Kirjoittaja Aihe: Viron parlamenttivaalit 3.3.2019 - uutiset, keskustelu ja seuranta  (Luettu 32021 kertaa)

guest15036

 • Vieras
https://yle.fi/uutiset/3-10726702

Lainaus
Viron hallitukseen nousevat oikeistopopulistit vaativat kumoamaan homoliittolain, kumppanit vastustivat – kansa saa ottaa kantaa

Hallitusohjelma on ympäripyöreä, eikä yksikään kolmesta puolueesta todella tiedä, miltä sen tuleva politiikka näyttää, sanoo kokenut politiikantutkija.

(...)

Ensi kertaa hallitukseen nouseva Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE on voimakkaan oikeistopopulistinen. Neuvotteluissa jouduttiin vääntämään arvokysymyksistä, sillä keskustan ohella myös Isänmaa on arvoliberaalimpi kuin EKRE.

Lehtien pääkirjoituksilta tyly tuomio

Hallitusyhteistyö on riski kaikille kolmelle puolueelle, arvioi Tallinnan yliopiston politologi Tõnis Saarts Viron yleisradion ERR:n uutisille. Siksi puolueiden julkistama hallitussopimus on ympäripyöreämpi ja paljon lyhyempi kuin Virossa yleensä, Saarts kommentoi.

– Luulen, että siitä on jätetty tarkoituksella paljon pois, sillä yksikään kolmesta osapuolesta ei oikeasti tiedä, millaiseksi koalitio muodostuu ja millaista politiikkaa se tarkalleen alkaa tehdä, Saarts sanoi.

Viron suurimpien päivälehtien maanantaiset pääkirjoitukset ovat samoilla linjoilla kuin Saarts. Ne toteavat jokseenkin yksimielisesti, että ohjelma on epämääräinen ja tavoitteeton.

Eesti Päevaleht pitää sopimusta kaikkien aikojen kyynillisimpänä ja äänestäjien pilkkana. Jossakin määrin suopea arvio on vain talouslehti Äripäevalla. Sen mukaan ohjelmassa on muutamia hyviä taloudellisia tavoitteita, "joitakin tuoreita perunanpaloja".

Postimees pitää sopimusta Isänmaan näköisenä, Õhtuleht EKRE:n. Päevaleht jakaa voittopisteistä EKRE:lle kaksi, Isänmaalle yhden ja keskustapuolueelle nolla ja ennustaa, että sopimyksen epämääräisyys tietää jatkuvia kiistoja.

Tõnis Saarts arvioi yhdeksi avainkysymykseksi, aikooko EKRE jatkaa pisteiden keruuta kuohuttavalla puhetavalla. Puolueesta on lupailtu sen hillitsemistä.

(...)

Naisten syrjäyttämisestä kertoo myös hallitusohjelma, suomii sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski sosiaalisessa mediassa.

Ohjelmassa ei mainita sanallakaan sukupuolten tasa-arvoa, naisten vastaista väkivaltaa eikä edes sukupuolten palkkaeroa, joka on Virossa EU:n suurin, Ossinovski kirjoittaa.

(...)

Hallitussopimuksessa luvataan kansalaisille myös aiempaa enemmän kansanäänestyksiä sekä mahdollisuus kansalaisaloitteeseen, mikä vaatii perustuslakimuutoksen.

EKRE on oppositiossa vaatinut myös muun muassa, että Viro luopuu Rail Baltica -hankkeesta. Puolue on puhunut niin ikään kriittisesti EU-jäsenyydestä ja peräänkuuluttanut Viron rajojen valvontaan puolustusvoimia.

Hallitussopimuksen perusteella näihin asioihin ei ole tulossa muutoksia. Esimerkiksi Rail Baltican suhteen aiotaan muuttaa linjaa vain, jos EU ei rahoitakaan rataa siinä määrin kuin on luvannut.

(...)

Ohjelmassa jää hämäräksi myös se, toteutuuko keskustan lupaus pienten eläkkeiden täydentämisestä sadan euron kertasummalla, sillä se on kirjattu vain tavoitteeksi. Lähes puolet Viron eläkeläisistä elää suhteellisessa köyhyydessä.

Vaalien alla puhuttiin paljon myös eläkemaksujen niin sanotun toisesta pylväästä. Siinä palkansaajan tuloista siirretään eläketilille kaksi prosenttia ja valtio tuplaa summan.

Isänmaan mielestä käytäntö ei toimi ja pitäisi lopettaa. Sen sijaan ihmisiä pitäisi ohjata käyttämään investointitilejä. Sopimuksessa pylvästä ei kaadettu, mutta vastedes se on vapaaehtoinen, mihin Isänmaa sanoi olevansa 90-prosenttisen tyytyväinen.

(...)

Atte Saarela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 190
 • Liked: 1218
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006063134.html
Lainaus
VIRO on saamassa oikeistokonservatiivisen hallituksen, jossa on ensi kertaa mukana myös oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen Ekre-puolue. Jos kolmen puolueen hallituskoalitio saa parlamentin enemmistön tuen, pääministerinä jatkaa keskustapuolueen Jüri Ratas.

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 960
 • Liked: 3887
 • Palkittu toimittaja Faktantarkistaja
^Voisiko meidän nykyiset ministerishenkilöt ja tulevat ek-pudokkaat päästä osalliseksi sitten vaikka naapurin päätöksenteosta kun jossain kohtaa voi arvo_pohja edellyttää kaikenlaista ja poliittinen kotikin palaa? :facepalm:

Vanhaa töissä kuultua sutkahdusta virolaisen pelastusarmeijan näköisestä joukkiosta olen kieltämättä tullut naureskelleeksi kun olen ilon ja toivon puolueen vaalitelttapönöttelykuvia olen joutunut näkemään. ;D

Tosin Eestin kansa historiastaan viisastuneena taitaa tietää itse mikä heille on parasta ja estää globalistien arvopohjahöpinät ja muut pehmeät puheet tykkänään.
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Kriittinen, mutta myös objektiivinen julkinen sana on oleellinen osa demokratiaa. Jos se rappeutuu – kaupallisista tai poliittisista syistä yhdentekevää – niin demokratiakin saa ydinvian." - Kalevi Sorsa

"Ei n____ Turkuun, ei n____ minnekään."

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 206
 • Liked: 23359
 • antikomintern
https://www.suomenuutiset.fi/kansallismielinen-ekre-viron-uuteen-hallitukseen-halla-aho-onnitteli-sisarpuoluetta-yllatysvalinnasta/

Lainaus käyttäjältä: Suomen Uutiset
Kansallismielinen EKRE Viron uuteen hallitukseen – Halla-aho onnitteli sisarpuoluetta yllätysvalinnasta (8.4.2019)

Maahanmuuttokriittinen Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE nousee sittenkin maan hallitukseen. Perussuomalaisten sisarpuolue EKRE muodostaa hallituksen yhdessä vasemmalle kallellaan olevan Keskustapuolueen ja kansallismielisen Isänmaa-puolueen kanssa. Hallituksella on maan 101-jäsenisessä parlamentissa eli Riigikogussa 56 kansanedustajaa.

Yllättävää Viron hallitusratkaisussa on sekin, että vaalit voittanut Reformipuolue jätettiin rannalle. Uuden hallituksen ohjelma on Viron median mukaan vielä hakusessa ja monet tavoitteet ovat toistaiseksi epämääräisiä. Hallitussopimus kuitenkin allekirjoitettiin maanantaina.

Viro ei suostu pakolaiskiintiöihin

Yksi asia on kuitenkin selvää hallitusohjelmassa: Viro ei suostu EU:n pakolaiskiintiöihin. Maahanmuuttokysymys ei tosin Virossa herätä kovin voimakkaita tunteita, sillä turvapaikanhakijoita on tullut maahan todella vähän.

(...)

Hallituksen salkut jakautuvat näin, jos troikka muodostaa enemmistöhallituksen

Keskusta/Keskerakond (25 edustajaa)

pääministeri Jüri Ratas
talous- ja liikenneministeri Taavi Aas
opetus- ja tiedeministeri Mailis Reps
sosiaaliministeri Tanel Kiik
alueministeri Jaak Aab

EKRE/Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (19 edustajaa)

sisäministeri Mart Helme
valtiovarainministeri Martin Helme
ympäristöministeri Rene Kokk
maatalousministeri Mart Järvik
ulkomaankauppa- ja IT-ministeri Marti Kuusik

Isänmaa/Isamaa (12 edustajaa)

ulkoministeri Urmas Reinsalu
puolustusministeri Jüri Luik
oikeusministeri Raivo Aeg
väestöministeri Riina Solman
kulttuuriministeri Tõnis Lukas

Lähde salkkujaolle: https://poliitika.postimees.ee/6563386/ulevaade-kes-on-uue-valitsuse-ministrid

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 721
 • Liked: 76749
Itkua ja voihkinaa:

Lainaus
Vaalivoittaja on jäämässä syrjään Viron hallituksesta – Tallinnalaiset osoittavat mieltään oikeistopopulistisen Ekren valtaanpääsyä vastaan

Heikki Aittokoski HS, Elisa Rimaila HS

[...]

Ekren ansiosta maahanmuutto nousi yhdeksi Viron parlamenttivaalien suurimmista puheenaiheista. Uutistoimisto Reutersin mukaan turvapaikanhakijat on noteerattu myös Ekren, keskustan ja Isänmaan maanantaina allekirjoittamassa 36-sivuisessa hallitussopimuksessa. Sen mukaan hallitus ei ota vastaan turvapaikanhakijoita EU:n vastuunjakosopimuksen mukaisesti.

Maahanmuuttoasioiden saamalla painoarvolla hallitussopimuksessa ja julkisuudessa ei juuri ole tekemistä sen todellisuuden kanssa, kuinka paljon Viro kiinnostaa maahanmuuttajia tai turvapaikanhakijoita. Eurostatin mukaan Virosta haki viime vuonna turvapaikkaa 95 ihmistä.

Suomen asukasluku on yli nelinkertainen ja turvapaikanhakijoita oli viime vuonna 4 500.
Helsingin Sanomat 13.4.2019

EKRE taisi olla suosituin nimenomaan ulkomailla äänestäneiden keskuudessa. He kun ovat voineet tutustua siihen suomalaiseen todellisuuteen, jossa maasta tehdään turvapaikkapolitiikalla kiinnostava väärille maahanmuuttajille.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Stobelius

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 223
 • Liked: 409
Kaja Kallaksen esittämä vähemmistöhallitus hylättiin tänään odotetusti riigikogun äänestyksessä. Hieno alku viikolle, kun persut palasivat Suomessa huipulle ja Virossa EKRE:n pääseminen hallitukseen sai sinettinsä.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 625
 • Liked: 1263
Huomenna eli 17.4.2019 Riigikogu äänestää Ratakselle valtakirjan pääministerin tehtävään.

