Kirjoittaja Aihe: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa  (Luettu 9754 kertaa)

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8016
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #30 : 31.01.2021, 12:33:06 »
PS, erään Helsingin Sanomissa olleen jutun kommenttiketjussa eräässä kommentissa sanottiin, että jossain Lipposen muistelmissa olisi väitetetty Tarja Halosen sanoneen jollekin Neuvostoliiton edustajalle (mahdollisesti KGB:n väkeä), että Neuvostoliitto on hänen sydämen isän/äidinmaa. Onko kukaan nähnyt muistelmissa tätä väitettä ja jos on, niin missä nimenomaisessa kirjassa tämä oli (Lipponen käsittääkseni on kirjoittanut useamman kuin yhden muistelman)?

Tämä on sen luokan asia, että tähän on saatava varmuus. Olisiko Lipponen kuitenkaan uskaltanut kirjoittaa moisen toteamuksen, vaikka se olisikin totta?

Outoa, jos näin on todella kirjoitettu, eikä asiasta ole vielä noussut kohua, jonka pitäisi olla valtava. Miksi Tarja oli SDP:ssä, jos hänen sydämen asia oli USSR.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #31 : 31.01.2021, 15:30:25 »
Suomalaisten poliitikkojen YYA-uskollisuus hämmästytti jopa neuvostoliittolaista kirjeenvaihtajaa – kertoi erikoisesta rituaalista saunaillassa
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006381220.html

Lainaus
TEOS nimeltä Tehtaankatu 1 (Otava) herätti Suomessa pienen kohun ilmestyessään 1992 – eli vain vuosi Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Kyseessä ovat Tassin eli Neuvostoliiton virallisen tietotoimiston kirjeenvaihtajan Aleksandr Gorbunovin muistiinpanot hänen työskentelystään Helsingissä vuosina 1981–86.
...
– En pidä laisinkaan mahdottomana, että KGB ja GRU jatkavat entiseen tapaan kaikenlaisen Suomea koskevan sotilaallisen ja sotilaspoliittisen informaation keräämistä sekä ennen muut vaikuttaja-agenttien värväämistä Suomessa.
...
Gorbunovin mukaan suomalaisten alttius ”itäiselle liturgialle” muistutti ”joukkopsykoosia”.

– Moskovan onnistui opettaa suomalaiset poliitikot kuriin niin tehokkaasti, että he käytännöllisesti katsoen kaikessa toiminnassaan ottivat lähtökohdakseen kysymyksen: ”Mitä Neuvostoliitto sanoo tai ajattelee?”

GORBUNOVIN mukaan Neuvostoliitto palkitsi tai rankaisi suomalaispoliitikkoja säännöstelemällä kutsuja suurlähetystön kutsuille. Kutsutta jättäminen oli tehokas rangaistus, sillä suomalaisvaikuttajille oli tärkeää päästä näyttäytymään Tehtaankadulla.

Gorbunov kertoo todistaneensa esimerkiksi saunailtaa, jossa pyyhkeeseen kääriytyneet sosialidemokraattisen puolueen johtohahmot esittelivät kutsukortteja toisilleen.

– Se näytti jonkinlaiselta rituaalilta. Suurinta kunnioitusta tuossa rituaalissa herättivät muiden silmissä ne jotka kutsuttiin puolisoineen, ei yksinään.

...
Gorbunovin mukaan yksi tehokas tapa oli muistuttaa siitä, kuinka Suomen talous oli riippuvainen Moskovasta. NKP:n propagandaosaston apulaispäällikkö Pjotr Lusinski oli muotoillut kiristyskeinon näin:

– Meidän tarvitsee vain katkaista öljyn ja kaasun tulo, niin niiden koko vauraus on yhtä tyhjän kanssa. Tästä teidän tulee aina muistuttaa kaikille suomalaisille keskustelukumppaneillenne. Muistakoot vain meidän ystävyytemme tärkeyden!

Kuten yllä näkyy, niin kaasun ja öljyn saatavuuden katkaisu on ollut puheena jo silloin. Ja nyt Saksa kaasuputkilobbareidensa avustamana ajaa EU:ta entistä pahemmin Venäjän satimeen kaasuputkia Venäjälle rakentamalla.

Lainaus
NEUVOSTODIPLOMAATIT ja KGB:n agentit rakensivat kärsivällisesti suhteita suomalaispoliitikkoihin.

Erityisen mielenkiinnon kohteina olivat puolueiden nuorisojärjestöt, joiden riveistä kasvaisi uusia henkilöitä politiikan johtotehtäviin. Mahdollinen kompromaatti - eli kiristämiseen soveltuva aineisto - tällaisia henkilöitä vastaan yritettiin kerätä talteen jo varhaisessa vaiheessa.

Esimerkiksi matkoja Sotshin rannoille käytettiin hyväksi.

– Ravintoloita, viinaa, tyttöjä. Olen ihan varma, että KGB kuvasi kaiken mitä joidenkin suomalaisten hotellihuoneessa puuhailtiin. Ainakin tärkeät suomalaiset nuorisopoliitikot majoitettiin jostakin syystä aina erääseen tiettyyn huoneeseen, Gorbunov kirjoittaa.

Gorbunov mainitsee myös nimettömänä yhden suomalaispoliitikon, jonka hän epäilee joutuneen värväysyrityksen kohteeksi juuri tuollaisessa tilanteessa.

– En näe syytä olettaa, että kyseinen suomalainen – urheilullinen, hyväkroppainen, kelpo perheenisä - ei olisi KGB:n värväämä. Mutta minulla ei luonnollisestikaan ole todisteita siitä.

GORBUNOVIN mukaan kesällä 1991 eli juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta Tehtaankadulla työskenteli 52 henkilöä, joista 40 oli KGB:n ja GRU:n upseereita peiteviroissa. Mutta ei agenttien määrä rajoittunut siihen, sillä Helsingissä työskenteli vakoojia myös kirjeenvaihtajina, kulttuurivaikuttajina ja useiden muiden organisaatioiden sateenvarjon alla.

Jopa neuvostoliittolaisia itseään hämmästytti, kuinka helppoa agenttien oli tulla Helsinkiin.

– Suomalaiset sanamukaisesti ummistivat silmänsä maahan saapuvilta KGB:n työntekijöiltä.
...
– He käyttivät keskustapuoluelaisista nimitystä ”lihakauppiaat”. Ilmeisesti siksi, että ennen jokaista juhlapäivää lähetystöön kannettiin röykkiö lihasäilykepurkkeja – lahjaksi keskustapuoluelaisilta, jotka olivat korkeissa asemissa lihateollisuudessa.

Neuvostoliiton hajottua saatiin ensimmäiset kirjalliset todisteet siitä, kuinka Moskova oli rahoittanut Suomen kommunisteja.

Moskovskie Novosti -lehti julkaisi esimerkiksi dokumentin, josta kävi ilmi, että Moskovasta oli lähetetty liki 1,2 miljoonaa markkaa ”luovutettavaksi SKP(y):n johdolle, toveri Sinisilolle”. Kirjoitusvirhe sisältyi dokumenttiin, sillä rahat oli tarkoitettu tietenkin Taisto Sinisalolle.

Gorbunov kertoo myös keskustelustaan Viktor Vladimirovin kanssa, kun tämä oli väitetysti kehuskellut Neuvostoliiton rahoittaneen myös muita suomalaispuolueita. Juuri näitä kirjan tietoja Vladimirov kiiruhti kiistämään julkisuudessa kirjan ilmestyttyä eikä Moskovan väitettyä puoluerahoitusta ole sittemminkään perattu Suomessa perin pohjin.

Gorbunovin mukaan Vladimirov palkitsi myös yksittäisiä suomalaisia tiedoista ja palveluksista.

– Hän (Vladimirov) saattoi esimerkiksi pyytää vaikutusvaltaista Suomen liikemiespiirien edustajaa painostamaan jääräpäistä poliitikkoa. Jos tämä onnistuisi, Vladimirov lupaili edesauttaa edullisten tilausten suuntaamisessa, vaikkapa keskustelukumppanin edustamalle laivanrakennusyhtiölle.
...
HISTORIANKIRJOITUKSEN yksi keskeinen arvoitus on ollut presidentti Urho Kekkosen suhde neuvostojohtoon. Arvioiden mukaan hän olisi voinut olla jopa KGB:n värväämä agentti, sillä hänestä tiedetään käytetyn peitenimiä ”Timo” ja ”Johtaja”.

Gorbunov epäilee teoriaa. Hänen mukaansa KGB:n Helsingin-agentit ovat saattaneet liioitella omalle esimiehelleen ”Timon” värväystä saadakseen sulkia hattuunsa. KGB:n sisälläkin on siksi ehkä virheellisesti uskottu Kekkosen olleen ”oma mies”.
...
Neuvostoliiton painostuksesta huolimatta suomalaiset poliitikot onnistuivat pitämään Suomen puolia varsin hyvin – tai näin Gorbunov ainakin uskoi.

Gorbunov kirjoittaa olevansa jopa vakuuttunut siitä, että KGB:llä ei ole milloinkaan ollut Suomen kaikkein korkeimpien poliittisten johtohenkilöiden eikä korkean tason liikemiesten piirissä ainoatakaan ”maksettua agenttia”.

– Eri asia on niin sanotut vaikuttaja-agentit, jotka pystyivät vaikuttamaan päätöksentekoon niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. Tällaisia agentteja KGB:llä on käsittääkseni ollut Suomessa yllin kyllin.

– Heitä on ollut ja on Suomen politiikan erittäin korkeissa piireissä, myös eduskunnassa, poliittisten puolueiden johdossa ja mahdollisesti hallituksessa, Gorbunov kirjoitti 1992.

Kannattaa huomioida tässä yllä olevan jutun lainauksissa se, että Gorbunovin sanomiset ovat kirjan ilmestymishetken ajoilta eli 90-luvun alkupuolelta. Ilta-Sanomien jutun mukaan hän oli kieltäytynyt antamasta tuoreempaa haastattelua.

Tarja Halonen, 25 faktaa – isä lähti kioskille, eikä koskaan palannut
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/630ebe83-1f08-4ddc-a51a-86cbccd9fcf7

Lainaus
Nuoruudessaan Halonen oli kiinnostunut erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikan maista sekä jossain määrin myös Vietnamista. Opiskelija-Tarja oli lisäksi mukana jäsenyyttä Euroopan talousyhteisössä vastustaneessa EI EEC -liikkeessä, vaikka onkin myöhemmin tullut tunnetuksi myös Eurooppa-aktiivina.

Halonen on myöhemmin kertonut osallistuneensa myös Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin, joissa tunnelma oli kiihkeä.

– Juoksimme Helsingissä Porthanian ympäri ja huusimme: ”Ho - Ho - Ho Tši Minh!” Ja poliisit perässä.
...
Halonen määrittelee itsensä syndikalistiksi. Sanalla tarkoitetaan sitä työväenliikkeen osaa, joka uskoo muutokseen lähinnä ammattiyhdistysliikkeen joukkotoiminnan kautta.

Halonen on myös kertonut kannattavansa punamultayhteistyötä, kenties johtuen kokemuksistaan sinipuna- ja sateenkaarihallituksissa toimimisesta.

– Minä olen tällainen tunteen ja tradition kautta työväenliikkeen ihminen. Oli maailman luonnollisin asia, että minusta tuli työväenliikkeen kannattaja ja sosiaalidemokraatti. Vaikkei kansandemokraattikaan olisi ollut mahdotonta.
...
Naapurimaa Neuvostoliitossa elettiin valtion viimeisiä aikoja, ja ajanjaksoa leimasivat epätoivoisten venäläisten Suomeen suuntautuneet loikkausyritykset ja lentokonekaappaukset. Oikeusministerinä Halonen vastasi loikkareiden oikeudellisen aseman määrittämisestä.

Asia herätti voimakkaita mielipiteitä Suomessa ja ulkomailla. Jotkut povasivat käännytyspäätökset tehneelle Haloselle jopa ”Jumalan kostoa”, eikä hän tiukassa tilanteessa kertonut lainkaan äitinsä poismenosta julkisesti.
...
17. Tiuski Nato-pomolle

Halosen kielteinen kanta koskien Suomen jäsenyyttä sotilasliitto Natossa ei ole salaisuus.

Tiukka mielipide tuli erityisen hyvin esille marraskuussa 2002 Prahassa, jossa olivat koolla Nato-maiden ja liiton rauhankumppanuusmaiden johtajat. Naisena Halonen oli etikettisääntöjen mukaisesti sijoitettu kokousillallisilla istumaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin ja Naton pääsihteeri George Robertsonin väliin.

Halosen yllätykseksi Robertson tokaisi jälkiruoan aikana Bushille, että heidän välissään istuu ”rouva, joka estää Suomen liittymisen Natoon”. Halonen äksyyntyi ja ryhtyi tivaamaan, oliko herroilla jotakin valittamista Suomen osallistumisesta kriisienhallintaan.

Tilanne laukesi, kun Robertson kiirehti kehumaan suomalaisia sotilaita.
...
Kauaa Halosen ei kuitenkaan täytynyt olla lemmikittä, sillä tammikuussa 2013 Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lahjoitti hänelle Meggi-nimisen, Neva Masquerade -rotuisen kissan.
« Viimeksi muokattu: 31.01.2021, 15:47:36 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Luuloton

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 7
 • Liked: 3
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #32 : 31.01.2021, 15:44:29 »
PS, erään Helsingin Sanomissa olleen jutun kommenttiketjussa eräässä kommentissa sanottiin, että jossain Lipposen muistelmissa olisi väitetetty Tarja Halosen sanoneen jollekin Neuvostoliiton edustajalle (mahdollisesti KGB:n väkeä), että Neuvostoliitto on hänen sydämen isän/äidinmaa. Onko kukaan nähnyt muistelmissa tätä väitettä ja jos on, niin missä nimenomaisessa kirjassa tämä oli (Lipponen käsittääkseni on kirjoittanut useamman kuin yhden muistelman)?

Tämä on sen luokan asia, että tähän on saatava varmuus. Olisiko Lipponen kuitenkaan uskaltanut kirjoittaa moisen toteamuksen, vaikka se olisikin totta?

Outoa, jos näin on todella kirjoitettu, eikä asiasta ole vielä noussut kohua, jonka pitäisi olla valtava. Miksi Tarja oli SDP:ssä, jos hänen sydämen asia oli USSR.
Tämä on samaa sarjaa kuin Halosen vappupuhe. "Samalla Halosen mukaan, pääsisimme irti kapitalismin ikeestä. Lopuksi T.H. totesi kapitalismin tuhoutuvan kuitenkin lähimmän 20 v. sisällä, joten voisimme olla edelläkävijöitä Neuvostoliiton rinnalla kohti kommunistista yhteiskuntaa" . Pelkkää paskaa joka nousee aina esiin. Tais olla kokkarenuorien tempaus.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8016
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #33 : 31.01.2021, 16:03:45 »
Tämä on samaa sarjaa kuin Halosen vappupuhe. "Samalla Halosen mukaan, pääsisimme irti kapitalismin ikeestä. Lopuksi T.H. totesi kapitalismin tuhoutuvan kuitenkin lähimmän 20 v. sisällä, joten voisimme olla edelläkävijöitä Neuvostoliiton rinnalla kohti kommunistista yhteiskuntaa" . Pelkkää paskaa joka nousee aina esiin. Tais olla kokkarenuorien tempaus.

Ymmärsinkö varmasti oikein: Halonen ei ole sanonut koskaan noin vappupuheessa?

Jotkut kokkarit ovat siis levittäneet valheellista huhua tuosta vappupuheesta sekä siitä, että Lipposen muistelmissa väitettäisiin Halosen pitävän NL:ää isänmaanaan?

Beef Supreme

 • Vieras
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #34 : 31.01.2021, 19:55:41 »
En koskaan lakkaa ihmettelemästä kuinka suuri ja mahtava itänaapuri on vienyt vallankumousta ja aseita koko maailmaan ja ihmisen avaruuteen, mutta ei osannut valmistaa makkaraa. Nykyään juustoa. Ei voi ymmärtää.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #35 : 22.02.2022, 19:51:20 »
Lainaus
Alexander Stubb julkaisi Twitterin iloisen yhteisselfien Venäjän nykyisen ulkoministerin Lavrovin kanssa ja kutsui englanninkielisessä tekstissään tätä ”vanhaksi ystäväkseen”.

Stubb on myös joidenkin muiden kokoomuslaisten kanssa varoitellut russofobiasta, mikä on tyypillinen putinistinen termi:

Pääministeri arvostelee kansanedustajia russofobian lietsomisesta Fennovoima-keskustelussa
https://yle.fi/uutiset/3-7527971

Lainaus
– Se, joka minua eniten häiritsee tässä keskustelussa, on tietty asenteellisuus, jopa russofobia, joka ilmenee muutamissa puheenvuoroissa. Se tulee nimenomaan sitä kautta, että yritetään lietsoa Venäjä-pelkoa energiapoliittiseen ratkaisuun. Tässä kannattaa puhua energiasta energiana, Stubb sanoi tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa.

Lainaus
Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. Hän sanoo STT:n haastattelussa, että Suomen pitäisi harkita uudelleen varovaista ja jarruttavaa suhtautumistaan Venäjän viisumivapauteen.

Päivitettäköön listaa nolosti ja lyhytnäköisesti Venäjän suhtautuneiden tai edelleen suhtautuvien listaa seuraavilla uutisilla:

Ystävyyden kunniamerkin Putinilta saanut Heinäluoma: ”Suhteita pitää hoitaa huonoinakin aikoina” (17.10.2017)
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005412593.html

Lainaus
Eero Heinäluoman (sd) saama, presidentti Vladimir Putinin myöntämä Ystävyyden kunniamerkki on korkein kunniamerkki, jonka ulkomaalainen voi Venäjältä saada.

Heinäluoman lisäksi sama kunniamerkki myönnettiin nyt valtiosihteeri Paula Lehtomäelle (kesk), joka johti pitkään Suomen ja Venäjän Ystävyysseuraa.

Heinäluoma arvioi saaneensa merkin, koska hän on mm. eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

– Myös puhemieskaudellani olin edistämässä maidemme välistä kanssakäymistä Venäjän duuman ja Suomen parlamentin välillä, Heinäluoma lisää.
...
Monet nostelevat kulmakarvojaan Putinilta saadusta kunniamerkistä. Heinäluoma sanoo tunnistavansa siihen liittyvät ennakkoluulot.

– Varmaan siihen liittyy ennakkoluuloja, erityisesti Krmin ja Ukrainan kriisin jälkeen, kun vastakkainasettelu on voimistunut. Asiaa katsotaan useammasta eri valosta.

– Itse katson että, että suhteita pitää hoitaa suhdanteista riippumatta.

Paavo Lipponen Ylellä: Suomessa esiintyy liikaa Venäjä-vastaisuutta (16.3.2019)
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006037717.html

Lainaus
ENTISEN PÄÄMINISTERIN Paavo Lipposen mielestä Suomessa esiintyy liikaa asenteellista Venäjä-vastaisuutta.

”Me olemme Venäjä-kriittisiä sen johdosta, mitä Venäjä teki Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Sanktioissa olemme mukana, mutta sellainen asenteellinen Venäjä-vastaisuus ei ole viisasta. Sitä on vähän liikaa esillä”, Lipponen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
...
LIPPONEN ei nähnyt ristiriitaa siinä, että Euroopassa rakennetaan yhteistyössä venäläisten kanssa uutta kaasuputkea Eurooppaan samaan aikaan kuin Venäjää vastaan on voimassa taloussanktioita.

”Eikös Venäjä ole juuri riippuvainen siitä, että se voi viedä öljyä ja kaasua? Saksalle on elintärkeä etu, että se voi tuoda kaasua.”

Lipponen on toiminut konsulttina Nord Stream -kaasuputkiyhtiölle, joka on jo rakentanut yhden kaasuputken Venäjältä Itämeren pohjaa pitki

Kommentti: Venäjä-selittäjien koulukunta siloittelee Putinin toimia (11.02.2022)
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f61d14b3-456b-4d74-950b-e44a2e6a8b57

Lainaus
Europarlamentaarikot Eero Heinäluoma (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk) antoivat torstaina klassisen tyylinäytteen suomalaisten Venäjä-selittäjien logiikasta, kun he vierailivat Ylen A-talk-ohjelmassa.

Pekkarinen esimerkiksi vähätteli Venäjän voimapolitiikasta usein ja oikeaan osuen varoittaneita Viroa, Latviaa ja Liettuaa ja kuvaili näiden maiden aikanaan eronneen Neuvostoliitosta.

– Mä kuitenkin ottaisin Baltianmaat tavallaan erilaiseen tarkasteluun sikäli, että hehän nyt ovat olleet siitä lähtien, kun vanhasta Neuvostoliitosta erosivat tai itsenäistyivät, ärhäkkänä kaiken aikaa. En mittaa sillä koko Euroopan yhtenäisyyttä, Pekkarinen vähätteli esimerkiksi virolaisia.

Keskustalainen ei sanallakaan puhunut siitä, että venäläiset miehittivät Baltiaa vuosikymmenten ajan ja kohtelivat julmasti maiden asukkaita. Kaukana ei ollut, etteivät suomalaiset kokeneet samaa kohtaloa.

Suomalaiselta europarlamentaarikolta voisi 2000-luvulla pikemminkin odottaa julkista kunnioitusta baltteja kohtaan. Sekin olisi aiheellista sanoa ääneen, että Putinin haikailu Neuvostoliiton valtapiirin perään on osoitus hänen vaarallisuudestaan, kuten juuri virolaiset ovat korostaneet.

Eero Heinäluoman ajattelussa Venäjän uhkaan varautuminen on kuitenkin osa ongelmaa. Puolustuksellisen aseistuksen sijoittaminen Venäjän naapurimaihin on Venäjä-selittäjien koulukunnan logiikan mukaan uhka Venäjää kohtaan.
...
Venäjä-selittäjien koulukunnalle on tyypillistä, että vaikka Putin tekisi lähes tulkoon mitä tahansa, läntisten demokratioiden on kuulemma osattava katsoa peiliin ja löydettävä vikaa omasta toiminnastaan. Mitenkään muutenhan retoriikkaa ”molemmin puolin uhkaavuudesta” ei voi ymmärtää.

A-talkissa myös vieraina olleet europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok) ja Heidi Hautala (vihr) kuuntelivat Heinäluoman ja Pekkarisen sanavalintoja useissa suoran lähetyksen kohdissa silmin nähden hämmentyneinä.

– On kyllä erittäin vaikea löytää keinoja, miten voisi Venäjän kokemaa turvallisuusuhkaa jollakin tavalla lievittää, koska ei mikään maa ole Venäjää kohtaan tämmöisiä esittänyt, Virkkunen sai sanottua johonkin väliin yksin Venäjän esittämistä vaatimuksista.
...
Venäjä-selittäjien ajattelussa pakotteet olisivat EU-maille itselleen vahingollisia.

– Se tilanne, että Venäjä rupeaisi sillä (energiatoimituksilla) jotenkin kiristämään Eurooppaa merkittävästi, ei ole minusta todennäköinen. Todennäköisempää on se, että jos Venäjä tekee intervention Ukrainaan, Eurooppa ryhtyy toimenpiteisiin, joilla se laittaa hanoja kiinni ja tässä mielessä rankaisee itse itseään, Pekkarinen sanoi A-talkissa.

Venäjä-selittäjän logiikan mukaan esimerkiksi Nord Stream 2 -kaasuputken sulkeminen olisi ainoastaan laukaus Euroopan omaan nilkkaan. Jos EU noudattaisi suomalaisten Venäjä-selittäjien logiikkaa, mitään pakotteita Venäjää vastaan ei ilmeisesti asetettaisi, vaikka Putin aloittaisi kuinka monta sotaa tahansa.

Hautala pudisti päätään Pekkarista kuunnellessaan ja nosti esille Suomeen suunnitellun venäläisen valtionyhtiön Rosatomin ydinvoimalan.

– Meillä on vaarallinen tilanne siinä, että olemme riippuvaisia Venäjän valtionyhtiö Rosatomista, joka omistaa tällä hetkellä 34 prosenttia ja jolle suomalainen rakennusyhtiö SRV haluaa myydä 1,8 prosentin osuutensa. Rosatomin osuus kasvaa, Hautala sanoi ja vaati rakennushankkeen pysäyttämistä.

Paavo Lipponen Ylellä: Suomessa esiintyy liikaa Venäjä-vastaisuutta - Päivän lehti 17.3.2019 | HS.fi
https://www.hs.fi/paivanlehti/17032019/art-2000006037717.html

« Viimeksi muokattu: 22.02.2022, 19:57:21 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #36 : 24.02.2022, 12:48:22 »
Nyt 24.2.2022, kun Venäjän aloitti sodan Ukrainaa vastaan, Esko Aho sitten vihdoin jättää Sperbankin hallituksen, kun kautta siellä oli enää pari kuukautta jäljellä:

Esko Aho IS:lle: ”Jätän Sberbankin välittömästi"
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008638785.html

Lainaus
Esko Aho sanoo ilmoittaneensa asiasta pankille tänään, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Aho kertoo IS:lle, että tapahtuneen jälkeen hänen toimintansa pankin hallituksessa kävi mahdottomaksi.

Venäläisellä Sberbankilla on kansainvälisiä osakkeenomistajia, mutta se toimii tiiviisti yhteydessä Venäjän valtion kanssa.

Aho kertoo, että hänen kautensa oli lähestymässä loppua muutenkin. Aho valittiin pankin hallitukseen 2016.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2022, 17:09:02 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 346
 • Liked: 2711
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #37 : 24.02.2022, 16:26:02 »
Onko Paavo Lipposesta kuulunut mitään? Tiedetään hänen mukanaolo putkiprojektissa.
Kissafani

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 314
 • Liked: 1602
 • Suomen ja Ukrainan puolella
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #38 : 24.02.2022, 17:04:11 »
^IS:
Lainaus
16:38
Paavo Lipponen ei kommentoi STT:lle rooliaan venäläisissä hankkeissa

Suomen entisellä pääministerillä Paavo Lipposella on ollut poliittisen uransa jälkeen liike-elämän kytköksiä Venäjälle.

Lipponen ja entinen pääministeri Esko Aho mainittiin tammikuussa EU-parlamentin mietinnössä, jossa listattiin poliitikkoja, jotka Venäjä ja Kiina ovat onnistuneet palkkaamaan ajamaan omia etujaan. Aho kertoi tänään aamulla vetäytyvänsä venäläisen Sberbankin hallituksesta hyökkäyksen takia.

Lue lisää: Esko Aho IS:lle: ”Jätän Sberbankin välittömästi"

STT:n tietojen mukaan Paavo Lipponen on toiminut ainakin vielä viime vuonna konsulttina Venäjän ja Saksan välisessä Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa. Hänet palkattiin tehtävään vuonna 2008.

STT ei tavoittanut torstaina hankkeen edustajia kommentoimaan, vieläkö Lipponen on mukana. Lipponen itse ei torstaina suostunut kommentoimaan STT:lle rooliaan hankkeessa millään tavalla.

Kuluvan viikon tiistaina uutisoitiin, että kaasuputkihanke on keskeytetty osana Venäjän vastaisia talouspakotteita.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008608788.html
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

SatuSetä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 752
 • Liked: 1612
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #39 : 24.02.2022, 17:16:42 »
Nyt 24.2.2022, kun Venäjän aloitti sodan Ukrainaa vastaan, Esko Aho sitten vihdoin jättää Sperbankin hallituksen, kun kautta siellä oli enää pari kuukautta jäljellä:

Esko Aho IS:lle: ”Jätän Sberbankin välittömästi"
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008638785.html

Lainaus
Esko Aho sanoo ilmoittaneensa asiasta pankille tänään, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Aho kertoo IS:lle, että tapahtuneen jälkeen hänen toimintansa pankin hallituksessa kävi mahdottomaksi.

Venäläisellä Sberbankilla on kansainvälisiä osakkeenomistajia, mutta se toimii tiiviisti yhteydessä Venäjän valtion kanssa.

Aho kertoo, että hänen kautensa oli lähestymässä loppua muutenkin. Aho valittiin pankin hallitukseen 2016.

Tulikohan Eskolla kiire sen takia, että tuo näyttää hieman rumalta vai arvelikohan, että on tulossa sen kaltaisia pakotteita, että voi osua itseenkin?

Ymmärrän kyllä, että raha kelpaa, mutta tämä nyt vain tällaisena ajatuksena...
Kissat on koiria ja hauki on kala, joka tekee pesän puuhun.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #40 : 26.02.2022, 10:41:24 »
Eteläsavolaisista kansanedustajista kaikki muut tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa paitsi kansanedustaja Ano Turtiainen
https://yle.fi/uutiset/3-12333848

Lainaus
Eteläsavolaisista kansanedustajista kaikki paitsi Valta Kuuluu Kansalle -puolueen kansanedustaja Ano Turtiainen tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa.

– Minulla on valtamediasta saadun tiedon lisäksi muitakin tietolähteitä ja osa suoraan jopa konfliktialueelta. Nämä kaikki tiedot ovat ristiriitaisia keskenään, ja siitä syystä en voi tuomita ketään tässä asiassa, Valta Kuuluu Kansalle -puolueen perustaja, puheenjohtaja ja juvalainen kansanedustaja Ano Turtiainen perustelee asiaa, kun Yle lähetti täsmentäviä kysymyksiä sähköpostitse hänelle.

Ukrainan tilanteessa Turtiaisen mielestä on kyse "lännen luomasta sotanäytelmästä".

– Kaikella tällä on muun muassa tarkoitus viedä huomio pois koronapandemian aikana tehdyistä vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, Turtiainen kertoo.

Kuitenkaan ei ole näyttöä siitä, että kyse olisi lännen aloittamasta sotanäytelmästä.

Turtiainen julkaisi eilen myös kuvan Ylen sähköpostihaastattelusta vastauksineen sellaisenaan sosiaalisessa mediassa.

https://twitter.com/TurtiainenAno/status/1496774075909300225/photo/1
Lainaus
Vastasin Yle Mikkelin kysymyksiin Etelä-Savon kansanedustajille liittyen Venäjään ja Ukrainaan.
« Viimeksi muokattu: 26.02.2022, 10:43:45 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #41 : 26.02.2022, 16:06:38 »
Analyysi: Hyväuskoinen Suomi ja inhorealistinen Viro tulkitsivat Putinin Venäjää jo vuosia hyvin eri tavalla
https://yle.fi/uutiset/3-12335214

Lainaus
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on romuttanut suomalaisten harhakuvat Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.
...
Suomessa ei kuitenkaan ole kiinnitetty huomiota siihen, että Baltian maat ovat jo paljon pidempään nähneet Putinin naamion taakse.

Suomessa on poliitikkoja, jotka ovat kyseenalaistaneet Viron, Latvian ja Liettuan huolen turvallisuudestaan Venäjän naapurina. Ikään kuin Suomi olisi tiennyt paremmin.

Suurin tulkintakiista syntyi vuonna 2008 Venäjän ja Georgian välisen sodan jälkeen. Viro tuomitsi Venäjän toimet nopeasti ja voimakkaasti.

Viro vaati tuolloin myös EU:lta tiukempaa Venäjä-politiikkaa, mutta Suomen silloinen presidentti Tarja Halonen puolusteli Suomen varovaisempaa linjaa.

Halonen sanoi virolaisten potevan jälkineuvostolaista stressiä, mikä tulkittiin Virossa moitteeksi. Erityisesti siitä kimpaantui Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.
...
Halonen teki valtiovierailun Venäjälle vuonna 2010. Presidentin kanslia kuvasi vierailua "huikeaksi", "menestykseksi" ja "ystävyyden nousukaudeksi".

Sanavalinnat kuulostavat joko varsin hyväuskoisilta tai YYA-henkiseltä kaunistelulta.

Käytännössä suurin linjaero Suomella ja Virolla oli suhtautumisessa Venäjän kaasuputkiin Itämeren poikki. Suomelle ne olivat hallituksen väristä riippumatta vain ympäristökysymys, mutta Viro piti hanketta poliittisena.

Vuonna 2017 Halonen neuvoi Eesti Peävaleht -lehden haastattelussa, ettei Virolla olisi syytä pelätä Venäjää paniikinomaisesti.

Ilves sen sijaan on jatkanut Venäjästä varoittamista.

Kun Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin vuonna 2014, Ilves kertoi Viron olevan tarvittaessa valmis vastarintaan Naton kanssa. Ilveksen mielestä Suomen tuolloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vähätteli Ilveksen historian tuntemusta.
...
Kaksi viikkoa sitten Ylen A-Talk-ohjelmassa europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) kommentoi Baltian maiden asennetta puhuessaan EU-maiden yhtenäisyydestä Venäjän uhan edessä.

Pekkarinen totesi, että "hehän nyt ovat olleet siitä lähtien kun vanhasta Neuvostoliitosta erosivat tai itsenäistyivät, he ovat olleet ärhäkkäänä kaiken aikaa."

Iltalehti tulkitsi Pekkarisen esiintymisen Putinin toimien siloitteluksi.

”Nainen, joka esti Suomen Nato-jäsenyyden” – HS:n haastattelussa Tarja Halonen kertoo presidenttikautensa kipukohdista ja ajatuksensa Putinista ja Itämeren turvallisuudesta
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005025731.html

Lainaus
Suomi ei tarvitse turvallisuutensa takeeksi Natoa, presidentti Tarja Halonen sanoo. Halosen mielestä media myös paisuttelee Itämeren alueen jännitteisyyttä. Jalkaväkimiinojen poistopäätöstä Halonen ei kadu.
...
Poliittista keskustelua hallitsevat Itämeren alueen jännittynyt ilmapiiri sekä huoli Venäjästä. Turvallisuusympäristön nopea heikkeneminen pelottaa myös arjessa.

”Se on tätä Suomen henkeä. Ja mediassa sitä paisutellaan”, Halonen toppuuttelee.

Tosiasiassa tilanne Itämerellä ei Halosen mielestä ole niin jännitteinen kuin uutisten perusteella voisi luulla.

”Pelon luominen on pahinta turvallisuuspolitiikassa. Silloin, kun ihmiset pelkäävät, tapahtuu ylilyöntejä puolin ja toisin.”
...
Konfliktipelkoa Itämerellä ruokkivat Halosen mukaan osin Suomen omat sotamuistot, mutta myös Baltian ja Puolan pelot.

”Venäjän käytös ja kybersodankäynti ovat saaneet aiheellisesti entisen Neuvostoliiton etupiirin alueet varpailleen. Ukraina on niin lähellä. Heidän pelkonsa valtapiiriajattelun paluusta kiertyvät sitten meillekin.”

PRESIDENTTIKAUDELLAAN Halonen vertasi Viroa väkivaltaisessa avioliitossa olevan vaimoon, joka pelkää jatkuvasti miehensä eli Venäjän uusia iskuja.

”Minut haukuttiin sanoistani mennen tullen”, Halonen tunnustaa nyt jälkikäteen.

”Pitää erityisesti varoa sitä, että ei lähde syyllistämään Baltian maita tai Puolaa. Heillä on toisenlainen historia, ja heillä on suurempikin aihe pelätä, että historia toistuisi.”

Halonen korostaa, että Suomi on perinteisesti halunnut välttää kärjistyksiä Venäjän kanssa.

”Emme halua olla naiiveja, mutta emme halua kärjistää. Meillä on ollut kaksi sotaa Neuvostoliiton kanssa. Emme pidä Venäjän käytöstä myöskään riskittömänä.”

”Eristäminen tai yksinjättäminen ei tee ihmisistä eikä maista kuitenkaan muita parempia”, Halonen muistuttaa.

KRIMIN valtaus haastoi eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän perusteet ja todisti voimapolitiikan paluusta Venäjällä.

Halonen ei halua arvioida, miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin nyt toimii, niin kuin toimii

”Enhän minä ole mikään Putinin henkilääkäri.”

Viimeksi Halonen tapasi Putinin lokakuun lopulla, ensi kerran parin vuoden tauon jälkeen.

”Saatan tavata pian uudelleenkin.”
...
Halosta selvästi nyppii, että hänen presidenttiaikaisia suhteitaan Yhdysvaltoihin väitettiin heikoiksi.

”Niin, minähän olen se presidentti, jolla ei kuulemma ollut suhteita Yhdysvaltoihin. Tässäkin oli varmaan vähän informaatiovaikuttamista taustalla”, Halonen sivaltaa.
...
SUHTAUTUMISESSAAN Natoon Halonen on pysynyt tiukkana: hän on ollut aina Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan.

Nato-kumppanuus antaa Halosesta jo kylliksi turvaa. Myös selvä enemmistö suomalaisista vastustaa yhä Nato-jäsenyyttä.
...
Halosen edeltäjä, presidentti Martti Ahtisaari liputti sen sijaan julkisesti Nato-jäsenyyden puolesta myös Halosen presidenttikaudella.

”Minut on jopa esitelty Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille naisena, joka estää Suomen Nato-jäsenyyden”, Halonen muistelee.

Nato ei Halosen mielestä ratkaise Suomen turvallisuutta.

”Nato on vain yksi asia muiden joukossa. Sen viestin antaminen, että Nato-jäsenyys ratkaisee turvallisuudessa kaiken, on kovin suppeaa.”
...
HALONEN varoittaa silti liian kapea-alaisesta turvallisuusajattelusta.

Hän viittaa muun muassa entisen puolustusministerin, Jyri Häkämiehen,Venäjä-puheisiin Washingtonissa kymmenkunta vuotta sitten. Häkämies maalaili kohupuheessaan Suomelle kolme turvallisuushaastetta: Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

”Häkämies otti turvallisuuteen geopoliittisen näkökulman. Hänelle kyllä sanottiin, että onko tätä ihan pakko tarjoilla? On aika yksipuolistavaa sanoa, että tietynlaiset naapurit ovat riski.”

”Naapureitaan ei voi valita. Voimme kuitenkin valita suhtautumistapamme naapureihin, omalta puoleltamme. Ei se tietysti tarkoita, että naapuri valitsee automaattisesti samoin, mutta ovat nämä asiat ainakin vuorovaikutuksessa”, Halonen painottaa.

HALONEN saa vieläkin rajua arvostelua päätöksestään luopua jalkaväkimiinoista ja liittyä Ottawan sopimukseen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi hiljattain, että miinapäätöksen tehneet poliitikot kantavat mittavan vastuun, jos sota syttyy. ”Se vastuu mitataan sitten suomalaisten nuorten miesten ja naisten verellä”, Niinistö totesi.
...
”Minä en päätöstä kadu. Olin tiiviisti yhteydessä armeijaan, kun ratkaisua tehtiin. Sain jopa haukut, että päätöstä ei tehty nopeammin.”

Miinatkin vanhenevat, Halonen huomauttaa.
« Viimeksi muokattu: 26.02.2022, 16:21:25 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 238
 • Liked: 7006
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #42 : 26.02.2022, 16:57:51 »
^"Olin tiiviisti yhteydessä armeijaan, kun ratkaisua tehtiin. Sain jopa haukut, että päätöstä ei tehty nopeammin".
En usko että PVllä oli intoa ja kiirettä hävittää miinoja, vaan tietää mahdollisimman pian mitä on tulossa että osaavat varautua.

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 806
 • Liked: 5806
 • Sus siunatkoon
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #43 : 17.03.2022, 13:59:23 »
Lainaus
Saksalaiset toivovat kaikkea pahaa Putinin kaasuputkikonsultille

Kaasuputkikonsulttina toimineen ex-liittokanslerin suosio on pohjamudissa. Saksalaisten enemmistö toivoo hänelle kaikkea mahdollista pahaa, kuten potkuja demaripuolueesta ja eläkkeen leikkaamista. Jopa syyttäjäviranomaiset tutkivat hänen toimintaansa. Suomessa kaasuputkikonsultit saavat olla kaikessa rauhassa.


Venäjän presidentti Vladimir Putinin yhteistyökumppanina pitkään toimineen ex-liittokansleri Gerhard Schröderin toiminta on noussut Saksassa keskustelunaiheeksi. Bild-lehden äskettäin teettämän mielipidekyselyn mukaan 74 prosenttia kaikista saksalaisista ja peräti 82 prosenttia demarien äänestäjistä on sitä mieltä, että Schröder pitäisi potkia pois demaripuolueesta.

Potkut puolueesta eivät riitä, vaan kolme neljäsosaa saksalaisista on sitä mieltä, että ex-liittokanslerin eläkettä pitäisi leikata, jos hän ei luovu tehtävistään venäläisissä energiayhtiöissä. Schröder toimii tällä hetkellä hallituksen puheenjohtajana Nord Stream -yhtiöissä sekä Venäjän valtion öljy-yhtiö Rosneftissä. Lisäksi hänestä on tarkoitus tulla Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin hallituksen jäsen.

Lukuisten Venäjään liittyvien luottamustehtäviensä lisäksi Schröder toimii hallintoneuvoston jäsenenä Kiinan valtion CIC-sijoitusrahastossa ja Rothschild & Sons -pankissa.
...

Nykyinen liittokansleri Olaf Scholz (SPD) on pyytänyt Schröderiä luopumaan tehtävistään venäläisissä energiayhtiöissä. Demarien Heidelbergin paikallisyhdistys on vaatinut Schröderin erottamista puolueesta. ...

Schröder ei kuitenkaan näytä haluavan luopua yhteyksistään Venäjälle. Hän kävi tapaamassa ystäväänsä Putinia Moskovassa viime perjantaina.
...

Suomessakin johtavat poliitikot ovat ylläpitäneet lämpimiä liikesuhteita Venäjän suuntaan. Merkittävin heistä on entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd), joka Schröderin tavoin toimi Nord Streamin lobbarina. Hänen toiminnastaan ja sen merkityksestä Suomelle ei olla paljon puhuttu.

Myös demareiden puoluesihteeri Antton Rönnholm on tahkonnut rahaa kaasuputkikonsulttina. Hän laskutti konsulttifirmansa kautta lähes 200 000 euroa Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa.
...
Suomen Uutiset, 17.3.2022

Myös Esko Aho ja hänen palkkion suuruus mainittu jutussa. Koko juttu linkistä.
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #44 : 23.03.2022, 12:55:29 »
Kommentti: Legendaarinen ystävyys­seura kesti Neuvosto­liiton hajoamisenkin – Putinin sota oli liikaa Suomi-Venäjä-seuralle
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008698239.html

Lainaus
– Niin kauan kuin Putinin sotarikoksia tehnyt hallinto on vallassa, yhteistyötä ei voida jatkaa, seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen (kesk) sanoo IS:lle.
...
SNS kaatui Neuvostoliiton myötä, mutta sen toiminta siirtyi Suomi–Venäjä-seuralle, joka alkuun toimi Suomen ja Venäjän kansojen ystävyyden seuran nimellä.

Venäjä-seura on tähän saakka rohmunnut liki puolet opetus- ja kulttuuriministeriön jakamista ystävyysseuratuista, tällekin vuodelle tukea herui 825 000 euroa.

Vuosina 2015–2021 SVS sai Talouselämän mukaan 9,8 miljoonaa euroa veronmaksajien tukia, kuten toiminta-avustuksia ja tukia kansainväliseen yhteistyöhön
...
Oma lukunsa on seuran hallinnoima, Pietarin keskustassa Suomi-talossa toimiva Suomen Pietarin instituutti, jota on tuettu vuosittain reilulla 300 000 eurolla. Kohtalon kellot lyönevät instituutillekin, suomalainen henkilökunta on jo evakuoitu.
...
Vaikka Suomi–Venäjä-seurakin on saanut valtiolta miljoonien rahoituksen, se on silti ollut vain haamu SNS:aan verrattuna.

SNS:llä oli siis parhaimmillaan siis liki 200 000 jäsentä. Seuraan liityttiin henkilökohtaisesti, mutta myös monet järjestöt olivat kollektiivisesti seuran jäseniä, esimerkiksi ammattiliitot.
...
Turha mainitakaan, että seuran luottamuspaikat olivat suomettuneessa Suomessa erittäin haluttuja paikkoja.

Kamppailu puolueiden välillä tasoittui kun Sdp, Skp ja keskusta tekivät vuonna 1975 niin sanotun ystävyyssopimuksen seuran johtopaikoista. Sen perusteella puheenjohtajaksi tuli keskustalainen, valtuuston johtoon sosiaalidemokraatti ja pääsihteeriksi kommunisti.

Sen jälkeen puheenjohtajina toimivat keskustaikonit, pääministeri Martti Miettunen ja valtiovarainministeri Ahti Pekkala, mutta seuran viimeinen puheenjohtaja oli kouluhallituksen demaripääjohtaja Erkki Aho.

Viimeinen pääsihteeri oli vasemmistoliittotaustainen Merja Hannus, joka jatkoi Suomi–Venäjä-seurassa vuoteen 2018.

Seuran taustalla hääräsivät nimenomaan vasemmistoaktiivit Skp:stä ja Skdl:stä – liekanaru Moskovaan oli luja.

Suomi–Venäjä-seuraa johti alkuun Suomen Moskovan ex-lähettiläs Heikki Talvitie, mutta sen jälkeen seuraa ovat johtaneet keskustan kärkipoliitikot Paula Lehtomäki, Katri Kulmuni ja nyt Petri Honkonen.

Lehtomäki sai ansioistaan Putinin Venäjältä myös Ystävyyden kunniamerkin, jollainen on myös muun muassa ex-kansanedustaja Pauli Saapungilla (kesk) ja Venäjä-suhteiden veteraanilla Seppo Sarlundilla (kesk) sekä euroedustaja Eero Heinäluomalla (sd).

Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa Heinäluoma tosin kertoo heittäneensä kunniamerkin jätekeräykseen Putin hyökkäyksen jälkeen.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #45 : 25.07.2022, 12:54:38 »
Mitenköhän tilanne Suomessa?:

Tämä jutut vuodelta 2016:

Study confirms that Stasi infiltrated Greens
https://www.dw.com/en/study-confirms-that-stasi-infiltrated-greens/a-36024911

Lainaus
The 360-page study, entitled "The State Security Ministry and the Greens", was written by historians Jens Gieseke and Andrea Bahr. It details how 15 to 20 members of the Green Party in 1980 cooperated closely with the secret police, or Stasi, in Communist East Germany.
...
Indeed, far from being an indictment of Stasi infiltration of the Greens, Gieseke and Bahr's study is a portrait of a largely failed attempt by the Communist German Democratic Republic (GDR) to co-opt the nascent left-wing party on the other side of the Iron Curtain.
...
"The Greens were a late child of the 1960s in West Germany," Gieseke told DW. "They were specifically anti-nationalist, anti-anti-Communist and not interested in restoring German unity. The Greens were most inclined to accept the GDR as a state, but on the other hand they also laid claim to the right to be politically active across national borders. They saw the grass-roots political initiatives in East Germany as their natural allies. That's why there was a blanket ban imposed on all known Green Party members by East Germany in 1983."
...
"We were the only party in which there were groups of people who smuggled printers and photocopiers into the GDR, often disguised as diplomatic deliveries," Kellner says. "Not all Greens did this, but there was a section of the party that did."
...
For a time, Dirk Schneider was the Greens' domestic-policy speaker. He was a good catch for the Stasi and did his best to align the Western German party with the official policies of the East German regime. But his closeness with East Berlin was so well-known that his fellow party members nicknamed him "the GDR's permanent mission within the Greens."

"Schneider tried to influence the Greens' domestic policy," Kellner says. "But I'd say, and the study confirms, that he failed in the end."
...
"There was a 'left' wing of the party that in the wake of the peace movement was always somewhat anti-American and tended to give more credit to the Soviet side where the arms race was concerned," Gieseke says. "That was the point of connection for the Stasi.
...
Schneider had been in contact with the Greens since 1975, before the party was formed, and the Stasi sought to infiltrate and exert influence on all of West Germany's political parties.
...
"It would be very interesting for the bigger parties with longer histories than the Greens, namely the SPD and the CDU-CSU, to have their own past investigated," Gieseke says. "We found that the sources the Stasi placed with the Greens were ones who were acquired in the 1970s and even the 1960s and who later joined the Greens. That shows that there's a lot for the SPD to investigate, and for the CDU as well."

Nämä uutiset vuodelta 2014 ja nyt nähdään Venäjän hyökättyä Ukrainaan, että miten hyvin Rasmus arvioi jo tuolloin tilannetta:

Russia 'secretly working with environmentalists to oppose fracking'
https://www.theguardian.com/environment/2014/jun/19/russia-secretly-working-with-environmentalists-to-oppose-fracking
Lainaus
Nato chief, Anders Fogh Rasmussen, says Moscow mounting disinformation campaign to maintain reliance on Russian gas

The head of one of the world’s leading groups of democratic nations has accused Russia of undermining projects using hydraulic fracturing technology in Europe.

Anders Fogh Rasmussen, secretary-general of the North Atlantic Treaty Organisation (Nato), and former premier of Denmark, told the Chatham House thinktank in London on Thursday that Vladimir Putin’s government was behind attempts to discredit fracking, according to reports.

Rasmussen said: “I have met allies who can report that Russia, as part of their sophisticated information and disinformation operations, engaged actively with so-called non-governmental organisations - environmental organisations working against shale gas - to maintain European dependence on imported Russian gas.”
...
Rasmussen made clear that fracking should be used, in his view, to increase Europe’s energy security, by providing a new source of gas and oil supply.
...
A Nato official told the Guardian that Russia's influence on energy supplies was causing problems for Europe. The official said: "We don't go into the details of discussions among allied leaders, but Russia has been using a mix of hard and soft power in its attempt to recreate a sphere of influence, including through a campaign of disinformation on many issues, including energy. In general, the potential for Russia using energy supplies as a means of putting pressure on European nations is a matter of concern. No country should use supply and pricing terms as tools of coercion.

"As energy supplies and routes are an issue mostly for the EU, we count on the EU to take into account the new security realities in Europe and look at whether there is a need to review diversifying energy sources and expanding energy infrastructure. Clearly, it is in the interest of all Nato allies to be able to have adequate energy supplies. This is critical to our economies, our security and our prosperity. We share a concern by some allies that Russia could try to obstruct possible projects on shale gas exploration in Europe in order to maintain Europe’s reliance on Russian gas."

Surveys in the UK have found that there is a potentially large supply of shale gas and oil, perhaps enough to fulfil gas needs for several decades, though it is unclear how much of that can be profitably extracted. No shale gas has yet been produced in the UK.
...
But the future of fracking in Europe is less clear than Rasmussen acknowledged.

The Polish government’s leading fracking expert recently told the Guardian that geology, rather than political concerns, was likely to be the main obstacle.
...
Green groups were swift to attack Rasmussen’s views, saying that they were not involved in any alleged Russian attempts to discredit the technology, and were instead opposed to it on the grounds of environmental sustainability.

Suomen vihreiden tilanteesta kertoo karua kieltään tämä:

Suomen suurin asekauppa hallituksen pöydälle ennen joulua - "sihti 30 vuoden päähän"
https://alfatvuutiset.fi/suomen-suurin-asekauppa-hallituksen-poydalle-ennen-joulua-sihti-30-vuoden-paahan/

Lainaus
Hornet-päätöksen aikoihin 1992 suhtautuminen koneen valintaan on täysin toinen kuin nyt, jolloin eduskunta on ollut HX-hankkeesta lähes yksimielinen. Hornet-kaupan rahoitus sai eduskunnan tuen äänin 99–68, kun 17 edustajaa äänesti tyhjää.
Päätöksen jälkeen vihreiden Pekka Haavisto ehdotti ponsilauselmaa, jonka mukaan Suomen pitäisi leikata puolustusmenoja kymmenen prosenttia vuosittain. Esitys kaatui äänin 121-61. Mitä jos Haaviston toive olisi toteutunut?
– Se olisi merkinnyt Suomen itsenäisen puolustuskyvyn asteittaista romuttamista. Silloin kuviteltiin, varmaan aidosti, että miksi enää varustautua, kun maailma on menossa kohti pysyvää rauhantilaa. Juuri tänään luin vuoden 1992 kevään yhdestä tapahtumasta Sofiassa. Siellä kokoontuivat idän ja lännen agentit kokoukseen pohtimaan, että mitä nyt, kun agentteja ei enää tarvita? Se kuvaa ajan henkeä, ja siksi puhuin tästä pitkästä sihdistä, muistelmiensa jatko-osaa valmisteleva Aho kertoi.
« Viimeksi muokattu: 25.07.2022, 13:00:32 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #46 : 25.07.2022, 18:49:37 »
Myös ulkopolitiikkaa pitää voida arvioida vapaasti - Pääkirjoitus
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008959596.html

Lainaus
Käytännössä monet poliitikot pitivät sopimattomana puhua Venäjän-uhasta, mitä he usein kutsuivat ”pelotteluksi”. Se nähtiin esimerkiksi vuonna 2016 Upin julkaistua Venäjä-raportin, jota arvostelivat julkisesti erityisesti demarit Eero Heinäluoma, Antti Rinne ja Erkki Tuomioja ja keskustan Sirkka-Liisa Anttila. Raportti on kuitenkin kestänyt hyvin aikaa. Niin on kestänyt myös vuonna 2017 julkaistu puolustusministeriön alaisen turvallisuuskomitean lista Venäjän vaikuttamiskeinoista, vaikka sen äärimmäiset vaihtoehdot ärsyttivät silloin presidentti Sauli Niinistöä ja Pekka Haavistoa (vihr).

Tällaiset julkiset moitteet, tutkijoiden pilkkaaminen ”ns. tutkijoiksi” ja suljettujen ovien takana tapahtunut ripitys ovat hiljentäneet osaa tutkijoista. Joitakin tutkimuksia jäi julkaisematta, osa salattiin.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #47 : 30.07.2022, 05:22:03 »
Koomuksen Sanni Grahn-Laasonen vastusti vuonna 2014 venäläisten maakauppojen rajoittamista nimittelemällä sitä rasismiksi, kun oli vetämässä hanke kiinteistökauppojen rajoittamiseksi:

Tonttikauppa ei uhkaa isänmaata | Sanni Grahn-Laasonen
https://web.archive.org/web/20201112032025/https://blogit.iltalehti.fi/sanni-grahn-laasonen/2014/01/07/tonttikauppa-ei-uhkaa-isanmaata/

Lainaus
Epäluuloa, pelkoa, populismia. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) puhuu lempiaiheestaan. Sillä hän nousi eduskuntaan 2007: vastustamalla venäläisten tontti- ja kiinteistökauppoja.
...
Vaikea kuvitella, että juuri ketään häiritsee, jos amerikkalainen tai kanadalainen ostaa Suomen rauhasta kesämökin. Sehän jopa hivelee kansallista itsetuntoa: kaunis luontomme, kaunis isänmaamme, kiinnostaa muitakin. Lakialoite on tehty venäläisiä varten, mutta vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi – niin – rasismia.

Valtioiden välisten suhteiden tulisi perustua vastavuoroisuuteen. Venäjän valtio kieltää ulkomaalaisten kiinteistökaupat raja-alueiltaan, sieltä minne suomalaisten vähäinen mielenkiinto kohdistuu. Loogista olisi antaa samalla mitalla takaisin.

Mutta rakennetaanko niin hyvää naapuruussuhdetta? Ollako tuomari vai lääkäri?

Meillä suomalaisilla on kaikki historialliset perusteet vaikeaan Venäjä-suhteeseen. Historiaa emme voi emmekä saa unohtaa, mutta Venäjä-suhteemme olisi päivitettävä tähän aikaan. Ulko- ja turvallisuuspoliittisesti kaikkein rakentavin on se tie, jolla edistämme osaltamme Venäjän kehittymistä myönteiseen suuntaan.
...
Venäläisten matkailumielenkiinto Suomea kohtaan ei ole hiipumassa, mutta ensimmäinen ja toinenkin aalto on jo löytänyt myös kauemmas. Lentoreittien ja tiedonvälityksen kehittymisen myötä nuori, kansainvälisempi ja kielitaitoisempi venäläissukupolvi ei tyydy pelkkään lähimatkailuun. Tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen.

Yksi keino kiinnittää mielenkiintoa – sitouttaa matkailueuroja ja esimerkiksi liike-elämän investointihaluja – on edistää loma-asuntokauppaa, ei kieltää sitä.
...
Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.
« Viimeksi muokattu: 30.07.2022, 05:23:34 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #48 : 31.07.2022, 19:08:05 »
Suomessahan Paavo Väyrynen on osoittanut NATO-vastaisuutta ja Venäjän ymmärtämistä. Saksassa puolestaan demarien lisäksi myös vihreistä monet ovat kovin ymmärtäväisiä Venäjää kohtaan:

https://twitter.com/sumlenny/status/1553704127183601666
Lainaus
Same days as Russia castrates on camera a Ukrainian POW, and burns alive another 50 POWs, 🇩🇪 @Die_Gruenen politician, a minister in a regional government of Baden-Wuerttemberg @WinneHermann writes a paper, blaming the West for the confrontation and urging for understanding Moscow

Hermann sieht "verpasste Friedenschancen" im Ukrainekrieg - SWR Aktuell
https://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/krieg-in-der-ukraine-bw-minister-hermann-kritisiert-verpasste-friedenschancen-100.html

Lainaus
Russia as an evil power that enforces its interests with violence - Baden-Württemberg's Transport Minister Hermann (Greens) finds this view too one-sided. He has been criticized for his attitude.

Against the background of the Russian war of aggression in Ukraine, Baden-Württemberg Transport Minister Winfried Hermann (Greens) warned against taking a one-sided view of the role of Russia and the West. "The military conflicts and participation in wars of the past 30 years do not justify the image that only Russia, 'belligerent' and 'evil', repeatedly enforced its interests with military force," writes Hermann in a thesis paper on the war that is available to the German Press Agency .
...
Since the end of the Soviet Union, Russia has waged brutal wars that violate international law with proven war crimes in the supposedly Russian zones of interest, such as Chechnya, Georgia and Syria, Hermann continued. The USA - supported by individual NATO states such as France, Great Britain and Germany - had, among other things, "with concentrated military force and partly also in violation of international law twice in the same period in Iraq, in Yugoslavia, Kosovo, in Afghanistan etc." intervened.
...
At the same time, Hermann criticizes "missed opportunities for peace" since the end of the Soviet Union and the Warsaw Pact. The opportunity for a new "security architecture with arms control and disarmament, which also takes into account the interests of the former Soviet states and Russia" was wasted in favor of an eastward expansion of NATO.
...
In his thesis paper, he questions whether the supply of arms from the West will really end the war or rather prolong the violent conflict. "In the end, the peace treaty must also be concluded with the war enemy Russia, regardless of what war crimes it committed," he emphasizes. "That is the bitter, inescapable truth."
...
FDP parliamentary group leader Hans-Ulrich Rülke sharply criticized the Green politician. "I'm appalled by the recent statements by hobby foreign politician Winfried Hermann, who outed himself as an understander of Putin."
...
Criticism also came from the Baden-Württemberg coalition partner, the CDU. Its general secretary, Isabell Huber, said that Hermann gave the wrong impression. "You can't see that Russia had a real interest in peace opportunities - the opposite is the case." The attack on Ukraine in particular is part of a long-term plan whose only goal is the destruction of the Ukrainian state. “It is really incomprehensible when a member of the state government speaks up with such relativizing statements in the current situation,” Huber continued.
« Viimeksi muokattu: 31.07.2022, 19:14:22 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 107
 • Liked: 22875
Vs: Venäjän pitkät lonkerot Euroopan politiikassa
« Vastaus #49 : 08.08.2022, 16:36:39 »
Gerhard Schröder tapasi vastikään Moskovassa Putinin ja vie hänen viestiään, mutta Saksan demarit eivät erottaneet häntä puolueesta
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008990532.html

Lainaus
Puolueen johto tai liittokansleri Olaf Scholz eivät ole Schröderin eroa vaatineet, vaan erottamishanke käynnistyi kevään aikana puolueen ruohonjuuritasolta.
...
Maanantaina erovaatimuksia käsitellyt puolue-elin totesi, että puolueen sääntöjen rikkomisesta ei kuitenkaan ole todisteita, joten Schröder saa jatkaa sosiaalidemokraateissa.
...
Sattumalta hänet tavanneelle saksalaistoimittajalle hän sanoi olevansa lomalla, mutta tarkensi myöhemmin olevansa neuvottelemassa kaasutoimituksista. Myös maaliskuussa, pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, Schröder nähtiin Moskovassa.

Schröder antoi viime viikolla Stern-lehdelle haastattelun, jossa hän sanoi, ettei aio katkaista yhteyksiään Putiniin.
...
Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hän kutsui ”virheeksi”.

Hänen Moskovasta tuoma viestinsä muistuttaa haastattelussa virallisen Venäjän linjaa. Hän sanoi, että Putin haluaa saada Ukrainasta aikaan neuvotteluratkaisun ja pelkää Venäjän joutuvan eristetyksi. Schröderin mukaan Euroopan ei pitäisi tukeutua liiaksi Yhdysvaltoihin.

Schröder suositteli myös, että Saksa ottaisi Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöön.
...
Vastatoimena lännelle Venäjä rajoittaa kaasun toimittamista, ja lujasti venäläiseen kaasuun nojaavaa Saksaa uhkaavat vakavat vaikeudet. Schröderin mukaan Venäjän kaasutoimituksiin liittyy vain teknisiä ongelmia.

SCHRÖDER on liittokansleriuransa jälkeen toiminut useiden venäläisten energiayhtiöiden palveluksessa.
...
Brittiläinen Venäjä-asiantuntija Catharine Belton arvioi äskettäin, että Schröder on täysin Kremlin taskussa. Runsaita palkkioita energiayhtiöistä nostaneen Schröderin rooli on Beltonin mukaan selitellä ja puolustella Venäjän tekoja lännessä.
...
Päätös ajaa Saksan ydinvoimalat alas tehtiin Schröderin johdolla hallituksessa, jossa demarien kumppanina olivat vihreät.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/