Kirjoittaja Aihe: Ruotsin valtiopäivävaalit 9.9.2018 – uutiset, seuranta ja keskustelu  (Luettu 268388 kertaa)

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 302
 • Liked: 23904
 • antikomintern
Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit sunnuntaina 9.9.2018. Eli vaaleihin on aikaa reilu kaksi kuukautta. Paikkojen määräytymiseen käytetään muunnettua Sainte-Laguën menetelmää, vaalit käydään suljettuna listavaalina ja puolueet laittavat ehdokkaansa järjestykseen listalle. Pienten puolueiden pääsyn estämiseksi käytössä on valtakunnallinen 4,0 % äänikynnys.

Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajapaikkaa, joista 310 valitaan 29 vaalipiiristä ja 39 valitaan tasauspaikkoina, joilla taataan puolueille valtakunnallisen suhteellisuuden tarkempi toteutuminen. Vaalipiirien paikkaluvut määräytyvät piirin asukasmäärän perusteella. Henkilökohtaiset äänet asettavat valtiopäivävaaleissa ehdokkaan ohi puoluelistan, jos ehdokas saa 8% tai enemmän puolueen saamasta äänimäärästä. Muuten ehdokkaat valitaan puolueen määrämässä järjestyksessä puolueen listalta.


Ruotsin valtiopäivillä (Riksdagen) on 349 edustajaa ja puhemies, joka ei äänestä, joten enemmistöön tarvitaan 175 edustajaa. Ruotsissa on nyt vähemmistöhallitus.

Ruotsissa on perinteisesti ollut kaksi blokkia ja nyt hallitusvastuussa olevalla punavihreällä blokilla** (De rödgröna) on 159 paikkaa ja opposition keskusta-oikeistolaisella Porvarillisella Allianssilla* (Den borgerliga alliansen) 140 paikkaa. Blokkien ulkopuolisella ruotsidemokraateilla 45 paikkaa ja sitoutumattomilla edustajilla on 5 paikkaa oppositiossa.

Hallitus (138)

         Sosialidemokraatit (113)**
         Vihreät (25)**

Hallituksen tukipuolueet (21)

         Vasemmisto (21)**

Oppositio (190)

         Maltilliset (83)*
         Ruotsidemokraatit (45)
         Keskusta (22)*
         Liberaalit (19)*
         Kristillisdemokraatit (16)*
         Sitoutumattomat (5)


Ruotsin valtiopäivillä edustettuna olevat puolueet:

Ruotsin sosialidemokraattinen työväenpuolue (S)  Sveriges socialdemokratiska arbetareparti  keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokratia31,01 %
Maltillinen kokoomus (M)Moderata samlingspartietkeskusta-oikeistolainen liberaalikonservatismi23,33 %
Ruotsidemokraatit (SD)Sverigedemokraternakansallismielinen euroskeptismi12,86 %
Ympäristöpuolue Vihreät (MP)Miljöpartiet de Grönapunavihreä ekososialismi  6,89 %
Keskustapuolue (C)Centerpartietkeskustalainen liberalismi  6,11 %
Vasemmistopuolue (V)Vänsterpartietsosialismi  5,72 %
Liberaalit (L)Liberalernakeskustalainen sosiaaliliberalismi  5,42 %
Kristillisdemokraatit (KD)Kristdemokraternakristillisdemokratia  4,57 %

Muita puolueita (täydellinen lista netistä)

Vaihtoehto Ruotsille (AfS)Alternativ för Sverige                                   kansallismielinen euroskeptismi
Feministinen aloite (Fi)                                       Feministiskt iniativpunavihreä radikaalifeminismi
Piraattipuolue (PP)Piratpartiet

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 795
 • Liked: 54120
 • Kyllä tästä vielä selvitään, kaikesta huolimatta!
...puolueet laittavat ehdokkaansa järjestykseen listalle ...

Jokin voisi ehkä olla kauempana kansanvallasta kuin se, että puolueet valitsevat läpimenijät, eivätkä äänestäjät, mutta ei nyt ihan heti tule mieleen mikä ...

Ai niin joo! Yksipuoluejärjestelmä ...

Ei mutta hetkinen! Eivätkös jotakuinkin kaikki valtapuolueet Euroopassa ole muunnelmia sosiaalidemokraateista?

99% äänestysvilkkausta odotellessa ...
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Rajat auki ja Suomi kiinni tai rajat kiinni ja Suomi auki.”
— Valtakunnanpärkhele

“Nykyään suomalaiset poliitikot ja virkamieskunta hääräävät aivan avoimesti hulluja ja tärähtäneitä, eivätkä enää edes teeskentele ajavansa Suomen etua.”

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 380
 • Liked: 4014
Listavaalijärjestelmähän on vain vallan siirtoa äänestäjiltä puolueelle (=hyväveliverkostolle). Suomessa jotkut valtapuolueiden edustajat ovat samaa ehdottaneet meillekin.

Asia ei kai ole saanut suurempaa kannatusta.

rooster

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 552
 • Liked: 2166
Ilmeisesti oman vaalipiirin ulkopuolista ehdokasta ei voi äänestää, joten onko kukaan koskaa  saanut tuota yli 8% puoluee  kaikista äänistä ja päässyt ns. Ohi listan? Onkos vielä Ruotsissa jokaiselle puolueelle omannäköisensänsä lista joka napataan matkaan muiden nähden?

guest14935

 • Vieras
...puolueet laittavat ehdokkaansa järjestykseen listalle ...
Jokin voisi ehkä olla kauempana kansanvallasta kuin se, että puolueet valitsevat läpimenijät, eivätkä äänestäjät, mutta ei nyt ihan heti tule mieleen mikä ...
Ai niin joo! Yksipuoluejärjestelmä ...
Sinänsä ei yllättänyt kun kuulin että ruotsissa tommonen, ketkuilu heillä tapana, mutta siitä kyllä yllätyin kun kuulin että ranskassakin on. Pakkoruotsin tunneilla en tietty kuunnellut sen enempää kuin muutkaan, mutta epäilen että jäänyt kertomati tuollainen herraskansan vaalitapa niissä.
Muttanin asiaan, kolme femakkopuoluetta  :D Ei toisaalta tuokaan yllätä, viikinkien tapa lisääntyä kun ei ole romanttinen.

orientexpressen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 118
 • Liked: 1423
Ilmeisesti oman vaalipiirin ulkopuolista ehdokasta ei voi äänestää, joten onko kukaan koskaa  saanut tuota yli 8% puoluee  kaikista äänistä ja päässyt ns. Ohi listan? Onkos vielä Ruotsissa jokaiselle puolueelle omannäköisensänsä lista joka napataan matkaan muiden nähden?
Vain omassa vaalipiirissä ehdolla olevia voi äänestää. Tosin yksi ehdokas voi olla ehdolla monessa eri vaalipiirissä, ja esim. puolueen puheenjohtaja ja muu puolue-eliitti saattavat olla puolueen listan ykkösniminä kaikissa vaalipiireissä.

Henkilökohtaisilla rukseilla on käytännössäkin mahdollista tulla valituksi. Välillä sitä tapahtuu, että jotkut ehdokkaat jotka puoluejohto on sijoittanut puolueen vaalilistalla niin suurelle numerolle ettei valinta sitä kautta onnistu tulevat silti valituksi, kun tarpeeksi monta äänestäjää ruksaa heidän nimensä. Ilmeisesti 12 tällaista ehdokasta pääsi valtiopäiville viime vaaleissa.

Jokaisella puolueella on omat listat vaalipaikoilla, ja nämä listat poimitaan kaikkien nähden ennen kuin mennään vaalikoppiin. Tosin myös tyhjiä listoja on olemassa, mihin itse voi kirjoittaa puolueen nimen ja lisäksi mukaan vaalikoppiin voi ottaa vaikka kaikkien puolueiden listat, jolloin muut eivät välttämättä tiedä mitä puoluetta aikoo äänestää.
Kotoutumisprosessi epäonnistui.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 24 876
 • Liked: 64065
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Laitetaanpa tänne pari vaaleihin liittyvää uutista:

https://yle.fi/uutiset/3-10287340 (4.7.2018)

Lainaus
Annie Lööf on valloittanut nuorten ja naisten sydämet ja hajottanut porvarien rintamaa – mutta voisiko Ruotsin keskustan tahtopoliitikosta tulla pääministeri?

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtajalta odotetaan Almedalenissa selityksiä porvariblokin julkisiin riitoihin.

Ihminen, joka sanoo itkevänsä useasti, valloittaa muiden sydämet. Jos hän on poliitikko, syntyy ristiriitaisia mielikuvia. Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf on onnistunut valloittamaan avoimuudellaan muitakin kuin oman puolueen kannattajia. Mutta häntä pidetään myös tiukkana taktikkona, joka tähtää hallitukseen, eivätkä liittolaiset ja kilpailijat voi olla ihan varmoja kenen kanssa.

(...)

Moni ruotsalainen on Susanne Forsbergin kanssa samaa mieltä. Annie Lööf on puoluettaan vetovoimaisempi. Hän on onnistunut viime vuosina nousemaan suurten puolueiden puheenjohtajien ohi, kun mitataan ykköspoliitikkojen suosiota, luotettavuutta ja vetovoimaa.

Tuoreessa mittauksessa hän oli naisten ja nuorten mielestä luotettavin puoluejohtajista ja miestenkin arvostuksissa kolmantena.

"Aito arvopoliitikko"

Lööf nousi seitsemän vuotta sitten puolueensa johtoon kaikkien aikojen nuorimpana, 28-vuotiaana. Nuoren puheenjohtajan myötä maaseutupuolueen leima on karissut ja tilalle on tullut liberaali, yrittäjähenkinen ja vihreä linja.

(...)

Lööfin imu näkyy muun muassa akateemisten ammattiliittojen jäsentutkimuksissa. Liberaalipuolue menettää tukijoitaan keskustalle, ja sitä pidetään puheenjohtajan ansiona.

"Omavaltainen taktikko"

Poliittinen myötätuuli on kuitenkin kaukana, kun Annie Lööf saapuu Almedaleniin. Porvariblokin erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta ja suhtautumisesta ruotsidemokraatteihin putkahtivat avoimena riitana julkisuuteen.

Osa Ruotsin kokoomuksen johtohahmoista syyttää kulisseissa Annie Lööfiä omavaltaiseksi taktikoksi, joka romuttaa porvarien yhteistyötä. Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty liian pehmeinä ja niitä on pitkään katsottu kokoomuksessa karsaasti.

(...)

Kokeneen politiikan toimittajan K. G. Bergströmin mielestä Annie Lööf on tehnyt porvarillisempaa ja liberaalimpaa politiikkaa kuin edeltäjänsä. Bergström ei usko, että Lööf vie keskustapuolueen vaalien jälkeen samaan hallitukseen sosiaalidemokraattien kanssa, vaikka sitä on julkisuudessa epäilty.

Neljä kymmenestä ruotsalaisesta näkisi mielellään blokkien murtuvan ja Stefan Löfvenin ja Annie Lööfin saman mikrofonirivin takana ministereinä.

(...)https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201807032201051195_ul.shtml (3.7.2018)

Lainaus
Ruotsin politiikka menossa täysin uusiksi: Maahanmuutto voi nostaa ruotsidemokraatit jopa suurimmaksi puolueeksi

Maahanmuutto on noussut Ruotsin vaalien ykkösteemaksi.

Ruotsin poliittiset kuviot saattavat mennä pahemman kerran sekaisin syksyn valtiopäivävaaleissa 9. syyskuuta. Tiukalla maahanmuuttovastaisella linjallaan profiloitunut ruotsidemokraatit (SD) näyttää mielipidetiedustelujen perusteella nousevan suureksi puolueeksi. Tuoreimmissa mittauksissa puolue on sijoittunut toiseksi heti sosiaalidemokraattien jälkeen jättäen maltillisen kokoomuksen taakseen.

Rohkeimmissa veikkauksissa uskotaan ruotsidemokraateilla olevan mahdollisuuksia jopa suurimmaksi puolueeksi. Tämä sillä oletuksella, että ihmiset kainostelevat mittauksissa ruotsidemokraattien kannattamista, mutta voivat silti vaaleissa äänestää heitä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 19 prosenttia ruotsalaisista nimeää maahanmuuton tärkeimmäksi vaaliteemaksi. Seuraaviksi tärkeimmät ovat terveydenhoito (16 prosenttia), laki- ja järjestys (12 prosenttia), integraatio (12 prosenttia) sekä koulu- ja päivähoitoasiat. Maahanmuutto ja siihen liittyvät asiat näyttävät nyt mietityttävän ruotsalaisia.

Ruotsidemokraattien kannatuksen noususta voi päätellä, että pääosin ruotsalaiset haluavat tiukempaa maahanmuuttolinjaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sekä sosiaalidemokraatit että maltillinen kokoomus ovat jo muuttaneet maahanmuuttolinjaansa tai muuttamassa sitä tiukemmaksi.

(...)
Uusi kansallismielinen puolueprojekti Sinimusta Liike on aloittanut kannattajakorttikeräyksen 12.5.2021!

Käy tekemässä kannatusilmoitus näppärästi ja nopeasti netissä: https://puoluerekisteri.fi/puolue/26

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 130
 • Liked: 89485
Laitetaanpa tänne pari vaaleihin liittyvää uutista:

https://yle.fi/uutiset/3-10287340 (4.7.2018)

Lainaus
Annie Lööf on valloittanut nuorten ja naisten sydämet ja hajottanut porvarien rintamaa – mutta voisiko Ruotsin keskustan tahtopoliitikosta tulla pääministeri?
...
Osa Ruotsin kokoomuksen johtohahmoista syyttää kulisseissa Annie Lööfiä omavaltaiseksi taktikoksi, joka romuttaa porvarien yhteistyötä. Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty liian pehmeinä ja niitä on pitkään katsottu kokoomuksessa karsaasti.

Toimittaja Riikka Uosukaisen toteamus, että puheenjohtaja Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty "liian pehmeinä", ei kerro suomalaislukijalle paljon mitään. Havainnollisempaa olisi ollut kertoa vaikka Lööfin lausunto, että 30 miljoonaa uutta siirtolaista olisi Ruotsille vain hyvä juttu. Ruotsin kokoomuksen ja demareiden pakittaessa aiemmasta rajat auki -linjastaan edes muodon vuoksi Lööf pitää edelleen tiukasti kiinni näkemyksestään, että kaikki ja kaikenlainen maahanmuutto on Ruotsille hyväksi sekä taloudellisesti että muuten, eikä maahanmuutolle pidä asettaa rajoituksia tai ylärajaa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Kulttuurirealisti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 525
 • Liked: 5196
Lainaus
"Aito arvopoliitikko"
...
Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty liian pehmeinä ja niitä on pitkään katsottu kokoomuksessa karsaasti.

Lööf on käynyt hakemassa arvopohjaa Bilderberg-kokouksesta 2017. Silloin keskusteltiin julkaistun agendan mukaan mm. globalismista, populismista ja "informaatiosodasta".

Edit. Lööfin maahanmuuttolinjaukset ovat suhtkoht suvaitsevaisia, kuten ylempää voi todeta.

Ehkä Lööf on eurofiilisten globalistien uusi vaihtoehto kantamaan vastuuta Ruotsissa, oikealla arvopohjalla? Vähän kuin Suomessa tuo Sipilän Juha.
"Ovela tapa pitää ihmiset passiivisina ja kuuliaisina on rajoittaa tiukasti hyväksyttävien mielipiteiden kirjoa, mutta sallia hyvin vilkas keskustelu sen kirjon sisällä. … tämä antaa ihmisille tunteen, että ajattelu on vapaata.” - Chomsky

ISO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 756
 • Liked: 22221
 • Persuhtava keskustelija
Ruotsalaiset huokaisee helpotuksesta kun maahanmuuttohulluus helpottaa.

On vaan valtava sääli, että se on jo myöhäistä. Kehitysmaalaiset valloittaa maan muutamassa kymmenessä vuodessa, ja oletettavasti muuttaa Ruotsalaisen oikeusjärjestelmän ihanaksi unelmaksi.
Roslan M Salih:

"Freedom of speech isn't worth civil war"

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 106
 • Liked: 31783
HS:n juttu Almedalenin politiikkaviikolta:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005742807.html

Lainaus
Mikä on Ruotsin suurin ongelma? Ruotsalaiset päättäjät kertovat
Kymmenen erilaista ruotsalaisvaikuttajaa paljasti ajatuksensa HS:lle Gotlannissa Almedalenin politiikkaviikolla.

----

Kävi selväksi, että Suomessa otsikoihin nousevat rikollisuus ja maahanmuutto eivät ole ainoat teemat, joiden perusteella länsinaapurit valitsevat tulevat johtajansa.

Mikä on suurin ongelma, joka Ruotsin seuraavan hallituksen pitäisi ratkaista?[/b]

Ulf Kristersson
maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja, mahdollinen tuleva pääministeri


”Jos saamme äänestäjien luottamuksen, olemme valmiita tehtävään. Ruotsi on suurten uudistusten tarpeessa ja työt pitää aloittaa ryminällä. Ensimmäiseksi täytyy tarttua huonosti toimivaan maahanmuuttajien kotouttamiseen. Siinä on kyse työstä, kielitaidosta ja vaatimuksista. Haluamme asettaa katon tuille, jotta on aina kannattavaa tehdä töitä verrattuna tuilla elämiseen. Lisäksi haluamme, että tietty kielitaito on vaatimuksena pysyvään oleskelulupaan ja kansallisuuteen. Haluamme kasvattaa vaatimuksia Ruotsiin integroitavien omille ponnistuksille.”

Liza Pettersson
mielipidekyselyanalyytikko, Novus


”Sairaanhoito, maahanmuutto ja integraatio sekä koulutuskysymykset. Ne ovat kyselyissä äänestäjien kolme tärkeintä kysymystä. Sairaanhoito koskettaa kaikkia. Puhutaan hoitoyritysten voitoista, jonoista ja sairaanhoitajien työoloista. Maahanmuutto nousee listalla korkealle, koska jokainen ruotsidemokraattiäänestäjä mainitsee sen ensimmäisenä.
----

Paula Bieler
ruotsidemokraattien kansanedustaja


”Veroja maksavat kansalaiset odottavat, että valtio hoitaa oman puolensa yhteiskuntasopimuksesta: tarjoaa perusturvaa. Rikollisuus kuriin, ja riittävät voimavarat poliisille, oikeuslaitokselle ja sairaanhoitoon. Se edellyttää, että teemme selväksi, kellä on oikeus olla osa tätä yhteiskuntaa ja kellä ei. Maahanmuuttopolitiikkamme on ajanut totaalisesti karille. Olemme menettäneet kontrollin siihen, ketä rajojemme yli tulee. Paperittomien varjoyhteiskunta kasvaa.”

Jonas Sjöstedt
vasemmistopuolueen puheenjohtaja


”Se on Ruotsin kasvava epätasa-arvoisuus. Olemme muuttuneet maailman tasa-arvoisimmasta maasta maaksi, jossa on valtavat tuloerot. Se näkyy selkeästi kaupungeissamme. Kaupunginosat ovat eriarvoisia. Palveluita puuttuu ja asutaan ahtaasti. Tästä ei ole puhuttu vaaleissa tarpeeksi. Sen sijaan on keskusteltu paljon symbolikysymyksistä ja identiteettipolitiikasta. Meidän pitäisi palata väittelemään raskaista yhteiskunnallisista aiheista.”
----(loput linkistä)

Kyllähän sitä vastaukseksi saa vaikka mitä hömppää, kun valitsee haastateltavat sopivasti (hömppävastauksia enemmänkin linkin takana, yo. otteet maahanmuuttoa sivuten).

Ahmed Ahne III

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 300
 • Liked: 1282
 • Sed puto quod imperium mutata esse debet.
Tänään julkaistu gallup Demoskop/Expressen 04/07/2018; otos 1,615; virhemarginaalia ei määritelty väittää tuttuun tapaan että Sosdemit olisvat 2.8% nousussa ja SverigeDemokraateille tavanomaiset 21%...

http://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/SWEDEN-ELECTION/010070EP0Z2/index.html
Pääministerin paikalta eduskunnan täysistunnossa valehtelun vuoksi eroamaan joutunut sdp:n pj Antti Rinne MTV:n haastattelussa 6.12.2019:”Puhtaalla valehtelulla näköjään saattaa pärjätä myös politiikassa.”

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 870
 • Liked: 34887
Laitetaanpa tänne pari vaaleihin liittyvää uutista:

https://yle.fi/uutiset/3-10287340 (4.7.2018)

Lainaus
Annie Lööf on valloittanut nuorten ja naisten sydämet ja hajottanut porvarien rintamaa – mutta voisiko Ruotsin keskustan tahtopoliitikosta tulla pääministeri?
...
Osa Ruotsin kokoomuksen johtohahmoista syyttää kulisseissa Annie Lööfiä omavaltaiseksi taktikoksi, joka romuttaa porvarien yhteistyötä. Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty liian pehmeinä ja niitä on pitkään katsottu kokoomuksessa karsaasti.

Toimittaja Riikka Uosukaisen toteamus, että puheenjohtaja Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty "liian pehmeinä", ei kerro suomalaislukijalle paljon mitään. Havainnollisempaa olisi ollut kertoa vaikka Lööfin lausunto, että 30 miljoonaa uutta siirtolaista olisi Ruotsille vain hyvä juttu. Ruotsin kokoomuksen ja demareiden pakittaessa aiemmasta rajat auki -linjastaan edes muodon vuoksi Lööf pitää edelleen tiukasti kiinni näkemyksestään, että kaikki ja kaikenlainen maahanmuutto on Ruotsille hyväksi sekä taloudellisesti että muuten, eikä maahanmuutolle pidä asettaa rajoituksia tai ylärajaa.

Tuo 30 miljoonan lausunto on täysin sekopäinen. Sen lisäksi että se tiputtaisi kantaväestön osuuden kokonaisuudesta luokkaa neljännekseen, se luonnollisestikin edellyttäisi esim. asuntojen rakentamista 30 miljoonalle uudelle ruotsalaiselle. Jos lasken kertaluokka-arviona että asuntorakentamisessa kuluu kaksi miestyövuotta per asukas, tuo tarkoittaa 60 miljoonaa miestyövuotta, joka pelkkinä palkkakuluina nousisi hyvin karkeasti laskien 1500 miljardin euron luokkaan. Tämä on Ruotsin kolmen vuoden BKT, tai Ruotsin valtion 15 vuoden koko budjetti, ja tässä olisi vasta maksettu asuntojen rakentajien palkat. Ja asuntojen lisäksi käytännössä koko maan infrastruktuurin koko pitäisi siis projektissa nelinkertaistaa! Mistä tämä oikein kustannettaisiin asettamatta sisäänmuuttajille melkoisia vaatimuksia verrattuna Ruotsin tämänhetkiseen politiikkaan?

Toinen tapa ajatella asiaa olisi se, että jos muutto tapahtuisi niinkin maltillisesti kuin sadan vuoden aikana, Ruotsiin muuttaisi (ja tarvetta tulisi sille uudelle asuntokapasiteetille ja infralle) joka kuukausi, sadan vuoden ajan väkeä 25000 asukkaan kaupungin verran. Eikä mikään valtio oikeasti onnistu suunnittelemaan asioita tuollaisella aikajänteellä.

Tuollaisen toteamuksen heittäjän on oltava joko ideologiassaan seinähullu tai suhteellisuudentajultaan vaarallisen pihalla. On aikalailla ylittämätön väite kutsua vakavalla naamalla esitettynä tuota agendaa vain "liian pehmeäksi." Jos oikein kiltisti haluisi sanoa, voisi ehkä sanoa Lööfin puhuvan täysin pehmoisia.
« Viimeksi muokattu: 04.07.2018, 17:26:42 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 302
 • Liked: 23904
 • antikomintern
Sama Demoskopin heinäkuun gallup kuin edellä, mutta twiitissä grafiikka ja alla luvut.


I Demoskops julimätning går Socialdemokraterna starkt framåt igen medan status quo gäller SD, M och C. Kristdemokraterna backar ytterligare och ligger nu långt under riksdagsspärren.

V 9,1 (+0,8)
S 25,9 (+2,8)
MP 4,2 (-0,7)
SD 21 (±0,0)
C 9,8 (±0,0)
L 4,3 (-0,8)
KD 2,5 (-1,3)
M 19,9 (±0,0)

1 615 personer intervjuades under perioden 25 juni – 3 juli.

https://samnytt.se/socialdemokraterna-okar-igen-sd-nast-storst/

endorphine

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 78
 • Liked: 372
Vaikuttaisi ihan siltä, että Demoskop on unohtanut kokonaan ryhmän "muut" tästä pollista ja antanut sen kannatusosuuden sosiaalidemokraateille.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 302
 • Liked: 23904
 • antikomintern
^ Tässäkään summaksi ei tule sataa prosenttia ja näin on ollut aikaisemminkin eli näytetään vain valtiopäivillä olevien puolueiden kannatus. Summa on tuossa 96,7% eli ryhmä muut saa 3,3%. Jää arvailujen varaan, kuinka kannatus sen sisällä jakaantuu eli mikä on vaikkapa AfS:n osuus. Tietysti pitää muistaa se 4 %:n äänikynnys, joka pitää pienpuolueet poissa parlamentista.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 505
 • Liked: 10602
Vakiintuneessa blonkijaossa SD:n asemaa vaa'ankielipuolueena ei voi estää enää mikään. Luultavasti muodostetaan jokin blokkirajat rikkova hallitus.

Demareiden kohtalo on kiinni MP:n pääsystä äänikynnyksen yli. Jos ei pääse niin demarit eivät pysty muodostamaan hallitusta.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 231
 • Liked: 30202
 • Ego sum Spartacus
Valhemedia ylistää mielipuolta joka haluaa 30 miljoonaa matua Ruotsiin.

Lööf (C): 30 miljoner invandrare är inte omöjligt för Sverige
https://www.youtube.com/watch?v=99VjCqtRiA0

Lainaus
UUSNATSIEN huutelu keskeytti keskiviikkona hetkeksi Ruotsin keskustapuolueen johtajan Annie Lööfin puheen Almedalenin politiikkafestivaaleilla Gotlannissa.

Lööf oli juuri aloittanut puheensa kuvaamalla Göteborgissa tehtyä polttopullohyökkäystä juutalaisseurakuntaa vastaan, kun yleisöstä alkoi kuulua voimakasta mekastusta.

Huutelun lähteeksi selvisivät pian Pohjoismaisen vastarintaliikkeen logolla varustettua lakanaa pitelevät miehet. Sanoista ei saanut selvää. Pohjoismaiden vastarintaliike ajaa uusnatsistista ideologiaa. Suomessa Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi sen joulukuussa lakkautettavaksi.

Lööf keskeytti puheensa hetkeksi huutelun yltyessä häiritsevän kovaksi. Sitten hän pyysi yleisöä olemaan hiljaa. ”Kuunnellaan nyt, mitä heillä on sanottavaa”, hän sanoi lavalta miehiä tuijottaen.

Tällöin lakanan takana tuli kuitenkin hiljaista. Monituhatpäisestä yleisöstä alkoi kuulua naurunpyrskähdyksiä, minkä jälkeen yleisö repesi minuutin verran jatkuneisiin aplodeihin.

”Nyt he ovat saaneet puhua”, Lööf totesi aplodien tauottua. Uudet aplodit kuultiin vielä silloin, kun miesjoukko lakanoineen muutaman minuutin kuluttua poistui paikalta.

Samainen Pohjoismainen vastarintaliike aiheutti kohua Almedalenissa myös viime vuonna.

LÖÖF ON tunnetaan Ruotsissa ihmisarvoa kunnioittavan pakolaispolitiikan puolustajana. Hän on ottanut useasti yhteen ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kanssa. Ruotsidemokraatit arvostelee ankarasti Ruotsin nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa ja haluaa tehdä Ruotsista nykyistä nationalistisemman valtion.

Almedalenin turvallisuusjärjestelyissä oli selvästikin varustauduttu siihen, että juuri Lööf saattaa saada päälleen äärioikeistolaisten vihat.

HS:n toimittajan vieressä puhetta seurasi kuulonapilla varustettu siviiliasussa oleva mies, joka lähti liikkeelle pian huutelun alettua.

Lööf jatkoi puhettaan keskeytyksen jälkeen entistä suuremmalla latauksella. ”Nyt on tosi kyseessä”, hän sanoi. ”Se, joka voittaa kamppailun arvoista näissä vaaleissa, ratkaisee Ruotsin tulevaisuuden”, hän sanoi.

”Meidän täytyy puolustaa myötätuntoa. Meidän täytyy puolustaa ihmisyyttä.”

Lööf vetosi yleisöön, jotta jokainen tekisi osansa ääriaineisten vastustamisessa jokapäiväisissä keskusteluissaan. ”Meidän täytyy uskaltaa sanoa vastaan natseille, rasisteille ja islamisteille ja kertoa, mihin me uskomme.”

LÖÖF ON yksi Ruotsin tämän hetken suosituimmista poliitikoista.

Keskustapuolue ei kuitenkaan ole Ruotsissa lähimainkaan yhtä suuri kuin Suomessa. Sille ennustetaan Ruotsin syyskuussa järjestettävissä parlamenttivaaleissa noin yhdeksän prosentin kannatusta.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005743960.html?share=62cc38987b0a0bfeb06ebcb415c1eac6

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 130
 • Liked: 89485
Toimittaja Riikka Uosukaisen toteamus, että puheenjohtaja Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty "liian pehmeinä", ei kerro suomalaislukijalle paljon mitään. Havainnollisempaa olisi ollut kertoa vaikka Lööfin lausunto, että 30 miljoonaa uutta siirtolaista olisi Ruotsille vain hyvä juttu.

Hesarin toimittaja Petja Pellin kuvaus Lööfin ajamasta maahanmuuttopolitiikasta kokonaisuudessaan:

Lainaus käyttäjältä: HS 5.7.2018
Lööf tunnetaan Ruotsissa ihmisarvoa kunnioittavan pakolaispolitiikan puolustajana.

Lainaus käyttäjältä: HS 4.7.2018
Lööf on tunnettu ihmisarvoisen maahanmuuttopolitiikan palavasieluisena puolustajana.
« Viimeksi muokattu: 05.07.2018, 16:10:05 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 231
 • Liked: 30202
 • Ego sum Spartacus
AfS puolueen johtajan Gustav Kasselstrandin mukaan Annie Lööf on Ruotsin vaarallisin poliitikko.

Lainaus
Kasselstrand: "Annie Lööf är Sveriges farligaste politiker"

INRIKES. Centerpartiets ledare Annie Lööf, som talade i Almedalen i går, är Sveriges "farligaste partiledare" och skulle förvandla Sverige till ett u-land. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

Det var ett känslomässigt och på gränsen till hysteriskt tal som Annie Lööf höll i Almedalen på onsdagen.

Det menar i varje fall Alternativ för Sverige i sin analys av talet, där Lööf ska ha varit nära att falla i gråt.

Partiledaren Gustav Kasselstrand skräder inte orden när han kritiserar Centerledaren.

– Annie Lööf är ett direkt hot mot Sverige. Hon har inga som helst spärrar. Hon är Nato-fanatiker, hon är EU-fanatiker, hon är en invandringsfanatiker, hon är politiskt korrekt, hon har aldrig behövt ta ansvar för någonting och har aldrig jobbat i hela sitt liv, hävdar han.

– Hon är upplyft av medierna och lever helt och hållet i sin egen bubbla. Jag skulle säga att hon är den farligaste partiledaren i Sverige, eftersom hon har föreställningar och idéer som om de implementerades skulle förvandla Sverige till ett u-land på en dag.

Enligt Kasselstrand är det absurt att Lööf står och pratar om att lösa Sveriges problem, när det är hon själv som skapat dem.

– Det vi ser idag i Sverige är effekten av Annie Lööfs politik. Hon satt ju i Alliansregeringen. Det är hennes politik som redan har implementerats. Det är det här Sverige som vi ser som vi får med Annie Lööf, och hon vill göra det ännu mer mångkulturellt. Och nu låtsas hon som att hon inte bär något snavar, och att allt skulle vara Socialdemokraternas fel.

– De här politikerna har varit med otroligt länge. Annie Lööf har suttit jättelänge i Centerpartiet. Varför skulle vi lita på dem och att de ska göra något åt problemen nu, när det Sverige vi ser är skapat av dem?

Om Alternativ för Sverige kommer in i riksdagen så kommer man jaga Annie Lööf och ställa henne till svars för den politik, lovar Kasselstrand.

– Vårt fulla fokus kommer vara att ställa Annie Lööf till svars. Hon ska inte få komma undan, och hon kommer må dåligt i Sveriges riksdag när hon har med oss att göra. Vi kommer inte visa någon pardon.

Gustav Kasselstrand menar också att Lööf letar efter varje tillfälle att bli kränkt, för att sedan kunna sända ut "godhetssignaler" och framställa sig själv som en moraliskt överlägsen människa.

– Problemet med politikeradeln är att de lever inte i samma verklighet som vanliga svenskar, utan i en isolerad verklighet där de umgås med andra politiker och kändisar och inte behöver träffa vanliga människor.

http://www.friatider.se/kasselstrand-annie-l-f-r-sveriges-farligaste-politiker

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 130
 • Liked: 89485
Lainaus
Kourallinen uusnatseja varasti poliitikkojen ja median huomion Almedalenissa

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen liput liehuivat Visbyn keskuspuistossa, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven piti puhettaan torstai-iltana Almedalenin politiikkaviikolla.

Kolmisenkymmentä uusnatsia on kierrellyt muutaman päivän ajan eri tapahtumissa, huudellut välihuutoja ja töninyt yleisöä.

Järjestöllä oli myös oma puhetilaisuutensa iltapäivällä, mutta sitä seurasi vain muutamia kymmeniä ihmisiä, kun lähes samaan aikaan järjestetty vastamielenosoitus keräsi useita satoja osallistujia ja kuulijoita.

Uusnatsien joukko huuteli myös pääministerin puheen aikana, mutta kovaäänisimmät välihuudot sai kokea keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf keskiviikkoiltana.

Pääministeri raivostui

Pääministeri Löfven sanoo olleensa raivoissaan nähtyään natsien häiritsevän ja peloittelevan ihmisiä Visbyssä. Löfven lupasi, että hallitus puuttuu asiaan joko nykyisten lakien avulla tai niitä tiukentamalla. Hän sai puheensa aikana suurimmat aplodit varoittaessaan ääriajattelun noususta ja vihapuheen leviämisestä.
...
Yle 5.7.2018

Huudeltu? Tönitty? Ei inahdustakaan Löfveniltä, kun ruotsidemokraatteja vastaan on käytetty vaalitilaisuuksissa, kaduilla ja kodeissa organisoitua poliittista väkivaltaa.

Vaan oli siellä muutakin:

Lainaus käyttäjältä: Yle 5.7.2018
Oikeusministeri Morgan Johansson sanoi aiemmin päivällä, että hallitus aikoo selvittää voiko väkivaltaisten järjestöjen toiminnan ja niiden käyttämät symbolit kieltää lailla. Hanketta tukisi ilmeisesti kuusi puoluetta, neljä porvaripuoluetta, sosialidemokraatit ja ruotsidemokraatit.

Väkivaltaisten järjestöjen määritteleminen on kuitenkin oikeusministeri Johanssonin mukaan vaikeaa. Osa puolueista, kuten keskustapuolue on vaatinut, että selvitykseen on otettava mukaan väkivaltaisten islamististen järjestöjen toiminta.

Hassusti Ruotsin vihreiltä ja vasemmistopuolueelta ei näköjään heru tukea lakihankkeelle, joka neutraalisti toteutettuna tarkoittaisi myös ekstremististen äärivasemmistoryhmien (mm. Antifa ja RF) toiminnan ja symbolien kieltämistä. Ryhmien, joilla on ollut vuosikaudet Ruotsin valtamedian ja valtapuolueiden vähintäänkin hiljainen tuki "demokratian puolustajina" ja ruotsidemokraattien vainoajina.

En löytänyt lisätietoja lakihankkeesta, mutta oikeusministeri Johansson otti Almedalenissa asiasta yhteen ruotsidemokraattien Mattias Karlssonin kanssa, joka totesi kiellon tarkoittavan myös SD:n jäsenten tappamista yrittäneiden Antifan ja Revolutionära Frontenin kanssa kaveeraavan demareiden nuorisojärjestö SSU:n lakkauttamista. Johansson raivoistui, että juuri sosiaalidemokraattinen liike on ollut kaikkein eniten väkivallan kohteena ja että Karlssonin on turha tulla luennoimaan hänelle, kun Pohjoismaiden pahimmasta, työväenliikettä vastaan kohdistetusta terrori-iskusta vastasi norjalainen natsi. Karlsson vastasi, että se ei kai ole sentään perustelu sille, että demareiden nuorisojärjestö tekee yhteistyötä poliittista väkivaltaa käyttävien ekstremistien kanssa.

SVT: Hårda orden i debatten mellan S och SD: ”Behöver inga lektioner av dig” 5.7.2018
« Viimeksi muokattu: 06.07.2018, 01:01:49 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 505
 • Liked: 10602
Toimittaja Riikka Uosukaisen toteamus, että puheenjohtaja Lööfin maahanmuuttolinjauksia on pidetty "liian pehmeinä", ei kerro suomalaislukijalle paljon mitään. Havainnollisempaa olisi ollut kertoa vaikka Lööfin lausunto, että 30 miljoonaa uutta siirtolaista olisi Ruotsille vain hyvä juttu.

Hesarin toimittaja Petja Pellin kuvaus Lööfin ajamasta maahanmuuttopolitiikasta kokonaisuudessaan:

Lainaus käyttäjältä: HS 5.7.2018
Lööf tunnetaan Ruotsissa ihmisarvoa kunnioittavan pakolaispolitiikan puolustajana.

Lainaus käyttäjältä: HS 4.7.2018
Lööf on tunnettu ihmisarvoisen maahanmuuttopolitiikan palavasieluisena puolustajana.

Se että tuollainen pää pilvissä kulkeva numeroita ja suhteellisuudentajua ymmärtämätön hössöttäjä olisi Ruotsin suosituimpia poliitikkoja kertoo kyllä jotain ruotsalaisestakin vaalikarjasta.

Tosin, miten se suosio näkyy kun puolueen kannatus on 9%? Eikös Ruotsinkin kepu ole pääasiassa maalaisjunttien puolue ja maalaisjuntit eivät missään maassa ole mitenkään mokufanaatikkoja joten miten tuo nainen on puolueen johtoon päässyt?

No, toisaalta pääsihän Suomenkin kepun johtoon Kiviniemi.

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 688
 • Liked: 1264
^ Ei Ruotsissa ole varsinaisesti samanlaista aluemenetyksien myötä syntynyttä maataloussosiaaliporvarien tulonsiirto- ja tukiaispuoluetta kuin suomen keskusta eli SuoKusta.

e
« Viimeksi muokattu: 06.07.2018, 11:57:54 kirjoittanut Rauno Murju »

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 24 876
 • Liked: 64065
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Nyt tuli vastaan kyllä niin älytön töräytys, etten oikein tiedä mitä sanoa.

Nimettömänä esiintyvä kirjoittaja vaikuttaa suorastaan hysteeriseltä.

"Ruotsidemokraattien nimellä esiintyvä ääriliike" :facepalm:

https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/yhtykaa-ja-pelastakaa-ruotsi-201056329/ (5.7.2018)

Lainaus
Yhtykää ja pelastakaa Ruotsi

Ruotsia ei kannata kadehtia, vaikka se pärjääkin hyvin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa.

Ruotsi on nimittäin myös menossa kohti seuraavia vaaleja, ja juuri nyt maan poliittinen keitos näyttää porisevan jossain kriisin ja paniikin välisessä lämpötilassa.

(...)

Oman populistisen laitaoikeistoilmiönsä kanssa Ruotsi ei kuitenkaan ole päässyt sinuiksi. Ruotsidemokraattien nimellä esiintyvä ääriliike on kasvattanut edelleen kannatustaan. Nyt sen mielipidemittauksissa saamat prosentit heiluvat yli 20:ssä. Vain sosiaalidemokraatit ovat pysyneet edellä. Maltillinen kokoomus, moderaterna, on kolmantena kohtuullisen askeleen mitan päässä Jimmie Åkessonin johtamasta ruotsidemokraateista.

On varsin luultavaa, että Tukholmassa mietitään tuon tuostakin, olisiko Ruotsin pitänyt toimia samaan tapaan kuin Suomi teki perussuomalaisten kanssa. Suomen resepti niin 1980-luvulla Smp:n kuin tällä vuosikymmenellä ps:n kanssa oli ottaa populismilla vaalivoittoon noussut puolue mukaan hallitusvastuuseen.

(...)

Nyt ollaan tilanteessa, jossa äärioikeistolaisilla olisi mahdollisuus vaatia varsin keskeisiä paikkoja hallituksessa, jos esimerkiksi moderaatit kääntäisi kelkkansa ja lähtisi koalitioon ruotsidemokraattien kanssa. Samoin ollaan tilanteessa, jossa vähemmistöhallituksen muodostaminen tarjoaisi Åkessonin väelle mahdollisuuden kiristää perinteisiä puolueita ja vaatia kyseenalaisten rajat kiinni -tyyppisten vaalitavoitteidensa toteuttamista.

On tarpeellista pitää mielessä, että populistiliike edustaa alle neljäsosaa ruotsalaisten mielipidekakusta. On demokratian hengen mukaista edelleen estää sen linjausten läpivienti, koska puolueen periaatteet ovat niin pahassa ristiriidassa perinteisten kansanvaltaisten arvojen kanssa.

Ruotsin olisikin aika astua radikaalisti uuteen aikaan ja mallintaa tavallaan suomalaista ja saksalaista ratkaisulogiikkaa. Maltillisten porvarien ja sosiaalidemokraattien on pystyttävä kokeilemaan ruotsalaisittain täysin ennennäkemätöntä sinipunayhteistyötä – vaikka vain demokratian pelastamisen nimissä.
Uusi kansallismielinen puolueprojekti Sinimusta Liike on aloittanut kannattajakorttikeräyksen 12.5.2021!

Käy tekemässä kannatusilmoitus näppärästi ja nopeasti netissä: https://puoluerekisteri.fi/puolue/26

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 870
 • Liked: 34887
Ainakin otsikoinnin perusteella siis pääkirjoitus. (Luonnollisestikin nimettömänä, se sopii kyllä laatujournalisteille.) Ei hyvää päivää.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 242
 • Liked: 18333
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Nyt tuli vastaan kyllä niin älytön töräytys, etten oikein tiedä mitä sanoa.

Nimettömänä esiintyvä kirjoittaja vaikuttaa suorastaan hysteeriseltä.

"Ruotsidemokraattien nimellä esiintyvä ääriliike" :facepalm:

https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/yhtykaa-ja-pelastakaa-ruotsi-201056329/ (5.7.2018)
***

Jep, lukaisinpa kuppilassa myös. Meinasi safkiksella mennä mureke väärään kurkkuun. Koska ne huutavat sotaväkeä apuun?

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 231
 • Liked: 30202
 • Ego sum Spartacus

Nimettömänä esiintyvä kirjoittaja vaikuttaa suorastaan hysteeriseltä.

"Ruotsidemokraattien nimellä esiintyvä ääriliike" :facepalm:

https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/yhtykaa-ja-pelastakaa-ruotsi-201056329/ (5.7.2018)

Luulen että Rebekka Härkönen on kirjoittanut tuon jutun ja valinnut kuvan.

Kukko

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 856
 • Liked: 5597
Lainaus
On tarpeellista pitää mielessä, että populistiliike edustaa alle neljäsosaa ruotsalaisten mielipidekakusta. On demokratian hengen mukaista edelleen estää sen linjausten läpivienti, koska puolueen periaatteet ovat niin pahassa ristiriidassa perinteisten kansanvaltaisten arvojen kanssa.

Ensin ne sanoi samaa prosentista, sitten kolmesta, sitten viidestä, sitten kolmestatoista, sitten kahdestaviidestä.......
Sananvapautta ei nähdä Euroopan unionissa enää kansalaisten suojautumiskeinona hallintoa vastaan, vaan sen käyttäminen nähdään rikoksena, joka antaa viranomaisille aseet kansalaisten syyttämiseksi ”vihapuheesta” tai jostakin tekaistusta ”rasismista”.
 -J. Sakari Hankamäki

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 505
 • Liked: 10602
Onko tuo oikeasti pääkirjoitus Aaamulehdessä? Siis lehdessä jota Pirkanmaalla edelleen kymmenet tuhannet ihmiset tilaavat kotiinsa ja lukevat ja uskovat lukemaansa?

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 15 722
 • Liked: 21140
Maailmanhalaajilla on nykyään kovin vaikeata, sillä vaikka he käyvät täällä Suomessa monenkin maan vaalikamppailuja, niin lunta tulee tupaan vähän päästä.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."