No joo, ne huhut PK-K:n lakimiehistä näyttää olleen paikkansa pitäviä. Ei kuulosta eikä näytä hyvältä:
Ei tuolla kanteella ole mitään mahdollisuuksia. Säännöissä on ( muistaakseni ) selvästi, että puoluehallitus voi päättää osasta ehdokkaita.
Minun on vaikea ymmärtää nuoria ihmisiä, jotka eivät voi odottaa neljää vuotta. Meillä ainakin oli Kymissä aikaaan sellainen periaatepäätös, että ei mielellään oteta ketään sellaista ehdokkaaksi, joka ei ole ollut jäsen jo yksien eduskuntavaalien yli. Se poistaa ehdokkaista kohtuullisen hyvin sellaiset, jotka liittyvät vain omaa etuaan ajaakseen. Vaikka olisi kuinka innokas, niin pitäisi ajatella enemmän kokonaisuutta kuin itseään. Puolueen tavoitteita voi monin tavoin ajaa muutenkin kuin kansanedustajana ja neljä vuotta ei ole pitkä aika. Vahvat merkit on myös siihen suuntaan, että seuraava eduskunta ei edes istu neljää vuotta.
Muutenkin ihmetyttää miksi siellä juuri itse pitää olla edustajana. Eduskuntaryhmän politiikkaan voi vaikuttaa myös sen ulkopuolelta, jos haluaa. Se on PS-puolueen eduskuntaryhmä ja periaatteessa puolue voi erottaa vaikka koko eduskuntaryhmän, jos se sille päälle sattuu. Eli laillisesti tämä kuvio ei mene niin, että puolueen kansanedustajilla olisi eniten valtaa, vaan kansaedustajien on palveltava äänestäjiään ja sitä kautta myös puoluetta, joka on heidät ehdokkaaksi nimittänyt. Tästä suhteesta pääsee eroon vain loikkaamalla.
Sitten on vielä se, että yksittäinen kansanedustaja ei saa aikaan mitään lainsäädännöllisesti. Se vaatii ryhmän. Harkimo ja Ano ovat ainoita yhden miehen ryhmiä. Harkimo ehkä pystyy vaikuttamaan jollain tasolla, mutta vaikka Ano kuinka paasaisi totuutta, niin sen vaikutukset ovat täysin eduskunnan ulkopuolella. Lainsäädäntöön sillä ei ole mitään vaikutusta. Eduskunnan tehtävä on säätää lakeja ja siihen vaikuttaminen onnistuu vain mahdollisimman suurella eduskuntaryhmällä ja kyvyllä yhteistyöhön. Itse pidän erittäin suuressa arvossa moraalisia kannanottoja, mutta niitä voi, ja niitä pitääkin, esittää myös eduskunnan ulkopuolella. Jos, kuten Kattelus ilmeisesti pitää, pitää PS:n ohjelmaa hyvänä olisi ensin parempi sopeutua puolueeseen, kuin alkaa heti esittää sille vaatimuksia omasta ehdokkuudesta.
Itse olisin kyllä kannattanut hänen ehdokkuuttaan.