Turvapaikkaa hakeneiden sormenjälkitiedot poistetaan Eurodacista 10 vuoden kuluttua sormenjälkien ottopäivämäärästä tai kun henkilö saa EU-maan kansalaisuuden. Laittomien siirtolaisten sormenjälkiä säilytetään Eurodacissa 18 kuukautta, jonka jälkeen tiedot poistetaan. Laittomien siirtolaisten tiedot voidaan poistaa aiemminkin, jos henkilön tiedetään poistuneen EU-alueelta tai jos hän on saanut joko EU-maan kansalaisuuden tai oleskeluluvan.
Joskus ohimennen miettinyt tämän nykysysteemin hyväksikäyttömahdollisuuksia. Eurodac on ymmärtääkseni ainoa Euroopan laajuinen turvapaikanhakijoita koskeva tietokanta.
Esimerkkejä:
- Suomessa syntynyt Suomen kansalainen (sopiva suojaväri ja äidinkieli plussaa) hakee turvapaikkaa Suomesta
- Euroopassa syntynyt EU-kansalainen (sopiva suojaväri ja äidinkieli plussaa) hakee turvapaikkaa Suomesta
- Suomen kansalaisuuden saanut (lyhimmillään 4 vuotta) turvapaikanhakija hakee uudestaan turvapaikkaa Suomesta
- Suomen kansalaisuuden saanut turvapaikanhakija hakee turvapaikkaa jostain toisesta EU-maasta
- Jonkin toisen EU-maan kansalaisuuden saanut turvapaikanhakija hakee turvapaikkaa Suomesta
Noissa kaikissa tapauksissa Eurodac on puhdas ja tyyppi on järjestelmän kannalta ihka aito juuri Eurooppaan saapunut hädänalainen. Somali, afgaani tai irakilainen voi myös aivan turvallisesti vierailla entisessä kotimaassaan tutustumassa paikkoihin ja hakea lisäuskottavuutta keksimäänsä turvapaikkatarinaan. Jos kertoo sen riittävän johdonmukaisesti, palkintona voi odottaa virallinen henkilöllisyys uudella nimellä. Jos käteen jää hylsy, voi ainakin kuitata paluurahan.
Jo kahdella henkilöllisyydellä on tietysti selvät hyödyt: tulonsiirrot, asunto ja eläke tuplana. Tästä saa ihan ammatin itselleen ja kohtuullisen hyvän elintason, varsinkin jos sen extrakämpän laittaa vuokralle pimeästi. Joten mm. kaikki Ruotsin kansalaisuuden saaneet irakilaiset, somput ja afgaanit: tervetuloa Suomeen laittamaan hakemus sisään. Yli 50 % todennäköisyydellä voitat uuden henkilöllisyyden.
Valitettavasti en tiedä mitään mekanismia, mikä nykyisellään estäisi em. kikkailun.