Rasistisen väkivallan uhka Suomessa
Poliisi näkee Oulun Valkeassa tapahtuneissa puukotuksissa viitteitä rasismista ja viharikoksista. Kuinka laaja ongelma ja uhka rasistinen väkivalta on Suomessa? Studiossa aiheesta keskustelevat tutkimusprofessori Anu Castaneda Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja yliopistotutkija Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.
Yle Areena 20.6.2024
Melkoinen rimanalitus, mutta näihin saa nyt tottua.
Toimittaja Sanna Savikko
"Suojelupoliisi on vuosia varoitellut äärioikeistolaisen terrorismin uhasta, ja ne uhat näyttävät käyneen toteen, ainakin tässä ensimmäisessä puukotustapauksessa epäillyllä tiedetään olevan äärioikeiston ääriliiketaustaa."
Jopas. Viranomaiset tai mikään muukaan vakavasti otettava taho ei ole väittänyt tai edes vihjannut kumpaakaan puukotusta
äärioikeistolaiseksi terrorismiksi, mutta Yle tietää aina paremmin. Se sama Yle, joka piti uutisoinnissaan pitkään kiinni "Turun puukkoiskusta", eikä suostunut myöntämään sitä terrori-iskuksi, vaikka asiasta ei ollut parin päivän jälkeen enää mitään epäselvyyttä.
Anu Castaneda
Se, että yhteiskunnallinen puhe on viime aikoina koventunut, sillä on varmasti seurauksia siihen, että ikään kuin sanoista muuttuu tekoja.
Jos tämä on varmaa, niin on varmaan helppo osoittaa, että näin on tapahtunut? Ei mitään perusteluja heiton tueksi.
Toimittaja Sanna Savikko
"Viime syksynä Päijät-Hämeessä annetussa terrorismirikostuomiossa kolmen tuomion saaneen miehen tekemiset liitettiin äärioikeistoon. He saivat tuomionsa, kun olivat valmistelleet silloisen pääministerin Sanna Marinin ampumista."
Eihän näiden valehtelulla ole mitään rajaa. Kukaan ei ole saanut tuomiota pääministeri Marinin ampumisen valmistelusta, eikä ketään ole edes syytetty sellaisesta.
Niko Pyrhönen
"Me puhutaan joka tapauksessa pienistä mobilisaatioista, mutta näiden joukossa äärioikeistoryhmittymät on ehdottomasti suurimpia poliittista väkivaltaa valmiita tekemään olevia."
No, ei tosiaankaan ole, kuten vaikkapa 612-kulkueen etenemisen väkivaltaiset estämiset ja vasemmistoaktivistien poliittista väkivaltaa tukevat viestit (Misha Dellinger jne.) osoittavat. Äärioikeistoaktivistit lasketaan Suomessa ehkä kymmenissä, mutta poliittista väkivaltaa tukevat vasemmistoaktivistit vähintään sadoissa ja islamistit tuhansissa.
Niko Pyrhönen
"Kysymys on siitä, että ääriajattelijat löytää yhä useammin ja useammin tukea, jonkinlaista tukea, vähintäänkin hiljaista hyväksyntää parlamentaarisen poliittisen kentän oikealta laidalta."
Missä on parlamentaarisen poliittisen kentän
oikean laidan minkäänlainen tuki, edes hiljainen hyväksyntä,
poliittiselle väkivallalle kuten PVL:n teoille? Sellaista ei ole. Vasemmalta sitä kyllä löytyy (Antifa-fanitus vuodesta toiseen).
Toimittaja Sanna Savikko
Sosiaalisessa mediassa näitä Oulun tapauksia on eräällä tavalla vähätelty kutsumalla niitä yksittäistapauksiksi tai nyt kaksittaistapauksiksi. Lisäksi niitä on yritetty ehkä liudentaa sanomalla, että on myös ääri-islamistista terrorismia, joka on uhka, ja vasemmistossakin löytyy radikalisoituneita ihmisiä.
Mikä noissa faktoissa on vähättelyä? Totta kai on kyse yksittäistapauksista, eikä esimerkiksi ääriryhmien ja laajojen verkostojen kampanjoista kuten suurissa islamistisissa terrori-iskuissa muutama vuosi sitten tai vaikkapa 612-kulkueiden sabotoinnin mobilisoinnissa.
Jos ja kun puhutaan äärioikeistolaisen terrorismin tai väkivallan uhasta, totta kai on syytä suhteuttaa se muihin uhkiin ja etenkin muiden ryhmien uhkiin, jotka ovat Euroopassa moninkertaisesti tilastollisesti suuremmat. Supo on seurannut muutaman vuoden ajan ehkä noin kymmentä äärioikeistolaista kohdetta, mutta seurattavia muslimikohteita on satoja, ja Suomeen on palannut kymmeniä ulkomailla tappaneita terroristiryhmän jäseniä.
Niko Pyrhönen
"Kyllä tämä on mun mielestä aika lailla yksittäistapauksen vastakohta, että olisiko seuraavan iskun jälkeen sitten kolmittaistapaus vai miksi sitä kutsuttaisiin. Mun mielestä tuollaiselle vähättelevälle puheenvuorolle ei ole mitään aihetta. Ja tietysti tällainen whataboutismi, että tarjotaan sitten muita väkivaltaisia aiheita. Silloinkin jos näiden ihmisten harjoittama väkivalta olisi todellista, niin silloinkin olisi mun mielestä tärkeätä käsitellä yksi tapaus kerrallaan.
Ottaapa koville. Toisen tapauksen voi arvella liittyneen jollain tasolla ensimmäiseen, mutta ne eivät olleet esimerkiksi osa jonkin taustaryhmän kampanjaa.
Ei ole whataboutismia muistuttaa "äärioikeiston uhalla" pelottelevia, että jos uhkia ryhdytään vertaamaan
konkreettisilla mittareilla eikä vain otsikoiden suuruudella, niin äärioikeisto jää edelleen muiden ryhmien uhkan taakse.
Vähättelystä puheenollen, yrittääkö Pyrhönen tuossa tosiaan kyseenalaistaa, että vasemmiston ja islamistien väkivalta ei muka olisi todellista? Ja että heidän väkivaltaansa nimenomaan
ei saisi käsitellä kuin yksittäistapauksina yksi kerrallaan?
Lopussa Pyrhönen esitti asiantuntijan auktoriteetilla, että merkittävin taustatekijä Oulun puukotusten taustalla on poliitikkojen puheet, jotka "valtavirtaistavat ja motivoivat" puukotusten kaltaista toimintaa (!).
Niko Pyrhönen
"Se ei periaatteessa riitä, että iskut tuomitaan, vaan sitten pitää tuomita senkaltainen puhe, joka näihin iskuihin motivoi."
Tällaisena puukotuksia "motivoineena" puheena Pyrhönen esitti "vieraslaji"-sanan käytön, millä viittasi perussuomalaisiin. Mitäpä tätäkään turhaan perustelemaan. Tietäjä tietää.
Toimittaja Sanna Savikko
"Mitä poliitikkojen pitäisi tehdä rasistisen väkivallan ehkäisemiseksi? Mitä pitäisi päättää?"
Niko Pyrhönen
"Pitäisi päättää, että esimerkiksi julkisissa puheenvuoroissa, joissa edustetaan omaa puoluetta, ajetaan jotain omaa poliittista agendaa tai näin, niin siellä tuollainen terminologia ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää. Että vieraslaji-puheet, loiseläjä-puheet, niistä ensin varoitus ja sitten pihalle. Tää on mun näkemys. Ei kuulu ollenkaan politiikkaan!"
Vai niin. Mitenkähän Pyrhönen ratkaisisi maahanmuuttajaväkivallan tai islamistisen terrorismin?
Helsingin Sanomat: Alaikäisiä värvätään nyt äärioikeistoon – Terrorismitutkija ei yllättynyt Oulun iskuista 23.6.2024
Ketkä värvää keitä ja missä? Liittyykö tämä jotenkin Suomeen? Kummankaan Oulun puukotuksen taustalla ei ole äärioikeistoryhmää.
”TORSTAIN tapaus on tyypillinen väkivallanteko, jota äärioikeistolta voisi tällä hetkellä olettaakin.”
Näin terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta kuvailee ensimmäistä Valkeassa tapahtunutta puukotusta. Vaikka suunnitelmallinen äärioikeistoväkivalta on edelleen harvinaista, joitakin tyypillisiä piirteitä voi hahmottaa.
Hänen mukaansa äärioikeiston väkivallanteot kohdistuvat yleensä ulkomaalaiseksi katsottuun väestöön ja tapahtuvat julkisella paikalla. Tekijä toimii usein yksin.
”Euroopassa eniten uhreja vaatineet iskut ovat olleet yksittäisten tekijöiden tekoja. Ei ole epätyypillistä, että aiemmin ryhmittymässä toiminut toimii nyt yksin.”
Euroopassa eniten uhreja vaatineet iskut ovat kylläkin olleet muslimiryhmien tekoja. Äärioikeistoon liitettävien pienempien iskujen kohdalla kyse on tosiaan ollut lähes aina yksittäisistä tekijöistä, ei jostain yhtenäisestä "äärioikeistosta", joka vetelisi langoista. Suomessa tilanne on vieläpä se, että Oulussa puukottanut Lämsä on vastannut yksinään noin puolesta äärioikeistoon julkisuudessa liitetystä väkivallasta, kun oli mukana myös Jyväskylän kirjastopuukotuksessa ja Dan Koivulaakson kaasuttamisessa.
ON KORKEA aika päästää irti ajatuksesta, että väkivallan pitäisi olla järjestäytynyttä ollakseen varteenotettavaa, Malkki toteaa.
Äärioikeiston väkivaltaisemmalla puolella ei välttämättä ole pyrkimystäkään perinteiseen organisoitumiseen, hän kertoo. Sen sijaan verkkoon luodaan yhteisöjä ja jaetaan materiaaleja ja skenaarioita siitä, millaista väkivaltaa voisi tehdä.
”Ajatellaan, että ihmiset toimivat omin päin omissa ympäristöissään.”
Tiistain iskun tekijä on vain 15-vuotias. Äärioikeiston toiminnassa onkin nykyään mukana yhä enemmän alaikäisiä, Malkki toteaa.
”Se vaikuttaa olevan jonkinlainen trendi, joka on tullut esiin tämän vuosikymmenen aikana.”
Toistaiseksi ei kylläkään ole nähty todisteita Malkin kuvaamasta väkivaltaverkostosta tapauksien taustalla, ei ainakaan suomalaisesta. Todennäköisesti ensimmäinen tapaus oli tunnetun väkivaltarikollisen jälleen yksi kilahtaminen ja toinen liittyi median massiiviseen uutisointiin ensimmäisestä ja rasisminäkökulman paisutteluun. 15-vuotiasta ei ole liitetty äärioikeiston toimintaan, ja Lämsäkin on syystä tai toisesta eronnut vuosia sitten aiemmasta ryhmästään.
Malkin mukaan vanhemmat radikaalimmat toimijat kannustavat nuoria lähtemään mukaan toimintaan. Nuorten rekrytoiminen on tavoite, koska uusi sukupolvi tarvitaan mukaan toiminnan jatkumiseksi, hän selittää. Nuoret pääsevät käsiksi radikaaliin äärioikeistolaiseen sisältöön verkossa.
Netistä löytää varmasti mitä tahansa haluaakin löytää, mutta jos Suomessa on tällaista toimintaa, se on marginaalista ja julkisuudessa näkymätöntä.
Suojelupoliisi on nostanut esiin kohonneen äärioikeistolaisen terrorismin uhan Suomessa. Myös Malkin mukaan vaikuttaa siltä, että suomalaisen äärioikeiston kynnys väkivallan käytölle on laskenut.
”Tähän on vaikuttanut se, että erityisesti 2020-luvulla Euroopassa on noussut akselerationistinen liikehdintä, jonka tavoite on rotusodan sytyttäminen ajamalla yhteiskunta kaaokseen.”
Ensinnäkin äärioikeistoon liitetty väkivalta on Suomessa harvinaista, ja PVL:n hiipumisen myötä ollut entistäkin harvinaisempaa. Mikä lie edellinen tapaus, jos nakkikiskarähinöintiä ei lasketa? Asema-aukion pahoinpitely vuonna 2016?
Kauhisteltu "akselerationistinen liikehdintä" on marginaalin marginaalia, jota en tiedä liitetyn yhteenkään äärioikeistolaiseen terrori-iskuun. Rotusotaa tuskin sytytetään tuhoamalla ulkomaalaisen postilaatikko.
MYÖS tietyt yhteiskunnalliset olosuhteet lisäävät poliittisen väkivallan mahdollisuutta, Malkki toteaa. Suomeen tällaisia olosuhteita on kehittynyt ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan, hän sanoo.
Esimerkiksi kokemukset syrjinnästä ja eriarvioisuudesta ovat lisääntyneet samalla, kun luottamus viranomaisiin ja poliittisen vaikuttamisen keinoihin ovat osin laskeneet.
En näe minkäänlaista yhteyttä, eikä Malkki selitä heittoaan.
Eriarvoisuus on vasemmistolainen vakioselitys kaikkeen, kun ei ymmärretä todellisia syitä tai halutaan välttää keskustelu niistä, ja sen selitysarvo on erityisen huono tässä yhteydessä.
Lisääntyneet ovat myös väkivaltaan sallivasti suhtautuvat keskustelut ja alakulttuurit, joihin liittyy olennaisesti oman viiteryhmän ulkopuolelle kuuluvien toiseuttaminen.
”Tämän tyyppiset ajatukset ovat saaneet epäsuoraa hyväksyntää ja nyökkäilyä myös aika vaikutusvaltaisilta ja salonkikelpoisilta tahoilta.”
Kuulostaa Ruotsin establishmentin ja Suomen vasemmistoliiton suhtautumiselta Antifan "toisenlaiseen" poliittiseen väkivaltaan, mutta Malkki vihjaa arvatenkin perussuomalaisiin päin, eikä tietysti selitä tätäkään heittoaan. Suomessa kun on todella, todella pienet piirit, jotka hyväksyvät
oikeistolaisen poliittisen väkivallan, eivätkä nämä piirit ole vaikutusvaltaisia tai salonkikelpoisia.
Malkin mukaan länsimaiden radikaalissa äärioikeistolaisessa keskustelussa hyökkäykset ulkomaalaisilta vaikuttavien kimppuun ovat esiintyneet jo pitkään. Tarkoituksena on aiheuttaa heille epämukava olo, jotta he muuttaisivat pois maasta.
”Tällaista tekstiä löytyy suomenkielisenäkin vähintään 15 vuoden ajalta.”
En tiedä, mihin suomenkielisiin teksteihin Malkki viittaa, mutta olennaista lienee, että Suomessa ei tiettävästi ole tällaisista teksteistä innoittuneina yritetty suunnitelmallisesti karkottaa ulkomaalaisilta vaikuttavia väkivaltaisesti pois maasta näiden 15 vuoden aikana.
RISKI uusien iskujen tapahtumiselle on valitettavasti kohonnut, toteaa Malkki.
”Se ei tarkoita, että heti nähdään vastaava isku. Näistä tulee kuitenkin yhdenlainen esimerkki siitä, miten niihin reagoidaan Suomessa. Se voi vaikuttaa siihen, mitä joku jatkossa tekee.”
Voi olla, että nähdään, tai voi olla, että ei, mutta sitä odotellessa nähdään aivan varmasti paljon enemmän
maahanmuuttajien väkivaltaa, joka kohdistuu sekä kantaväestöön että toisiin maahanmuuttajiin.
Mikä voisi sitten olla vastavoima rasismin ja äärioikeistolaisen väkivallan lisääntymiselle?
Malkin mukaan väkivalta hiipuu yleensä silloin, kun alkaa näyttää, ettei sillä saada aikaan toivottuja vaikutuksia tai huomio siirtyy muihin poliittisiin kysymyksiin. Rasismin ja sen hyväksymisen tulisi vähentyä, hän toteaa.
Jos tarkoitus oli saada huomiota, niin sehän onnistui loistavasti, kiitos valtamedian, mutta on edelleen epäselvää, mitä tapahtui ja miksi.
Mitä tekemistä "rasismin ja sen hyväksymisen" vähentymisellä on esimerkiksi juuri Lämsän tekojen kanssa? Tuskin tekee tai jättää tekemättä asennetutkimusten perusteella.
Ääriliikkeistä irtautuville täytyy myös olla saatavilla tukea. On hukattu mahdollisuus, jos joku haluaa irtautua, mutta tukea ei ole tarjolla silloin, kun siitä olisi hyötyä, Malkki toteaa. Väkisin ketään ei oikein voi irrottaa.
Kumpikaan puukottaja ei tiettävästi kuulu mihinkään liikkeeseen.
Kolmas todella tärkeä seikka on, että teoista tulee seurauksia.
”Seuraukset vaikuttavat ajatuksiin siitä, kannattaako isku tehdä. Jos joku suunnittelee iskua tai jakaa väkivaltapuhetta, on olennaista, että siihen puututaan ja se otetaan vakavasti.”
Voi tosiaan ihmetellä, miksi Lämsän kaltaisille väkivaltarikollisille annetaan aina uusia tilaisuuksia tehdä uusia rikoksia.