Kirjoittaja Aihe: Kalifornian unelma & sen kuolema - USA:n kruununjalokivestä ongelmapesäkkeeksi  (Luettu 8814 kertaa)

Puskistahuutelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 378
 • Liked: 5779
 • Liberaalikonservatiivi ja kansalliskonservatiivi
Kalifornia oli aikanaan osavaltio, jonne pääsemisestä tai siellä vierailemisesta unelmoitiin laajasti niin Yhdysvalloissa kuin sen ulkopuolella. California Dream eli kulta-aikojaan 1900-luvun puolivälin tienoilta aina vuosituhannen loppuun. Sen jälkeen muutos on ollut dramaattinen. Sellaista kuvaa ei välttämättä saa perinteisiä tiedotusvälineitä seuraamalla mutta kun raapaisee Hollywoodin, julkimoiden, uimarantojen, ikuisen auringonpaisteen ja muun kiiltokuvan pintaa, alta paljastuu romahduksen partaalla oleva osavaltio.

Sosiaaliset ongelmat ovat osavaltiossa merkittäviä. Yhdysvaltain kaikista asunnottomista joka neljäs asuu Kaliforniassa. Kun otetaan huomioon asumisen hinta, verot ja terveydenhuoltomaksut, osavaltion asukkaista noin joka viides elää köyhyydessä. Se on lähes kaksinkertainen luku verrattuna maan keskiarvoon.

Kodittomuuden mukana on tullut omia ongelmiaan. Ihmisten kehon tuotteita sekä huumeneuloja saa oikeasti varoa suurkaupunkien kaduilla kulkiessa. Itse asiassa San Franciscon kaupunki on ottanut käyttöön applikaation, jolla ihmiset voivat ilmoittaa kaupungin puhtaanapitolaitokselle näkemistään ihmisten jätteistä.

Asuminen on kenties suurin ja eniten ihmisiä koskettava ongelma. Asuntojen hinnat ovat karanneet tavallisen työtä tekevän amerikkalaisen tavoittamattomiin. Mediaanihinta ostettavalle asunnolle on yli 500 000 dollaria, mutta Los Angelesissa, San Diegossa, San Josessa ja San Franciscossa luvut ovat aivan omaa luokkaansa: Enkelten kaupungissa sekä San Diegossa keskimäärin saa pulittaa 850 000 ja 900 000 dollarin väliin sijoittuvan summan asunnosta. Ns. Bay Arealla hinnat nousevat jo yli miljoonan dollarin.

Vuokratkin alkavat olla sitä tasoa, että niistä suoriutuminen on suuri haaste. San Franciscossa yhden makuuhuoneen sisältävä asuinkokonaisuus saattaa maksaa yli 3500 dollaria. Yli 2000 dollarin päästään Los Angelesissa ja San Josessa. Siitä voi jokainen kuvitella, että mitä maksaa vaikkapa lapsiperheen vuokra-asunto, johon tarvitaan jo jonkin verran neliöitäkin.

Verotus on osavaltiossa kovaa. Kokonaisverotaakka on kalifornialaiselle yksi maan kovimmista. Tähän kun lisää voimakkaan sääntelyn, on yhdistelmä myrkyllinen. Tälläkin hetkellä osavaltiosta valuu sekä yrityksiä että asukkaita pois, koska Kalifornian unelmasta on tullut tavalliselle työntekijälle selviytymistä. Yrittäjien tie vie yhä useammin Teksasiin, jossa asuntojen hinnat ovat merkittävästi alempia sekä verotus kevyempää ja sääntely vähäisempää.

Kärjistäen voisi sanoa, että Kalifornia on hyvä paikka asua mikäli olet järisyttävän rikas tai äärettömän köyhä. Taloudellinen epätasa-arvo onkin räikeä. Mikäli osavaltio olisi itsenäinen, se olisi maailman 17:s epätasa-arvoisin valtio.

Miten tähän tilanteeseen sitten on päädytty? Noh, maahanmuutto näyttelee totta kai suurta roolia. Väestönkasvu on osavaltiossa ollut rajua jo useamman vuosikymmenen. Väestörakenne, mitä tulee etniseen alkuperään, on erityisesti muuttunut dramaattisesti. Latinot ovat kasvaneet neljässä vuosikymmenessä väestöryhmänä valtavasti. Lähivuosina, mikäli ihmisten valuminen eteläisen rajan yli jatkuu, latinoiden määrä ylittää ensimmäistä kertaa valkoisten määrän. Toinen kasvanut ihmisryhmä on aasialaiset, mutta heidän nousunsa ei ole niin dramaattista. Erityisesti latinoiden osalta kyseessä on isosti laittoman maahanmuuton vaikutusta.

Asuntojen rakentaminen ei ole puolestaan pysynyt lähimainkaan väestönkasvun perässä. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti siitä seuraa hintojen räjähdysmäinen kasvu.

Syyllisiä ei ole hankala etsiä. Tämän vuosituhannen aikana osavaltion hallinto on muuttunut lähes täysin siniseksi. Yhdysvaltain senaatin molemmat senaattorit ovat demokraatteja, suuri enemmistö edustajainhuoneessa on demokraatteja, osavaltion hallintoelimissä demokraateilla on superenemmistö ja kuvernööri sekä hänen valitsemansa hallitsijat ovat kaikki demokraatteja. Suurkaupunkien pormestareista enemmistö on demokraatteja ja puolue hallitsee suurkaupunkien hallintoelimiä. Republikaanit eivät pysty laajassa mittakaavassa vastarintaan, joten 2000-luvun tapahtumat menevät valtaosin demokraattien piikkiin.

Tähän kun yhdistää infrastruktuurin rapistumisen ja velkaongelman, on Kalifornian tulevaisuus kaukana kauniista mielikuvista. On lähes väistämätöntä, että osavaltion talous romahtaa ja ongelmat räjähtävät käsiin: ei välttämättä tässä järjestyksessä.
Blogikirjoituksia maahanmuutosta, eurosta, EU:sta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja paljon muusta

https://historianpaluu.blogi.net/

ISO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 837
 • Liked: 22617
 • Persuhtava keskustelija
Kolme syytä miksi hieno yhteiskunta ajautuu paskastaniaksi.

Maahanmuutto, maahanmuutto ja maahanmuutto.

Vaikka olisit miten hieno ja hyvä ihminen, et voi käydä nukkumaan hullun koiran viereen. (Vanha kiinalainen sananlasku)
Roslan M Salih:

"Freedom of speech isn't worth civil war"

Will Rogers

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 92
 • Liked: 431
 • Finis Coronat Opus
Asuin Kaliforniassa 2001 sekä 2013-2014. Viimeksi kävin siellä elokuussa. Onhan se totta että tilanne on huonontunut tämän vuosisadan aikana, mutta sosiaaliset ongelmat, korkea verotus ja vuokrataso, rapautuva infrastruktuuri ja white flight olivat olemassa jo 20 vuotta sitten ihmisten päivittäisinä puheenaiheina. Silti tänäkin päivänä Kalifornia on vierailemisen arvoinen paikka, jossa ei tarvitse pelätä huumeneulaan tai sontaläjään astumista sen enempää kuin Helsingissäkään, ellei eksy niille alueille joissa youtube-kauhuvideot kuvataan. Suurkaupunkien ulkopuolella on maailman upeimmat maisemat ja luontokohteet. Työssäkäyvien ihmisten asuinalueilla talot ja pihat ovat viimeisen päälle siistejä, autot kiiltelevät auringossa, ihmiset hymyilevät, ja ei ole tavatonta, että koripalloa pelailevat teinipojat tervehtivät ohi kulkevaa aikuista sanoilla: "good evening, sir".  Amerikkalaisessa kulttuurissa on sellaisia vahvuuksia joita meillä Suomessa ei käsitetä, ja siksi jotkut odottavat sen pian romahtavan kuin Neuvostoliiton. Näin ei käy. Amerikka muuttaa muotoaan jatkuvasti, ihmiset siirtyvät helposti osavaltiosta toiseen koska heidän juurensa eivät ole syvällä missään maaperässä. Mutta se johtuu myös siitä, että amerikkalaiset eivät elä paikassa kuten me suomalaiset, vaan ajassa. Jos joku paikka muuttuu elinkelvottomaksi, he siirtyvät toiseen. Osavaltioita on 50, ja niiden sisälläkin on eroja joten mahdollisuuksia on paljon.

Kaliforniassa on miljoonia laittomia siirtolaisia Meksikosta, koska heitä tarvita maatalouden palveluksessa. Koko Amerikan hedelmistä ja vihanneksista 70% tulee Kaliforniasta. Tätä voi suhteuttaa siihen, että Suomessakin joka ikisen takahikiän Siwassa myydään Kalifornian rusinoita, siis kuivattuja viinirypäleitä. Laittomat siirtolaiset ovat hyvää työvoimaa maanomistajan näkökulmasta. Palkat ovat matalat ja porukka pysyy ruodussa koska heillä on karkoitusuhka päällä kaiken aikaa. Asetelma on poliitikkojen siunaama, koska vaikka tälle porukalle ei myönnetä ajokorttia eikä kelakorttia, niin verot heiltä kerätään. Että näin demokraattipuolueen hallitsemassa osavaltiossa.
   
"I'm not a member of any organized political party. I am a Finn!"

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 830
 • Liked: 7726
 • Seksikäs kristallilumisuklaa
Youtuben kommentaattorit ovat puhuneet jopa uudesta sisällissodasta, mutta yleensä nämä myös ovat todenneet sen olevan kaukaa haettua, ainakin näillä näkymin.

Itse en usko minkäänlaisiin deterministisiin kaavoihin, kaikkein vähiten siihen että Jenkkilä olisi jokin Ultimate Champion of History tai että koko historia olisi vain päättynyt ja loppuaika olisi pelkkää rantabiletystä. Fukuyamaa ei kannata alleviivailla. USA toki muuttuu mutta muuttuuko se siten, että pahat ihmiset vain tulevat järkiinsä ja muuttuvat hyviksi; vai niin että hyvät antavat periksi ja yhtyvät samaan älämölöön kuin pahatkin. Rooma kukisti barbaarit ja väärät keisarit monta kertaa kunnes kyllästyi ylläpitämään itseään, samoin brittiläinen imperiumi lopetti itsensä ennen kuin olisi joutunut sotimaan sen joka kolkalla. En usko että Jenkkilä saa historialta sen armollisempaa tuomiota. Living on borrowed time.

Se sisällissota. Alkaakseen se vaatisi jonkinlaisen skenarion. A) Se voisi tapahtua samalla tavoin kuin se aiempikin, että jokin osavaltio julistautuisi itsenäiseksi ja sitten muut lähtisivät messiin. Liittovaltio päättäisi vain kukistaa kapinan ennen kuin yksikään muu valtio Kuubaa lukuunottamatta ryhtyisi tunnustamaan eronneiden osavaltioiden itsenäisyyttä.

B) Tai sitten se voisi alkaa samalla tavoin kuin Espanjan sisällissota. Yhteiskunta olisi segregoitunut niin pitkälle, että esimerkiksi ruokakaupatkin palvelisivat vain oman puolueensa asiakkaita. Vastakkain olisivat radikaali-sosialistit sekä konservatiivi-kapitalistit. Presidentinvaalit voittaisi radikaalien ehdokas, jonka kannattajat ryhtyisvät voimakkaasti sosialisoimaan yksityistä omaisuutta. Armeija ja kansalliskaarti ryhtyisi vastustamaan hallinnon puuhia ja sota alkaisi.

C) Osana kolmatta maailmansotaa tai jotain maailmanlaajuista katastrofia. Hyvin epätodennäköinen tilanne tällä hetkellä.

D) Sisällissotien dominopeli. Esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa tai Ranskassa syttyy sisällissota, joka leviää sitten maailmanlaajuiseksi samalla tavoin kuin Ranskan vallankumous 1700-luvulla. Tämä vaikuttaisi jopa mahdolliselta.


- Sytykkeitä on paljon, mutta roihua niistä on edelleen vaikea saada aikaan. Mutta suuri kysymys on kuitenkin siinä, että annetaanko ongelmien kasautua. Jos USA menee seuraavat kaksikymmentä vuotta alamäkeä sosiaalisesti ja taloudellisesti, kynnys toimintaan, jopa epätoivoiseen sellaiseen, kasvaa koko ajan.
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

kriittinen_ajattelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 793
 • Liked: 11603
 • Punavihreäkriittinen
Kolme syytä miksi hieno yhteiskunta ajautuu paskastaniaksi.

Maahanmuutto, maahanmuutto ja maahanmuutto.

Vaikka olisit miten hieno ja hyvä ihminen, et voi käydä nukkumaan hullun koiran viereen. (Vanha kiinalainen sananlasku)
USA:n suuntautuva maahanmuutto on tosin turvallisuusmielessä kohtuu harmitonta ja jossain määrin jopa taloutta edistävää, toisin kuin Eurooppaan suuntautuva maahanmuutto joka on sekä taloudellisesti haitallista, että turvallisuusuhkia lisäävää.

Kulttuurillisessa mielessä maahanmuutto USA:kin on haitallista tosin, koska valkoisten dominoiva asema yhteiskunnassa vähenee ja edut sitä myöten.
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 514
 • Liked: 12262
USA:n väestöstä edelleen on White tai White Hispanic 77 %, joten Brasiliaksi muuttuminen on kaukana.

Näin tilaston, että laittomista siirtolaisista peräti 50 % on maatalouden palveluksessa ja heitä on erityisen paljon Californiassa ja Texasissa.

Tämä on pitkälti sama ilmiö kuin neekeriorjien tuonti 1700-1800-luvuilla. Tilanomistaja hyötyy ja pitkällä tähtäyksellä muut maksavat haitat. Demokraattipuolue oli orjanomistajien puolue 1800-luvulla ja sama touhu heillä jatkuu 2019. Jostain syystä lailliset siirtolaiset eivät demokraateille kelpaa, vaan pitää hyödyntää laitonta halpatyövoimaa.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 686
 • Liked: 40061
 • Ego sum Spartacus
Taattua ylenantoa.

Lainaus
Donald Trumpin uudistukset ovat pistäneet monet ahtaalle Yhdysvalloissa – Kaliforniassa asuvat suomalaiset kertovat koventuneesta arjestaan
Yhdysvalloissa asuvien suomalaisten mukaan Trumpin myötä pienituloisilla verot ovat nousseet ja rasismi on lisääntynyt.......................

Los Angelesissa 25 vuotta asunut Johanna Juntunen, 51, kertoo ilmapiirin maassa muuttuneen. Hän on lähtöisin Kokkolasta ja elättää itsensä yli 18 miljoonan asukkaan metropolialueella freelancetoimittajana ja kahviyrittäjänä. Vaikka Kalifornia tunnetaan muuta maata vapaamielisempänä alueena, niin syrjintä on nostanut nyt myös siellä päätään.

– Tuntuu, että presidentin kommunikointityyli ja hyökkäykset tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan ovat tuoneet muillekin kansalaisille vapauksia tuoda rasismiaan avoimemmin esille.

Saman havainnon on tehnyt myös lähes 30 vuotta elämästään Los Angelesissa viettänyt kuvaaja ja asuntosijoittaja Pekka Rautionmaa, 55. Punkalaitumella varttunut Rautiomaa on nykyään Yhdysvaltain kansalainen. Hän näkee muutoksen asenteissa tapahtuneen nopeasti.

– Rasismi on nykyisin selvästi nousussa. Sen huomaa kaikkialla, niin kaduilla kuin sosiaalisessa mediassa. Se on hyvin valitettavaa.

Asunnottomuus on jatkuvasti paisuva ongelma niin Kaliforniassa kuin muuallakin Yhdysvalloissa. Vähäosaisten asema on Pekka Rautionmaan mielestä Trumpin myötä vaikeutunut edelleen. Hän näkee muutoksen omistamiensa vuokratalojen asukkaiden kautta.

– Minulla on muutamia vuokrataloja, joissa on suurperheitä vuokralaisina ja he saavat valtion asumistukea. Heidän olonsa ovat selkeästi huonontuneet, heillä on nykyään vaikeuksia maksaa vuokriaan. Heidän asuntotuistaan on Trumpin aikana leikattu iso osa pois.

Myös Trumpin ajama tiukka pakolais- ja siirtolaispolitiikka (siirryt toiseen palveluun)(HS, tilaajille) näkyy Kaliforniassa asuvien suomalaisten elämässä. Rautionmaalla on meneillään rakennusprojekti, johon hänen on aiempaa vaikeampi löytää työntekijöitä.

– Minulla on ollut ennen töissä paljon meksikolaisia, mutta nykyisin työvoiman saatavuus on hankalaa, kun laillisesti maassa olevat meksikolaiset nostavat palkkojaan.

Rautionmaan mukaan työntekijöiden palkkakustannuksensa ovat lyhyessä ajassa nousseet jopa 30–50 prosenttia. Muutokset tuntuvat Rautionmaan taloudessa.................................


https://yle.fi/uutiset/3-10728210

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 7 385
 • Liked: 13704
Taattua ylenantoa.

Kyllä. Ja syy on ilman muuta pahan oranssin miehen. Se väite ei tule kertaakaan esille tässä 1h mittaisessa oivallisessa "Seattle is dying" -dokkarissa, vaan siinä käy ilmi kuinka demokraatit eri virkatoimissa mm. estävät poliisia tekemästä töitään vapauttamalla kaikki melkein heti pidätyksen jälkeen. Suosittelen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAi70WWBlw

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 021
 • Liked: 2071
Siis Rautionmaalla on vaikeuksia löytää työväkeä työhön riistopalkalla, koska laillisesti maassa olevia ei voi kiristää...
Pesunkestävä militaristivaskisti.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 118
 • Liked: 8955
 • Hummeriälykkö
Lainaus
– Tuntuu, että presidentin kommunikointityyli ja hyökkäykset tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan ovat tuoneet muillekin kansalaisille vapauksia tuoda rasismiaan avoimemmin esille.

Hohhoijaa...ihan kuin olisi kuullut tämän ennenkin. Kovin on väsynyttä. Voitaisiin sitten kun kyse on Luotettavasta Mediasta, kaivaa niitä lausumia ja rasismia esiin. Trump on kutsunut rikollisia rikollisiksi ja huumesalakuljettajia huumesalakuljettajiksi, mutta rasismia en ole vielä havainnut.

Onhan se ihan kiva syyttää Trumpia omien taloudellisten tai muiden ongelmien syynä, mutta aika vähän minä näen jonkin vuokrakasarmin vuokralaisten vuokran jättämisen pystyyn Trumpin syynä.

Olisiko ihan vika niissä vuokralaisissa? Tai korkeissa vuokrissa? Muistaakseni Kaliforniassa keskimääräinen vuokra oli jossain 1000 dollarin paikkeilla. New Yorkissa moninkertainen, oliko nyt 3500-4000 dollaria?
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 206
 • Liked: 20036
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Asuin Kaliforniassa 2001 sekä 2013-2014. Viimeksi kävin siellä elokuussa. Onhan se totta että tilanne on huonontunut tämän vuosisadan aikana, mutta sosiaaliset ongelmat, korkea verotus ja vuokrataso, rapautuva infrastruktuuri ja white flight olivat olemassa jo 20 vuotta sitten ihmisten päivittäisinä puheenaiheina. Silti tänäkin päivänä Kalifornia on vierailemisen arvoinen paikka, jossa ei tarvitse pelätä huumeneulaan tai sontaläjään astumista sen enempää kuin Helsingissäkään, ellei eksy niille alueille joissa youtube-kauhuvideot kuvataan. Suurkaupunkien ulkopuolella on maailman upeimmat maisemat ja luontokohteet. Työssäkäyvien ihmisten asuinalueilla talot ja pihat ovat viimeisen päälle siistejä, autot kiiltelevät auringossa, ihmiset hymyilevät, ja ei ole tavatonta, että koripalloa pelailevat teinipojat tervehtivät ohi kulkevaa aikuista sanoilla: "good evening, sir".  Amerikkalaisessa kulttuurissa on sellaisia vahvuuksia joita meillä Suomessa ei käsitetä, ja siksi jotkut odottavat sen pian romahtavan kuin Neuvostoliiton. Näin ei käy. Amerikka muuttaa muotoaan jatkuvasti, ihmiset siirtyvät helposti osavaltiosta toiseen koska heidän juurensa eivät ole syvällä missään maaperässä. Mutta se johtuu myös siitä, että amerikkalaiset eivät elä paikassa kuten me suomalaiset, vaan ajassa. Jos joku paikka muuttuu elinkelvottomaksi, he siirtyvät toiseen. Osavaltioita on 50, ja niiden sisälläkin on eroja joten mahdollisuuksia on paljon.

Kaliforniassa on miljoonia laittomia siirtolaisia Meksikosta, koska heitä tarvita maatalouden palveluksessa. Koko Amerikan hedelmistä ja vihanneksista 70% tulee Kaliforniasta. Tätä voi suhteuttaa siihen, että Suomessakin joka ikisen takahikiän Siwassa myydään Kalifornian rusinoita, siis kuivattuja viinirypäleitä. Laittomat siirtolaiset ovat hyvää työvoimaa maanomistajan näkökulmasta. Palkat ovat matalat ja porukka pysyy ruodussa koska heillä on karkoitusuhka päällä kaiken aikaa. Asetelma on poliitikkojen siunaama, koska vaikka tälle porukalle ei myönnetä ajokorttia eikä kelakorttia, niin verot heiltä kerätään. Että näin demokraattipuolueen hallitsemassa osavaltiossa.
 

Eivätköhän kaikki tiedä että Kalifornian mädäntyneimmät elementit kattavat noin 0,5% osavaltion pinta-alasta.
Aika paljon silti näillä alueilla asuu ihmisiä ja äänestäjiä. Ja heidän merkityksensä kasvaa kongressin alahuoneen suhteen. Nyt sieltä valitaan 12,2% edustajainhuoneen sisällöstä.

Valkoiset vähemmistöksi, lisää vaan laittomia siirtolaisia ja heidän oikeuksiensa kohentamista, eiks vaan?
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

kivimies

 • Vieras
Kalifornia aikoo ensimmäisenä osavaltioina antaa maksuttoman terveydenhuollon 19-25-vuotiaille laittomasti maassa oleville.

Muutos toisi 100 tuhatta uutta asiakasta osavaltion terveydenhuolto-ohjelmaan ja maksaisi 98 miljoonaa dollaria (87M€) vuodessa.

Rahoituskeinona olisi verottaa niitä, joilla ei ole sairausvakuutusta.  :facepalm:

Lainaus
California to be first state to provide healthcare to undocumented immigrants

State Democrats agreed on Sunday that adults between the ages of 19 to 25 should have access to Medi-Cal, the state's low-income insurance programme.

The measure must still be approved by the full legislature and be signed by the state's Democratic governor.

The $98m (£77m) plan aims to provide coverage to 100,000 people.


To help pay for the plan, which is part of the latest state budget, lawmakers have proposed taxing people who do not have health insurance. [...]

BBC (10.6.2019)

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 032
 • Liked: 12974
 • Manner-Suomen Tasavalta
Rahoituskeinona olisi verottaa niitä, joilla ei ole sairausvakuutusta.

Eli sosioekonominen (ja etninen?) alaluokka maksaa maahantunkeutujien terveydenhuollon.

Tämä varmaankin aiheuttaa etnisten jännitteiden lisääntymistä, toisaalta mustien ja latinoiden välillä, toisaalta myös laillisesti maahan tulleiden ja laittomasti maahan tuleiden latinoiden välillä.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 686
 • Liked: 40061
 • Ego sum Spartacus

https://twitter.com/ai_jared/status/1408455305625755648

Residents Moving Out Of California On The Rise
https://www.youtube.com/watch?v=_4I0ygCclto

Moving Out Of California to Arizona? Watch This First
https://www.youtube.com/watch?v=eePTlobb2zU

Köhösen Keijo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 280
 • Liked: 1444
Demokraatti käy taas kerran kertomassa, että tälle minun itseni aiheuttamalle ongelmalle pitää tehdä jotain ja saa taas äänet.
Samahan se on meilläkin. SDP laittaa nyt talouden niin kuralle kuin pystyy ja huutelee oppositiosta, että oikeistolaiset ne vaan leikkaa.  Kalifornia on malliesimerkki sosiaalidemokraatin maailmasta.

Ajattara

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 879
 • Liked: 4271
 • Strange Death of Europe
Taattua ylenantoa.

Lainaus

– Minulla on ollut ennen töissä paljon meksikolaisia, mutta nykyisin työvoiman saatavuus on hankalaa, kun laillisesti maassa olevat meksikolaiset nostavat palkkojaan.

Rautionmaan mukaan työntekijöiden palkkakustannuksensa ovat lyhyessä ajassa nousseet jopa 30–50 prosenttia. Muutokset tuntuvat Rautionmaan taloudessa.................................


https://yle.fi/uutiset/3-10728210

Siis Trumpin syy, että nyt joutuu maksamaan duunareille oikeaa palkkaa. Ennen oli paljon kivempaa, kun meksikaaneja sai vapaasti riistää nälkäpalkalla.
Meniköhän tää nyt ihan niin kuin toimittaja tarkoittii?  :D
War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is Strength.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 633
 • Liked: 2198
USA:n väestöstä edelleen on White tai White Hispanic 77 %, joten Brasiliaksi muuttuminen on kaukana.

Näin tilaston, että laittomista siirtolaisista peräti 50 % on maatalouden palveluksessa ja heitä on erityisen paljon Californiassa ja Texasissa.

Tämä on pitkälti sama ilmiö kuin neekeriorjien tuonti 1700-1800-luvuilla. Tilanomistaja hyötyy ja pitkällä tähtäyksellä muut maksavat haitat. Demokraattipuolue oli orjanomistajien puolue 1800-luvulla ja sama touhu heillä jatkuu 2019. Jostain syystä lailliset siirtolaiset eivät demokraateille kelpaa, vaan pitää hyödyntää laitonta halpatyövoimaa.
Tosiaan Texas on Californian jälkeen kakkosena sekä laillisissa että laittomissa siirtolaisissa, ja Florida kolmantena. Kumpikaan niistä ei profiloidu minään demokraatti-johtoisena osavaltiona. Liittovaltion talouden kannalta kaikki kolme ovat kyllä todella tärkeitä.

Mihinkään Euroopasta tai muualta maailmasta leviävään hajoamissotaan en todellakaan usko. Ne ovat liian kaukana, eivätäkä Amerikassa. Lisäksi omien reissujen perusteella tavan amerikkalaisilla menee sellaiseen liian hyvin, eikä heitä muutenkaan kiinnosta mikään aatteellinen kärhämöinti minkään asian puolesta.

 Ja kuten joku kirjoittikin joustavuudesta ja juurettomuudesta, niin sen jotenkin aisti monissa paikoissa ja ihmisten kanssa jutellessa. Kaikki olivat jostain ja ehkä menossa jonnekin, mutta juuri siinä paikassa ehdottomasti vain käymässä. Tämä toistui niin Itärannikolla, Keskilännessä kuin etelän köyhissä osavaltioissakin.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 633
 • Liked: 2198
Taattua ylenantoa.

Lainaus

– Minulla on ollut ennen töissä paljon meksikolaisia, mutta nykyisin työvoiman saatavuus on hankalaa, kun laillisesti maassa olevat meksikolaiset nostavat palkkojaan.

Rautionmaan mukaan työntekijöiden palkkakustannuksensa ovat lyhyessä ajassa nousseet jopa 30–50 prosenttia. Muutokset tuntuvat Rautionmaan taloudessa.................................


https://yle.fi/uutiset/3-10728210

Siis Trumpin syy, että nyt joutuu maksamaan duunareille oikeaa palkkaa. Ennen oli paljon kivempaa, kun meksikaaneja sai vapaasti riistää nälkäpalkalla.
Meniköhän tää nyt ihan niin kuin toimittaja tarkoittii?  :D
No pitäähän se paikkansa, jos työluvallisten meksikoilaisten määrä on vähentynyt ja ehkä jopa valvonta tiukentunut, niin hinnat nousevat. Ei kaikki seuraukset ole aina yksiselitteisesti negatiivisia, vaikka tässä grynderiä kiukuttikin.

valtakunnanpärkhele

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 517
 • Liked: 11069
Tesla otti ja lähtee Teksasiin.
Woke-hörhöily, korkea verotus, korkeat elinkustannukset, massiivinen sääntely ja pykäläviidakko, kaikenlainen sosialismipuuhastelu ei välttämättä ole se voittava strategia, jos haluaa houkutella ja pitää yritystoimintaa tonteillaan.
J. Sarasvuo - Woketus on paitsi väärin, myös mielenvikaisuuden muoto.
Wokettajat eivät edistä asiaa, jonka moraalisessa oikeutuksessa he hurskastelullaan loisivat


Tytti Tuppurainen: "Jokainen suomalainen tuntee arjessaan, mitä sosialidemokratia on!"

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 686
 • Liked: 40061
 • Ego sum Spartacus
I Went Back To California. My Home Town Looks Like A War Zone.

Lainaus
San Bernardino, once a blue-collar town with a solid middle class, has become the poorest and most dangerous city in California. I see a lot of the comments from people who say - you spend a lot of time driving around, showing everyone rundown America. Where are you from? Why don’t you pick on YOUR home town.

Every time I come home, I see something new. I’m here for one reason or another about once a year, and I always like to drive around and check things out. Kinda go up and down old neighborhoods on a nosy safari. It used to be that you’d have to go out of your way to see rundown and ghetto here. Not anymore.
 
I think most of the people who grew up here stay away from the worst parts of San Bernardino. There’s really no reason to be in some of these areas. A lot of it’s just blight, poverty and drugs.
If you know the area, you’d remember that San Bernardino was a really nice place to live back in the day. In the 50s and 60s, this was America at its finest. Cruisin USA. It’s an hour east of LA, where you could have a nice upper middle class life. McDonalds began here. Taco Bell began here. The Rolling Stones played their first concert here.

San Bernardino wasn’t an upscale place, and there weren’t a lot of high end white collar jobs. But with the railroads and manufacturing plants and the air force base in town, the gettin was good.

https://www.youtube.com/watch?v=Oc3AQk7lgTA

Lisää videoita:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLq-_cmf3H6yoGM0mmbTCTmMa9zMFvvDeG

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 633
 • Liked: 2198
Rollarit veti ekan keikkansa Marquee-klubilla Lontoossa. Ei mulla muuta.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 686
 • Liked: 40061
 • Ego sum Spartacus
Se on tuo amerikkalainen maailmankuva joka vääristää asioita.

Lainaus

1st American tour dates
Date   City   Venue
5 June 1964   San Bernardino, California   Swing Auditorium, Orange Show Fairground


https://en.wikipedia.org/wiki/The_Rolling_Stones_1964_tours#1st_American_tour

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 878
 • Liked: 2482
Rollarit veti ekan keikkansa Marquee-klubilla Lontoossa. Ei mulla muuta.
San bernandinossa taisi olla eka konsertti kun taas lontoossa oli eka keikka?.Tuolla kai ainakin ensimmäinen amerikan konsertti.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 478
 • Liked: 16522
Tuttava joka muutti pari kuukautta sitten Los Angelesista Las Vegasiin sanoi, että kumpikin paikka on aivan järkyttäviä "shit holeja" nykyään.

Asunnottomuus ja kaiken varastaminen ja ryöstäminen on ihan vakiota kummassakin kaupungissa. Ei ole enää mitään "eliittialueiden" rajoja joiden sisällä tätä ei tapahtuisi. Varsinkin Las Vegas on muuttunut hänen mukaansa korona-aikana todella vaaralliseksi paikaksi. Esim työmatkat menee nykyään työpaikan (paikallinen kasino) tarjoaman kuljetuksen kyydissä. Entisen "turvallisen kivan" tilalle on tullut täysin puskista tulevaa rikollisuutta jonka laatu voi olla käytännössä mitä vaan random ampumisesta kodin ikkunoiden rikkomiseen koska jotakuta vaan huvitti.

Asunnottomuus ja sen mukana tuoma elämä on kuulemma monelle oma valinta vaikka tarjolla olisi asuntoja, mutta joiden laatu ei välttämättä ole kovin kummoinen. Tilanne on sellainen, että sitä ei enää käytännössä pysty korjaamaan ilman laajoja pakkokeinoja.

edit: maahanmuutto ei aina ole syynä, mutta osaltaan totta. Mexikolainen halpatyö vie työt ennen halpatyötä tehneiltä kuukereilta ja muilta suorittavan työn tekijöiltä ja ränni alas on valmis. Eli asunnottomina on enimmäkseen amerikkalaisia, ei matuja.
« Viimeksi muokattu: 26.12.2022, 13:59:02 kirjoittanut Titus »
that's a bingo!

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 412
 • Liked: 12404
Meksikolaisten sijaan laittomat siirtolaiset ovat tätä nykyä enemmän Keski-Amerikasta. Guatemala, Honduras etc.

Meksikolaisia tympäsee heidän maansa läpi vaeltavat siirtolaiset ja mielihyvin kippaavat heidät Amerikan riesaksi.

Sellaistakin on alkanut ilmenemään että amerikkalaisia on alkanut muuttamaan Meksikoon. Meksikossa voi elämä olla hyvää jos on rahaa.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 478
 • Liked: 16522
Meksikolaisten sijaan laittomat siirtolaiset ovat tätä nykyä enemmän Keski-Amerikasta. Guatemala, Honduras etc.

Joo, tämä on totta. Jenkit suuntaavat varsinkin Puerto Ricoon.
that's a bingo!

Juoni

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 607
 • Liked: 580
Kävin Etelä-Californiassa 2017, enkä muista nähneeni Los Angelesissa yhtään silminnähden kodittomaksi tunnistettavaa latinoa tai itäaasialaista. Sukulaisverkostot pitävät heillä. Selkeästi kodittoman näköisistä mustia ehkä n.70% ja loput valkoisia. Mustia LA:ssa 9% väestöstä.
Virtuaalinen hihamerkki: Hämeenlinnan Oraakkeli, Veikko, Hae-won

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 318
 • Liked: 11643
Meksikolaisia tympäsee heidän maansa läpi vaeltavat siirtolaiset ja mielihyvin kippaavat heidät Amerikan riesaksi.

Voiko sanoa, että meksikolaiset tekevät "ruotsit"?

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 478
 • Liked: 16522
Memphis ei ole Kaliforniaa, mutta kuvastaa jenkkien menoa jo 2010, eli reilut kymmenen vuotta sitten:

Lainaus
HÄTÄPUHELUTALLENNE on hyytävä. Nauhalta kuuluu miehen hätääntynyt ääni. Pian huuto lakkaa, ja alkaa ampuminen. Hervoton ampuminen.

– Soitit numeroon 911. Mikä sinulla on hätänä? Naispuolinen virkailija kysyy saamatta vastausta.
Hän jatkaa huhuilua. Linjan toisesta päästä kuuluu jälleen aseen laukaus, toinen ja kolmaskin.

– Haloo? Virkailija kysyy taas.
Sen jälkeen ampuja kiristää tahtiaan. Tulitus on silmitöntä. Ase laukeaa kuudesti vain parissa sekunnissa.

ELETÄÄN kesäkuuta 2010. Yhdysvaltain Memphisissä kärvistellään näännyttävässä helleaallossa. Hätäpuhelu on yksi monista sinä sunnuntai-iltana soitetuista, eikä virkailija edes vaivaudu raportoimaan siitä esihenkilöilleen.

https://www.is.fi/urheilulehti/parhaat/art-2000009290417.html

edit:

Lainaus
Vaikka Wright tienasi NBA-vuosinaan 55,2 miljoonaa dollaria, hänen omaisuutensa hupeni hälyttävästi jo peliuran aikana. Hän oli käyttänyt rahojaan varsin hövelisti erinäisiin elämän ylellisyyksiin: muun muassa hulppeisiin asuntoihin sekä urheiluautoihin. Kun ura loppui, rahavirrat tyrehtyivät. Wright oli kuolinhetkellään työtön ja pahassa velkakierteessä.

 :o
« Viimeksi muokattu: 27.12.2022, 14:22:37 kirjoittanut Titus »
that's a bingo!