Kirjoittaja Aihe: Raportti: Ulkoparlamentaarinen äärioikeistoliikehdintä ja maahanmuuttovastaisuus  (Luettu 3370 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 164
 • Liked: 89848
Lainaus
Sallamaa, Daniel: Ulkoparlamentaarinen äärioikeistoliikehdintä ja maahanmuuttovastaisuus 2010-luvun Suomessa

Tämän tutkimuksen päämääränä on kartoittaa äärioikeistolaista ja maahanmuuttovastaista liikehdintää 2010-luvun Suomessa. Työ keskittyy ulkoparlamentaariseen kenttään ja tarkastelee vakiintuneimpien ja aktiivisimpien ryhmien lisäksi myös pienempiä toimijoita sekä eri tapahtumia, äärioikeistolaista musiikkialakulttuuria ja kotimaan vastamedioita. Tutkimus tukeutuu lähdeaineistonsa puolesta etenkin toimijoiden itsensä tuottamaan materiaaliin, mutta siihen on myös sisällytetty aiempaa kirjallisuutta, avointa viranomaismateriaalia ja media-aineistoa.

Työn toinen luku käsittelee kentän vakiintuneimpia ja aktiivisimpia ryhmiä, paneutuen niiden rakenteen ja aatepohjan lisäksi myös eri aktivismimuotoihin sekä koti- ja ulkomaisiin yhteyksiin. Lukuun sisällytetyt ryhmät on luokiteltu niiden käytännön aktivismin perusteella yhdistysmuotoista toimintaa harjoittaviin ja puoluepolitiikkaan tiiviisti verkostoituneisiin järjestöihin, katuprotestiliikkeisiin, katupartiojärjestöihin ja militantteihin vallankumousryhmiin. Luku tuottaa etenkin viimeisen kolmen vuoden aikana aktivoituneiden ryhmien kohdalla runsaasti uutta tietoa, sillä nämä ovat jääneet toistaiseksi suhteellisen vähälle akateemiselle huomiolle.

Kolmas luku luo katsauksen kentän muihin toimijoihin ja eri tapahtumiin. Kyseiseen joukkoon lukeutuu syksystä 2015 lähtien perustettujen ryhmien ja yhteistyöprojektien ohella myös skinhead-alakulttuuri. Osa luvussa käsitellyistä ryhmistä ja projekteista on jo ehtinyt passivoitua, mutta joillakin on edelleen toimintaa. Valtaosa lukuun sisällytetyistä tapahtumista on samoin järjestetty vain kerran, mutta osa on toisaalta saavuttanut toistuvamman luonteen.

Työn neljäs luku tarkastelee Suomen äärioikeistolaista musiikkialakulttuuria. Musiikki on muodostanut kotimaiselle äärioikeistolle merkittävän toimintaympäristön aina 1990-luvulta lähtien ja sen voidaan katsoa kukoistavan myös nykypäivänä. Työssä kartoitetaan Suomen äärioikeistolaisen musiikkialakulttuurin kehitystä 1990-luvulta nykyhetkeen ja sivutaan yhtyeiden sekä tapahtumien lisäksi myös joitakin verkostoja, julkaisuja ja levy-yhtiöitä.

Viides luku käsittelee suomalaisia vastamedioita ja verkkofoorumeita. Vastamedioiden määrä on kasvanut 2010-luvulla nopeasti, ja jotkut näistä medioista ovat tavoittaneet merkittävän määrän lukijoita. Osa vastamedioista on passivoitunut kesän 2016 jälkeen, mutta monilla on edelleen toimintaa. Vastamediat muodostavat varsinaisten liikkeiden ja järjestöjen perspektiivistä merkittävän tekijän, sillä eri ryhmät saavat niissä näkyvyyttä ja hyödyntävät niiden julkaisemaa materiaalia tukeakseen omaa narratiiviaan. Monet toimijat myös maalittavat vastustajiksi mieltämiään tahoja vastamedioiden avustuksella.

Suomen äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen kenttä on ollut etenkin syksystä 2015 lähtien nopean muutoksen tilassa ja muodostaa yleiskuvaltaan varsin pirstaleisen kokonaisuuden. Turvapaikanhakijoiden laajamittainen maahantulo antoi kipinän useiden uusien ryhmien perustamiselle ja aktivoi kenttää yleisesti, vaikka osa syntyneistä ryhmistä onkin myöhemmin passivoitunut. Kentän pirstaleisuuteen ovat henkilökemioihin liittyvien ristiriitojen ohella vaikuttaneet myös aatteelliset jakolinjat, jotka ovat hankaloittaneet joidenkin ryhmien yhteistoimintaa. Eri toimijoiden piirissä esiintyvien aatteellisten näkemysten kirjo on kaiken kaikkiaan varsin laaja, ja vain osa ryhmistä tunnustaa kansallissosialismin tai vastajihadismin kaltaista jäsentyneempää ideologiaa. Kentällä vallitseva hajaannuksen tila on kuitenkin tiedostettu, ja osa aktiiveista työskentelee tiivistääkseen eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Kaduille sijoittuvaan käytännön toimintaan osallistuu säännöllisesti suhteellisen pieni joukko aktiivihenkilöitä, mutta äärioikeistolaista ja maahanmuuttovastaista aatemaailmaa kannattaa passiivisemmin huomattavasti suurempi määrä suomalaisia. Passiivinen tuki konkretisoituu usein mm. eri ryhmien kannattamisena sosiaalisessa mediassa tai osallistumisena äärioikeistolaiseen ja maahanmuuttovastaiseen verkkoviestintään. Sosiaalinen media on kokonaisuudessaan merkittävä työkalu kentän toimijoille, sillä se mahdollistaa laajamittaisen aatteellisen viestinnän lisäksi myös käytännön toiminnan koordinoinnin esim. Facebookin kautta.

Suuri osa varsinaisesta katuaktivismista on laillisuuden puitteissa tapahtuvaa toimintaa, eikä yksikään ryhmä ole toistaiseksi ryhtynyt suurimittaisiin väkivallantekoihin. Kentän toimijoiden piirissä käytävä keskustelu on kuitenkin jyrkän polarisoivaa ja sisältää myös väkivaltaa oikeuttavia piirteitä. Sosiaalisen median ja muun verkkoviestinnän keinoin tapahtuva vastustajien mustamaalaaminen ja uhkailu on samoin fyysistä väkivaltaa huomattavasti merkittävämpi ilmiö 2010-luvun Suomessa. Osalla vastamedioista, kuten MV-lehdellä, on ollut kyseisen ilmiön mahdollistajana keskeinen rooli.

Äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä on tasaantunut jonkin verran syksystä 2015, mutta kentän aktivoitumista ruokkineet jännitteet eivät kuitenkaan ole purkautuneet. Vaikka varsinainen katuaktivismi on toisin sanottuna ollut laskusuhdanteessa jo jonkin aikaa, sosiaaliseen mediaan sijoittuva viestintä jatkuu edelleen varsin kiivaana. Kentän avainhenkilöt ovat myös verkostoituneet keskenään ja useiden ryhmien organisaatiorakenne on edelleen pystyssä. Syksyn 2015 kaltaisen tilanteen uusiutuminen voi tuoda eri toimijat kadulle uudelleen ja mahdollisesti nopeammin ja voimakkaammin kuin edellisellä kerralla.
Helsingin Yliopisto

Lainaus
Äärioikeisto 2010-luvun Suomessa (SFÄÄRI) -tutkimusprojektin raportti
Vastuullinen tutkija: Leena Malkki
Eurooppa-tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto
Daniel Sallamaa: Ulkoparlamentaarinen äärioikeistoliikehdintä ja maahanmuuttovastaisuus 2010-luvun Suomessa (pdf)

Politiikasta: Daniel Sallamaa: Maahanmuuttovastainen ja äärioikeistolainen liikehdintä nyky-Suomessa 25.10.2018

Lainaus
Pin­nal­la: Äärioi­keis­to ja maa­han­muut­to­vas­tai­suus

Ke 31.10. klo 12–13

Tapahtumassa käsitellään ulkoparlamentaarista äärioikeistoa ja maahanmuuttovastaista liikehdintää Suomessa. Helsingin yliopistossa tehty raportti aiheesta julkaistiin 25. lokakuuta. Keskustelemassa ovat Euroopan historian dosentti Oula Silvennoinen ja tutkijatohtori Niko Pyrhönen. Keskustelua vetää yliopistonlehtori, Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja Leena Malkki. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Politiikasta kanssa.

Seuraa tapahtuman livestriimiä tai katso tallenteena!
Helsingin Yliopisto

Hommaforum mainittu.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

pienivalkeapupu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 316
 • Liked: 2920
 • Maanantaikappale
Ulkoparlamentaarinen äärioikeistolaisliikehdintä. Eikös PS ja jäsenensä olekaan natseja? Vai onko kirjoittajan tarkoitus vihjaista että koska persut ovat natseja, niin laillinen puolue pitää laskea laittomaksi puolueeksi ja siten kirjoittaja voikin sitten väittää PS:n olevan osa ulkoparlamentaarista klikkiä?
"With all our faces dour, waiting for the judgment hour"

"Fight makes might; might makes right; fight for might; fight! fight! fight!"

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 227
 • Liked: 6728
 • Harvinainen valkoinen leijona
En jaksa lukea kun on muutakin tekemistä, mutta ilmeisesti Hommankin niputtavat siististi natsien joukkoon?

Jaksaisin, muttei yhtään kiinnosta mutu-tuntumalla vedetyt hutkimukset.

Jos siellä on Homma, niin huonot on kriteerit ellei mukana ole myös Suomen kaikki maajoukkueet, eiks ni?

Siis nehän urheilevat Suomen lipulle eikä "welcome refugees"-kylttiä palkintopallilla heiluttaen, maajoukkueeseen pääsylle on tiukat rajat eikä mamut pääse noinvaan mukaan ja onpa tilastot ja saavutukset kovin nationalistisia eikä yhtään globaaleja mitalisteja näy. Jotta raporttiin mukaan vaan, kaikki urheilevat maajoukkuenatsit.

Nanfung

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 065
 • Liked: 550
Lainaus
Sallamaa, Daniel: Ulkoparlamentaarinen äärioikeistoliikehdintä ja maahanmuuttovastaisuus 2010-luvun Suomessa
 Tutkimus tukeutuu lähdeaineistonsa puolesta etenkin toimijoiden itsensä tuottamaan materiaaliin, mutta siihen on myös sisällytetty aiempaa kirjallisuutta, avointa viranomaismateriaalia ja media-aineistoa.

Tutkimus on erittäin hyvä, hienostuneen ihmisen aukottaoman määrätietoinen ajatusrakennelma politiikan parhaista puolista. Erityisesti veronmaksaja voi olla tyytyväinen tutkimukseen sijoittamistaan euroista.
« Viimeksi muokattu: 27.10.2018, 15:32:57 kirjoittanut Kemolitor »
Suomen kielen sanoissa on pasaatituulen lempeää voimaa ja laulettuna se soi, kuin parhaiten viritetty Stradivarius.

Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 299
 • Liked: 10710
 • Huutista köyhille
Lukaisin osion Hommasta, en havainnut vääristelyä tai suuria virheitä. Plussaa siitä että palsta mainitaan maahanmuuttokielteisenä, ei - kriittisenä.

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 089
 • Liked: 41343
 • Vaalivoitto
Kyllä minä olen sekä että, mutta en yhtään äärioikeistolainen.
"Suomesta on tullut jappastelun ja vatuloinnin suurvalta."

 - Perttu Kauppinen, IL

Veikko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 424
 • Liked: 20996
 • White Lives Matter
Yleisessä käsityksessä ulkoparlamentaarinen tarkoittaa parlamentinvastaisuutta* ja politiikkana se on parlamentin ulkopuolella pysyttelevää kumouksellista, väkivaltaista ja terroristista toimintaa. Myös sellaista mellakoimalla vaikuttamista, mitä Antifa ja vihreät ovat aina harrastaneet ja Yhdysvaltain Demokraatit Trumpin aikana.

Kuinka moni hommalainen on parlamentinvastainen tai muuten demokratianvastainen? Hep, käsi pystyyn! Tai haluaa ruskeapaitojen tai Antifan nyrkkidemokratiaa?

Siis Helsingin yliopistosta suolletaan taas tuutin täydeltä selvää paskaa. Eikä suinkaan vahingossa, vaan selvin poliittisin tarkoitusperin.

* "Ulkoparlamentariset liikkeet hylkäävät vaaleissa vaikuttamisen ja edistävät tavoitteitaan suoran toiminnan kautta." - Wikipedia
"Tiedän varmasti, että sinä, oi Eurooppa, tulet tuhotuksi." - Mohammed Bouyeri, Theo van Goghin murhaaja

"Van Goghin murhan jälkeen kukaan ei ole uskaltanut ilmaista itseänsä yhtä vapaasti kuin ennen." - Theo van Goghin ystävä.

"Taas tänäänkin opin jotain uutta. Vain idiootit EIVÄT lue hommaa." - Kirjoitti: tos

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 281
 • Liked: 5150
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
En havainnut minäkään mitään suurta asiavirhettä Hommaan liittyen. Varsin neutraali kuvaus, mitä nyt lyödään samaan osioon MV-lehden, Magneettimedian ym. kanssa. Ei varsinaisesti tee oikeutta Hommalle vertautua näihin toimijoihin.
Blogikirjoituksia maahanmuutosta, eurosta, EU:sta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja paljon muusta

https://historianpaluu.blogi.net/

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 895
 • Liked: 3460
 • 🇫🇮 Maksaa, maksaa!
Luin Hommaa koskevan osion. Kuvaus oli ihan asiallinen. Tekijöiden asenteellisuus näkyy minusta siinä että tämä foorumi ylipäätään laitetaan minkään äärioikeistolaisen luokittelun alle.

Kuvauksesta käy nimenomaan ilmi, että kyseessä on parlamentaariseen toimintaan keskittyvä, väkivaltaa ihannoimaton foorumi. Olisi mielenkiintoista lukea samanlainen kuvaus äärivasemmistolaisista toimijoista.

Omalta osaltani totean kannattavani:
* Demokratiaa
* Valistusaatteen sivistyksellisiä ihanteita
* parlamentaarista vaikuttamista
* Suomea hyödyttävää pienen mittakaavan maahanmuuttoa
* Hädänalaisten auttamista siellä missä hätä on suurin
* Väestöräjähdyksen hillintää kehitysmaissa (YK voitteko hoitaa?)
* Ympäristön huomioivaa teollista yhteiskuntaa
* Kestävälle pohjalle rakennettua hyvinvointiyhteiskuntaa
* Koulutusvientiä, eritoten kehitysmaihin, ja eritoten teknistaloudellisen koulutuksen vientiä

Vastustan orjuutta niin henkisenä kuin taloudellisenakin ilmiönä. Ihmisten tulee saada ajatella vapaasti, ja joka työstä tulee saada hyvään elämiseen riittävä palkka. Kannatan myös sosiaaliturvaa ja kaikkea sitä maksutontä hyvää jonka tunnemme pohjoismaalaisena hyvinvointiyhteiskuntana.

Suomi on noussut nälänhätäisestä kehitysmaasta teknologiseksi, teollistuneeksi ja demokraattiseksi hyvinvointivaltioksi sadassa vuodessa. Se on pitänyt tehdä omalla työllä ja näin se menee muuallakin. Uskon ettei muuta tietä maan kehittymiseen ole, sillä kannettu vesi ei kaivossa pysy.
« Viimeksi muokattu: 27.10.2018, 07:14:00 kirjoittanut Lyyti »
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 831
 • Liked: 10043
Yleisessä käsityksessä ulkoparlamentaarinen tarkoittaa parlamentinvastaisuutta* ja politiikkana se on parlamentin ulkopuolella pysyttelevää kumouksellista, väkivaltaista ja terroristista toimintaa.

Selvästikin tässä pyritään mutaamaan vesiä, kun kaikki parlamentin ulkopuolinen poliittinen toiminta (mukaan lukien politiikasta keskusteleminen hommalla, poliittisten tapahtumien järjestäminen, poliittisten kirjojen kirjoittaminen, lukeminen ja julkaiseminen), jota äärioikeisto harjoittaa, on tätä "ulkoparlamentaarista".

Koska kuitenkin yleisesti ulkoparlamentaarinen ymmärretään kuvaamallasi rajatulla tavalla, pyritään tässä luomaan äärioikeistosta epämääräistä mielikuvaa jonain terroristeina.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 786
 • Liked: 3322
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Tohtorikoulutettavan terrorismintutkijan termi yleinen käsitys on hämärä vrt. yleinen nainen. Toinen käsite on selkeämpi.
Ulkoparlamentaarinen toiminta, kuten juuri nyt meneillään olevat työtaistelutoimet, ei mitenkään välttämättä ole synonyymi kumoukselliselle, väkivaltaiselle ja terroristiselle toiminnalle. Terrorismin tutkijan tulisi muistaa valkoisen, punaisen ja jihadistisen terrorin käsittteet. Anarkomarkot ja uusnatsit ovat hyvinkin rinnasteinen ilmiö. Uutena ilmiönä, ainakin Suomessa, on nähtävä uskonnollinen terrorismi, jihad. Myös ajatusrikos, ainakin ääneen lausuttuna, on tullut määrirellyksi uudestaan sanoja myöten.
No shit Sherlock!

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 053
 • Liked: 20132
Lukaisin osion Hommasta, en havainnut vääristelyä tai suuria virheitä. Plussaa siitä että palsta mainitaan maahanmuuttokielteisenä, ei - kriittisenä.

Vähästä olet tyytyväinen. Käytän vertauskuvaa. Ei ole kovin mukavaa lukea itseään koskevaa pedofiliaoikeudenkäynnin tuomiota, vaikk animi olisi kirjoitettu lehteen oikein.
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

anatall

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 487
 • Liked: 12033
 • Faktantarkistaja, toimittaja.
Lukaisin osion Hommasta, en havainnut vääristelyä tai suuria virheitä. Plussaa siitä että palsta mainitaan maahanmuuttokielteisenä, ei - kriittisenä.

Tiedä nyt siitä maahanmuuttokielteisyydestäkään. Tuskinpa täältä löytyy kovin montaa, jos ainoatakaan hompanssia, joka haluaisi kieltää esimerkiksi jonkun koulu/työpaikan saaneen islantilaisen nuoren naisen Suomeen muuton?
"Punk in Finland on nykyään yhtä punk kuin varhaiseläkkeellä oleva Marja-Liisa." -Jäsen Katmandu-

Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 299
 • Liked: 10710
 • Huutista köyhille
Aah, mutta eihän tuo ole maahanmuuttoa. Kyllä kaikki tietävät mikä on maahanmuuttoa, silloin kun puhutaan sen vastustamisesta.

En tykkää pahaa jos yksittäinen ulkomaalainen asettuu Suomeen. Muuttoliikettä vastustan. Oli sitten islantilaisia, virolaisia, puolalaisia, albaaneja, afroja tai vaikka kanadalaisia.

Charlie

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 504
 • Liked: 1707
 • terrorijärjestöt lakkautettava
Siis nehän urheilevat Suomen lipulle eikä "welcome refugees"-kylttiä palkintopallilla heiluttaen, maajoukkueeseen pääsylle on tiukat rajat eikä mamut pääse noinvaan mukaan ja onpa tilastot ja saavutukset kovin nationalistisia eikä yhtään globaaleja mitalisteja näy. Jotta raporttiin mukaan vaan, kaikki urheilevat maajoukkuenatsit.
Muut maajoukkueet pitää ajatusrikoksiin vedoten kieltää, mutta jalkapallo voidaan sallia. Sehän on monikulttuurinen laji, joka auttaa pakolaisia kotoutumaan ja rasisteja eheytymään, kuten tiedämme entuudestaan, muttei siinä vielä kaikki. Syksyllä 2015 SMJK-fanikatsomon yhteydessä oli nimittäin pari isoa "refugees welcome" -lakanaa. Yleisestihän kaikki poliittiset kannanotot ovat kielletty, mutta koska kyseessä ei tietenkään Palloliiton mielestä ollut poliittinen kannanotto, lakanat olivat ok. Järjestivät lakanoiden tekijöille erikoisakkreditoinnit ja kaikki. SMJK itse vähän irtisanoutui näistä kannanotoista, vaikka antoivatkin muovit ja maalit tarkoitusta varten...

7.9.2015 YLE: Olympiastadionilla näkyvä kannanotto - "Refugees welcome"

Kemolitor

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 571
 • Liked: 5347
 • Understanding is a three-edged sword.
Lainaus
Tutkija: Turvapaikkahakijatilanne 2015 aktivoi Suomen maahanmuuttovastaisen kentän – nyt moni ryhmä viettää hiljaiseloa
-----
Vuonna 2015 Suomeen saapunut ennätyssuuri määrä turvapaikanhakijoita aktivoi suomalaisen maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän, sanoo tohtorikoulutettava Daniel Sallamaa.

Nyt katuaktivismi kuten partioinnit ja mielenosoitukset ovat vähentyneet ja moni kolme vuotta sitten syntyneistä maahanmuuttovastaisista ja äärioikeistolaisista ryhmistä viettää hiljaiseloa. Netissä kuitenkin kuohuu yhä.
-----
Raportissaan Ulkoparlamentaarinen äärioikeistoliikehdintä ja maahanmuuttovastaisuus 2010-luvun Suomessa Sallamaa kirjoittaa, että PVL ei suhtaudu kielteisesti yhteistyöhön kentän muiden toimijoiden kanssa, mutta haluaa tehdä sen omilla säännöillään. Sillä on hänen mukaansa pyrkimys yhdistää Suomen kansallismielinen kenttä ohjailemakseen kokonaisuudeksi.
-----
Sallamaa kuvaa PVL:ää kansallissosialistisena, vallankumoukselliseen toimintaan valmistautuvana järjestönä. Hän kirjoittaa, että PVL:n kansallissosialismin kovan ytimen muodostavat rotubiologiset näkemykset, juutalaisvastaisuus ja vaatimus kansan geneettisestä eheydestä.

Juuri rotubiologian korostaminen tekee Sallamaan mukaan PVL:stä jokseenkin poikkeuksellisen verrattuna muihin Suomessa toimiviin ääriliikkeisiin.

Useammin suomalaisia maahanmuuttovastaisia liikkeitä ajaa ennemmin pelko siitä, että länsimainen kulttuuri joutuisi islamin alistamaksi Suomessa ja Euroopassa.

Sallamaa myös painottaa, että vaikka maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän retoriikka on osin väkivaltaa ihannoivaa, siihen liittyvää fyysistä väkivaltaa on Suomessa esiintynyt suhteellisen vähän. Ryhmien käytännön aktivismi on suurimmaksi osaksi ollut laillista mielenilmaus- ja muuta toimintaa.

Koko juttu
ESS: Tutkija: Turvapaikkahakijatilanne 2015 aktivoi Suomen maahanmuuttovastaisen kentän – nyt moni ryhmä viettää hiljaiseloa

Tagit: