Kirjoittaja Aihe: Onko jättikorvauksien myöntäminen pelkästä mielensä pahoittamisesta oikeuslaitok  (Luettu 837 kertaa)

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 539
 • Liked: 8988
 • Puhekin on teko
Onko jättikorvauksien myöntäminen pelkästä mielensä pahoittamisesta oikeuslaitoksen halventamista?

Viime aikoina on nähty täysin järjetön ilmiö, jossa oikeuslaitos tuomitsee ns. vihapuheen ja siihen liitettyjen kunnianloukkausten varjolla kantasuomalaisia jättimäisiin korvauksiin. Siinä missä oikeat raiskausten, pahoinpitelyiden ja törkeiden rikosten uhrit jäävät nuolemaan näppejään ja tuomitut ovat parin kuukauden tuomion jälkeen vapaalla jalalla. Samaan aikaan yhdestä sanasta ja lauseesta voidaan tuomita kymmeniä/satoja/tuhansia henkilöitä maksamaan valtavia korvauksia yhdelle henkilölle.

Tämä järjettömyys alkoi MV-lehteen kohdistetusta ajojahdista, jossa valtiovallan täytyi näyttää voimansa. Koska muuta keinoa saada MV-lehden ylläpitäjälle iso tuomio ei ollut, niin apuna käytettiin Jessikka Aroon liitettyä kunnianloukkauskampanjaa. Lopulta Arolle määrättiin 60 tonnin korvaukset mielensä pahoittamisesta.

Kun oli kerran avattu mielensä pahoittajien pullon henki valtiovallan toimesta, niin seuraavaa juttua ei tarvinnut odottaa pitkään. Julkisuudesta tuttu ja paperittomien leiriä Helsingissä johtanut pappi Marjaana Toiviainen sai samaan tyyliin jättimäiset korvaukset  yli 30.000€ (vastaavaa summaa ei tulisi yleensä edes törkeästä pahoinpitelystä tai raiskauksesta).

Moni syytetty tuomittiin yhdestä sanasta tai lauseesta yhtä kovaan tuomioon kuin tulisi keskimäärin yhdestä pahoinpitelystä. Operaatiossa avusti yllättäen kukas muu kuin Jessikka Aro ja hänen lakimiehensä.

Koska näitä uusia "uhreja" tulee liukuhihnalta, kun joku vain törttöilee vähänkin julkisuudessa ja vetää palautteen antajat käräjille niin uutta "uhria" ei tarvitse pitkään etsiä.

Husu Hussein on julistanut oman ajojahtikampanjansa. Husu haukkui ensin perussuomalaiset (Husun tapaus saattaa mennä hyvinkin oikeuteen) ja nyt yrittää tienata hyvät massit itseluodulla ja valtamedian toimittajien avustamalla lokakampanjalla, josta on voinut tulla nettiin eri somepalstoille ikäviä kommentteja.

Tässä luetellut esimerkit ovat kohdistuneet lähinnä ns. vihervasemmiston mannekiineihin. Toisaalta vastaavanlainen oikeusjuttu voisi liittyä Junes Lokkaan. Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin vihapuheesta Lokkaa vastaan sakkoihin. Tuomion jälkimainingeissa moni haukkui samalla ja pahemmilla nimityksillä Lokkaa. Tämä voi siis tarkoittaa #tilipäivää Lokalle. Toki oman etunsa kannalta Lokan kannattaa tehdä tarkka listaus kaikista kunnianloukkauksista.

Kritisoin aihetta jo aiemmin toisessa ketjussa ja silloin jotkut näkivät korvauksiin "hyvät syyt". Mielestäni tässä halvennettaan oikeiden rikosten uhreja ja tämä on muutenkin porsaanreikä Suomen lainsäädännössä, jolle pitäisi tehdä muutakin kuin katsella vierestä kun taas joku tuomitaan naurettavasta vihapuheesta (lue: yhdestä sanasta/lauseesta pahoinpitelyn arvoiseen tuomioon, josta kukaan ei osaisi edes pahastua ilman lainoppineen neuvoja).

P.S. Voisiko perussuomalaisten lakimiehet tarjota samanlaista lakiapua ilmaiseksi Junes Lokalle, mitä tarjoaa Jessikka Aron (Ylen rahoilla?) lakimiehet muille "uhreille".

P.S.2. Kannattaa suosia asiallista keskustelua kaikissa tilanteissa, mutta siitä ei ole tässä yhteydessä kyse. Oikean pahoinpitelyn tasoisia tuomioita tulee täysin mitättömistä pikkusyistä ja pahimmillaan yhdestä väärästä sanasta, jota ei normaalitilanteessa noteerattaisi mitenkään.
« Viimeksi muokattu: 03.08.2019, 17:03:13 kirjoittanut nollatoleranssi »

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 214
 • Liked: 1370
Ne Aron korvauksethan olivat 60 000 euroa.

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 705
 • Liked: 7842
 • Oulu- Uleåborg
Jättikorvausten määrääminen on viekas tapa tukkia suut. Pelko korvauksista pistää suurimmalta osalta suun suppuun ja silti valtio voi sanoa, että "ketään ei vainota mielipiteitten takia".

Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 539
 • Liked: 8988
 • Puhekin on teko
Ne Aron korvauksethan olivat 60 000 euroa.

Hyvä tarkentaa. Alkuperäinen pyyntö oli yli sata tonnia, mutta lopulta sai tuon verran.

alussaolisana

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 970
 • Liked: 2349
 • 17 v.
Ei tarvita vankilaa. Ei tarvita mielisairaalaa. Fasismi toimii aina aikaan ja paikkaan sopivilla menetelmillä. Lisäksi voidaan siirtää hilloa suosikeille.
"Harmageddonin tapahtumapaikka sijaitsee nykyisessä Israelissa Afulan kunnassa (38 900 asukasta) ja sinne voi ajaa valtatie 66:a pitkin. Kunta mainostaa itseään sloganilla "Afula, hauska paikka asua"."

Tuomionenkeli

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 153
 • Liked: 662
 • 'Till things are brighter, I'm the Man In Black
Tämän taustalta löytyy globaalin "eliitin" tarkkaan harkittu  ja aiemmissa diktatuureissa toimivaksi havaittu strategia
toisinajattelijoiden alistamiseksi ja vaientamiseksi.

Tekniikkana käytetään tässä vaiheessa pelotetta ja myöhemmin tullaan siirtymään, mikäli kehityskulkua ei pysäytetä, huomattavasti
kovempiin keinoihin.

Ne ihmiset/ ryhmät jotka ovat nyt valmiita sulkemaan toisinajattelijoiden suut peloitteilla ja taloudellisilla menetyksillä tulevat
silmää räpäyttämättä myöhemmässä vaiheessa suunnitelmaa hyväksymään toisinajattelijoiden, sinun ja minun, likvidoinnit.

Nämä ihmiset ovat täynnä pahuutta.
« Viimeksi muokattu: 03.08.2019, 22:16:50 kirjoittanut Tuomionenkeli »
Be careful who you trust; Even the Devil was once an Angel.

Orjuus pois, taikka menköön henki.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 539
 • Liked: 8988
 • Puhekin on teko
Tämän taustalta löytyy globaalin "eliitin" tarkkaan harkittu  ja aiemmissa diktatuureissa toimivaksi havaittu strategia
toisinajattelijoiden alistamiseksi ja vaientamiseksi.
...
Ne ihmiset/ ryhmät jotka ovat nyt valmiita sulkemaan toisinajattelijoiden suut peloitteilla ja taloudellisilla menetyksillä tulevat
silmää räpäyttämättä myöhemmässä vaiheessa suunnitelmaa hyväksymään toisinajattelijoiden, sinun ja minun, likvidoinnit.

Joku voi ajatella viestin olevan pelkkää hourailua, mutta se perustuu todellisuuteen. Ilmiö on nähty vihapuhetuomioissa, joiden tavoite on todella kovilla sakkorangaistuksilla saada kansalaiset hiljaisiksi. Tuomioita annetaan poliittisten syiden perusteella ja niissä ei käytetä mitään suhteellisuudentajua vrt. muut rikokset ja 1/3 osatuomiot.

Tämä uudempi ilmiö tuli lähinnä sattuman kautta, mutta sama poliittinen eliitti tukee ideaa ns. "maalittaminen rikoslakiin", josta tässä on tavallaan kyse.

Ensin nämä poliittiset Tukiainen/Nykänen tyyliset hahmot seikkailevat julkisuudessa huudelleen omia sekavia näkemyksiään ja sen jälkeen tulee tavallisilta kansalaisilta kommentteja heitä vastaan, niin poimitaan näitä randomkommentteja ja niistä vedetään oikeusjuttu.

Osittain kyse on laissa olevasta porsaanreiästä ja toisaalta kyse on tietoisesta väärinajattelijoiden vaientamisesta.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 402
 • Liked: 18914
 • antikomintern
Tästä avauksesta on vaikea sanoa, että harhautetaanko tässä tahallaan vai ymmärtämättömyyttään hämärtämällä ja sotkemalla asioita. On oikeushyviä, joita laki suojelee ja niiden loukkaamisesta tuomitaan sekä rangaistus että korvaus rikoksen uhrille. Tuollaisia oikeushyviä ovat esimerkiksi henki, terveys, seksuaalinen koskemattomuus, kotirauha, yksityisyys, henkilökohtainen vapaus, kunnia ja omaisuus.

Laitanpa tähän linkin kommenttiini Marjaana Toiviaisen kunnianloukkausoikeudenkäynnin tiimoilta ja oheen siihen liittyvän kuvan sekä linkin lähteeseen, josta selviää kunnianloukkauksen suositeltu yleinen korvaustaso ja sen määräytymisen kriteeristö.

Mistään jättikorvauksesta on turha puhua, jollei yhteisummaa pilko osiinsa eli rikosten määrä kertaa yhdestä kunnianloukkauksesta suoritettava korvaus, joka riippuu esitetyn valheellisen tiedon vahingollisuudesta sekä siitä, kuinka suuren henkilöpiirin tietoon tuo valheellinen tieto levitetään (ks. kuva). Jos rikoksia ja tekijöitä on useita, kertautuu korvaussumma luonnollisesti.

Suosituksen mukaan kunnianloukkauksen korvaus vaihtelee neliportaisesti, ollen alimmillaan 200 € ja korkeimmillaan 10.000 €. Se EI vaihtele noiden välillä mielivaltaisesti, vaan ensin harkitaan luokka, johon kunnianloukkaus kuuluu, ja sitten sen sisällä korvauksen määrä.

Samasta lähteestä löytyvät korvaussuositukset myös esim. väkivalta- tai seksuaalirikoksen korvaamisesta uhrille, jos/kun haluaa vertailua näinkin erityyppisten rikosten välillä tehdä. Yleistävä ilmaus "pahoinpitely" ei tässä avauksessa kerro mitään, vaan tuolta sopii etsiä korvausmäärä tilapäiselle ja pysyvälle haitalle; niin pinnalliselle haavalle, kuin eri luiden murtumillekin ja ruumiinosan menetykselle. Laaja on pahoinpitelykorvausten haarukka. Kivun ja säryn lisäksi löytyvät sitten erikseen muiden korvattavien vahinkojen luokat: vapaus, rauha, kunnia, yksityisyys, henkilökohtainen koskemattomuus jne.

Nämä ovat siis yleisiä suosituksia. Sen jälkeen sopii sitten vertailla ja tutkia, onko mainitussa Toiviaisen tapauksessa tuomittu yleisestä oikeuskäytännöstä kovasti poikkeavia seuraamuksia korvausten osalta. Linkatusta lähteestä löytyy kunnianloukkausrikoksesta (RL 24:9, 24:10) tuomittujen kärsimyskorvausten jakautuminen fraktiileittain tutkimuksen mukaan (s.148).

Liitekuva: Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset 2017, kärsimyskorvaus: kunnianloukkaus, s. 36-37.

Lähde (pdf, 216 s.): Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset vahingonkorvauslain 5 luvun säännösten nojalla kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta, pysyvästä haitasta sekä kärsimyksestä suoritettavien korvausten määristä 2017
« Viimeksi muokattu: 03.08.2019, 20:37:21 kirjoittanut Pullervo »
Kun allah saapuu kaupunkiin
Turkuun, Barcelonaan, Berliiniin,
Brysseliin, Tukholmaan, Pariisiin,
Madridiin, Nizzaan, Manchesteriin,
Pietariin, Lontooseen, New Yorkin World Trade Centeriin...

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 539
 • Liked: 8988
 • Puhekin on teko
Mistään jättikorvauksesta on turha puhua, jollei yhteisummaa pilko osiinsa eli rikosten määrä kertaa yhdestä kunnianloukkauksesta suoritettava korvaus, joka riippuu esitetyn valheellisen tiedon vahingollisuudesta sekä siitä, kuinka suuren henkilöpiirin tietoon tuo valheellinen tieto levitetään (ks. kuva). Jos rikoksia ja tekijöitä on useita, kertautuu korvaussumma luonnollisesti.


Tavallaan asiat ovat noin, mutta samaa tyyliä ei käytetä kaikissa rikoksissa. Muissa tuomioissa tulee erilaisia alennuksia alkuperäiseen tuomioon.

Lain alkuperäisessä tarkoituksessa tuskin ajateltiin, että sitä voisi käyttää näin mielivaltaisesti, mitä on tapahtunut viime aikoina.

Nykyisin kunnianloukkaus tulkitaan täysin mielivaltaisesti yksittäisten sanojen ja lauseiden perusteella. Julkisuuden henkilöiden kohdalla rima on vedetty todella matalalle. Pieninkin kritisoiva kommentti voidaan tulkita kunnianloukkaukseksi. Kun näitä  kommentteja tulee tuhansia eri nettipalstoille, niin sieltä löytyy yhtä monta kommenttia kuin on mielipidettä. Suunnilleen aina löytyy jokin kommentti, josta voi pahoittaa mielensä. Oikeus arpoo onko kyseessä kunnianloukkaus ja lätkäisee kumileimaisimen tyyliin joukkotuomion.

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 9 813
 • Liked: 5475
 • Je suis. Ihmisenä ja kuluttajana.
Esko Aho ja muut hiihtoliiton poliitikkopomot tuon kunnianloukkauksilla rahastamisen aloittaivat 2000-luvun alussa, kun STTn nuori toimittajatar oli kehdannut väittää, että Suomen hiihtomaajoukkueessa harrastettiin dopingia. Todisteita ei sitten käräjillä löytynyt, joten kunnianloukkaustuomioita tuli ja vahingonkorvauksia maksettavaksi. Muutamaa vuotta myöhemmin sitten hiihtäjien dopingin käyttö paljastui niin että se kyettiin todistamaan, mutta se olikin aika lailla jo toinen juttu.
And madness and despair are a force.

Tagit: