Hanna Höijer, 20, oli kympin tyttö, joka romahti ilmastostressin takia
Ilmastonmuutos ahdistaa espoolaista Hanna Höijeriä. Hän on jo kahdesti sairastunut vakavaan uupumukseen.
TEKSTI:
JEANETTE BJÖRKQVIST
https://yle.fi/a/74-20104715
Hanna Höijer on vasta 20-vuotias, ja hän on tehnyt ilmaston eteen enemmän kuin moni aikuinen elämänsä aikana.
Jutussa ei kerrota yhtään mitään konkreettista, mitä Hanna Höijer on "tehnyt ilmaston eteen", ei edes vaikka kierrättämistä. On kyllä ilmeisesti touhunnut kaikenlaista ilmastonmuutoksen vastustamisen
nimissä, mutta se on eri asia.
Höijer on niitä nuoria, jotka ahdistuvat ilmastonmuutoksesta.
– Meillä nuorilla ei ole sitä luksusta, että olisi aikaa odottaa ja pohtia, miten ilmastonmuutos pysäytetään. Kyse on maapallon ja meidän kaikkien tulevaisuudesta, Höijer sanoo.
Kommentillaan Hanna osoittaa olevansa ilmastohysterian ytimessä. Maapallo ei ole menossa minnekään, eikä ilmastonmuutoksen voi olettaa vaikuttavan Hannan elämään kuin pieniltä osin pienissä asioissa.
Lapset ja nuoret voi karkeasti jakaa neljään ryhmään ilmastoahdistuksen kokijoina.
Viime vuoden lopussa julkaistiin akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aron, väitöskirjatutkija Salla Veijonahon ja heidän työryhmänsä tekemä pitkittäistutkimus, johon osallistui yli kolmetuhatta 11–15-vuotiasta helsinkiläisnuorta.
Tutkimuksen mukaan ensimmäiseen ryhmään kuuluu noin puolet nuorista. He ovat melko huolettomia ilmastonmuutoksen suhteen. Vertailussa nämä nuoret voivat kaikista parhaiten.
Toisessa ryhmässä ovat ilmastonmuutoksen kieltäjät, jotka eivät sen takia koe ilmastoahdistusta. Heitä on joka viides.
Kyseisen tutkimuksen ryhmä "ilmastonmuutoksen kieltäjät" ei tarkoita ilmastonmuutoksen olemassaolon kiistäjiä, vaan se on vain nimetty sellaiseksi paljon pienemmän ääripään mukaan, jonka kokoa ei kerrota.
Kolmas ryhmä on yhtä suuri. He ovat tunnetasolla ilmastonmuutokseen sitoutuneiden joukko. Heillä ilmastoahdistus näkyy arjen haasteina: keskittymisvaikeuksina sekä riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteina.
Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että tämä ryhmä on toimintakykyinen. He tekevät muita enemmän konkreettisia ilmastotekoja arjessaan.
Syitä ja uskomuksia purkamalla selviäisi, että kyse on uskonnollistyyppiseen maailmanlopun kulttiin hurahtaneista ilmastohysteerikoista. Jos ihmiskunta ei tee parannusta, seuraa apokalyptinen kaaoksen ja kärsimysten aika, joka päättyy jäljellejääneiden elävältä kärventymiseen. Ehkä jo parissa vuosikymmenessä.
Hanna Höijer sopii kolmanteen ryhmään. Häntä ahdistaa, mutta hän pystyy toimimaan. Häntä myös ärsyttää, ettei nuorten tunteisiin suhtauduta vakavasti.
– Nuorten kokema ilmastoahdistus on vaarallisen normalisoitua. Ajatellaan, että nuoret ovat ahdistuneita vähän kaikesta. Ei ymmärretä, että tämä on meidän sukupolvellemme aidosti elämän ja kuoleman kysymys. Meillä ei ole aikaa odottaa.
Mutta kun ilmastonmuutos nimenomaan ei ole Hannalle eksistentiaalinen elämän ja kuoleman kysymys kuin hänen omassa päässään.
Tuntuu uskomattomalta, että kukaan läheinen ei auta Hannaa ja kaltaisiaan purkamalla heidän uskomuksiaan ja osoittamalla ne faktoin vääriksi. Samoin on uskomatonta, että koulu, valtamedia ja monet poliitikot vain lietsovat tätä hysteriaa.
Yläasteella ilmastoahdistus vahvistui myös Höijerissä. Sen lisäksi hänelle ilmeni muitakin haasteita mielenterveydessä. Aikuiset eivät ymmärtäneet ongelmia, koska hän oli kympin tyttö.
Kesti neljä vuotta ennen kuin hänelle todettiin ADHD.
– Olin ehtinyt aloittaa lukion, kun lopulta sain siihen lääkkeet ja tukitoimet. Se oli suuri helpotus.
Pari vuotta myöhemmin Höijer eli lukion viimeistä vuotta. Syksyllä hän osallistui väittelyn suomenmestaruuskisoihin ja voitti ne. Hän kävi väittelyn maailmanmestaruuskisoissa Hanoissa ja sai sieltäkin palkinnon.
Mitä yläasteella oikein tapahtui? Mitä kautta Hanna omaksui käsityksen, että ilmastonmuutos uhkaa hänen henkeään?
Väittelymestarin asenne käsitystensä haastamiseen on kuvaava: "
Katso Googlesta."
Keväällä edessä olivat kansainvälisen IB-lukion ylioppilaskirjoitukset, ja tavoitteet oli asetettu korkealle. Olihan hän aina ollut ylisuorittaja.
Samalla ilmastonmuutos ja siihen liittyvä huoli olivat läsnä Höijerin ajatuksissa.
Hänen oli kuitenkin jaksettava, näin hän ajatteli.
Joulun alla 2022 seinä tuli vastaan. Hän oli 18-vuotias ja oli sairastunut ensimmäisen kerran burnoutiin.
– Kehoni meni aivan sekaisin. En pystynyt nukkumaan, oli kuumetta ja nestevajetta. Koin kuumia ja kylmiä aaltoja. En pystynyt viikkoon edes nousemaan sängystä. Olin fyysisesti todella sairas. Se oli tosi pelottavaa.
[...]
Hanna Höijer on Suomen nuorin koskaan valittu ilmastodelegaatti.
Vuoden 2023 tehtävälistalle kuuluivat myös paikat Suomen YK-nuorten hallituksessa sekä valtioneuvoston kanslian Nuorten Agenda 2030 -asiantuntijaryhmässä.
Hän oli jo joutunut priorisoimaan aikaansa ja esimerkiksi urheilulle sitä ei enää riittänyt.
Höijerin IB-lukiotutkinnon loppukokeita edelsi lukuloma. Kirjakasan edessä hän romahti.
– Lukuloma meni sumussa. En kyennyt opiskelemaan. Jäin taas sänkyyn, enkä päässyt sieltä ylös. Itkin kaikki päivät. Olin aivan lamaantunut.
Hanna Höijer oli sairastunut toistamiseen burnoutiin.
Pelottavaa, että kuvatun perusteella kukaan ei puuttunut tapahtumien kulkuun.
Tämäkin varoittavana esimerkkinä toimiva juttu meteorologi Kerttu Kotakorven propagandasarjan oheismateriaalia.
Nuorten ilmastodelegaattina toiminut Hanna Höijer puhui sarjan toimittaja Kerttu Kotakorvelle YK:n ilmastokokouksen päätteeksi. Dubaissa 30.11.–12.12.2023 järjestetyssä kokouksessa syntyi sopu fossiilisista polttoaineista irtautumisesta.
Uudessa Kerttu ja Markku – Toivoa etsimässä -sarjassa keskitytään ilmaston kannalta positiivisiin kehityskulkuihin ja ihmisiin, jotka tekevät parhaansa maailman tilan parantamiseksi. Kaikki jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa.