HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Käteisraha korvautuu bittirahalla, pitäisikö huolestua vai kaikki hyvin?

(1/44) > >>

repo:
"Kehitys kehittyy" niin kuin sanonta kuuluu. Jukka Hankamäki (ps) nostaa viimeisimmässä blogi-kirjoituksessa hyvin esille, mitä on tapahtumassa käteisrahalle. Hankamäellä on myös huoli ettei tässä kehityksessä kaikki ole vain positiivista kehitystä vaan huoliakin on. Filosofina hän tarkastelee asiaa myös mm. maksutapahtumien anonymiteetin kautta, mikä on myös hyödyllinen suoja rahan eli arvon välittämisessä meille tavallisillekin ihmisille.

En mielestäni löytänyt aiheelle hyvää olemassa olevaa ketjua Myllystä. Käteisrahan korvaamisessa bittirahalla eli elektronisilla maksuvälineillä ollaan jo hyvin pitkällä, mikä voi tulla hieman yllätyksenä osalle suomalaisia. Nähdäkseni tästä aiheesta ei ole erityisesti vielä keskusteltu foorumilla kuin korkeintaan sivuten jotain toista asiaa. Muistaakseni nk. kryptovaaluutoista (esim. Bitcoin) on ollut oma keskusteluketju. Käteisrahan korvaaminen on jäänyt tutkakatveeseen Homman parviälyltä.

Kokonaan toinen ja kryptovaluutoille rinnakkainen tapahtuma on käteisrahan korvaaminen joko kokonaan tai lähes kokonaan (= käteisen käyttöä hankaloitetaan ja tehdään kalliiksi) elektronisilla maksuvälineillä sekä käytännössä pakollisiksi muuttuneilla pankkipalveluilla. Viekö käteisrahan poistuminen meiltä tarpeellisia vapauksia, vaikka vallassa on päättäjät, joita pidetään kansalaisvapauksien, liberalismin, puolustajina muutenkin kuin vain päättäjien omissa julistuksissa?


https://beta.oikeamedia.com/o1-114003


--- Lainaus ---Blogi: Jukka Hankamäki, la 06.07.2019 10:43

Älä koskaan luovu käteisen rahan käyttämisestä

Pankit ovat lähetelleet asiakkailleen pahaenteisiä uhkauksia, joilla kansalaisia pehmitetään ensi syksynä odottavaan suuruudistukseen. Verkkopankkimaksamisen tunnuslukulistat aiotaan jättää käytöstä pois ja korvata kännykkäsovelluksilla sekä biometrisillä tunnisteilla.

Näin pohjustetaan tietä myös käteisen rahan poistamiseen. Tilinkäyttövälineitä koskevan huononnuksen takana on tietenkin EU-direktiivi.

Samalla kun uudet europarlamentaarikot harjoittelevat Brysseliin matkustamista, EU lähestyy tavallisia ihmisiä PSD2-maksupalveludirektiivillä, jonka kautta pankkiasiakkaiden saldo-, tili- ja maksutiedot voidaan alistaa yritysten ja julkisyhteisöjen, kuten Kelan ja veroviranomaisten, valvontaan.

Esimerkiksi Taloussanomat lirkuttelee asiasta näin: ”Maksamisen muutosten lisäksi direktiivi tuo muutoksia tilitietoihin pääsemisen kannalta. Jatkossa pankit velvoitetaan tarjoamaan ulkoisille sovelluksille pääsy ihmisten tilitietoihin, jos käyttäjät itse näin sallivat. Finanssialan [Teija] Kaarlelan mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi sovellukset, jotka osaavat näyttää ihmisten eri pankeissa olevien tilien saldot samanaikaisesti.”

Uudistuksen syheröissä ei suoraan myönnetä, että maksukäytäntöjen muutos johtaa pankkitietojen viranomaisurkintaan, mutta ole epäilystäkään, ettei tätä mahdollisuutta käytettäisi ennen pitkää hyväksi.
[...]


--- Lainaus päättyy ---

Pitkä kirjoitus kokonaan linkistä.

Edit: Korjattu ajatuksen asteelle jäänyt linkitys Wikipedian selityssivuun kryptovaluutoista.

Kapseli:
Sähkörahan edut käteiseen verrattuna ovat kiistattomat. Kaikenlaisia piruja on seinille maalattu aina siitä lähtien, että ihmiset lakkaavat ymmärtämästä rahan arvoa. Isoveli valvoo ja kaik' on männy.

Käteinen on joustamaton ja kompelö väline. En ihmettele, että yrityksetkin hoitaisi asiat mielellään sähköisesti kun laskeskelisi kolikoita ja kiikuttaisi niitä pankkiin.

Olen käsittänyt, että tuo tilien tsekkaaminen olisi yksi tapa vähentää luottotappioita. Siinä kun luotonantaja tsekkaa tilitapahtumista pikavipit ja pyöreää nollaa näyttävän tilin saldon niin säästyy suuremmilta murheilta. Vaikka ei ole maksuhäiriöitä niin se ei tarkoita, että asiakkaalla olisi oikeasti maksuvaraa. Sinun yritys saattaa olla se viimeinen niitti, jonka kohdalla korttitalo kaatuu ja rahat jää saamatta.

stefani:
Voisiko kansalaisten oikeus olla käyttämättä älypuhelimia kuulua Perussuomalaisten asialistalle?

P:

--- Lainaus käyttäjältä: Kapseli - 07.07.2019, 13:54:02 ---Sähkörahan edut käteiseen verrattuna ovat kiistattomat. Kaikenlaisia piruja on seinille maalattu aina siitä lähtien, että ihmiset lakkaavat ymmärtämästä rahan arvoa. Isoveli valvoo ja kaik' on männy.

Käteinen on joustamaton ja kompelö väline. En ihmettele, että yrityksetkin hoitaisi asiat mielellään sähköisesti kun laskeskelisi kolikoita ja kiikuttaisi niitä pankkiin.

Olen käsittänyt, että tuo tilien tsekkaaminen olisi yksi tapa vähentää luottotappioita. Siinä kun luotonantaja tsekkaa tilitapahtumista pikavipit ja pyöreää nollaa näyttävän tilin saldon niin säästyy suuremmilta murheilta. Vaikka ei ole maksuhäiriöitä niin se ei tarkoita, että asiakkaalla olisi oikeasti maksuvaraa. Sinun yritys saattaa olla se viimeinen niitti, jonka kohdalla korttitalo kaatuu ja rahat jää saamatta.

--- Lainaus päättyy ---

Sähköraha luo oikeuden pankeille "painaa rahaa", siis kupata tilien omistamiseen pakotetuilta.

Ja kun olet väärää mieltä järjestelmiä hallinnoivien kanssa, estää omien rahojesi käyttö. Kannattaa tutustua muutamiin taannoisiin Patron , Paypal ja MasterCard tapauksiin.

Lapsenusko on aina niin pysäyttävät katsottavaa ei-lapsilla.

Chrattac:
Jopa Helsingissä on ollut tilanteita, joissa maksukortit eivät ole toimineet. Riittää, että yrityksen langattoman verkon vahvistin kosahtaa niin kaikki korttikoneet lakkaavat toimimasta. Vaihtoehtoisesti jossain katurempassa Reiska tökkää kaapelin poikki ja pimentää yhden alueen nettiyhteydet useiksi tunneiksi. Tai joku huono-onninen työntekijä laittaa väärän sähkölaitteen vain ATK-laitteille olevaan pistokkeeseen aiheuttaen oikosulun päähubiin, jolloin mikään kassa ei toimi. Lisäksi joissain 24/7 auki olevissa yrityksissä on aamuyöstä n. puolen tunnin katkos korttiyhteyksiin, kun järjestelmät ajetaan alas ja käynnistetään uudelleen liikepäivän inventaarion ja kassavirran päivittämistä varten. Puoli tuntia siis, mikäli kaikki siis toimii, joskus bugin pahainen tai käyttäjävirheen takia järjestelmät eivät käynnistykkään ja koko sähköinen maksaminen on alhaalla pitkälle yli puolen päivän pahimmillaan. Kyllä se käteinen on edelleen kuningas em. tilanteissa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta