Kirjoittaja Aihe: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg  (Luettu 696542 kertaa)

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 097
 • Liked: 8819
 • Hummeriälykkö
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4560 : 03.11.2022, 10:54:54 »
Mua vaivaa aina näissä kommareiden ulinoissa se, että mitään konkreettista vaihtoehtoa ei koskaan tunnuta esitettävän.

Jos nyt hankkiuduttaisiin kapitalismista tai markkinataloudesta eroon, niin mitä tilalle? Mistä ruoka? Mistä vaatteet? Mistä lämmitys ja muut elämän perustarpeet? Vai ilmestyykö ne jostain itsestään ilmaiseksi?

Lainaus
Greta Thunberg’s problem. A problem without a solution?

But What is the Solution?

As we know, the school- striking teenagers are only demanding that the politicians finally do something decisively about the problem. They are not claiming that they know the solution, although one can also hear some of them glibly mouthing the same solutions as their radical elder brothers do: “shut down all coal mines immediately”, “let all fossil fuels remain in the ground”, “all energy supply must come from renewable sources” etc. As we also know, all ruling politicians are turning a deaf ear to such demands. Can the problem be solved at all? If yes, then somebody must come forward and say loudly how.


Below Thunberg’s said article, I read a few usual comments. But one of them is bold. It reads: “The greatest minds in the Western world are working on this. They have produced no solution because there is none.”

In her article, as if in anticipation of this comment, Thunberg, the 16 years old, had written like a very wise person,

Yes, the climate crisis is the most complex issue that we have ever faced and it’s going to take everything from our part to stop it. But the solution is black and white; we need to stop the emissions of greenhouse gases.

Because either we limit the warming to 1.5°C over pre-industrial levels, or we don’t. Either we reach a tipping point where we start a chain reaction with events way beyond human control, or we don’t. Either we go on as a civilization, or we don’t. There are no gray areas when it comes to survival.”

Very wise words, but they still do not offer a concrete proposal of a solution. She is reported to have said on another occasion: all the technologies needed for the solution are already there. They need only to be used. Her elder radical brothers and sisters have been saying this since long, adding the point that only capitalism and capitalists, aided by subservient politicians, are preventing their deployment to the necessary extent. Many politicians and engineers dispute the assertion.

https://ecologise.in/2019/04/08/thunbergs-problem-a-problem-without-a-solution/KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 19425
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4561 : 03.11.2022, 14:01:03 »

En muista onko Greta virallisesti todettu vahvasti autismin kirjoon kuuluvaksi. Mutta katsoin varpaat kippurassa muutaman sekunnin sitä "You should be ashamed!"-luentoa, ja sellainenhan Greta on. Olen aika rutinoitunut kaikenlaisen saastan ja kauheuksien nettikatselija, mutta Gretaa ei pystynyt katsomaan 3-4 sekuntia enempää.

On toisaalta herkullinen, toisaalta irvokas ajatus kuinka hullu nykyinen maailma on. Gretaa on lapsesta saakka rääkätty ja hyväksikäytetty, ja hän on vuosia ollut itse innokkaasti mukana oman tilansa brändäyksessään.

Nyt hän on antanut kuolinpäätöksen "kapitalismille". Onkohan tämä "erilainen" teini järkeillyt sitä miksi Occupy Wall Street ajettiin aikoinaan alas ja tilalle otettiin wokea ja mm. Greta Thunberg.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 465
 • Liked: 39552
 • Ego sum Spartacus
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4562 : 03.11.2022, 14:31:02 »
Kommunistien salajuonet ovat moninaiset, parhaiten tulee mieleen rauhanliike, vihreät ja nyt tämä ilmastohörhöily.


Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 465
 • Liked: 39552
 • Ego sum Spartacus
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4563 : 06.11.2022, 11:57:38 »
Lainaus

Kulttuurivieras
Polviaan myöten suossa
Kulttuurivieras, palkittu tietokirjailija Jenni Räinä purki ilmastoahdistustaan kirjoittamalla romaanin soista. Aiheen poliittisuus ja ajankohtaisuus yllättivät kirjailijan.

7:05
MIIA GUSTAFSSON

Suopursun tuoksu. Se on ensimmäinen asia, joka Jenni Räinällä, 41, tulee mieleen suosta.

Hajut ja tuoksut ovat suolla vahvoja. Räinä aistii suolla kulkiessaan, miten märän sammaleen ja maa-ainesten hajut sekoittuvat makeaan suopursuun tuoksuun.

– Keskityn tuoksuihin, sillä en ole kasvien tuntija. Ainakaan vielä. Mutta toivottavasti joskus olisin.

Oululainen Jenni Räinä on kirjoittanut aiemmin tietokirjoja metsästä ja luonnosta. Ensimmäinen romaani jatkaa samoilla linjoilla – nyt vain fiktion keinoin.

Suo muistaa kertoo kolmikymppisestä Juhosta, joka perustaa ekoyhteisön pohjoiseen maaseutukylään. Pikkuhiljaa yhä uusia jäseniä muuttaa yhteisöön, jonka tavoitteena on ennallistaa lähiseudun soita. Porukkaa yhdistää ilmastoahdistus ja halu toimia luonnon puolesta.

X

Räinä huokaisi helpotuksesta, kun sai kirjoittaa proosaa. Siinä ei tarvitsisi ottaa huomioon kaikkia yhteiskunnan liikahduksia.

Kunnes hän huomasi romaaninsa olevan mitä ajankohtaisin. Soiden ja metsien ennallistaminen on noussut otsikoihin luonnon moninaisuutta ajavien EU-asetusten myötä.

X

Ennen ajateltiin, että soiden ennallistaminen sitoo automaattisesti valtavasti hiiltä. Uusien tietojen mukaan ennallistaminen vapauttaakin myös metaania ilmakehään.

– Asiat ovat monimutkaisia. Koska aikaa päästöjen vähentämiseen on vähän, täytyy priorisoida. Vaakakupissa painavat soiden ennallistamisesta saatavat hyödyt monimuotoisuudelle. Lisäksi suot ovat erilaisia. Joidenkin ennallistamisesta on enemmän hyötyä kuin toisten.

X

– Ei ymmärretä niitä ajallisia kerrostumia, mitä luonnossa on. Nähdään vain pinta. Kun esimerkiksi nostamme turvetta, kajoamme ekosysteemiin, joka on ollut olemassa jo kauan ennen meitä.

X

https://yle.fi/uutiset/3-12671645

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 933
 • Liked: 48353
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4564 : 06.11.2022, 12:11:23 »
ˆ
Lainaus käyttäjältä: jenni räinä
– Ei ymmärretä niitä ajallisia kerrostumia, mitä luonnossa on. Nähdään vain pinta. Kun esimerkiksi nostamme turvetta, kajoamme ekosysteemiin, joka on ollut olemassa jo kauan ennen meitä.

Kun murskaamme kalliota, kajoamme ekosysteemiin, joka on ollut kauan ennen soita.

Mikäli saisimme koskea luonnossa vain asioihin, jotka ovat syntyneet ihmiskunnan jälkeen, mihin saisimme koskea? Mitä käyttää?

Lähes kaikki tuntemamme luonnonvaraiset kasvilajit lienevät ajalta ennen nykyihmistä. Saako niihin koskea? Saako puun kaataa?

Meillä on puita, jotka ovat vanhempia kuin ihmisikä, muttei vanhempia kuin ihmiskunta. Sitten on ikimetsiä, jotka lienevät vanhempia kuin ihmiskunta, mutta nekin uudistuvat sitä tahtia, että ihmisen välillinen vaikutus on muokannut niitä jo vuosituhannet.

Kaivos- ja kaivannaisteollisuus, kalkkiesiintymistä louhittavat lannoitteet.

Mitähän tässä maailmassa enää saisi tehdä? Istua savimajassa ja polttaa ruohoa? Ai niin. Savikin on syntynyt ennen ihmiskuntaa. Vai onko kyse siitä, että kaikkea saa tehdä, kunhan tekee kohtuullisesti, miettii luonnon ikuisuutta ennen kuin tekee ja maksaa kommunistille luontoveroa siitä kun tekee.

Kommunisti istuu kapitalistin valmistamassa design-tuolissa, jonka hän on ostanut kapitalistin hänelle maksamalla ympäristöverolla?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4565 : 06.11.2022, 14:56:17 »
Höblän kulttuuritoimituksen pomo Fredrik Sonck on sekä huolissaan demokratian vastaisiksi kuvittelemistaan voimista että väläyttää demokratian paikalle valistunutta vihreää diktatuuria. Näillä on varmaan jännä päänsisäinen maailma.

Hbl: Krönika: Vem minns Greta Thunberg när demokratin är under attack? 6.11.2022

Sonck harmittelee, että koululakkoillut Greta Thunberg ei onnistunut puristamaan maailman johtajilta ilmastolupauksia, kun Trump, Putin ja Xi hyökkäsivät demokratiaa vastaan ja estivät maailmaa keskittymästä ilmastokysymykseen. Sonck myös kauhistelee viime aikoina Ruotsissa ja Italiassa valtaan päässeitä "kyseenalaista demokraattista toimintaa" harjoittavia puolueita, mutta ei selitä syytöksiään sen tarkemmin.

Kuvaamaansa demokratian kriisiin Sonck tarjoaa ratkaisuksi ruotsalaisen filosofin Torbjörn Tännsjön esittämää vallankumouksen kautta valtaan nousevaa maailmanlaajuista "valistunutta vihreää diktatuuria" (”grön upplyst despoti”), jotta saadaan voimaan epäsuosittu ilmastopolitiikka, joka ei menisi demokratioissa läpi.

Lainaus
Torbjörn Tännsjö:
"Jotain on tapahduttava nopeasti. Globaalin hallinnon perustamisen on tapahduttava vallankaappauksella, eräänlaisella eksistentiaalisella harppauksella, jossa suvereenit kansallisvaltiot pakotetaan lakkaamaan olemasta. Globaali hallitus globaalin despotismin muodossa ottaa vallan."  (käännös)
Hans Leander: Global despoti kommer inte rädda klimatet 10.12.2018

Tännsjöllä on ymmärtäjiä ja puolustajia Ruotsin ja myös näköjään Suomen valtamediassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 580
 • Liked: 67997
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4566 : 06.11.2022, 15:09:35 »
Lainaus
Torbjörn Tännsjö:
"Globaalin hallinnon perustamisen on tapahduttava vallankaappauksella, eräänlaisella eksistentiaalisella harppauksella, jossa suvereenit kansallisvaltiot pakotetaan lakkaamaan olemasta. Globaali hallitus globaalin despotismin muodossa ottaa vallan."  (käännös)
Hans Leander: Global despoti kommer inte rädda klimatet 10.12.2018

Sonck ja Tännsjö eivät ole lukeneet historiaa sen vertaa, että tajuaisivat, että vallankumouksen saapuessa häidän eksistentiaalinen harppauksensa päättyy ensimmäisten joukossa montun pohjalle, kohtalontovereidensa kanssa. Kommunismin toimintalogiikka kun on omien kansalaisten tappaminen.

Viime vuosidalla meni 100 miljoonaa omaa kansalaista: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism

EDIT: lisäyksiä
« Viimeksi muokattu: 06.11.2022, 15:22:09 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

Siener

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 226
 • Liked: 2707
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4567 : 06.11.2022, 18:10:46 »
Nämen snälla Greta,

we have a bigger problem now.

Tuokin tuohon ilmastovouhotukseen aivopesty nuori tulee pian huomaamaan tosiasiat.

Loppuu se älyvapaa meuhkaaminen, tyyliin että saman aikaan meidän pitää säästää energiaa, ja silti samaan aikaan pitää raja apposen auki liikakansoitusmaista tulijoille.

Kuinka se ehkäisy on mahdollista vain eurooppalaisille?

Muslimithan eivät sitä hyväksy, kaikki neljä vaimoa raskaana vähän väliä.

Ja PS ei taaskaan saa mitään aikaan.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 465
 • Liked: 39552
 • Ego sum Spartacus
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4568 : 13.11.2022, 14:06:24 »
 :facepalm:


https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1591478495078752256

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 713
 • Liked: 3422
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4569 : 13.11.2022, 19:04:32 »
Silloin kun Greta oli alaikäinen, kävi mielessä miksi kukaan ei tehnyt hänestä lastensuojeluilmoitusta.

23-kanavalla puhuttiin Gretasta.

Greta Thunbergin todelliset karvat paljastuivat | Heikelä & Koskelo 23 minuuttia | 540
https://youtu.be/znSZox3yMwI

https://www.suomenuutiset.fi/greta-thunberg-haluaa-nyt-syrjayttaa-kapitalismin-syyttaa-sita-woken-hengessa-myos-rasismista-ja-kolonialismista/

@Roope @Lalli IsoTalo Wikipedian mukaan Tännsjö on kommunisti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Torbj%C3%B6rn_T%C3%A4nnsj%C3%B6

Mikä on Gretan suhde WEF:iin ja Klaus Schwabiin?
« Viimeksi muokattu: 13.11.2022, 19:09:28 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 505
 • Liked: 5740
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 429
 • Liked: 10634
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4571 : 13.11.2022, 19:54:30 »
Silloin kun Greta oli alaikäinen, kävi mielessä miksi kukaan ei tehnyt hänestä lastensuojeluilmoitusta.

23-kanavalla puhuttiin Gretasta.

Greta Thunbergin todelliset karvat paljastuivat | Heikelä & Koskelo 23 minuuttia | 540
https://youtu.be/znSZox3yMwI

https://www.suomenuutiset.fi/greta-thunberg-haluaa-nyt-syrjayttaa-kapitalismin-syyttaa-sita-woken-hengessa-myos-rasismista-ja-kolonialismista/

@Roope @Lalli IsoTalo Wikipedian mukaan Tännsjö on kommunisti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Torbj%C3%B6rn_T%C3%A4nnsj%C3%B6

Mikä on Gretan suhde WEF:iin ja Klaus Schwabiin?

Vasemmistolaisuudella ja nk. punikkitouhuilla on ihmeellinen suoja tämänpäivän läntisissä yhteiskunnissa. Kaikki tietävät että siitä kumpuaa ilmastohysteria, feminismi, antirasismi, wokellus jne jne, mutta kukaan ei sano sitä ääneen vaan noita em. ilmiöitä käsitellään aivan kun ne olisi yksittäisiä toisistaan riippumattomia asioita.

Todellisuudessa nuo kaikki kumpuavat vasemmistolaisuudesta ja niiden yhteinen tavoite on länsimaisen vapaan elämäntapamme tuhoaminen. Ja samat punikkipiirit pyörittävät noita kaikkia.

Sitä ei vain sanota ääneen.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4572 : 17.11.2022, 15:27:47 »
Ilmastoaktivistien viime aikojen kulttuurilaitoksiin kohdistetuille iskuille on ollut entistä vaikeampi keksiä perusteluja, mutta yrittää täytyy.

Tänään Hesarissa museologian väitöskirjatutkija Mari Viita-aho perustelee "ilmastointerventioita" muun muassa museoiden yhteydellä kapitalismiin.

Helsingin Sanomat: Tomaattikeittoa suurempi uhka taideteoksille on ilmastokriisi 17.11.2022

Lainaus
MUSEOIDEN yhteiskunnallisen toimijuuden tutkijana olen seurannut mielenkiinnolla niihin kohdistuneita ilmastointerventioita. Museoiden reaktiot tekoihin kuvaavat niiden ristiriitaista toimijuutta nykyajassa: kulttuuriperinnön suojelemisen vastuu on suuri, mutta resurssit rajalliset ja museoihin kohdistuvat odotukset valtavat. Pelko teosten turvallisuuden puolesta tekee 92 museonjohtajan allekirjoittaman julkilausuman ymmärrettäväksi.

Onkin totta, että interventiot muodostavat potentiaalisen uhan teosturvallisuudelle, vaikka yhtään teosta ei ole vaurioitunut. Juridisesta näkökulmasta aktivisteja vastaan asettuminen näyttää siis perustellulta, mutta museoetiikan kannalta kysymys on monimutkaisempi.

Yhtä hyvin voisi puolustella terrori-iskuja sillä, että kukaan ei ole loukkaantunut. Kuten on tehty. Ilmastoaktivistien toimien vuoksi on jo kuollut ainakin yksi ihminen.

Lainaus
Aktivistit ovat käyttäneet museoita instrumentteina sanomansa viestimiseen. Vaikka keinot poikkeavat museoiden käyttämistä keinoista, itse sanoma ei ole ristiriidassa. Niin museot kuin aktivistitkin haluavat suojella teoksia tuleville sukupolville.

Tällainen yhteinen sanoma on kirjoittajan itsensä keksimää puolustelua. Aktivistit eivät ole ilmaisseet halua suojella teoksia, ja teot puhuvatkin puolestaan. Televisiossa aiheesta haastateltu elokapinalainen päinvastoin piti teosten konkreettista vahingoittamista mielenkiintoisena seuraavana askeleena, joka veisi keskustelun uudelle tasolle.

Lainaus
Kiinnostavasti aktivisteilla näyttää tällä kertaa olevan museoita pidempi strateginen aikajänne. Tomaattikeittoa suurempi uhka teosturvallisuudelle on nimittäin ilmastokriisi. Teosten suojelu sen keskellä edellyttää ensisijaisesti suotuisten ilmasto- ja energiaolosuhteiden ja yhteiskunnallisen vakauden puolesta toimimista. Interventioiden tuloksena museoille tarjoutuu siis vetäytyvän sijaiskärsijän tai kulttuuriperinnön aktiivisen suojelijan rooli.

Roskaa. Jos esimerkiksi Elokapinan vaatimuksiin suostuttaisiin (mm. globaali hiilineutraalisuus vuonna 2025), museot lakkaisivat olemasta, kun valtiot romahtaisivat. Sen sijaan ilmastonmuutoksesta ei saa konkreettista uhkaa museoille kuin mielikuvituksellisissa skenaarioissa satojen vuosien päästä. Aktivistit taas ovat konkreettinen uhka jo nyt.

Lainaus
Toisin kuin uutisoinnin perusteella voisi päätellä (HS 19.10.), museot ovat paitsi tiiviisti sidoksissa markkinatalouden prosesseihin myös tuottavat toiminnallaan asenteita ja näkökulmia sekä legitimoivat ajattelutapoja. Tämän yhteiskunnallisesti vaikuttavan toimijuuden näkyväksi tekeminen on paitsi eettinen vastuu myös potentiaalinen vahvuus. Ilmastointerventiot avaavat tilaisuuden ajatella yhdessä, mitä kulttuuri-instituutioissa jo tehdään ja mitä voitaisiin tehdä paremmin. Niin kauan kuin ”olemme matkalla ilmastohelvettiin ja jalkamme on yhä kaasulla” (HS 7.11.), ei kukaan meistä selvästikään tee tarpeeksi.

"Ilmastointerventioiden" eli näiden kulttuuriin kohdistuvien tuhotöiden tarkoitus ei ole ollut käynnistää keskustelua kulttuuri-instituutioiden ilmastotoimista, joissa ei muutenkaan ole keskusteltavaa, vaan tämäkin on kirjoittajan omasta päästä. Sen sijaan aktivisteja ohjasi viha ja kateus, koska heidän omien sanojensa mukaan kulttuuri saa ihmisiltä liikaa huomiota ilmastonmuutoksen (lue: aktivistien mediahuomion) kustannuksella. Siksi taide on pilattava tuhrimalla tauluja ja keskeyttämällä konsertteja.

Lainaus
Mari Viita-aho

museologian väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
« Viimeksi muokattu: 17.11.2022, 16:45:02 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Timo Rainela

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 728
 • Liked: 3504
 • fundamentalisti patriootti - pro deep squatter®
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4573 : 17.11.2022, 16:21:08 »
Kolumni / Teemu Keskisarja: 
Ennallistamisasetus kielii koko maanosan mielenvikaisuudesta

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/faccd0c8-f084-4b00-bb54-d3fa80d27c83

”Ennallistamme tai itkemme ja ennallistamme, vaikka ennallistaminen tarkoittaa käytännössä miljardihintaisia lumeprojekteja”, kirjoittaa Teemu Keskisarja Aarteen kolumnissaan.

Lainaus käyttäjältä: Teemu Keskisarja
Olen vähentänyt vanhemmiten päihteiden käyttöä. Yleisö kukaties väittää vastaan, mutta luullakseni luennoin, kirjoittelen ja tutkin tolkullisessa mielentilassa. Mene ja tiedä. Loppusyksyllä 2022 koen kärsiväni jonkinlaisesta pysyvästä aistiharhasta. Mediasta lukemani, näkemäni ja kuulemani asiat eivät mitenkään voi tapahtua tosielämässä tai edes myötäihmisten pään sisällä.

”Vihreän kehityksen ohjelma: uraauurtavat ehdotukset Euroopan luonnon ennallistamiseksi vuoteen 2050 mennessä...” esittelee lehdistötiedotteessa laskelman:

”Ennallistaminen koskee tiiviisti kaikkia yhteiskunnan osia ja hyödyttää niitä, se on toteutettava osallistavassa prosessissa ja sillä on erityisen myönteinen vaikutus niihin, jotka ovat toimeentulonsa osalta suoraan riippuvaisia terveestä luonnosta, kuten viljelijät, metsänhoitajat ja kalastajat. Investoinnit luonnon ennallistamiseen tuovat jokaiselle sijoitetulle eurolle 8–38 euron tuoton.”

Niin. Suomalaiset ovat vuosikaudet heristäneet sormea valeuutisille, propagandalle, dis- ja misinformaatiolle. Rokotekielteistä ja Venäjä-mielistä roskaa on netistä poistettu. Mutta tuommoista tekstiä tulee julki maanosan korkeimpien virkamiesten komissiosta ja tieteenkin nimissä. Lue uudestaan vaikka useampaankin kertaan: ”Investoinnit luonnon ennallistamiseen tuovat jokaiselle sijoitetulle eurolle 8–38 euron tuoton.”

Saako Osuuspankin sijoitusrahastoa taikka Veik­kauksen peliä markkinoida näin? Entä jos joku jäsenmaa, maakunta tai paikkakunta tulevaisuudessa huomaa, että himskatti, hyödyimme ennallistamisesta vain seitsen­kertaisesti tai peräti jäimme häviölle. Mistä rahat voi vaatia takaisin?

Ennallistamisasetuksen mielenvikaisuuden toteamiseen ei tarvita historioitsija Teemua. Argumentit Suomen metsätalouden puolesta löytyvät useiden lehtien mielipide- ja pääkirjoituksistakin. Ken ei jaksa lukea mitään, kuunnelkoon Yle Areenan Brysselin koneesta esimerkiksi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakolan täysjärkisen haastattelun.

Brysselissä vastakkain eivät todellakaan ole Suomen metsätalouden etu ja luonnonsuojelu. Vastakkain ovat maalaisjärki ja maalaisjärjettömyys. Vastakkain eivät ole Suomi ja Eurooppa. Vastakkain ovat kansallinen ylihuomisesta huolehtimisen kulttuuri ja ylikansallinen moraalipörssi. Vastakkain eivät ole tiedemiesten erilaiset mielipiteet. Vastakkain ovat metsän menneisyyden taju ja virkavaltainen visio läpitunkemattomasta kaavakeviidakosta.

On masentavaa ja ahdistavaa, että suomalaiset – tai jotkut heistä – joutuvat Brysselissä lobbaamaan, viivyttämään ja vänkäämään päivänselviä valheita ja väärinkäsityksiä vastaan. Palkka on hyvä, mutta Suomen metsätalouden puolustaminen saattaa ammattina koetella mielenterveyttä.

Kesken istunnon ei voi naurahtaa, lähteä kävelemään, painaa kabinetin ovea kiinni perässään ja siemaista belgialaista luostari­olutta sillä aikaa kun kollegat keskustelevat kapulaisimmalla englannin kielellä siitä, että metsä-, laji- ja luontokato vaati isoimmat ennallistamiset nimenomaan Suomessa.

Ei taida auttaa se hokema, että Suomi on maista metsäisin, ottakaa meistä oppia eikä päinvastoin. Voimasuhteiden mukaisiin kompromisseihin valtioiden väännöt yleensä päättyvät. Työntäminen ja vetäminen vaikuttaa piirun verran jompaankumpaan suuntaan. Myönnytyksiä on pakko tehdä, oli niissä järkeä tai ei. Suomen talous- ja ikimetsät eivät enää palaa Suomen ikiomiksi. Saha-, sellu- ja paperiteollisuutta korvannee julkisen talouden anomusteollisuus. Ennallistamme tai itkemme ja ennallistamme, vaikka ennallistaminen tarkoittaa käytännössä miljardihintaisia lumeprojekteja.

Yritän piristää itseäni pöhköllä kysymyksellä. Mitä tekisin, jos saisin Euroopan yksinvaltiaana diktaattorina säätää uusiksi Suomen ja EU:n toimivallat metsäasioissa? Tässäpä tiivistelmä direktiivistäni:

Euroopan unionin alueella metsissä ei saa teloittaa ihmisiä, kiduttaa tarpeettomasti eläimiä, sytyttää naapurimaille vaarallisia tulipaloja, istuttaa rajat ylittävän haitallisia vieraslajeja ja niin poispäin – kiistanalaisempiin metsä­kysymyksiin vastatkoon kukin jäsenmaa itsenäisesti.
TR: Muuten olen sitä mieltä, että naisten olemassaolo politiikassa, virkahallinnossa ja päätöksenteossa on suurin yksittäinen syy kansakuntamme yhtenäisyyden ja moraalisen, eettisen, sivistyksellisen sekä pratopalogistisen rappion ja tuhon liikkeelle panevana voimana. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 465
 • Liked: 39552
 • Ego sum Spartacus
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4574 : 18.11.2022, 13:59:26 »
 :facepalm: x 1 000 000

Lainaus
X

JENNI FRILANDER
13:45
Jaa
Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Egyptissä maailman mailla on kaksi sovittavaa asiaa ylitse muiden. Molemmat asiat ovat olleet kokousten asialistalla jo vuosikausia, joten helppoja ratkaisuja niihin ei löydy nytkään.

1. Maksavatko länsimaat aiheuttamansa ilmastotuhot kehitysmaissa?
Ensimmäinen kysymys on se, maksavatko länsimaat, mukaan lukien EU ja Suomi, ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja kehitysmaissa.

Tällaisia ovat tulvat, kuivuudet, satotappiot, hirmumyrskyt.

Kehitysmaat ovat vaatineet Egyptin ilmastoneuvotteluissa uutta rahastoa, johon länsimaat laittaisivat rahaa ja kehitysmaat voisivat sieltä saada rahaa tuhojen korvaamiseen.

EU on päättänyt puoltaa rahastoa, yhdellä ehdolla.

EU haluaa, että kaikki suuret, paljon päästöjä aiheuttavat maat suostuvat maksajan rooliin. Tämä koskee länsimaiden lisäksi muun muassa Kiinaa, Intiaa ja Brasiliaa.

Esimerkiksi Kiina luetaan ilmastosopimuksen jaottelussa yhä kehitysmaaksi, vaikka se on maailman suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja. Kiina haluaisi olla rahan saajien eikä suinkaan maksajien puolella.

Kehitysmaat haluavat rahaston, koska rikkaammat länsimaat ovat vuosikymmenien aikana aiheuttaneet fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kivihiilen käytöllä ilmastonmuutoksen, josta kärsitään nyt eniten kehittyvissä maissa.

X

https://yle.fi/a/74-20005202

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 018
 • Liked: 17737
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4575 : 18.11.2022, 14:23:11 »
:facepalm: x 1 000 000

Lainaus
X

JENNI FRILANDER
13:45
Jaa
Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Egyptissä maailman mailla on kaksi sovittavaa asiaa ylitse muiden. Molemmat asiat ovat olleet kokousten asialistalla jo vuosikausia, joten helppoja ratkaisuja niihin ei löydy nytkään.

1. Maksavatko länsimaat aiheuttamansa ilmastotuhot kehitysmaissa?
Ensimmäinen kysymys on se, maksavatko länsimaat, mukaan lukien EU ja Suomi, ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja kehitysmaissa.

Tällaisia ovat tulvat, kuivuudet, satotappiot, hirmumyrskyt.

Kehitysmaat ovat vaatineet Egyptin ilmastoneuvotteluissa uutta rahastoa, johon länsimaat laittaisivat rahaa ja kehitysmaat voisivat sieltä saada rahaa tuhojen korvaamiseen.

EU on päättänyt puoltaa rahastoa, yhdellä ehdolla.

EU haluaa, että kaikki suuret, paljon päästöjä aiheuttavat maat suostuvat maksajan rooliin. Tämä koskee länsimaiden lisäksi muun muassa Kiinaa, Intiaa ja Brasiliaa.

Esimerkiksi Kiina luetaan ilmastosopimuksen jaottelussa yhä kehitysmaaksi, vaikka se on maailman suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja. Kiina haluaisi olla rahan saajien eikä suinkaan maksajien puolella.

Kehitysmaat haluavat rahaston, koska rikkaammat länsimaat ovat vuosikymmenien aikana aiheuttaneet fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kivihiilen käytöllä ilmastonmuutoksen, josta kärsitään nyt eniten kehittyvissä maissa.

X

https://yle.fi/a/74-20005202

Ihan dadaa, koska Suomen päästö on promille. Koko EU:n alle 10%. Muut kasvattavat päästöjään. Ihmisen päästöt ovat joitain porosentteja koko maailman CO2-päästöistä.

Ja myrskyt eivät ole lisääntyneet. Ihmiset ovat. Ihmisten määrä kehitysmaissa on kaksinkertaistunut joka 20-25:s vuosi. Siksi myrskytuhojen määrä on kasvanut. Enemmän väkeä laajemmilla alueilla.

Nyt pitäisi vielä ruveta maksamaan aneita tyhjästä.
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Tomatoface

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 136
 • Liked: 5177
 • to the maximam!
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4576 : 18.11.2022, 18:10:47 »
Loppukaneetista ainoa varma asia on se, että EU maksaa hölmöläisten veroilla aneita Afrikkaan ja Kiinaan.

Ainoa oikea tapa olisi laittaa lasku väestöräjähdyksen aiheuttaville maille. Nämä ovat suurimpia syyllisiä maapallon tuhoamiseen.
O tempora, o mores!

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 465
 • Liked: 39552
 • Ego sum Spartacus
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4577 : 29.11.2022, 08:44:00 »
Lainaus

YK kehottaa laivateollisuutta leikkaamaan päästöjä

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö (UNCTAD) varoittaa tuoreessa raportissaan siitä, että merenkulkuun liittyvät ilmastopäästöt kasvavat.

YK kehottaa laivateollisuutta hylkäämään vanhat, saastuttavat alukset ja kiihdyttämään vihreää siirtymää päästöjen leikkaamiseksi.

Noin 80 prosenttia maailman rahdista kuljetetaan vesistöjä pitkin.

Vuosina 2020–2021 merenkulun päästöt kasvoivat 4,7 prosenttia, UNCTAD:in vuosiraportissa todetaan.

UNCTAD:in johtajan Rebeca Grynspanin mukaan alusten keski-ikä on tällä hetkellä 22 vuotta.

– Mitä vanhemmasta aluksesta on kyse, sitä enemmän se saastuttaa, Grynspanin sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Grynspanin mukaan laivateollisuus tarvitsee kiireellisesti innovaatioita vähäpäästöisten laivojen kehittämiseksi.


https://yle.fi/uutiset

https://unctad.org/system/files/official-document/rmt2022_en.pdf

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 515
 • Liked: 4335
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4578 : 30.11.2022, 06:58:15 »
Loppukaneetista ainoa varma asia on se, että EU maksaa hölmöläisten veroilla aneita Afrikkaan ja Kiinaan.

Ainoa oikea tapa olisi laittaa lasku väestöräjähdyksen aiheuttaville maille. Nämä ovat suurimpia syyllisiä maapallon tuhoamiseen.

Lisäksi laskut jatkossa auttajille itselleen. Ei meille muille. Nämä samat auttajat ovat yleensä niitä, jotka puhuvat "markkinatalouden" puolesta sen vihervasemmistolaisessa kontekstissa; kaikki mikä on hyvää, maksat itse kahteen kertaan (lisämaksu verojen päälle, millä homma aiemmin kustannettiin mielipiteitä kysymättä) ja vihervasemmistolaiset projektit maksetaan yhteisestä kassasta ties miten moneen kertaan. Lienisi oikeus ja kohtuus, että nämä tietullien kannattajat maksaisivat itse omat auttelunsa ihan omasta pussista?


L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 797
 • Liked: 5682
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4580 : 30.11.2022, 15:27:42 »
:facepalm: x 1 000 000

Jokainen voi siis valita saunan ja yhden katsotun elokuvan välillä.  :flowerhat:
Let's Go Brandon

Isagoge

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 296
 • Liked: 81
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4581 : 30.11.2022, 19:42:12 »
Loppukaneetista ainoa varma asia on se, että EU maksaa hölmöläisten veroilla aneita Afrikkaan ja Kiinaan.

Ainoa oikea tapa olisi laittaa lasku väestöräjähdyksen aiheuttaville maille. Nämä ovat suurimpia syyllisiä maapallon tuhoamiseen.

Maapallon tuhoamiseen tai sen kestokyvyn ylittämiseen liittyy ilmaston lisäksi monia muitakin asioita, mutta pieni huomio kasvihuonekaasupäästöjen suhteen Afrikasta.

Tälläkin hetkellä Afrikan koko mantereen kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin pieni osa ihmiskunnan koko päästöistä, alle 5%.

Afrikasta löytyy viitisentoista valtioita, joiden päästöt yhteenlaskettuna ovat pienemmät kuin Suomen päästöt.

Kuudestakymmenestäviidestä (liekö luku ajan tasalla?) Afrikan valtiosta 36 päästää vähemmän kuin Suomi tai korkeintaan yhtä paljon.

Ja sitten Afrikan kumulatiiviset päästöt ovat vielä pienemmät esimerkiksi länsimaiden kumulatiivisiin päästöihin verrattuna. Ja niiden mukaahan tuosta vastuusta pitäisi ajatella, jos reiluja ollaan. Afrikalla ei siis ole juuri ollenkaan vastuuta ilmastokriisistä tai ilmasto-ongelmista, jos tuntuu, että tuo kriisi on vielä liian vahva ilmaus.

Jatkossa tietysti Afrikan osuus päästöistä voi muuttua, mutta juuri siksi, että se ei katastrofaalisesti kasvaisi, tarvitaan koko muun maailman apua. 

L. Brander

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 797
 • Liked: 5682
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4582 : 30.11.2022, 19:55:40 »


Maapallon tuhoamiseen tai sen kestokyvyn ylittämiseen liittyy ilmaston lisäksi monia muitakin asioita, mutta pieni huomio kasvihuonekaasupäästöjen suhteen Afrikasta.

Tälläkin hetkellä Afrikan koko mantereen kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin pieni osa ihmiskunnan koko päästöistä, alle 5%.

Afrikasta löytyy viitisentoista valtioita, joiden päästöt yhteenlaskettuna ovat pienemmät kuin Suomen päästöt.

Kuudestakymmenestäviidestä (liekö luku ajan tasalla?) Afrikan valtiosta 36 päästää vähemmän kuin Suomi tai korkeintaan yhtä paljon.

Ja sitten Afrikan kumulatiiviset päästöt ovat vielä pienemmät esimerkiksi länsimaiden kumulatiivisiin päästöihin verrattuna. Ja niiden mukaahan tuosta vastuusta pitäisi ajatella, jos reiluja ollaan. Afrikalla ei siis ole juuri ollenkaan vastuuta ilmastokriisistä tai ilmasto-ongelmista, jos tuntuu, että tuo kriisi on vielä liian vahva ilmaus.

Jatkossa tietysti Afrikan osuus päästöistä voi muuttua, mutta juuri siksi, että se ei katastrofaalisesti kasvaisi, tarvitaan koko muun maailman apua.

Sitten kun yrität vielä laittaa jonkun linkin, mistä antamasi luvut ja niiden laskentatavat käy ilmi.
Let's Go Brandon

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4583 : 30.11.2022, 20:01:09 »
Loppukaneetista ainoa varma asia on se, että EU maksaa hölmöläisten veroilla aneita Afrikkaan ja Kiinaan.

Ainoa oikea tapa olisi laittaa lasku väestöräjähdyksen aiheuttaville maille. Nämä ovat suurimpia syyllisiä maapallon tuhoamiseen.

Maapallon tuhoamiseen tai sen kestokyvyn ylittämiseen liittyy ilmaston lisäksi monia muitakin asioita, mutta pieni huomio kasvihuonekaasupäästöjen suhteen Afrikasta.

Tälläkin hetkellä Afrikan koko mantereen kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin pieni osa ihmiskunnan koko päästöistä, alle 5%.

Tuota Ylekin hokee, mutta mediassa ilmastonmuutoksen syyksi vieritettävistä afrikkalaisista ongelmista suurin osa ei liity kuin ohuesti kasvihuonepäästöihin vaan tosiaan enemmän esimerkiksi Afrikan väestöräjähdykseen, ympäristöpolitiikkaan ja yhteiskuntajärjestelmiin.

Ja sitten Afrikan kumulatiiviset päästöt ovat vielä pienemmät esimerkiksi länsimaiden kumulatiivisiin päästöihin verrattuna. Ja niiden mukaahan tuosta vastuusta pitäisi ajatella, jos reiluja ollaan. Afrikalla ei siis ole juuri ollenkaan vastuuta ilmastokriisistä tai ilmasto-ongelmista, jos tuntuu, että tuo kriisi on vielä liian vahva ilmaus.

Mitä vastuuta? Mikä kriisi?

Afrikan ongelmat ovat periaatteessa niitä samoja kuin jo vuosikymmeniä sitten, jolloin puhuttiin vielä ilmaston kylmenemisestä. Rahan kaataminen Euroopasta Afrikkaan ei ratkaise näitä ongelmia, perustellaan sitä sitten millä tahansa. Aivan erityisen hullua olisi yrittää lahjoa Afrikan maat luopumaan fossiilisista polttoaineista ja rakentaa sinne uusi infra, kun siihen ei ole toistaiseksi varaa ja kykyä edes Euroopassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 112
 • Liked: 3008
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4584 : 30.11.2022, 20:23:47 »
[kuva sanomalehtiartikkelista, jossa kerrotaan videoiden katsomisen kasvattavan hiilijalanjälkeä]

Paras tapa vähentää hiilijalanjälkeä on siirtyä sähköntuotannossa ydinvoimaan. Siten suomalaiset voivat nauttia saunan löylyistä että television katsomisesta. Ei ole mitään tarvetta asettaa saunomista ja televisionkatsomista vastakkain kuin ehkä halu köyhdyttää ja kurjistaa ihmiseloa.
« Viimeksi muokattu: 30.11.2022, 20:25:49 kirjoittanut F1nka »
Tottelematon tieto aktivismissa

pugisti

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 157
 • Liked: 308
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4585 : 30.11.2022, 20:47:02 »
@Isagoge
Afrikalla ei siis ole juuri ollenkaan vastuuta ilmastokriisistä tai ilmasto-ongelmista

Samalla lailla kuin me ollaan vastuussa laivojen tervasta, niin eikö me olla tuolta kaikki kotoisin alunperin, niin eiks ne sitte oo vastuussa meidän teoista 🤔

Isagoge

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 296
 • Liked: 81
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4586 : 30.11.2022, 21:16:00 »
Mitä vastuuta? Mikä kriisi?

Kysymys siitä, kuka on vastuussa ilmastokriisistä (tai tulevasta sellaisesta, jos nykytilanne ei vielä kriisiltä vaikuta), ei ole ihan yksinkertainen, mutta kaikissa ajattelulinjoissa pitäisi lähteä siitä teesistä, että vastuu (ja siten myös velvollisuus korjaaviin toimiin) määräytyy sen mukaan, paljonko kasvihuonekaasuja on ilmakehään kokonaisuudessaan päästetty. Eli kumulatiiviset päästöt ovat tässä avainsijalla.

Ajatus on hyvin perusteltu. Jos viisi toimijaa on vaikkapa viiden vuoden ajan laittomasti dumpannut metsäkaatopaikalle asbestia näin
1: yhteensä 10 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 1 t
2: yhteensä 5 t, viimeisen vuoden aika kuitenkin 4 t
3: yhteensä 4 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 3 t
4: yhteensä 1 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 1,7 t
5: yhteensä 1 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 0 t,
miten jaettaisiin näiden kesken korvausvelvollisuus siitä, että kunta tms. huolehtii asbestin turvalliseen paikkaan ja jälkisiivoaa alueen? On vaikeaa perustella mitään muuta kuin sitä, kuinka paljon sitä kokonaisuudessaan on dumbattu, eli sama järjestys kuin luettelossa. Harva kai ajattelisi (puhumattakaan siitä, että pystyisi perustelemaan sen), että koska ykkonen viimeisen vuoden aikana on dumbannut vain 1 t, sen vastuu ja korvausvelvollisuus on pienempi kuin kaikkien muiden paitsi viitosen, jonka ei tarvitsisi korvata "vain viimeinen vuosi merkitsee" -ajattelulla mitään.

3: yhteensä 2 t

Viestini kuviossa on suurimmat kumulatiiviset co2-päästäjät.

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 018
 • Liked: 17737
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4587 : 30.11.2022, 21:22:19 »
Mitä vastuuta? Mikä kriisi?

Kysymys siitä, kuka on vastuussa ilmastokriisistä (tai tulevasta sellaisesta, jos nykytilanne ei vielä kriisiltä vaikuta), ei ole ihan yksinkertainen, mutta kaikissa ajattelulinjoissa pitäisi lähteä siitä teesistä, että vastuu (ja siten myös velvollisuus korjaaviin toimiin) määräytyy sen mukaan, paljonko kasvihuonekaasuja on ilmakehään kokonaisuudessaan päästetty. Eli kumulatiiviset päästöt ovat tässä avainsijalla.

Ajatus on hyvin perusteltu. Jos viisi toimijaa on vaikkapa viiden vuoden ajan laittomasti dumpannut metsäkaatopaikalle asbestia näin
1: yhteensä 10 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 1 t
2: yhteensä 5 t, viimeisen vuoden aika kuitenkin 4 t
3: yhteensä 4 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 3 t
4: yhteensä 1 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 1,7 t
5: yhteensä 1 t, viimeisen vuoden aikana kuitenkin 0 t,
miten jaettaisiin näiden kesken korvausvelvollisuus siitä, että kunta tms. huolehtii asbestin turvalliseen paikkaan ja jälkisiivoaa alueen? On vaikeaa perustella mitään muuta kuin sitä, kuinka paljon sitä kokonaisuudessaan on dumbattu, eli sama järjestys kuin luettelossa. Harva kai ajattelisi (puhumattakaan siitä, että pystyisi perustelemaan sen), että koska ykkonen viimeisen vuoden aikana on dumbannut vain 1 t, sen vastuu ja korvausvelvollisuus on pienempi kuin kaikkien muiden paitsi viitosen, jonka ei tarvitsisi korvata "vain viimeinen vuosi merkitsee" -ajattelulla mitään.

3: yhteensä 2 t

Viestini kuviossa on suurimmat kumulatiiviset co2-päästäjät.

Aika olkiukko. CO2 ei ole mineraalia. Ei se mihinkään kumoloidu, vaan kiertää. 100, 50, tai vaikka 30 vuotta sitten päästettyä, eikä varsinkaan 170 vuotta sitten päästetty hiilidioksidia ei ole käytännössä enää ilmakehässä... Tiedät sen itsekin ihan varmasti... ;D

Aika epätoivoisen naurettaviksi, poliittisiksi/uskonnollisiksi juttusi alkavat mennä, jos kuvitttelet 1850-luvun päästön (Miten esim. ne 1850-luvun päästöt muuten "mitataan"? Hatusta tai hihasta kiskaisemalla ?) "kumuloituneen" jonnekin. Se on kuule jo kiertänyt kiertonsa sen jälkeen jo jokusen kerran...

Yhtä nerokasta olisi laatia vastaava laskelma karjanlannasta. Taulukko "kertoisi kuinka länsimaat olisivat 1850 luvulta jatkuneella lannantuotolla jo hukkuneet paskaan". Ymmärrät miksi tuollainen laskelma lannan kumuloitumisesta olisi yhtä ääliömäinen kuin sama CO2:den kohdalla... Sitä lantaa 1850, tai edes 2010-luvulta, kun ei ole enää olemassa, kuin muutamina sattuma-kroptoliitteina. Se on kompostoitunut ja kiertänyt kierrossa. Ihan kuin CO2 tekee. Lantaa ja CO2 ei saa kumuloitumaan vuosisatoja, tai edes vuosikymmeniä...  Hetkelliset suuret päästöt voivat kyllä nostaa lyhyellä ajanjaksolla määrää jonkin verran, mutta... :facepalm:

Ja kuten varmaan tiedät, että IPCC:kään ei itse tiedä, paljonko CO2:ta ihmiskunta päästää kiertoon kokonaisuudessaan. IPCC:n hyväksymissä ja esittelemissä tutkimuksissa se luku on 3-7%. Luonnollisia päästöjä siis 97-93%...  Se että arvio ihmiskunnan CO2 päästöistä heittää yli 100% IPCC:nkin tutkimuksissa, ei hirveästi herätä luottamusta nykylaskelmille, joilla arvioidaan ihmisten päästöjen vaikutuksia kymmenysosa-asteiden "tarkkuudella".

Ja tiedän, että alarmistitarinoissa maalaillaan kuinka ihmisten päästöt ovat "rikastuneet" ilmakehään... Niillä teorioilla ei ole kyllä kovin kummoista näyttöä, kun tiedetään, että CO2 kiertää oikeasti keskimäärin noin viitisen vuotta ja iso osa siitä sitoutuu esim. kasvikuntaan. Ja osa kasvikunnasta päätyy esim. soihin, vesistöjen, merien pohjiin yms. Jolloin hiili jää sinne, pois kierrosta. Samoin hiilidioksidimäärän nousu lisää kasvillisuuden kasvua, varsinkin alueilla, joilla alemmalla hiilidioksidipitoisuudella kasvien kasvu on ollut heikompaa/mahdotonta. Siis kasvimassaa syntyy aikaisempaa enemmän sitomaan hiiltä. Ja kuten muistetaan CO2 pitoisuus on noin 4/1000 ja CO2 on vaikutukseltaan logaritminen, sen lämmittävä vaikutus ei kasva samassa suhteessa sen pitoisuuden kasvun kanssa...
« Viimeksi muokattu: 30.11.2022, 22:01:54 kirjoittanut P »
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Isagoge

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 296
 • Liked: 81
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4588 : 30.11.2022, 21:38:17 »
Sitten kun yrität vielä laittaa jonkun linkin, mistä antamasi luvut ja niiden laskentatavat käy ilmi.

Äskettäiset päästöt ihan tahansa mistä tahansa lähteestä, mistä ne löytyvät. Tuo on minusta hyvä:

https://edgar.jrc.ec.europa.eu/report_2022

Kumulatiivisista päästöistä paras ja ajantasaisin tutkielma mielestäni on:

https://www.carbonbrief.org/analysis-which-countries-are-historically-responsible-for-climate-change/

Afrikan maiden kumulatiiviset päästöt:

https://www.statista.com/statistics/1307271/cumulative-co2-emissions-in-africa/

Linkkien päässä on isoja tilastoja, interaktiivisia kuvaajia tms., joita lienee turha tässä referoida.

Tomatoface

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 136
 • Liked: 5177
 • to the maximam!
Vs: Ilmastouskonto, väärät profeetat ja tapaus Greta Thunberg
« Vastaus #4589 : 30.11.2022, 21:50:35 »
Tällaiset "mittaukset" on ihan huuhaata. On ne hyviä CO2-mittareita asennelleet jo 1800-luvulla kun tiedetään noiden kumulatiiviset luvut sieltä asti.

Näissä CO2-päästölaskelmissa on jo niin paljon muuttujia, että tarkemman tuloksen saa jos mittaa eri uskontojen päästämien aivopierujen kumulatiiviset tonnit 300-luvulta EKR. Oikeastaan Draken yhtälökin ratkaisee maan ulkopuolisen elämän todennäköisyyden helpommin.

Vihreiden kehittämää roskaa, jolla pistetään länsimaat maksamaan aneita muille maanosille.
O tempora, o mores!

Tagit: ilmastonmuutos