Kirjoittaja Aihe: 2019-03-05 Pascal Engmanin Patriootit: Vihapuhe johtaa oikeistoterrorismiin  (Luettu 6069 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114328
Lainaus
Netin vihapuhe teki ruotsalaistoimittajasta dekkaristin, jonka esikoisteoksessa toimittajia joutuu sarjamurhaajien uhriksi

VIHA. Siihen tiivistyy oikeastaan kaikki. Sosiaaliseen mediaan pesiytynyt vihapuhe ja toimittajien henkeen kohdistuvat uhkaukset nimittäin pakottivat ruotsalaisen toimittajan Pascal Engmanin jättämään työnsä Expressen-lehdessä ja ryhtymään kirjailijaksi.

Hän ei jättänyt lehtityötä varsinaisesti siksi, että hän olisi henkilökohtaisesti joutunut sairaalloisen ajojahdin kohteeksi ja itse lietsotun raivon roskakoriksi vaan siksi, että halusi löytää uuden näkökulman, josta tarkastella vihapuhetta demokratiaa uhkaavana sosiaalisena, poliittisena ja juridisena ongelmana.

ELETTIIN marraskuuta 2016. Esikoisteos, rikosromaani Patriootit, ilmestyi Ruotsissa elokuussa 2017. Siinä Pascal Engman (s. 1986) tekee tarkan ruumiinavauksen ristiriitojen, ennakkoluulojen ja yhteiskunnallisten jännitteiden repimälle nyky-Ruotsille. Kansankodin tuki­rakenteet alkavat natista, kun netin vihapuhe alkaa niittää kylmää satoa elävässä elämässä. Ensimmäinen uhri on ruotsalaisen päivälehden naistoimittaja.

Netin vihapuhe ja tappo­uhkaukset ovat sananvapauden ja demokratian vaarantajia Ruotsissa. Erityisesti naistoimittajat ovat tulilinjalla. Seitsemän naistoimittajaa kymmenestä saa säännöllisesti netin kautta vihapostia. Ongelma on iso”, toteaa Pascal Engman puhelimessa. Ulkona on kolmekymmentä astetta plussan puolella.

[...]

TOIMITTAJIIN kohdistuvaksi murhasarjaksi konkretisoituva so­siaalisen median vihapuhe näyttäytyy Pascal Engmanin rikos­romaanissa temaattisena magneettina, joka imaisee voimakenttäänsä maahanmuuton, muukalaisvihan, yhteiskunnallisen polarisaation, seksististen valtarakenteiden, nationalismin, terrorismin ja uskonnollisen radikalisoitumisen muodostamat yhteiskuntaa syvältä uurtavat virtaukset.

[...]

Kirjailija muistuttaa, että on järkyttävää huomata, kuinka monet tavalliset ruotsalaiset ovat lähes huomaamatta omaksuneet kielipelin, jota käyttivät aiemmin ainoastaan uusnatsit.

Ruotsalainen yhteiskunta on muuttunut radikaalisti sosiaalisen median merkityksen kasvun myötä. Samalla ihmiset ovat kaivautuneet omiin poteroihinsa.

Patriootit-romaanissa Pascal Engman halusi näpelöidä todellisuutta siten, että ruotsalaisten toimittajien saamat uhkaukset johtavat lopulta murhiin.

”Tältähän on Ruotsissa luojan kiitos säästytty, mutta on ikävä kyllä monia maita, jossa toimittajien murhat ovat arkipäivää. Harva pitää toimittajista – erityisesti, jos on vallassa.”

KIRJAILIJA muistelee, että hahmotellessaan esikoiskirjaa hänen mieleensä tulivat ensimmäiseksi henkilöhahmot ja vasta myöhemmin juoni.

Patrioottien esikuvina, tai pikemminkin uusien henkilöhahmojen ärsykkeinä ovat Malmössä maahanmuuttajia surmannut Peter Mangs ja lasermiehenä tunnettu John Ausonius, joka ampui kaiken kaik­kiaan yhtätoista pakolaista Tukholmassa ja Uppsalassa.

”Lapsena näin painajaisia molemmista murhaajista. Pelkäsin heitä. Patriooteissa en kuitenkaan halunnut kuvata tämänkaltaisia rasistisia murhaajia yksinomaan pahoina ja kieroutuneina tyyppeinä, koska heidän yksi­oikoinen epäinhimillistämisensä olisi merkinnyt sitä, että olisin toiminut samoin kuin he”, Pascal Engman kertoo.

PATRIOOTEISSA kolme kantaruotsalaista on vastuussa toimittajien sarjamurhaksi kääntyvästä vihapuheesta ja terrori-iskusta, jonka tarkoitus on entisestään lisätä muukalaisvihaa ja epäluottamusta hallitukseen. Heidän mielestään myös toimittajat ovat vastuussa politiikasta, joka unohtaa kantaruotsalaiset ja suosii maahanmuuttajia ja pakolaisia.

”Juuri tätä vaarallista maailmankuvaa halusin kuvata Pat­riooteissa. Se on avain nyky-Ruotsin ymmärtämiseen. Aito dialogi on törmännyt seinään”, Pascal Engman toteaa.

Tilanne on paradoksaalinen, sillä dialogiin olisi nyt tarjolla enemmän alustoja kuin koskaan.

[...]

Esikoiskirjan kova kansainvälinen imu

– Jo ennen kuin Pascal Engmanin Patriootit julkaistiin kirjana Ruotsissa elokuussa 2017, dekkarin käännösoikeudet oli myyty Norjaan, Tanskaan, Suomeen, Saksaan, Puolaan ja Tšekkiin.

– Dekkari on kääntymässä myös kansainväliseksi tv-sarjaksi. Red Arrow Studios -konsortioon kuuluva Fabrik Entertainment on ostanut kirjan elokuvaoikeudet. Aiemmin se on tuottanut esimerkiksi suositut Bosch- ja The Killing -sarjat.

–  Sarjan kuvaukset ovat alkaneet tämän vuoden tammikuussa.
Helsingin Sanomat 5.3.2019

Kirja-arvostelu: Ruotsalaistoimittaja Pascal Engmanin esikoisdekkari kertoo, kuinka viha teki pesän kansankotiin 24.2.2019

Entinen Expressenin toimittaja Pascal Engman "näpelöi todellisuutta" siten, että netin vihapuhe johtaa toimittajien murhiin ja terrorismiin Ruotsin maahanmuuttopolitiikan vastustamisen nimissä. Tämä on Helsingin Sanomien toimittajan mielestä "tarkka ruumiinavaus nyky-Ruotsista". Esikuvaksi terroristeille on kaivettu toimittajakirjailijan lapsuudesta 90-luvun alusta itse Lasermannen.

Mitäpä siitä, että Euroopassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana pidätetty varmaan kymmeniä islamisteja jo pelkästään lukuisista toimittajiin kohdistuneista terrori-iskuista ja -suunnitelmista. Näitä on tapahtunut myös Ruotsissa ja Tanskassa. Satoja eurooppalaisia on murhattu.

Mutta todellinen ajankuva on siis netin maahanmuuttovastainen vihapuhe ja siitä ihan milloin tahansa sikiävä äärioikeistolainen terrorismiaalto. Siitä ruotsalaistoimittaja voi kirjoittaa kollegojensa ylistämän menestysdekkarin, josta ollaan tekemässä kansainvälinen tv-sarja, toisin kuin islamistien jo tekemistä terrori-iskuista ja toimittajien vainosta ja murhista.

Lainaus käyttäjältä: Jukka Petäjä, HS 5.3.2019
TYÖSKENNELLESSÄÄN vielä Expressen-lehdessä Pascal Engman joutui kohtaamaan myös katujen väkivallan ja raivon. Poliisit tulivat paikalle, kun uusnatsi yritti tunkeutua toimitukseen veitsi kädessään helmikuun 17. päivänä 2015.

Ei Hesarin journalismille voi kuin nauraa. Poliisi pidätti tuolloin kolme toimituksen edessä seisonutta mielenosoittajaa, koska heillä oli veitsiä kauemmas pysäköidyssä autossa. En löytänyt tapaukselle jatkoa, joten siinä ilmeisesti kaikki, eikä Expressenissäkään kerrota toimitukseen veitsi kädessä tunkeutumisesta, jollaisesta taatusti uutisoitaisiin laajasti.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

flammee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 750
 • Liked: 801
Islamistinen vihapuhe johtaa islamistiseen terrorismiin ja vasemmistolainen vihapuhe johtaa vasemmistoterrorismiin, joten olisi kait se kumma jos ei vähän oikeistoterrorismiakin tapahtuisi. Harvinaisempaa se silti on kuin nuo kaksi muuta viharikollisuuden kategoriaa.

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 693
 • Liked: 18110
 • Kuka jos en minä
Islamistinen vihapuhe johtaa islamistiseen terrorismiin ja vasemmistolainen vihapuhe johtaa vasemmistoterrorismiin, joten olisi kait se kumma jos ei vähän oikeistoterrorismiakin tapahtuisi. Harvinaisempaa se silti on kuin nuo kaksi muuta viharikollisuuden kategoriaa.

Njooh, kukin pyrkii ottamaan osansa valtamonopolista kun valtio on sen luovuttanut ajelehtimaan. Se sitten että todennäisesti jokaisesta ryhmästä paskamaiset mulkvistit aiheuttavat yhtä paskan tilanteen kuin missä nyt ollaan.

Kuitenkin valtiovalta suojelee puna ja jihadistiterroristeja omana armeijakuntanaan, joten mitä mahdollisuuksia jää kansalle jonka oikeuksia ei enää suojella? Työntää pää perseeseen ja suvaita kun jihadisti raiskaa omaa tai naapurin pikkutyttöä punaterroristin kertoessa suurimmassa valemediassa kuinka ihanaa maassa olisi ilman rasisteja jotka ratsastavat muutemalla sadalla raiskaajalla kaupungissaan per vuosi-poliittisesti.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 386
 • Liked: 5815
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Islamistinen vihapuhe johtaa islamistiseen terrorismiin ja vasemmistolainen vihapuhe johtaa vasemmistoterrorismiin, joten olisi kait se kumma jos ei vähän oikeistoterrorismiakin tapahtuisi. Harvinaisempaa se silti on kuin nuo kaksi muuta viharikollisuuden kategoriaa.

Toki näinkin, mutta tämä kirja tuntuu menevän samaan sarjaan kuin Black Panther-elokuva: koska sitä ei oikeasti tapahdu/tapahtunut, luodaan fiktiivinen versio siitä ja otetaan se oikean elämän esimerkiksi.

Black Pantheria katsoneet vasemmistolaiset ovat pitäneet kyseistä elokuvaa todistuksena siitä, että mustat pystyisivät luomaan huipputeknologiaan perustuvan, futuristisen valtion, ellei olisi ollut länsimaiden kolonialismia. Täysin absurdi ajatus, mutta näin moni uskoo.

Tässä kirjassa on vähän sama idea, mutta käänteisenä: luodaan kirja, jossa valkoiset heteromiespatriootit kohdistavat poliittisesti motivoitunutta terrorismia toimittajia kohtaan heidän mielipiteidensä vuoksi. Sen jälkeen pidetään tätä jotenkin todisteena siitä, että Ruotsissa (ja länsimaissa) esiintyvä vihapuhe tulee johtamaan tällaiseen tilanteeseen.

Pitäisin kyseistä kirjaa muuten mielenkiintoisena fiktiivisenä teoksena, mutta tätä kontekstia vasten se vaikuttaa lähinnä pimeältä pelottelulta.
Blogikirjoituksia maahanmuutosta, eurosta, EU:sta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja paljon muusta

https://historianpaluu.blogi.net/

Econ101

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 709
 • Liked: 1937
 • Jalkapallomies, kenties
Tutun orwellilaisissa tunnelmissa jatketaan: malataan uhkaksi asia joka ei uhka ole ja todellinen uhka vaietaan. Jotta omalle tarinalle saataisiin perusteita, valehdellaan.
Ruotsalaisen valtamedian journojen valehtelu ja pimitys ovat niin räikeää ja kestäneet niin pitkään, että on mielestäni ihme, että ylilyöntejä ei ole nähty.
"It is not what you say, it is what you do that reveals what you want."

KTM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 687
 • Liked: 4351
Lainaus
Kirjailija muistuttaa, että on järkyttävää huomata, kuinka monet tavalliset ruotsalaiset ovat lähes huomaamatta omaksuneet kielipelin, jota käyttivät aiemmin ainoastaan uusnatsit.

Ns. " uusnatsien", eli ilmeisesti tässä tapauksessa ruotsindemokraattien kielikuvat ovat levinneet koko kansan suuhun siksi että suuri yleisö on tajunnut noiden kielikuvien pitävän paikkansa.

pienivalkeapupu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 611
 • Liked: 3355
 • Maanantaikappale
Härregyyd tuollaista todellisuuden hiplailua. Pitäisi kieltää lailla tuollaiset perversiot.
Soldier on
Weather the storm

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38013
Lainaus
Kirjailija muistuttaa, että on järkyttävää huomata, kuinka monet tavalliset ruotsalaiset ovat lähes huomaamatta omaksuneet kielipelin, jota käyttivät aiemmin ainoastaan uusnatsit.

Ns. " uusnatsien", eli ilmeisesti tässä tapauksessa ruotsindemokraattien kielikuvat ovat levinneet koko kansan suuhun siksi että suuri yleisö on tajunnut noiden kielikuvien pitävän paikkansa.

Mitään ongelmaa ei olisi ollut jos Engmanin Antifa-kavereiden terminologia olisi omaksuttu sellaisenaan. Sitähän ei tarvitsisi kutsua kielipeliksi vaan faktoiksi ja realiteeteiksi.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 893
 • Liked: 1880
Toki näinkin, mutta tämä kirja tuntuu menevän samaan sarjaan kuin Black Panther-elokuva: koska sitä ei oikeasti tapahdu/tapahtunut, luodaan fiktiivinen versio siitä ja otetaan se oikean elämän esimerkiksi.

Black Pantheria katsoneet vasemmistolaiset ovat pitäneet kyseistä elokuvaa todistuksena siitä, että mustat pystyisivät luomaan huipputeknologiaan perustuvan, futuristisen valtion, ellei olisi ollut länsimaiden kolonialismia. Täysin absurdi ajatus, mutta näin moni uskoo.


Black Panther perustuu marvelin sarjakuvahahmoon ja on myöskin sillä tavoin täysin fiktiivinen. Muutkaan marvelin tuotokset ei ole enempää tosia kuin black pantherkaan, eikä niitä voi käyttää esimerkkinä kuin myyvästä tuotteesta.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38013
Toki näinkin, mutta tämä kirja tuntuu menevän samaan sarjaan kuin Black Panther-elokuva: koska sitä ei oikeasti tapahdu/tapahtunut, luodaan fiktiivinen versio siitä ja otetaan se oikean elämän esimerkiksi.

Black Pantheria katsoneet vasemmistolaiset ovat pitäneet kyseistä elokuvaa todistuksena siitä, että mustat pystyisivät luomaan huipputeknologiaan perustuvan, futuristisen valtion, ellei olisi ollut länsimaiden kolonialismia. Täysin absurdi ajatus, mutta näin moni uskoo.


Black Panther perustuu marvelin sarjakuvahahmoon ja on myöskin sillä tavoin täysin fiktiivinen. Muutkaan marvelin tuotokset ei ole enempää tosia kuin black pantherkaan, eikä niitä voi käyttää esimerkkinä kuin myyvästä tuotteesta.

Mediat osaavat kuitenkin pitkälti unohtaa tämän, ja harrastavat niin Black Pantherin kuin Paddington-elokuvankin(!) avulla paasausta siitä kuinka maahanmuuttopolitiikassa heistä eriävät mielipiteet ovat vääriä. Tämä tapa suhtautua todellisuuteen olisi absurdi ellei medioista löytyisi jatkuva tahtotila käyttää fiktiota perusteena omille agendoilleen todellisuuden ja siellä vallitsevien epämiellyttävien faktojen kontrolloimiseksi ja uudelleenmäärittelemiseksi.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Sator Arepo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 745
 • Liked: 3096
 • No Lives Matter
Väite siitä, että vihapuhe johtaa väkivaltaan, vastaa menneiden aikojen raittiusliikkeiden väitettä siitä, että ensimmäinen ryyppy johtaa alkoholismiin. Joo, ihan totta sikäli, että jokainen juoppo on aloittanut kohtuukäyttäjänä, mutta menee metsään siinä kohtaa, että useimpien kohdalla käyttö myös pysyy kurissa. Ns. vihapuheen kohdalla se välillä epämiellyttävän, mutta kuitenkin loppupeleissä harmittoman rähjäämisen osuus on vielä paljon suurempi. Täytyy olla ideologian sokaisema, jos ei näe radikaalia laadullista eroa Hutujen 10 käskyä -tason systemaattisen propagandan ja Håkanin kännipostauksien välillä.

Se on erinomaisen hyvä juttu. Jos asia ei olisi näin, joka ikinen maahanmuuttokriittinen ruotsalainen olisi jo kauan sitten kaasutettu, paloiteltu ja poltettu. Netissä rähjäävät ja raiskaustoivotuksia toimittajille lähettävät örkit ovat kuuluvuudeltaan kovin pieni ryhmä verrattuna ruotsalaiseen valtamediaan, joka maalailee väärinajattelijoista kuvia mustan vihan täyttäminä sarjamurhaajina, lasten hukuttajina ja natseina. Tälläkin foorumilla olisi paljon vähemmän käyttäjiä, jos kaikki rotupuhtaasta Pohjois-Koreasta fantasioivat ja kyseisiä juttuja kuulevat suomalaiset ottaisivat ne täysin vakavasti.
Kansa on pettänyt hallituksen luottamuksen ja voisi sen voittaa takaisin vain kahta suuremmalla uurastuksella. Eikö olisi kaikille helpompaa, että hallitus hajoittaisi kansan ja valitsisi uuden?

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13234
 • Puhekin on teko
Aina huvittaa nämä täysin päästä keksityt mielikuvitustarinat, vaikka samaan aikaan tapahtuu oikeita rikoksia ja tulee oikeita uhreja.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13234
 • Puhekin on teko
Väite siitä, että vihapuhe johtaa väkivaltaan, vastaa menneiden aikojen raittiusliikkeiden väitettä siitä, että ensimmäinen ryyppy johtaa alkoholismiin. Joo, ihan totta sikäli, että jokainen juoppo on aloittanut kohtuukäyttäjänä, mutta menee metsään siinä kohtaa, että useimpien kohdalla käyttö myös pysyy kurissa. Ns. vihapuheen kohdalla se välillä epämiellyttävän, mutta kuitenkin loppupeleissä harmittoman rähjäämisen osuus on vielä paljon suurempi.

Vihapuheen ei ole todistettu johtaneen yhteenkään väkivaltatekoon Suomessa. Väkivalta ei ole mikään seuraus keksitystä vihapuheesta.

Tärkeintä olisi olla samat säännöt kaikille. Aseellisella väkivaltahyökkäyksellä julkisesti useaan otteeseen uhannut somalinainen ei saanut mitään tuomiota, vaikka teko oli moninverroin vakavampi kuin Teuvo Hakkaraisen faktan täytteiset lausahdukset ketkä ovat terroristeja.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114328
Vihapuheen ei ole todistettu johtaneen yhteenkään väkivaltatekoon Suomessa. Väkivalta ei ole mikään seuraus keksitystä vihapuheesta.

Ei ihan niinkään. Uzbekistanilaismiehen vihapuhe johti tiettävästi Turun terrori-iskuun.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Uuno83

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 244
 • Liked: 436
Vihapuhe vai kiukun patoaminen väkisin lailla? Kumpikohan synnyttää enemmän väkivaltaa?

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 16 797
 • Liked: 24643
Toimittaja ajaa poliittista agendaansa luomalla olkiukon jota vastaan on turvallista taistella.
Islamistisesta, tai oikeastaan islamilaisesta vihapuheesta ei ole puutetta eikä sen löytämiseksi tarvita edes mielikuvitusta, mutta sen arvostelu onkin vaarallista joten toimittajat eivät pelkureina koske siihen pitkällä tikullakaan.
Sama muuten nykyään koskee viranomaisiakin kautta linjan.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 830
 • Liked: 7728
 • Seksikäs kristallilumisuklaa
Älkää lukeko dekkareita. Ne ovat sellainen taidemuoto, että kun ei mitään muuta jännittävää uskalleta tuottaa, tuotetaan dekkareita. Siksi ja juuri siksi Ruotsi tuottaa etsiväkirjallisuutta. Siihen on selvä syy.
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 693
 • Liked: 18110
 • Kuka jos en minä
Älkää lukeko dekkareita. Ne ovat sellainen taidemuoto, että kun ei mitään muuta jännittävää uskalleta tuottaa, tuotetaan dekkareita. Siksi ja juuri siksi Ruotsi tuottaa etsiväkirjallisuutta. Siihen on selvä syy.

Lisäksi ongelma on, että kun aletaan ideologista pakkosyöttöä ujuttaa kaunokirjallisuuteen, se kapenee niin ennalta-arvattaksi ja sietämättömän typeräksi että ainoastaan pohjoiseurooppalainen sosiaalidemokraatti voi sellaista lukea.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Beef Supreme

 • Vieras
Ruotsalainen dekkari on todellakin jotain ihan omaa lajiaan. Ruotsalainen "dekkari" on yhtä paljon dekkari kuin Ville Rannan "pilakuva" on pilakuva.

Ehkä kotoinen Jari Tervommekin on ammentanut sieltä todellisuuskuvansa. Se millennium-tyyppi oli niin suuri menestys että kaikki emuloivat samoja natsifantasioita. Samaan aikaan mamut ja antifantit... Mutta mitä siitä, Ruotsi on menetetty.

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 024
 • Liked: 2072
Tuli se luettua. Jotenkin huvittavaa on, että kirjan yksi "hyviksistä" on vuosia Etelä-Amerikassa asunut venäläisten huumegansterien torpedo. Kaikki kirjan musumatut ovat 100 % assimiloituneita sankareita. Juonikin on niin naurettava, että oksat pois. Toisaalta tuo ei ole edes pahinta ruotsidekkarien mokuttaja. Esimerkiksi tv-sarjaksikin muokatun Nousuveden kirjoittajien tekeleet ovat monta kertaluokkaa karmeampia.
Pesunkestävä militaristivaskisti.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114328
Lainaus käyttäjältä: Jukka Petäjä, HS 5.3.2019
TYÖSKENNELLESSÄÄN vielä Expressen-lehdessä Pascal Engman joutui kohtaamaan myös katujen väkivallan ja raivon. Poliisit tulivat paikalle, kun uusnatsi yritti tunkeutua toimitukseen veitsi kädessään helmikuun 17. päivänä 2015.

Ei Hesarin journalismille voi kuin nauraa. Poliisi pidätti tuolloin kolme toimituksen edessä seisonutta mielenosoittajaa, koska heillä oli veitsiä kauemmas pysäköidyssä autossa. En löytänyt tapaukselle jatkoa, joten siinä ilmeisesti kaikki, eikä Expressenissäkään kerrota toimitukseen veitsi kädessä tunkeutumisesta, jollaisesta taatusti uutisoitaisiin laajasti.

Katselin toukokuussa tallennettua Ylen Helsinki Lit -ohjelmaa, jossa Li Andersson haastatteli kirjailijaa. Engman väritti tapahtunutta väittämällä, että poliisi pidätti kolme veitsin aseistautunutta uusnatsia Expressenin edustalta. En saanut ihan selvää (ruotsiksi), mutta taisi väittää heidän myös uhkailleen Expressenin toimittajia.

Li Andersson oli täpinöissään, kun saattoi fiktion varjolla keskustella äärioikeiston murhaamista toimittajista, ikään kuin sellainen olisi totta. Todellisuudessa toimittajien murhaajat ovat olleet ihan muita.

Mitäpä siitä, että Euroopassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana pidätetty varmaan kymmeniä islamisteja jo pelkästään lukuisista toimittajiin kohdistuneista terrori-iskuista ja -suunnitelmista. Näitä on tapahtunut myös Ruotsissa ja Tanskassa. Satoja eurooppalaisia on murhattu.

Mutta todellinen ajankuva on siis netin maahanmuuttovastainen vihapuhe ja siitä ihan milloin tahansa sikiävä äärioikeistolainen terrorismiaalto. Siitä ruotsalaistoimittaja voi kirjoittaa kollegojensa ylistämän menestysdekkarin, josta ollaan tekemässä kansainvälinen tv-sarja, toisin kuin islamistien jo tekemistä terrori-iskuista ja toimittajien vainosta ja murhista.

Kun Engman määritteli terroristien radikalisoitumisen kolmivaiheiseksi prosessiksi, joka alkaa uhriutumisesta, niin Li Andersson vihjaili, että medialla on tässä prosessissa osansa, kun se on kuvannut vuoden 2015 tapahtumia "turvapaikanhakijoiden tulvaksi". Andersson kauhisteli myös dehumanisoivaa käsitettä "haittamaahanmuutto", joka antaa ymmärtää, että maahanmuutto voisi olla haitallista. Engman otti lapasyötön vastaan ja sanoi ymmärtävänsä, että nuoret miehet kokevat saavansa "hiljaiselta enemmistöltä" luvan ryhtyä tappamaan maahanmuuttajia kuten Lasermannen 90-luvulla, kun lukevat netistä pakolaisten arvostelua.

Andersson kauhisteli maahanmuuttokriittisiin viitaten poliitikkojen tapaa lietsoa paniikkia ja käyttää hyväksi ihmisten pelkoja, eikä huomannut, että paniikin lietsominen on nimenomaan nykyisen ilmastohysterian ytimessä. Anderssonin puheenvuoron kruunasikin maahanmuuton yhteiskunnallisen merkityksen mitätöivä tokaisu, että "ainoa akuutti kriisi on ilmastokriisi". Millähän mittarilla?

Kun Andersson kysyi keinoja maahanmuuttokeskustelun "rauhoittamiseksi", Engman ehdotti puuttumista algoritmeihin, jotka nostavat tykkäyksiä saaneet maahanmuuttovastaiset argumentit useampien näkyville. Engmanin mukaan maahanmuutto ei ole uhka, koska todennäköisyys kuolla terrori-iskussa Länsi-Euroopassa on pienempi kuin 70-luvulla (mutta ei Ruotsissa, ja mitenkäs maahanmuutto liittyykään terrorismiin...). Andersson komppasi viittaamalla Helsingin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan ihmisillä on liioiteltu käsitys uhkien vakavuudesta. No, ainakin äärioikeiston terrorismin uhka tulee sellaisena mieleen.

Tässä vielä karmeampi keskustelu samasta tapahtumasta:

Lainaus
Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali: “On pelkkää mielikuvitusta ajatella, että olisi olemassa yksi tietynlainen Ruotsi”, sanoo Joakim Zander

Ruotsalainen kirjailija ja oikeustieteen tohtori Joakim Zander on kirjoittanut politiikkaa, terrorismia ja pakolaiskriisiä käsittelevän trillerisarjan. Zander ja toimittaja-kirjailija Satu Vasantola käyvät Savoy-teatterin lavalla intensiivisen keskustelun rasismin noususta ja siitä, miten maahanmuutto on synnyttänyt ruotsalaisiin lähiöihin kokonaan uuden sosiaaliluokan. Zander kertoo myös, että asuminen kymmenessä eri maassa teki hänestä kirjailijan. Vaikka hän on saanut olla etuoikeutettu, hän tietää, mitä on olla ulkomaalainen.
Yle Areena  (32 min)
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114328
Katselin toukokuussa tallennettua Ylen Helsinki Lit -ohjelmaa, jossa Li Andersson haastatteli kirjailijaa. Engman väritti tapahtunutta väittämällä, että poliisi pidätti kolme veitsin aseistautunutta uusnatsia Expressenin edustalta. En saanut ihan selvää (ruotsiksi), mutta taisi väittää heidän myös uhkailleen Expressenin toimittajia.

Li Andersson oli täpinöissään, kun saattoi fiktion varjolla keskustella äärioikeiston murhaamista toimittajista, ikään kuin sellainen olisi totta. Todellisuudessa toimittajien murhaajat ovat olleet ihan muita.

Yle lähetti haastattelun uusintana Teemalla suomenkielisin tekstityksin.

Lainaus
Li Andersson
Journalismi on vahvasti läsnä kirjassasi Patriootti. Kirja käsittelee äärioikeistolaista terroristisolua. Kolme henkilöä alkaa murhata toimittajia Tukholmassa.
...
Pascal Engman
Vuotta ennen kuin kirjoitin tämän kirjan kolme uusnatsia pidätettiin Expressenin toimituksen edessä. He etsivät veitsin aseistettuina Expressenin toimittajia.

Tällaista ei koskaan tapahtunut. Kukaan ei etsinyt ketään "veitsin aseistettuna". Engman, Andersson ja Yle levittävät valheita.

Vastaavien tarinoiden levittäminen islamisteista johtaisi kirjailijan, kustantajan ja poliitikon pannaan julistamiseen, vaikka ne olisivat tottakin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Antti Moisander

 • Nimellinen
 • Jäsen^^
 • ***
 • Viestejä: 355
 • Liked: 363
 • Eduskuntavaaliehdokas - Pirkanmaa - 154
  • Kotisivut
Nuo hesarin jutut nyt ovat juuri sitä mitä hesarilta voi odottaakin, mutta itsessään kirja on hyvää luettavaa. Teoksessaan kirjailija ei demonisoi äärioikeistoa, kuten hesari antaa ymmärtää. Kirjaa lukiessa tulee ennemminkin miettineeksi, miten eri lailla kirjaan suhtauduttaisiin, jos kirjailija ei olisi selventänyt teoksen teemoja yllä mainitulla tavalla. Ensivaikutelmasta huolimatta annan vahvan lukusuosituksen tälle.
"You worried 'bout leaving a better planet for our kids
How 'bout leaving better kids for our planet" - Tom MacDonald

• Familialism • Nationalism • Security

https://www.anttimoisander.com/

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38013
Olisi mielenkiintoista nähdä tilastot toimittajiin kohdistuneiden henki- ja väkivaltarikosten tuomioista Ruotsista esim. viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Varsinkin motiiveilla ja tuomittujen nimillä kuorrutettuna! Ennen kuin tällä tapaa saadaan todellista näyttöä siitä että äärioikeisto (siis eurooppalainen sellainen, ei ultrakonservatiiviset muslimit) ovat uhka toimittajien hengelle ja terveydelle pitäisi mielestäni rehellisyyden nimissä tulkita "se olisi voinut hyvin tapahtua" muodossa "sitä ei tapahtunut, mutta haluaisin sinun uskovan toisin ja äänestävän sen perusteella."

Jostain kumman syystä varsinkin radikaalimmassa vasemmistossa oman dogmatiikan ja realiteettien joutuessa ristiriitaan osuu luottamuspula aina ensimmäisenä realiteetteihin, ja niistä tulee heille aktiivisesti vihattava vihollinen jota vastaan on käytävä propagandasotaa. Miksi?
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114328
Lainaus
Ruotsissa jo alle 10-vuotiaat lapset sotkeutuvat alamaailmaan ja se ahdistaa kirjailija Pascal Engmania

[...]

Yritän ennakoida, mitä Ruotsissa seuraavaksi tapahtuu ja mitkä ilmiöt kasvavat suuremmiksi. Joskus onnistunkin siinä.”

ON RANKKAA pohtia jatkuvasti, mikä omassa kotimaassa menee seuraavaksi pieleen. Engman on puhunut rikollisten lisäksi myös poliisien kanssa, ja kaikki sanovat, että esimerkiksi aseväkivallan suunta on koko ajan pahempi.

Samaa sanovat tilastot. Muiden muassa SVT uutisoi joulukuun alkupuolella, että Ruotsissa oli vuoden aikana siihen mennessä surmattu ennätysmäärä eli 60 ihmistä ampumalla. Jutun mukaan Norjassa ja Tanskassa ampumiskuolemia oli samassa ajassa tapahtunut kummassakin neljä ja Suomessa kaksi.

Kyynistyykö Engman? Ei, hän sanoo – mutta vihainen ja surullinen hän on. Erityisesti häntä ahdistaa ajatella, kuinka suuri osa epäillyistä ampujista on alaikäisiä ja kuinka jo alle 10-vuotiaat lapset sotkeutuvat rikolliseen maailmaan.

Ei sellaista pitäisi tapahtua Ruotsin kaltaisessa rikkaassa hyvinvointivaltiossa. Eikä tietenkään missään muuallakaan.”
Helsingin Sanomat 15.3.2023

Niin että äärioikeistoko siellä Ruotsissa ihmisiä ampuu vai ketkä (vrt. kirjailija Engmanin haastattelut aiemmin ketjussa)?
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: