Kirjoittaja Aihe: 2019-01-13 Poliisijärjestöpomo pelkää, että Suomi seuraa Ruotsin jälkiä  (Luettu 2197 kertaa)

J.M

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 098
 • Liked: 5371
 • Inhorealisti ja paatunut pessimisti
Lainaus
Poliisijärjestöpomo pelkää, että Suomi seuraa Ruotsin jälkiä: ”Ensin kansalaisten luottamus poliisin katoaa, ja siitä alkavat ongelmat”


Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan nyt on viimeinen hetki tehdä jotain poliisien heikoille resursseille: muuten alkavat ongelmat.

    IL:n poliisikyselyssä nousi esiin poliisien huoli resursseista ja kansalaisten oikeusturvasta.

    Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtajan mukaan Suomessa perinteisesti hyvällä tasolla ollut luottamus poliisiin joutuu koetukselle.

    Hänen mukaansa puheet on nyt pidetty, ja on korjaustoimenpiteiden aika.


Jos Poliisi 2020 -raportin suunnitelmat olisivat toteutuneet, poliisitehtävissä työskentelisi nyt yli 8 700 henkilöä. Silloisen poliisiylijohtaja Mikko Paateron johdolla tehdyssä raportissa tavoiteltiin yli 700 henkilön lisäystä vuoden 2009 tasoon.

Toisin kuitenkin kävi. 2010-luvulla poliisien määrä on pudonnut reilusta 7 800:sta noin 7 200:een.

– Heillä on ollut vuonna 2010 syystä tai toisesta ihan oikeanlainen näkemys siitä, miten yhteiskunta muuttuu ja miten poliisin pitäisi siihen reagoida. Valitettavaa on se, että näistä selvitystöistä ja sisäisen turvallisuuden strategioista huolimatta toimenpiteet ovat jääneet puuttumaan, Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne pohtii.

Vaikka yllä olevat luvut eivät ole vertailukelpoisia nykyisiin muun muassa tilastoinnin muuttumisen vuoksi, trendi on ollut selvä: poliisin resursseja on kuritettu koko 2010-luku.

Iltalehti teetti marras-joulukuussa yhdessä SPJL:n kanssa kyselyn, jonka vastaukset ovat hurjaa luettavaa. Tutkijoilla on pahimmillaan jopa 200 juttua jonossa, rikosilmoituksia ”tapetaan” jo ennen kuin ”valokuvat ehditään siirtää aseman koneelle”, iso osa poliiseista suunnittelee alan vaihtoa ja työuupumus on arkipäivää.

Kyselyyn vastasi 2 600 poliisia ja sen vastausprosentti on yli 31.

...

Kuten moni poliisikyselyn vastaajista, myös SPJL:n puheenjohtajaa ottaa esimerkiksi Ruotsin. Länsinaapuri heräsi lähiöiden ongelmiin, kun jengiytyminen alkoi olla jo vakava ongelma ja autopalot roihuta.

Ruotsissa on 20 000 poliisia ja lupaus miljardien kruunujen lisäresursseista poliisille. Siitä huolimatta luotto maan poliisivoimiin on paljon pienempi kuin Suomessa. Kymmenportaisessa European Social Survey -kyselyssä luottamus poliiseihin oli Ruotsissa oli 7,1, kun se oli Suomessa 8,6.

SPJL:n Rinne pitää yhtenä suurimmista epäkohdista nimenomaan sitä, ettei kansalaisten hätään ja avuntarpeeseen pystytä enää vastaamaan.

– Muiden Pohjoismaiden perusteella voi sanoa, että jos me ei tätä oikaista, kansalaisten luottamus poliisiin tulee laskemaan. Niin on käynyt kaikissa muissa Pohjoismaissa: ensimmäisenä katoaa luottamus, siitä alkavat ongelmat, Rinne pohtii.

Loput: Iltalehti 13.01.2019

Jutussa mukana poliiseille tehdyn kyselyn kaaviot, joista selviää muun muassa, että 97,16% kyselyyn osallistuneista poliiseista pitää nykyistä poliisien määrää riittämättömänä.

Tämä on tärkeä aihe pitää esillä, sillä viime päivien seksuaalirikosten tipottaiset paljastumiset ovat syöneet vakavasti ainakin allekirjoittaneen luottamusta viranomaisia kohtaan.

Toivottavasti asia on näin, että poliisin kenttäväki on vakavissaan huolissaan maan tulevaisuudesta. Kun samaan aikaan poliisijohto toimii sisäministeri Mykkäsen alaisuudessa Kokoomuksen ja muun hallituksen haluamalla tavalla. Tavalla, jonka vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan tiedämme tuskallisen hyvin.
Punavihreäthän tunnistaa jo siitä, että heidän toimintansa ja heidän toimintansa tulokset saavat kenen tahansa kasvot joko punoittamaan tai vihertämään. - jäsen Veikko

Rap is like scissors, it always loses to rock

MiljonääriPlayboy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 126
 • Liked: 10958
Lainaus
Poliisijärjestöpomo pelkää, että Suomi seuraa Ruotsin jälkiä: ”Ensin kansalaisten luottamus poliisin katoaa, ja siitä alkavat ongelmat”

Vai sellaista siellä POLPOssa pelätään. Minkähän ihmeen takia?  :roll:Lainaus käyttäjältä: Uusi Lahti 8.3.2017, Seksuaalirikosten tutkintaa Lahdessa tekevä Hämeen poliisin rikoskomisario Jari Kiiskinen
  Oheiseen juttuun liittyviä kulttuurieronäkökulmia Kiiskinen kommentoi yleisellä tasolla.

– Nuoret ovat aina tutustuneet toisiinsa. Nyt tänne lintukotoomme on tullut myös muualta ihmisiä, mikä aiheuttaa sen, että myös toisista kulttuureista tulevat tutustuvat prinsessoihimme. Tähän myös heillä on oikeus.


MTV

Lainaus käyttäjältä: MTV
HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Osa rikos­ilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto: Ei mitenkään esitutkintalain vastaista

IL

Lainaus
Vihapuhe kuriin: 50 poliisia koulutetaan viharikollisuuden torjuntaan

IL

Lainaus
Järeät kuvat: Poliisi hankkii laivueellisen ökyhintaisia panssari-Mersuja

Autot ovat poliisille merkittävä kuluerä. Niiden hinta on yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Yksittäinen auto maksaa Heinilän mukaan poliisivarusteineen noin 400 000 euroa, eli saman verran kuin uusi Ferrari-urheiluauto.

Talouselämä

Lainaus
3 km/h ylinopeus? HU: Poliisilta tulee kohta postia
PolPolle tiedoksi:
A) kaikki kirjoittamani on sarkasmia
B) Vous êtes des collaborateurs

J.M

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 098
 • Liked: 5371
 • Inhorealisti ja paatunut pessimisti
Tänään YLE uutisoi:

Lainaus
Yle sai hurjat tilastot: Poliisi keskeytti ja lopetti viime vuonna 140 000 tutkintaa – katso tästä, millaiset jutut jätettiin tutkimatta


Poliisi voi itse keskeyttää ja lopettaa tutkintoja. Osan lopettamispäätöksistä tekevät syyttäjät.

Ylen saamien ja aiemmin julkaisemattomien tilastojen mukaan poliisi lopetti ja keskeytti viime vuonna hurjan määrän esitutkintoja.

Poliisi keskeytti viime vuonna 106 000 esitutkintaa.

Tämän lisäksi poliisi lopetti omalla päätöksellään 11 000 tutkintaa. Syyttäjän päätöksellä lopetettiin tai jätettiin tutkimatta noin 20 000 tutkintaa.

Poliisi siis “tappoi” viime vuonna yhteensä 137 000 esitutkintaa eli keskimäärin vuoden jokaisenä päivänä 375 juttua.

Viime vuonna poliisi kirjasi 319 000 rikosilmoitusta. Tässä luvussa sekä edellä mainituissa keskeyttämis- ja lopettamisluvuissa ei ole mukana liikennerikoksia.

...

Viime vuonna poliisi lopetti 11 000 tutkintaa omalla päätöksellään. Poliisi voi lain mukaan lopettaa esitutkinnan esimerkiksi silloin, jos teosta seuraisi sakkorangaistus tai asianomainen ei vaadi rangaistusta epäillylle tekijälle.

Esitutkintoja voidaan lopettaa myös syyttäjän päätöksellä. Syyttäjä voi lisäksi poliisin pyynnöstä tehdä ratkaisun, ettei esitutkintaa tehdä lainkaan.

Näitä prosesseja kutsutaan tutkinnan rajaamiseksi.

Viime vuonna syyttäjä rajasi poliisin esityksestä noin 20 000 esitutkintaa.

...

Yksi peruste tutkinnan rajaamiseen on niin sanottu kustannusperusteinen rajoittaminen.

Se tarkoittaa sitä, että tutkinta voidaan jättää tekemättä tai se voidaan lopettaa, jos poliisin tutkinnan arvioidaan olevan liian kallis tutkittavana olevaan tekoon nähden.

Poliisin mukaan kustannukset ovat merkittävä asia.

– Poliisi yksilöi syyttäjälle esimerkiksi tulkkauskustannukset, kansainväliset oikeusavut ja kuultavien määrän. Eli käytännössä työn määrän suhteessa siihen yksittäiseen tekoon. Ja tietyissä tilanteissa poliisi sanoo, että nyt tää maksaa niin paljon, että se (tutkinta) ei ole järkevää, poliisitarkastaja Jyrki Aho kertoo.

Syyttäjien tekemät lopettamispäätökset huimassa kasvussa

Yle pyysi ja sai tilastoja tutkintojen keskeyttämisistä, lopettamisista ja rajaamisista Poliisihallituksesta ja Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Poliisihallitus antoi tilastoja vain kahdelta vuodelta. Viime vuonna tutkintoja keskeytettiin 106 000 ja edellisenä vuonna 13 000 enemmän.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kaivoi lukuja kymmenen vuoden ajalta. Niistä tilastoista käy ilmi, että poliisin syyttäjille esittämät tutkinnanrajaamiset ovat olleet kovassa kasvussa viime vuosina.

Vuonna 2009 juttuja jätetiin tutkimatta tai tutkinta lopetettiin syyttäjän päätöksellä 6 600 tapauksessa, viime vuonna luku oli jo 20 000.

Viime vuonna jätettiin tutkimatta tai tutkinta lopetettiin esimerkiksi seuraavissa rikosilmoituksissa: omaisuusrikokset (8 600 kpl), henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset (3 700 kpl), seksuaalirikokset (352 kpl)

...

Poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa noin 84 000 selvittämätöntä rikosepäilyä.

YLE 14.02.2019

Lainaus
Yksi peruste tutkinnan rajaamiseen on niin sanottu kustannusperusteinen rajoittaminen.

Se tarkoittaa sitä, että tutkinta voidaan jättää tekemättä tai se voidaan lopettaa, jos poliisin tutkinnan arvioidaan olevan liian kallis tutkittavana olevaan tekoon nähden.

E-ei tää matutus ja vihapuhujien jahtaaminen vie yhtään resursseja... Mutta yksikään vihapuhetapaus ei ole liian kallis tutkittavaksi, nih!
Punavihreäthän tunnistaa jo siitä, että heidän toimintansa ja heidän toimintansa tulokset saavat kenen tahansa kasvot joko punoittamaan tai vihertämään. - jäsen Veikko

Rap is like scissors, it always loses to rock


Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 739
 • Liked: 10230
 • The Buddha of Kerava
Lainaus
Poliisijärjestöpomo pelkää, että Suomi seuraa Ruotsin jälkiä

Miten niin pelkää? Suomihan on seurannut Ruotsin jälkiä jo kohta 30 vuotta aina siitä saakka, kun somaleiden annettiin perusteetta tulla maahamme pysyvästi.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 999
 • Liked: 17527
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Ja mehän olemme oppineet niin tavattomasti muiden virheistä, kuinka ne tehdään. Ja sitten tehty ne.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 090
 • Liked: 3210
 • Myyttinen Setämies
Mitä nämä "kustannusperusteiset syyt" ovat? Olen aina luullut sekä poliisin, syyttäjän että oikeuslaitoksen töissä olevien henkilöiden olevan töissä kuukausipalkalla?

Ai niin, persaukisten ilmaiset oikeusavustajat ja oikeudenkäynnit tulkkeineen, korvaukset valtiokonttorin maksettavaksi ja niin edespäin. Kyllä me vaan tienataan tällä niin maan perusteellisesti...  :facepalm:
Pipsa Aro: Hommafoorumi onkin ihan eri asia, eikä "mikä tahansa internetin sivusto". Tässä nimenomaan keskitytään niihin, jotka saa hirveintä tuhoa aikaan. Duh

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 999
 • Liked: 17527
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Mitä nämä "kustannusperusteiset syyt" ovat? Olen aina luullut sekä poliisin, syyttäjän että oikeuslaitoksen töissä olevien henkilöiden olevan töissä kuukausipalkalla?

Ai niin, persaukisten ilmaiset oikeusavustajat ja oikeudenkäynnit tulkkeineen, korvaukset valtiokonttorin maksettavaksi ja niin edespäin. Kyllä me vaan tienataan tällä niin maan perusteellisesti...  :facepalm:

Ihan YLE krtoi, että 140 000 keissiä vuodessa jätetään tutkimatta, isossa roolissa juuri "ei kannata".

Sakari

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 984
 • Liked: 3537
Mitä nämä "kustannusperusteiset syyt" ovat? Olen aina luullut sekä poliisin, syyttäjän että oikeuslaitoksen töissä olevien henkilöiden olevan töissä kuukausipalkalla?

Ai niin, persaukisten ilmaiset oikeusavustajat ja oikeudenkäynnit tulkkeineen, korvaukset valtiokonttorin maksettavaksi ja niin edespäin. Kyllä me vaan tienataan tällä niin maan perusteellisesti...  :facepalm:

Ihan YLE krtoi, että 140 000 keissiä vuodessa jätetään tutkimatta, isossa roolissa juuri "ei kannata".

Sitten SOO tekee mainoksen pedareitten metsästyskaudesta, niin johan alkaa itku miten oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin. Joo, näen vain tässäkin että kansalaisten on ilmeisesti juuri itse hoidettava asiat ilman poliisia, jos meinaa saada oikeutta ja turvaa.
Ooh lalaa...

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 707
 • Liked: 7848
 • Oulu- Uleåborg
Lainaus
Yksi peruste tutkinnan rajaamiseen on niin sanottu kustannusperusteinen rajoittaminen.

Kun rikos tapahtuu, poliisi voi jättää rikoksen tutkimatta, jos tutkinta on liian kallista.

Kun kyse on maahanmuuton kustannuksista, mikään ei ole liian kallista. Muutamakin poliitikko on sanonut, ettei ihmisoikeuksilla ole hintaa tai kattoa perustellessaan maahanmuuton kustannusten rahoitusta.

Eli rikoksen uhrin ihmisoikeuksista voidaan kustannussyistä joustaa.
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

Sheldon

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 12
 • Liked: 45
Internetin vihapuhe lienee halpaa tutkia, kun ei tarvitse takamusta nostaa. Liekö prosenteissa eroa poliisipiireittäin? Asutuskeskuksissa tiuhemmin virkahenkilöitä mutta potentiaalisia (erilaisilla taustoilla) tekijöitä tiheämmässä

Edit:typo
« Viimeksi muokattu: 14.02.2019, 23:22:17 kirjoittanut Sheldon »

td

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 327
 • Liked: 1339
 • Hiljainen enemmistö. Emme kadu tehokkaasti.
« Viimeksi muokattu: 15.02.2019, 10:38:28 kirjoittanut td »
Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa. -Adolf Erik Ehrnrooth #kivapuhe 1939-

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 874
 • Liked: 2625
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Ei tämä ole perusteeton pelko. Ruotsissa on jo tapahtunut kansalaisten luottamuksen heikkeneminen poliisiin. Ei varsinkaan kantaväestö luota, että ilmoitettu asia tutkitaan ja että asia etenisi johonkin. Ihmekös tuo, kun ammuskeluja tapahtuu, kranaatteja räjähtää, ihmisiä raiskataan ja poliisi ei saa ketään kiinni. Edes epäiltyjä ei isossa osassa tapauksesta ole nimetty. Mamut taas eivät luota poliisiin alkuunkaan missään vaiheessa.

Kun Suomessakin alkaa lähiöt ghettoutua samaan malliin kuin länsinaapurissa, poliisin työskentely muuttuu merkittävästi vaikeammaksi ja vaarallisemmaksi. Palkat eivät kuitenkaan nouse, jolloin suurin osa etsii itselleen työn, jossa ei tarvitse pelätä henkensä puolesta joka päivä. Siitä se kierre lähtee liikkeelle, jonka lopputuloksena on, että aiemmin maailman luotettavimpiin kuulunut Suomen poliisi ei eroa mitenkään Afrikan maiden korruptoituneesta ja huonosti motivoituneista lainvalvojista.
"Only resolute and urgent action will avert it even now. Whether there will be the public will to demand and obtain that action, I do not know. All I know is that to see, and not to speak, would be the great betrayal."

- Enoch Powell

Tagit: