UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2019-02-10 Yle: Vanhustenhoidon iso ongelma - maahanmuutto osaksi ratkaisua  (Luettu 2930 kertaa)

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 868
 • Liked: 695
 • nuivaantunut
Suomen hoitajareservi on Englannissa: Kun Iiro Viinanen (kok) vähän leikkasi, ja hoitajilta loppui hommat, täältä lähti suuri joukko britteihin, jossa ymmärrettiin että nyt on oikeita kultamunia jaossa: Ammattitaito: Kohdallaan; Motivaatio: Kohdallaan; Koulutus: Pohjoismaista tasoa; Työkokemus: Hankittu eräässä maailman parhaimmista terveydenhoito järjestelmistä; Englannin kielitaito kaikilla; Plussana "kympin tyttöjen" pedanttinen työmoraali, ja vielä osasivat yhteen- ja vähennyslaskun mitä on lääkeiden jakamisessa  jotenkin tärkee taito.
Tuohon vielä lisänä se, että Suomeen verrattuna palkkataso oli kohdillaan. Nykyäänkin taitaa olla niin, ettei Suomen palkoilla houkutella koulutettua briteistä tms. muualta vaan pitää tyytyä ns. B-laatuun.
'Olemme sinisilmäisiä ajatellessamme, että iso määrä nuoria miehiä voidaan tuoda vieraasta kulttuurista ja istuttaa heihin heti länsimaisia arvoja.' -Seida Sohrabi

Java

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 114
 • Liked: 5283
^ Jep, minun yksi lapsuuden kaveri hoitajana briteissä, miespuolinen, kertoi jouluna Suomessa käydessään ettei ole aikomustakaan tulla tänne takaisin töihin, täällä palkka ja työmäärä aivan pielessä verrattuna enkkulaan... Minkä lisäksi arvostavat mieshoitajia aivan erityisesti...
Älä usko mitään mitä kirjoitan!

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 484
 • Liked: 19049
Vanhustenhoidon iso ongelma: Opiskelijat eivät innostu alasta – ministeriö raottaa maahanmuuttoa osaksi ratkaisua

... opetusministeriön ammattillisesta koulutuksesta vastaavan osaston ylijohtaja Mika Tammilehdon mukaan alan maineen kirkastaminen on viime kohujen takia entistä hankalampaa.

– Väistämättä tällä ikäkehityksellä syntyy tarve työperäiselle maahanmuutolle, Tammilehto avaa tulevaisuuden haasteita.

Voi, voi, kun ei tuo maahanmuutto ole ratkaisu mihinkään maan sisäiseen ongelmaa, vaan useimmiten se vaikuttaa täysin päinvastoin, koska se yleensä vain pahentaa ongelmia. Sillä huom. kokonaiskuva! Myös maahanmuuttajat vanhenevat, jolloinko tarvitaan taas lisää maahanmuuttoa ministeriön mielestä? Korjataanko veneen pohjaan tullut reikä tekemällä siitä moottorisahalla vielä isompi, vain tehdäänkö jotakin muuta? Alla esimerkkiä Saksasta:

Lainaus
Kulttuurisensitiivinen vanhustenhoito: Baden-Württemberg valmistautuu vanhempien maahanmuuttajien varalta

Maahanmuuttajataustaisten yli 65-vuotiaiden määrä tulee nousemaan Baden-Württembergissa yli 300.000 henkeen vuoteen 2020 mennessä. Tämän johdosta osavaltio aikoo ryhtyä toimenpiteisiin.

Migazin 8.11.2012 juttu saksaksi

Tieto Saksan vanhenemisesta ei ole uusi. Maahanmuuttajien vanhenemista taas ei tähän mennessä ole juuri ajateltu. Tähän on syynsä. He ovat keskimäärin nuorempia, kuin muu väestö. Kuitenkin Sosiaaliministeriön tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaisten yli 65-vuotiaiden määrä tulee nousemaan Baden-Württembergissa yli 300.000 henkeen vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 1995 heidän määränsä oli 47.000 henkeä.

Tähän ei ole juurikaan valmistauduttu. Muutos on kuitenkin tulossa. Keskiviikkona pidettiin Hohenheimissa Akademie der Diözese Rottenburg-Stuttgartin ja Integraatioministeriön yhteinen ”Kulttuurisensitiivinen vanhustenhoito” -symposiumi. Integraatioministeriön ministerijohtaja Manfred Stehle lausui tervetuliaissanat: ”Yhteiskunnalliset ja demografiset käänteet ovat muuttaneet myös maahanmuuttajataustaisten perheiden elämänsuunnitelmia ja rakenteita. Pitkällä tähtäimellä tulevat myös yhä useammat maahanmuuttajataustaiset käyttämään hyväkseen ammattimaisia ja perheen ulkopuolisia hoitopalveluja.”

Toisenlaiset tottumukset

Kielen, uskonnon, syömä- ja juomatottumusten takia on olemassa kulttuurisia eroja ja siten erilaisia tarpeita. Ratkaisevaa on lisäksi henkilön oma maahanmuuttobiografia. "Tasa-arvoinen kohtelu ei tässä yhteydessä tarkoita tasa-arvoa tai sosiaalista tasa-arvoa. Sillä saavuttaaksemme vanhustenhoidossa sosiaalisen tasa-arvon, meidän tulee keskittyä maahanmuuttajien erityistarpeisiin”, sanoi Stehle. Osavaltion hallituksen mukaan kyse on myös hoidon avaamisesta interkulttuurisuudelle. Ilmeinen tie on houkutella lisää maahanmuuttajia hoitoammatteihin. Mutta myös palvelujen suuntaaminen interkulttuurisesti on tärkeää.

Tätä varten osavaltion hallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin. Niiden joukossa on mainos- ja informaatiokampanja hoitoammattien houkuttelevuuden parantamiseksi. Samalla lähestytään kohdistetusti maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Sillä vaikka kolmasosa Saksan alle 18-vuotiaista on maahanmuuttajataustaisia, niin maahanmuuttajien osuus vanhustenhoitokouluissa on vain 15%.     

Toimenpiteet

Ministeriön mukaan hoitoalan lisäksi myös islamilaisessa sairaalahoidossa ja onnettomuuksiin liittyvässä uskonnollisessa avussa on suurta patoutunutta tarvetta. Viime kesänä saatiin ensimmäiset koulutuskurssit Rhein-Neckerin pilottialueella menestyksekkäästi päätökseen. Integraatioministeriö tutkii parhaillaan, voisiko se tulevina vuosina tukea osavaltiossa järjestettäviä koulutuksia.

Eräs parantamiskohde on lisäksi monen maahanmuuttajaperheen saksalaista terveys- ja hoitojärjestelmää koskeva informaatiovaje. Maahanmuuttoviraston (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) tutkimuksen mukaan laitos- ja ulkohoidon palvelut ovat huonosti tunnettuja vanhempien maahanmuuttajien keskuudessa. Myös ennaltaehkäiseviä palveluja käytetään vielä liian harvoin.

Lihavoinnit mun.

Juttu murskaa myytin siitä, että mamuja tarvitaan hoitamaan vanhuksiamme. Asia onkin täysin päinvastoin. Tarvitaan lisää mamuja hoitamaan mamuvanhuksia:

- "... Sosiaaliministeriön tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaisten yli 65-vuotiaiden määrä tulee nousemaan Baden-Württembergissa yli 300.000 henkeen vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 1995 heidän määränsä oli 47.000 henkeä."
- "... vaikka kolmasosa Saksan alle 18-vuotiaista on maahanmuuttajataustaisia, niin maahanmuuttajien osuus vanhustenhoitokouluissa on vain 15%".

2012-11-08 Saksa: Kulttuurisensitiivistä vanhustenhoitoa valmistellaan mamuille

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 719
 • Liked: 3348
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Matuja voisi käyttää pelotteena. Eiköhän se järki tule 7-kymppisten mummojen päähän vaaliuurnalla, jos uhkana on joutua matujen hoivattavaksi vanhainkotiin. Samoiten omaisten päähän joilla on sukulaisia vanhainkodissa. Vanhustenhoito menee nykyistä enemmän vituralleen ainoastaan ottamalla matuja sinne lisäksi.

caprifolium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 916
 • Liked: 1030
 • 00940
Yksi ammattitaidoton hoitaja vie ammattitaitoisten hoitajien tehokasta työaikaa seuraamiseen ja virheiden korjailuun. Siitä ei tule muuta kuin sanomista lisää.

Jos esim. Filippiineillä parin kuukauden koulutuksensa saanut on ammattilainen hoitaja Filippiineillä, se ei ole sitä täällä, vaan tarvitsee käydä koko koulutuksen. Moniko heistä mahtaa päästä edes tasokokeesta, mikä uutisoitiin alkavaksi uudestaan, läpi? Ja koulutus maksaa. Ongelma jää entiselleen.

Suomen hoitajareservi on Englannissa: Kun Iiro Viinanen (kok) vähän leikkasi, ja hoitajilta loppui hommat, täältä lähti suuri joukko britteihin, jossa ymmärrettiin että nyt on oikeita kultamunia jaossa: Ammattitaito: Kohdallaan; Motivaatio: Kohdallaan; Koulutus: Pohjoismaista tasoa; Työkokemus: Hankittu eräässä maailman parhaimmista terveydenhoito järjestelmistä; Englannin kielitaito kaikilla; Plussana "kympin tyttöjen" pedanttinen työmoraali, ja vielä osasivat yhteen- ja vähennyslaskun mitä on lääkeiden jakamisessa  jotenkin tärkee taito.

Jamaikan-engelskaa puhuvat pimut saivat jäädä sinne entisiin siirtomaihin sanitääreiksi  hoitamaan paikallisia, kun brittisairaalat kuorivat kermat päältä Suomen keinotekoisella lamalla tehdyn työttömyyden tuottamasta koulutettujen reservistä. Sinne meni minunkin tuttavapiiristä yksi mimmi, jota tais joku lehti käydä briteissä haastattelemassa.

Sitten joku rasismi-kortilla brittipolitiikkaan tyrkyllä oleva "aktivisti" nosti  metakan, kun mustia taas syrjitään: Suomalaiset valkonaamat vie työpaikat. Kohu käytiin brittilehdissä.

Taas nähtiin, kuinka arvostettua on suomalainen koulutus: Brittien itse kouluttamat eivät kelpaa jos finskiä on jonossa. Täällä kotimaassa on päinvastainen meninki. Pian joku ehdottaa, että tuodaan hoitsuiksi entisiä thaikku-baarityttöjä joille ohituskaista yli tasokokeiden ja muun tilpehöörin.

Tuttu oli töissä pk-seudulla hoitolaitoksessa, jonne tyrkätään näitä Afrikan-sarven lahjoja harjoittelemaan osana koulutustaan. Käytiin tämä keskustelu:

 • Oppilaitoksen tyyppi vierailulla harjoittelupaikassa, puheena on harjoittelijan suorituksen arviointi: "Tämä henkilö on kaikista harjoittelukohteista saanut hyvät arvioinnit." (Kun selvisi ettei hän nyt sellaista saa.)
 • Harjoittelukohteen työntekijä: "Täältä hän ei sellaista saa."
 • Kouluttaja (vaativasti, vihaisesti): "Niin miksi ei saa?"
 • Työntekijä: "Koska minä en sellaisia kirjoita."

Harjoittelija oli mm. kadonnut työpaikalta aina kun esm. täytyi siirtää hankalaa vanhusta tms. oli vaativa tehtävä. Selityksenä oli opinto-ohjaajan tapaaminen yms., todellisuudessa istuskelu puistossa luuri korvassa.

Opintojen valvoja siis oli yrittänyt painostaa harjoittelupaikan henkilöä kirjoittamaan parempaa arviota, kuin mitä harjoittelija olisi ansainnut. En siis yhtään ihmettele, ettei lähihoitajiksi nyt valmistuvilla ole arvostusta työmailla.
Tiedän myös muutaman tapauksen, missä oppilaitos oli painostanut harjoittelupaikkaa päästämään näytöstä läpi osaamattomia lähihoitajaopiskelijoita, vaikka mm. eräs opiskelija ei osannut Suomea juuri olenkaan, kirjalliset tehtävät oli kopioinut suoraan netistä google-kääntäjällä päin peetä. Näytön vastaanottaja työpaikalla oli kieltäytynyt antamaan hyväksyttyä arvosanaa. Jotenkin kuitenkin opiskelija pääsi läpi ja valmistui lähihoitajaksi. Hänet sitten palkattiin tuohon samaiseen harjoittelupaikkaan eli tämän suuren, A:lla alkavan yrityksen omistamaan muistisairaiden vanhusten hoitokotiin lähihoitajaksi, ja ensimmäisen hätätilanteen tullen huomattiin, ettei tämä henkilö edes osannut eikä kyennyt hätäkeskukseen soittamaan kun ambulanssia tarvittiin.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2019, 23:04:03 kirjoittanut caprifolium »
Mikä on tiedotusvälineiden perimmäinen tehtävä? Onko se informaation välittäminen, kansan sivistäminen, maailman muokkaaminen paremmaksi? Mutta paremmaksi kenen näkökulmasta?
- Suomen Kuvalehti 22/2012

ismolento

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 552
 • Liked: 3928
Hoivatyö on ulkoistettu osakeyhtiöille, joiden ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Hoitajien palkat on pidettävä matalina, koska se on paras keino säästää kuluissa. Jos sitten joku mummo hieman kärsii hoidon puutteesta, niin eipä yhtiön johto sen vuoksi yöuniaan menetä.

Ratkaisu tähän on siis korvata kotimaiset työntekijät kehitysmaiden halpatyövoimalla. Tosin tässä suunnitelmassa on se ongelma, että meidän kehitysmaalainen aineksemme on tullut tänne mielessään hieman toiset motiivit kuin työnteko orjapalkalla...

Muslimeita ei paljon kiinnosta ryhtyä palvelemaan ja hoitamaan vääräuskoisia; taitaa koraanikin pitää sitä haramina. Sen lisäksi musliminainen ei saa yleensäkään koskettaa vierasta miestä, ei riisua tai pukea, puhumattakaan pestä miehen paljaita ruumiinosia. Muslimimiehiä ei noihin hommiin voi kuvitellakaan.

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 868
 • Liked: 695
 • nuivaantunut
Tiedän myös muutaman tapauksen, missä oppilaitos oli painostanut harjoittelupaikkaa päästämään näytöstä läpi osaamattomia...
Tätä tapahtuu säännöllisen epäsäännöllisesti; eli sitä mukaa kuin heikosti pärjääviä opiskelijoita tulee vastaan, sekä näytöistä että harjoitteluista
'Olemme sinisilmäisiä ajatellessamme, että iso määrä nuoria miehiä voidaan tuoda vieraasta kulttuurista ja istuttaa heihin heti länsimaisia arvoja.' -Seida Sohrabi

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 914
 • Liked: 3394
Hoivatyö on ulkoistettu osakeyhtiöille, joiden ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Hoitajien palkat on pidettävä matalina, koska se on paras keino säästää kuluissa. Jos sitten joku mummo hieman kärsii hoidon puutteesta, niin eipä yhtiön johto sen vuoksi yöuniaan menetä.

Ratkaisu tähän on siis korvata kotimaiset työntekijät kehitysmaiden halpatyövoimalla. Tosin tässä suunnitelmassa on se ongelma, että meidän kehitysmaalainen aineksemme on tullut tänne mielessään hieman toiset motiivit kuin työnteko orjapalkalla...

Muslimeita ei paljon kiinnosta ryhtyä palvelemaan ja hoitamaan vääräuskoisia; taitaa koraanikin pitää sitä haramina. Sen lisäksi musliminainen ei saa yleensäkään koskettaa vierasta miestä, ei riisua tai pukea, puhumattakaan pestä miehen paljaita ruumiinosia. Muslimimiehiä ei noihin hommiin voi kuvitellakaan.

Hmm. Ruotsissa on jo tuomioistuimen päätös, jolla muslimitaustaiselle hoitajalle määrättiin vahingonkorvauksia, koska hän ei saanut peittää itseään suojavarusteilla.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/dom-ger-ratt-till-engangsarmar-i-varden


Lainaus
En dom från Stockholms tingsrätt slår fast att det är diskriminerande att förbjuda löstagbara engångsärmar inom vården.

Hoidossa on siis annettava käyttää kertakäyttöisiä suojahihoja. (Itse en ymmärrä miksi tästä on edes noussut juttu, sillä hygieenisempäähän se on noin.)

Minusta olisi äärimmäisen vastenmielistä koskettaa paljalla iholla vierasta ja usein sairasta ihmistä. Ihmettelen sitä, miksi hoitoalalla suojaudutaan ylipäänsä niin vähän kuin mitä siellä tehdään.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 484
 • Liked: 19049
Iltasanomat (15.2.2019):

Lainaus
Soini: Filippiiniläisistä hoitajista ratkaisu vanhustenhoidon kriisiin – ”He ovat työteliäitä, hyvää väkeä”

Uuvattien kunkku on unohtanut, että myös maahanmuuttajat vanhenevat, jolloin tarvitaan lisää maahanmuuttajia, jotta nämäkin vanhukset saadaan hoidettua, ja niin on keksitty ikiliikkuja ja joku tienaa taas hyvin.

Lisäksi jos rekrytointi menee poskelleen, kuten noissa hankkeissa on tapana, niin nämä menevätkin suoraan töihin sossuun, ja tilanne vain pahenee entisestään.

Uuno83

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 174
 • Liked: 271
Noi lähettää merkittävän osan palkastaan kotimaihinsa pois kierrostamme. Lisäksi säästävät rahaa lomiin kotimaihinsa, jossa käyttävät muutenkin rahansa. Koko talous perustuu siihen että raha kiertää sisämarkkinoilla. Kaikki mikä valuu ulos pitää tienata vientinä takaisin.

Oikeasti mitään merkittävää ei olla tehty, jotta kotimaiset opiskelijat tai työttömät voisi olla duunissa terveydenhoidossa.  Nyt koulutetuilla hoitajilla menee aikaa yksinkertaisissa tehtävissä, jotka kouluttamattomatkin osaisi tehdä. Tehtäviä kuten ruuanjako, siivous, potilaiden siirtely, vieraiden kanssa asiointi ja vastaava. Koulutettu väki voisi keskittyä ainoastaan koulutusta vaativiin tehtäviin.

Tagit: vanhustenhoito