Maikkarin eilen julkaistu juttu Jokisipilän kirjasta.
Onko perussuomalaiset äärioikeistoa? Tutkija analysoi uutuuskirjassa: Tämä on suuri ero Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran välillä
Julkaistu 30.09.2021 00:01
Väitteet perussuomalaisten äärioikeistolaisuudesta tai fasistisuudesta ovat yliampuvaa loanheittoa, analysoi Markku Jokisipilä uutuskirjassaan.
Perussuomalaisten suosio ei ole demokratian näkökulmasta uhka, vaan osoitus järjestelmän toimivuudesta.
Tämä on lähtökohta Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilälle hänen uudessa kirjassaan Perussuomalaiset Halla-ahon ja Purran linjalla.
Perussuomalaisten nousu isoksi puolueeksi on vuoden 2011 jytkystä lähtien mullistanut suomalaisen politiikan rakenteita.
Tässä on ollut sulateltavaa myös medialle ja muille tutkijoille, joiden Jokisipilä syyttää osin ryhtyneen osapuoliksi poliittisiin väittelyihin.
– Perussuomalaisia koskevassa julkisessa keskustelussa riman on välillä sallittu laskea tasolle, jota minkä tahansa muun puolueen kohdalla pidettäisiin mahdottomana hyväksyä, Jokisipilä kirjoittaa.
[...]
MTV Uutiset, 30.9.2021Korostus minulta. Korostettu on varmasti se, mikä aiheuttaa närästystä ja paljon niin valtamedian toimituksissa kuin politiikan tutkijapiireissäkin - tai "asiantuntijoissa", kuten valtamedia heitä usein nimittää, kun pitää saada arvovaltaa valtamedian mielipidevaikuttamiselle. Kuitenkin tätä korostamaani Jokisipilän näkemystä vasten on nähtävä myös Maikkarin jatkot.
Mitä tulee Jokisipilän näkemykseen Perussuomalaisten linjasta Halla-ahon jälkeen ja nyt Purran johdolla Maikkarin juttu nostaa esiin tämän:
Jokisipilän mukaan Purralla on kuitenkin edeltäjäänsä verrattuna eri linja siinä, miten puoluetta tulee kehittää muihin puolueisiin nähden.
– Siinä missä Halla-aho näkee perussuomalaisten tietyn hankaluuden ja eriseuraisuuden muihin poliitikkoihin ja puolueisiin nähden hyvänä asiana, Purra on korostanut haluaan tehdä puolueesta mahdollisimman vakavasti otettava eikä mielellään määrittele puoluetta edes populistiseksi.
Jokisipilä muistuttaa Purran puhuneen asiallisen kielenkäytön ja käytöksen merkityksestä ja arvioi tämän miettivän osaltaan sitäkin, kuinka potentiaalinen yhteistyökumppani perussuomalaiset on muille puolueille.
Mitä on asiallinen käytös muiden puolueiden kannalta? Se on sitä ettei heille kiusallisista asioista saa puhua niiden oikeilla nimillä, korkeintaan vain kiertoilmaisuilla ja ei oikein niilläkään, eli enemmän ja parempaa poliittista korrektiutta olisi tulossa. En oikein pysty vielä yhtymään tähän Jokisipilän näkemykseen. Tähän mennessä Purra ja muu PS-johto ovat pitäneet hyvin vaihtoehtoa yllä eivätkä ole sortuneet tällaisten PC-vaatimusten vietäväksi. Toivon ettei tule tapahtumaankaan. Tämä on myös demokratian, erityisesti liberaalin demokratian, ytimessä. Virheistä ja huonoista päätöksistä on puhuttuva niiden oikeilla nimillä.
Maikkarilla Ivan Puopolo haastatteli Jokisipilää.
Jokisipilä sanoi, että PS politiikassa, perussuomalaisissa poliitikoissa tai heidän ohjelmissaan ei ole mitään äärioikeistolaista.
Ja arvatkaa kuka oli otettu kumoamaan tämä fakta.
Emilia Palonen
Ilmeisesti Puopolon haastattelusta on tehty tämä Maikkarin juttu.
Perussuomalaisia kohdellaan mediassa ja tutkimuksessa epäreilusti, sanoo uutuuskirja – näin asiantuntijat vastaavat
Tutkija Markku Jokisipilä esittää uudessa kirjassaan syytöksiä median ja yliopistomaailman suuntaan.
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan, apulaisprofessori Markku Jokisipilän uutuuskirjan mukaan perussuomalaisiin suhtaudutaan selvästi muita puolueita kriittisemmin.
Osa toimittajista tapaa Jokisipilän mielestä suorastaan alleviivata perussuomalaisen politiikan huonoutta ja jopa vaarallisuutta, ja täysin sama suhtautuminen vallitsee osassa akateemistakin kenttää.
Jokisipilän kirjassa Perussuomalaiset Halla-ahon ja Purran linjalla esitetään väitteitä, joihin sekä media- että tutkijamaailmassa lienee syytä suhtautua vakavasti.
Mitä asiantuntijat vastaavat?
Politiikan tutkija ei tunnista ilmiötä akateemisessa tutkimuksessa. Mediatutkija katsoo, että syytöksissä on perää, mutta kyse ei ole puolueen systemaattisesta mollaamisesta.
[...]
”Olkiukon haju tässä vähän tuoksahtaa”
– Mielestäni perussuomalaisia on kohdeltu ihan puolueena muiden joukossa, poliitiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistolta sanoo.
Perussuomalaisia tutkitaan Palosen mukaan itse asiassa huomattavan paljon. Hän viittaa kollegaansa Rauli Mickelssoniin, jonka mukaan jopa 75 prosenttia suomalaisesta puolueita koskevasta tutkimuksesta liittyy juuri perussuomalaisiin.
[...]
Jokisipilän mukaan perussuomalaisista on tullut ”eräänlainen suomalaisen politiikan sokea piste ja alue, jolla normaalit argumentointi- ja todistelusäännöt eivät ole voimassa”.
Palonen ei niele tämän tyyppisiä väitteitä: hänen mukaansa perussuomalaiset ymmärretään Suomessa aika lailla normaalina puolueena.
[...]
[Jokisipilän] mukaansa ”väitteitä perussuomalaisten äärioikeistolaisuudesta, fasistisuudesta ja natsistisuudesta on vaikea pitää muuna kuin sensaationhakuisena, yliampuvana ja motiiveiltaan poliittisena loanheittona”.
Palonen ei ole äärioikeistolaisuuden osalta samoilla linjoilla.
– Riippuu, missä määrin me puhumme perussuomalaisista puolueena, missä määrin puhumme aktiiveista, joita siellä on, Palonen huomauttaa.
Perussuomalaisten äärioikeistolaisuutta puntaroidessa on merkittävä ero siinä, onko kyse puolueen ohjelmista, äänestäjien näkemyksistä vai vaikkapa puolueen kytköksistä erilaiseen ulkoparlamentaariseen toimintaan.
[...]
Miten media suhtautuu perussuomalaisiin?
Tieteilijöiden lisäksi oman annoksensa kirjassa saavat myös toimittajat.
– Mediallakin tekee juuri perussuomalaisten tapauksessa tiukkaa pysytellä poissa puoluepolitiikan kentältä ja olla neuvomatta yleisöään siitä, kenelle luottamuksensa äänestyskopissa kannattaa antaa, Jokisipilä kirjoittaa.
Kansainväliset tutkimukset kyllä osoittavat, että liberaali länsimainen media käsittelee kansallismielisiä maahanmuuttoon torjuvasti suhtautuvia puolueita muita kriittisemmin, sanoo viestinnän professori Juha Herkman Helsingin yliopistosta.
– Mutta että siinä olisi joku järjestelmällinen median projekti taustalla, siihen en usko, Herkman linjaa.
[...]
MTV Uutiset, 1.10.2021Emilia Palonen on... - taistelee "asiantuntijan" asemastaan. MTV Uutiset vielä otsikoi hänet asiantuntijaksi. Seuraan mielelläni, miten Emilia Palonen häviää julkisuudesta. Toivottavasti häviää ja ymmärtää itsekin hävitä, jos hänessä on enemmän puolueetonta politiikan tutkijaa kuin aatteen palossa elävää poliitikkoa, jota hän epäilee Jokisipilästä. Ei varmaan ketään yllätä, että Palonen näkee omat toimintatapansa ja motiivinsa Jokisipilässä.
Koska itse joudun tukeutumaan valtamediaan liiaksi siinä, mitä politiikassa eli meidän suomalaisten yhteisten asioiden hoitamisessa päätetään, on päätetty ja mitkä ovat näiden päätösten seuraukset, minua ei hetkauta yhtään se, mihin Juha Herkman Helsingin yliopistosta uskoo. Minä uskon enemmän omia havaintojani. Ne voivat olla toisinaan harhaisia, mutta korjaan niitä parhaani mukaan.
---
Kaikkinensa vaikuttaa mielenkiintoiselta avaukselta tämä Jokisipilän kirjan julkaisu. Tekisi mieli uskoa, että tässä olisi jotain suomalaisen mätäpaisekuplan puhkaisua tapahtumassa. Ikäänkuin pelastusvene olisi heitetty yli vuosikymmenen jatkuneelle "asiantuntijoiden", "puolueettomien toimittajien" ja "vastuullisen median" harjoittamalle mielipidevalkaisulle. Todennäköinen lopputulema kuitenkin on se, että viikon päästä tätä ei enää muisteta. Ehkä Emilia Palonen muistaa - lopun ikänsä.