Kirjoittaja Aihe: 2019-02-12 Viro: Rasistista hyökkäystä ei tapahtunut, tutkitaan valetodistusta  (Luettu 775 kertaa)

tahmasyli

  • Jäsen
  • *
  • Viestejä: 31
  • Liked: 93
Taustatietoja: eräs Karoli Hindriksin niminen yrittäjä postitti Facebook-päivityksen, jossa valitti, että hänen tuntemansa tummaihoinen amerikkalainen nainen oli tullut rasistisen atakin kohteeksi. Hyökkääjillä oli väitetysti ollut jopa paikallisen nationalistipuolueen EKREn merkit kätevästi rinnassa. Pian Facebook-päivityksen jälkeen sama Hindriks kirjoitti asiasta todella upean sanomalehtikolumnin, joka käytti tapahtunutta kirkkaasti kuvaamaksi miten "Viro on tullut ilkeäksi". Kyseenalainen kolumni aiheutti melko suuren mediakohun ja toistakymmentä muuta artikkelia. Esimerkkina maalla kasvaavasta vihasta ja ilkeydesta käytti paikallisten demareiten puheenjohtaja sitä jopa parlamenttikeskusteluissa.

Lainaus
Poliisi: Stroomin rannalla ei hyökätty ulkomaalaisen kimppuun, aloitimme rikostutkimuksen väärän todistuksen antamisesta

Viime vuoden 28. marraskuuta poliisille ilmoitettiin, että Stroomin rannalla hyökättiin koiran kanssa kävelevää naista. Tosiseikkojen selvittämiseksi aloitettiin rikostutkimus, jossa todettiin, ettei tällaista hyökkäystä ollut. Tästä syystä aloitettiin rikosoikeudenkäynti mahdollisten väärien lausuntojen osalta.


27. marraskuuta teki yrittäjä Karoli Hindriks Facebookissa päivityksen, jossa kerrottiin, kuinka vieraalla kielellä puhunutta amerikkalaista naista ja hänen koiraansa kohti heitettiin Stroomin rannalla Pohjois-Tallinnassa kiviä.

"Olen kuullut, että Virossa asuva amerikkalainen, joka maksaa veroja Virossa, luo työpaikkoja ja on onnellisesti naimisissa, käveli koiransa kanssa ja puhui puhelimeen, kuin häntä ja hänen koiraansa hyökkäsivät kaksi virolaista miestä, yhdellä sininen kukka (EKRE-logo) rinnassa,» kuvaili Hindriks mitä hänelle oli kerrottu.

Hyökkäys tapahtui väitetysti päivää sen jälkeen, kuin Toompealla [parlamentin edessä] tapahtui EKREn kuumana kulkenut mielenosoitus. Selityksen mukaan miehet hyökkäsivät amerikkalaista naista siksi, että hän puhui puhelimeen englanniksi. Hänelle oltiin muka huudettu "Go home foreigner, go home" ja kivitetty isonkokoisilla kivilla.

Päivä myöhemmin otti päivityksen esittäjä yhteyttä poliisiin ja aloitettiin rikosoikeudellinen menettely fyysistä hyväksikäyttöä koskevan pykälän mukaisesti. Tutkimuksen aikana poliisit tarkastelivat suurta määrää turvallisuuskameratallenteitä, analysoivat puheeristyksiä, kuuntelivat todistajia ja haastattelivat toistuvasti väitettya uhria, 49-vuotiatta naista.

"Tuli pian selväksi, että uhrin todistukset eivät vastaanneet poliisin tutkijoiden keräämiä todisteita, mukaan lukien todisteita tapahtumapaikasta. Uhri antoi ristiriitaisia ja ajan myötä muuttuvia lausuntoja. Kerätyt tiedot eivät viittaa siihen, että nainen oli alueella hyökkäyksen aikana paikalla. Nykyään meillä on syytä uskoa, että uhrin kuvaamaa hyökkäystä ei tapahtunut," kertoi Keskustan poliisiaseman päällikkö Kaido Saarniit.

Tästä syystä aloitettiin rikostutkinta rikoslain sen pykälän perusteella, joka koskee valheellisten todistusten antamista. "Kerätyt todisteet osoittavat, että naisen kuulustelun aikana annettu todistus ei ole totta - esimerkiksi valvontakameran tallennukstesta ei ole näyttöä siitä, että naisen auto olisi ajettu Stroomin rannalle että myös naisen puhelimen sijainti osoitti, ettei hän ole ollut Stroomin rannan alueella. Kun otetaan huomioon olosuhteet, on nyt perusteltua tutkia, onko nainen tahallisesti antanut poliisille vääriä todistuksia,” sanoi rikosoikeudenkäynnistä vastaava piirin syyttäjä Natalia Lebed.

Tämän tarinan valossa Kaido Saarniit muistuttaa ihmisiä, että ennen sosiaalisessa mediassa tietojen jakamista pitäisi olla varma sen totuudesta ja oikeellisuudesta. "Viesti poistettiin pian sosiaalisesta mediasta, mutta tarinan elämä jatkui tavallisessa mediassa, joten valheellinen tieto tavoitti hyvin monia ihmisiä," poliisiaseman päällikkö sanoi.

”Näemme usein, miten ilmoitukset tehdään sosiaalisen median avulla varmistamatta ensin, että tiedot ovat totta. Ihmiset eivät ehkä kuvittele, mitkä seurauksia todentamattomat tiedot voi saada aikaiseksi," sanoi Saarniit, joka suosittele jättää epävarmat tiedot postittamatta. "Mahdollisen rikoksen tapahtuessa pitäisi aina ottaa yhteyttä poliisiin, jotta he voisivat selittää tosiasiat. Sosiaalinen media voi usein jopa häiritä mahdollista tutkimusta,” lisäsi Saarniit.


Tulituki

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 826
  • Liked: 720
  • Turku
Vs: 2019-02-12 Viro: Rasistista hyökkäystä ei tapahtunut,
« Vastaus #1 : 12.02.2019, 18:34:55 »
Meilläkin saa tuon tuostakin lukea vastuullisesta mediasta todeksi väitettyjä kertomuksia siitä, kuinka n-henkilön päälle on syljetty bussissa, jonkun narsistin pentu jätetty pysäkille yms. ja kolumneissa kuvataan, kuinka "Suomi on tullut rasistiseksi".

Minkähän takia valehtelua ei ole sanktioitu mitenkään? Ai niin, sehän on kuplan kivapuhetta.

Nostalgiaa: Koulu päättyi taas suvivirteen, reksi huusi: "Kommarit hirteen!"

Tagit: