Älykkyysosamäärä ei ole ihmisen arvoa mittaava tulos.
Sen sijaan, se kertoo aika paljon ihmisen kyvystä selviytyä jossakin tietyssä yhteiskunnassa.
Jos laitetaan sattumanvarainen ÄO 70 henkilö yhteiskuntaan, jossa ÄO on keskimäärin 100, ja ÄO 70 yleisesti ymmärretään tasoksi, jolla ei yhteiskunnassa keskimäärin voi selviytyä ilman yhteiskunnan tukea, niin kaieti ensimmäiseksi tulee (tai ainakin pitäisi tulla) mieleen sellainen ajatus että nyt on kyseessä yhteiskunnan elinaikainen elätti, jolla on äärimmäisen pieni todennäköisyys selvityä sillee... ikinä (kaiken kieliopetuksen ja kotouttamisen jälkeenkään) edes keskinkertaiseksi yhteiskunnan nettomaksajaksi.
Vain kaikkein neroimmat ÄO 70 yhteiskunnasta tulijat (vertaa paikallinen Mensa-kerho, eli +50% normaalia korkeampi ÄO, eli noin 2% lähtö-kansakunnasta) ovat sillee ÄO 100 yhteiskunnan keskitasoa. Loput ovat valitettavasti sitten ns. "vähemmällä-älyllä-siunattuja", eli se loppu 98%.
Ihmisinä kaikki ovat täällä koto-Suomessamme tasa-arvoisia, paitsi toki ne, jotka joutuvat maksamaan vähemmällä-älyllä-siunattujen elämän.
Ihan retorisena kysmyksenä voisi siis esittää: miten suuri osa 2015 tulijoiden kansallisuuksien ÄO:sta yltää tasolle, jossa heitä ei enää pidettäisi pääosin yhteiskunnan elätteinä ?
Retorisena vastauksena: patempi jättää vastaamatta, antaa hallituksen vastata omista aikaansaannoksisitsaan, mutta häpeä lienee oikeasti asiaan liittyvä termi, jota hallitus ei kuitekaan oamkseen tunnu tunnistavan.