HOMMAN KESKUSTELU > Salonki

Maahanmuuttajien pisteyttäminen

(1/4) > >>

X:
Käykäämme tässä ketjussa syvällistä keskustelua maahanmuuttajien pisteytyksestä. Pisteytyksellä tarkoitetaan Suomeen haluavien lajittelua esimerkiksi kielitaidon ja koulutuksen perusteella.

Mainittakoon tähän aluksi, että tein lukuisia hakuja, mutten löytänyt yhtäkään ketjua, joka keskittyisi pelkästään varsinaiseen aiheeseen, eli pisteytysjärjestelmään. Aihetta on kuitenkin käsitelty mm. näissä ketjuissa lyhyesti:


* "Mitä se integraatio / kotouttaminen on?"
http://hommaforum.org/index.php/topic,6979.msg108947.html#msg108947


* "Homman tavoitteet ja organisaatio "
http://hommaforum.org/index.php/topic,2041.msg34582.html#msg34582
Pikaisella Google-haulla löytyi tietoa aiheesta:


* Uuden Suomen blogissa Janne Korhosen referaatti Tito Boerin artikkelista Immigration to the Land of Redistribution:
http://valihuutelua.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/05/tito-boeri-2009-maahanmuutto-tulonjakoyhteiskuntaan-osa-3-maahanmuuttajien-pisteytys-ratkaisuna/
"-- pisteytys on todennäköisesti tehokas keino ehkäisemään matalasti koulutettujen maahanmuuttoa korkean sosiaaliturvan maihin."


* Kauppalehden blogissa Ilkka Lammmen kirjoitus Pitäisikö pisteytys maahanmuuton järjestyksessä?
http://uutisblogi.blogit.kauppalehti.fi/2008/03/13/pitaisiko-pisteytys-maahanmuuton-jarjestyksessa/
"Maahanmuutto ei ole automaattinen ratkaisu työvoimapulaan. Suomessa ei tarvita lisää väestöä, hoivattavia tai holhottavia vaan lisää erikoistuneita osaajia palvelualoista korkeakouluihin saakka."

***

Suomeen on varmasti tulijoita. Mitä häviämme, jos maahamme valikoidaan parhaiten sopeutuvat ja menestyvät? Mielestäni pisteytysjärjestelmä on kokeiltavan arvoinen.

Ennen kuin tällaista järjestelmää lähdettäisiin toteuttamaan, olisi hyvä miettiä millä kriteereillä valikointi tapahtuu. Muutamia ei-ainakaan-haitaksi olevia ominaisuuksia:


* Kielitaito

Sujuva suomen kielen taito painaa vaakakupissa. Kommunikointikyky kantaväestön kanssa on mielestäni yksi tärkeimmistä (ehkä tärkein?) asioista yhteiskuntaan sopeutumisessa.

* Koulutus ja ammattitaito

Mikäli tulijalla on koulutusta alalle, jossa työvoimasta on todellinen pula (ehkä huutavakin?), tulee sekin huomioida.

* Sopeutuminen ja yhteistyökyky

Mikäli tulijan rikosrekisteri on kunnossa, se on vain eduksi. Tulevia mellakkapoliisin työllistäjiä tuskin kukaan haluaa?
Mitä muuta sinä odottaisit jopa tulevalta naapuriltasi ?

Tilastot ja käyrät ovat tervetulleita valottamaan aihetta!

nabla:
Ei tarvita pisteytystä ja sen tarvitsemaa valtavaa byrokratiaa kun edellytetään maahantulijalta itsensä ja perheensä elatusvelvollisuus.
Kansalaisuuden ja sen sisältämät oikeudet saa vasta 5...10 (rikkeettömän) vuoden jälkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että tulijalla on työpaikka jo maahan tullessa. ts. pisteytyksen ja valinnan on tehnyt työnantaja, markkinatalous.

Työnantajalla täytyy olla vastuu rekryytistään jos valinta menee pieleen ettei valinta jää pyörimään veronmaksajien vastuulle, ts. kyyti kotio.


Motor City Contexti:

--- Lainaus käyttäjältä: nabla - 06.09.2009, 18:30:02 ---Ei tarvita pisteytystä ja sen tarvitsemaa valtavaa byrokratiaa kun edellytetään maahantulijalta itsensä ja perheensä elatusvelvollisuus.
Kansalaisuuden ja sen sisältämät oikeudet saa vasta 5...10 (rikkeettömän) vuoden jälkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että tulijalla on työpaikka jo maahan tullessa. ts. pisteytyksen ja valinnan on tehnyt työnantaja, markkinatalous.

Työnantajalla täytyy olla vastuu rekryytistään jos valinta menee pieleen ettei valinta jää pyörimään veronmaksajien vastuulle, ts. kyyti kotio.
--- Lainaus päättyy ---

Yhdysvaltojen kolmiportainen järjestelmä on hyvä eli oleskelu lupa , green gard , kansalaisuus. Kaikkissa omat velvoitteet ja kaikki tarkkaan kirjattuna laissa. Näinhin vaatimuksiin voi tutustua USA immigration google.

Tälläistä ulkomaalais politiikka vois meilläkin toteuttaa tosin työperäistä maahanmuutoa voisi vähän löysätä avaintyönteijöiden osalta. Bussikuskeja ja siivojia riittää omasta takaa.

Vera:
Ensinnäkin: pisteytyssysteemin rakenne riippuu tarkoituksesta. Halutaanko pisteyttää työhön tulevia, työnhakuun tulevia, pakolaisia, sukulaisia, jne.

Minusta ydinperheen jäsenten ja jo työpaikan saaneiden pisteytyksessä ei ole mitään järkeä, ja opiskelijoiden pisteytyksen kätännössä hoitavat oppilaitokset. Sen sijaan työnhakijoita ja pakolaisia/turvapaikahakijoita voisi kannattaa pisteyttää, kuten myös muita omaisia.

Jo mainitun kielitaidon, koulutuksen, ammattitaidon ja rikosrekisterin lisäksi:

- perhettä yhdistävien omaisten kohdalla tietysti perhesuhteen läheisyys,
- kaikkien kohdalla mahdollisesti Suomessa asuvien perheenjäsenten lukumäärä ja integroitumisaste (siis myös sellaisten kohdalla jotka eivät hae lupa perhesuhteen perusteella),
- pakolaisten/humanitääristen kohdalla joku pisteytys tilanteen jatkuvuudesta ja vakavuudesta,
- pakolaisten/humanitääristen kohdalla (tai miksei muidenkaan) tosi suuret miinus-pisteet siitä että 18-65-vuotias henkilö on lukutaidoton,
- teoriassa voisi antaa plussaa sosiaalisesta verkostossa Suomessa, mutten oikeastan hahmota miten sen voisi todeta,
- teoriassa voisi myös antaa miinusta siitä että Suomessa asuvat sukulaiset ovat tosi huonosti integroituneita, mutta sekin on vaikea todeta,
- aikaisempi kokemus Suomessa elämisestä, suomalainen koulutus, työkokemus, jne. pitäisi olla plussaa verrattuna vastaavan ulkomaalaisen koulutuksen ja työkokemuksen,
- jos ei osaa suomea eikä ruotsia englanninkin pitäisi tuottaa jonkin verran plussapisteitä.

Sinänsä kaipaisin systeemiä joka helpottaa tai vaikeuttaa eri ryhmien maahanmuuttoa sen perusteella miten maassa jo olevat ryhmän jäsenet ovat integroituneet, mutta sellainen on epätodennäköistä.

Lemmy:
Vastaushan on Kanada:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess/index.asp
(voisimme soveltaa: ahvenanmaalle muuttaja saisi ruotsinkielestä pisteitä)

Jos ei kelpaa, niin Australia
http://www.workpermit.com/australia/point_calculator.htm

tai Uusi Seelanti
http://www.immigration.govt.nz/pointsindicator/

EUsta vaikkapa Iso-Britannia
http://www.visabureau.com/uk/tier-1-migration-requirements.aspx

Eli asiassa ei ole mitään uutta, ihmeellistä tai rasismia muuten kun että jotkut jäävät rannalle ruikuttamaan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta