Spygaten eteneminen on antanut jonkin verran vastauksia, mutta sitäkin enemmän se on aiheuttanut lisäkysymyksiä. Tuntuu siltä, että mitä syvemmälle menään, sitä epäselvemmäksi tämä kaikki muuttuu. Epoch Times
julkaisi jutun, jossa nostettiin kymmenen suurinta, edelleen avointa kysymystä Spygateen liittyen. Referoin nuo kymmenen pointtia lyhyesti Suomeksi.
- Mikä oli CIA:n ja John Brennanin "Virastojen välisen työryhmän" rooli?
Entinen CIA:n johtaja John Brennan on myöntänyt kongressin ja median edessä, että hän antoi Iso-Britanniasta saadun, Trumpin kampanjaa koskeneen "tiedon" eteenpäin FBI:lle. Brennanin väitteen mukaan FBI:n oli määrä tutkia tiedustelutiedon oikeellisuus. Hauska väite sinänsä, koska CIA:n perustehtäviin kuuluu kerätä ja analysoida tiedustelutietoa, kun taas FBI:n tehtävä on tutkia rikoksia.
Brennan tapasi Robert Hanniganin kesällä 2016 Washingtonissa, joka oli vielä tuolloin Iso-Britannian tiedusteluorganisaatio GCHQ:n johtaja. Epätavallisen tapaamisesta tekee se tosiasia, että Brennan ei ollut Hanniganin kollega. Tuolloin Hanniganin kollega oli NSA:n johtaja, amiraali Mike Rogers - tunnettu Trumpin liittolainen.
Brennan perusti yhteistyöryhmän niin ikään kesällä 2016, joka sisälti CIA:n, FBI:n, valtiovarainministeriön, oikeusministeriön, kansallisen tiedustelun johtajan toimiston (ODNI) ja NSA:n.
Devin Nunesin lukuisista haastatteluista tiedämme, että mitään virallisia kanavia pitkin tämä tiedustelutieto ei ole tullut. He siis käyttivät epävirallisia kanavia, joita kautta lopulta "tieto" kanavoitiin virallisesti käyttöön. Epäselvää on, että millaista roolia John Brennan tässä kaikessa näyttelee. James Comey väittää kovasti, että Brennan oli koko operaation mastermind. Joku siis selvästi ei puhu totta.
- 2. Miten tarkalleen ottaen FBI käytti Steelen asiakirjoja?
Kuten tiedämme, Steelen asiakirjat olivat oleellisessa osassa FBI:n tutkiessa Trumpin kampanjaa. Yhtäkään asiakirjojen sisältämäst 103 väitteestä ei pystytty vahvistamaan Robert Muellerin tutkinnan myötä.
Steele palkattiin Fusion GPS:n toimesta. Fusion GPS puolestaan oli palkattu DNC:n ja Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan toimesta. Käytännön toteutuksen rahojen siirrossa oli kuitenkin hoitanut lakifirma Perkins Coie. Glenn Simpson, joka siis on toinen Fusion GPS:n perustajista, puskivat valheellisia väittämiä kovalla tarmolla Steelen kanssa niin FBI:n oikeusministeriön, ulkoministeriön ja median suuntaan.
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean tutkinta tuli siihen tulokseen, että FBI luotti erittäin paljon Steelen asiakirjoihin. Niitä käytettiin oikeutuksensa saada FISA-lupa Trumpin kampanjassa työskennellyttä Carter Pagea vastaan. FISA-oikeudelle ei kuitenkaan kerrottu yhtä oleellista asiaa: kyseessä oli ns. opposition research, jonka toinen presidentinvaalikampanja oli maksanut. Tämä on luonnollisesti sellainen asia, joka olisi pitänyt kertoa lupaa haettaessa.
Emme kuitenkaan tiedä, että miten FBI tarkalleen ottaen käytti Steelen asiakirjoja hyväkseen vastavakoiluoperaatiossaan. Emmekä myöskään sitä, että missä vaiheessa FBI:n sisällä tajuttiin sen sisältävän informaation olevan valheellisesta.
- 3. Mikä oli Obaman rooli?
On äärimmäisen epätodennäköistä, että Obama ei olisi tiennyt näistä asioista mitään. Varsinkin, kun hänen itsensä valitsemat korkeat virkamiehet olivat kädet syvällä operaatiossa. Sitä me emme tiedä, että kuinka isosti Obama otti osaa tähän kaikkeen. Oliko hänellä itse aktiivinen rooli?
Tammikuussa 2017 Obamalle kerrottiin tiivistetysti Steelen asiakirjoista, sen sisällöstä ja merkityksestä. Se oli liitetty osaksi tiedusteluraporttia, josta se myöhemmin sitten vuoti medialle ja päätyi aina Muellerin käyttöön ja raporttiin asti.
Samana päivänä kun Trump vannoi virkavalansa, vain muutamia tunteja ennen vallan virallista vaihtumista, Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice kirjoitti itselleen sähköpostiviestin tapaamisesta, jossa oli hänen ja Obaman lisäksi paikalla varapresidentti Joe Biden, FBI:n johtaja James Comey sekä varaoikeusministeri Sally Yates. Viestissä kerrottiin, että Obama halusi Venäjä-tutkinnan suoritettavan tiedusteluorganisaatioiden ja lainvalvontavirastojen toimesta "oppikirjan mukaan". Mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.
- 4. Mitä tapahtui Trumpin kampanjasta vakoilun kautta saadulle tiedolle?
Trumpin kampanjaa vakoiltiin ainakin viidellä eri tavalla: FISA-lupien, Trumpin kampanjan kanssa tekemisissä olleiden nimien paljastamisen, salaisten ilmiantajien, kansallisen turvallisuuden kirjeiden ja ulkomaisen tiedustelun avulla. Näistä kaikista muodostui verkko, jonka kautta saatiin tietoa Trumpin kampanjasta sekä hänen kabinetistaan.
Se on vielä epäselvää, että mihin kaikkiin tarkoituksiin saatua tietoa käytettiin ja kenen kanssa sitä jaettiin. Jaettiinko tietoa poliittisista syistä? Saiko Hillary Clintonin kampanja tai DNC jostain näitä tietoja?
- 5. Vehkeilikö Obaman hallinto ja DNC Ukrainan kanssa?
Obaman hallinnon virkamiehiä FBI:sta, oikeusministeriöstä, ulkoministeriöstä ja kansallisen turvallisuuden komiteasta tapasivat ukrainalaisia korruptiosyyttäjiä Washingtonissa tammikuussa 2016. Tapaamisen aikaan Obaman hallinnon edustajat pyysivät The Hillin tietojen mukaan ukrainalaisia avaamaan uudelleen jo aiemmin lopetetun tutkinnan liittyen maksuihin, joita yhdysvaltalaiset saivat Venäjä-mieliseltä alueiden puolueelta.
Seitsemän kuukautta myöhemmin Ukrainan parlamentin jäsen Sergiy Letshenko julkisesti paljasti alueiden puolueen väitetyt maksut Paul Manafortille. Tämän jälkeen hän saikin Trumpin kampanjasta monoa.
Politicon mukaan ukrainalais-amerikkalainen Alexandra Tshalupa kertoi DNC:n johtohenkilöille tammikuussa 2016, että Paul Manafortin voidaan odottaa osallistuvan näihin vaaleihin. Tämä tapahtui ennen kuin Manafort edes oli ottanut yhteyttä Trumpin kampanjaan. Tämä tapahtui vasta 29. helmikuuta. Tshalupa työskenteli konsulttina DNC:lle ja oli mukana Ukrainan suurlähetystön kanssa hankkimassa tietoa Trumpista, väittää entinen suurlähetystön työntekijä Andrii Telizhenko.
Miksi DNC:n laskuun toiminut konsultti yritti saada vieraan vallan hallitukselta tietoja Trumpin kampanjasta? Miksi Obaman hallinto halusi Manafort-casen auki uudelleen?
- 6. Oliko Trumpin kampanjaa tutkimaan valitut FBI-tutkijat huolella valittuja?
Moni FBI:n vastavakoiluoperaatioon osallistunut oli myös tutkimassa Hillary Clintonin sähköpostijupakkaa. FBI:n varajohtaja Andrew McCabe, FBI-agentti Peter Strzok ja FBI-lakimies Lisa Page olivat kaikki osallisena molemmissa tutkinnoissa.
McCabe teki töitä vielä heinäkuussa 2015 FBI:n kenttätoimistossa Washingtonissa, mutta sai kuun lopussa ylennyksen kolmospaikalle. Tämä takasi hänelle sen, että kamat siirtyivät kenttätoimistosta FBI:n päämajaan. Kaksi kuukautta sen jälkeen kun FBI:n tutkinta Clintonin sähköposteihin oli aloitettu, Strzok oli yksi harvoista, jotka myös siirsivät kamppeensa päämajaan tämän tutkinnan takia.
Strzokin lähin esimies Trump-tutkinnassa oli FBI:n vastavakoiluosaston apulaisjohtaja Bill Priestap. Hän kertoi kongressin kuulemisessa kesäkuussa 2018 Strzokin ja FBI-analyytikon Jonathan Moffan olleen kuskin paikalla tutkinnassa. Priestap ei tiennyt Strzokin, McCaben ja Pagen tapaamisesta, jonka myötä lähetettiin kuuluisat tekstiviestit Pagen ja Strzokin välillä. Niissä Strzok käytti ensimmäistä kertaa termiä "insurance policy" eli vakuutus.
Tämä herättää kysymyksiä. Oliko Trump-tutkintaan päätyneet tutkijat tarkoin valikoituja ja miksi yleisesti käytössä olevasta raportointilinjasta poikettiin?
- 7. Mikä oli James Comeyn rooli Trump-tutkinnassa?
Comey on tehnyt useissa julkisissa kannanotoissa selväksi hänen osallisuutensa Trump-tutkintaan. Hänen mukaansa hänelle "raportoitiin säännöllisin väliajoin" ja "he pitivät minut tietoisena asioista."
Miten tutkinta Trumpin kampanjaan aloitettiin? Mitä kaikkea Comey ja Brennan sopivat? Oliko vakoilulle ja kampanjaan soluttautumiselle laillista oikeutusta?
- 8. Mikä oli Loretta Lynchin rooli?
Obaman oikeusministeri Loretta Lynchin osallisuudesta tiedetään erittäin vähän. FBI:n johtajan ominaisuudessa Comey raportoi suoraan Lynchille kaikesta. Lynchin oikeusministeriö puolusti Carter Pagen vakoiluun haettua FISA-lupaa oikeudessa FBI:n puolesta.
Mukava lisäsivujuonne on kuuluisa "spontaani tapaaminen" Bill Clintonin kanssa lentokentällä Phoenixissa, Arizonassa. Mitä kaikkea hänelle luvattiin vastineeksi siitä, että hän antaa Hillaryn mennä?
- 9. Saivatko toimittajat rahaa Fusion GPS:ltä?
Fusion GPS:n tiedetään antaneen rahaa toimittajille, jotka kirjoittivat Venäjän vaalivakuttamiseen liittyen juttuja. Tämän paljastavat asiakirjat teki julkisiksi Scott Glabe, joka toimi vuonna 2017 apulaiskansliapäällikkönä edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa. Ainakin kolme eri toimittajaa sai rahaa juttuja vastaan yritykseltä. Kyseiset toimittajat ovat virallisten dokumenttien mukaan "kirjoittaneet tai uutisoineet asioista, jotka ovat kytköksissä komitean tutkimaan asiaan." Fusion GPS tietenkin kiistää kaiken.
- 10. Mitä muutoksia FBI:ssa tapahtuu?
FBI:n maine ja kunnia on tahriintunut pahasti. Kentällä toimivat agentit ovat turhautuneita ja huolissaan tilanteesta. Minkälaisia reformeja FBI:ssa, ja muissa liittovaltion virastoissa, pitää tehdä jotta varmistetaan, että tällaista ei enää koskaan tapahdu?