Edelleen: ensin tulisi määritellä "rationaalinen ajattelu". Siinä määrittelyssä voisi hihasta ravistelujen sijaan käyttää vaikkapa, hmm, kognitiotieteellistä lähestymistapaa, josta saa hyvän käsityksen edellä suosittelemastani suurelle yleisölle popularisoidusta teoksesta.
Avaruusgeometrisesta hahmottamisesta, kuten myös useita muuttujia huomioivasta analyyttisesta ajattelusta miehillä kontra naisilla en osaa sanoa juuri mitään, mutta havaintojeni mukaan tietyt käyttäytymismallit korreloivat testosteronin kanssa enemmän kuin estrogeenin. Ajatteluun tämä liittyy sikäli, että käyttäytymisen konventiot vaikuttavat myös helposti ajatteluun, syrjäyttäen logiikkaa.
Eräs tapaus, jossa tavoittelemani ilmiönkuvaus toteutuu todellisuudessa, on probleemien hahmottamisessa ja ratkaisumallien etsimisessä ilmenevä tiedostamaton hakeutuminen sellaisiin tilannearvioihin, jotka tukevat toimintaa, jossa henkilön sisäinen
#johtajapaviaani pääsee rummuttamaan rintakehäänsä ja mörisemään palmun latvasta "Tarzan bundulo!"
Alkeellinen strateginen ajattelu, joka näemmä korreloi ainakin osittain testosteronin kanssa, estää hahmottamasta tilannetta kokonaisuudessaan, ja arvioimasta omien tekojen vaikutuksia. Siinä miesoletettu toimii ikäänkuin olisi yhä metsästämässä villasarvikuonoa puukeihäällä: Strategiaksi riittää hirvee karjuminen ja päälle-käyminen. Se vaan ei tällä vuosituhannella toimi, kuten ei edelliseläkään eikä sitä edellisellä.
Yhteiskunnallissa tilanteessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja usein epäsuorasti. Missään tilanteessa ei ole vain yhtä ristiriitaa, vaan niitä on useita ja ne menevät ristikkäin ja lomittain. Simppeliaivoinen luolamiestoimija voi toki hahmottaa, että jyrkkyys ja kompromissittomuus #vastapuolen vastustamisessa toimii. Eräänä esimerkkinä #maanpetturipoliitikot -huuto toreilla. Ketä se on vakuuttanut muusta kuin huutajan keuhkojen tilavuudesta?
Esm. #politiikka on taso, jossa on useita toimijoita ominen intresseineen. Ei siellä auta jotakuta vastaan huutaminen, siellä tehdään liittoja ja kompromisseja, -ja kiinnitetään huomiota siihen, mihin ja miten jokin oma teko vaikuttaa.
Sun Tsu toteaakin #sodankäynnistä kirjoittaessaan: Sodan tarkoitus on saada vihollinen toimimaan meidän tahtomme mukaisesti. -Huomatkaa, mitä lauseessa ei mainita.
Tässä eräänlaisessa "scenessä", josta kaikki ovat ainakin kuulleet puhuttavan, näkee joskus kiivailtavan naisen asemasta yhteiskunnassa puhuttaessa lähes
salafistisin äänenpainoin. Se varmaankin helpottaa 50%:n suomalaista #nuivistumista?