al-Taeelle.

Jostain syystä medialla on ihmeellinen taipumus nostaa ihmisiä jalustalle sankareiksi. Tällainen sankaritarinajournalismi saattaa kostautua, kun pyhimyksiksi nostetut henkilöt putoavat toimittajien kirjoittamilta jalustoilta. Näitä jalustoja ei pitäisi luoda, koska tällöin myös julkinen ripittäminen saattaa saada lisäkierroksia pettymyksestä, jota on ollut itse aiheuttamassa. Minä kun niin uskoin, että sinä olet sankari.

Emme me ole sankareita, kun oikein silmin katsotaan. Vihapuhe ei ole ongelma vain jollekin yhdelle öyhöttäjäryhmälle. Jokaisessa meissä asuu ilkeäsanainen toinen minä.

« Viimeksi muokattu: 16.02.2020, 15:42:01 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 2 659
 • Liked: 3554
 • Je suis Charlie
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006408095.html

Tässä on Tommi Niemisen tyylinäte "valveutuneesta" toimittajasta. Kirjoitus on pitkä ja siinä on toki mainittu kliseet.

Lainaus
Mitä tapahtui poliittiselle aikuisuudelle?

Sillä jotain sille on tapahtunut.

Koetan selittää: Keväällä 2019 alkaneella eduskuntakaudella Suomessa on ollut useampia kansanedustajia – ensimmäisen kerran vuosikymmeniin –, jotka käyttäytyvät poikkeuksellisen epäkypsästi. He tuntuvat ihannoivan väkivaltaa ja hekumoivan joukkokuolemilla samaan aikaan kun he säätävät lakeja Arkadianmäellä.

Kyse ei ole nyt pelkästään politiikan sisällöistä, vaan jostain vielä syvemmästä. Ihmisenä olemisesta.

Aikuisuudesta.

Lainaus
Protesti on aito – ja lähes kenellä tahansa on tarvittaessa käytössään Facebookin, Twitterin tai Hommaforumin megafoni. Äärilaidan äänestäjien kiukkua ja pelkoja ei ole syytä väheksyä, sillä se on osin samaa pelkoa, jota suuri osa meistä potee.

valkovuokko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 531
 • Liked: 1110
Tapa talonpoika päivässä, parhaassa kaksi! 
Se oli sosialidemokraatien kansanedustajan iskulause 1970-luvulla.
Sitä pidettiin "älykködemarin" hauskana huumorina. Ei varoitettu, että siitä on vain lyhyt askel vihatekoon.

Mutta nyt, kun PS arvostelee tiukasti vihervasemmiston päätöksiä, se ei ole huumoria, vaan vihaa ja vihapuhetta.

zupi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 170
 • Liked: 866
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006408095.html

Tässä on Tommi Niemisen tyylinäte "valveutuneesta" toimittajasta. Kirjoitus on pitkä ja siinä on toki mainittu kliseet.

Lainaus
Protesti on aito – ja lähes kenellä tahansa on tarvittaessa käytössään Facebookin, Twitterin tai Hommaforumin megafoni.

Näin uutena jäsenenä on mukava tietää, että olen tullut oikeaan paikkaan, ja tämän kansainvälisen jättiorganisaation kautta saan viestini satojen miljoonien ihmisten tietoisuuteen. Mikäs päivä muuten laitatte ne miljardiosingot tänä vuonna jakoon?

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 2 659
 • Liked: 3554
 • Je suis Charlie
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006408095.html

Tässä on Tommi Niemisen tyylinäte "valveutuneesta" toimittajasta. Kirjoitus on pitkä ja siinä on toki mainittu kliseet.

Lainaus
Protesti on aito – ja lähes kenellä tahansa on tarvittaessa käytössään Facebookin, Twitterin tai Hommaforumin megafoni.

Näin uutena jäsenenä on mukava tietää, että olen tullut oikeaan paikkaan, ja tämän kansainvälisen jättiorganisaation kautta saan viestini satojen miljoonien ihmisten tietoisuuteen. Mikäs päivä muuten laitatte ne miljardiosingot tänä vuonna jakoon?

Ensimmäinen neljättä.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 225
 • Liked: 40642
 • Mengelen Viisikko joukkotuhoamassa suomalaisia
Näin uutena jäsenenä on mukava tietää, että olen tullut oikeaan paikkaan, ja tämän kansainvälisen jättiorganisaation kautta saan viestini satojen miljoonien ihmisten tietoisuuteen. Mikäs päivä muuten laitatte ne miljardiosingot tänä vuonna jakoon?

6.12 niitä yleensä on jaettu. 10 000 postauksella saa jotain hiluja.
“Yle on yhden porukan Homma-sivusto Korona-ketjuineen, jossa pääsee kuka tahansa kommentoimaan mitä huvittaa. ”
— Jäsen Alarik

“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— Soros

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 11 827
 • Liked: 15289
Lainaus käyttäjältä: Hesari
Kansan­edustaja Ano Turtiainen (3 265 ääntä Kaakkois-Suomen vaalipiiristä) istui edus­kunnassa ja luki uutista Kongon ebola-kuolemista. Turtiainen alkoi ilakoida Facebookissa: Luonto mukana ilmastotalkoissa #ebola #Afrikka.

Tuo yllä oleva maininta ebolaan liittyen ei ole väkivaltaa ja se on muutenkin aika lievä verrattuna vaikkapa vihreiden taustahahmona olevaan Pentti Linkolaan, kuten vaikkapa tältä videolta näkyy, missä Saska Saarikoski haastattelee itku kurkussa Pentti Linkolaa, joka suhtautuu perinjuurin nuivasti mm. kehitysapuun ja muunmaalaisten kuolemisiin:

Pentti Linkola maahanmuuttopolitiikasta ja kehitysavusta 1991
https://www.youtube.com/watch?v=ZqJFPAGSRyc

Lainaus
Entä mistä silloin oli kyse, kun perus­suomalaisten puheen­johtaja Jussi Halla-aho (30 596 ääntä Helsingistä) ja europarla­mentaarikko Laura Huhtasaari (92 700 ääntä Suomessa) antoivat Twitterissä tukensa oululaiselle kaupunginvaltuutetulle Junes Lokalle. Lokka ei kuulu perussuomalaisiin. Hän on äärioikeistolainen, jonka yksityiskohtaisissa fantasioissa joukkoraiskataan nimeltä mainittuja punavihervasemmiston naisia.

Junes Lokan tapauksessa toimittaja tuo harhaanjohtavasti sen mielikuvan, että Halla-aho olisi tukenut Junes Lokan ajatusleikkiä joukkoraiskauksesta, vaikka Halla-ahon kiitos ajoittuu ajallisesti ainakin kuukausia ennen tätä olevaan aikaan ja silloinkin Halla-aho toteaa Lokalla olevan hyvien tekojen lisäksi myös omat haasteensa.

Jussi Halla-aho Twitterissä: "@YuccaPalmu @1984_Nyt @ilkkah @Wobbuffet2021 @exhesalainen @mjlith @janirasanen @SwanOfTuonela @tuukka_kuru @ir_rkp Minäkin arvostan Lokkaa ja hänen tekemäänsä työtä erittäin paljon. Olen tämän kyllä ilmaissutkin niin julkisesti kuin yksityisesti. Lokalla on haasteensa, kuten meillä kaikilla, mutta hänellä on myös ansioita, toisin kuin meistä monilla." / Twitter
https://mobile.twitter.com/Halla_aho/status/1142528865853743105


En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 434
 • Liked: 18064
Miksi Tommi Nieminen ei mainitse vaikkapa sitä, kuinka demarien Husu Hussein viime vuonna haaveili heräävänsä aamuun, jolloin perussuomalaisia ei enää ole olemassa; eikä sitä, kuinka Husu pian sen jälkeen jäi kiinni mustamaalaamistarkoituksessa suolletuista valheista?

Entä mitähän nämä Niemiset sitten tekevät, kun kaikki leimat ja väittämät on esitetty noin sata-tuhat kertaa objektiiviseksi itseään väittävässä maan suurimmassa päivälehdessä, ja merkittävä osa suomalaisista on edelleen sitä mieltä, että ps on ainoa puolue, joka uskottavasti ajaa suomalaisten asiaa näinä tuulisina aikoina? Puolue, jonka tärkein eturyhmä on Suomen kansa; sen hyvinvointi ja kulttuuri, talouden ja elinolojen vakaus ja tulevaisuus.

Esimerkiksi suomalaisten nuorten miesten keskuudessa perussuomalaiset on ylivoimaisesti suurin puolue. Alle sata vuotta on siitä, kun edellisten sukupolvien miehet ja isät maksoivat kalleinta hintaa siitä, että nämä nuoret miehet saavat rakentaa elämäänsä itsenäisessä maassa.

Jatkakoon HS yksipuolista lokakampanjointiaan, eivät muistot himmene silti.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2020, 18:18:35 kirjoittanut Vellamo »
"Vulnerable people should not be exposed to Covid-19 right now in the service of a hypothetical future. Second waves are real things, and we have seen them in flu pandemics. This is not a flu pandemic. Flu rules do not apply."
-William Hanage, professor of the evolution and epidemiology of infectious disease at Harvard

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 318
 • Liked: 72979
Lainaus
Entä mistä silloin oli kyse, kun perus­suomalaisten puheen­johtaja Jussi Halla-aho (30 596 ääntä Helsingistä) ja europarla­mentaarikko Laura Huhtasaari (92 700 ääntä Suomessa) antoivat Twitterissä tukensa oululaiselle kaupunginvaltuutetulle Junes Lokalle. Lokka ei kuulu perussuomalaisiin. Hän on äärioikeistolainen, jonka yksityiskohtaisissa fantasioissa joukkoraiskataan nimeltä mainittuja punavihervasemmiston naisia.

Junes Lokan tapauksessa toimittaja tuo harhaanjohtavasti sen mielikuvan, että Halla-aho olisi tukenut Junes Lokan ajatusleikkiä joukkoraiskauksesta, vaikka Halla-ahon kiitos ajoittuu ajallisesti ainakin kuukausia ennen tätä olevaan aikaan ja silloinkin Halla-aho toteaa Lokalla olevan hyvien tekojen lisäksi myös omat haasteensa.

Sama Huhtasaaren kanssa. Tuo on toimittajalta ihan tietoinen harhautus. Halveksin ja toimituksensakin olisi syytä halveksia moista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 419
 • Liked: 5802
 • ^ This is my No No Square
Pravdan penaali kaivoi esiin jopa vihreiden ex-kansanedustaja Komsin joka kurdiaktivisminsa ohella haaveili ojassa mätänevistä ruumiista.

Jutun ydin: olemme natseja vaikka emme siltä suoraan näytäkään. Olipa raikas ulostulo taas kerran.
Jos olisimme väärässä, meitä ei yritettäisi vaientaa.

zupi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 170
 • Liked: 866

Junes Lokan tapauksessa toimittaja tuo harhaanjohtavasti sen mielikuvan, että Halla-aho olisi tukenut Junes Lokan ajatusleikkiä joukkoraiskauksesta, vaikka Halla-ahon kiitos ajoittuu ajallisesti ainakin kuukausia ennen tätä olevaan aikaan ja silloinkin Halla-aho toteaa Lokalla olevan hyvien tekojen lisäksi myös omat haasteensa.

Sama Huhtasaaren kanssa. Tuo on toimittajalta ihan tietoinen harhautus. Halveksin ja toimituksensakin olisi syytä halveksia moista.

Tuo esittelemäsi Huhtasaari-case oli sinänsä kyllä jälleen mielenkiintoinen katsaus vihervasurien toimintatapaan. Eihän sitä hyvää narratiivia kannata totuudella pilata. Yllättäen Sakukin teki asiasta oman viiltävän analyysinsä...

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2020/02/02/somekohun-anatomia/

Ja kun tuo on kerran oikeamielisten yhteisellä päätöksellä julistettu täydeksi totuudeksi, niin sillä sitten repostellaan luultavasti maailman loppuun saakka. Joka tullee ilmeisesti varsin pian, kiitos Persujen...

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 943
 • Liked: 22976
Ihan niinkuin suomalaisten lehtitalojen ja suomalaisen journalistikunnan ykköskasti yrittäisi valmiiksi rakennella todisteita siitä ettei ole koskaan syyllistynyt faktojen asettamiseen ideologisen päämäärän edelle. Nämä räikeät tapaukset ptiäisi painaa mieleen, valmistella lainaukset ja käyttää niitä aina hyvän tilanteen ilmetessä. Voisi monella avautua silmät sen suhteen missä määrin esim. Hesarin maksavien lukijoiden pääasiallinen tehtävä on Sanoman mielestä tulla aktiivisesti harhaanjohdetuiksi...
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 312
 • Liked: 10696
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Tarkennan hieman kuningasaisuri Tommin näkemystä: Komsi esitellään näin:

Lainaus
Seuraavaksi oli 1980-lukulaisten ympäristö­liike, jonka poliitti­sessa radikalis­missa yhdistyivät kansalais­tottelemat­tomuus ja villapaitaestetiikka. Ympäristöradikaali kansanedustaja Ville Komsi hämmensi Arkadianmäellä oudoilla eleillään ja metsäläisvaatteillaan, mutta hänenkin puheistaan puuttui väkivallan uhka.

vaikka olisi voinut esitellä myös näin:

Komsi 2008: 

http://www.villekomsi.net/mamuongelmaiset.php

Lainaus
Ikävä velvollisuuteni on kertoa, että jos syttyy sota teikäläisten ja esimerkiksi minun tuntemieni mamujen välillä — joista useimmat ovat kelpo ihmisiä — me olemme siinä sodassa eri puolilla.

Yritän olla oksentamatta, kun ruumiinne likoavat puroissa ja mätänevät metsiin.

Tommi edustaa loppupeleissä rahavaltaa (Soros, EU, Sanoma jne) vaikka esiintyy "huolestuneena ja valveutuneena kansalaisena". Ytimeltään Tommi on kuitenkin susi aisurin vaatteissa. Agentti joka nauttii oman kansansa historian ja identiteetin tuhoamisesta. Teeskentelevä ja tekopyhä löntti.

edit typo
« Viimeksi muokattu: 17.02.2020, 04:02:50 kirjoittanut Jorma M. »
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan PJ Anu Vehviläinen (Kepu) 27.2.20: "On aika epätodennäköistä, että on sairastumisen riskiä."

Katri Kulmuni (Kepu) 26.2.20: "Kun tavallinen ihminen muistaa pestä kädet, on monelta asialta turvassa"

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 318
 • Liked: 72979

Lainaus
Veronika Honkasalo
Eduskunnassa on 1 PUOLUE, joka systemaattisesti levittää vihaa, yhä raaeimmin. Kaikella tällä on PUOLUEEN johdon tuki. Kyse puolueen suunnitelmallisesta rasistisesta agendasta.

On ongelmallista, että mediassa tätä vihaa käsitellään yksittäistapauksina.

On ongelmallista puhua kansanedustajista yleistäen vihan ihannoijina, kun kyse on yhden puolueen edustajista. Olen 10 kuukautta kuunnellut tuon retoriikan raaistumista ja monet kokeneemmat edustajat ovat todenneet, ettei keskustelu  ole koskaan aikaisemmin ole ollut näin hirveää.

En ymmärrä,miksi on niin vaikeaa analysoida PS:n agendaa koko puolueen näkökulmasta, eikä yksittäisten poliitikkojen tekojen kautta.Puolue itse nimenomaan itse irtisanoutuu jokaisesta teosta käsittelemällä niitä yksittäistapauksina. Jos media tekee saman, se normalisoi  rasismin.

Totta kai puolue nostaa esille asioita, joilla se tietää saavansa ihmisten huomion, mutta sen vastaus huono-osaisuuteen ja tulevaisuuden toivottomuuteen on hauraassa asemassa olevien ihmisryhmien vastakkainasettelu ja viha. Näin toimii äärioikeisto meillä ja muualla.


Lainaus
Vesa Heikkinen
Kiitos #kansanedustajat-jutusta, @TommiHNieminen  @hsfi. Jäin kaipaamaan #persut-puolueohjelmien perkaamista. Puolue on vastakkainasettelua korostava ja vähintäänkin rasismia ruokkiva. Kyse ei vain yksittäisistä henkilöistä. Puolue normalisoi vihakieltä sananvapauden nimissä.

Joku journalisti voisi tutkia myös persujen some-yhteyksiä. Mikä toimija pitää yllä trolliarmeijaa, joka heti ilmestyy esim. Twitter-keskusteluihin, kun persuista keskustellaan kriittisesti? Samoin Suomen Uutisten systemaattinen propaganda kaipaisi kriittistä tarkastelua. Jne.


Lainaus
Syksy Räsänen
Tätä juttua Perussuomalaisten politiikasta ovat monet kehuneet.

Siinä kuitenkin virheellisesti kysytään sitä, hillitseekö Halla-aho puolueen äärilaitaa:

Halla-aho on puolueen äärilaitaa.

Halla-aho ei ole vain antanut tukeaan Junes Lokalle

Halla-aho itse nousi fantasioilla vihreiden naisten raiskaamisesta, homon ampumisesta.

Hänen sanoi avoimesti, että hänen ajattelunsa ydin on se, että Eurooppa käy muslimeita ja tummaihoisia vastaan sotaa elinjäämisestään.

Juttu on hyvä esimerkki sitä, miten vaikeaa toimittajille on käsitellä Perussuomalaisia äärioikeistopuolueena.

Jutuissa rakennetaan eroa maltillisen johdon ja äärilaidan välillä, vaikka se vaatii faktojen sivuuttamista johdon poliittisista linjauksista.

Pienenä historiallisena korjauksena myös se, että Lapuan liike murhasi ihmisiä vielä vuonna 1930.


Lainaus
Migrant Tales
Helsingin Sanomat plays down the far-right, claims it is “an essential part of democracy”


Lainaus
panu raatikainen
#Persut esittää ihan ohjelmissaan mm. #syrjintä etnisen taustan perusteella (= #rasismi) ja #väestönvaihto-salaliittoteoriaa, joka inspiroi Utøyan ja Christchurchin terrori-iskuja.

Edit:
Sokerina pohjalla:
Lainaus
Syksy Räsänen
Halla-aho: Olemme sodassa maahanmuuttajia vastaan. Jokseenkin kaikki Perussuomalaiset vastustavat monietnistä Suomea, ja se näkyy ohjelmassamme ja kaikessa toiminnassamme.

Media: Hillitseekö Halla-aho puolueen väkivallasta haaveilevia etnonationalisteja?

Google ei tunnista mitään lähellekään tuollaista sitaattia, joten ei ilmeisesti ole edes väännös jostain vanhasta (esim. "Eurooppa on sodassa [islamia vastaan]") vaan Syksy Räsäsen omasta päästä.
« Viimeksi muokattu: 17.02.2020, 11:19:00 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 664
 • Liked: 26119
Lainaus
Vesa Heikkinen
....
Joku journalisti voisi tutkia myös persujen some-yhteyksiä. Mikä toimija pitää yllä trolliarmeijaa, joka heti ilmestyy esim. Twitter-keskusteluihin, kun persuista keskustellaan kriittisesti? Samoin Suomen Uutisten systemaattinen propaganda kaipaisi kriittistä tarkastelua. Jne.

Vesa, se 'trolliarmeija' on noin 25% Suomen äänestysikäisistä kansalaisista. Ylivoimaisesti suurin osa äänestyskantansa ilmoittaneista suomalaisista. Siihen päälle sellaiset muut, jotka muuten vaan eivät kannata nykyistä punavihreää kepulointia suomalaisten kustannuksella.

Kannattaisi jo unohtaa se 20 netsiä -narratiivi. Se alkaa haista kolme päivää vanhalle silakalle kalalle.
The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 278
 • Liked: 4140
 • Mersupersu
Lainaus
Nils Torvalds: Torvalds ilmoitti käsityksenään, että ’on mahdollista, että joudumme teloittamaan jonkun’. Lohdutukseksi hän kuitenkin kertoi, että radikaaleilla oli porvareita parempi käsitys oikeudenmukaisuudesta. ’Emme tietenkään epäröi järjestää asiallista oikeudenkäyntiä’.”

Kansandemokratioissa noilla oikeudenkäynneillä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Syyllinen kun on keksitty, niin rikoskin kyllä löydetään.

Nykyhallitus käyttää samaa taktiikkaa keksimällään vihapuheella. Kun on sanonut jotain agendanvastaista, saa olla peloissaan siitä meneekö työpaikka vai vapaus. Pahimmassa tapauksessa molemmat.

Sitten ihmetellään, että vastakkainasettelu etenee eikä laisinkaan katsota sinne peiliin.

Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 958
 • Liked: 24319
 • Paalutetaan sananvapaus!
"Gandhi once observed that every movement goes through four stages: First they ignore you; then they abuse you; then they crack down on you and then you win."

PS on selvästikin ohittanut yllä mainituista ensimmäisen vaiheen. Lienee makuasia, olemmeko nyt menossa toisessa vai kolmannessa vaiheessa. Nyt on joka tapauksessa alkanut yhä enemmän kuulua kommentteja, että PS pitäisi kokonaan eristää tai sulkea politiikan ulkopuolelle. Siis puolue, jota gallupeissa kannattaa n. 25 % suomalaisista äänestäjistä.

Vihapuheesta on joka tapauksessa tullut täysin politisoitunut käsite ja lyömäase, jota voi verrata YYA-aikojen neuvostovastaisuuteen.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 480
 • Liked: 11502
 • Puhekin on teko
Tämä on kuitenkin puhtaasti Hesarin poliittinen kannanotto persuja vastaan. Paniikki persujen gallupkannatuksesta on saanut Hesarin aktivoitumaan.

Perussuomalaisten ehdokkailla on yhtenä ongelmana möläytellä välillä typerästi. En usko monenkaan ottavan näitä käskytyksiä vakavasti esim. vihervasemmiston kimppuun ei ole fyysisesti hyökätty, vaikka samaan aikaan Laura Huhtasaaren kodin ikkunoita on rikottu. Mutta yksittäisinä kommentteina ja heittoina ne ovat usein typeriä.

Perussuomalaisten kohdalla kaikkia sanallisia heittoja seurataan tarkemmin ja niistä joutuu helpommin tuomiolle. Yhtenä syynä on sanailun kohdistuminen usein jollain tavalla ulkomaalaisia kohtaan. Kantaväestöstä voi käyttää kovempaa kieltä.

Mitä tulee kirjoituksessa kommentointiin liittyen tuhopolttoihin, niin Jussi Halla-aho ei ole antanut sentään tukeaan tuhopolttoihin erikoistuneelle terroristijärjestölle puoleen puheenjohtajan ominaisuudessa.

Viime vuosien poliittisen väkivallan kenttä alkoi eniten itsenäisyyspäivän miekkareista. Sen jälkeen ilmiö on laantunut olemattomiin, koska aiheesta on pidetty ääntä varsinkin somessa ja keskustelufoorumeilla, vaikka toimittajat eivät mielellään retostele kavereiden tihutöillä. Ehkä kerrotaan tarvittaessa pakolliset asiat.

Turvisten joukkomarssi Suomeen aiheutti pientä vastustusta, johon liittyi mainittuja tuhopolton yrityksiä. Yhdessä tapauksessa oli asialla pari nuorta tyyppiä jotka poltti tyhjän vastaanottokeskukseksi tarkoitetun rakennuksen (en tiedä liittyikö kertomuksen tapaus siihen), toisessa tapauksessa mies tilasi humalassa taksin lähteäkseen tuhoamaan paikallisen vokin.

Ylemmät tapaukset tosin kalpenevat sen rinnalla, että joitakin turvapaikanhakijoita on syyllistynyt Suomessa murhiin, törkeisiin raiskauksiin ja mahdollisiin välillisiin kuolemiin. Lisää tälläisiä kehitystä johtaa oikeiden joukkoraiskausten ja muiden ongelmien määrän kasvuun.

Kaikenlaiset raiskauspuheet ovat tietenkin idioottimaista touhua. Mutta on edelleen eri asia puhua oikeista joukkoraiskauksista verrattuna raiskauspuheisiin, joita ei edes pidetä todellisina uhkauksina.

Kokonaisuutena kirjoitus on lähinnä hurskastelua. Siinä tuodaan silti hyvin esiin, että ei kannata möläytellä asiattomasti.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 318
 • Liked: 72979
Tässäkö menevät sananvapauden rajat? Yle selvitti, miten viranomaiset ovat kohdelleet vihapuheina ilmiannettuja nettikirjoituksia

https://yle.fi/uutiset/3-11122379

Lainaus käyttäjältä: Yle
Poliisin ja syyttäjän ratkaisut netin vihapuhetutkinnoista antavat jopa yllättävän kuvan sananvapauden rajoista Suomessa.

Suomen lain mukaan et saa levittää yleisön keskuuteen sellaista viestiä, joka uhkaa, solvaa tai panettelee jotakin ihmisryhmää esimerkiksi ihonvärin, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tällä lailla on kielletty kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Se on myös yksi Suomen kiistellyimmistä lakipykälistä. Arvostelijat ovat pitäneet sitä epäselvänä ja sananvapautta rajoittavana. Puolustajien mukaan se päinvastoin turvaa yhteiskunnallista keskustelua.

– Julkisessa keskustelussa esiintyy usein käsitys, että mitään ei saisi sanoa sakkojen pelossa, kuvaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Ylen pyytämät ratkaisut viime vuosien vihapuhejutuista näyttävät, että näin ei ole. Välillä maallikon on vaikea hahmottaa, miksi jostakin tapauksesta on nostettu syyte ja toisesta ei. Syytteen nostamisen raja on kuitenkin vedetty ratkaisujen perusteella korkealle.

Tässä jutussa pääset punnitsemaan oikeustajuasi 10 todellisen rikosjutun kohdalla. Suuri osa niistä on aiemmin julkaisemattomia ratkaisuja, joista syytettä ei ole nostettu. Mukana on kuitenkin myös käräjäoikeudessa sakkotuomioon johtaneita juttuja.

Kävin viimein nuo esimerkkitapaukset läpi, ja toisin kuin toimittaja antaa ymmärtää, nehän vain alleviivaavat sitä, miten rajusti syyttämisen ja tuomitsemisen kynnystä siirrellään sananvapausrikoksissa. Kuten toimittaja toteaa, "maallikon on vaikea hahmottaa, miksi jostakin tapauksesta on nostettu syyte ja toisesta ei", eikä kyse ole vain maallikoista, vaan myös asiantuntijoiden ja jopa tuomareiden (esim. Hirvisaaren tapaus) on mahdoton perustella johdonmukaisesti, miksi syytteet ja tuomiot vaihtelevat niin rajusti tapauksesta toiseen (e: ja oikeusasteiden välillä).

Se, että joku saa sanoa rajusti, ei tietenkään ole osoitus laajasta sananvapaudesta vaan mielivallasta, kun joku toinen ei saa sanoa. Kun toimittaja toteaa, että "epäselvissä tapauksissa asia on ratkaistu epäillyn eduksi, kuten oikeusvaltiossa pitäisikin", esimerkit ja monet julkisuutta saaneet oikeudenkäynnit nimenomaan osoittavat, että epäselvissä tapauksissa asiaa ei ole ratkaistu epäillyn eduksi, mikä taas kyseenalaistaa yhdenvertaisuuden ja oikeusvaltion.

Muutenkin toimittajan väite siitä, että "syytteen nostamisen raja on (..) vedetty [Suomessa] (..) korkealle", ei kestä päivänvaloa, sillä Suomessa on viime vuosina nostettu syytteitä ja annettu rangaistuksia sanomisista, jotka pitkälti samanlaisten sananvapauslakien ja samojen kansainvälisten sopimusten alaisissa länsimaissa kuuluvat sananvapauteen. Suomen sananvapaustuomioita onkin oikeudenkäynneissä perusteltu Turkissa annetuilla sananvapaustuomioilla.

Lainaus käyttäjältä: Yle
Joukossa oli kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa ja kolme entistä tai nykyistä paikallispoliitikkoa. Lisäksi mukana oli ihmisiä, joilla oli yhteyksiä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Toiviaisen mukaan poliitikoille ja poliittisesti aktiivisille ihmisille ei nosteta syytteitä sen herkemmin kuin muillekaan.

Tässä jutussa viitatut tuomiot ovat tulleet poliitikoille muista kuin varsinaiseen päätöksentekoon liittyvistä kirjoituksista.

Kenelle tahansa nettikeskusteluja kauemmin seuranneelle on ilmeistä, että Toiviainen valehtelee. Joko niin tai sitten Toiviaisella ei ole minkäänlaista käsitystä nettikeskustelujen todellisuudesta, kun kiihottamistuomioita on kuitenkin jaeltu pääosin juuri PS-poliitikoille. Joka tapauksessa hän on sokeudessaan täysin väärässä asemassa ja siksi vaara ei vain sananvapaudelle vaan myös poliittiselle järjestelmälle.
« Viimeksi muokattu: 19.02.2020, 12:12:21 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 430
 • Liked: 25812
[ylen toimittelija:] Suomen lain mukaan et saa levittää yleisön keskuuteen sellaista viestiä, joka uhkaa, solvaa tai panettelee jotakin ihmisryhmää esimerkiksi ihonvärin, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tällä lailla on kielletty kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

On se kumma, kun valtiollisen tiedotusvälineen toimittajalta ei onnistu edes lyhyen lakipykälän referoiminen oikein. Tässä ko. kohta Finlexistä.

Lainaus
Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Jo tiedon tai mielipiteen julkituominen on tuon mukaan kiihottamista, jos joku subjektiivisesti katsoo sen olevan panetteleva. Mikä tahansa tieto voi olla tällaista (esim. kaikilla x on y, kaikki x:t on y jne.). Lisäksi panettelevuus päätetään poliittisin perustein. Ainoastaan suosikkiryhmiä voi panetella. Muita voi solvata vaikka natseiksi, eikä valtakunnansyyttäjä siitä kiihotu. Kontrasti on räikeä.

Lisäksi pykälään on vielä sotkettu yhteen uhkaaminen, tiedon levittäminen, mielipide ja panettelu. Uhkaaminen on aina vakava asia on kohteena mikä tahansa. Tiedon levittäminen taas on osa tiedettä ja demokratiaan kuuluvaa sananvapautta, vaikka se olisi jonkun subjektiivisen mielipiteen mukaan panetteleva. Ei tuollaista kansalaisten oikeusturvan vaarantavaa lakia voi/saa olla, koska kansalaisoikeudet, demokratia, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Ei tuollainen himmeli voi toimia muuten kuin mielivallan välineenä.   

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 480
 • Liked: 11502
 • Puhekin on teko
Yle yrittää todistella valikoimillaan oikeustapauksilla, kuinka sananvapaus on Suomessa ihan hyvällä tasolla ja uudet rajoitteetkaan eivät olisi pahaksi. Uutisessa myönnetään silti se tosiasia, että maallikon on lähes mahdotonta ennustaa etukäteen, mistä tulee syyte tai tuomio ja mistä ei. Tämä on poliittisesti erittäin käyttökelpoinen tilanne, jo pelkkä esitutkinnan ja syytteen uhka riittää vaientamaan yhteiskunnallista keskustelua ja vääriä mielipiteitä. Kuten eräs syyttäjä lopuksi rivien välistä sanoo, maahanmuuttokriittiset mielipiteet ovat vääriä, mutta paremmat ihmiset voivat suvaita niitä toistaiseksi.
...
Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on annettu käräjäoikeuksissa viimeisen neljän vuoden aikana 73 langettavaa tuomiota eli käytännössä sakkoja, parisenkymmentä vuodessa. Mitä tällä on saavutettu ja mitkä ovat yhteiskunnalliset hyödyt? Vain väkivallalla uhkaamisen tulisi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan ja nyt olisi korkea aika lopettaa tämä täysin tulkinnanvarainen sirkus.

Ylen juttu vain alleviivaa miten mielivaltaisesti vihapuhetuomioita jaellaan. Kaikki riippuu lähinnä siitä, että nostaako Raija Toiviainen syytteen vai ei. Jos nostaa niin tulee automaattisesti tuomio, mutta joissain selvissä tapauksissa ei ole viitsinyt nostaa syytettä. Oikeuslaitos on lähinnä kumileimasin Toiviaisen päätöksille.

Ainoa syy miksi "tulee vähemmän syytteitä ja tuomioita" nykyisin kuin pari vuotta sitten johtuu siitä, että vihapuhepoliisi on kaikessa hiljaisuudessa ajettu osittain alas.

Syyttäjälle tulleet kiihottamisrikokset 2016-2019
https://images.cdn.yle.fi/image/upload//w_1199,h_909,f_auto,fl_lossy,q_auto:eco/13-3-11152403.png

Tämä on saattanut johtua poliisin omista hölmöilystä. Vihapuhepoliisin johtajat hävisivät yksi toisensa jälkeen.

Marko "Fobba" Fors jäi kiinni kun poliisien someryhmässä jaettiin normaalia puhetta eli vihapuheeksi tulkittavaa materiaalia poliisien tekemänä.

Vihreiden Teemu "dildopoliisi" Hokkanen jäi kiinni dildostaan.

Pekka Hätönen jäi kiinni vihreiden puolueeseen kuulumisesta.

Nykyisin ei ole enää virallista vihapuhepoliisin kyttäysyksikköä, joten tuomioitakin tulee vähemmän.
« Viimeksi muokattu: 19.02.2020, 21:35:01 kirjoittanut nollatoleranssi »

zupi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 170
 • Liked: 866
Lainaus käyttäjältä: nollatoleranssi

Nykyisin ei ole enää virallista vihapuhepoliisin kyttäysyksikköä, joten tuomioitakin tulee vähemmän.

Nooh, meidän uusi uljas hallitus laittaa asiat kyllä kuntoon tältä osin. Itse olisin tosin sitä mieltä, että "tiedolla vihaa vastaan" parempi nimi tuolle hankkeelle olisi "propagandalla, sananvapauden rajoittamisella ja mielivallalla kritiikkiä vastaan".

https://oikeusministerio.fi/hanke?tunnus=OM043:00/2019

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/4ed8f28c-4c7c-4677-8200-b1a3b8f684f6/7a9374c1-3ad9-47fa-b13c-1b67f4e4d623/ASETTAMISPAATOS_20191220145741.PDF

Lainaus
Tiedolla vihaa vastaan –hankkeen tavoitteena on viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn tehostaminen. Hankkeessa kehitetään viharikoksiin ja vihapuheeseen liittyvää tiedonkeruuta sekä paikallistason yhteistyötä sekä tuotetaan materiaalia viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn tueksi.

Lainaus
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan on kirjattu monia viharikoksiin ja vihapuheeseen liittyviä toimia, kuten poikkihallinnolliset toimenpiteet järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen puuttumiseksi, syrjintä- ja viharikostilanteen seurannan edistäminen sekä rasismin ja syrjinnän vastaisen toimintaohjelman laatiminen.

Lainaus
Toimintakokonaisuus 3: Viharikosten seurannan kehittäminen
Toimintakokonaisuuden tavoitteena on pilotoida viharikosten seurantaa
syyttäjänlaitoksessa sekä tuomioistuimissa. Lisäksi kehitetään indikaattoreita
viharikosten seurantaan. Paikallisille ja kansallisille viranomaisille kehitetään
indikaattorityökalu.
Lisäksi tavoitteena on testata verkossa tapahtuvan vihapuheen
kohdennetun seurannan uusia välineitä
sekä käyttää näitä tietoja politiikkatoimien
suunnittelussa ja poliisin ennalta estävässä työssä.

Toiminnot:
• Tutkimus viharikosten etenemisestä syyttäjälle ja tuomioistuimiin
• Viharikosindikaattoreiden kehittäminen ja opas
Verkkovihan etsimiseen suunniteltu työkalu (webcrawler) ja tiedon
hyödyntäminen poliisin työssä

hamppari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 765
 • Liked: 1867
 • Olisipa alkuräjähdys ollut suutari
Lainaus
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan on kirjattu monia viharikoksiin ja vihapuheeseen liittyviä toimia, kuten poikkihallinnolliset toimenpiteet järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen puuttumiseksi

Jos jonkun höttöpään fb-kirjoitukseen kommentoi ja osoittaa kirjoituksen täydeksi pskaksi, on se häirintää. Jos Hjallis tai joku muu ps-edustaja arvostelee höttöpään kirjoitusta omalla fb-tilillään, on se maalittamista. Mitä on tämä 'uhkailu', se on jäänyt epäselväksi. Pääasia, että Sanna puuttuu asiaan ja määrittää sananvapaustilannetta Suomessa; jos on erimieltä kuin suvakit, niin pitäköön mölyt mahassaan. Tai oikeudessa tavataan. HAH. Siinähän se 'uhkauksen' määritelmäkin tuli.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 318
 • Liked: 72979
Yle: Tutkija: Some-raivo on uusi väkivallan muoto – Milloin ihmiset unohtivat, miten toisia kohtaan käyttäydytään? 20.2.2020

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Vastakkainasettelu ja äärikärjistyneeksi äitynyt keskustelu ovat turvallisuusuhkia. Koko Suomen ylin johto tasavallan presidenttiä myöten on ilmaissut huolensa ilmapiirin ja puhekulttuurimme kiristymisestä.

Poikkeuksellisia rähinöitä on syttynyt verkossa ja eduskunnassa. Kielenkäyttö on poikinut rikosilmoituksia ja kanteluita. Valtakunnansyyttäjä pyytää parhaillaan lupaa syyteharkintaan kansanedustajan puheista.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa, ettei rasismille, vastakkainasettelulle ja nimittelylle saa antaa jalansijaa.

Myös puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja eduskunnan entiset puhemiehet ovat kertoneet huolensa törkykeskusteluista.

Populismi ei ole syypää kaikkeen, mutta se on tuonut tullessaan myös höllemmän keskustelukulttuurin, jopa flirttailun ääriryhmien kanssa. Kun keskustelu äityy vainoksi, ihmisten suut sulkeutuvat.

Moni tähänkin juttuun haastateltavaksi pyydetty pelkää ja kieltäytyi. Vaarana on joutua sosiaalisessa mediassa masinoidun häirikköviestivyöryn kohteeksi.

Tuskin kukaan on joutunut Suomessa suuremman masinoidun vainon kohteeksi kuin Olli Immonen. Siihen osallistui myös Yle. Immonen onkin ollut aika hiljainen poika sen myllytyksen jälkeen.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko sanoo, että päivä päivältä kärjekkäämmäksi käyvä puhe on yksi väkivallan muoto.

Väkivalta on löytänyt uusia foorumeita sosiaalisen median kautta. Some tekee mahdolliseksi poliittiseen väkivaltaan kuuluvan viholliskuvan rakentamisen ja sen helpon levittämisen.

Puhe ei ole väkivallan muoto, paitsi jos on kyse väkivallalla uhkaamisesta.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Myös terrorismin tutkija Leena Malkki sanoi hiljattain Kouvolan Sanomien haastattelussa, että Suomessa on kehittymässä väkivallan mahdollistava ilmapiiri.

Malkki sanoo, että ihmisten jaottelu eriarvoisesti "meihin ja muihin" on puhetta, jonka takana on halu oikeuttaa poliittinen väkivalta.

"Ei niin, että menkää ja tappakaa, vaan esimerkiksi niin, että joku tietty ihminen ansaitsisi tulla raiskatuksi tai niin, että ennen tietynlaiset ihmiset vietiin saunan taakse", Malkki sanoo lehdessä.

Malkin esimerkit eivät edusta yleistä ilmapiiriä vaan tuollaisia esimerkkejä täytyy erikseen kaivaa netistä. Malkki ei perustele, mitä kautta ihmisten jaottelu eriarvoisesti meihin ja muihin (esim. Suomen kansalaiset ja muut) perustuisi haluun oikeuttaa poliittinen väkivalta. Väite on tuollaisena lähinnä hölmö.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Teemu Tammikko on tutkinut erityisesti vihan ja väkivallan suhdetta Suomessa. Hänen mukaansa vihan avulla on tarkoitus vaikuttaa ihmisten poliittiseen käyttäytymiseen ja laajemmin koko yhteiskunnalliseen ilmapiiriin.

Se on poliittista väkivaltaa, vaikkei fyysistä väkivaltaa käytetäkään. Niin sanotuissa maalituskampanjoissa useampi ihminen hyökkää vihaisilla tai uhkaavilla kommenteilla. Halutaan viestiä samalla muille: jos kommentoitte samalla tavalla, myös te joudutte kohteeksi.

Ketkä haluavat vaikuttaa? Vihaisten kommenttien ryöppyjä näkyy ympäri nettiä aiheesta kuin aiheesta. Ns. silakat kutsuvat harrastamiaan joukkohyökkäyksiä "parveiluksi", mutta en näe senkään taustalla kovin pitkälle vietyä vaikuttamisen pyrkimystä.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Some-raivon seuraukset ovat vakavia. Verkkoväkivallan uhrit kärsivät usein pelkotiloista, ahdistuksesta, itseluottamuksen heikentymisestä, paniikkikohtauksista ja uniongelmista.

"Verkkoväkivalta" on poliittisiin tarkoituksiin luotua uuskieltä ja käsitteenä yhtä typerä ja keinotekoinen kuin vaikka "ikärasismi".

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
MV-julkaisun oikeudenkäynnissä yksi asianomistaja on kouvolalainen nainen, joka joutui julkaisun maalitauluksi sen jälkeen, kun paikallislehti julkaisi hänestä kuvan maahanmuuttajien tilaisuudessa. Naiseen kohdistui vihaviestikampanja, joka vaaransi muun muassa hänen terveytensä ja työpaikkansa.

Oikeudenkäynnissä ilmeni, että naisen kokema "vihaviestikampanja" alkoi heti paikallislehden julkaistua jutun, ei MV-lehden myöhempien artikkelien vuoksi. Toisin sanoen ei ollut mitään kampanjaa vaan toisistaan riippumattomia lehtijutusta suuttuneita ihmisiä.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Tutkija Teemu Tammikkoa on kiinnostanut sosiaalinen media nimenomaan harkitun vallankäytön aseena. Toiminta, jossa ohjatulla hyökkäyksellä nakerretaan yhteiskunnan peruspilareita, instituutioita ja valtioita.

Hyökkäykset kohdistuvat varsinkin mediaan. Nähdään, että media on vallankäytön väline. Väitetään myös, että oikeus, syyttäjälaitos ja poliisi ovat politisoituneet.

Tammikko antaa ymmärtää, että sosiaalinen media on vallankäytön väline, jopa "ase", mutta valtamedia ei ole, ja valtamedian kritisointi on "ohjattua hyökkäämistä" ja "yhteiskunnan peruspilarin nakertamista". Melkoista ajatusakrobatiaa, josta olisi kiinnostavaa kuulla lisää.

Oikeuden, syyttäjälaitoksen ja poliisin politisoitumisessa ei ole mitään epäselvää, kun katsoo vaikka Illmanin, Toiviaisen ja Taposen toimintaa tai Halla-ahon ja PVL:n oikeudenkäyntejä. Hassua kyllä, juuri ne, joiden mielestä politisoituminen on tervetullut asia, kuitenkin kiistävät niin tapahtuneen.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Aggressiivisen verkkovaikuttamisen yleistyminen viittaa tutkija Teemu Tammikon mukaan myös järjestäytyneeseen vihaviestien tehtailuun.

Hän arvioi monien valtioiden olevan tässä tehtailussa mukana. Propagandaa pusketaan ainakin Venäjältä.

Näin on väitetty jo ainakin kymmenen vuotta. Riippuu tietenkin siitä, miten nuo määrittelee, mutta Venäjä tai mikään muukaan järjestäytynyt taho ei näy suomalaisessa nettikeskustelussa juuri mitenkään eikä myöskään vaikuta siihen, millaista se on.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Euroopassa on tahoja, jotka koettavat nakertaa Euroopan järjestelmää itsessään. Venäjän tiedustelupalvelu on ylläpitänyt erilaisia keinoja, joilla pyritään vaikuttamaan sosiaalisessa mediassa. On esimerkiksi valetilejä, joilla pyritään luomaan mielikuvaa, että jotakin asiaa tukee laaja joukko.

Samaa metodia käyttävät monet ääriliikkeet. Päämäärä on luoda epävarmuutta yhteiskuntaan ja epäluottamusta “hallitsevaa eliittiä” kohtaan.

Linkin Yle-jutussa "Euroopan järjestelmän nakertamiseksi" määritellään muun muassa se, että "pyritään tuomaan vaalikeskusteluun joitakin hajottavia teemoja" kuten "hallitsematon maahanmuutto" ja näin "vähentää ihmisten luottamusta viranomaisiin ja yhteiskunnan toimivuutta". Toisin sanoen vaetun maahanmuuttoteeman esiin nostaminen onkin kätevästi lähes maanpetturuutta. Ei siis esimerkiksi saa puhua hallitsemattomasta maahanmuutosta hallitsemattomana maahanmuuttona, koska se "vähentää ihmisten luottamusta viranomaisiin". Tuon linkin jutun on muuten tehnyt sama toimittaja Merja Niilola.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Hyökkääjät vetoavat sananvapauteen ja oikeuteen esittää poliittista kritiikkiä. Mutta keinovalikoimaan kuuluvat myös valheet, huhujen levittäminen ja vääristely.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, ettei esimerkiksi rasistisilla ilmauksilla ei ole sananvapauden suojaa.

En tiedä, mihin EIT:n linjaukseen toimittaja on tuossa viittaavinaan, mutta EIT ei määrittele sananvapauden rajoja Suomessa. EIT voi antaa hyväksyntänsä sananvapauden rajoituksille (ja helposti antaakin, kun hyväksyy mm. turkkilaisen sananvapauskäsityksen), mutta yhtä lailla EIT voi antaa hyväksyntänsä mahdollisimman laajalle sananvapaudelle. EIT ei tule kieltämään tai sanelemaan, mitä saa sanoa.

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Professori Päivi Korpisaari sanoo, että sanavapauteen vetoamalla ei voi talloa toisen ihmisen perusoikeuksia.

– Sananvapautta ei voi käyttää toisen ihmisen ihmisarvon riistämiseen. Välillä joudutaan kuitenkin tekemään vaikeita ratkaisuja. Esimerkiksi silloin kun sananvapaus ja ihmisen kunnian suoja ovat jännitteisiä toisiinsa nähden. On pohdittava rajaa, milloin poliittinen kritiikki on oikeutettua ja milloin puolestaan rangaistavaa?

Sananvapauden pitäisi olla voimassa siihen pisteeseen asti, kunnes on näyttöä siitä, että sananvapauden käyttäminen todella rajoittaa toisen ihmisen perusoikeuksia. Klassisen esimerkin mukaan on rangaistavaa huutaa "Tuli on irti!" täpötäydessä elokuvateatterissa, mutta viime aikojen suomalaisia sananvapaustuomioita ei voi perustella muiden ihmisten perusoikeuksien rajoittumisella, eikä sitä ole edes yritetty tehdä.

Suomalaisten sananvapauden rajoitusten puolustaminen toisten ihmisten perusoikeuksiin vetoamalla on sikälikin arveluttavaa, että saman periaatteen pitäisi päteä myös niissä monissa maissa, joissa on Suomea laajempi sananvapaus. Rikkooko laajempi sananvapaus siis muissa maissa perusoikeuksia vai määritelläänkö perusoikeudet siellä ratkaisevasti toisin?

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Somen myrkylliset ääripuheet pyörivät pääasiassa maahanmuuton, rasismiin liittyvien teemojen ja terrorismin ympärillä.

Sosiaalisen median kova retoriikka ja sanasto on soluttautunut ääriryhmien some-kielestä osin jopa vallan kammareihin ja joskus myös median käyttöön.

Alunperin esimerkiksi "suvakki" ja termi "vihervasemmisto’"olivat äärioikeiston käyttämiä haukkumasanoja. Nyt esimerkiksi vihervasemmisto-termi kelpaa mediallekin. Jotkut kansanedustajat ovat kutsuneet maahanmuuttajia "matuiksi" eli äärioikeistoa lainaten maahantunkeutujiksi.

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi "vihervasemmisto" olisi sen kummempi haukkumasana kuin "punavihreä", jota ei koeta haukkumasanaksi.

"Matu" tarkoittaa myös "maahantulijaa". Jotkut ovat loukkaantuneet myös sanasta "mamu", vaikka se on vanha laina mokutusmateriaalista, jossa sitä käytettiin lyhenteenä "maahanmuuttajasta".

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Ääriryhmien raivon maaliksi joutuminen voi olla jopa aivan konkreettistakin. Viime kesänä äärioikeiston ja kansallismielisten liittouma julkaisi sosiaalisessa mediassa uhkaavaksi koettuja kuvia, joissa poliitikkojen osin peitettyjä kasvokuvia käytettiin ilmakivääri- ja jousiammuntamaaleina.

Teemu Tammikko sanoo, että aina on olemassa myös riski siitä, että uhkaavista sanoista joku siirtyy tekoihin.

– Ei tarvitse kovin kauas historiaan sukeltaa, kun näkee jostakin ryhmästä rakennettavan uhkakuvia. Silloin on olemassa vaara, että jotkut uskovat, etteivät pelkät sanat riitä, vaan reagoivat myös fyysisin teoin.

Pikku punahilkat ovat siirtyneet uhkaavista sanoista tekoihin satojen murhattujen eurooppalaisten kanssa. Suomenkin vastaanottokeskuksissa lienee vuosittain satoja tappeluita ja pahoinpitelyjä eri islam-leirien välillä, mutta niistä vain ei puhuta uskonnollisena väkivaltana vaan "nahisteluna".

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle
Tammikon mukaan esimerkiksi silloin kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin on katsottu puheissaan lietsoneen vihaa, ovat väkivallanteot lisääntyneet.

En löytänyt Googlella kirjoituksia tällaisesta yhteydestä, mutta oletetaan huvin vuoksi, että jonkinlainen tilastollinen yhteys on olemassa. Onko sillä mitään merkitystä suhteessa muuhun kuten esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan valinnoilla aiheutettuun väkivaltaan, jota ei koskaan nosteta esiin? Tuskin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Viimeinen suomalainen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 271
 • Liked: 6902
 • "Yhdessä eteenpäin"
Roopella hyvä analyysi! Ylen toimittelija olisi voinut kysyä mm. seuraavilta henkilöiltä, miltä on tuntunut olla (etenkin valtiollisen)  median  pitkään jatkuneen loanheiton ja "maalituksen" kohteena: Jussi Halla-aho, Teuvo Hakkarainen, Laura Huhtasaari, Juho Eerola, Juha Mäenpää, Olli Immonen...

Ai unohtui kysyä? :facepalm:
Viimeinen maastalähtijä sammuttaa valot.

zupi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 170
 • Liked: 866
Yle: Tutkija: Some-raivo on uusi väkivallan muoto – Milloin ihmiset unohtivat, miten toisia kohtaan käyttäydytään? 20.2.2020

Lainaus käyttäjältä: Merja Niilola, Yle

– Ei tarvitse kovin kauas historiaan sukeltaa, kun näkee jostakin ryhmästä rakennettavan uhkakuvia. Silloin on olemassa vaara, että jotkut uskovat, etteivät pelkät sanat riitä, vaan reagoivat myös fyysisin teoin.


Nimenomaan! Minua ainakin alkaa jo vähän pelottaa, minkälaisiin tekoihin maahanmuuttoa kritisoivia ihmisiä kohtaan tällaiset artikkelit ajavat terrorismiin taipuvaisen äärivasemmistoston.

N. O. Hääppönen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 029
 • Liked: 3220
Tässä on oikeaa otetta Halla-aholta:
Lainaus
Toiviaisen mukaan syyttämislupaa täytyy pyytää siinäkin tapauksessa, että valtakunnansyyttäjä tekisi syyttämättäjättämispäätöksen.

– Tämä on minun tulkintani, mutta tietysti tämä on valtiosääntöoikeudellinen asia ja on muita asiantuntijoita myös, jotka pohtivat tätä asiaa, Toiviainen sanoi.

– Itse olen tulkinnut, että sekä siinä tilanteessa, jos mahdollisesti syyte nousisi kuin myös siinä tilanteessa, jos mahdollisesti tulisin jättämään syyttämättä, niin tarvitsen syyttämisluvan eduskunnasta.

Rikos kyllä keksitään, kun syyllinen tiedetään:
Lainaus
Toiviainen sanoi, ettei hän voi kommentoida, mikä Mäenpään puheenvuorossa ylitti kynnyksen, että valtakunnansyyttäjä näki tarpeelliseksi pyytää syyttämislupaa, koska asian käsittely on kesken eduskunnassa.
https://www.verkkouutiset.fi/valtakunnansyyttaja-tarvitsen-eduskunnalta-luvan-myos-syyttamatta-jattamiseen/
”Joka hallitsee menneisyyttä, hallitsee tulevaisuutta,
joka hallitsee nykyisyyttä, hallitsee menneisyyttä”.

George Orwell

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 318
 • Liked: 72979
Lainaus
Pääkirjoitus: Tapaus Mäenpää – Vieraslajipuhe oli sopimatonta, mutta marssijärjestys on väärä

Rikos- ja prosessioikeuden professorikin ihmettelee, miksi valtakunnansyyttäjä pyysi eduskunnan lupaa ennen omaa arviotaan syytekynnyksestä, kirjoittaa IL:n politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki.

Torstaina eduskunnan perustuslakivaliokunta käsitteli valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen pyyntöä saada eduskunnalta suostumus asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toiviainen on tosin todennut, että vaikka eduskunta antaisi suostumuksen syytteen nostoon, se ei vielä tarkoita sitä, että hän asettaisi Mäenpään syytteeseen.

Iltalehden haastattelema rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää valtakunnansyyttäjän marssijärjestystä ongelmallisena. Tolvanen ihmettelee, että Toiviainen pyysi eduskunnan suostumusta jo ennen kuin hän itse on arvioinut, ylittyykö Mäenpään tapauksessa syytekynnys. Tolvasen mukaan asetelma on eduskunnan näkökulmasta hankala.

Kansanedustajan koskemattomuudesta säädetään perustuslaissa. Sen mukaan ”kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut”.

[...]

Perustuslaki ei kerro edellytyksiä sille, millaisissa tapauksissa eduskunnan tulisi suostua siihen, että kansanedustajaa voidaan syyttää. Perustuslain muotoilusta ja päätöksen vaatimasta viiden kuudesosan enemmistövaatimuksestakin voidaan päätellä, että kansanedustajan koskemattomuutta ei tule poistaa kuin vahvoin perustein.

On juuri niin kuin Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi viime viikolla Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa kolumnissaan: kansanedustajalla on oltava laaja vapaus arvostella tehtyä politiikkaa.

– Demokratiassa ei ole syytä suhtautua kevyesti syyttäjänviranomaisen pyrkimyksiin rajoittaa poliittista keskustelua. Jos tämä nyt hyväksytään Mäenpään osalta, voidaan se jatkossa tehdä myös toisenlaisten mielipiteiden kohdalla. Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle, ja juuri siksi eduskunnalla on valta estää edustajia joutumasta valtiopäivätoimistaan syytetyiksi, Jokisipilä kirjoitti.

[...]

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Mäenpään puhe oli sopimatonta ja loukkaavaa. Tähän voi yhtyä. Mutta kiihottamista – sen suhteen professorillakin on varauksensa. Tapaus ei ole millään muotoa selvä, siksi asiassa mennäänkin nyt pylly edellä puuhun.

Eduskunnan tehtävä miettiä Mäenpään koskemattomuutta olisi huomattavasti selvempi, jos valtakunnansyyttäjä olisi jo tehnyt oman arvionsa syytekynnyksen ylittymisestä. Nyt valtakunnansyyttäjä on asettanut eduskunnan vaikeaan rakoon.

Jos eduskunta päättäisikin poistaa Mäenpään koskemattomuuden, mutta sitten ei syytettä tulisikaan, miltä se näyttäisi kansanedustuslaitoksen kannalta? Sen tehtävä on turvata kansanedustajien sananvapaus, vaikka välillä pahaa tekisikin, ellei sitten lain rikkominen ole itsestäänselvyys. Puheistaan eduskunnassa kansanedustajat ovat joka tapauksessa tuomiolla neljän vuoden välein vaaleissa.
Iltalehti 21.2.2020
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset