Kirjoittaja Aihe: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle  (Luettu 6247 kertaa)

hulaq

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 3 498
 • Liked: 4416
 • The sloganist
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #30 : 23.06.2018, 03:32:49 »
Laitanpa aika villin ajatuksen ilmoille - siinä vaiheessa kun sadoilla miljoonilla euroilla "tieneisteillä" yritetään hyvittää menehtyneitä ihmishenkiä euroopassa turvapaikanhakijoiden takia, ollaan ihan helvetin hukassa ja kujalla. Noh, ehkä joku Sipilä, Merkel ja muut saastaiset kapitalistisiat voivat jopa asioita unohtaakin, koska raha.

Minä en.
Iudex illius ero

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 222
 • Liked: 24263
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #31 : 23.06.2018, 13:33:12 »
Lainaus
Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle – ainakin pitkällä aikavälillä, väittää tuore tutkimus

Tutkijat analysoivat yhteensä 15 Euroopan maan maahanmuuttotilastoja ja talouskehitystä vuodesta 1985 alkaen.


Suomen kuvalehti 20.6.2018 21:01 linkki artikkeliin

Vuonna 2015 alkanut pakolaiskriisi on repinyt Euroopan politiikkaa jo useiden vuosien ajan ja siivittänyt maahanmuuttoon ja EU-politiikkaan kriittisesti suhtautuvia oikeistopopulistisia puolueita vallan kamareihin.

Yksi nykyistä turvapaikkapolitiikkaa vastustavien yleisimmistä argumenteista on taloudellinen; suuren tulijamäärän uskotaan romuttavan julkisen talouden ja sosiaaliturvajärjestelmät ympäri Eurooppaa.

Vasta julkaistu ranskalainen makroekonominen analyysi ei kuitenkaan tue tätä väitettä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin turvapaikanhakijoiden vaikutusta isäntämaan julkisten palveluiden rahoitukseen, verotuloihin, bruttokansantuotteeseen ja työttömyystilastoihin.

Tutkijat havaitsivat, että turvapaikanhakijat eivät heti saapumisensa jälkeen tuo sen enempää merkittäviä tappioita kuin voittojakaan vastaanottajamaalleen, eli puheet tulijoiden aiheuttamasta taakasta kansantaloudelle olisivat liioiteltuja.

(…)

Luin tuon alkuperäisen artikkelin. Olivat tehneet tutkimusta näin (referaatti keskeisistä kohdista):

Lainaus
Tutkimuksessa käytetään 15 Länsi-Euroopan maan tilastoja ajalta 1985-2015 (Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Iceland, Italy, the Netherlands, Norway, Spain, Sweden, Portugal, and the UK).

Tutkimuksessa on mukana kaksi kv. muuttoliikkeeseen liittyvää muuttujaa (Eurostat):

1. Turvapaikanhakijat mitattuna vuoden lopussa käsittelyssä olevien ensimmäisten hakemusten määrällä.
2. Nettomaahanmuutto: Nettomaahanmuutto tuhatta asukasta kohden. Data väestötilastoista, joissa ei ole mukana tilapäisiä asukkaita, kuten turvapaikanhakijoita.

Tutkittiin kuinka talouden muuttujat reagoivat edellisiin maahanmuuttomuuttujiin. Käytössä reaali BKT per henkilö ja työttömyysaste. Lisäksi käytetään samoja julkisen talouden indikaattoreita, joita käytetään fiskaalisten shokkien kerroinvaikutuksia selvittävissä tutkimuksissa. Käytössä on kaksi tärkeintä: Julkiset menot (yleiset valtion kulut ja investointimenot) ja nettoverot (valtion yleiset verotulot miinus siirtomenot). Näiden lukujen lähteenä OECD. Lisäksi on laskettu julkisen talouden tase vähentämällä julkiset menot nettoveroista ja jakamalla tulos BKT:llä.

Konstruoitiin ja estimoitiin "a panel vector autoregressive (VAR) model". Tämä poikkeaa staattisista ja dynaamisista kansantalouden tilinpidon malleista, sillä metodi sisältää muuttujien välisiä vuorovaikutuksia, eikä se tee oletuksia taloudellisten muuttujien kasvusta. Poikkeaa myös yleisen tasapainon malleista. VAR-menetelmät perustuvat vain dataan, eivätkä ne määritä teoreettista mallia; näitä ominaisuuksia arvostetaan varmasti kun käsitellään tieteellisesti maahanmuuttoa ja turvapaikkoja koskevia sensitiivisiä aiheita.

Datan kattavuus ei mahdollista analyysin tekemistä kullekin maalle erikseen.

Malli rakennettiin kahdessa vaiheessa. Ensin arvioitiin tilastollinen malli ilman maahanmuuttomuuttujia ja analysoitiin talouden reaktiot keynesiläisiin ärsykeshokkeihin. Sitten arvioitiin koko malli lisäämällä mukaan turvapaikanhakijat ja muuttoliikevirrat.

Arviomme osoittavat, että näillä shokeilla (turvapaikanhakijat/nettomaahanmuutto) on positiivinen vaikutus Euroopan talouksiin: Ne lisäävät merkittävästi bruttokansantuotetta per henkilö, ne vähentävät työttömyyttä ja parantavat julkisen talouden taseita; lisääntyneet julkiset menot, joita tavallisesti kutsutaan "pakolaistaakaksi", eivät vain palaudu täysin takaisin, vaan jopa ylittyvät kasvaneiden verotulojen johdosta. Maahanmuuton nettovirran shokkivaikutus on positiivinen jo shokkia koskevasta vuodesta lähtien ja se pysyy merkittävänä vähintään kaksi vuotta. Turvapaikanhakijoiden virralta menee pitempi aika vaikuttaa merkittävästi talouteen; merkittäviä positiivisia vaikutuksia on havaittavissa BKT:ssä 3-7 vuoden kuluttua shokin jälkeen. Havaittujen vaikutusten laajuudet myös vaihtelevat: Maahanmuuton nettovirrasta aiheutuvan shokin vaikutukset ovat vahvoja. BKT per henkilö kasvaa merkittävästi seuraavan 4 vuoden aikana kasvaen +0,32% kahdessa vuodessa shokin jälkeen; työttömyysaste laskee noin 0,14 prosenttiyksikköä kahdessa vuodessa; julkisen talouden tase paranee 0,11 prosenttiyksikköä huippuarvoonsa, joka koittaa vuosi shokin jälkeen.

http://advances.sciencemag.org/content/4/6/eaaq0883.full

Eli VAR-menetelmä kaatuu jos data tai malli on poskellaan. Opiskeluajoilta muistan erään tapauksen, jossa USA:lle oli rakennettu kaksi massiivista ekonometristä mallia ja kun kumpaankin syötti saman shokin/ärsykkeen niin toisesta tuli ulos jotakin 2% kokonaisvaikutus ja toisesta 6% kokonaisvaikutus (luvut kuvaavat suuruusluokkia, detaljeja en enää muista). Ilmeisen aiheellisesti eräs opintovaatimuksiin silloin kuulunut artikkeli oli nimeltään jotakin sellaista kuin "Ekonometriset mallit - tiedettä vai alkemiaa".

Kansantaloudessa oli se mielenkiintoinen puoli, että vaikka kirjan sivulla olisi tullut vastaan mikä tahansa kaava- ja yhtälöviidakko, niin kun sitä oli aikansa perannut, niin sen takaa paljastui yleensä hämmästyttävän yksinkertainen ja maalaisjärjellä ymmärrettävissä oleva ajatus. Tuon VAR-menetelmän heikkous taas on se, että tutkijat pystyvät kyllä pyörittelemään dataansa, mutta he eivät kykene ikinä kertomaan ja kuvaamaan eksplisiittisesti millä ihmeellä luku-, kirjoitus-, kieli-, kulttuuri- ja ammattitaidoton turvapaikanhakija (joita suurin osa) kykenisi tuottamaan tuon kaiken mallin postuloiman hyvän vastaanottavalle yhteiskunnalle. Lisäksi kansantalouden tilinpidon tuottama konkreettinen ja reaalinen data osoittaa turvapaikanhakijoiden osalta jotakin aivan muuta kuin profittia.

Pari tutkimuksen dataa koskevaa huomautusta:
- Jos tutkimuksessa on huomioitu vain valtion budjetista löytyvät Suomen maahanmuuttoon liittyvät kulut, niin sitten en enää ihmettele tutkijoiden tuloksia. Tosiasiassa pitäisi ottaa huomioon kaikki kulut.
- Vuoden viimeisenä päivän käsiteltävänä olevien turvapaikkahakemusten määrä ei ole sama kuin maassa oleskelevien turvapaikanhakijoiden määrä. Maassa voi oleskella kielteiselläkin päätöksellä.
- Töihin tullut puolalainen sinkkuputkimies on yleensä profit, sillä maksaa veroja, mutta ei juuri tarvitse sossua, kunnes tuo perheensä perässään. Korkeasti koulutettu on myös yleensä profit, jos töissä. Maahanmuutto koostuu monista virroista, joiden profiilit voivat olla hyvin erilaisia. Siksi virtoja on syytä analysoida erikseen. 

Econ101

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 1077
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #32 : 23.06.2018, 15:42:34 »
^Paperissa olevat tulokset eivät ole tuloksia. Se, että pyöritellään impulssivasteita tyhjän päällä ei ole tulos eikä mikään. Vaan sattuman tuottamaa huuhaata.

Vähän epäilen, etteivät ole kyenneet estimoimaan mallia, joka tyydyttävällä tavalla selittää dataa generoivaa prosessia eli että malli selittäisi tyydyttävällä tavalla esim. muutoksia julkisen talouden jäämässä tai muutoksia BKT:ssa. Aletaan olla siinä missä eräs ekonometrikko, joka teki regression jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien välillä. Sai tilastollisesti merkitsevät parametrit, jolloin totesi: lisääntynyt jäätelön myynti aiheuttaa hukkumisia.

Huonosti tehty tutkimus on pelkkää humpuukia, ja tämä tutkimus on huono (perkasin asiaa aiemmissa viesteissäni), siksi ovat julkaiseet sen jossain "nobody knows ei-kansis" -journaalissa.
« Viimeksi muokattu: 23.06.2018, 15:56:16 kirjoittanut Econ101 »
"If something cannot go on forever, it will (eventually) stop."
-Herbert Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin talouspoliittinen neuvonantaja

Nanfung

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 048
 • Liked: 519
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #33 : 23.06.2018, 16:39:55 »
Lainaus
Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle – ainakin pitkällä aikavälillä, väittää tuore tutkimus

Pitää paikkansa, jos turvapaikanhakijoiden kohdemaan alkuperäisväestö kuihtuu olemattomiin, niin turvapaikanhakijoista voi maan taloudelle olla jotain hyötyä?
Suomen kielen sanoissa on pasaatituulen lempeää voimaa ja laulettuna se soi, kuin parhaiten viritetty Stradivarius.

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 837
 • Liked: 23213
 • Paalutetaan sananvapaus!
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #34 : 23.06.2018, 17:10:15 »
Taloustiede on siitä kätevä yhteiskuntatiede, että sopivilla malleilla ja oletuksilla saadaan tuotettua aina halutut lopputulokset. Tätähän tehtiin paljon mm. Neuvostoliitossa ja muissa sosialistiblokin suunnitelmatalouksissa.

Jos humanitaarinen maahanmuutto ei sitten oikeasti olisikaan kuin suuri lottovoitto Euroopalle, niin aina voidaan perustella epäonnistuminen vaikkapa rakenteellisella rasismilla, joka ehkäisee huippuosaajia nostamasta taloutta ja työllisyyttä uusiin ennätyslukemiin.

Varmaa on vain se, että tulijat eivät kesken lopu.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 963
 • Liked: 69922
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #35 : 23.06.2018, 17:18:58 »
Science Advances: Macroeconomic evidence suggests that asylum seekers are not a “burden” for Western European countries

Lainaus
Our results suggest that the alleged migrant crisis currently experienced by Europe is not likely to provoke an economic crisis but might rather be an economic opportunity. We do not deny that large flows of asylum seekers into Europe pose many political challenges both within host countries and with respect to the European coordination of national policies. However, these political challenges may be more easily addressed if the cliché that international migration is associated with economic “burden” can be dispelled. In particular, we believe that the allocation mechanism for asylum seekers should be more dependent on political and diplomatic considerations than on economic concerns.

Lainaus käyttäjältä: Suomen Kuvalehti
Tutkijat havaitsivat, että turvapaikanhakijat eivät heti saapumisensa jälkeen tuo sen enempää merkittäviä tappioita kuin voittojakaan vastaanottajamaalleen, eli puheet tulijoiden aiheuttamasta taakasta kansantaloudelle olisivat liioiteltuja.

Älyllistä, tieteellistä ja journalistista epärehellisyyttä röyhkeimmillään. Tutkijoiden käyttämä malli yksinkertaisesti ei noteeraa turvapaikanhakijoiden saapumisensa jälkeen aiheuttamia merkittäviä kustannuksia kustannuksiksi. Malli ja tutkijat eivät kerro, mitä kautta ja missä ajassa edes suorat julkiset kustannukset tulisivat kuitatuiksi.

CNRS News: The Beneficial Effect of Migration on the Economy 20.6.2018

Lainaus
What data do we have on how this affects a single country, like France, for example? Although the study concerns Europe, it is in fact individual national economies that must deal with the flow of permanent migrants and asylum seekers.

H. A.: Our study concerns a panel of Western European countries and our findings are valid overall for these countries. But we are unfortunately unable to analyze the effects of migration flows on the public finances of a given country due to insufficient temporal data.

Tutkimuksessa 15 Euroopan maata, mutta maakohtaisiin tuloksiin "ei ole riittävästi dataa". Aivan erityisen epäuskottava on yleistys, että heikosti koulutettujen ja työllistyvien turvapaikkamaahanmuutto olisi taloudellisesti kannattavaa kaikissa länsimaissa turvapaikkapolitiikasta, kotouttamispolitiikasta ja turvapaikanhakijoille myönnettävistä etuisuuksista riippumatta.

Olisi keksitty melkoinen uuden ajan sampo, kun turvapaikanhakijat itse eivät esimerkiksi työllistymällä ehdi mitenkään luoda mainittavaa taloudellista lisäarvoa jo ensimmäisenä maassaolovuotenaan, jolloin turvapaikkamaahanmuutto muka muuttuu taloudellisesti kannattavaksi.

Lainaus
H. A.: Even if we consider only family migration, the effects are positive, contrary to popular opinion.

How do you account for this?

H. A.: There are several mechanisms at play.  A lot of immigrants that enter the country for family reunification are present in the home help and personal assistance sector, making it easier for ‘natives’ to work. Moreover, reuniting families reduces the amount of money sent back to their country of origin, thus increasing consumer spending in France.

VMP

Lainaus
What policy recommendations can be drawn from your studies?

H. A.: Regarding immigration, it would be somewhat naive to attempt to construct a recommendation using a diagnosis based solely on the economy. Our findings in fact suggest that the political debate concerning immigration focuses far too intently on the supposed economic cost of migrants. We show that the latter group, whether permanent migrants or asylum seekers, does not in fact have any negative economic impact. It is therefore essential to re-center the migration debate on the political and diplomatic dimensions. Similarly, it is not simply because there are economic benefits associated with migration flow in Europe that this phenomenon should necessarily be encouraged. It is essential to bear in mind that we are speaking about individuals. More generally, research on migration requires an interdisciplinary approach. This is in part what makes it so fascinating.

Vaikea uskoa, että tekijät eivät itse ymmärtäisi, että mallin tulokset ovat tieteelliseltä todistusvoimaltaan mitättömät. Jos johtopäätökset pitäisivät paikkansa, periaatteessa minkä tahansa vastaavan vähemmän haitallisen aktiviteetin pitäisi tuottaa vielä suuremmat voitot, sillä etenkin Suomessa vastaanottojärjestelmän kustannukset ovat järkyttävät. Viime vuosien miljardikustannuksia ei millään opilla ole kuitattu ja jopa korkojen kanssa turvapaikanhakijoiden Suomen taloudelle aiheuttamien dynaamisten vaikutusten kautta, kuten tutkijat antavat ymmärtää.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 222
 • Liked: 24263
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #36 : 23.06.2018, 18:28:48 »
What data do we have on how this affects a single country, like France, for example? Although the study concerns Europe, it is in fact individual national economies that must deal with the flow of permanent migrants and asylum seekers.

H. A.: Our study concerns a panel of Western European countries and our findings are valid overall for these countries. But we are unfortunately unable to analyze the effects of migration flows on the public finances of a given country due to insufficient temporal data.

Norjasta olisivat saaneet konkreettista yhtä maata koskevaa ja kattavaa tietoa, sillä siellä on tiedossa kaikki maahanmuuttajista/turvapaikanhakijoista koituvat kulut saapumispäivästä lähtien. Samoin he pystyvät selvittämään myös näiden maksamat verot. Norjan tilastokeskuksen laskelmien mukaan luvut menevät seuraavasti. Kuten huomataan, niin eri profiileissa esiintyy melkoista vaihtelua.

Elinkaaren mittaiset nettokustannukset huomioiden maksetut verot:

- somali 1.000.000 euroa
- syyrialainen ja irakilainen 800.000 euroa
- pakistanilainen 606.000 euroa
- intialainen 190.000 euroa
- tamili 107.000 euroa

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 605
 • Liked: 4438
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #37 : 24.06.2018, 06:41:48 »
Lainaus
Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle – ainakin pitkällä aikavälillä, väittää tuore tutkimusProfessori  Matti Viren ei ihan purematta niele tutkimusta.

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257288-wir-schaffen-das


akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 222
 • Liked: 24263
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #38 : 24.06.2018, 13:29:38 »
Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle – ainakin pitkällä aikavälillä, väittää tuore tutkimus


Professori  Matti Viren ei ihan purematta niele tutkimusta.

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257288-wir-schaffen-das

Poimin Matti Virenin kirjoituksesta muutaman mielestäni mielenkiintoisen ja relevantin kohdan.

Tutkimuksista, julkaisukanavista ja kirjoittajista (lihavoinnit mun):

Lainaus
...
Lehdissä näkyy toki tiuhaan uutisia siitä, miten uusi tutkimus on kumonnut sen ja se vanhan tuloksen tai otaksuman, mutta yleensä kyse on lääketieteestä. Yhteiskuntatieteissä aika harvoin joku tutkimus mullistaa aiemmat käsitykset tai tulokset (taloustieteessä ei tule mieleen oikeastaan kuin John Muthin rationaaliset odotukset ja Robert Lucasin ”Lucas” – kritiikki). Siksi SK:n otsikko sai heti pohtimaan, mitä ihmettä nyt on tapahtunut. Siirtolaisuuden vaikutuksesta talouteen on olemassa varmaan ”1000” tutkimusta tai selvitystä ja aiheellinen kysymys on, miksi juuri tämä (SK:n siteeraama) lappu oli nostettu tikun nokkaan

Ei varmaan siksi, että tekijät Hippoippolyte d'Albis, Ekrame Boubtane ja Dramane Coulibaly olisivat jotenkin tunnettuja taloustieteessä. Ei koskaan tullut vastaan. (d’Albis on tutkijana CNRS:ssa mutta muut kirjoittajat ovat lehtoreina ranskalaisissa maakuntayliopistoissa). Oudointa on se, että artikkeli on julkaista ”Science advances -lehdessä, joka ei missään tapauksessa ole taloustieteen julkaisu (Taloustieteessä on yli 1000 eritasoista tieteellistä aikakauskirjaa; itse asiassa REPEC:n listalla on peräti 2098 lehteä; ks. alla). Science advances –lehden toimituskuntaa tuntuvat miehittävän lähinnä luonnontieteilijät. Vähän ihmetyttää, että miksi artikkeli on laitettu tällaiseen paikkaan, jossa sivumennen sanoen toimitusmaksu on peräti 4000 dollaria.  Lappu näyttää kuitenkin (eri muodoissaan) pyörineen markkinoilla vuodesta 2013 lähtien, joten herää epäilys, että se on törmännyt useaan otteeseen kivimuuriin taloustieteen lehdissä.


Tutkimustuloksista ei ole helppo raportoida ei-ammattilehdissä, koska tuloksia on mielettömän paljon ja jo lähtökohtaisesti niihin aina liittyy jokin ristiriita (pyrkimys osoittaa aiemmat tulokset vääriksi). Mutta vähin, mitä voidaan tehdä, on asettaa uudet tulokset oikeaan asiayhteyteen kertomalla, mikä on jonkinlainen konsensus-tietämys kulloinkin esillä olevasta ilmiöstä ja mikä on mahdollisten uusien tutkimustulosten laadullinen uskottavuus. Vaikka meidän ei tarvitse kumarrella auktoriteetteja, on yksinkertaisesti vain hyödyllistä tietää, että tutkimuksen tekijä on julkaissut vaikkapa 20 artikkelia Econometricassa. Todennäköisesti hän tietää, mitä tekee. Sen sijaan tutkija, joka julkaisee lehdissä, joissa ”maksua vastaan” hyväksytään kaikki laput, ei erityisesti herätä luottamusta. Ei edes silloin, kuin tutkimustulokset sattuisivat miellyttämään omaa ajatusmaailmaa.

Tutkimuksen tuloksista ja menetelmästä:

Lainaus
Miten siinä näin voi käydä? Ilmeinen selitys on tavassa, jolla eri muuttujiin vaikuttavat yllättävät muutokset (sokit) on identifioitu. Tässä tapauksessa ne on identifioitu ns. Cholesky -menetelmällä niin, että turvapaikkahakemusten määrä vaikuttaa vuonna t (siis esimerkiksi kuluvana vuonna) kaikkiin muihin muuttujiin, kun taas muut muuttujat vaikuttavat siihen vasta (vähintään vuoden) viiveellä. Siirtolaisuus (maahanmuutto) tulee rekursiivisessa järjestelmässä turvapaikan hakijoiden jälkeen seuraavana, siten verot, julkiset menot, tulot ja työttömyys. Kaikkien ensin mainittujen muuttujien sokit vaikuttavat työttömyyteen, mutta työttömyys vaikuttaa niihin vasta viiveellä. Tulosten tulkinnassa suljetaan siis pois se mahdollisuus, että turvapaikan haku ja maahanmuutto olisi tarjontajohteista: muutetaan maahan, jossa tulotaso on korkea ja jossa työttömyys on alhainen. Kuitenkin jälkimmäinen tulkinta tuntuisi intuitiivisesti järkevämmältä. Otetaan vaikka pari yksinkertaista esimerkkiä. Onko Ruotsin korkea BKT per capita seurausta siitä, että sinne muuttaa paljon siirtolaisia vai onko niin, että paljon siirtolaisia muuttaa Ruotsiin, koska siellä on niin korkea elintaso. Tai katsotaan jakauman toista ”häntää”. Onko Ukraina köyhä siksi, että maahanmuutto on niin vähäistä (itse asiassa negatiivista) vai onko niin, että Ukrainaan ei muuta kukaan, koska elintaso on niin alhainen? Sama logiikka pätee tuloihin, veroihin ja julkisiin menoihin. Kun tulot kasvavat, kasvavat verotulot, ehkä myös menot, mutta vähemmän kuin verotulot (ns. budjettiautomatiikka). Jos maahanmuutto reagoi positiivisesti tuloihin, havaitaan, että samanaikaisesti kun maahanmuutto kasvaa, kasvat myös verotulot ja julkiset menot. Olennaista vain on se, että maahanmuutto ei ole luonteeltaan mikään ”meteoriittisade” (eksogeeninen). Pikemminkin se on samanlainen kuin mikä muu tahansa taloudellinen käyttäytyminen (”paksu lompakko implikoi, että ostoskärryssä on paljon tavaraa”).

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 289
 • Liked: 5684
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #39 : 24.06.2018, 13:57:08 »
Tuo on se menetelmävirhe, mikä selittää tutkimuksen älyttömän lopputuloksen (turvapaikanhakijat vähentävät valtion velkaantumista saapumishetkestään lähtien).  Toivottavasti Suomen Kuvalehti myös uutisoi tästä.

Viren jätti kommenttiosioon hyvän huomion: Tutkimus väittää, että 55000 turvapaikanhakijaa hävittäisi valtion alijäämän kokonaan!

Lainaus
SK:n mainostama malli toimii kuitenkin aivan eri tavalla. Turvapaikan hakijoiden sokki (yhden yksikön sokki on normeerattu 1000 asukasta kohden) kasvattaa (nettomääräisiä) verotuloja vuositasolla karkeasti ottaen yhden prosentin ja julkista kulutusta ja investointeja vain ½ prosenttia. Jos uskoo artikkeliin, niin esimerkiksi Suomen tapauksessa 5500 turvapaikan hakijaa supistaisi julkisen sektorin alijäämä noin 400 miljoonalla eurolla. Koska malli on lineaarinen, voisi päätellä, että 55000 turvapaikan hakijaa hävittäisi koko alijäämän jo yhdessä vuodessa. Tarina ei kuitenkaan pääty tähän. Impulssivasteet poikkeavat nollasta kymmenen vuoden ajan, joten itse asiassa kokonaisvaikutus on vielä huomattavasti edellä mainittua suurempi - 55000 turvapaikan hakijaa (yhtenä vuonna) supistaisi alijäämää kymmenen vuoden aikana yhteenlaskettuna jopa 20 miljardilla eurolla. Kuulostaa hyvältä, mutta mallissa/raportoinnissa on varmaan joku laskuvirhe.

Tutkimus väittää myös, että työvoiman tarjonnan kasvattaminen vähentää työttömyyttä.

Lainaus
Keskustelun kohteena olevassa mallissa (impulssivasteet menevät siten, että) työvoiman tarjonnan kasvu vähentää (!) työttömyyttä. Tällaiseen teoriaan en ole vielä törmännyt.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 222
 • Liked: 24263
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #40 : 24.06.2018, 14:14:27 »
Tutkimus väittää myös, että työvoiman tarjonnan kasvattaminen vähentää työttömyyttä.

Lainaus
Keskustelun kohteena olevassa mallissa (impulssivasteet menevät siten, että) työvoiman tarjonnan kasvu vähentää (!) työttömyyttä. Tällaiseen teoriaan en ole vielä törmännyt.

Vaan eikös tuo ollut juuri Vartiaisen ja muistaakseni myös ruotsalaisten esittämä teoria, jolla he perustelivat sitä miksi rajat pitää aukaista ja maahanmuutto moninkertaistaa?

Aina silloin tällöin tuollaista väitettä on joku esittänyt, mutta se on sivuutettu palkkarenkien ja lobbaajien kyhäämänä hölynpölynä, koska kukaan ei ole kyennyt vielä osoittamaan, että maailma toimisi noin. Vartiainenkin esitti lopulta pitkän puppugeneroinnin jälkeen jonkun teoria, jolla yritti perustella puheitaan, mutta sekin oli pelkkää jallitusta. Luuli varmaan, ettei kukaan kuitenkaan ymmärtäisi mitään.

migri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 888
 • Liked: 6000
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #41 : 24.06.2018, 14:23:05 »
Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle – ainakin pitkällä aikavälillä, väittää tuore tutkimus
Professori  Matti Viren ei ihan purematta niele tutkimusta.
http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257288-wir-schaffen-das
Tapansa mukaan Salakari räjäyttää potin mutta hyvin vähän muita US normitrolleja on tullut "kritisoimaan". llmeisesti ei rahkeet riitä kumoamaan Virenin kirjoitusta. Mikä olisikin aika mahdotonta kun faktat osoittaa jotain aivan muuta.

Lainaus käyttäjältä: Jukka Salakari
22.6.2018 17:44
Niinpä. Jos Suomeen ei olisi kymmenentuhatta vuotta sitten, jääkauden loputtua, tai sen jälkeen muuttanut ketään, olisi Suomen talous maailman huippua.
http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257288-wir-schaffen-das#comment-3888790

Valitettavasti näistä korjauksista valtamedia on hissukseen. Näin se toimii muutenkin eli laitetaan isoilla otsikoilla eetterin tällainen agendaa tukeva julkaisu/väite mutta kun se osoitetaan vääräksi lakaistaan se maton alle ja rummutetaan jo seuraavaa.

"Just because you're offended, doesn't mean you're right" - Ricky Gervais

Pkymppi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 727
 • Liked: 1390
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #42 : 24.06.2018, 14:27:26 »

 Pohditaan tätä väitettä:

"työvoiman tarjonnan kasvu vähentää työttömyyttä."

  Selvennetään käsite:Työvoiman tarjonnan kasvu= lisääntyvä työttömyys.

 Eli väitteen sisältö on oikeasti näin;
 
 "Lisääntyvä työttömyys vähentää työttömyyttä."

   

 

migri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 888
 • Liked: 6000
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #43 : 24.06.2018, 14:31:15 »
Vaan eikös tuo ollut juuri Vartiaisen ja muistaakseni myös ruotsalaisten esittämä teoria, jolla he perustelivat sitä miksi rajat pitää aukaista ja maahanmuutto moninkertaistaa?
Aina silloin tällöin tuollaista väitettä on joku esittänyt, mutta se on sivuutettu palkkarenkien ja lobbaajien kyhäämänä hölynpölynä, koska kukaan ei ole kyennyt vielä osoittamaan, että maailma toimisi noin. Vartiainenkin esitti lopulta pitkän puppugeneroinnin jälkeen jonkun teoria, jolla yritti perustella puheitaan, mutta sekin oli pelkkää jallitusta. Luuli varmaan, ettei kukaan kuitenkaan ymmärtäisi mitään.

Pari mielenkiintoista juttua tähän liittyen:

Lainaus
Työvoiman tarjonta / Akateeminen talousblogi
18.12.2012 Kirjoittanut Roope Uusitalo

Tamperelainen yksityisajattelija Ari Ojapelto muistaa aina välillä minua ja varmaan pariakymmentä muutakin taloustieteilijää pitkillä sähköpostikirjoituksillaan. Viime viikolla Ojapeltoa kiukutti erityisesti VATTin ylijohtajan Juhana Vartiaisen kommentit työvoiman tarjonnan kasvattamisen tarpeesta. Miksi ajaa eläkeikäisiä ja kotiäitejä töihin, kun työttömien määrä samaan aikaan koko ajan kasvaa.

blog.hse-econ.fi/?p=5133

Työvoima rajoittaa talouskasvua ja -politiikkaa … jo nyt eikä 5 vuoden päästä!
https://juhanavartiainen.fi/2015/tyovoima-rajoittaa-talouskasvua-monin-tavoin/
"Just because you're offended, doesn't mean you're right" - Ricky Gervais

Econ101

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 1077
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #44 : 24.06.2018, 15:42:28 »
Hyvin Virén osoitti aivan kansantajuisesti, että tuo lappu on täyttä kuraa. Kuten vähän epäilin tutkimuksen lukuisten puutteiden vuoksi, julkaisu jossa artikkeli julkaistiin, on täysin huuhaata, pikemminkin jokin rahastuskuvio. Ainakaan taloustieteellisellä tutkimuksella ko. journaalilla ei ole mitään tekemistä.

Kaipa tässä(kin) käy niin, että vaikka "tutkimuksella" ei ole mikääntason tieteellistä validiutta, niin kun "tulokset" ovat oikeita, alpakkamedia tulee toistuvasti viittaamaan: "kuten siinäkin tutkimusessa osoitettiin, matut ovat hyväksi kansantaloudelle ja julkiselle taloudelle."  :facepalm:
« Viimeksi muokattu: 24.06.2018, 17:59:46 kirjoittanut Econ101 »
"If something cannot go on forever, it will (eventually) stop."
-Herbert Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin talouspoliittinen neuvonantaja

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 837
 • Liked: 23213
 • Paalutetaan sananvapaus!
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #45 : 24.06.2018, 16:07:21 »
Kaipa tässä(kin) käy niin, että vaikka "tutkimuksella" ei ole mikääntason tieteellistä validiutta, niin kun "tulokset" ovat oikeita, alpakkamedia tulee toistuvasti viittaamaan: "kuten siinäkin tutkimusessa osoitettiin, matut ovat hyvksi kansantaloudelle ja julkiselle taloudelle."  :facepalm:

Tämä on todellakin puhdasta politiikkaa. Tällaisia "tutkimuksia" tuodaan suureen ääneen julki juuri siksi, että niistä saadaan polttoainetta avoimia rajoja ja humanitaarista maahanmuuttoa puolustavalle propagandakoneistolle. Tekstin kirjoittajatkin ovat varmasti lähteneet työtään tekemään juuri sillä motivaatiolla.

Olen varma siitä, että tähän tutkimukseen tullaan jatkossa vetoamaan holtittoman maahanmuuton puolustamiseksi. Eikä silloin merkitse mitään työn metodeja kohtaan osoitettu tieteellinen kritiikki, koska sitä ei tietenkään tuoda esille, tai sitten se kuitataan pelkäksi rasistien pahansuovaksi valehteluksi.

Epäilemättä kokoomuksen Vartiainen ja Mykkänen ovat kohta perustelemassa pakolaiskiintiön satakertaistamista tämän tutkimuksen perusteella.

There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

migri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 888
 • Liked: 6000
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #46 : 24.06.2018, 16:19:29 »
Kaikki täällä varmaan muistavat OECD raportin rummutuksen silloin kun tuota tp tulvaa myytiin äänestäjille.

Tämä on ihan sitä itseään mutta taitaa vaan muuttua härskimmäksi.
"Just because you're offended, doesn't mean you're right" - Ricky Gervais

Econ101

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 1077
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #47 : 24.06.2018, 16:26:35 »
Tuo on se menetelmävirhe.

Niin on eli se miten shokit on identifioitu. Itselläni oli ilmeisesti ainakin osittainen huti kritiikissäni virhetermien diagnostiikasta, sillä nyt kun paperin supplementtia tarkemmin lukee, niin siellä on mm. yhdessä lausessa todettu: there is no serial correlation in residuals. Mutta puuttellinen tuo virhetermien diagnostiikka silti on. Sitä ei ole raportoitu tavanomaisin testein, joilla yleensä osoitetaan se, että mallin virhetermit ovat ns. valkoista kohinaa.
"If something cannot go on forever, it will (eventually) stop."
-Herbert Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin talouspoliittinen neuvonantaja

Sibis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 783
 • Liked: 1160
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #48 : 24.06.2018, 17:04:04 »
Laitanpa aika villin ajatuksen ilmoille - siinä vaiheessa kun sadoilla miljoonilla euroilla "tieneisteillä" yritetään hyvittää menehtyneitä ihmishenkiä euroopassa turvapaikanhakijoiden takia, ollaan ihan helvetin hukassa ja kujalla. Noh, ehkä joku Sipilä, Merkel ja muut saastaiset kapitalistisiat voivat jopa asioita unohtaakin, koska raha.

Minä en.

Tuota tuskaa ei rahalla edes voi kuitata!

Vaihtotase on ainoa mittari hyvinvointiin eikä bkt(mikä lisää Suomen velvotteita). Western Union pitää lakkauttaa josko Kelan fyffee liikuu!

Julkisen sektorin kasvatus on pahinta koska me sen maksamme. Kalle Isokallio lie samalla mielipiteellä.
"Asylum lie englantia? Suomeksi Kela.

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 443
 • Liked: 3592
 • Harvinainen valkoinen leijona
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #49 : 24.06.2018, 17:46:38 »
...alpakkamedia tulee toistuvasti viittaamaan: "kuten siinäkin tutkimusessa osoitettiin, matut ovat hyvksi kansantaloudelle ja julkiselle taloudelle."
...Epäilemättä kokoomuksen Vartiainen ja Mykkänen ovat kohta perustelemassa pakolaiskiintiön satakertaistamista tämän tutkimuksen perusteella.

Kun asiaa oikein kunnolla ajattelee, niin päädyn jäsenten Hulaq & Sibis linjoille, eli valtiolle raha ja talous ei kyllä voi olla pääasia, ainakaan enää.

Jos on pakko valita millä tavalla valtiota romutetaan, niin mieluummin jätän massamaahanmuuton ottamatta - vaikka talouden kustannuksella.

Minusta sillä ei sittenkään ole niin väliä, vaikka osa busseista jäisi ajamatta, firmat ei saisi halpatyövoimaa, pitsat ja kepapit pitäisi ostaa kaupan pakastekaapista ja vaikka ei maailma tulisikaan kylään.

Satsataan sitten vaikka senkin edestä robotteihin. Niistä sentään pääsee helposti eroon jos ovat hyödyttömiä ja ellei ne noudata sääntöjä. Eikä ne yritä yhdistää robottiperheitään sosiaaliturvan hyödyntäjiksi.

flammee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 703
 • Liked: 652
Vs: Turvapaikanhakijoista on hyötyä Euroopan taloudelle
« Vastaus #50 : 25.06.2018, 00:33:07 »
Looginen johtopäätös lienee siis ettei maahanmuuttovirastoa tarvitse ylläpitää suomalaisten verovaroilla, vaan sen voi rahoittaa näillä maahanmuuttajien tuotoilla.