Kirjoittaja Aihe: Euroalueen hajoaminen  (Luettu 1914 kertaa)

Atte Saarela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 653
 • Liked: 2552
Euroalueen hajoaminen
« : 27.01.2019, 02:47:48 »
Euroalue on vaikeuksissa ja ongelmat ovat pahempia kuin moni luulisi.

Suurin ongelma on ehkä se, että yhteisen valuutta-alueen pitäisi koostua ihmisistä, jotka kokevat itseisarvoksi sen, että yhdessä pysytään. Jotta esimerkiksi Etelä-Euroopan maat pärjäävät osana euroaluetta, niille pitää antaa rahallista tukea jatkuvasti, eikä muilla jäsenvaltioilla ehkä riitä siihen poliittista tahtoa.

Tässä raportissa ennustetaan, että euroalue hajoaa lähivuosina

https://www.zerohedge.com/news/2019-01-25/bailing-out-member-states-european-disunion
Lainaus
The fact that the Eurozone can’t consolidate its debts, can’t consolidate it’s fiscal spending, and yet shares the same currency will ultimately prove to be its undoing.

At this point this cannot be avoided.

Kirjoitus on hyvin perusteltu ja sen on kirjoittanut ihminen joka tekee elääkseen sitä, että ennustaa tällaisia asioita ja sitten tekee rahaa sillä, että ne toteutuvat:

Vaikka et olisi samaa mieltä, voit ehkä olla samaa mieltä, että euroalueen hajoamisen todennäköisyyttä ei enää voida olettaa nollaksi.

Euroalueen hajoaminen olisi isoin poliittinen muutos moniin vuosikymmeniin, se olisi hankalaa, ja lyhyessä ajassa pitäisi tehdä monia tärkeitä päätöksiä. Siksi siihen kannattaisi varautua huolella tekemällä "suunnitelma B" jos asiat alkaisivat ajautua siihen suuntaan.

Jos yhtäkkiä tarvittaisiin esimerkiksi uusi perustuslaki, voi olla, että meillä olisi mahdollisuus päästä kertarysäyksellä eroon nykyisestä maahanmuuttopolitiikkaa rajoittavasta perustuslaista.

Ja euron hajoaminen poistaisi suurimman Suomen EU-eron tiellä olleen esteen.

Tähän mennessä EU:n haitoista keskusteleminen on ollut poliittisesti hedelmätöntä, koska realistista tapaa erota ei ole ollut olemassa, mutta jos euroalue hajoaisi, EU:sta eroaminen olisi periaatteessa suunnilleen yhtä helppoa kuin Brexit. Eli ei helppoa, mutta ei mahdotonta. On jopa mahdollista, että euron hajottua saisimme päättää itse haluammeko yhä kuulua EU:hun euron hajoamisen jälkeenkin (mikäli EU edes olisi olemassa sen jälkeen)

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 37 716
 • Liked: 38194
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Euroalueen hajoaminen
« Vastaus #1 : 27.01.2019, 03:03:25 »
Oma kelluva valuutta toisi meille takaisin normaalin kilpailukyvyn. EU taas perustuu vapaaseen liikkuvuuteen kuten hassunhauska Jean Claude Juncker on sen suorin sanoin sanonut. Euro ja EU eivät ole synonyymejä. Taisteltavaksi jäisi haittamaahanmuutto ja sen seuraukset. Kuinka suomalainen ammattiyhdistysväki saataisiin taistelemaan alati vähenevistä työpaikoista ajassa missä automatisaatio ja digitalisaatio etenee yhä kiihtyvällä vauhdilla?
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 622
 • Liked: 7736
Vs: Euroalueen hajoaminen
« Vastaus #2 : 27.01.2019, 03:31:07 »
Onko sekä EU:ssa että eurossa homma pilattu sillä, että se olennaisin on unohdettu, ja asioita lähdetty paisuttelemaan, tekemään helposti muutettavan tai purettavan kevyt-version sijaan mammutti-versio, jonka ylläpito on kallista, mutta asianosaisille ilmeisesti hauskaa ja tuottoisaa,  ja purkaminen normaalioloissa lähes mahdotonta.

Otetaan esimerkki: On ihan järkevää, että rahti kulkee sujuvasti maasta toiseen ja on ihan järkevää, että yhdessä massa kuluttajalle myytäväksi hyväksyttyä tuotetta voi ilman tarkastuksia myydä toisessa maassa. Mutta ei ole järkevää, että jos Inarissa halutaan parantaa tiestöä, niin me kippaamme Brysseliin rahaa, jota sitten anomme takaisin tarpeisiimme.
   
Samoin euron suhteen on kätevä käydä kauppaa ja suorittaa transaktiot yhdellä valuutalla, mutta jos se edellyttää, että me joudumme samalla avustamaan 50-vuotiaana eläköityneen  kreikkalais-konduktöörin eläkkeenmaksua, niin ovatkohan kaikki kytkökset silloin järkeviä ja tarpeellisia.
”Mikään muu yksittäinen tekijä ei ennakoi väkivaltaa niin voimakkaasti kuin aikaisempi väkivalta.”

Hannu Lauerma

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 850
 • Liked: 31251
Vs: Euroalueen hajoaminen
« Vastaus #3 : 02.01.2023, 19:02:02 »
Kroatia liittyy euroon ja Schengeniin:

https://www.euronews.com/2022/12/30/croatia-welcomes-the-new-year-by-joining-eurozone-and-schengen-area

Lainaus
In the new year, Croatia will become the latest country to join the Eurozone and the Schengen area, a move that European Commission president Ursula von der Leyen says makes the European Union stronger.

As of Sunday, the country will "join a community of 347 million Europeans who use the euro in their daily lives," von der Leyen said in a statement.
"This is a great achievement for Croatia. A symbol of its deep-rooted attachment to the EU, and a symbolic moment for the euro area as a whole."

Kroatia on siis luopunut omasta kunastaan ( https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_kuna ), joka oli kiinnitettynä noin kurssilla 1 euro = 7,5 kunaa.
Puolalaiset poliitikot ovat oikeutetusti kritisoineet päätöstä virheenä:

https://rmx.news/croatia/polish-politician-slams-croatias-decision-to-join-euro-currency-zone/

Lainaus
“Today, another European country has lost the basic attribute of sovereignty: the ability to conduct monetary policy and influence its financial market. The Croatian government renounced its own currency, adopted the euro and thus brought the country under the authority of the central bank from Frankfurt am Main,” said Confederation Party leader Krzysztof Bosak.

Kroatian poliitikot on siis ilmeisesti saatu korruptoitua euron taakse ja kuten Suomessa 1999, hinnat alkavat laukkaamaan kun kaupat pyöristelevät hintojaan euroiksi.

Kroatian BKT / hlö on samalla tasolla (16 000 USD) kun Romania (15 000 USD) ja noin 25% Suomen tasosta. Kreikka, joka on euron myötä päätynyt pysyvään finanssikriisiin, on tasolla 20 000 USD.

Nähtäväksi jää miten Kroatia tulee pärjäämään, mutta mikään ei puolla sitä ettei Kroatialle pian rakenneta suomalaisten verorahoilla tukipaketteja Kreikan tavoin.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

justustr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 077
 • Liked: 8288
Vs: Euroalueen hajoaminen
« Vastaus #4 : 02.01.2023, 20:10:43 »
Tässä tilanteessa kenenkään, ainakaan Suomessa, ei pitäisi toivoa Euroalueen hajoamista. Perinteisesti kriiseissä on se hyvä puoli, että ne pyrkii korjaamaan mätiä rakenteita.

Tagit: