Täytyy kyllä ihan ihmetellä, että jonkun mielestä on huono asia, että ilmasto lämpenee viilenemisen sijasta. Ymmärrät kai, että uuden jääkauden tullessa ihmiskunnasta suurin osa tulee kuolemaan?
Ilmasto olisi siis ilman ihmiskunnan voimistamaa kasvihuoneilmiötä jäähtynyt korkeintaan asteen kymmenyksen/vuosituhat vielä muutaman vuosituhannen ajan, ja sitten alkanut hieman lämmetä, jälleen hyvin hitaasti n. 30 000 vuoden ajan, ja vasta yli 50 000 vuoden päästä olisi voinut näkyä jo isompaa jäätiköitymistä. Seuraavan tuhannen vuoden aikana kylmenemistä ei tuskin oltaisi edes huomattu arkipäivän toiminnan näkökulmasta. Lähitulevaisuudessa ei olisi haitannut mitään eikä ketään, jos ilmasto olisi jatkanut todella hidasta ja vähäistä kylmenemistään.
Minun puolestani täytyy ihmetellä tätä: kymmenet tuhannet ilmastotutkijat parhailla mahdollisilla laitteistoilla ja muutenkin parhaissa mahdollisissa olosuhteissa tutkimuksen tekemisen kannalta saavat tuloksia, jotka viittaavat vahvasti siihen, että ilmaston lämpenemisen jatkuminen nykyisellä vauhdilla tuottaa ihmiskunnalle isoja ongelmia, Sen sijaan että uskoisivat heihin, osa (onneksi) pieni osa) ihmisistä päättää uskoa omaan arkijärkeensä tai/ja netissä kirjoitteleviin ilmastoskeptikoihin, joilla ei ole laitteistoja, tutkimusryhmää, tutkijankoulutusta eikä muutakaan tutkmustyössä tarvittavaa.
Viime vuonna ilmestyi IPCC:n viimeisin raportti AR6 WG2. Se on yhteenveto ja metatutkimus n. 10 viimeisen vuoden aikana tehdystä ilmastotutkimuksesta, erityisesti sen seurauksista ihmiskunnalle ja mahdollisuuksistamme helpottaa sen vaikutuksia. Sen mukaan ilmastonmuutoksen jatkuessa
-ihmiskunnan ravinnontuotannossa alkaa esiintyä suuria ongelmia
-osa nyt tiheästi asutuista alueista käy osaksi vuodesta elinkelvottomiksi
-ilmasto-ilmiöihin lisääntyvä kuolleisuus nousee globaalisti
-yhdessä kestävyyskriisin kanssa ilmaston lämpeneminen ja merten happamoituminen aiheuttavat sukupuuttoaaltoja
Sitten on tosiaan näitä "kriittisiä ajattelijoita", joiden mielestä (ja tässä nimenomaan on kyse mielipiteestä) maapallo vain vihertyy, lämpimässä kulttuurit ovat aina kukoistaneet, parin asteen lämpeneminen ei tunnu missään, joskus aikaisemmin on ollut paljon lämpimämpää jne. jne. Yleensä tällaisten mielipiteiden taustalta kuitenkin paljastuu ilmastotutkimuksen näkökulmasta alkeellisia väärinkäsityksiä. Esimerkiksi näkemys siitä, että 2-3 asteen nousu globaalissa keskimääräisessä pintalämpötilassa ei tunnu missään, on juuri tällainen väärinkäsitys. Sen arkikokemuksen perusteella, mitä meillä säästä on, parin-kolmen asteen muutos lämpötilassa ei tietenkään tunnu paljolta. Miksi sitten vaikkapa kolmen asteen kasvu maapallon pinnan keskilämpötilassa on iso muutos?
Kun maapallon keskilämpötila oli viimeksi 3 astetta alempana kuin ns. esiteollinen taso (1850-1900 keskiarvo), Suomi oli kokonaan jään peitossa. Samalla tavalla myös kolmen asteen nousu esiteollisen tason yläpuolelle on iso muutos. Ylipäätään viimeisen laajan jäätiköitymisen kylmimpänä aikana maapallon keskilämpötila oli korkeintaan n. 7 astetta alempana kuin nyt.
Lisäksi suurin osa havaintoasemista, joista lämpötilat on viimeisen sadan vuoden aikana mitattu, sijoittuu kaupunkialueille, joissa on lämpösaarekkeita ihmisten toiminnasta johtuen. Lämpeneminen on siis tosiasiassa mitattua huomattavasti maltillisempaa.
Täytyy ihmetellä myös sitä, miten tämä argumentti kerta toisensa jälkeen nostetaan kuolleista. Kuvitteletko, että ne ilmastotutkijat, jotka ammatikseen ja yleensä tohtorintutkinnon suorittaneina noita lämpötila-aikasarjoja tuottavat, eivät tiedä kaupunkien lämpösaarekkeista? Ja kuvitteletko, että heillä ei ole mitään keinoja kompensoida niiden efektiä? Globaali pintalämpötila ei ylipäätään edes ole paras indikaattori sille, kertyykö maapallon ilmastojärjestelmään energiaa. Merten lämpösisältö on paljon parempi, ja siihen eivät kaupunkin lämpösaarekkeet vaikuta. Siitä kertoo viestini ensimmäinen kuva.
Eikä maapallolla ole vuosituhansiin ollut niin kuumia kausia, että niistä olisi oikeasti ollut ihmisille laajamittaisesti haittaa.
Globaalisti ei tosiaankaan ole. Viestini toinen kuvio on yhdestä uusimmista globaalin keskilämpötilan rekonstruktiotutkimuksista (Kaufmann ym., 2020). Jopa siinä tapauksessa, että päästöjä saadaan seuraavien vuosikymmenien aikana selvästi hillittyä, tuota kuvion mittakaavassa pystysuoraa nousua olisi jäljellä vielä 1-2 kertaa lisää, ja se on jotain ihan muuta kuin mitä ihmiskunta on viimeisten vuosituhansien aikana kokenut. Menneisyydessä globaalin lämpötilan muutokset eivät ole juuri ihmiskuntaa haitanneet siitäkään syystä, että ne ovat olleet hitaita, ja varsinkin ennen maanviljelyn aloittamista pienet metsästäjä-keräilijäyhteisöt pystyivät helposti siirtymään uusille alueille.