Kirjoittaja Aihe: 2018-10-24 Suomalaisten väitetty "kolonialistinen historia" (yhdistetty)  (Luettu 71978 kertaa)

VeePee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 734
 • Liked: 6052
Mutta tässähän tapahtuu median mokutoteemin eeppinen crash & burn kun Finlaysonista muokataankin puuvillaorjamarkkinoiden kannattavuuteen oman kortensa kekoon kantanut valkoinen kolonialisti.

Tämä on kyllä paha rasti, mutta edistynyt suvakki selviää kyllä. Finlayson on maahanmuuttajana hyvä ja suomalaista yhteiskuntaa eniten rakentanut supertyöllistäjä, visionääri ja teknologiauudistaja. Suomi sen sijaan oli ja on lähtökohtaisesti ummehtunut sisäsiittola ja väkilukuun suhteutettuna yksi maailman pahimpia kolonialisteja. Suomi kun ei itse ole laiskuuttaan tuottanut puuvillaa hra. Finlaysonille vaan on pistänyt orjat ulkomailla puuvillahommiin, niin riistäjänä toimii Suomi. Sekä puuvillaorjat että teknologiagurumaahanmuuttaja-Finlayson ovat yksiselitteisesti uhreja.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 001
 • Liked: 9073
Ehkä Itsenäisyyden juhlavuoden rahastoa voitaisiin käyttää korvauksen maksamiseksi kärsineille.
”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Beef Supreme

 • Vieras
Vielä nämä orjalaivantervaajat ja muut histrioonikot ilman raajoja antavat ymmärtää että Suomen "vauraus" olisi tullut jotenkin maagisesti ulkomaalaisia riistämällä (paha) tai ulkomaalaisten ansiosta (hyvä, mutta unohdetaan nyt se että ne olivat juuri nämä finlaysonit jotka pyörittivät globaalia kauppaa ja riistivät jne.)

Kuka hyötyi ulkomaankaupasta? Omistava luokka. Muutamalle porvarisuvulle kertyi omaisuus joka maailman mittakaavassa on yksi hyttysen pieru, Suomessa on maailman köyhimmät rikkaat edelleen. Kaikki kertyneet pääomat on sulautettu konserneihin tai kartanoiden seiniin. Pääosa niistäkin Ruotsin puolelle, ja Viipuriin jääneet kivitalot on ryssitty lunastuskuntoon.

Ne jotka eivät omistaneet, saivat palkan. Niillä rahoilla ryysyläiset pysyivät elossa ja saivat ehkä perheen välkyimmän pojan koulutettua. Itsenäistyessään Suomi oli maatalousvaltio, kansa raatoi ruokkiakseen itsensä. Maa- ja metsätalouden ja myöhemmin metalli- ja konepajateollisuuden on kovin vaikea nähdä vieneen taateleita afrikkalaisilta.

Teollistuminen ja vaurastuminen tapahtui Eurooppaa jälleenrakentaessa. Heti kun sukanvarressa oli vähän rahaa, alkoi sen kylväminen gepardihatuille.

Joten historian tutkijoille tekisi hyvää avata historian oppikirja, edes kerran.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 007
 • Liked: 18203
Junien kuljettajat olivat puolalaisia. Eivät tykänneet hommasta, mutteivät uhmanneetkaan saksalaisia. Ja käyttämättä jääneelle kiinteistö- yms. omaisuudelle löytyi haltuunottajia myös paikallisista. Selvitettävää riittää Tuomiopäivään asti.

Tästä aiheesta kerrotaan Shoah dokumentissa jossa haastatellaan keskitysleirien ympäristöjen asukkaita ja työntekijöitä.
Harvaa tuntui oikeasti surettavan juutalaisten kohtalo ja heistä jäljelle jääneen omaisuuden ryöstäminen ei tuottanut mitään ongelmaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Claude_Lanzmann (btw kuoli pari kuukauttas itten)
https://en.wikipedia.org/wiki/Shoah_(film)

Kerrassaan mielenkiintoista katsottavaa.
that's a bingo!

Boon Choo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 459
 • Liked: 548
Onneksi ei ole tenavia, niin eivät jää velkaa meikäläisen tekemisistä tulevaisuudessa. Riistoa kun on kaikki:
- rodullistetun katsominen ja katsomatta jättäminen
- länsimaassa asuminen, ulkomailla lomailu ja ulkomailla asuminen
- valkoisen naaman omistaminen ja sen mustaaminen ja inkkaripäähineet
- liian pienet Nestlen annospussit kehitysmaissa ja liian suuret kotona

Tai turhaahan tämä, sillä olisi niillä velkaa sieltä menneisyydestä. Sitä velkaa kun ei pysty maksamaan. Ei sellaista hyväntekeväisyyssummaa tai kehitysapumiljardia olekaan, joka korvaisi arabin varastaman, portugalilaisen kuljettaman ja espanjalaisen työhön laittaman afrikkalaisen kohtalon. Kyllä se meikäläisen vastuulla täytyy olla.

Jonkun siivun haluaisin kyllä arabien öljyrahoista valkoisen orjuuden perusteella, mutta eihän sitä ole ollut olemassakaan postmodernissa historiankirjoituksessa.
Katarina R Hommaforumilla: "Islamismin ja islamistinen terrorismin nousu on tietysti huolestuttavaa ja ikävä ilmiö. Mutta tuossahan ei ole uskonto taustalla vaan muut asiat."

Bwana

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 250
 • Liked: 3594
 • Ihmis-perse natsi.

Ruotsi sitä paitsi käytti häikäilemättä hyväkseen suomalaisia, ja lähes poikkeuksetta Suomi oli se valtakunnan osa, joka joutui kärsimään kaikkein pahiten Ruotsin kuninkaiden jatkuvista suuruudenhulluista sotaseikkailuista.

Yksikään tervejärkinen historioitsija (siis sellainen, joka ei ole omaksunut kaikkia amerikkalaisten feministien oppeja sellaisinaan) ei kyllä mitenkään pysty tekemään Suomesta kolonialismin harjoittajaa. Me lukeudumme millä tahansa mittapuulla tarkasteluna kaikkein vähiten toisia kansoja hyväksikäyttäneiden maiden joukkoon. Sen tietävät muuten myös monet entisten siirtomaiden asukkaat. Esimerkiksi Intiassa Suomella on erinomainen maine tässä suhteessa.

Tätä samaa olen itse toitottanut Afrikassa. Rapia 500 vuotta suoraa kolonisointia sisältäen mm. väestön laajamittaista orjiksi vientiä ja siihen päälle rapia sata vuotta pikkuisen helpompaa autonomiaa.

Sitten itsenäistyminen, maailman mittakaavassa per capita verinen sisällissota, nälänhätä ja kaksi sotaa täysin ylivoimaista Neuvostoliittoa vastaan. Maan nostaminen agraariyhteiskunnasta teollistuneiden maiden joukkoon. Kaikki tämä viidenkymmenen vuoden sisään itsenäistymisestä.

Afrikassa oli tuossa 5-6 vuotta sitten 50-vuotis itsenäistymisbileitä enemmänkin ja jonkun kerran tuli tästä asiasta keskusteluissa muistutettua, samoin kuin toki tuossa viime joulukuun tienoilla.
Nkosi sikelel' Afrika.

Hjuu Hefnöö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 682
 • Liked: 2715
 • Nyt tarvitaan mestaria......... Ei muu auta.
Lainaus
Åbo Akademin professori: Suomellakin on kolonialistinen historia – teollisuus nousi Turussa ja Tampereella orjakaupan voimalla

SUOMELLA ei ole siirtomaahistoriaa, joten ei kolonialismi koske meitä.

Tämä on yleinen väärinkäsitys, jota joukko suomalaisia historioitsijoita haluaa nyt oikoa. Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys julkaisi keskiviikkona raportin, jossa Suomen historian yhteys kolonialismiin osoitetaan ja harhakäsitys Suomen viattomuudesta halutaan oikoa.

”Suomalainen historian näkökulma on edelleen aika yksinkertaistava ja kantasuomalainen,” raportin toimittaja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala sanoo.

[...]

RAPORTIN työryhmän mukaan suurin ongelma suomalaisessa historianopetuksessa on se, ettei Suomen historiaa sidota riittävästi osaksi suurta globaalia tarinaa. Tähän eristäytyneisyyteen kytkeytyy myös ajatus siitä, että Suomella ei olisi osuutta kolonialismissa.

Näin ei kuitenkaan ole, toteaa työryhmän johtaja, Åbo Akademin professori Holger Weiss. Hän antaa esimerkin.

Turussa on 1756 perustettu sokeritehdas. Tämän hetkisessä kertomuksessa se on osa Turun historiaa ja Suomen taloushistoriaa, mutta sokeritehdas on kytkeytynyt maailmankauppaan.”

Weissin mukaan tehtaan raakasokeri viljeltiin Karibianmerellä orjaplantaaseilla, jonne orjat vietiin Länsi-Afrikasta. Myös ne tavarat, joilla orjakauppaa käytiin, ovat yhteydessä Pohjoismaihin, Weiss sanoo.

No mutta, tämä kirjoitushan on raskasta kulttuurista omimista. Jos nimittäin sattuisikin niin, että sokeritehtaan perustivat ja omistivat ruotsalaiset tai suomenruotsalaiset (katsotaan lopussa miten kävi), niin lienee äärimmäistä kulttuurista omimista suomalaisilta omia tätä kolonialismia ruotsalaisilta tai suomenruotsalaisilta. Tämä perustuu ao. kirjoitukseen, jossa suomalaiset ovat menneet omimaan Schjerfbeckin suomenruotsalaisilta:

Lainaus
Kun Helene Schjerfbeck pannaan puhumaan suomea, kyse on kulttuurisesta hyväksikäytöstä

KIELI lienee merkittävin ­yksittäinen kulttuurista identiteettiä määrittävä tekijä. Kun yhteisö tai ryhmä halutaan sulauttaa osaksi enemmistöä – häivyttää –, on kielen mitätöinti ja kieltäminen aina ensimmäisiä toimenpiteitä.

Kun kulttuuriset vaikutukset lisääntyvät, lisääntyy myös niiltä suojautuminen. Enemmistökulttuurien suojamekanismeihin kuuluu usein vähemmistöjen vaientaminen.

Tuorein esimerkki edellä mainitusta on tällä hetkellä taidemaalari Helene Schjerfbeckin kielellisen identiteetin häivyttäminen suunnitteilla olevassa elokuvassa. Elokuva Schjerf­beckistä on omaelämäkerrallinen, mutta sen kieli on suomi (HS Kulttuuri 13.10. ja 24.10.), jota Helene tuskin osasi.

Mielestämme tässä on kyse kulttuurisesta hyväksikäytöstä. Helene Schjerfbeckin kulttuurinen identiteetti häivytetään ja ­omitaan osaksi suomenkielistä ­hegemoniaa. Asia korostuu sikäli, että elokuva taidelajina pyrkii aina kansainvälisille markki­noille.

Markkinoiden ja kaupallisuuden näkökulmasta elokuvan kielivalintaa on jo arvosteltu, vaikka tekijät ovat asiaa toisin ­perustelleet. Ilmeistä on, että jos elokuva olisi kaksikielinen, se tavoittaisi eri tavalla pohjoismaisen elokuvayleisön. Vai ­onko tämän elokuvan ainoa kohdeyleisö ja markkina-alue suomenkielinen Suomi?

Nykyelokuvissa ja suurta suosiota nauttivissa kausisarjoissa puhutaan nykyään useita kieliä. Puheen ja kielen autenttisuuteen kiinnitetään huomiota: sen suhteen pyritään olemaan tunnollisia ja sitä käytetään myös juonen rakenteen ja tyylin keinona.

Tätäkin taustaa vasten tuntuu käsittämättömältä, että suomenruotsalainen Schjerfbeck puhuu suomea.

Tekijät eivät ehkä tiedä, että maamme on täynnä lahjakkaita, korkeakoulukoulutuksen saaneita suomenruotsalaisia näyttelijöitä.

Miksi tekijät eivät ole käyttäneet tätä mahdollisuutta elo­kuvaa käsikirjoitettaessa ja roolitusta tehtäessä? Näin olisi ­voitu luoda rikas ja Suomen kulttuuriperintöä todentava henkilö­kuva.

Ville Sandqvist
puheenjohtaja

Patrick Henriksen
varapuheenjohtaja

Finlands Svenska
Skådespelarförbundin hallitus
Helsingin Sanomat 25.4.2018

Kukas sen sokeritehtaan nyt sattuikaan perustamaan ja omistamaan:

Lainaus
Turkulaiset yrittajat - kauppiaat Hannu Henrik Wittfooth, Jaakko Bremer ja Antti Baer - perustivat vuonna 1756 sokeritehtaan Turkuun. Sita varten rakennettiin joen rannalle, pienelle puolelle, viisikerroksinen kivirakennus, jonka kaksi ylintä kerrosta olivat mansardikaton varjossa ja muutkin melko matalia.

https://thy.fi/wp-content/uploads/2011/09/THArk18s116-146.pdf

Hmm. Kukas se "Jaakko" on:

Lainaus
Jakob Bremer (19. kesäkuuta 1711 Vesterås, Ruotsi – 5. syyskuuta 1785 Turku[1]) oli Ruotsissa syntynyt Turkuun 1727 muuttanut kauppias ja suurliikemies. Hänen isänsä oli Isak Bremer ja äitinsä Anna Hult.

Vuonna 1757 Bremer perusti yhtenä osakkaana Turun sokeritehtaan, josta hän lopulta omisti puolet ja 1763 Turun tupakkatehtaan, jossa hän oli pääosakas. Hän pisti pystyyn Järvenojalle paperitehtaan 1764 yhdessä lankonsa Hans Henrik Wittfoothin kanssa ja otti 1765 hoitoonsa yhdessä Johan Christopfer Frenckellin kanssa Turun ainoan kirjapainon, jonka hän sittemmin antoi vävylleen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jakob_Bremer

"Hannu":

"Hannun" isäpappa muutti Hampurista Tukholmaan ja ilmeisesti "Hannun" isä Tukholmasta Turkuun":

Lainaus
...Gustaf Adolf Wittfooths förfäder, som var bördiga från Hamburg, hade flyttat till Åbo från Stockholm på 1600-talet,...köpmannen Gustaf Adolf Wittfooth och hans bröder Hans Henrik och Joakim Wittfooth

Hans Henrik Wittfooth gifte sig med Barbara Pipping, dotter till rådmannen Josef Pipping. Samtidigt blev han svåger till Jacob Bremer, en framgångsrik handelsman i Åbo, vars äkta hälft var syster till Barbara Pipping.

Efter sin makes död blev Elisabet Wittfooth delägare också i Finlands första sockerfabrik, som grundats i Åbo av hennes svåger Hans Henrik Wittfooth tillsammans med grosshandlarna Anders Baer, Jacob Bremer och Kristian Trapp. Det västindiska råsocker som användes som råämne hämtades i allmänhet från Bordeaux, med andelsägarnas egna fartyg. Det passade Elisabet Wittfooth väl eftersom hennes äldste son Arvid hade flyttat till Bordeaux, där han var konsul för Ryssland.


http://www.blf.fi/artikel.php?id=375

"Antti":

"Antin" balttilainen suku oli Westfalenista

Lainaus
Anders Baer tillhörde en balttysk släkt som härstammade från Westfalen...År 1743 gifte sig Baer med Anna Elisabeth Carlbohm, dotter till en rik köpman från Gamlakarleby.


http://www.blf.fi/artikel.php?id=382

Andersi kuului Turun ruotsalaisiin. Tärkeää erikseen mainita, ettei vain vahingossa sekoiteta suomalaisiin pikkukauppiaisiin ja käsityöläisiin ;D:

Lainaus
Baer tillhörde de så kallade svenska borgarna i Åbo. Till skillnad från de finska 
borgarna, vilka fick sin utkomst främst genom detaljhandel och hantverk, var de svenska borgarna grosshandlare och skeppsredare. De finska borgarnas skepp seglade mellan hemlandets städer och på Stockholm, medan de svenska borgarna utrustade sina fartyg för långfärd, emellanåt ända till Medelhavet.


Ruotsalaiset ja suomenruotsalaiset kolonialistiset rahamiehet eivät meinanneet saada "Suomalaiseen kolonialistiseen" sokeritehtaaseen lupaa Ruotsin valtiopäiviltä, koska ruotsalaiset sokerinvalmistajat vastustivat. Onneksi lupa lopulta heltisi ja tehtaan johtoon saatiin jopa hollantilainen kaveri. Todella suomalaista meininkiä.  :o Rahaa meni enemmän kuin oli odotettu, mutta onneksi Turun rikkain kaveri Jaakobbi Bremer kuittasi lopulta koko osakekannan.

Lainaus
Under 1740-talet planerade flera handelsmän i Åbo att grunda ett sockerbruk. Efter diverse förvecklingar kom man i gång med bildandet av ett sockerfabriksbolag, men på grund av motstånd från sockerfabrikörer i Stockholm erhöll bolaget inget tillstånd; först 1755–1756 års riksdag samtyckte till finländarnas önskemål om ett eget sockerbruk. I augusti 1756 beviljade Kommerskollegium Baers och tre andra Åbohandelsmäns bolag ett sockerbruksprivilegium. Att uppföra fabriksbyggnaden tog två år, och 1758 kunde bolaget äntligen inleda verksamheten, med en holländsk mästare i spetsen. Till följd av att fabriksbygget hade blivit dyrare än planerat ökades antalet aktieägare. För förvaltningen svarade Åbos rikaste affärsman, Jacob Bremer, som till sist satt med samtliga aktier på hand efter att köpt upp dem under 1770- och 1780-talen.


Muistakaan nyt, että suomenruotsalaiset taiteilijat eivät todellakaan ole suomalaisia, vaan suomenruotsalaisia, mutta Ruotsin valtiopäiviltä luvan saanut ruotsalaisten ja suomenruotsalaisten perustama, omistama ja hollantilaisen johtama "kolonialistinen sokeritehdas" Turussa on täysin suomalainen, vaikka Suomen valtiota ei edes ollut olemassa. Sori siitä.

Minusta on kyllä äärimmäisen raziztizta kulttuurista omimista Åbo Akademin rohvessori Holger Weissilta omia näitä ruotsalaisten ja suomenruotsalaisten kolonialistisia saavutuksia Suomen nimiin. Mitä sanovat taidekriitikko, taideammattilainen Pontus Kyander, Finlands Svenska
Skådespelarförbundin hallituksen puheenjohtaja Ville Sandqvist ja varapuheenjohta Patrick Henriksen?
Vastuu siirtyy kuulijalle.

Åbo Akademin historian professori Holger Weiss: Suomellakin on kolonialistinen historia

”Jos Pohjanmaa oli maailman suurin tervantuottaja 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa, mihin sitä terva käytettiin? Niiden laivojen tiivistämiseen, jotka hakivat orjia siirtomaista”, Weiss

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 086
 • Liked: 15252
 • Manner-Suomen Tasavalta
Jännä nähdä mikä on seuraava "historian väärinkäsitys" jota tämä historiantutkimusyhdistys alkaa "oikaisemaan", kunhan tuo kolonialismi on puitu.

Historian vääristelijöillä on toki monta rautaa tulessa. Suomen erityinen ja pääasiallinen syyllisyys holokaustiin on ahkerista yrityksistä huolimatta jäänyt näyttämättä toteen, mutta tuon tutkimusryhmän menetelmät ovat niin vertaansa vailla, että eiköhän se nähdä seuraavaksi.

Suomalaisten siirtolaisten osallisuus Pohjois-Amerikan ja Australian alkuperäiskansojen kansanmurhiin pitäisi myös ehdottomasti selvittää. Tämä voi vaatia pitkällistä tutkimusta, ja rahaa, mutta sitä vartenhan apurahajärjestelmät ovat olemassa.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Mok

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 551
 • Liked: 398
Jännä nähdä mikä on seuraava "historian väärinkäsitys" jota tämä historiantutkimusyhdistys alkaa "oikaisemaan", kunhan tuo kolonialismi on puitu.

Historian vääristelijöillä on toki monta rautaa tulessa. Suomen erityinen ja pääasiallinen syyllisyys holokaustiin on ahkerista yrityksistä huolimatta jäänyt näyttämättä toteen, mutta tuon tutkimusryhmän menetelmät ovat niin vertaansa vailla, että eiköhän se nähdä seuraavaksi.

Suomalaisten siirtolaisten osallisuus Pohjois-Amerikan ja Australian alkuperäiskansojen kansanmurhiin pitäisi myös ehdottomasti selvittää. Tämä voi vaatia pitkällistä tutkimusta, ja rahaa, mutta sitä vartenhan apurahajärjestelmät ovat olemassa.

Pohjois-Amerikassa  suomalaisten syyllisyydestä ei liene epäilystä. Uusi tutkimus voi samalla keventää Ruotsin taakkaa, osoittamalla oikeat syylliset Ruotsin siirtomaahistoriassa.

Tiede-lehden mukaan:"1640- ja 1650-luvulla saapui satamäärin suomalaisia. Heitä tuli Savosta ja Pohjanmaalta, mutta myös Keski-Ruotsista, jonka erämetsiin kuningas Kustaa Vaasa oli jo 1500-luvulla määrännyt suomalaisia talonpoikia viljelymaata raivaamaan. ....Väen lisääntyessä Delawarejoen varteen syntyi neljä siirtolaa: Finland, Lapland, Uppland ja Takamaa."
https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/suomalaiset_kavivat_intiaanista

jka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 711
 • Liked: 10467
 • Kuka vei meidän munat?
Nykyisen Suomen maa-alueella oli siis kaksi ulkomaalaisten omistamaa yritystä jotka osti raaka-aineita maailmanmarkkinoilta maailmanmarkkinahintaan. Suomalaiset on tällä perusteella kolonialisteja. Tuossa mennään kyllä syyllistämisessä ihan uudelle levelille.

Tuohon aikaan ei ollut varaa valita mistä ostat raaka-aineet, puhumattakaan että olisi voinut valita jonkun "reilun kaupan" toimittajan. Kaikesta oli lopulta pulaa. Sieltä ostettiin mistä ylipäätään saatiin tai sitten oltiin ilman. Ainoa tapa välttää näiden urpojen "kolonialismi" olisi siis ollut olla ilman sokeria ja puuvillaa. Ihan mahtavaa logikkaa.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 714
 • Liked: 42801
 • Ego sum Spartacus
Pohjois-Amerikassa  suomalaisten syyllisyydestä ei liene epäilystä. Uusi tutkimus voi samalla keventää Ruotsin taakkaa, osoittamalla oikeat syylliset Ruotsin siirtomaahistoriassa.

Tiede-lehden mukaan:"1640- ja 1650-luvulla saapui satamäärin suomalaisia. Heitä tuli Savosta ja Pohjanmaalta, mutta myös Keski-Ruotsista, jonka erämetsiin kuningas Kustaa Vaasa oli jo 1500-luvulla määrännyt suomalaisia talonpoikia viljelymaata raivaamaan. ....Väen lisääntyessä Delawarejoen varteen syntyi neljä siirtolaa: Finland, Lapland, Uppland ja Takamaa."
https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/suomalaiset_kavivat_intiaanista

Pitää muistaa että suomalaiset opettivat monille muille siirtolaisille hirsimökin teon mikä helpotti Pohjois-Amerikan kolonisaatiota, oikeastaan hirsimökki on joukkotuhoaseeseen verrattava keksintö.

Lainaus
Historians believe that the first log cabins built in North America were in the Swedish colony of Nya Sverige (New Sweden) in the Delaware River and Brandywine River valleys. Many of its colonists were actually Forest Finns, because Finland was an integrated part of Sweden at that time. New Sweden only briefly existed before it became the Dutch colony of New Netherland, which later became the English colony of New York. The Swedish-Finnish colonists' quick and easy construction techniques not only remained, but spread.

https://en.wikipedia.org/wiki/Log_cabin#European_settlers_in_the_United_States

Pyramidi purettu.

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 051
 • Liked: 20165
Miten ironista, että aiheeseen tarttuu Åbo Akademin professori Holger Weiss, tuo ruotsalaisten siirtomaaisäntien jälkeläinen ja näemmä suomenruotsalaiseen eliittiin kuuluva.
Pahempaa, sillä Weiss(=valkoinen) viittaa saksalaisiin sukujuuriin. Mikä lie kuunatsien lähettämä desantti.

Salaa lienee valkoisen ylivallan White Power -entusiasti ja apologeetta.
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

Watson

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 38
 • Liked: 76
Tämä ketju on kyllä parasta keskustelua pitkään aikaan. Tutkiskelijoiden absurdit väitteet saavat arvoisensa käsittelyn. Jatkakaa :)
Valtiovallan ehdoton oikeus on valvoa yleisen mielipiteen muodostusta.
Joseph Goebbels

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 406
 • Liked: 7894
Jaahas.
Historioitsijat ilman siis mitään rajaa asialla. Historiaa voi näköjään venyttää ja paukuttaa miten haluaa.
Okei, suomalaiset feministit on osaltaan saaneet mm. Trumpin valittua presidentiksi. Ei siinä mitään, ihan hieno homma. Suomalaisten feministien vain nyt täytyy tietää tämä asia ja pitää turpansa kiinni. Itsepä tilasi tämän kaiken.
Näin se historia kirjoitetaan, boys & girls.

(vaikka yritän vetää mahdotonta parodiaa, en vain onnistu välttelemään totuutta; suomalaiset feministit ON Trumpin valintaan enemmän "syyllisiä" kuin suomalaiset kansana koskaan kolonialismiin).
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 324
 • Liked: 12959
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Jännä nähdä mikä on seuraava "historian väärinkäsitys" jota tämä historiantutkimusyhdistys alkaa "oikaisemaan", kunhan tuo kolonialismi on puitu.

Historian vääristelijöillä on toki monta rautaa tulessa. Suomen erityinen ja pääasiallinen syyllisyys holokaustiin on ahkerista yrityksistä huolimatta jäänyt näyttämättä toteen, mutta tuon tutkimusryhmän menetelmät ovat niin vertaansa vailla, että eiköhän se nähdä seuraavaksi.

Koetetaan. Suomessa oli automainen ajalla ehkä jopa maailman tiukin juutalaisten oikeuksia rajoittava lainsäädäntö. Ainoat juutalaiset, jotka olivat Suomeen päässeet asettumaan, olivat Venäjän 25-vuotisesta asepalveluksesta vapautuneita juutalaisia perheineen, jotka saivat aina määrämittainen oleskeluluvan nojalla harjoittaa muutamaa heille sallittua ammattia kuten käytettyjen vaatteitten kauppaa. Nämäkin oikeudet olivat Venäjän keisarien tahdosta annettuja, koska Keisarin oli velvollisuus ex-sotilailleen joitakin oikeuksia taata. Kaikki juutalaisten aseman parannusyritykset kaatuivat valtiopäivillä talonpoikaissäädyn vastustukseen. Venäläistämiskaudella juutalaisten asema Suomessa ei sopinut yhteen Suomen omien autonomian säilyttämispyrkimyksen kanssa, mutta tällöin Eduskunnan esityksen juutalaisille myönnettävistä kansalaisoikeuksista jätti vahvistamatta Keisari Nikolai II. Itsenäistymisen jälkeen juutalaisille myönnettiin kansalaisoikeudet, mutta sisällissodan jälkeinen tynkäeduskunta ehti nekin kumoamaan muun ohessa. Saksan häviö johti poliittiseen suunnanmuutoksen ja tynkäeduskunnan hankkeet unohdettiin.

Eli Suomi on judenfrei-aatteen pioneeri; byrokraattinen syrjintä oli Suomessa niin tehokasta, ettei pogromeita tarvittu.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

PannuHattu

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 350
 • Liked: 791
 • Pieni vihreä mies
Suomen vaiettu historia: pikkupoikia ja –tyttöjä vietiin ”luksusorjiksi”
https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/68287-suomen-vaiettu-historia-pikkupoikia-ja-tyttoja-vietiin-luksusorjiksi
Lainaus
Keskiajalla ja vielä uuden ajan alussa useita tuhansia suomalaisia joutui orjuuteen. Erityisen haluttuja olivat vaaleahiuksiset, sinisilmäiset suomalaiset pikkutytöt- ja pojat. Heitä päätyi useita satoja ”luksusorjiksi” Välimerelle, Keski-Aasiaan tai Lähi-Idän alueiden suurvaltoihin.
...

Suomi kärsi orjuudesta jopa enemmän kuin mikään Afrikan maa
https://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/129905-historioitsija-synkkyyden-suomi-karsi-orjuudesta-jopa-enemman-kuin-mikaan-afrikan
...
Lainaus
– Isoviha todella oli iso viha – Suomen historian raain sota monista ehdokkaista. Kyllä siinä vanha kansa on osunut asian ytimeen.

Raakuuksia eivät tuolloin rajoittaneet mitkään Geneven sopimukset ja Venäjän kidutuskomppaniat Keskisarjan mukaan sokaisivat ja paistoivat uunissa Pohjanmaan asukkaita. Miehiä oli kylissä enää niin vähän, että Keskisarja hämmästelee, kuinka suvut ylipäätään jatkuivat. Mutta kasakat ”auttoivat” raiskaamalla, hän murjaisee sarkastisesti.
...
400 000 asukkaan Suomesta myös vietiin jopa 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Kyse oli aivan suoraan orjuudesta, Keskisarja toteaa ja väittää, että väkilukuun suhteutettuna Suomi kärsi orjuudesta pahimpina vuosina enemmän kuin yksikään Afrikan maa.

– Isoviha meinasi loppua siihen, että pahimmin kärsineiltä alueilta meinasivat loppua ihmiset, Keskisarja tokaisee.
...

Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005137604.html
Lainaus
Viime vuosina uhriutumisesta on tullut länsimaisen politiikan valtavirtaa.
...
The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.
- Thomas Jefferson

There are four boxes to be used in the defense of liberty: soap, ballot, jury and ammo. Please use in that order.
-Larry McDonald

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 489
 • Liked: 10572
Tiesittekös sitä, että sana "ratsia" on alkujaan arabiaa ja se tarkoitti eurooppalaisille sitä, että merirosvot hakivat heitä orjiksi muslimeille ja neekereille? Se oli osa eteläeurooppalaisien elämää noin tuhannen vuoden ajan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_trade


Edit: Lisätty liitteeksi vanha tietokirja.
« Viimeksi muokattu: 26.10.2018, 00:34:47 kirjoittanut törö »

Joker

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 921
 • Liked: 2585
 • Ihmisoikeuksien asiantuntija
Mummoni käytti puuvillakalsareita jo 1920-luvulla.

Jos puuvilla oli tuotu Ameriikasta, niin
se oli orjien jälkeläisten poimimaa
ja orjat oli laivattu Afrikasta
mummoni riisti siis kalsareillaan Afrikan mustaa väestöä

UFF ja Fida avustavat kertomansa mukaan kehitysmaita
en kyllä tiedä miten mutta
ehkä jotenkin myymällä käytettyjä vaatteita

Luin eilen tämän jutun ja
muistin taas mummoni kalsarit
siksipä vein Uffen laatikkoon vanhat hyvin palvelleet pitkät kalsarini
toivottavasti niistä on vielä pitkään iloa jollekin afrikkalaiselle

Mummoni synnit on nyt hyvitetty ja
omatuntoni on puhdas

Ei sitten tarvitse enää tulla pyytämään lisää rahaa kehitysyhteistyöhön tai laivata enää yhtään kuukeria Suomeen koska väitetty kolonialismi.
Jos joku esittää uskottavan laskelman siitä kuinka paljon minä ja sukuni olemme vielä velkaa Afrikalle mummon tai vaarin kalsareiden vuoksi, niin voin lahjoittaa Uffelle vielä toisetkin kalsarit, mutta se menee jo hyväntekeväisyyden puolelle.
Shaving primate Fahad Firas - Pelastakaa sotalapsi Fahad Firas

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 576
 • Liked: 6623
Tämä ketju on kyllä parasta keskustelua pitkään aikaan. Tutkiskelijoiden absurdit väitteet saavat arvoisensa käsittelyn. Jatkakaa :)

Jep. Ironian ja sarkasmien ilotulitusta. Näin hyvää viihdettä ei enää vastuullisesta mediasta löydä. Kuoliaaksinaurattajat eivät vielä ole kadonneet.
« Viimeksi muokattu: 26.10.2018, 15:51:13 kirjoittanut ismolento »

Lucce

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 488
 • Liked: 681
Åbo Akademiksss on siis sitä mieltä että Suomalaisilla on kolonialistinen historia? Jopas sattuikin itsekin tätä mietiskelin yksi päivä että koskahan tämä tulee vastaan.
 Todellisuudessahan Suomalaiset ovat siitä mielenkiintoinen kansa etteivät he ole pahemmin ikinä "sekaantuneet" mihinkään arveluttavaan vaan pikemminkin matalaa profiilia ylläpitämällä ja ahkeralla työllä saavuttaneet asemansa  .

Ei tarvi "professorin" olla huolissaan muusta kuin korkeintaan omasta todellisuuspohjastaan. Henkisest ja fyysisesti.

Jaakko Sivonen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 550
 • Liked: 6019
Weiss korottaa panoksia ja iskee pöytään orjalaivojen tervan. ;D

Malo periculosam libertatem quam quietum servitium

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38025
Åbo Akademiksss on siis sitä mieltä että Suomalaisilla on kolonialistinen historia? Jopas sattuikin itsekin tätä mietiskelin yksi päivä että koskahan tämä tulee vastaan.

Veikkaan että Ruotsin yliopistopiireissä on kyllä tajuttu että Ruotsilla on kolonialistinen historia (joka on jopa totta), mutta ainakaan suomalaisilta ei sitä anteeksi tarvitse pyytää. Sen sijaan voidaan haastatella Freudenthal-osaston asiantuntijoita Suomesta siitä, miten suomenkielinen suomalaisuus on Pimeyden Ydin. Ja kukaan ei kritisoi lausuntoa tippaakaan.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 227
 • Liked: 6733
 • Harvinainen valkoinen leijona
Weiss korottaa panoksia ja iskee pöytään orjalaivojen tervan. ;D

Vastataan korotukseen ja korotetaan lisää perunan verran:

Espanjalaiset toi perunan löydettyään Etelä-Amerikan ja suomalaiset hyväksyivät ja tukivat kehitysmaiden riistoa ottaessaan käyttöön tuon kolonialistisen juureksen.

Todellinen kehitysmaariistoa vastustava kasvissyöjä kieltäytyy kaikista kolonialistisista juureksista ja riistohedelmistä - puhdas omatunto syntyy vain puhtaalla naurisruokavaliolla...

Mmmm...antikolonialistista kaskinaurista nollahiilidioksiditasapainolla lämmittämättömässä ja vähän jäisessä maakuopassa, naminam.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 086
 • Liked: 15252
 • Manner-Suomen Tasavalta
Lainaus
Historiatietoisuutta tarvitaan myös globalisoituneessa maailmassa. On alati tärkeämpää olla tietoinen niin historiasta ja sen erilaisista tulkinnoista, sekä niiden vaikutuksesta politiikkaan ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Tätä silmälläpitäen perustettiin Erkki Tuomiojan aloitteesta Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry (HIRS) 17.6.2015. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun.

Minulla on ehdotus, tämmöisille erikoisyhdistyksille voisi perustaa oman kansallisen kattojärjestön, niin kaikki nämä ihmiset voisivat järjestää yhdessä pikkujoulujuhlat joka vuosi, ja muutenkin viettää aikaa hyvässä seurassa. Kattojärjestön nimi voisi olla vaikka Suomen Pahuus Totuus Komissio >:(. Nimessä ei ole kirjoitusvirheitä, vaan se edustaa Mikael Jungerin ehdottamaa yksinkertaistettua suomen kieltä. Vihainen naama-hymiö on osa järjestön virallista nimeä.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 465
 • Liked: 40152
 • The Buddha of Kerava
Suomella ei ole kolonialistista historiaa, mutta Suomella on kolonialistinen nykypäivä, koska kehitysmaalaiset ovat tänne tungeksineet joukoin riistämään resurssejamme ja perustamaan kolonioitaan.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Maastamuuttaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 525
 • Liked: 3705
Suomen synkin syyllisyysteko oli ja on kuitenkin toisen maailmansodan käynnistäminen ns. Mainilan laukauksilla. Tiettävästi tykkimiehet olivat kännissä, ja tykkimies Mäskintarpoja oli parin muun varusmiehen kanssa päättänyt "näyttää ryssille". Tapahtumasta vaietaan yhä Suomessa. Totuus on kuitenkin luettavissa Neuvostoliiton sotatiedeakatemian julkaisuista. Venäjän vastaava laitos on taipumassa tukemaan Neuvostokollegoittensa totuutta. Teos odottaa vielä ex-toveri Putinin lopullista hyväksyntää.

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 577
 • Liked: 28903
 • Polonia restituta
Jos nyt mennään täysillä amerikkalaisen intersektionaalisen feminismin kolonialismia koskeviin oppeihin arvon herra professorin näyttämää tietä seuraten, niin kyllähän suomalaisten suurin rikos on se, että me olemme valkoisia. Sitä syntiä ei pysty millään pesemään pois. Valkoisuutemme näet yhdistää meidät länsimaiseen kulttuuripiiriin, jonka pahuus on niin laaja ja totaalinen, että sitä tuskin voi sanoin kuvata.

Millaistahan olisi opiskella Åbo Akademissa? Onko tärähtäneisyys tavallista yleisempää sen professorikunnassa?
There is freedom of speech, but freedom after speech, that I cannot guarantee.
- Idi Amin, diktaattori

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 666
 • Liked: 11058
 • Oulu- Uleåborg
  • Esa Paloniemi- nude but not naked
Tuosta suomalaisten valkoisuudesta; eikös suomalaiset laskettu värillisiksi/aasialaisiksi Yhdysvalloissa 1920-luvulle asti? Joskus 1924 tai 1926 joko Minnesotan tai Yhdysvaltain korkein oikeus harkinnan jälkeen päätti suomalaisten olevan valkoisia eurooppalaisia.

Pitäisiköhän pyytää USAn oikeuslaitosta miettimään asiaa uudemman kerran?

PS. Vielä kymmenkunta vuotta sitten suomalaiset ja muut ugrit bännättiin eräältä kämyfoorumilta, kun ei oltu tarpeeksi "arjalaisia". Sama tuli vastaan muuallakin netin syövereissä.Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

https://esapaloniemi.webnode.fi/
Nude but not naked

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Teaparty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 311
 • Liked: 4515
 • I will stand my ground
Jaa. Rajat kiinni ulkomaankauppaa myöten, niin ei syyllisty kolonialismiin. Vai mitä nämä NPC:t nyt ovat vaatimassa?

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 714
 • Liked: 42801
 • Ego sum Spartacus
Invalid Tweet ID

Fazerin Sininen - Tekoälyllä vihapuhetta vastaan #Pienipalarakkautta
https://www.youtube.com/watch?v=gGtD1plUliY&feature=youtu.be

Lainaus
NÄIN VOIT OSALLISTUA
Lovebot ei valitettavasti voi toimia kaikkialla. Esimerkiksi Facebook ei anna meidän postata viestiämme keskusteluihin. Siksi vihapuheen torjumisessa tarvitaan myös sinun apuasi. Jos kohtaat vihapuhetta, toimi. Kopioi löytämäsi vihapuheen url ja ilmianna se Lovebotille allaolevaan kenttään.

https://www.fazer.fi/kampanjat/fazerin-sininen-on-pieni-pala-rakkautta/?fbclid=IwAR2rvTynOBwIb3TgZ9SxXjuKoSbzALSe8p24b_psCWR2NCuIOEmilnzU8uA