UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi  (Luettu 1919 kertaa)

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 704
 • Liked: 7841
 • Oulu- Uleåborg
Tämä on ollut puheenaiheena Naamakirjassa eilen ja tänään. PEN-Veera mm väittää olleensa hilkulla päästä "avoimesti natsimielisen" Suomen Sisun sihteeriksi.

Lainaus
Sananvapaus ja oikeistopopulismi

Niihin aikoihin, yli vuosikymmen sitten, keskustelin erään tuttavaporukan kanssa usein libertarismista. Erityisesti oikeistolibertarismista, eli ideologiasta, joka kannattaa henkilökohtaista ja taloudellista yksilönvapautta ja laissez-faire -markkinataloutta.

Minun oli hyvinvointivaltion olosuhteissa vaikea ymmärtää ajattelutapaa, joka piti sisällään niin vähän kiitollisuutta, varsinkin kun moni puhujista oli itse tavalla tai toisella sosiaalituen saaja. Kyseessä oli jonkinlainen viidakon laki –ajatusmalli, jonka mukaan jokainen pitää huolta itsestään, eikä heikkoja tarvitsekaan auttaa. Mainittiin, että evoluutio oli kääntänyt suuntaansa, kun myös elinkelvottomia yksilöitä pelastettiin. Heikkojen sortuminen nähtiin osana luonnonvalintaa. Tämä asenne kohdistui sekä suomalaisen yhteiskunnan haavoittuvassa asemassa olevia, kuten vammaisia, työttömiä tai yksinhuoltajia kohtaan, mutta vahvasti myös maahanmuuttajia vastaan.

Puhuttiin arvoista niin perustavanlaatuisella tasolla, että en osannut enää kommunikoida. Maahan kaatunutta lähimmäistä tulee auttaa, eikö niin? ”Riippuu siitä, onko se likainen, tai jos se vuotaa verta, niin voiko siitä saada tartuntaa.”

Yritin, halusin, ymmärtää ja he neuvoivat minut erääseen siihen aikaan viikoittain järjestettävään keskiviikkokerhoon, jota järjesti silloin vielä tuntemattomampi hahmo Jussi Halla-aho. Myönnettäköön, ettei kukaan halunnut oppaaksi mukaan. Hekin vierastivat.

Osallistuminen ei ollut vaikeaa. Tapaamisia järjestettiin Helsingin keskustan kuppilassa lähellä muutenkin kuhisevaa ravintolaelämää. Astuin sisään tuttuun oluthuoneeseen. Paikka oli tunnelmallinen ja mukava. Seurue oli helppo tunnistaa ja parilla kysymyksellä varmistaa. Mainittu Jussi istui kulmapaikalla, eikä mitenkään erityisesti johtanut keskustelua. Hän oli mahdollistaja, jonkinlainen magneetti. Olin päättänyt, etten provosoi. Olin tullut ymmärtääkseni, mikä johtaa niin jyrkkään maailmankatsomukseen. Otin oluen, kyselin ja kuuntelin. Moni paikallaolijoista oli yrittäjä. Usea puhui aseharrastuksesta. Täällä ei köyhien edustus näkynyt. Sijainti ja hinta epäilemättä rajasivat osallistujahalukkuutta.

Myös keskustelun peruskulku oli helppo hahmottaa melko nopeasti. Oli argumentteja siitä, miten naisten tulisi pysyä kotona. Miten työtön tai yksinhuoltaja on itse aiheuttanut tilanteensa. Miten köyhien tai kouluttamattomien ei tulisi saada osallistua demokratiaan, sillä he eivät ymmärrä riittävästi. Moni päättelyketju oli puutteellisuudessaan sellainen, että ihan ilman asennettakin pystyi huomauttamaan logiikan puutteen. Sanoinkin, ja tästä jonkinlaisena kiitoksena sain myös Halla-ahon huomion. Myöhempinä vuosina on käynyt ilmi, että hän on retoriikassaan paljon taitavampi. Moni hänen puheistaan tai teksteistään rakentuu siten, että jonossa on kolme asiaa, joista kuka tahansa haluaa olla samaa mieltä. Neljäs on äärimmäinen ja kohtuuton, mutta menee läpi muiden vanavedessä.

Jouduin usein lähtemään noista kokouksista hyvin aikaisin pois, sillä ihmisten tapa puhua ja ajatella alkoi sattua ihan fyysisesti. Vatsalihakset kiristyivät, oksetti, päätä alkoi särkeä. Kävelin kaupungin katuja saadakseni henkistä happea. Sama olo on tullut viime aikoina joskus, kun olen katsonut Handmaid’s Tale –sarjaa. Vielä vahvemmin siksi, että tunnen tietäväni, kuinka lähellä tuo todellisuus saattaisi olla.

Noihin samoihin aikoihin norjalainen Anders Breivik suunnitteli joukkomurhaa suvaitsevaisen vasemmiston lapsia ja nuoria vastaan, pyrkimyksenään tuhota ”vasemmistolaisen eliitin” tuleva sukupolvi. Breivik koki olevansa osa kansainvälistä poliittista liikettä, joka vastustaa muslimien maahanmuuttoa varsinkin Euroopassa. Kyse oli nettikirjoittajien verkostosta, joka levitti aatettaan ennen kaikkea digitaalisesti, mutta järjesti myös kokoontumisia. Sosiaalinen media yhdisti yksinäisiä susia ja erilaiset ääriryhmät alkoivat saada voimaa toisistaan. Viimeistään iskut New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin 11.9.2001, saivat suuren yleisön kallistumaan länsimaiden suojelun puolelle. Tapahtuman jälkeen alkoi netissä levitä aluksi lukuisia blogi-kirjoituksia, joita kannatteli patriotismi, sotakiihko ja muslimiviha. Hyvin pian nuo helposti huomiota saavat ajattelutavat pesiytyivät myös journalismiin. Eräs ensimmäisistä kulttihahmoksi nousseista toimittajista oli toimittaja Ann Coulter, joka avoimesti vaati pommituksia ja muslimijohtajien teloituksia.

Liekki sai nopeasti lisää happea, kun esimerkiksi Pamela Geller ja Robert Spencer liittyivät avoimen vihamieliseen joukkoon. Jälkimmäinen on pitkälti luonut islamofobisen käsitteistön, jossa esimerkiksi asiayhteydestään irrotetut arabiankieliset termit tulkitaan uhkaavina. Nämä netissä ja tietyissä journalistisissa julkaisuissa levinneet ajatukset sulautuivat konservatiiviseen valtavirtaan ja alkoivat vaikuttaa politiikkaan aluksi puoluepolitiikan ulkopuolelta

Vuosina 2004-2008 ajattelutapa alkoi levitä myös korkean tason politiikkaan ja esimerkiksi Daniel Pipes, joka toimi mm. USA:n Rauhaninstituutin johtajana, esitti että: ”Kaikkiin muslimeihin tulisi suhtautua turvallisuusriskinä.” Blogeista nousi pian esiin ”Eurabia”-termi, joka viittasi nimenomaan arabien Euroopan valloitukseen. Tähän liittyi olennaisesti monikulttuurisuuden ja maahanmuuton kritiikki. Näistä blogeista ovat ohjenuoransa saaneet niin Breivik, kuin Jussi Halla-Ahokin. Breivik toteutti suunnitelmansa vuonna 2011 siteeraten manifestissa useita nettisivuilta löytämiään samanmielisiä kirjoittajia.

Kävin noissa keskiviikkokerhoissa joitakin kertoja. Kerran tullessani sain tietää, että kokoontumista oli viivästetty, sillä oli kätevää pitää Suomen Sisun vuosikokous samassa yhteydessä, kun samoja osallistujia oli niin paljon. Minut kutsuttiin pöydän kulmaan istumaan. Tuohon aikaan Sisu oli vielä avoimesti natsimielinen järjestö sekä kuvissaan että sanoissaan. Istuin ja ihmettelin. Vain kerran minut huomattiin, kun järjestölle piti valita sihteeri. Kaikki pöydän miehet kääntyivät katsomaan minua, odottaen. Mietin, että ihmeellinen voima tuo naiseus: Olisin saanut kaiken heidän viestintänsä ja kirjanpitonsa hoidettavaksi, vaikkei kukaan heistä tuntenut minua. Kieltäydyin.

Olen pitänyt kokousten keskustelut omana tietonani, kuten kirjoittajien tapana on, vaikken sinänsä ollutkaan taustamateriaalimatkalla. Luotettavuus on kuitenkin joka suuntaan menetettävissä vain kerran. Tähän sen sijaan kysyin erikseen luvan: Kun vuosi sitten oli tapaamassa ulkoministeri Timo Soinia, hän itse ihmetteli, miten olikaan tullut luoneeksi sellaisen hirviön. Että mikä olisi ollut se oikea vaihe heittää ulos ääriajattelun edustajat.

Ja tämä lienee tärkeää meidän kaikkien kannalta. Kun nyt, yli kymmenen vuotta noiden ensikohtaamisten jälkeen, kirjoitan tätä tekstiä, on tuo tiettyä ajattelua korostava linjaus nousemassa maailmassa kaikkialla. Intia, yksi maailman suurimmista demokratioista, on juuri äänestänyt nationalistit johtoon. Euroopan fasistit ovat julkisesti ilmoittaneet yhdistyvänsä, perussuomalaisten Laura Huhtasaari hymyillen joukoissaan mukana. Silti edelleen, kun olen maininnut aikovani kirjoittaa tämän tekstin, olen kuullut samoja kommentteja. Älä. He eivät ansaitse huomiota. Yllytät vain. Mutta nyt on aika puhua ja sydämenhyvyyttä kokevien ihmisten aika yhdistyä. Sillä vaikeneminen ei auta.

Jälleen kerran: Sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan. Sanaleikit, vääristely tai olkiukot eivät muuta tätä perusajatusta mihinkään.

Vihapuhe on pyrkimystä rajoittaa sananvapautta luomalla pelkoa. Toimintalogiikka on siis sama kuin terrorismilla, joka jo ihan määritelmänsä mukaan pyrkii luomaan kauhua ja hallitsemaan sillä. Mekanismi on samanlainen kuin niillä vallanpitäjillä, jotka luovat lakeja rajoittaakseen kansalaisvapauksia ja ihmisoikeuksia lainsäädännöllä. Jos vihapuheen lietsojat siirtyvät altavastaajan asemasta valtaan, he jatkavat sananvapauden rajoittamista virallisten reittien kautta. Näitä ovat lainsäädäntöön vaikuttamisen lisäksi pyrkimys vaikuttaa median hallintakoneistoihin ja siirtää päätäntävaltaa hallituksen ohjenuoraan. Tämä näkyy esimerkiksi hyökkäyksinä vapaan median edustajia kohtaan tilanteissa, joissa he kysyvät epämiellyttäviä kysymyksiä. Tätä tapahtuu tällä hetkellä monessa maailman kolkassa, myös Suomessa, myös korkean tason poliitikkojen toimesta.

Halla-aho ei tietenkään määrittele talousajatteluaan libertarismiksi, enkä minäkään niin kuvittele. Hän määrittelee sen oikeistokonservatismiksi. Ideologiassa ei ole siis kysymys ajattelusta, jossa siirrettäisiin maahanmuuttajilta jääviä kustannuksia köyhille suomalaisille, vaan siitä, että kumpikaan näistä tahoista ei ansaitse tukea. Halla-ahon sanoin: Työikäisen ihmisen kuuluu ansaita elantonsa itse. Tämä Halla-ahon näkemys on mediassa jäänyt usein harmillisen varjoon toimittajien keskittyessä maahanmuuttolinjauksiin. Empatia ei ole noita ajattelumalleja yhdistävä piirre.

Noilta ajoilta Jussi Halla-aho jäi yli kymmeneksi vuodeksi Facebook-kaverikseni, eikä minulla siis ole mitään illuusioita hänen ajattelustaan. Normaalipäivitykset olivat pääasiassa ulkomaalaisten tekemistä rikoksista kertovien juttujen postauksia, joiden alla räyhäävä lauma alkoi riehua nyt jo muualtakin tutuilla sävyillä. Eikä hänelle tietenkään ole millään lailla epäselvää, että olen eri mieltä. Halusin kuitenkin edelleen pysyä kartalla siitä, mitä heidän leirinsä miettii. Poistin kaveruuden vuosia myöhemmin, ettei väärinkäsityksiä syntyisi. Tämä teki arkipäivistä helpompia. Ei tarvinnut nähdä sitä myrkkyä päivittäin.

Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että kuunteleminen, keskustelu ja pyrkimys ymmärrykseen on kaiken toiminnan ehto. Jussi Halla-aholle tahtoisin esittää suoran pyynnön: Se aggressiivinen uhkailu, jota moni kannattajasi harrastaa, on mekanismiltaan terrorismin pikkuserkku. Perustuu vaientamiseen ja sananvapauden vähentämiseen. Ole ystävällinen ja pyydä julkisesti kannattajiasi käymään asiallista keskustelua, johon ei liity pilkka, uhka tai voimien esittely. Aiheet, joista haluamme puhua, ovat tärkeitä, niistä pitää saada puhua, tässä maassa ja muualla, ilman pelkoa.

Tuo sama kiristävä tunne vatsassa nousee jälleen, kun katson äärioikeiston vähittäistä leviämistä Euroopassa. Se on kuin vaientamisen aalto, tunnen sen itsekin tarpeena olla hiljaa, jättää puuttumatta. Nyt ei kuitenkaan ole aikaa olla hiljaa.

Veera Tyhtilä

Veera Tyhtilä on näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja sekä Suomen PENin puheenjohtaja.

https://www.suomenpen.fi/veera-tyhtila-sananvapaus-ja-oikeistopopulismi/ (5.6.2019)


Päivämäärä lisätty.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2019, 21:50:14 kirjoittanut Alaric »
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 293
 • Liked: 8199
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #1 : 29.07.2019, 16:35:06 »
Tuo ei kuulemma pidä paikkaansa, tai ei ainakaan kuvaa kuvioita yleisesti oikein. On tietysti mahdollista, että kirjoittaja on käynyt joskus keskiviikkokerhossa ja siellä on voitu puhua vaikka mitä. Ilmapiiri ei vain yleisesti ollut tuollainen kuulemani mukaan, eikä sen mukaan mitä pariin kertaan kävin. Sisun kirjuriksi ei tietenkään olisi valittu ketään missään illanviettokerhossa. Sitäpaitsi Hiljaisten seiväshyppääjien kerholla oli paremmat bileet.

Mutta se siitä, sillä jokainen saa muistella miten muistelee. Mielenkiintoisempaa on se, että Suomen PEN edelleen miettii miten ja miksi sananvapautta sopii rajoittaa. Ja tietysti mielenkiintoista sekin, että lasitalon toimittajat sitten julkaisevat tuollaiset muistelmat mitenkään tarkistamatta niiden taustoja sanomalehdessä, joka sattuu olemaan suurin ja jonka linjasta poikkeavia sanomalehtiä ei Suomessa ole.
qui non est mecum adversum me est

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 984
 • Liked: 5912
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #2 : 29.07.2019, 17:19:28 »
Lainaus käyttäjältä: Pen Tytti
Halla-aho ei tietenkään määrittele talousajatteluaan libertarismiksi, enkä minäkään niin kuvittele. Hän määrittelee sen oikeistokonservatismiksi. Ideologiassa ei ole siis kysymys ajattelusta, jossa siirrettäisiin maahanmuuttajilta jääviä kustannuksia köyhille suomalaisille, vaan siitä, että kumpikaan näistä tahoista ei ansaitse tukea. Halla-ahon sanoin: Työikäisen ihmisen kuuluu ansaita elantonsa itse.


Se vaan jää aina herkiltä kaunosielukomuilta ymmärtämättä, että tässä ideassa ihmisten verorasitus on paljon kevyempi kuin nyt ja ostovoima paljon suurempi kuin nyt. Työn tekeminen ja sen aloittaminen on suoraviivaista ja helppoa. Tällöin on yksinkertaisemmankin ihmisen helppoa elättää itsensä. Nollalinjaa sosiaaliapuun ja köyhien heittämistä tunkiolle en ole kuullut yhdeltäkään suomalaiselta.

Sananvapauden idea ei myöskään ole päästä mihinkään onnelaan (mitä ei tule koskaan tässä maailmassa staattiseksi "olotilaksi") missä kaikki on samaa mieltä vaan se idea on tuoda koskaan loppumattomat epäkohdat esiin ja siten niitä epäkohtia voidaan korjailla loputtomiin ja siten tuottaa suhteellista ja hetkellistä onnellisuutta maailmaan.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 131
 • Liked: 6557
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #3 : 29.07.2019, 17:58:10 »
Jos tällä Todistuksella ei verovaroin kustannettu suojatyöpaikka lohkea niin millä sitten?  :o

PENISti  tyhjentää tällä Todistuksellaan kyllä pajatson aivan täysin; (rumat), sairaat, itse sosiaaliavustuksilla elävät rutiköyhät, yleensä ateistijuopot, luovat äärikristillistä Handmaid Tales _ yhteiskuntaa josta naiset ovat poistettu vain rikkaiden käytettäviksi kuten sosiaaliavustuksetkin, joita ahkerat ja menestyvät maanmutaajat eivät tietenkään itse edes saa, ja kaikki tämä Jussin=hiirviöö*=bräiviikin äänettömällä ohjailulla. Ja Ne on voitolla, jopa Intian intiaanit on käännytetty samaan porukkaan!

Hirviöidyyden Lopullinen Todiste on vieläpä ex-päähirviön itsensä suusta: Jussi on siis hirveää hirviötäkin hirveästi hirveämpi  :'(

Mitäköhän nämä Sydämmen Hyvyyttä tuntevat ihmiset muuten kaavailevat meille, kämyille?
Liittyisikö siihen kellari, Nagant ja hiekkasäkkejä vai ammenetaanko heti iSlamin pohjattomasta rikkaudesta paremmat menetelmät?

Mitä sekopäävasemmisto nyt sitä cuckoomukset ja johtava virkaeliitti huomenna..
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Veikko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 165
 • Liked: 13123
 • "Ich bin Jude"
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #4 : 29.07.2019, 19:16:01 »
Jaa, olikos tää sitten synopsis elokuvakäsikirjoitukseen vai näytelmäkäsikirjoitukseen?

Oli miten oli, niin voisi laittaa hieman enemmän realismia peliin ettei menisi ihan naurettavaksi, kuten nyt.
"Tiedän varmasti, että sinä, oi Eurooppa, tulet tuhotuksi." - Mohammed Bouyeri, Theo van Goghin murhaaja

"Van Goghin murhan jälkeen kukaan ei ole uskaltanut ilmaista itseänsä yhtä vapaasti kuin ennen." - Theo van Goghin ystävä.

"Taas tänäänkin opin jotain uutta. Vain idiootit EIVÄT lue hommaa." - Kirjoitti: tos

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 692
 • Liked: 22166
 • Quid est veritas?
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #5 : 29.07.2019, 20:19:41 »
Jaahas, taas pukkaa fasistien salaliittoa. Vai ovatko ne nyt sitten kansallissosialisteja, mene ja tiedä. Ei näitä tällaisia harhaisia vuodatuksia oikein jaksaisi enää edes lukea.

PS taitaa muuten olla viimeinen puolue, joka on Suomessa rajoittamassa sananvapautta. Puolueen nykyinen pj:kin kun on saanut peräti korkeimmalta oikeudelta tuomion liiallisesta sananvapauden käyttämisestä.

There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori
Hyvää oppi tekee terroristillekin!
- Jari Taponen, ylikomisario

Tragedian synty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 900
 • Liked: 3721
 • "Leb' wohl, du kühnes, herrliches Kind!"
  • Tragedian synty – blogi kaikille eikä kenellekään
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #6 : 29.07.2019, 20:45:40 »
Lainaus käyttäjältä: Veera Tyhtilä
Sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan.

On aina mielenkiintoista nähdä sananvapauden kaltaisia aika universaalisti hyväksyttyjä arvoja taivutettavan jonkin aatemaailman keppihevoseksi. Yllä olevasta lauseestahan seuraa, että jos puhe tai kirjoitus ei tähtää "kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan", niin se ei kuulu sananvapauden piiriin ja siksi se on oikein vaientaa.

Olisikohan jo aika tunnustaa se, että ihmisten on mahdotonta päästä kaikesta yhteisymmärrykseen keskenään? Valistuksellinen ajatus, että ihmisten mielipiteet perustuvat vain tietoihin ja argumentteihin, on naiivi ja virheellinen. Erimielisyydet voidaan jäljittää aina psykologiaan ja biologiaan asti.

Minusta sananvapauden tarkoitus on mahdollistaa uusien ajatusten, argumenttien ja näkökulmien esittäminen, jotta aatteellinen kehitys olisi mahdollista ja jotta kukaan ei katkeroidu kokiessaan olevansa järjestelmän uhri. Tuskin se on kenenkään mielestä kivaa, että maailmassa on vihaa, mutta asia ei korjaudu patoamalla viha pois näkyvistä. Jossain vaiheessa se kuitenkin purkautuu.
Tragedian synty – blogi kaikille eikä kenellekään.
Utopian synty – tarina maailman optimoinnista.

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 692
 • Liked: 22166
 • Quid est veritas?
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #7 : 29.07.2019, 21:05:15 »
Lainaus käyttäjältä: Veera Tyhtilä
Sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan.

On aina mielenkiintoista nähdä sananvapauden kaltaisia aika universaalisti hyväksyttyjä arvoja taivutettavan jonkin aatemaailman keppihevoseksi.

Nuo ihmiset tekevät sitä kuitenkin jatkuvasti, osa varmaan ei edes tiedosta sitä tekevänsä, niin luonnostaan se tulee tietyn aatemaailman omaksuneille ihmisille.

He siis pyrkivät määrittelemään ehdot, joilla keskustelua saa käydä, ja joutuvat sitten raivon valtaan, kun joku ei suostu noihin ehtoihin alistumaan.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori
Hyvää oppi tekee terroristillekin!
- Jari Taponen, ylikomisario

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 940
 • Liked: 5674
 • 白右
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #8 : 29.07.2019, 21:08:00 »
Pöydät ovat kääntyneet. Vielä kymmenisen vuotta sitten vasemmisto puolusti sananvapautta. Mutta silloin toki oli vielä kaksi sukupuolta, suomalaiset olivat alkuperäiskansa ja kommunistit haukkuivat Venäjän sijasta edelleen USA:ta. Kyseisen artikkelin kirjoittaja vaatii vapauden kieltämistä sekä holhousvaltiota, kommunismia, mutta kommunismihan toimii ainoastaan silloin kun kaikki ovat luonnostaan holhouksen tarpeessa.
Vastuu - Yksilöllisyys - Oikeudenmukaisuus

Jepulis

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 141
 • Liked: 7750
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #9 : 29.07.2019, 21:16:01 »
Sananvapaus ylläpitää demokratiaa. Sananvapaus voi vain olla tai sitten sitä ei ole - jos sitä ei kaikilta näkökulmilta katsoen ole, sitä ei todellakaan ole.

Tyhtilä edustaa vasemmistolais-liberaalia sakkia, joka pyrkii tuhoamaan demokratiamme perustan. Sananvapaus on ainoa asia mitä demokratian kannattajan tarvitsee puolustaa. On siihen nähden jokseenkin samantekevää miten sananvapautta käytetään, olennaista on käyttämisen vapaus. Sellaiset aatteet kuin ”ihquja muslimeita on pakko saada maa täyteen” ei vaan pysty pitkään puoltamaan aidon sananvapauden ja siis näin ollen aidon demokratian oloissa.

Demokratia ei koskaan ole kestävällä pohjalla yksinään. Vallanahneet pyrkyrit ja toisiaan olalle taputtelevat hyväksikäyttäjät vihaa sananvapautta, koska se estää heitä pääsemästä valtaan ja rahaan mielellään pysyvästi. Demokratia vaatii sananvapauden avulla tehtyä kastelua joka ikinen päivä. Aina kun yksi sanan hana suljetaan, demokratia alkaa kuihtua. Nyt ollaan Suomessa jo vaarallisella tiellä.

Kaikki puheet siitä, että on vääränlaista puhetta, vääränlaista sananvapautta, on raskaasti demokratian vastaisia. Yksin tuo Penin kirjoitus varmistaa, että ääneni saa käyttöönsä sananvapautta puolustava Jussi Halla-aho (ps).
Vihapuhe on parempi kuin lässytetty valhe.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 126
 • Liked: 34498
 • Toivo parasta, varaudu pahimpaan.
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #10 : 29.07.2019, 21:19:34 »
Lainaus käyttäjältä: Veera Tyhtilä
Sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan.

On aina mielenkiintoista nähdä sananvapauden kaltaisia aika universaalisti hyväksyttyjä arvoja taivutettavan jonkin aatemaailman keppihevoseksi.

Hyvä havainto! Itse en tuota proosaa jaksanut lukea.

"Kansojen välinen rauha" tarkoittaa epäilemättä samaa kuin maailmanrauha, joka taas tarkoittaa kommunismin vastustuksen poissaoloa. Tähän asti selvää kuin pläkki.

"Tasavertainen yhteisymmärrys" onkin sitten vaikeampi rasti. Tasavertainen tarkoittaa tasaveroista, "tasaväkistä" tai samanarvoista, siis yhtä hyvää tai yhtä huonoa. Mutta jos ymmärrys on jo yhteinen kaikilla zombieilla/roboteilla, niin verrataanko siinä sitten samaa asiaa samaan asiaan?

Does not compute.

"Does not compute", and variations of it, is a phrase often uttered by computers, robots, and other artificial intelligences in popular culture. The phrase indicates a type of cognitive dissonance on the part of the machine in question. The expression of the phrase "does not compute" by robots or computers attempting to process emotions, contradictions or paradoxes is frequently satirized in popular culture, often leading to the machine's inaction, malfunction or self-destruction.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2019, 21:26:50 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
"Arvoituksellisin kehityssuunta on länsimaiden johtajien määrätietoisuus luoda NL uudelleen Eurooppaan."
- Mikhail Gorbachev

”Mitä perverssimpää asiaa osataan suvaita, sitä enemmän suvaitsemisesta saa hyvepisteitä.”
- https://www.facebook.com/jussi.hallaaho/posts/2336133563173491

Arvoton

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 168
 • Liked: 2407
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #11 : 29.07.2019, 22:06:45 »
Kaikille muille paitsi VAS:n ja VIHR:n yksisilmäisimmille kiihkoilijoille lienee vitsi, että PEN:n varapj on Oula "Yksvakaa" Silvennoinen.

Vähän aika etsiskelin videota YouTubesta sitä löytämättä, jossa Oula-poika soitattaa Panu Huuhtasen takia polliisit yliopiston pihhaan. Siellä aliopistossa oli joku  oulamainen herätyskokous, joka paasasi eturiveillä istuvasta Panusta, l. saatanasta, joka istui hiljaa siellä. Siinä sananvapaus tai ainakin mielipiteenvapaus Oulan tapaan.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 545
 • Liked: 8984
 • Puhekin on teko
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #12 : 30.07.2019, 00:43:21 »
Tämmöisiä tekstejä on aina yhtä koomista lukea. Ne ovat täyttä Keijo Kaarisadetta alusta loppuun saakka.

Jossain määrin kyse on omien fantasioiden esiintuomisesta, jossa kuvitellaan taistelevan jotain yleismaallista pahuutta vastaan. Apuna taistelussa käytetään itse mielikuvituksen kautta luotua maailmankuvaa, jossa yksittäinen keskitason dystopiasarja saa suurenkin merkityksen koska se on viety niin överiksi VHM:ää vastaan käytäväksi taisteluksi  (vaikka paremmin kuvaa jotain ääri-islamistista maata) ja Breivikiä käytetään aina uudestaan ja uudestaan esimerkkinä, (koska muita ei ole). Samalla unohdetaan kätevästi sadat oikeat terroristit mm. Euroopassa, kun ne eivät tue omaa fantasiamaailmaa.

Lainaus
Jälleen kerran: Sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan. Sanaleikit, vääristely tai olkiukot eivät muuta tätä perusajatusta mihinkään.


Sananvapauden tavoite ei ole mikään "kaikkien tasavertainen ymmärtäminen" tai "Kansojen välinen rauha".

Sananvapauden tavoite on antaa ihmisille oikeus sanoa mitä mieltä he ovat asioista. Tällä tavalla voidaan tuoda esiin niin epäkohtia kuin loukata muita. Usein ongelmien esiin tuominen vaatii sitä, että ne voidaan sanoa ääneen. Tämä ei ole mahdollista, jos sananvapautta rajoitetaan keksityn vihapuheen nimissä.

Lainaus

Vihapuhe on pyrkimystä rajoittaa sananvapautta luomalla pelkoa. Toimintalogiikka on siis sama kuin terrorismilla, joka jo ihan määritelmänsä mukaan pyrkii luomaan kauhua ja hallitsemaan sillä.


Tämä uusorwellilainen kieli on niin huvittava ilmiö. Omien sensurointipyrkimysten nimissä keksitään termejä tyyliin "vihapuhe", joka tarkoittaa mitä mielipidettä tahansa, josta ei pidetä.

Lainaus
Mekanismi on samanlainen kuin niillä vallanpitäjillä, jotka luovat lakeja rajoittaakseen kansalaisvapauksia ja ihmisoikeuksia lainsäädännöllä. Jos vihapuheen lietsojat siirtyvät altavastaajan asemasta valtaan, he jatkavat sananvapauden rajoittamista virallisten reittien kautta. Näitä ovat lainsäädäntöön vaikuttamisen lisäksi pyrkimys vaikuttaa median hallintakoneistoihin ja siirtää päätäntävaltaa hallituksen ohjenuoraan. Tämä näkyy esimerkiksi hyökkäyksinä vapaan median edustajia kohtaan tilanteissa, joissa he kysyvät epämiellyttäviä kysymyksiä. Tätä tapahtuu tällä hetkellä monessa maailman kolkassa, myös Suomessa, myös korkean tason poliitikkojen toimesta.

Pidemmän aikaa on puhuttu ilmiöstä, jossa muita syytetään siitä, mitä itse tehdään. Tässä tapauksessa kyse on täysin samasta asiasta eli luodaan mitä mielivaltaisempia vihapuhelakeja ja yritetään lainsäädännöllä perustella omat näkemykset ja katkaista rahoitus niiltä tahoilta, joista ei pidetä.

Täysin keksittyä vihapuhetta jahdataan valtavilla resursseilla ja oikeuslaitos käyttää termiä, vaikka se ei kuulu millään tavalla rikoslakiin. Väkisin on yritetty viedä termi rikoslakiin, koska kaikki huomaavat ettei vihapuheella ole vaatteita.

Tosin ilmiö voi pahimmillaan kääntyä myös toisinpäin, josta esimerkkejä on nähty mm. Unkarissa.

Todellisia esimerkkejä "hirmuhallinnosta" ei voida antaa, kun ainoa rikos on ollut määrätä ylimääräisiä veroja ja leikata rahoitusta väärän mielipiteen edustajilta. Tosin eivät ole ainakaan julkisuuden mukaan roudanneet tuhansia ihmisiä pidätettynä oikeuden eteen väärän mielipiteen takia saadakseen "vihapuhe tuomion". Samaa tehdään koko ajan itse oman agendan nimissä.

Luultavasti kirjoituksessa viitataan mm. Halla-ahon  "maalittamiseen" toimittajaa kohtaan, jossa siis pääideana oli kysyä tähän tyyliin: "Miksi toimittajan juttu ei vaikuta uusien tietojen valossa pitävän paikkaansa" .

Paljon on puhuttu mm. valeuutisista, joten eikö poliitikolla ole oikeus kysyä pitääkö jutun tiedot paikkaansa?

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 545
 • Liked: 8984
 • Puhekin on teko
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #13 : 30.07.2019, 01:15:59 »
Lainaus
PEN-sananvapauspalkinto   
Muokkaa
Suomen PEN jakaa vuosittaisen sananvapauspalkinnon. Palkinnolla nostetaan esiin ajankohtaisia sananvapauskysymyksiä ja ilmaisunvapautta esimerkillisellä tavalla puolustaneita toimijoita. Vuonna 2012 sen sai sarjakuvataiteilija Ville Ranta, vuonna 2013 silloinen Baltic Circle -teatterifestivaalin johtaja Eva Neklyaeva, vuonna 2014 toimittaja Kimmo Oksanen, vuonna 2015 yhteisöpedagogi Abdirahim ”Husu” Hussein, vuonna 2016 kustantaja, kirjailija Matti Suurpää, vuonna 2017 Sunniva Drake, vuonna 2018 Kai Ekholm ja vuonna 2019 Johanna Vehkoo.[1]

Lyhyesti palkitsemisperusteet, eikä kyse ole edes vitsistä.

2012 Ville Ranta: Sekoja piirroksia joissa ainoastaan vihaa PS-puoluetta kohtaan
2013 Eva Neklyaeva
2014 Kimmo Oksanen: Palkinto taisi liittyä romanikerjäläisjuttuihin.
2015 Husu Hussein: "Syö p***** ja k****"
2016 Matti Suurpää: ?
2017 Sunniva Drake: Jakoi passeja laittomille paperittomille kirjastossa
2018 Kai Ekholm: Palkinto taisi tulla muutama vuosi sitten tehdyn kirjan takia jossa sananvapaus saa uuden merkityksen.
2019 Johanna Vehkoo: Käräjäoikeuden tuomio vihapuheesta

Penin jakama sananvapauspalkinto tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Palkinnon voi saada ansioista, mutta sananvapauteen liittyen niillä ei tarvitse olla mitään tekemistä. Muutamia henkilöitä on selvästi palkittu pari vuotta myöhemmin.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 345
 • Liked: 3620
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #14 : 30.07.2019, 05:04:14 »
Kun uskon sanontaan "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat", niin yritin etsiä tämän sanan- ja tiedonvapauden airueen sivuilta tuloslaskelmaa ja tasetta, vaan enpä ensiyrittämällä löytänyt. Toimintakertomus siellä oli.

Arvoton

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 168
 • Liked: 2407
Vs: Veera Tyhtilä PEN: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
« Vastaus #15 : 30.07.2019, 22:44:43 »
(Onko, muuten Oula Raution Ykän poika? Assosiaatio.)

Joku löysi mainitsemani Panu-videon. Ja onhan toi ihan Panun video. Eeppistä kamaa siinä alkupuolella. :D

Aika kivasti katsojakertoja.

Vassareiden vihapuheiltamissa
https://www.youtube.com/watch?v=r42F1PovRr4&feature=youtu.be

Tagit: