Kirjoittaja Aihe: Ruotsin valtiopäivävaalit 9.9.2018 – uutiset, seuranta ja keskustelu  (Luettu 383311 kertaa)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 944
 • Liked: 68033
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vihreistä on irtautumassa omaksi puolueekseen se porukka, joka vastustaa tätä Löfvenin hallitussopimusta, koska heidän mukaansa punavihreä hallitus tulee tekemään oikeistolaista politiikkaa (keskustan ja liberaalien tuen saamiseksi).

http://www.friatider.se/efter-uppg-relsen-mp-kan-splittras-falang-planerar-nytt-parti (19.1.2019)

Lainaus
Efter uppgörelsen: MP kan splittras – falang planerar nytt parti

Delar av Miljöpartiet kan nu komma att bryta sig ur och bilda ett nytt parti. Det säger det tidigare språkröret Birger Schlaug till SvD. Målet ska vara EU-valet i vår.

(...)

Redan i torsdags hoppade flera ledande miljöpartister av partiet i protest mot regeringsbildningen, däribland det tilltänkta språkröret Carl Schlyter, som pratade om en kommande "katastrof".

"När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna komma från extremhögern. Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022. Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara", skrev han på Facebook.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Kauko-Aatos

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 816
 • Liked: 4029
Mokutuksesta nuo puolueet sentään taitavat olla suunnilleen samaa mieltä, mutta muiden asioiden kanssa tulee taatusti ristiriitoja ja hankaluuksia. En jotenkaan vain näe, että tuo jeesusteipillä, purkalla ja rautalangalla koottu viritys voisi pysyä koossa seuraaviin vaaleihin saakka.

Odotettavissa kotimaisen sixpäkin kaltaista sekoilua. Ei mitenkään voi uskoa tuommoisen sakin toimintakykyä jota ei yhdistä muu kuin moku + ruotsidemokraatti-pelko.
Vaan eipä haittaa. Tukehtukaa mokuunne.
"Keskustan hallintovaliokuntaryhmän kanta al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin on selkeä. Emme hyväksy massapalautuksia, myös lasten osalta tilanne harkittava tarkkaan. Vapaaehtoisesti kalifaattiin lähteneet ovat itse kohtalonsa valinneet. Jääkööt sinne". King in the North. Defender of Lapland, Mikko Kärnä (kesk.)

Bwana

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 250
 • Liked: 3594
 • Ihmis-perse natsi.
Tätä Ruotsin maahanmuuttotilannetta ja kulttuuria on vaikea ymmärtää psykologisella tasolla.

Ehkä kyse on siitä, että ruotsalaiset kokevat jotenkin investoineensa niin paljon voimavaroja siihen että tulevat humanitarismin supervallaksi, että totuuden myöntäminen tekee todella kipeää.

Tämähän on jollain lailla ihmiselle luonteenomaista, ja siihen ovat syyllistyneet maailman johtavat tiedemiehetkin. Syyllistyvät edelleenkin ja tulevat syyllistymään. Kun joku teoria on lyönyt itsensä riittävän perusteellisesti läpi, kehitellään teorian tueksi mitä mielikuvituksellisimpia tukirakenteita. Klassisena esimerkkinä tästä vaikkapa 1800-luvun eetteriteoria, jota ei yleisesti hylätty edes kokeiden osoitettua valon nopeuden olevan vakion. No, Einstein sai tuosta sitten kyllä rohkaisua selittää asioita toisin...

Kun nyt katselee ympärilleen ja havoinnoi "monikulttuuri"-teoriaa, voi helposti havaita sen ympärille kiivasti rakennettavia apupyöriä ja tukirakenteita, joilla ei ole loppujen lopuksi muuta virkaa kuin toimia teoriaa tekohengittävinä punaisina silleinä.
Nkosi sikelel' Afrika.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 052
 • Liked: 9302
Ruotsissa hallitusohjelman esipuheen alku 2000-luvulla:

Hallituksen tavoitteena on ylläpitää ja parantaa hyvinvointiyhteiskunnan  perusrakenteita, korkeaa työllisyysastetta ja kilpailukykyistä taloutta sekä huolehtia kansakunnan hyvinvoinnista kaikilla tasoilla.Ruotsissa hallitusohjelman esipuheen alku 2019:

Hallituksen tavoitteena on eliminoida Sverigedemokraterna-puolueen ja sen demokraattisesti valittujen kansanedustajien vaikutusvalta ruotsalaisessa yhteiskunnassa sekä vaikuttaa kaikilla mahdollisilla toimepiteillä, jotta puolueen kannatus kääntyy laskusuuntaan ja puolue kuihtuu lopullisesti.
”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

guest15036

 • Vieras
https://yle.fi/uutiset/3-10606409

Lainaus
Ruotsin Löfven esitteli hallituksen – Margot Wallström ja Magdalena Andersson jatkavat ministereinä

(…)

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven esitteli Ruotsin uuden hallituksen maanantaina. Hallituksessa jatkaa useita ministereitä edellisestä hallituksesta, esimerkiksi ulkoministeri Margot Wallström sekä valtiovarainministeri Magdalena Andersson pitävät salkkunsa. Myös Peter Hultqvist jatkaa hallituksessa, kuten uumoiltiin.

SVT:n mukaan vanhassa hallituksessa olleita ministereistä osa saa uuden tehtävän myös uudessa hallituksessa. Esimerkiksi Peter Eriksson, Mikael Damberg, Isabella Lövin, ja Ibrahim Baylan saavat uudet tehtävät.

(...)

Pullervo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 301
 • Liked: 23916
 • antikomintern
Koko uusi hallitus.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alla-regeringens-ministrar-hela-listan (21.1.2019)

Lainaus
Statsrådsberedningen:

Stefan Löfven (S) – statsminister

Hans Dahlgren (S) – EU-minister ny minister

Justitiedepartementet:

Morgan Johansson (S) – justitieminister (dessutom ansvar för migrationsfrågor)

Mikael Damberg (S) – inrikesminister bytt post

Utrikesdepartementet:

Margot Wallström (S) – utrikesminister

Peter Eriksson (MP) – biståndsminister

Ann Linde (S) – handelsminister (dessutom ansvar för Norden)

Arbetsmarknadsdepartementet:

Ylva Johansson (S)

Åsa Lindhagen (MP)  ny minister

Infrastrukturdepartementet (nytt departement)

Anders Ygeman (S) – energi- och infrastrukturminister ny minister

Tomas Eneroth (S)

Finansdepartementet:

Magdalena Andersson (S) – finansminister

Ardalan Shekarabi (S)

Per Bolund (MP)

Försvarsdepartementet:

Peter Hultqvist (S) – försvarsminister

Kulturdepartementet:

Amanda Lind (MP) – kultur- och demokratiminister (även ansvarig för idrotts- och ungdomsfrågor) ny minister

Miljödepartementet:

Isabella Lövin (MP) – miljöminister (dessutom vice statsminister) bytt post

Näringsdepartementet:

Ibrahim Baylan (S) – näringsminister bytt post

Jennie Nilsson (S) – landsbygdsminister ny minister

Socialdepartementet:

Lena Hallengren (S) – socialminister

Annika Strandhäll (S) – socialförsäkringsminister bytt post

Utbildningsdepartementet:

Anna Ekström (S) – utbildningsminister bytt post

Matilda Ernkrans (S) – minister för högre utbildning och forskning  ny minister

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 331
 • Liked: 24698
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."

Siellä on Ylen netissä Ruotsi-asiain analysoijana nuori naistoimittaja Saana Uosukainen

https://yle.fi/uutiset/3-10606409?origin=rss

sis. mm. "Löfvenin mukaan Ruotsi ei esimerkiksi suunnittele hakevansa Naton jäsenyyttä, mutta tekee läheistä yhteistyötä sotilasliiton lisäksi erityisesti Suomen kanssa. SVT näytti pääministerin puheen suorana."

Oleellista ei ole analyysin sisältö vaan se, että olisikohan kysessä Yle-nepotismin uusi huipennus eli äiti (?) Riikka Uosukainen antaa Ruotsi-analyysit TV:ssä ja radiossa. Moniosaamisvaatimus (juttuja kaikkiin välineisiin) ei siis ihan ulotu uosukaisiin.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 389
 • Liked: 13125
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
23 ministeriä Ruotsissa ja uusi infrastruktuuridepartementti luodaan. Eikös kansandemokratioissa ollut vähintään 40 ministeriötä, joissa vielä useampi vara- ja apuministeri kussakin? Eli vaikka eivät enää pikkubussiin mahtuisikaan istumapaikoille kaikki, sosialismiin on vielä matkaa. Jonkun rajoitetumman porukan on kuitenkin päätökset oikeasti tehtävä.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 135
 • Liked: 11262
 • Anyone?
Tajukankaan analyysi tulevasta hallituksesta. Loput linkin takaa.

Lainaus
Nykyhallitus on vähemmistöhallitus edellisen tapaan. Suurin syy nykyisen hallituksen perustamisen mahdollistamiselle on se, että hallituspuolueilla Sosiaalidemokraateilla ja Miljööpuolueella on Keskustan ja Liberaalien tuki. Aiemmin tällainen blokkirajat ylittävä ”yhteistyö” olisi ollut mahdotonta, ja kestihän sen veivaaminen nytkin neljä kuukautta. Mutta koskaa aiemmin Keskustan Annie Lööf ei ole näin selvästi antanut tukeaan sosiaalidemokraateille kuin nyt.

Julkisuuteen on kerrottu, että Keskusta/ Liberaalit ovat antaneet Löfvenille 73 kohdan listan omine vaatimuksineen. Niin kauan kuin Löfvenin hallitus seuraa tätä listaa pysyy se vallassa. Mutta jos Lööf katsoo, että Löfven ei noudata sopimusta niin hän joutuu samantien epäluottamuslauseen alle ja hallitus kaatuu.

Listalla kerrotaan olevan monenlaisia jonninjoutavuuksia kaikkien puolueiden vaaliteemoista, kuten nyt vaikka veronalennuksia. Jokainen tietää, että veroja ei ikinä alenneta. Lisäksi listalla on sellaista täysin turhaa jonninjoutavaa jorinaa tyyliin pitääkö arvonlisäveron olla 25 vai 26 %. Joitakin muutoksia kotitalousvähennyksiin aiotaan tehdä. Näilläkään ei ole mitään merkitystä minkään kannalta.

Mutta se mikä on suurin, ja joka vaikuttaa kaikista eniten johonkin, on Keskustan vaatimus helpottaa perheenyhdistämisohjelmaa ja turvapaikamaahanmuuttoa ylipäätään. On väläytetty jopa sellaista yksityiskohtaa, että kaikille ns. yksintulleille lapsille annetaan suoraan lupa hakea ”perhe” kotimaasta Ruotsiin. Tämä tarkoittaisi lonkalta kevyesti muutamaa sataa tuhatta uutta tulijaa. Alkupaloiksi on ehdoteltu ja palloteltu ideaa saada ensi alkuun viime kesän ns. afgaanilailla väliaikaisen oleskeluluvan saaneiden miesten isit ja äidit Ruotsiin. Eli odotettavissa olisi jotain 20 000 uutta tulijaa antamaan esimakua.

https://pt-media.org/2019/01/22/ruotsin-uusi-hallituskuvio-takaa-sen-etta-mitaan-jarruja-turvapaikkamaahanmuutolle-ei-enaa-ole/
"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 486
 • Liked: 10099
 • Hädänalainen rap-muusikko
Breaking news

Komsomolskaja Sanoma kertoo meille totuuden ruotsalaisen demokratian viimeisimmästä saavutuksesta. Enää puuttuu kuvia paidattomasta Löfvenistä pelastamasta vauvoja tulimerestä.

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005974397.html

Lainaus
Sen toteamiseen, että pääministeri on toistamiseen sosiaalidemokraatti Stefan Löfven, tarvittiin siis neljä kuukautta. Jälkeenpäin voi ihmetellä neuvotteluihin käytettyä aikaa. Vaihtoehtohan oli esillä jo heti vaalien jälkeen. Mutta ehkä tässä auttoi ruotsalaisten kuuluisa keskustelukulttuuri, diskuteeraaminen ja se pysäyttävä tieto, että viimeisen hallitusneuvottelukierroksen epäonnistuminen olisi tiennyt uusia vaaleja.

Case is closed. Olkaa hiljaa.
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Ei ole mahdollista houkutella parhaita osaajia, jos samalla pyllistetään kaikille, jotka pökkäävät silmään katukuvassa." - Rosa Meriläinen 2023

"Mun mielestä valta on ihanaa!" - Eva Biaudet 2021

Psalmi 12:6-10

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 121
 • Liked: 44064
 • Ego sum Spartacus
Sossujen valtiopäiväedustaja Magnus Manhammar haluaa kriminalisoida minareettiulinan vastustamisen.


N. O. Hääppönen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 243
 • Liked: 4280
Kysymys kuuluu, kuinka monta miljoonaa Lööfille luvattiin.

Siis matua.
Itse itseäni lainaten, en saattanut olla ihan väärässä. Alku on lupaava:
Lainaus
Mutta se mikä on suurin, ja joka vaikuttaa kaikista eniten johonkin, on Keskustan vaatimus helpottaa perheenyhdistämisohjelmaa ja turvapaikamaahanmuuttoa ylipäätään. On väläytetty jopa sellaista yksityiskohtaa, että kaikille ns. yksintulleille lapsille annetaan suoraan lupa hakea ”perhe” kotimaasta Ruotsiin. Tämä tarkoittaisi lonkalta kevyesti muutamaa sataa tuhatta uutta tulijaa. Alkupaloiksi on ehdoteltu ja palloteltu ideaa saada ensi alkuun viime kesän ns. afgaanilailla väliaikaisen oleskeluluvan saaneiden miesten isit ja äidit Ruotsiin. Eli odotettavissa olisi jotain 20 000 uutta tulijaa antamaan esimakua.
Voisiko siirtymäajan huudahduksena käyttää:

Heja Allah!
”Jos sukupuolitietoinen budjetointi erkaantuu sekä feministisistä kansalaisyhteiskunnan toimijoista että feministisestä tiedosta, se on vaarassa muodostua tekniseksi hyvän hallinnon käytännöksi, jonka suhde sukupuolittuneisiin yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin on ohut.”

– THL 23.3.2020

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 269
 • Liked: 133658
Lainaus
Suomi varautuu vaali- ja informaatiovaikuttamiseen – Ilkka Kanerva: "Olisi sinisilmäistä olettaa, ettei sitä yritettäisi"

Asiantuntijoiden mukaan Suomi ei ole immuuni internetissä leviävälle vaalihäirinnälle ja informaatiovaikuttamiselle. Kotimainen kyberturvallisuus on hyvällä pohjalla, mutta eduskuntavaalien lähestyessä internet-sisältöjä on syytä tarkastella entistä kriittisemmin.

Kun tarkastellaan viime vuosina käytyjä vaaleja esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Ranskassa ja Saksassa, niin kyllä niitä on pyritty eri tavoin ulkopuolelta häiritsemään. Olisi kovin riskialtista, jos emme varautuisi siihen, että myös meidän tulevia kevään eduskuntavaalejamme pyrittäisiin häiritsemään, kyberturvallisuuden asiantuntija, Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll toteaa.

[...]

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva muistuttaa äänestäjiä lähdekritiikistä.

– Suomi on erittäin terve maa siinä mielessä, että täällä ei uskota mitä tahansa höpöhöpö-juttuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että uutislähteiden niukkuus ja puolueellisuus on erittäin vaarallista. On monenlaisia seikkoja, joita on otettava huomioon puhuttaessa vaali-ilmapiiristä.
Yle 30.1.2019

Tuo Ruotsin vaalien häiritseminen ulkopuolelta on se höpöhöpö-juttu.

Kun Ruotsin viranomaisten tilaamassa raportissa ei pystytty osoittamaan, että Venäjä tai jokin muu ulkomainen taho olisi vaikuttanut Ruotsin vaaleihin, siirrettiin maalitolppia niin, että "Ruotsiin kohdistettiin nettivaikuttamista", jolla yritettiin tahrata Ruotsin mainetta muissa maissa.
...
Lokakampanjointia oli muun muassa todeta ulkomaisissa tiedotusvälineissä, että Göteborgin autopalot elokuun 13. päivänä olisivat tapahtuneet no-go zoneilla, kun Ruotsissa ei ole virallisesti no-go zoneiksi nimettyjä alueita. Raportin mukaan tällainen disinformaation levittäminen voi vaikuttaa haitallisesti Ruotsin maineeseen ja sitä kautta matkailuun ja investointeihin, mutta ne 89 poltettua autoa ilmeisestikään eivät.

Raportin takana on Homma-forumin muutama vuosi sitten toisessa raportissa äärioikeistoekstremistiseksi määritellyt Institute for Strategic Dialologue, ja tutkijatiimiin kuului eräskin Anne Applebaum, joka pari vuotta sitten kehotti suomalaisia taisteluun Perussuomalaisia vastaan.

Väitteet Ruotsiin kohdistetusta nettivaikuttamisesta ovat raportin esimerkkien valossa naurettavia. Parin venäläisen median englannin-, ranskan,- saksan- tai espanjankieliset jutut eivät ole vaikuttavuudeltaan yhtään mitään verrattuna vaikka siihen, miten raivokkaasti ruotsalaiset mediat hyökkäsivät kaksien edellisten eduskuntavaalien alla Perussuomalaisia vastaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 137
 • Liked: 39367
 • Eläkeikää lähestyvä keittiömies
Minusta tuo informaatiovaikuttaminen ulkoa päin on vähän höpö höpö juttuja. Kyllä se informaatiovaikuttaminen on ihan kotoinen juttu eikä siinä oikeastaan ole moitittavaa muutoin kuin jos se tapahtuu yksipuolista tietoa jakamalla esim ylen toimesta. Minusta on pelkästään hyvä asia jos tietoa jaetaan monelta kannalta. Käsite valeuutinenkin on vähän venyvä käsite riippuen siitä kuka sen määrittelee. Diktatuureissa ei valeuutisia levitetä, siitä pitävät huolen vallassa olevat modet. Aidossa demokratiassa tilaa on myös ns valeuutisille jonka voi oikaista sillä oikealla uutisella.
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Pullervo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 301
 • Liked: 23916
 • antikomintern
Ruotsidemokraateille ennustetaan eurovaaleissa suurmenestystä ja toiseksi suurinta äänisaalista demarien jälkeen. SD tuplaisi nykyisen paikamääränsä kahdesta neljään. Ympäristöpuolue vihreät menettäisi neljästä paikastaan kaksi (tai kolme). (Sifo helmikuu 2019)

(voi olla, että näille muidenkin maiden eurovaaliasioille pitää tehdä vielä oma ketjunsa, mutta olkoon nyt tässä)

https://www.europaportalen.se/2019/02/sverigedemokraterna-okar-mest-infor-eu-valet

Lainaus käyttäjältä: Europa Portalen/konekäännös
The Sweden Democrats are increasing most before the EU election (27.2.2019)

In the EU elections, five parties see increased voter support while Liberals and Feminist initiatives leave the European Parliament. This shows the first Swedish opinion poll for the European Parliament elections in May.

In the first Swedish opinion poll conducted by Sifo and commissioned by the European Portal, it can be seen that the great winners of the EU election can become the Swedish Democrats who double the mandates in the European Parliament. This means that their current two mandates can be four.

The big losers seem to be the Liberals who lose their two mandates and who, along with the Feminist initiative, leave Parliament.

The Moderates, the Christian Democrats, the Left Party and the Social Democrats are expected to grow with another mandate compared to today's mandate distribution.

- In EU elections, there is much later voter decision than in other elections so much can happen until the election day in May. The important thing for the parties is to mobilize the voters who voted in the parliamentary election, says Toivo Sjörén, Head of Opinion at Sifo.

Although the Green Party in this forecast loses half of its four mandates, their voter support looks better than in the parliamentary election. However, their second possible mandate in Parliament can be resolved. According to the  Election Authority's calculations of the mandate distribution, based on this survey, it is the Environmental Party that just pinches the last mandate.

If, for example, the Center Party increase some tenths or the Liberals manage to mobilize additional voter support and the Green Party loses a few tenths of a percent, the Green Party's second mandate goes to the Center Party or the Liberals.

(...)

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 781
 • Liked: 1613
Ruotsin taloudella ei mene hyvin ja syyhän löytyy jostain muualta kuin yhteiskunnan kehitysmaalaistumisesta.

Aika hankala tilanne jos asuntokupla puhkeaa samalla kun on vakava asuntopula.

Onneksi Berneskä on junailemassa suomalaisten yhteistä varallisuutta SEB-pankin kautta kansankodin eduksi ettei ainakaan perinteisistä asetelmista sentään luovuta.

https://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsin-talous-vajoaa-silmissa-ja-hyytyva-naapuri-voi-iskea-suomeen-riskeja-on-todella-paljon-sanoo-nordean-analyytikko/920bebc7-71f5-3a76-aa3d-82a9ccf6027a

Lainaus
Ruotsin talous vajoaa silmissä, ja hyytyvä naapuri voi iskeä Suomeen – "Riskejä on todella paljon", sanoo Nordean analyytikko

Asuntomarkkinoiden heikkous voi Nordean analyytikko Sanna Kurrosen mukaan synnyttää itseään ruokkivan syöksykierteen.

Ruotsin tärkein kasvun tukijalka, kuluttaja, on pettämässä, kirjoittaa Nordean analyytikko Sanna Kurronen.

Ruotsin talous vajoaa silmissä, kertoo pankkikonserni Nordean analyytikko Sanna Kurronen.

Hänen mukaansa vajoaminen alkoi, kun asuntojen hinnat kääntyivät laskuun noin vuosi sitten.

"Ensin rapautui kuluttajien luottamus, sitten alkoi teollisuus menettää uskoaan ja nyt reaalitalouden luvut näyttävät jo synkiltä. Erityisesti vähittäiskauppa on kuukausi toisensa jälkeen jäänyt odotuksista, mikä viestii Ruotsin tärkeimmän kasvun tukijalan, kuluttajan, olevan pettämässä", Kurronen kirjoittaa Nordean blogissa.

Kurrosen mukaan Ruotsin talouden heikkeneminen heittää kapuloita myös Suomen talouden rattaisiin – varsinkin, kun taloutta uhkaavia signaaleja näkyy muuallakin kuin Ruotsissa. Britit tekevät lähtöä Euroopan unionista, kauppasota uhkaa kiihtyä.

"Olen huolissani siitä, että onko edessä taas tilanne, jossa globaali hyytyminen tulee samaan aikaan, kun naapuri yskii", Kurronen sanoo.
Miten käy Suomen?

Suomen kannalta erityisen tärkeää on Ruotsin kysyntä, sillä Ruotsi on Suomen toiseksi tärkein vientimaa. Jos ruotsalaisilla ei ole rahaa, se heijastuu Ruotsin-vientiin. Myös Ruotsin kruunun kurssia kannattaa pitää silmällä, sillä sen arvo voi laskea entisestään.

"Ruotsin kruunu voi pahimmassa tapauksessa pudota finanssikriisin tasolle 10 prosenttia nykyistä alemmaksi. Se olisi iso kilpailukykyhaaste suomalaisille vientiyrityksille."

Voiko Ruotsin hyytyminen tyrkätä Suomen taantumaan? Nordean pääekonomistin paikalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajaksi siirtyvä Aki Kangasharju sanoi Talouselämän haastattelussa tammikuussa, että taantuma ei tarvitse montaa uutta huonoa uutista.

Kurronen on samaa mieltä.

"Vaikka taantuma ei missään tapauksessa ole perusodotus ennusteissamme, niin olen samaa mieltä ex-pääekonomistimme kanssa, ettei siihen montaa negatiivista yllätystä tarvita", Kurronen sanoo.

Kurronen arvioi, että on aivan mahdollista, että Suomi ajautuu taantumaan muutaman kvartaalin päästä, jos nämä tapahtuvat:

1. Euroalueen veto jatkuu heikkona

2. Trump nostaa tuontitulleja eurooppalaisille autoille

3. Brexit toteutuu ilman erosopimusta

4. Ruotsi hyytyy erityisen paljon

"Toistaiseksi ennustamme kuitenkin, että Kiinan elvytys puree, Saksan autoteollisuus piristyy, autotulleja ei tule ja Ruotsikin välttää taantuman. Mutta riskejä on todella paljon näkyvillä", Kurronen sanoo.
Asuntomarkkinoilla rytisee?

Jos talouden vajoaminen jatkuu Ruotsissa, asuntojen hinnat voivat laskea 10 prosentilla.

"Isoimmat vaikutukset tulisivat asuntomarkkinoihin ja sitä kautta rakentamiseen. Sektori on käynyt aika kuumana", Kurronen sanoo.

Asuntomarkkinoiden heikkous voi Kurrosen mukaan synnyttää itseään ruokkivan syöksykierteen.

"Kun aiemmin ruotsalaiset luottivat asuntojen hintojen ikuisen nousun syövän asuntolainat pieniksi suhteessa asunnon arvoon, nyt paikallaan pysyvät tai jopa edelleen hieman laskevat asuntojen hinnat tekevät asunnon omistamisesta epävarmempaa", Kurronen avaa blogissa.

Ruotsin finanssivalvonta on myös kiristänyt luotonannon ehtoja.

"Suuria asuntolainoja ei voi enää olla lyhentämättä. Myös korot ovat nousseet, mikä vähentää kulutukseen jäävää rahaa."

Jos kotitaloudet perääntyvät asuntomarkkinoilta, hinnat voivat laskea Kurrosen mukaan vielä selvästi.

Hintojen lasku söisi kotitalouksien luottamusta ja kulutusta. Jos samaan aikaan maailmantalous yskii entistä pahemmin, Ruotsin talous voi nähdä vielä kunnon pudotuksen.

"Hyytyvä naapuri on haaste myös Suomelle, kun Ruotsin kysyntä hyytyy ja heikko kruunu pitää hintakilpailun kovana", Kurronen kertoo.
Julkinen talous kunnossa

Vaikka huolestuttavia merkkejä on näköpiirissä, Kurronen muistuttaa Ruotsin julkisen talouden olevan vahvassa kunnossa.

Ruotsilla on vain 40 prosenttia velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen, kun Suomella velkaa on 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Bkt:lla kuvataan yhteiskunnan kokonaistuotannon kehitystä.

Myös Ruotsin työllisyysaste, joka kertoo kuinka iso osuus 15–64-vuotiaista on töissä, on tasolla, josta Suomessa vain uneksitaan.

Suomi saavutti joulukuussa 72 prosentin työllisyysasteen, Ruotsissa työllisyysaste on 78 prosentissa.

Kurronen kertoo, että Ruotsissa inflaatiokin on saatu pitkän taistelun jälkeen nostettua keskuspankin kahden prosentin tavoitteeseen.


Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 052
 • Liked: 9302
Ruotsin takiaispuolueiden naiset ilmiriidassa

Oppositiossa olevan Kristillisdemokraattien (22 paikkaa) puheenjohtaja Ebba Busch Thor vietti lounastuokion SD:n (62 paikkaa) Jimmy Åkessonnin kanssa keskustellen sairaanhoidosta, energiapolitiikasta ja maahanmuutosta. Ja siitäkös syntyi suuri meteli puheenjohtajanaisten kesken.

Keskustan (32 paikkaa), joka tukee demarivähemmistöhallitusta, Annie Lööf kritisoi, että keskusteluyhteys ja yhteistyö SD:n kanssa on aloitettu. Meillä on kuusi puoluetta, jotka voivat edistää Ruotsin asiaa. En ymmärrä, miksi KD:t lähestyivät SD:a.

KD:n Ebba Busch Thor vastaa, että tottakai pidetään muihin yhteyksiä, koska Keskusta lähti Demarien kelkkaan.

Annie Lööf puolestaan vastaa, että hän nykyolosuhteissa pystyy toteuttamaan Allianssin ja Keskustan politiikkaa.

Ebba Buch Thor ihmettelee, että sulkeeko yksi lounas mahdollisen porvarillisen yhteistyön. Tukevathan C ja L tällähetkellä Demareita.

"Tuntuu  käsittämättömältä, eikö kaksi aikuista ihmistä, jotka on valittu kuningaskunnan korkeimpaan päättävään elimeen, voisi syödä lounasta yhdessä ja keskustella siinä yhteydessä."

Liberaalien (20 paikkaa, tukee vähemmistöhallitusta)  maahanmuuttajataustainen puheenjohtaja Nyamko Sabuni sanoi, että Busch Thor voi syödä lounaansa kenen kanssa haluaa, mutta mikäli seuraavien vaalien jälkeen ollaan rakentamassa porvarillista Allianssia, niin KD:n täytyy tehdä valinta. Hän on jo aikaisemmin tehnyt selväksi, että SD ei kuulu Liberaalien lähipiiriin.https://www.svt.se/nyheter/inrikes/annie-loof-om-busch-thors-mote-med-akesson-begriper-inte-varfor-kd-tar-vagen-at-sverigedemokraterna
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/busch-thor-rimligt-att-fora-samtal-med-sd

”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 331
 • Liked: 24698
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."

Ruotsi oli 50 vuotta sitten planeetan johtavia maita. Kenties korkein hyvinvointi. Mitä nyt Palme liehitteli vastenmielisesti reaalisosialismia.

Ja nyt Ruotsi on tällainen. Pahentuvaa mätää ja alennustilaa vuodesta toiseen. Masokismin ja cuckold-toiminnan maailmanennätysyrityksiä.

Mikä ihmeen loispistiäinen kävi poraamassa Ruotsia joskus 1970- ja 1980-luvuilla?

Istutti sisään maan psyykeeseen ja valtiorakenteeseen jotain parasiittihiukkasia, toukkien itiöitä.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 052
 • Liked: 9302
Ruotsin aamu-TV:ssä myös demarien valtiovarainministeri Magdalena Andersson paheksuu Busch Thorinin ja Jimmy Åkessonin tiistaista lounastapaamista.

 "Ebba Busch Thor ylittää nyt rajan, mikä on hallinnut politiikkaa Ruotsissa. Ei ole sattumaa, että meillä on ollut olemassa tämä raja. Muut puolueet eroavat Ruotsindemokraateista sillä perusteella, että SD ei noudata demokratiaa."

Magdalena Andersson pistää piikin myös Moderaattien puheenjohtajan Ulf Kristerssonin suuntaan:  Sekä KD että M puuhaavat aivan muuta, mitä puhuivat ennen vaaleja. Ne sanoivat ennen vaaleja kieltäytyvänsä yhteistyöstä SD:n kanssa. Kristersson sanoi, että hän ei halua olla pääministeri hallituksessa joka on riippuvainen SD:a, mutta vaalien jälkeen menetellään aivan toisin.

Samassa tv-lähetyksessä Ebba Busch Thor kertoo näkemyksensä asiasta.

”KD ja SD ovat kaksi eri puoluetta, kaksi eri taustaa ja kaksi eri ideologiaa, joilla on paljon eroavaisuuksia. Mutta joissain asioissa ajatuksemme ovat yhteneväisiä. Voidaan myös esittää vastakysymys kritisoijille. Onko strategia SD:n eristämisestä onnistunut? Toisethan pelkäävät henkensä edestä, että SD saa enemmän vaikutusvaltaa ruotsalaisessa politiikassa.

Mutta äänestäjäthän ovat enenevässä määrin kannattaneet SD:a, joten eristämisstrategia ei ole toiminut. Äänestäjät kokevat, että heitä ei huomioida.’’
 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/magdalena-andersson-s-om-busch-thors-lunch-med-akesson-hon-trader-over-en-grans
”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Billy Hill

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 104
 • Liked: 4038
Muut puolueet eroavat Ruotsindemokraateista sillä perusteella, että SD ei noudata demokratiaa."
Tämä aivonyrjähdys on aivan uskomatonta potaskaa. Uskovatko nämä itsekään tuohon? Asiahan on aivan täsmälleen päinvastoin: demokratian noudattaminen tarkoittaa sitä, että kansan tahtoa kuunnellaan eikä demokraattisesti valittuja puolueita eikä niiden edustajia suljeta kategorisesti pois päätöksenteosta.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 331
 • Liked: 24698
 • "Mari Rantanen: Suomeen on turha tulla hillumaan."
Muut puolueet eroavat Ruotsindemokraateista sillä perusteella, että SD ei noudata demokratiaa."
Tämä aivonyrjähdys on aivan uskomatonta potaskaa. Uskovatko nämä itsekään tuohon? Asiahan on aivan täsmälleen päinvastoin: demokratian noudattaminen tarkoittaa sitä, että kansan tahtoa kuunnellaan eikä demokraattisesti valittuja puolueita eikä niiden edustajia suljeta kategorisesti pois päätöksenteosta.

Tässä näkyy erinomaisena kiteytyksenä mikä on Lännessä kaikessa vialla.

Ihmiset ovat ruvenneet lapsellisuuttaan ja luonnehäiriöisyyttään itse määrittelemään luonnonlakeja. Niin kuin tämä demarilahtariämmä. Vähän sama kuin rupeaisi kirkumaan et lihavat ei saa äänestää koska ne eivät osaa tai kaikki naapuruston siniset maalit pitää raaputtaa pois seinistä koska mua vituttaa ne.

Ja vastuumedia tietysti tukee kaikkia psykooseja jotka sattuvat olemaan Kalergille ja Bilderbergille hyödyksi.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

kivimies

 • Vieras
Ruotsin hallitus on kuulemma hajoamassa, koska pääministeri Löfven haluaa katon turvapaikanhakijoiden määrälle ja paikalliset vihreät eli ympäristöpuolue on sitä vastaan.

Saa nähdä, mitä asiassa tapahtuu.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/da146e86-9918-48c6-a8c7-8fa5e4a41bc1 (29.6.2020)
Lainaus
Ruotsissa täysi hallituskriisi – pääministeri Stefan Löfvenin likainen peli kostautuu

[...]

Nyt kuitenkin hallituspuolueiden välille on kehkeytynyt iso riita maahanmuuttokysymyksistä.
Tilannetta ei helpota se, että pääministeri Löfven aikoo viedä ehdotuksensa valtiopäiville äänestykseen ja houkutella oppositiossa istuvan maltillisen kokoomuksen äänestämään sen puolesta.

Ympäristöpuolue ei tietenkään voi hyväksyä, että hallituskumppani toimii sen intressejä vastaan ja hakee vielä oppositiosta tuen toimilleen.

– Sosiaalidemokraatit ovat varmistaneet, että he ovat valmiita etenemään ilman ympäristöpuoluetta. Nyt on tärkeää, että saamme tämän myös kirjallisena, kokoomuksen Maria Malmer Stenegard sanoo Aftonbladetille. [...]

Populistisen ruotsidemokraattien nousu on sekoittanut maan politiikan, eikä oikein kukaan haluaisi joutua uusiin vaaleihin koronakriisin jauhaessa täysillä. Siitä huolimatta ympäristöpuolueella on omat periaatteensa, eikä niiden yli kävellä.

Suurin kompastuskivi koskee Löfvenin ajamaa kattoa turvapaikanhakijoiden määrälle. Ympäristöpuolueen mukaan koko ajatus sotii turvapaikanhakuoikeutta vastaan. [...]