Kirjoittaja Aihe: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?  (Luettu 146717 kertaa)

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 204
 • Liked: 63590
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #930 : 15.08.2023, 12:26:58 »
Ilmaston ääri-ilmiöt lisääntyvät.

Suomessakin ennustettiin suunnilleen hurrikaania reilu viikko sitten. Katselin vihertäviä kaurapeltoja. Vilja ei ollut vielä tuleentunut ja vain joillakin paikoilla oli puinti aloitettu.

Jos ne Ruotsin ja Norjan sateet olisivat rantautuneet tänne tuulineen täysmääräisesti, täällä olisi ollut viljapelloilla täystuho. Kaikki märkänä ja laossa ja puintikelvottomia.

Ihminen pystyy hyödyntämään vain murto-osaa kasvikunnan tuotteista. Ja niitäkin hyvin lajiteltuna, kuivattuna, puituna ja käsiteltynä. Mutta elukan ihminen voi syödä kun silpasee sen vainaaksi ja laittaa lihan tikun nokkaan nuotiolle.

Jos sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja ihmisten ruokavalio perustuu pääosin kasvisruokaan, niin katovuodet ovat kansalle hirvitys. Jos meillä on kuitenkin eläinproteiinia saatavilla ja sitä sopivasti säännöstellään, höllätään vähän metsästysmääräyksiä ja tuodaan riistaa kauppoihin, katajainen kansamme saattaa selviytyä. Märehtijöille kun ei ole niin tärkeätä, minkälaista heinää ja kortta ne popsivat.

Lehmät, lampaat ja siat ovat säänkestäviä vilja- ja kasvisvarastoja. Muinaisessa Suomessa leivät leivottiin tuoreesta viljasta ja kuivattiin talveksi kotivaraksi. Lisäksi oli ehkä lammas tai kaksi, lehmä ja ehkä possuja. Lehmästä sai maitoa pitkin talvea ja jos ruoka loppui, lehmän saattoi syödä. Tarvittaessa kaadettiin hirvi.

Jos ihmiskunta hylkää ravintoeläimet ja karjan, ihmiskunta tulee erittäin alttiiksi säätilan muutoksille. Lehmien tappaminen ja lihansyönnin lopettaminen ei peruuta ilmastonmuutosta, mutta altistaa nälänhädälle jos sattuu katovuosi kohdalle. Sitten taas hyvesignaloijat kuuluttavat valtiota apuun. Valtiota, joka puolitti muutama vuosi sitten viljan varmuusvarastot.

Tästä ei voi seurata kuin hyvää. ?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

totuuspuheasiamies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 920
 • Liked: 3414
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #931 : 29.08.2023, 22:09:54 »
Lainaus
Pikaruokaketju ajautui kriisiin – aikoo tehdä nyt täyskäännöksen punaisen lihan käytössä

Pikaruokaketju Fafa's suunnittelee punaisen lihan palauttamista ruokalistalleen. Ketju lopetti naudan ja lampaan lihan myynnin alkukesästä 2021 ja keskittyi entistä vahvemmin kasvispohjaisiin tuotteisiin. Ruokalistalle jäi kuitenkin muun muassa kananlihaa ja halloumjuustoa.

Lihasta luopuminen oli taloudellinen riski, joka näkyi laskeneena myyntinä. Muutos tapahtui keskellä koronapandemiaa. Kesän 2021 jälkeen useat Fafa's -ravintolat hävisivät katukuvasta niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Sulkemisten syyksi yritys on kertonut "kannattavuuden kehittämisen".

Fafa'sin asiakkaat ovat jo pitkään vaatineet punaisen lihan paluuta.

– Paljon asiakkaat sitä kyselevät. Se on haluttu tuote. Listalla voisi olla lammasmakkaraa ja burgerpihvin tyylistä jauhelihaa. Miksei nautaakin: Fafa'sin konsepti liittyy Lähi-itään, jossa syödään paljon lammasta. Lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, sanoo Fafa's Trademark International Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarno Tuliara.

[...]
https://www.ess.fi/uutissuomalainen/6173379

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 061
 • Liked: 131947
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #932 : 05.04.2024, 19:14:55 »
Lainaus
Adolf Hitlerille kasvisruoka oli keino hallita siinä missä väkivaltakin

[...]

Kaikki alkoi ruuasta. Näin väittää Finlandia-palkittu tietokirjailija Ville-Juhani Sutinen Ruoka, valta ja nälkä 1900-luvun diktatuureissa -teoksessaan. Diktatuureilla Sutinen tarkoittaa Josif Stalinin aikaista Neuvostoliittoa, Hitlerin natsi-Saksaa sekä Maon Kiinaa. Bolsevikit huusivat leipää, maata ja rauhaa, kansallissosialistit työtä, vapautta ja leipää, ja Kiinassakin nälkä oli vallankumouksen liikkeellepaneva voima.

Ruoan merkitys ei kuitenkaan jäänyt vain diktatuurien syntyvaiheeseen: Stalin, Hitler ja Mao olivat hyvin kiinnostuneita ruuasta, paitsi henkilökohtaisesti, myös aivan erityisesti vallan välineenä.

– Jos hallinnan mekanismit onnistuvat tunkeutumaan ihmisten yksityisimpään, kotien keittiöihin, diktatuuri voi kuvitella hallitsevansa ihmisten elämää täydellisesti, Sutinen sanoo.

Diktaattorille ei riittänyt se, että hän määrää, mitä syödään. Ruokatotalitarismin tavoitteena oli vaikuttaa siihen, mitä ihmiset luulevat haluavansa syödä.

– Ruuan avulla on mahdollista manipuloida elämää siellä, minne käskyt ja komennot eivät yllä.

Aloitetaan salaattipöydästä.

Jyväskyläläisen lounasravintolan buffet on tuttuakin tutumpi, vaikka syön siellä ensimmäistä kertaa. Näin homma toimii joka puolella Suomea.

Ville-Juhani Sutinen näkee virtaviivaisella konseptilla yllättäviä yhteyksiä sadan vuoden takaisiin ruokadiktatuureihin.

– Suomalainen buffet on jossain määrin niiden perillinen. Kiinassa ja Neuvostoliitossa uskottiin, että isot itsepalveluruokalat auttavat sosialismin rakentamisessa. Ne opettavat kollektiivisuutta, jakamista, toisten huomioonottamista.


[...]

Adolf Hitleriä ei makkaramainoksissa näkynyt. Saksan diktaattori tunnetaan kasvissyöjänä ja sellaista kuvaa hän mielellään itsestään myös rakensi. Kun englantilainen puutarha- ja sisustuslehti Homes & Gardens vuonna 1938 vieraili Hitlerin alppimajassa Baijerissa, isäntää kuvailtiin ”lihattomassa ruokavaliossaan oikeana gurmandina”.

Sutisen mukaan Hitlerin vegetarismi ei ollut pelkästään ideologista, ja nuorempana hän oli ollut kaikkiruokainen. Sodan loppuvaiheessa hän sen sijaan kärsi ankarista vatsavaivoista ja pystyi syömään lähinnä perunamuusia ja lientä.

Hitlerillä oli kuitenkin myös taktisia syitä markkinoida kasvisruokavaliota. Natsi-Saksan tavoitteena oli mahdollisimman suuri omavaraisuus. Liharuokaa ei kerta kaikkiaan riittänyt kaikille, kun sitä ei tuotu ulkomailta.

Uutta ruokavaliota propagoitiin Terveellinen ja turvallinen ravinto -nimisen opaskirjan avulla. Siinä väitettiin, että Saksassa oli alettu syödä väärin 1800-luvun lopun teollistumisen ja modernisaation myötä. Lihaa ja sokeria kuluttiin liikaa. Kirjassa julistettiin paluuta kasvispainotteiseen, luonnolliseen ja terveelliseen ruokaan.

Tällaisia olivat muun muassa voin valmistuksen ylijäämänä syntyvä rahka, ruokatähteistä valmistettava ”eintopf”-pata sekä säännöllinen keittopäivä. Myös ruisleipä nousi arvoonsa. Samalla ihannoitiin kieltäymystä, jopa näläntunnetta.

Kaiken tavoitteena oli karaista rappiolle ajautunutta rotua ja rakentaa vahva, yksilöiden muodostama kansanruumis, Volkskörpe, jonka katsottiin kuuluvan Führerille.
Yle 5.4.2024

Ruokatotalitarismi kuulostaa monin paikoin tutulta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Betonikostaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 930
 • Liked: 5021
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #933 : 05.04.2024, 19:26:10 »
Kasvissyöntiä vastustetaan siksi, että kasvisruoka on luonteeltaan vahvasti ideologista, muttei hyvää. Jos se olisi hyvää, niin miksi pitäisi miettiä vaikkapa pakollisia kasvisruokapäiviä kouluihin? Miksi kuntaorganisaatioillakin alemmilla tasoilla luovutaan tarjoiluissa kaikenvärisestä lihasta, mutta johtajatason tarjoiluissa tulee yhä lihaa pöytään? Ihan selviä merkkejä siitä, ettei mitään luontevaa siirtymää kasvisruokaan saada, eikä se onnistu ehkä edes pakolla.

Itse olen yrittänyt syödä kasvisruokaa ihan uteliaisuudesta, koska minulla on varaa valita. Silti en pidä kasvisruuasta, vaikka kuinka yritän. Jos me, jotka voimme valita, emme pidä siitä, niin miksi joku pitäisi siitä pakolla?

Tyypillinen esimerkki viherstalinismista.
Itä-Helsinki, täynnä mutiaiset
Itä-Helsinki, sinä maksat kaiken

--------------

Täytän TT2 on time
Toimeentulotuki on aina on time
Asumistuki on aina on time
Kuka pistää paremmaksi this time?

--------------

Jokainen matu maksaa miljoonan.

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 646
 • Liked: 40910
 • The Buddha of Kerava
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #934 : 05.04.2024, 19:35:19 »
Kukaan ei vastustaisi kasvissyöntiä elleivät kasvissyöjät pyrkisi kontrolloimaan lihansyöjiä.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 501
 • Liked: 727
 • Vanhoillinen sivistysliberaali
Vs: Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?
« Vastaus #935 : 06.04.2024, 03:53:35 »
^^ tossa Aatun jutussa kannattaa muistaa Mannerheim-nauhoitukset. Aatu söi mitä tarjottiin ilman kitinää. Ei tarjottu kasvismuonaa.
Mutta eiköhän se olisi ollut heikkouden merkki jos ei olisi ruoka ja viuna kelvannut?

Tagit: pieru