Kirjoittaja Aihe: 2018-11-07 Viktor Orbán saapui Suomeen – Unkarin nykytoimet ”eivät vaan käy”  (Luettu 8251 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 044
 • Liked: 56067
Lainaus
Manfred Weber: Viktor Orban kulkee väärää polkua

EPP:n kärkiehdokkaan mukaan ’kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä’ Unkarin pääministerin suhteen.
...
– Viktor Orban kulkee väärää poliittista polkua. Erityisesti mitä tulee tyyliin ja demokraattista järjestelmää koskeviin perustavanlaatuisiin kysymyksiin, muistuttaa hän suuresti (Italian) Legan johtajaa (Matteo) Salvinia sekä (Puolan valtapuolue) PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynskia. Se ei ole reitti jota minä tai EPP haluamme kulkea, Weber sanoo.

Weber arvostelee myöskin Fideszin EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria vastaan suuntautunutta julistekampanjaa.

– Kommenteillaan ja julisteillaan Orban on pahasti vahingoittanut EPP:tä. Tämän takia odotan hänen pyytävän anteeksi ja lopettavan julistekampanjan, Weber toteaa.

Manfred Weberin mukaan EPP aikoo reagoida Viktor Orbanin toimintaan konkreettisin toimenpitein. Kokoomuksen ohella myös monet muut EPP:n jäsenpuolueet ovat vaatineet Orbanin erottamista ryhmästä.

Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä. Keskustelemme paraikaa asiasta EPP:n sisällä. Päätöksiä jatkosta Orbanin kanssa tullaan tekemään. Aion tehdä esityksiä, EPP:n kärkiehdokas sanoo.
Verkkouutiset 2.3.2019
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 044
 • Liked: 56067
Lainaus
Arto Satonen: Fidesz on tehnyt Unkarista epädemokratian

Suuren valiokunnan puheenjohtajan mukaan Viktor Orbánin puolue pelottelee kansalaisia valheilla.

Kokoomuksen kansanedustaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen on tyytyväinen Euroopan kansanpuolueessa (EPP) käynnistyneeseen keskusteluun unkarilaisen Fideszin erottamiseksi puolueesta. Satosen mukaan Unkari on Fideszin johdolla muuttunut epädemokratiaksi.

Fidesz ja Viktor Orbán ovat muuttaneet Unkarin vaalijärjestelmää niin, että 49 prosentin kannatuksella saa kahden kolmanneksen määräenemmistön parlamentissa. Määräenemmistöllä Fideszin hallinto on voinut muuttaa Unkarin perustuslakia ilman opposition tukea.

– Fideszin ja sen johtajan Viktor Orbánin käsitys demokratiasta on erilainen. Heidän käsityksensä mukaan kansalta vaaleissa saatu mandaatti antaa luvan rajoittaa opposition, median ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Fidesziläinen ”demokratia” rajaa julkisen keskustelun aiheisiin, jotka ovat vallanpitäjille mieluisia, Satonen sanoo tiedotteessaan.

Hän sanoo Fideszin pelottelevan unkarilaisia valheilla eurooppalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Satonen nostaa esimerkiksi Unkarin hallinnon rahoittaman kampanjan, jonka kuvituksessa käytettiin kuvaa EPP-taustaisesta komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista. Kampanja väitti esimerkiksi, että Euroopan komissio suunnittelee pakollista mekanismia turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi EU-jäsenmaihin.

Komissio osoitti kampanjan väitteet vääriksi muistuttamalla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen.


– Fideszin ja Viktor Orbánin kritisoimisessa ei ole kyse siitä, etteivätkö he saisi olla huolissaan hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista. Minäkin olen huolissani hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista, mutta valehtelu, pelottelu ja vihan lietsominen ovat yksiselitteisen väärin. Ne heikentävät kansalaisten luottamusta politiikkaan ja nakertavat siten demokratian ja oikeusvaltion perustaa, Satonen painottaa.
Verkkouutiset 3.3.2019

Useissa maissa (mm. Kreikka) on lakeja, joilla palkitaan vaalivoittajaa. Ovatko sellaiset lait aina osoitus epädemokratiasta vai vain Unkarin tapauksessa?

Lainaus
Satonen nostaa esimerkiksi Unkarin hallinnon rahoittaman kampanjan, jonka kuvituksessa käytettiin kuvaa EPP-taustaisesta komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista. Kampanja väitti esimerkiksi, että Euroopan komissio suunnittelee pakollista mekanismia turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi EU-jäsenmaihin.

Komissio osoitti kampanjan väitteet vääriksi muistuttamalla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen.

EU:n tähänastiset turvapaikanhakijasiirrot ovat olleet pakollisia, ja kaavailtu Dublin-sopimuksen taakanjakouudistus perustuisi sekin pakkoon ja taloussanktioiden uhkaan (ns. "pakollinen solidaarisuus"), ei vapaaehtoisuuteen. Tämä on myös Suomen hallituksen näkemys ja vaatimus uudistukselle.

Lainaus
Fidesziläinen ”demokratia” rajaa julkisen keskustelun aiheisiin, jotka ovat vallanpitäjille mieluisia, Satonen sanoo tiedotteessaan.

Varoittaa vihapuhetyöryhmän pystyyn polkaisseen Kokoomuksen edustaja, kun puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo vielä hiljattain vaati Oulun raiskauksiin viitaten, ettei vaaleissa saa käydä vääränlaista keskustelua.

Lainaus
– Fideszin ja Viktor Orbánin kritisoimisessa ei ole kyse siitä, etteivätkö he saisi olla huolissaan hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista.

Huolestuminen on sallittua, mutta hallitsemattoman maahanmuuton estäminen ja EU:n lepsun maahanmuuttolinjan ja tehtyjen valintojen arvostelu nähtävästi kiellettyä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 077
 • Liked: 2572
 • Harvinainen valkoinen leijona
Orban vastasi DW:n haastattelussa Kokoomuslaisten, kuten Orpon ja Sarvamaan, heittämään EPPstä erottamishaasteeseen.

Orbanin mukaan häntä EPPssä kritisoineet (kuten nämä erokampanjoineet Suomen Kokoomuslaiset) ovat "hyödyllisiä idiootteja" ja vain vasemmistolaista politiikkaa ja arvoja edistämässä:
Lainaus
Orban told Die Welt am Sonntag that his EPP critics were "useful idiots" of the left because they were creating divisions within the bloc.

Jännä nähdä, kuinka nämä Kokoomuksen vasemmistohyödylliset idiootit vastaavat, odottaisin että joko Orpo tai Sarvamaa vastaa jotain kun kuulevat haasteeseen vastatun.
Ovatko vain hiljaa ja myöntävät olevansa idiootteja, vai kiistävätkö olevansa hyödyksi kenellekään?
Halla-aho voi nyt vaalikeskusteluissa myös käyttää Kokoomuslaisista nimitystä "Kokoomuslaiset - nuo hyödylliset idiootit"... ja jos suuttuvat tai kiistävät, niin siihen voi todeta että Kokoomuksen omassa EPP-ryhmässähän on Saksalaisen DWn lehtiuutisen mukaan todistettavasti esitetty tällainen näkemys Suomen Kokoomuslaisten tekemisistä.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 19:18:55 kirjoittanut Alarik »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 044
 • Liked: 56067
Helsingin Sanomat: Unkarin pääministeri Orbán pyytää anteeksi ja anoo, ettei Fidesziä erotettaisi kokoomuksen ryhmästä europarlamentissa 14.3.2019

Säikähdin ensin, että mitä ihmettä, mutta joo, tällainen "anteeksipyyntö":

Lainaus käyttäjältä: Ville Similä, HS
ORBÁN pahoitteli muun muassa maaliskuun alussa antamaansa lehtihaastattelua, jossa hän kutsui arvostelijoitaan ”hyödyllisiksi idiooteiksi”.

”Kyseessä on itse asiassa sitaatti Leniniltä, ja tarkoitukseni oli kritisoida tietynlaista politiikkaa eikä ketään tiettyjä poliitikkoja. Esitän täten anteeksipyyntöni, jos piditte sitaattiani henkilökohtaisesti loukkaavana”, Orbán kirjoitti.

Orbán ei kirjeessään "ano", vaan pyytää erottamista vaatineita puolueita harkitsemaan uudelleen, miten Fideszin erottaminen muka ratkaisisi EPP:n sisäiset erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta.

Lainaus käyttäjältä: Ville Similä, HS
Fideszin katsotaan heikentäneen Unkarin oikeusvaltiota ja lehdistönvapautta 2010 alkaneella valtakaudellaan. Opposition toiminta on Unkarissa tehty hyvin vaikeaksi, ja Orbánin yhä räikeämmän muukalais- ja juutalaisvastaisuuden on katsottu olevan EPP:n arvojen vastaista.

Orbán on myös ratsastanut EU:n vastaisella retoriikalla jo vuosia, vaikka Unkari on hyötynyt EU:sta suuresti.

Orbánin juutalaisvastaisuudesta ei ole mitään näyttöä. Unkari on päinvastoin nykyään turvapaikka Euroopan juutalaisille, toisin kuin vaikkapa Saksa, Ranska ja Ruotsi. Orbán ei ole myöskään EU-vastainen vaan korostetun EU-myönteinen. Ainoastaan EU:n järjenvastainen maahanmuuttopolitiikka tökkii.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

valla_valla

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 205
 • Liked: 6904
 • Rinkebyn keisari
Joo sehän tässä on hauskaa, että Orban on hyvin EU-myönteinen ja korostaa olevansa eurooppalainen. Lisäksi Unkari on natomyönteinen.

Eli kaikkea sitä mitä suomalaiset isäm maliset öyhöttävät vastaan. Isäm malisilla ryssä on se kultapallero ja joka erehtyy kritisoimaan ryssää sen sanotaan olevan maanpetturi.

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 077
 • Liked: 2572
 • Harvinainen valkoinen leijona
Joo sehän tässä on hauskaa, että Orban on hyvin EU-myönteinen ja korostaa olevansa eurooppalainen. Lisäksi Unkari on natomyönteinen...
Onko tuo sinulle ongelma?
Ainakin Suomen Kokoomukselle tuollainen politiikka on ongelma, Orpon lausuntojen ja erotuskirjeenkin mukaan.
Ja vihervasemmisto on Orpon kanssa samaa mieltä.
Nyt on kovasti arvopohjan vastaista olla EU-myönteinen, korostetun eurooppalainen ja Nato-myönteinen...


PS: viestisi loppuosassa sekoitit ja puhuit hassusti suomalaisista isäm malisista.
Selvästi tarkoitit puhua tästä ongelmallisesta vihervasemmiston, Kokoomuksen ja Keskustan identtisestä nykypolitiikasta ja arvopohjallisista.

valla_valla

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 205
 • Liked: 6904
 • Rinkebyn keisari
^ Ongelma minulle? Jos tulis äänestys eeuusta ja natosta äänestäisin ihan vittuuksillani molempien puolesta.

Mutta isänmaallisten piirissä näinhän ei saa ajatella. Pitää ajatella eeuu ja nato pahana ja muistaa korostaa kuinka ryssälä on hieno maa.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 774
 • Liked: 16540
 • antikomintern
On isänmaallisia ja "isänmaallisia". Ketjun aihe on kuitenkin Unkari ja Orbán, ei siis omien Venäjä-/EU-/Nato-kantojen julistaminen ja debatti niistä, joten palatkaa aiheeseen tai jatkakaa mainituista teemoista yksityisviestein tai niitä käsittelevissä ketjuissa.
Kun allah saapuu kaupunkiin
Turkuun, Barcelonaan, Berliiniin,
Brysseliin, Tukholmaan, Pariisiin,
Madridiin, Nizzaan, Manchesteriin,
Pietariin, Lontooseen, New Yorkin World Trade Centeriin...

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 674
 • Liked: 2199
Lainaus käyttäjältä: HS
ORBÁN pahoitteli muun muassa maaliskuun alussa antamaansa lehtihaastattelua, jossa hän kutsui arvostelijoitaan ”hyödyllisiksi idiooteiksi”.

Minustakin on harkitsematonta kutsua Orpoa hyödylliseksi!

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 044
 • Liked: 56067
"Unkarin itsevaltias", "Euroopan kieroin mies" ja "juutalaisten vastustaja" haluaa marttyyriksi.

Lainaus
Kommentti: Meneekö Orpo retkuun? Unkarin kiero johtaja voi olla liian kova vastus

Kokoomus ajaa Unkarin itsevaltiaalle potkuja ryhmästään. Sitä Viktor Orbán saattaa halutakin, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Kun lähtee taistoon Euroopan kieroimman miehen kanssa, kannattaako olla varovainen. Riittääkö Petteri Orpon kantti? Viktor Orbán on eri luokan vastus kuin jopa Juha Sipilä. Ja Orpo saattaa nyt tehdä juuri sen mitä Orbán haluaa, Orbánista marttyyrin.

Keskiviikkona EPP, Europarlamentin keskustaoikeistolaisten puolueiden ryhmä käsittelee Fidesz-puolueen erottamista joukostaan. Unkarin pääministeri Orbánin puolue on ryhmän häirikkö, jonka moni katsoo menneen liian pitkälle.

[...]

Orbán vastustaa avoimesti siirtolaisten tuloa Eurooppaan, vähän peitetymmin EU:ta ja juutalaisia muttei kuitenkaan Israelia. Monille EPP-puolueille oli liikaa, kun Fideszin pilkkajulisteessa esiintyivät yhdessä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja miljardööri George Soros. Unkarilais- ja juutalaisyntyinen Soros on Orbánin perivihollinen. Junckerin puolue Luxemburgissa on EPP:n jäsen.

[...]

Orbán on ollut hyvissä väleissä baijerilaisen Weberin kanssa, jonka puolueesta löytyy Fideszin ymmärtäjiä. Vaalissa Weber voitti selvästi kokoomuksen Alexander Stubbin, joka vastustaa Orbánia. EPP:n asteikolla kokoomus on vasemman laidan puolue, hyvin erilainen kuin monet kumppaninsa.

Saksalaisten uskotaan olevan ratkaisevassa asemassa EPP:n puoluevaltuustossa keskiviikkona.

Lisäkierrettä tuo se, että Orpo ja kumppanit saattavat toimia juuri kuten Orbán toivoo. Hän ehkä haluaa saada potkut ja nousta sitten marttyyrina koko Euroopan populistioikeiston johtajaksi. Orbánin anteeksipyynnöt EPP:lta ovat olleet kovin puolivillaisia.

[...]

Petteri Orpon ongelma on, että hyödylliseksi idiootiksi voi päätyä monella tavalla. Joskus sekin riski on pakko silti ottaa.
Ilta-Sanomat 18.3.2019

Melkoinen kokoelma todistamattomia väitteitä.

Orbán ei vastusta "siirtolaisten tuloa Eurooppaan" vaan sitä, että jäsenmaat pakotetaan ottamaan vastaan sellaisia siirtolaisia Euroopan ulkopuolelta, joita he eivät halua ja jotka kärrätään jäsenmaihin pelkällä EU:n määräenemmistöpäätöksellä kansainvälisten pakolaissopimusten vastaisesti.

EU:lle tosiasiassa hyvinkin myötämielinen Orbán ei vastusta myöskään EU:ta, vaan sen huolestuttavia piirteitä kuten vahingollisen maahanmuuton edistämistä ja liittovaltiokehitystä. Orbánia ei tee juutalaisten vastustajaksi se, että hän vastustaa EU-politiikkaa demokraattisen prosessin ulkopuolelta heiluttavaa miljardööri Sorosia, joka on juutalainen.

Orbán ei ole pyytänyt anteeksi EPP:ltä, vaan kettuili toistamiseen Orpolle ja muille hyödyllisille idiooteilla heidän idioottimaisuudestaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 044
 • Liked: 56067

Lainaus
”On korkea aika erottaa Fidesz EPP:stä”

Petteri Orpon ja Ulf Kristerssonin mukaan Viktor Orbánin puolue on rikkonut EU:n perusarvoja.

– Kun puolue, kuten Fidesz, toimii järjestelmällisesti EU:n perusarvoja vastaan, sen paikka ei enää ole EPP:ssa, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Ruotsin moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson kirjoittavat Turun Sanomissa.
...
Orpo ja Kristersson kirjoittavat, että ”on korkea aika erottaa Fidesz EPP:stä”.

– Me olemme yrittäneet päästä dialogiin Fideszin kanssa – tuloksetta. Kun yksi jäsenpuolue systemaattisesti toimii demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti, dialogi ei enää riitä. Me emme sulje Unkaria ulos, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, että meidän täytyy sulkea Viktor Orbán ja Fidesz ulkopuolelle.
Verkkouutiset 17.3.2019

Niinkö?

Lainaus
Unkarilaispuolue Fideszille saatetaan antaa armonaikaa Euroopan konservatiiviryhmässä

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eurooppalaispuolue EPP punnitsee huomenna, voiko eurooppalaisia arvoja rikkova Fidesz jatkaa puolueryhmän riveissä.

Pääministeri Viktor Orban on koetellut jo pitkään puolueryhmänsä ja muiden EU-maiden kärsivällisyyttä. Epäilyksiä on ollut akateemisesta vapaudesta, kansalaisjärjestöjen asemasta, turvapaikanhakijoiden kohtelusta ja oikeuslaitoksen toimivuudesta. Viimeisimpänä EU:n huomion sai vaalikampanja, jossa Fidesz käytti komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvoja ja pelotteli Brysselin vallalla maahanmuutossa.

Ennakkoon on odotettu, että EPP äänestäisi Fideszin erottamisesta. STT:n tietojen mukaan on kuitenkin mahdollista, että kokouksessa päädytäänkin jonkinlaiseen kompromissiin.

Fideszin jäsenyys puolueryhmässä saatetaan jäädyttää puoleksi vuodeksi, jonka aikana sen pitäisi täyttää tiettyjä ehtoja. Ehdot koskisivat ainakin yliopistojen asemaa, oikeusvaltioperiaatetta ja julistekampanjaa. Tiistaina puheenjohtaja Joseph Daulin esitystä ei vielä tarkkaan tiedetty.
...
Kokoomus on ollut sitä mieltä, ettei keskustelu enää auta. Se on yksi 12 jäsenpuolueesta, jotka ovat pyytäneet puolueen jatkon arviointia. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Aura Salla kertoo, että viimeinen pisara oli julistekampanja oman puolueen Junckeria vastaan.

– Me näemme tilanteen niin, että seisomme omien periaatteidemme takana. Me emme ole uskottava puolueryhmä, jos meillä on puolue, joka toimii EU:n perusperiaatteita vastaan.
...
Suomesta on huomenna Brysselissä paikalla muutaman edustajan delegaatio. Puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole paikalla, vaan esittelee aiemmin päivällä Helsingissä puolueen sote-mallia.
Ilta-Sanomat 19.3.2019

Tuohan on ovela suunnitelma. Jäsenyys "jäädytettäisiin" pitkälle vaalien yli, ettei EPP joudu tekemään monien jäsentensä vastustamaa erotuspäätöstä. Näin Fidesz painostettaisiin eroamaan itse ja liittymään uuteen vaalien jälkeen muodostettavaan EU-ryhmään.

Lainaus
Ehdot koskisivat ainakin yliopistojen asemaa, oikeusvaltioperiaatetta ja julistekampanjaa.

Mahdollinen ehtolista tulee olemaan hupia, kun tuon perusteella suurin osa ehdoista koskisi tavalla tai toisella Sorosia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 950
 • Liked: 7641
Milloin Petteri Orpo alkaa noudattaa oikeusvaltioperiaatetta Suomessa? Kokoomuksen pitäisi itse erota EPP:stä, koska Kokoomus ei kunnioita eurooppalaisia arvoja.