Huhtikuun lopussa Virossa on ilmeisesti hallitus, jossa ovat Viron Keskusta + Persut + Kokoomus.


President Kaljulaid nimetas peaministrikandidaadiks Jüri Ratase, riigikogu hääletab homme

Järgmisel nädalal riigikogu istungeid ei toimu. Ilmselt annavad Jüri Ratase ministrid riigikogu ees ametivande 29. aprillil ja uus valitsus asub ametisse.

https://www.postimees.ee/6571085/president-kaljulaid-nimetas-peaministrikandidaadiks-juri-ratase-riigikogu-haaletab-homme


tahmasyli

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 55
 • Liked: 246
Keskustapuolueen Jüri Ratas jatkaa Viron pääministerinä – oikeistopopulistinen Ekre nousee ensi kertaa hallitukseen

Lainaus
VIRON parlamentti eli riigikogu hyväksyi keskiviikkona pääministeriehdokas Jüri Rataksen esittämän hallituksen äänin 55–44. Kaksi kansanedustajaa ei ollut läsnä äänestyksessä.

Stobelius

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 223
 • Liked: 409
Huhtikuun lopussa Virossa on ilmeisesti hallitus, jossa ovat Viron Keskusta + Persut + Kokoomus.

Olen usein miettinyt, että mikä ero on Isamaalla ja Reformipuolueella? Kun molempien verrokki Suomen puolueista on Kokoomus.

Edit. Nyt kun tarkemmin tutkailin, niin Isamaa vertautuu parhaiten Kristillisdemokraatteihin.
« Viimeksi muokattu: 17.04.2019, 23:42:01 kirjoittanut Stobelius »

guest15036

 • Vieras
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006082667.html

Lainaus
Viron presidentti nimitti miesvoittoisen hallituksen mutta otti ensin osan ministereistä epätavalliseen haastatteluun

Kersti Kaljulaidin mukaan ministeriehdokkaiden puheenvuorot olivat herättäneet levottomuutta kansalaisten keskuudessa. Politiikan tutkijan mukaan populistinen Ekre tuskin muuttaa linjaansa hallituksessa.

(...)

Ennen päätöstään hallituksen nimittä­misestä presidentti Kaljulaid haastatteli kuusi ministeri­ehdokasta. Tapaamiset pidettiin maanantaina ja tiistaina. Menettelyä on pidetty Virossa poikkeuksellisena.

Kaljulaidin mukaan hän ei ollut selvillä siitä, miten eräät ministerikandidaatit suhtautuivat tuleviin vastuualueisiinsa. Osa ministeriehdokkaista on Kaljulaidin mukaan lisäksi käyttänyt julkisuudessa puheenvuoroja, jotka ovat herättäneet levottomuutta kansalaisten keskuudessa.

Uudessa hallituksessa on viisitoista ministeriä, viisi kullakin kolmesta hallituspuolueesta. Aloittava hallitus on edeltäjäänsä miesvaltaisempi, sillä ministereistä vain kaksi on naisia.

(...)

Opetus- ja tiedeministerinä toimii uudessakin hallituksessa keskustapuolueen näkyvimpiin poliitikoihin kuuluva Mailis Reps. Sosiaaliministerin salkun saa Rataksen kabinettipäällikkönä toiminut Tanel Kiik, 30, tulevan hallituksen nuorin jäsen.

Kiik on julkisuudessa moneen otteeseen vakuuttanut uskovansa, että oikeistopopulistinen Ekre hillitsee ristiriitoja herättänyttä puheenparttaan hallituksessa. Hän on myös muistuttanut hallitussopimuksen kirjauksista, joissa torjutaan etnisiin ryhmiin kohdistuva vaino ja antisemitismi.

Ekren puheenjohtaja Mart Helme nousee uuden hallituksen sisäministeriksi. Hän on julkisuudessa kyseenalaistanut poliisin ja eräiden muiden viranomaisten toiminnan asianmukaisuutta. Keskusteltuaan Helmen kanssa presidentti Kaljulaid ilmoitti saaneensa riittävät takeet siitä, että Helme kunnioittaa arvostelemiensa viranomaisten riippumattomuutta.

(...)

Toisin kuin keskustapuolueen Kiik, politiikan tutkija Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta ei usko Ekren juuri muuttavan retoriikkaansa hallituksessa. Hän pitää todennäköisempänä, että Ekre pyrkii säilyttämään protestipuolueen imagon hämärtääkseen sen tosiasian, että puolue on nyt hallituksessa.

”Ekre on oppinut perussuomalaisista, miten hallituksessa olo voi syödä kannatusta”, Saarts sanoo.

Viron asetelmaa ei voi kuitenkaan suoraan verrata Suomeen: Ekressä ei ole kilpailevaa siipeä, joka haastaisi isä ja poika Helmen muodostaman johtokaksikon. Näin ollen puolueella ei ole näköpiirissä konkreettista hajoamisen mahdollisuutta.

Uuden hallituksen ohjelma on lyhyt ja yleisluonteinen. Tämä kertoo Saartsin mukaan siitä, ettei puoluekolmikolla ole ollut kovinkaan paljon yhteistä, mistä sopia. Hän arvioikin hallituksen politiikan muotoutuvan vasta päivittäisessä työssä ja tulevissa budjettineuvotteluissa.

Rataksen hallitus on luvannut tuoda kansanäänestykset uutena elementtinä osaksi Viron päätöksentekoa. Suuriin muutoksiin Tõnis Saarts ei kuitenkaan usko, koska ilman perustuslain muutoksia kansanäänestyksillä ei voi muuttaa lainsäädäntöä. Perustuslain muuttaminen puolestaan on hidas ja vaikea prosessi.

(...)

ikki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 968
 • Liked: 313
eiks keskusta oo lähempänä SFP.. venäläisten kansanpuolue?
Ellei sitten mene hassujen historiatulkintojen kautta väittämään suomen keskustan palvelevan aina ja ikuisesti venäjän ja venäläisten etua.. ja moinen on siten synonyymi keskustalaisuuden kanssa.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 528
 • Liked: 1554
eiks keskusta oo lähempänä SFP.. venäläisten kansanpuolue?
Ellei sitten mene hassujen historiatulkintojen kautta väittämään suomen keskustan palvelevan aina ja ikuisesti venäjän ja venäläisten etua.. ja moinen on siten synonyymi keskustalaisuuden kanssa.
Eikös Viron Keskustan taustat ole itsenäistymisen ajan kansanrintamassa?

Stobelius

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 223
 • Liked: 409
Osaa se Lotila halutessaan ihan asiaakin kirjoittaa:

Lainaus
Viro katsoo itään ja puuhaa käännöstä Venäjän-politiikassa

Virolla ei ole varaa kieltäytyä idänkaupasta loputtomiin, etenkin kun virolaistuotteiden luontevimmat markkinat ovat yhä Venäjällä.

Vielä kuukausi sitten oli mahdotonta kuvitella, että Viron presidentti vierailisi Kremlissä, mutta niin vain kävi. Georgian sodasta lähtien eli yli kymmenen vuotta Viro oli noudattanut Venäjän suuntaan eristämispolitiikkaa eli kahdenvälisiä suhteita ei ole ollut käytännössä lainkaan.

Viro on ajanut Venäjän-politiikkaansa vain EU:n kautta – ja katsonut sivusta, miten esimerkiksi Suomi vaalii omia suhteitaan niin politiikan kuin kaupan tasolla. Venäjällä näitä kahta tasoa on usein vaikea erottaa toisistaan.

Etenkin Viron ulkoministeri Sven Mikser on hokenut, ettei Venäjään voi luoda suhteita ennen kuin Venäjä muuttuu.

Venäjä ei ole muuttunut, Krim pysyy osana Venäjää, mutta siitä huolimatta Viron ulkopolitiikan johtaja lähti Moskovaan.

Presidentti Kersti Kaljulaidin tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viime viikolla merkitsi täyskäännöstä Viron Venäjän-politiikassa.

Kaljulaidilla ei ollut Moskovassa mukanaan ainuttakaan ministeriä, ei edes ulkoministeriä.

On selvää, ettei hänellä ollut tapaamiselleen Viron poliittisen johdon yksiselitteistä hyväksyntää. Kyse oli soolosta. Tämäntapaisia viestejä on kantautunut myös Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnasta.

Näyttääkin siltä, että ulkopolitiikan haukkojen sijaan Kaljulaid on alkanut kuunnella herkemmällä korvalla Viron talouselämää, joka murehtii Viron olemattomia Venäjän-suhteita.

EU-maista juuri Viro menettää kaikkein eniten rahaa Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden vuoksi. Juuri Venäjällä olisivat virolaistuotteiden luontevimmat markkinat.

Länsi-Euroopassa virolaistuotteet eivät ole tunnettuja, Suomea ehkä lukuun ottamatta.

Venäjällä tuotteet kuitenkin tunnetaan ja niitä arvostetaan historiallisista syistä.

Virossa etenkin elintarviketeollisuus kärsii nykytilanteesta.

Viron Venäjän-politiikan äänekkäimpiin arvostelijoihin kuuluu useita seniori-ikäpolven teollisuusmiehiä kuten Tiit Vähi ja Enn Veskimägi. Vähi on moninkertainen ex-pääministeri.

Näillä herroilla on omia suoria kontakteja Venäjän päättäjiin. Enn Veskimägillä on ollut Moskovassa juttuseuranaan itse ulkoministeri Sergei Lavrov.

Veskimägi totesi viime viikolla virolaisessa Ärilehdessä, että Moskovan-matkallaan Kaljulaid avasi Viron poliitikoille ja korkeille virkamiehille tien Venäjälle.

Veskimägi vertasi lehdessä, että Latvian liikenneministeri piipahtaa Moskovassa neljä kertaa vuodessa, mutta ennen Kaljulaidia Virosta ei kukaan ollut käynyt siellä viiteen vuoteen.

”Kaljulaidin ja Putinin piti keskustella politiikkaa, mutta heti alkajaisiksi puhuttiin kuitenkin kaupankäynnistä eli transitokaupasta ja sähköverkoista”, Veskimägi sanoi.

”Se antaa toivoa siitä, että Viron ja Venäjän taloussuhteet voivat parantua.”

Vaikka Viro on onnistunut kääntämään taloutensa länteen päin, ei se ole taloudellisesti sellaisessa asemassa, että sen kannattaisi kieltäytyä idänkaupasta loputtomiin.

Viron väestö vanhenee vauhdilla, työvoima loppuu, investointihanat kuivuvat, ja uusi hallitus on pikemminkin tiukentamassa kuin väljentämässä maahanmuuttosääntöjä.

Viron talouden kivijalat turismi ja alihankintateollisuus ovat viime aikoina kärsineet rajusti kallistuneesta hintatasosta.

Presidentti Kaljulaid tuntuukin nyt ymmärtäneen, että naapurisovun, pakotteiden ja kaupankäynnin välille on kuin onkin löydettävissä tasapaino.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/viro-katsoo-itaan-ja-puuhaa-kaannosta-venajan-politiikassa/0039c29a-126c-4c88-b5fc-554408118019

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13896
Mikä ihmeen täyskäännös? Jos ennen ei presidentti ole vieraillut siellä, niin ei yksi vierailu tee täyskäännöstä, vaan on keskutelunavaus. Kaljulaid puhuu venäjää ja hän on naimisissa venäläisen miehen kanssa. Jonkun verran helpottaa asiaa, koska näillä asioilla on siellä merkitystä. Lotilan määritelmä täyskäännöksestä on taas niin yliampuva, kuten Kremlin trollilta saattaa odottaakin.
Lohjan persut

tahmasyli

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 55
 • Liked: 246
Tänään kokoontui uusi Riigikogu, uudet jäsenet antoivat virkavalansa. Uusi parlamentinjäsen Ruuben Kaalep välähti oman valansa antamisen jälkeen jonkinlaista käsimerkkia, joka jostain syystä aiheutti suvakeissa voimakasta someraivoa.

Koska Kaalepin käsimerkki meni joillekkiin voimakkaasti tunteisiin, niin tuore valtiovarainministeri Martin Helme päätti tänään hänen virkavalansa jälkeen rauhoittaa tilannetta.  :P

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 206
 • Liked: 23359
 • antikomintern
Ja EKREn eilen nimitetty ministeri Marti Kuusik erosi tänään...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/viron-presidentti-vapautti-ulkomaankaupasta-vastanneen-ministerin-tehtavistaan-taustalla-epaily-perhevakivallasta/7386990

Lainaus
Viron presidentti vapautti ulkomaankaupasta vastanneen ministerin tehtävistään – taustalla epäily perheväkivallasta (30.4.2019)

Viron presidentti Kersti Kaljulaid vapautti tiistai-iltana ulkomaankaupasta vastanneen ministerin Marti Kuusikin tehtävistään. Kuusik oli jättänyt eronpyyntönsä pääministeri Jüri Ratakselle aiemmin illalla.

Oikeistopopulistista Ekre-puoluetta edustavaa Marti Kuusikia on epäilty perheväkivallasta. Kuusik itse on sanonut epäilyjen olevan panettelua. Hän sanoi eroavansa, jotta hallitus voisi työskennellä rauhallisessa ilmapiirissä. Kuusik sanoi myös haluavansa puhdistaa maineensa ja suojella perhettään.

Pääministeri Jüri Rataksen mukaan Kuusikiin liitetyistä epäilyistä on aloitettu tutkinta. Tässä tilanteessa hallitus ei Rataksen mukaan voi aloittaa työskentelyä kunnolla ja toteuttaa ohjelmaansa.

–  Siksi ulkomaankauppa- ja it-ministeri Marti Kuusik jätti tänään eronpyyntönsä. Toimitin se eteenpäin presidentille, Ratas sanoi.

(...)

satasenlaina

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 397
 • Liked: 289
Pellepuolue tuo EKRE. Persujen ei pitäisi tehdä lainkaan yhteistyötä tuon hulttiojoukon kanssa.

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 568
 • Liked: 1342
Missä todisteet Kuusikin tekosista? Eikö periaate ole syyton kunnes toisin todistetaan?
Pesunkestävä militaristivaskisti.

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13896
Missä todisteet Kuusikin tekosista? Eikö periaate ole syyton kunnes toisin todistetaan?
Ei ole, kun puhutaan kansallismielisistä. Asia menee päinvastoin, eli kansallismielisen pitää syytösten edessä todistaa syyttömyytensä.

En ole Viron perustuslakiasiantuntija, mutta huomatkaa taas otsikko. "Presidentti vapautti tehtävästään". Tuosta saa sellaisen kuvan, että Kaljulaid olisi antanut Kuusikille potkut. Toki ulkomaiden politiikkaa seurataan vähemmän kuin kotimaan politiikkaa, mutta kyllä meillä oli otsikkoja missä "Sipilä jätti hallituksen eropyynnön", ei ollut suoraan otsikkoa, missä "Niinistö vapautti hallituksen tehtävistään".
Lohjan persut

guest15036

 • Vieras
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006093100.html

Lainaus
Sisäministeri kuvaili presidenttiä ”tunneherkäksi naiseksi”: Viron kansallispopulistien puheet koettelevat hallituskumppanien hermoja jo alkumetreillä

Ekre-puolueen nousu korostaa Viron jyrkentyvää jakoa liberaaleihin ja konservatiiveihin, kirjoittaa toimittaja Kirsi Hakala.

Viron uuden hallituskoalition ensimmäinen tiedotustilaisuus torstaina viittasi siihen, että kansallispopulistinen Ekre-puolue ei aio siistiä puheitaan hallituksessa.

Ekren puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme hyökkäsi värikkäin sanankääntein presidentti Kersti Kaljulaidia vastaan.

Helmen mukaan presidentti ei käyttäytynyt virkansa edellyttämällä arvokkuudella vaan kuin ”tunneherkkä nainen” poistuessaan maanantaina aitiostaan, kun tuli perheväkivallasta epäillyn Marti Kuusikin vuoro vahvistaa virkavalansa riigikogussa eli Viron parlamentissa. Kohu sai Kuusikin luopumaan ulkomaankauppa- ja it-ministerin salkustaan tiistaina.

Helme väitti Kaljulaidin ulosmarssin johtuneen yksittäisestä lehtiartikkelista.

”Mutta kuvitelkaa, kuinka hän käyttäytyisi kriisitilanteessa, mikä on hänen paineensietokykynsä esimerkiksi sotilaallisessa konfliktissa tai luonnonkatastrofissa, jotka saattaisivat johtaa satoihin tai tuhansiin uhreihin”, Helme sanoi.

Helmen mielestä Kaljulaid ei kyennyt hillitsemään itseään vaan ilmaisi selvästi oman poliittisen kantansa. ”Tämä ei ole sopusoinnussa hänen virkaansa liittyvien tehtävien ja valtuuksien kanssa.”

”Kerstin henkinen taso ei ylitä venäläistä karjakkoa”, sanoi puolestaan meppi Igor Gräzin Facebook-kommentissaan Elu24-julkaisun mukaan.

(...)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 721
 • Liked: 76749

Onko Viron valtiovarainministeri tosiaan sanonut haluavansa pitää Viron valkoisena?

Arvaan, että ei, sillä siitä olisi varmaan tullut enemmän sanomista kuin yksi twiitti Suomesta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 712
 • Liked: 7554
^
Kivi ilmeisesti viittaa tähän Bloombergin juttuun, missä viitattiin valtiovarainministerin näyttämään käsimerkkiin (ylempänä tällä sivulla) ja "näytä mustalle ovea" -iskulauseeseen (mainittu ensimmäisellä sivulla).

Viron valtiovarainministeri ei ole antanut mitään uusia lausuntoja.

Lainaus
Helme, 43, took his oath of office in April and marked the occasion by flashing a white supremacist hand sign also used by the perpetrator of this year’s deadly New Zealand terrorist attacks. Like his father, EKRE Chairman Mart Helme, he wants an Estonia free from all other nationalities. In March, he stood by an earlier remark about how to decide who should live in his country, saying “if he’s black, send him back.”

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-12/europe-s-newest-finance-minister-wants-to-keep-his-country-white
« Viimeksi muokattu: 13.05.2019, 20:40:07 kirjoittanut kivimies »

Rosetta

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 286
 • Liked: 508
 • Nuiva mutta naisellinen

Tuo twiitti on kyllä aika järkyttävä, jos jotkut oikeasti noin ajattelevat  :o
“The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it.” - George Orwell

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 814
 • Liked: 2759
 • nuivaantunut

Tuo twiitti on kyllä aika järkyttävä, jos jotkut oikeasti noin ajattelevat  :o
Jotkut ilmeisesti ajattelevat, ettei maahanmuuttajissa voi olla muita ominaisuuksia kuin ihonväri.
”Jos olet aina ollut sitä mieltä, että sääntöjen tulee kohdella kaikkia samalla tavalla ja kaikkia tulisi arvioida samoilla kriteereillä, sinua olisi pidetty 60 vuotta sitten radikaalina, 30 vuotta sitten liberaalina, mutta tänä päivänä rasistina." -Thomas Sowell

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 214
 • Liked: 7765
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Kivi ei varmaankaan voi matkustaa lomailemaan Viroon. Mikä menetys virolaisille.  :'(
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 456
 • Liked: 58265
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
^^^^ Iikka Kivi on kyllä kunnon soijapoika. Noille mädättäjille oman valkoisen kansan säilyttäminen elinvoimaisena on sitä äärimmäisintä pahaa, joten eipä ollut mitenkään yllättävä twiitti.

Hesarissa oli viikonloppuna myös juttua Martin Helmestä (selvästi hieno mies!) sekä yleisesti Viron poliittisesta tilanteesta. Hieman ehkä asenteellista settiä välillä. Pitkä maksumuuriartikkeli, alla osa lainattuna.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006101581.html (11.5.2019)

Lainaus
”Virossa on meneillään hyökkäys kansa­kunnan sielua vastaan”, sanoo maan uusi valtio­varain­ministeri – HS kävi selvittämässä, mitä naapurissamme oikein tapahtuu

Heikki Aittokoski

Nationalistipuolue Ekre pääsi hallitukseen, ja Virossa kuohuu edelleen. Valtiovarainministeri Martin Helmen mukaan Ekre on vastareaktio ”kulttuurimarxilaiselle hyökkäykselle kansakunnan sielua vastaan”.

VIRON parlamentin riigikogun kolmannen kerroksen huoneessa, suuren Viron kartan alla, istuu uusi valtiovarainministeri Martin Helme.

Nyt olisi oikeastaan normaalia puhua Viron taloudesta. Mutta Viron kevät on ollut niin epänormaali, että täytyy puhua ihan muista asioista, perusasioista, poliittisesta maailmankuvasta.

”Meneillään on hyökkäys Viron kansakunnan sielua vastaan”, Helme sanoo. ”Viroon yritetään pakottaa kulttuurimarxilainen ideologia: monikulttuurisuus ja homoagenda.”

Helme on konservatiivisen kansanpuolueen Ekren varapuheenjohtaja. Hän on avainhahmoja siinä repivän vastakkainasettelun ilmapiirissä, jossa Viron riigikogu valittiin ja uusi hallitus muodostettiin.

”Liberalismi tarkoittaa enenevää radikaalia vasemmistoagendaa, ja se on äärimmäisellä tavalla ihmisluonnon vastainen. Meneillään on hyökkäys miehenä ja naisena olemista vastaan.”

(...)

Toinen vaalivoittaja oli kansalliskonservatiivinen Ekre. Puoluetta voi luonnehtia monella muullakin sanalla: jyrkän nationalistiseksi, ulkomaalaisvastaiseksi, EU-vastaiseksi, oikeistopopulistiseksi. Vastustajat puhuvat myös äärioikeistosta.

Ekre teki vaaleissa todellisen läpimurron. Paikkamäärä kasvoi seitsemästä 19:ään, ja puolueesta tuli Viron kolmanneksi suurin.

Myrsky Virossa nousi, kun kävi ilmeiseksi, että Ekre pääsee hallitukseen.

Reformipuolue syrjäytettiin hallituksen muodostamisessa. Sen sijaan toiseksi suurimman puolueen keskustan johtaja Jüri Ratas ryhtyi neuvottelemaan Ekren sekä oikeistokonservatiivisen Isänmaan kanssa. Ratas oli myös edellisen hallituksen pääministeri.

Syntyi keskustan, Ekren ja Isänmaan koalitio. Vaan ei vailla meteliä. Vastustajien näkyvin protesti oli huhtikuun puolivälissä Tallinnan laululavalla järjestetty ulkoilmakonsertti Kõigi Eesti laul, ”kaikkien Viron laulu”. Yleisöä oli kymmenisentuhatta.

Rataksen uudella hallituksella on takanaan tukeva parlamentaarinen enemmistö, joten asiassa ei ole demokratian pelisääntöjen kannalta mitään epäselvää.

KUOHUNTA on kuitenkin jatkunut. Ekren poliitikot tunnetaan kärjekkäästä kielenkäytöstään, eikä mikään viittaa siihen, että he olisivat aikeissa hillitä sitä.

(...)

”En usko, että tämä hallitus pysyy kasassa neljää vuotta”, Kallas sanoo vähän myöhemmin riigikogun kuppilan pöydässä.

”Mutta en toisaalta usko, että se hajoaa nopeasti, koska kaikilla on niin vahva motiivi olla hallituksessa. Keskustalle tämä koalitio on ainoa tapa olla pääministeripuolue, ja Ekrelle tämä on ainoa koalitio, jossa se voi päästä hallitukseen.”

Hallituksen vastustajat ovat huolissaan Viron maineesta. Ekren nousu on huomioitu laajalti. Kansainvälisten uutisten sävy on ollut ihmettelevä tai kielteinen, ja se on virolaisille uutta. Virohan on tähän asti tunnettu lähinnä eräänlaisena pohjoisen e-ihmeenä, kaiken digitaalisen edelläkävijänä.

”Me rakensimme 27 vuotta sitä imagoa, että me emme ole Itä-Eurooppaa”, Kallas sanoo. ”Me olemme aina olleet Euroopan arvoyhteisön osa. Viron imagon rakentaminen on ollut hidasta, mutta purkaminen käy nopeasti.”

(...)

He [ekreläiset] haittaavat Viron talousnäkymiä jo pelkästään sillä, että seuraavat vuodet kuluvat Yhdysvaltojen tyyliin, heidän lausuntojensa ja päätöstensä ruotimiseen.”

”Oikean laidan ekstremistit tavallaan trollaavat meidän yhteiskuntiamme”, Kaljulaid sanoo. ”Se on melkoinen häiriötekijä, kun meidän pitäisi keskittyä miettimään tapoja parantaa kilpailukykyämme.”

”Jos katsot vaikka brittimediaa, niin se on täynnä juttuja äärioikeiston ja uusnatsien valtaannoususta Virossa. Tämä on ongelma bisnesmielessäkin.”

Sitten on moraalinen ulottuvuus, Kaljulaid sanoo.

”He ovat kiusaajia. He kiusaavat heikompiaan: maahanmuuttajia, homoyhteisöä, lgbt-yhteisöä, Viron venäläisvähemmistöä, ja se on kerta kaikkiaan moraalisesti väärin.”

(...)

Miten Viron Ekre suhtautuu muun maailman nationalistipuolueisiin? Poistutaanpa toviksi Toompeanmäeltä ja käydään kysymässä asiaa Viron ulkopoliittisesta instituutista.

”On hurjaa, miten samankaltaisia nämä trendit ovat eri länsimaissa”, instituutin johtaja Kristi Raik sanoo.

”Tässä on jostain isommasta kysymys. Virossa Ekre on selvästi tuonut maahan agendan ulkopuolelta, kopioinut tietynlaisen poliittisen puolueen mallin, joka toimii hämmästyttävän hyvin aika erilaisissa yhteiskunnissa.”

”Suomessa on vahva hyvinvointivaltio ja tuloerot ovat kohtuullisen pieniä, mutta silti siellä on hyvin samantyyppinen puolue hyvin samanlaisella kannatuksella kuin Virossa.”

Perussuomalaisten ääniosuus eduskuntavaaleissa oli 17,5 prosenttia. Ekre sai 17,8 prosenttia äänistä.

(...)

”Minä kylläkin protestoin aina, kun joku pitää Eurooppaa ja Euroopan unionia samana asiana. Ne eivät ole sama asia. Minä olen aito eurooppalainen. Olen kristitty. Olen konservatiivi. Olen nationalisti.”

”Tätä on Eurooppa, on ollut jo ainakin 2 000 vuotta”, Helme sanoo. ”Euroopan unioni on vasemmistolainen hirvitys, joka on itse asiassa aggressiivisen vihamielinen Euroopan perinteisiä arvoja kohtaan.”

(...)

”Monikulttuurisuus on vale. Se on halveksittava vale. Se on siirtymäkausi, jonka aikana sinut korvataan jollakulla muulla, ja lopputulos on hyvin, hyvin yksikulttuurinen.”

Lopputuloksen näkee Helmen mukaan Ruotsin tai Ranskan lähiöissä, joissa näkee ”yhtä ainoaa väriä”.

”Se on islamin vihreä väri.”

VÄITTEET siitä, että Ekre jotenkin pilaisi Viron mainetta, ovat valtiovarainministeri Martin Helmen mukaan pötyä.

Hän kuvailee tilannetta ”orwellilaiseksi”. Opposition reformipuolue ja sosiaalidemokraatit yrittivät hänen mukaansa luoda kansainvälistä painetta estääkseen uuden hallituksen synnyn, ja kun hallitus silti syntyi, nyt he yrittävät vaikeuttaa sen työtä.

He ovat niitä, jotka tärvelevät Viron mainetta ulkomailla, ja sitten heillä on otsaa tulla sanomaan meille, että me vahingoitamme Viron brändiä. Tämä on paskapuhetta kirkkaalla päivänvalolla.”

(...)
« Viimeksi muokattu: 13.05.2019, 21:11:34 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Stobelius

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 223
 • Liked: 409
Lainaus
Marine Le Pen vauhditti Tallinnassa uuden kansallismielisen EU-ryhmän perustamista, suhtautumisessa Venäjään eripuraa

Le Penin tiedotustilaisuudessa oli mukana myös perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Kirsi Hakala
Julkaistu: 14.5. 19:27

 
TALLINNA

EUROOPAN tunnetuimpiin oikeistopopulisteihin lukeutuva Ranskan kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen vieraili tiistaina Tallinnassa.

”Tulin tapaamaan Ekren johtajia, joiden kanssa aiomme muodostaa yhteisen ryhmän Euroopan parlamentissa yhdessä Italian Matteo Salvinin kanssa”, Le Pen kertoi.

Viron kansallispopulistisen Ekre-puolueen lisäksi yhteiseen ryhmään olisivat Le Penin mukaan tulossa myös perussuomalaiset, Itävallan vapauspuolue, Tanskan kansanpuolue ja Belgian Flaams Belang.

Italian varapääministeri, oikeistopopulistisen Legan puheenjohtaja Matteo Salvini rakentaa ympärilleen kansallismielisten ja maahanmuuttovastaisten puolueiden ryhmää.

---naks naks---

TIEDOTUSTILAISUUDESSA Le Pen ilmaisi turhautuneisuutensa tätä aihetta koskeviin kysymyksiin.

”Millaiset suhteet kullakin valtiolla on toisten maiden kanssa, on oleellinen osa itsemääräämisoikeutta”, Le Pen sanoi.

Ranskalaispoliitikon mielestä uuteen kansallismielisten ryhmään Euroopan parlamentissa ei etsitä toistensa klooneja, vaan ennemminkin liittolaisia. Esimerkkinä hän mainitsi Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin, joiden puolueet ovat samassa Euroopan kansanpuolueen EU-parlamenttiryhmässä, mutta jotka ovat poliittisesti hyvin kaukana toisistaan.

Le Pen puhui tiistaina Tallinnassa kahdenvälisten tapaamisten jälkeen kansallismielisten EU-vaalitilaisuudessa, jossa oli edustus myös Italiasta, Suomesta ja Tanskasta. Perussuomalaisia tilaisuudessa edusti eurovaaliehdokas Olli Kotro.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006105470.html

Noniin, nyt pitäisi vastata sääntöjä.
« Viimeksi muokattu: 17.05.2019, 16:27:40 kirjoittanut Stobelius »

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 865
 • Liked: 9343
Hesarin kommenteissa jaksetaan toistaa persut on putinisteja-mantraa vaikka päähallitustunnustelijapuolueen riveistä löytyi ihka-aito todellinen putinisti.

Tragedian synty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 912
 • Liked: 3823
 • "Leb' wohl, du kühnes, herrliches Kind!"
  • Tragedian synty – blogi kaikille eikä kenellekään
Minä en voi käsittää sellaista ajatusta, että Viron, Suomen tai Euroopan pitäminen väestöltään valkoisena on jotenkin radikaali ajatus. Valkoiset ovat asuttaneet Eurooppaa tuhansia vuosia. Euroopan pitäminen valkoisena on siis vain olemassa olevan asiaintilan pitämistä ennallaan. Radikaalia on se, että asioita halutaan muuttaa. Toisen maailmansodan jälkeen alkoi ennennäkemätön kansainvaellus Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan. Sadassa vuodessa Euroopan väestörakenne muuttuu erittäin radikaalisti. Se on radikalismia. Tämän päivän ääriliikkeet ovat niitä, jotka haluavat tuhota vuosituhantisen jatkumon oman edun tai ideologisen kokeilun vuoksi.

Monikultturismi on vaivihkaa toteutettava eurooppalaisten kansojenmurha. Sen puuhaajille tulisi langettaa sama tuomio kuin juutalaisten kansanmurhaajille.
Tragedian synty – blogi kaikille eikä kenellekään.
Utopian synty – tarina maailman optimoinnista.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 625
 • Liked: 1263
Tämä ei ehkä ole oikea ketju, mutta en keksi parempaa.

Viron EKRE on tässä kuussa avannut oman uutissivuston.

https://uueduudised.ee/