Kirjoittaja Aihe: Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju  (Luettu 67089 kertaa)

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 770
 • Liked: 1568
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #30 : 02.03.2019, 11:40:45 »
^ Katos vaan kun hyysäri kätki jutun maksumuurin taakse ettei suvakkiuskonnon ulkopuoliset eli lehteä tilaamattomat pääse pilaamaan kommentikentän samanmielisyyttä.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #31 : 02.03.2019, 12:05:36 »
^ Hohhoijaa :D

Sopii toivoa, että tämä "äärioikeistopuolue" nappaa kunnon vaalivoiton, niin saavat Ylen ja Hesarin toimittelijat taas pöyristeltävää.Näin HS ennustaa käyvän.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006020420.html

Lainaus

HAAPSALU

MUTAKYLPYLÖISTÄÄN tunnetun Haapsalun kaupungin kaduilla ei juuri näe muita kuin valkoihoisia ihmisiä.

Siksi tuntuu hieman yllättävältä, että täällä Länsi-Virossa sunnuntain parlamenttivaalien suurimmaksi puolueeksi on nousemassa kaikista vaihtoehdoista se, jonka johtohahmo tunnetaan muun muassa lausunnosta ”näytä mustalle ovea”.

Suurin osa Viroon muuttavista ihmisistä tulee naapuri­maista. Turva­paikan­hakijoita Viro ei kiinnosta. Viime vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana sieltä haki suojelua 75 ulkomaalaista.

Siitä huolimatta maahanmuutto on Viron vaalien suurimpia teemoja. Maahanmuutosta haluaa keskustella erityisesti Viron konservatiivinen kansanpuolue eli Eesti konservatiivne rahvaerakond (Ekre).

PUOLUE tunnetaan äärinationalistisista, EU-kriittisistä ja jopa avoimen rasistisista kannanotoistaan. Populistipuolueiden puheet tunnetusti kovenevat vaalien alla.

”Politiikassa täytyy olla rohkea ja sanoa asiat suoraan. Pitää olla potkua”, sanoo haapsalulainen yrittäjä Tiina Kalamees, 58, jolta Ekre saa sunnuntaina äänen.

Kalamees on sitä mieltä, että Ekren varapuheenjohtajan Martin Helmen tai muiden värikkäitä puheita ei kannata ottaa sanatarkasti. Kyse on asenteesta, jolla ongelmia pitää korjata.

Se on kuin suoraan populismin oppikirjasta ja samaa tyyliä, jota on nähty Suomessa perussuomalaisissa.

Ekreä voisi melkein kutsua ”Viron perussuomalaisiksi”. Sen puolueohjelma puhuu suoran kansanvallan ja niin sanottujen perinteisten perhearvojen lisäämisestä. Ekren tavoitteena on ”säilyttää virolainen kansallisuus, kieli ja kulttuuri läpi aikojen”.MUTTA se EU. Kalamees sanoo, että unioni ei ymmärrä Viron kaltaisten pienten jäsenmaiden tarpeita vaan sillä on niille vain vaatimuksia.

”En osaa sanoa, olisiko Viro pärjännyt ulkopuolella kuten Sveitsi ja Norja, mutta EU:lla ei voi olla ylivoimaa pienten valtioiden yli.”

Kalamees uskoo, että Ekre korjaa asioita – tai ainakaan se ei ole ollut johtamassa kansaa harhaan ja viemässä Viroa EU:hun.

”En usko, että Ekren kaikki lupaukset toteutuvat, mutta kunhan mennään muutosta kohti.”

Samoja teemoja etelän suunnalla kuin täällä.

Leo Kunnas on Hesarin Viron pääkirjeenvaihtajan Kaja Kunnaksen aviopuoliso. Leo on aika todennäköinen läpimenijä. Hän on Valimisringkond nr 2 Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosan EKRE:n listan ykkönen. Lukusuosituksena hänen avainromaaninsa https://kiiltomato.net/leo-kunnas-sotilasjumalan-palvelija-sodurjumala-teener/

https://www.ekre.ee/ekre-kaitseministrikandidaat-on-kolonelleitnant-leo-kunnas/

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 939
 • Liked: 68003
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #32 : 02.03.2019, 13:20:41 »
Tässä varsin mainio video Viron vaaleista ja eri puolueista.

https://twitter.com/EuropeElects/status/1101797056220446720


Suora linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=JO3dXnRuU1E (kesto 8:55)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

J.M

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 595
 • Liked: 7512
 • Inhorealisti ja paatunut pessimisti
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #33 : 02.03.2019, 21:03:07 »

Jos joku tietää mistä voisi seurailla netin kautta virolaisia tv-lähetyksiä vaali-iltana, niin vinkatkaa ihmeessä! Osaavatko esim. @sattuma tai @J.M sanoa? :)

Tokihan nuo itsekin löytää, kun vähän kaivelee...

Varmaan kaikilla kolmella ERR, Postimees sekä Delfillä on omat vaaliseurantasivut.

Tuossa ne parhaat tärpit.
"Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella". Maria Ohisalo

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 852
 • Liked: 13237
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #34 : 02.03.2019, 21:08:05 »
Virossa maan uudelleen itsenäistyessä maan puoluekenttä vakiintui melko nopeasti. Toisin kuin Latviassa, Liettuassa ja monissa muissa entisen itäblokin maissa joissa puolueita tulee ja menee huimaa vauhtia.

Stobelius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 648
 • Liked: 1211
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #35 : 03.03.2019, 05:20:00 »
Jännä päivä edessä. Postimehen etusivulla on oikein laskuri moneltako äänestys alkaa.

Go EKRE! Muistan puolueen jo maltillisemmilta Rahvaliit-ajoilta. Aivan kuten SMP:stä tuli persut, niin Rahvaliit teki erinomaisen teon yhdistyessään Viron Isänmaallisen Liikkeen kanssa EKRE:ksi. Puolueen päästessä vallankahvaan ne vähäisimmätkin mokutusyritykset poljetaan mutaan. EKRE:n johdolla Viro ei toista Pohjoismaiden tekemiä virheitä.

Toivon kuitenkin järkevää Venäjä-politiikkaa EKRE:ltäkin. Isoa karhua on turha ärsyttää turhilla provoilla ja idänkauppaan kannattaa hyödyntää suurta venäläisvähemmistöä. Itä-Virumaa ja sen mahdollisuudet nousi valokeilaan ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna. Siitä pisteet presidentti Kaljulaiule.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #36 : 03.03.2019, 08:52:14 »
Tuossa on mielestäni hyvin kuvattu miksi EKRE menestyy. Merili äänestää kaveriaan E200:ssa, mutta valtaosa elintasokuilun toisella puolella antaa samasta syystä äänensä EKRE:lle. 

Tosin kun media herkuttelee EKRE:n EU, Homo, Pakolaisuusvastaisuudella, niin mielestäni syy on tämä kuilu.
Ne, jotka ovat osa eliittiä, fanittavat EU:ta, homoja sekä pakolaisia. Näin he osoittavat, etteivät he välitä köyhistä maanmiehistään.


...
Tuusulalainen Merili Lemvald, 35, äänesti Viron vaaleissa, jotta Tallinnan ja syrjäseutujen elintasokuilu ei levenisi – ”Tuntuu, että meillä on kaksi eri valtiota yhdessä valtiossa”

TUUSULASSA asuva Merili Lemvald, 35, muutti Suomeen noin kymmenen vuotta sitten. Hän äänesti sähköisesti.

”Annoin ääneni sellaiselle ihmiselle, jonka tiedän edistäneen oikeasti elämää ja työllistäneen ihmisiä paikallisesti Virossa”, Lemvald kertoo.

Hänelle tärkeintä oli ehdokkaan persoona, puolue oli toissijainen asia.

Lemvaldin valitsema ehdokas edustaa liberaalia ja nuorta Viro 200 -puoluetta, joka perustettiin vasta marraskuussa. ..................
LEMVALD on kotoisin Kaakkois-Virossa sijaitsevasta Võrun kaupungista.

”Rakastan pikkukaupunkia, jossa olen kasvanut. Vaikka en asukaan enää siellä, haluan, että ihmiset siellä voivat hyvin”, hän sanoo.

Kotiseutu kuuluu siihen osaan Viroa, joka uhkaa kuihtua samaan aikaan, kun pääkaupunki Tallinnan ja yliopistokaupunki Tarton hyvinvointi kasvaa.

”Tuntuu, että meillä on kaksi eri valtiota yhdessä valtiossa. Se on mielestäni hyvin epäreilua”, Lemvald sanoo.

”Haluaisin, että elämää olisi muuallakin kuin Tallinnassa.” ..........

”Työskentelen lastensuojelun alalla ja tiedän, että pikkukaupungissa on todella vaikea päästä esimerkiksi psykologin vastaanotolle. Tallinnassa se on paljon helpompaa.”.........

JUURI Viron kahtia jakautunut todellisuus saattaa sunnuntain vaaleissa nousta ratkaisevaksi tekijäksi. Vaalien suurimmaksi nousijaksi on etukäteen ennustettu mielipidemittausten mukaan kovassa nosteessa olevaa konservatiivista kansanpuoluetta Eesti Konservatiivne Rahvaerakondia (Ekre). Oikeistopopulistisella politiikalla kampanjoivaa Ekreä voi kuvailla Viron versioksi perussuomalaisista.

Maaseutupuolue kansanliiton perinnön varaan perustettu, lähes perheyrityksenä johdettu Ekre on ultranationalistinen ja äärikonservatiivinen puolue, joka ajaa Viron itsemääräämisoikeuden säilyttämistä Euroopan unionissa ja tunnetaan edustajiensa tiukoista, jopa rasistisista, ulostuloista maahanmuuttoasioissa.

VÕRUMAAN maakunnassa Ekre on vaaleja edeltävien mielipidemittausten mukaan suurin puolue. Viron yleisradioyhtiön ERR:n kyselyssä Ekreä ilmoitti helmikuun lopulla kannattavansa jopa 26 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä suurta suosiota nautti reformipuolue, jolle oli kyselyn perusteella tulossa 25 prosenttia äänistä.

”Minusta on hyvä, että on eri puolueita ja ihmiset puhuvat suoraan asioista”, Lemvald sanoo.

Hän ei ole kovin paljon seurannut vaaliväittelyitä ja kampanjointia, mutta Lemvaldille on jäänyt mielikuva, että keskustapuolue yrittää ”sekoittaa pakkaa”.

”He unohtavat, että pitäisi tehdä muiden kanssa yhteistyötä. Meillä on vain yksi Viro, eikö niin?”


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006021597.html

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #37 : 03.03.2019, 09:07:29 »
Postimiehen  vaalikoneen vastaajat olivat saaneet puoluesuosituksia seuraavasti.
Eri puolueiden kannattajien aktiivisuus näkyy vihreiden valenousuna (eivät ylitä äänikynnystä) sekä keskustan hännänhuippuna (voi olla suurin puolue)

EESTI KONSERVATIIVNE RAHVAERAKOND
15 271 häält
18.17%
SOTSIAALDEMOKRAATLIK ERAKOND
13 438 häält
15.99%
EESTI REFORMIERAKOND
13 383 häält
15.92%
ERAKOND EESTIMAA ROHELISED
9 158 häält
10.89%
ISAMAA ERAKOND
7 949 häält
9.46%
ELURIKKUSE ERAKOND
6 355 häält
7.56%
EESTI VABAERAKOND
6 340 häält
7.54%
EESTI KESKERAKOND
6 279 häält
7.47%
ERAKOND EESTI 200
4 233 häält
5.04%
ÜKSIKKANDIDAADID
1 258 häält
1.5%
EESTIMAA ÜHENDATUD VASAKPARTEI
395 häält
0.47%

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 939
 • Liked: 68003
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #38 : 03.03.2019, 10:54:11 »
Tuolta näkee suorana Viron yleisradion ERR:n tv-lähetystä vaaleista klo 19:55 alkaen:

https://otse.err.ee/k/etv

Vaaliseurantasivuja:

https://www.valimised.ee/et

https://poliitika.postimees.ee/section/4770

https://www.delfi.ee/news/rk2019/

https://www.err.ee/k/valimised
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 385
 • Liked: 126379
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #39 : 03.03.2019, 11:25:02 »
Tuossa on mielestäni hyvin kuvattu miksi EKRE menestyy. Merili äänestää kaveriaan E200:ssa, mutta valtaosa elintasokuilun toisella puolella antaa samasta syystä äänensä EKRE:lle. 

Tosin kun media herkuttelee EKRE:n EU, Homo, Pakolaisuusvastaisuudella, niin mielestäni syy on tämä kuilu.
Ne, jotka ovat osa eliittiä, fanittavat EU:ta, homoja sekä pakolaisia. Näin he osoittavat, etteivät he välitä köyhistä maanmiehistään.

Ylen jutun mukaan Viro ei kelpaa Pohjoismaiden kerhoon, koska liian pieni julkinen sektori. Kieltämättä etenkin valtion rahoittama maahanmuuttokoneisto on siellä aivan eri kokoluokkaa.

Lainaus
Entä jos Virosta tulisi kuudes Pohjoismaa? "Emme tunne hengenheimolaisuutta Baltiaa kohtaan"

Tallinnalaisten puuhamiesten mielestä Viro tarvitsee ristilipun ja uuden kansainvälisen nimen. Entinen presidenttikin on samoilla linjoilla.

[...]

Ajatus Virosta Pohjoismaana ei ole uusi.

Jo vuonna 2000 Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa keskusteltiin ehdotuksesta aloittaa neuvottelut Baltian maiden kanssa neuvoston täysjäsenyydestä.

Asiasta järjestettiin äänestys. Tulos oli Virolle pettymys: neuvotteluja ei aloitettaisi.

Neuvosto perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että Viron yhteiskuntamalli ei ole pohjoismainen. Virosta puuttuu suuri julkinen sektori, jota pidetään pohjoismaisten hyvinvointiyhteiskuntien perustana.

[...]

Mutta onko Viro tosiaan niin pohjoismaalainen, kuin he sanovat?

Pohjoismaiden ministerineuvoston kyselytutkimuksessa virolaisilta kysyttiin, mitä he pitävät Viron ja Pohjoismaiden tärkeimpinä yhteisinä arvoina. Eniten ääniä saivat muun muassa sananvapaus, sosiaalinen hyvinvointi, luottamus ja rehellisyys.

Sen sijaan esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ei noussut vastauksissa esiin.

– Kyllä tämä kielii siitä, että Virossa tasa-arvoasiat eivät ole vielä Pohjoismaiden tasolla, ministerineuvoston johtaja Christer Haglund sanoo.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin myös, mistä asioista Pohjoismaissa he eivät pidä. Ylivoimaisesti eniten ääniä sai Pohjoismaiden maahanmuuttopolitiikka. Sitä pidettiin liian liberaalina.

Viro tunnetaankin äärimmäisen tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan. Tänään sunnuntaina järjestettävissä parlamenttivaaleissa ennustetaan historiallista vaalivoittoa konservatiiviselle ja äärioikeistolaiselle EKRE-puolueelle.

Rasismia ei Virossa tuomita yhtä vahvasti kuin Pohjoismaissa. Esimerkiksi umpirasistisia kommentteja laukoneet poliitikot saavat jatkaa työtään politiikan huippupaikoilla.

Peedu Tuisk ja Jaan-Matti Saul myöntävät rasismin olevan Virossa ongelma. He toivovat sen olevan ohimenevä vaihe, joka johtuu yhteiskunnan nuoruudesta.
Yle 3.3.2019

Viroa ei kylläkään tunneta "äärimmäisen tiukasta maahanmuuttopolitiikasta", vaan Suomi ja Ruotsi tunnetaan äärimmäisen liberaalista maahanmuuttopolitiikasta. Viroa koskevat täsmälleen samat kansainväliset sopimukset kuin Suomea, Ruotsia ja useimpia muita EU-maita.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Arvoton

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 303
 • Liked: 2640
 • minä sinä hän me te he nämä juo ne
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #40 : 03.03.2019, 12:53:27 »
"Rasismia ei Virossa tuomita yhtä vahvasti kuin Pohjoismaissa. Esimerkiksi umpirasistisia kommentteja laukoneet poliitikot saavat jatkaa työtään politiikan huippupaikoilla."

YLE:n ymmärtäväisyyttä ja suvaitsevaisuutta, että n-sanasta lentää loppuiäkseen -ttuun ihan huolimatta vaikkapa 10K äänestä. Ei varoituksia, ei ystävällistä huomautusta, vaan ikuiseen pannaan.

Meillä kohtuuttomia ilmaisuja heitellään mm. persuista, mut ne ovat ihan jees. Ku pitäisi olla selvää, että alatyyli ja asiattomuudet eivät saisi olla hyväksyttyjä miltään suunnalta.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 852
 • Liked: 13237
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #41 : 03.03.2019, 16:28:03 »
Virossa ilmeisesti keskusta ob nimensä mukainen puolue eikä Suomen mallinen maalaisten tukijussipuolue. Puolueen suurin kannatushan on Tallinnassa.

Hieman epäselvää mikä ero on reformilla ja isamaaliitolla. Eikös molemmat ole hieman kokoomusta vastaavia puolueita? Reformi hieman oikeammalla.

5% äänikynnys saattaa sekoittaa vaalikuvioita. Viron virheet eivät kynnyksen yli pääse. Viisas kansa sinä mielessä.

Stobelius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 648
 • Liked: 1211
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #42 : 03.03.2019, 18:08:22 »
Virossa ilmeisesti keskusta ob nimensä mukainen puolue eikä Suomen mallinen maalaisten tukijussipuolue. Puolueen suurin kannatushan on Tallinnassa.

Nyky-Keskusta on kyllä kaukana "maalaisten tukijussipuolueesta". Sipilän johtama puoluehan on talouspolitiikaltaan oikeammalla kuin Kokoomus. En ole kauheasti nähnyt maaseudusta välittämistä Sipilän toimissa.

Viron Keskusta puolestaan vastaa Suomen puolueista SDP:tä/Vasemmistoliittoa ja kannattajakunta on vähintään 70% venäjänkielistä.

SDE (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) puolestaan on sellainen SDP:n ja Kokoomuksen välimuoto. Ainoa Euroopan sosiaalidemokraattisista puolueista, jonka tunnuslaulu ei ole Kansainvälinen. Eli enemmän siis oikealla kuin vasemmalla.

Hieman epäselvää mikä ero on reformilla ja isamaaliitolla. Eikös molemmat ole hieman kokoomusta vastaavia puolueita? Reformi hieman oikeammalla.

Isamaa vastaa Sinistä tulevaisuutta.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 18:10:39 kirjoittanut Stobelius »

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #43 : 03.03.2019, 18:27:59 »
Laitetaan tähän vuoden 2015 e-äänien tulos, koska se saadaan ensimmäisenä. Vabaerakond jää alle äänikynnyksen näissä vaaleissa. 

Esimesena peaks täna õhtul selguma e-hääletuse tulemus. Võrdlusena tooksime välja 2015. aasta e-hääletuse tulemused ja sulgudes lõpliku valimistulemuse. Nagu näha, oli Reformierakonna edu e-hääletusel nelja aasta eest mäekõrgune (37,5%) ning Keskerakond kogus vaid 7,7% e-häältest.

Reformierakond 37,5% (lõplik 27,7%)
Isamaa ja Res Publica Liit 17,2% (lõplik 13,7%)
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 16,9% (15,2%)
Vabaerakond 12% (8,7%)
Keskerakond 7,7% (24,8%)
EKRE 6,9% (8,1%)

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 607
 • Liked: 4708
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #44 : 03.03.2019, 18:55:39 »
Lainaus
Virossa on viiden prosentin vaalikynnys, joka karsii armotta ainakin neljä riigikoguun pyrkivästä kymmenestä puolueesta. Paikoitta jäävät Viron yhdistynyt vasemmistopuolue, vihreät ja uusi yrittäjä, Elämänrikkauden puolue.
https://yle.fi/uutiset/3-10670951

Siis vihervasemmisto ulkona parlamentista! Täytyy myöntää että vähän olen kade virolaisille.
*** Lisää rahaa kotiuttamiseen! ***

Stobelius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 648
 • Liked: 1211
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #45 : 03.03.2019, 19:08:43 »
Lainaus
Virossa on viiden prosentin vaalikynnys, joka karsii armotta ainakin neljä riigikoguun pyrkivästä kymmenestä puolueesta. Paikoitta jäävät Viron yhdistynyt vasemmistopuolue, vihreät ja uusi yrittäjä, Elämänrikkauden puolue.
https://yle.fi/uutiset/3-10670951

Siis vihervasemmisto ulkona parlamentista! Täytyy myöntää että vähän olen kade virolaisille.

Ei ole ihan näin yksioikoista. Kyseiset puolueet eivät ole suosittuja, mutta vasemmistopuolue Keskusta on Viron suurin puolue. He kannattavat myös LGBT-juttuja.

Hamsteri

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 943
 • Liked: 6135
 • Hamster supremacy
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #46 : 03.03.2019, 19:23:20 »
Mitäs puolueita siellä on?

Sosialistit; rahat YH-äideille?

Keskusta; Venäläinen vähemmistö?

Isänmaa; Ei mielellään venäläistä vähemmistöä tai muuteta Tallinnaa Helsinkibadiksi?

-Naiset loivat julkisesta sektorista helvetinkoneen, jonka tarkoitus on tappaa sinut monikultturismilla. -Älä luota mihinkään, mikä vuotaa kerran kuussa ja ei kuole. -Kaaos ja Kontrolli.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #47 : 03.03.2019, 19:25:17 »
Lainaus
Virossa on viiden prosentin vaalikynnys, joka karsii armotta ainakin neljä riigikoguun pyrkivästä kymmenestä puolueesta. Paikoitta jäävät Viron yhdistynyt vasemmistopuolue, vihreät ja uusi yrittäjä, Elämänrikkauden puolue.
https://yle.fi/uutiset/3-10670951

Siis vihervasemmisto ulkona parlamentista! Täytyy myöntää että vähän olen kade virolaisille.

Ei ole ihan näin yksioikoista. Kyseiset puolueet eivät ole suosittuja, mutta vasemmistopuolue Keskusta on Viron suurin puolue. He kannattavat myös LGBT-juttuja.

Keskustaa tosiaan voidaan pitää Viron vasemmistolaisimpana puolueena. Tämä vasemmistolaisuus on köyhän asian puolesta, ei sosialismin.

En myöskään sanoisi puolueen kovin aktiivisesti kannattavan LGBT:tä, koska venkut ovat konservatiivejä.

Delfi on aloittanut vaaliseurannan, kuvia puolueiden toistaiseksi tyhjistä vaalivalvojaistilaisuuksista.

https://www.delfi.ee/news/rk2019/uudised/valimiste-otsesaade-ja-blogi-tana-selgub-kes-paaseb-jargmiseks-neljaks-aastaks-toompeale-otsustama-ja-moodustab-valitsuse?id=85492981

Stobelius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 648
 • Liked: 1211
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #48 : 03.03.2019, 19:44:44 »
En myöskään sanoisi puolueen kovin aktiivisesti kannattavan LGBT:tä, koska venkut ovat konservatiivejä.

Joo, ei tietenkään siinä määrin kuin Suomen vasemmistopuolueet. Mutta enemmän kuitenkin kuin Viron oikeistopuolueet. Ja näiden asioiden puolestapuhujat ovat sitten pääosin vironkielisiä Keskustan äänestäjiä.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 852
 • Liked: 13237
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #49 : 03.03.2019, 19:46:37 »
Näköjään Siim Kallasin tytär on tätä nykyä reformipuolueen johtaja. Ei taida kuitenkaan puolue hallitukseen päästä jos keskusta suurimmaksi nousee.

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13914
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #50 : 03.03.2019, 20:00:45 »
Äänestys on päättynyt. Julistan virallisesti Homman vaali-illan avatuksi!

Hääletamine on lõppenud. Ma teatama ametlikult Homma valimisete õhtu avatud!
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 20:12:16 kirjoittanut internetsi »
Lohjan persut

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13914
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #51 : 03.03.2019, 20:26:13 »
Mikäli Postimees-lehden käppyröitä nyt oikein tulkitsen, niin äänestysprosentti olisi jäämässä Ida-Virun maakunnassa melkein 15% pienemmäksi kuin muualla maassa. Ja 2015 äänestysprosentteihin verrattuna myös saman verran alemmas. Voisiko tästä päätellä jotakin siitä, että miehittäjäneukkujen jälkeläiset ei oikein tällä kertaa ole "lähteneet uurnille" ( tai siis netin ääreen)?
Lohjan persut

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 939
 • Liked: 68003
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #52 : 03.03.2019, 20:32:28 »
^ Nappasin tuolta Postimees-lehden sivuilta äänestysaktiivisuuskartan tänne talteen :)

---

Yleltäkin on näköjään tulossa joku ohjelma Viron vaaleista klo 20:50.

https://yle.fi/uutiset/3-10670951 (3.3.2019)

Lainaus
Virossa tiukat parlamenttivaalit, tuleeko entisistä verivihollisista hallituskumppaneita? Ylen erikoislähetys kello 20.50 alkaen

Oikeistopopulistit ovat saamassa ison siivun äänistä, mutta muut puolueet ovat torjuneet hallitusyhteistyön heidän kanssaan.

(...)

Viime viikkojen neljän kyselyn haitari kertoo ennustamisen vaikeudesta. Reformipuolueen kannatus on vaihdellut 24 prosentista 30,5 prosenttiin ja keskustan 21,5 prosentista 28 prosenttiin.

Kolmanneksi on kyselyjen perusteella nousemassa oikeistopopulistinen Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE. Sille kyselyt ovat ennustaneet lähes viidesosaa äänistä tai jopa vähän enemmän.

EKRE voi saada parikymmentä paikkaa

Edellisissä vaaleissa EKRE sai kahdeksan prosentin ääniosuuden ja seitsemän paikkaa 101-paikkaisessa parlamentissa eli riigikogussa. Tällä kertaa puolueelle voi tulla jopa parikymmentä paikkaa.

Se tekee hallituksen muodostamisesta tavallistakin kiperämmän kysymyksen, sillä niin keskusta kuin reformi ovat torjuneet ajatuksen hallitusyhteistyöstä EKRE:n kanssa sen perin kansalliskonservatiivisen linjan vuoksi.

EKRE:n vaaliohjelman perusteella puolue ei itsekään ole hallitusvaltaa tosissaan tavoittelemassa. Ohjelmassa on paljon kalliita lupauksia, mutta ei juurikaan tulopuolta, josta olisi todelliseksi pohjaksi valtion budjetin laadinnassa.

Vapaapuolue putoaa, Isänmaa ei

Virossa on viiden prosentin vaalikynnys, joka karsii armotta ainakin neljä riigikoguun pyrkivästä kymmenestä puolueesta. Paikoitta jäävät Viron yhdistynyt vasemmistopuolue, vihreät ja uusi yrittäjä, Elämänrikkauden puolue.

Sosiaalidemokraattien viime vaalien kannatuksesta näyttää hupenevan kolmannes, mutta kannatusta on silti tulossa kymmenisen prosenttia, joten puolueen työ riigikogussa jatkuu.

Uutena tulokkaana riigikoguun pyrkivä liberaalinen Viro 200 -puolue oli kyselyissä jo melko tukevasti vaalikynnyksen päällä, mutta vaalien lähestyessä kannatus on pienentynyt uhkaavasti.

Isänmaa-puolue sen sijaan on päässyt putoamisen uhasta. Kyselyjen perusteella puolue saa noin kymmenesosan äänistä. Isänmaa kilpailee osin samanlaisilla oikeistopopulistisilla arvoilla kuin EKRE, mutta maine on hillitympi.

Uuteen riigikoguun tullee siis viisi puoluetta, ellei Viro 200 vielä yllätä.

(...)
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 20:40:11 kirjoittanut Alaric »
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13914
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #53 : 03.03.2019, 20:35:18 »
Äänestysprosentti kello 16.24 mennessä on koko maassa 57,2%. Vuonna 2015 oli kello 16.00 tilanne 56,1%. Eli aika samoissa lukemissa mennään koko maassa kuin edelliselläkin kertaa.

Ida-Virun maakunnassa, siis missä on neukkukeskittymä, äänestysaktiivisuus näyttää olevan 6% pienempi kuin viimeksi samaan aikaan. Melkein kokonaan virolaisessa Pärnun maakunnassa taas samaan aikaan verrattuna 4% nousua äänestysaktiivisuudessa.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 20:38:00 kirjoittanut internetsi »
Lohjan persut

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #54 : 03.03.2019, 20:36:36 »
^ Nappasin tuolta Postimees-lehden sivuilta äänestysaktiivisuuskartan tänne talteen :)

Lopullista äänestysprosenttia ei ole vielä tiedossa. Narva / Itä-Virumaalta valitaan seitsemän edustajaa.
Luultavasti ei muutoksia, korkeintaan Keskusta voi hävitä yhden paikan. Ilmeisesti e-äänet ovat jossain julki, kun Reformin juhlissa sanottiin ääniä saadun 40 prossaa, kuten viime vaaleissa.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #55 : 03.03.2019, 20:41:57 »
Tuolta näkee valitut, kun muistaa aina välillä painaa Ctrl+R

https://rk2019.valimised.ee/et/election-result/elected-members.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 939
 • Liked: 68003
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #56 : 03.03.2019, 20:42:52 »
@sattuma

Tuolta löytyy näköjään jotain tuloksia, ilmeisesti e-ääniä:

https://rk2019.valimised.ee/et/election-result/election-result.html

Eesti Reformierakond 40,0 %
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 13,5 %
Isamaa Erakond 12,6 %
Eesti Keskerakond 11,7 %
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 11,4 %
Erakond Eesti 200 5,5 %
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 21:06:48 kirjoittanut Alaric »
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #57 : 03.03.2019, 20:46:37 »
@sattuma

Tuolta löytyy näköjään jotain tuloksia, ilmeisesti e-ääniä:

https://rk2019.valimised.ee/et/election-result/election-result.html

Eesti Reformierakond 40,0 %
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 13,5 %
Isamaa Erakond 12,6 %
Eesti Keskerakond 11,7 %
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 11,4 %
Erakond Eesti 200 5,5 %

Noista ei oikein voi päätellä lopullista tulosta. Mitä ERR:n asiantuntijat tulkitsevat.
EKRE sai odotettua enemmän e-ääniä.  Demarien e-äänet vastaavat lopullista tulosta.
Keskusta sai näissä vaaleissa paremman tuloksen e-äänissä kuin viime vaaleissa.
E200 on viiden prosentin äänikynnyksellä, mutta heidän kannastus luultavasti suurempi e-äänissä kuin vaalipäivän äänissä.

Kärjistäen tässä voi pitää parin tunnin tauon, noin kello 23.00 alkaa olla selvillä lopullinen tulos. Tosin ykköspaikka voi selvitä, vasta kun kaikki on laskettu.

Ehkä Hesarin kirjeenvaihtajan puolisosta Leo Kunnaksesta tule puolustusministeri - puolisarkasmi.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2019, 21:06:59 kirjoittanut Alaric »

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 138
 • Liked: 13914
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #58 : 03.03.2019, 20:50:07 »
Ensimmäisten tulosten perusteella Reformi saamassa jytkyn. Ja niin myös EKRE. Ja venäläisten kepu ottamassa kunnolla turpaan, samoin sossut, Isamaa pysymässä noin samassa.
Lohjan persut

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 795
 • Liked: 1633
Viron parlamenttivaalien ja politiikan yleisketju
« Vastaus #59 : 03.03.2019, 20:51:59 »
Ensimmäisten tulosten perusteella Reformi saamassa jytkyn. Ja niin myös EKRE. Ja venäläisten kepu ottamassa kunnolla turpaan, samoin sossut, Isamaa pysymässä noin samassa.

Et ole lukenut, mitä olen kirjoittanut Viron vaalien ääntenlaskennasta tässä ketjussa.