Kirjoittaja Aihe: Käteisraha korvautuu bittirahalla, pitäisikö huolestua vai kaikki hyvin?  (Luettu 33004 kertaa)

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 971
 • Liked: 14676
 • TEMPUS EDAX RERUM
Tuossa taannoin tulin pohtineeksi täysin uudenlaista bittirahaa, julkiseen käyttöön.

Ideana olisi täydellinen julkisuus; jokainen yksittäinen valuuttayksikkö listattaisiin sarjanumerolla, ja omistajavaihdokset kirjattaisiin julkiseen lohkoketjuun.

Näin voitaisiin seurata, toteutuuko vanha sananlasku, "raha menee rahan luo".

asiakas -> riistäjä -> työntekijä -> valde -> KELA -> köyhä -> asuntosijoittaja -> pankki

Saisimme selville paljon, aiemmin piilossa ollutta, hiljaista tietoa rahan liikkeistä.
NOVUS ORDO HOMMARUM
Aitokansallismielisyys minulle on ihmiskasvoinen etnonationalismi ja Suomen pitäminen irti sodasta.

EMERGENCY!
Tohtori David Martinin asiantuntijalausunto 13.9.2023 Euroopan parlamentissa.

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 260
 • Liked: 2756
 • beep/bop/boop
Kohti käteisvapaata yhteiskuntaa Ruotsissa:

Betalkaos efter problem med kortläsare

Lainaus
Korttimaksuissa oli ongelmia koko maassa iltapäivällä. Maksupalvelujen tarjoaja Nets viestitti iltapäivällä ennen kello kahta, että ongelma oli saatu ratkaistua. Vika oli mahdollisesti yksittäisessä (?) valokaapelissa. Nets:n palveluja käyttää n. 300,000 kauppiasta.
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

Beef Supreme

 • Vieras
Laura Towler (Patriotic Alternative, UK) joutui pankkiterrorin kohteeksi. Tili ja kortit suljettu, ei selityksiä, ei rahaa ulos.

Tämä on käteisettömässä tulevaisuudessa suorastaan odotettavaa. Väärinajattelijalla ei ole oikeuksia.

https://m.youtube.com/watch?v=q8uNPCXqI-w&list=WL&index=2

Urban Moving Systems

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 368
 • Liked: 900
Laura Towler (Patriotic Alternative, UK) joutui pankkiterrorin kohteeksi. Tili ja kortit suljettu, ei selityksiä, ei rahaa ulos.

Tämä on käteisettömässä tulevaisuudessa suorastaan odotettavaa. Väärinajattelijalla ei ole oikeuksia.

https://m.youtube.com/watch?v=q8uNPCXqI-w&list=WL&index=2

Kollegalla sama kohtalo:
Invalid Tweet ID

Beef Supreme

 • Vieras
Tapahtunut ilmeisesti jo monesti Red Icen Lanalle ja Henrikille.

Se että jonkin yhdistyksen tilit suljetaan on paha sinänsä. Yksityisen ihmisen maksuliikenteen sulkeminen ilman varoitusta tai mahdollisuutta saada rahojaan ulos on pakko olla rikollista. Toivottavasti LT ja MC kertovat miten käy.

Sikanez

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 308
 • Liked: 275
Kävin silmälääkärissä. Kassalla oli lappu, jossa luki, että maksaa voi vain kortilla eikä käteinen kelpaa. Aikaa varatessa ei asiasta tiedotettu mitään. Mielestäni asiasta pitäisi tiedottaa viimesitään ajavarauksen yhteydessä.
"Ei ole olemassa syyttömiä ihmisiä. On vain huonosti kuulusteltuja." - Josef Stalin

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 058
 • Liked: 6675
 • Sus siunatkoon
Kansanedustaja aloitteellinen ketjun aiheessa.

Lainaus
Elomaa: Käteisen käytön alasajo on merkittävä uhka

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on huolissaan käteismaksamisen tulevaisuudesta, koska sen suosio on pudonnut tuntuvasti viime vuosina.

Ritva ”Kike” Elomaa laati toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin käteismaksamisen toimivuuden sekä käteisen rahan saatavuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa.

– Käteismaksamisen suosio on laskenut vuosien saatossa ja käteisen jakelusta ja pankkiautomaattien toiminnasta vastaavat voittoa tavoittelevat yritykset saattavat päätyä ajamaan alas palveluitaan entisestään erityisesti syrjäseuduilla, Elomaa arvioi.

– Pankkien konttoriverkoston harventuminen on myös ollut jo pitkään trendi ja noin viidennes niistä ei tarjoa asiakkailleen enää käteispalveluja. Käteisen jakelu on jo paikoin todella huonossa jamassa. Vähän lohtua tilanteeseen tuo se, että esimerkiksi osassa kaupoista käteisnostot ovat mahdollisia. Mielestäni myös maaseudun asukkailla on oltava mahdollisuus nostaa käteistä rahaa ja käyttää laillista maksuvälinettä jatkossakin.
[...]

Suomen Pankin mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista käyttää käteistä rahaa toisinaan ja pääasiallisena maksuvälineenä käteinen toimii noin kuudelle prosentille.
[...]

Huoltovarmuuskysymys

Elomaan mukaan käteismaksaminen on tärkeä osa maksamisen kokonaisjärjestelmää. Käteismaksamisen mahdollisuus tuo turvaa myös mahdollisten häiriötilanteiden tai jopa suuremman kriisin varalle. Hän katsoo, että tämän takia käteismaksamisen turvaaminen on myös huoltovarmuuskysymys.
[...]

– On päivän selvää, että jos suurempi kriisi koittaa niin maksamisen turvaaminen on tärkeää ja siinä käteinen on ainutlaatuisessa asemassa, koska sen käyttö ei ole sidottu tietojärjestelmiin tai edes sähkön saatavuuteen, Elomaa sanoo.
Suomen Uutiset, 4.6.2021

(Korostukset minulta.)

Jutun perusteella Elomaa on hyvin asian ytimessä. Käteinen raha, teknisistä järjestelmistä riippumaton virallinen maksuväline, on myös huoltovarmuustekijä, mitä tulee ylläpitää. Maksuvälinehuoltovarmuudesta on kertoa pieni omakohtainen kertomus viime talvelta.

Tammikuussa olin käymässä toisella paikkakunnalla päiväreissulla. Pyörin kaupungilla autolla, lykkäsin auton tankkaamista päivän viimeiseksi hommaksi ennen kotimatkaa. Pakkastakin oli ihan kohtuullisesti ja koronarajoitukset päällä. Päivän lopuksi pääsin kylmäaseman pumpulle. Tankkaaja viereisellä pistoolilla sanoi ettei maksukortit toimi ja epäili vian olevan maksuvälineen tarjonneen pankin puolella. Kertoi kokeilleensa tankata toisella eri jakelijan kylmäasemalla ja sama homma.

No minä kuitenkin päätin kokeilla onneani, kun en alkanut utelemaan ennakkovaroittelijan maksuvälineen tarjoajaa. Ei toiminut minunkaan maksuväline, kotimatkalle teki jo mieli lähteä. Ongelma vain oli ettei tankissa ollut menoainetta kuin alle 20 kilometrille. Ei auttanut kuin asettua viereisen kauppamegacentterin parkkipaikalle selaamaan puhelimella oman maksuvälinetarjoajan tiedotteita, milloin maksuväline voisi taas toimia. Missä olisi paikkakunnan viimeinen tai viimeiset käteisasemat ei ollut tiedossani eikä kiinnostanut, kun ei ollut totutusti käteistä mukana kuin parit kolikot.

Ei ilmestynyt tiedotetta pankin verkkopalveluun. Yritin ottaa yhteyttä maksuvälineen (tässä tapauksessa pankin) asiakaspalveluun. Sain jutella vain chatti-botin kanssa - ja puhelimella näpytellen, mikä nosti mieliharmin huippulukemiin. Onneksi saatoin pitää autoa käynnissä ja lämpimänä. Lopulta chatti-botin takaa tuli oikea asiakaspalvelija, joka kertoi ongelman olevan tiedossa, rajautuen vain kyseiselle paikkakunnalle ja korjausta odotetaan parin tunnin sisällä.

Siinä sitten istuskelin autossa talvipakkasessa reilun tunnin tarkkaillen, miten tankkaukset onnistui läheisellä kylmäasemalla. Osa sai tankattua ja osa ei. Välillä kävin kokeilemassa onneani omalla maksuvälineellä, lopulta sain tankattua ja pääsin kotimatkalle. Eikä tullut edes kylmä tai päässyt työntämään autoa pumpulle.   ;)

Tapaus opetti. Käteisen lisäksi pitäisi siis olla myös tieto, missä käteinen vielä käy maksuvälineenä. Kylmäasemilta käteinen on poistunut täysin turvallisuuteen vedoten viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tilalle on tullut jakeluyhtiöiden eri apit matkapuhelimeen.

---

Markkinavoimille maksuvälineitä ja asiakkaalle tarjottavien maksuvaihtoehtojen valintaa pelkästään maksuvälineen taloudellisuuteen perustuen ei kannattaisi jättää. Vaikka tietoverkon ja digivälineiden luotettavuus on jo varsin hyvä, silti poikkeustilanteita sattuu ja tällöin vaihtoehtoja on oltava tarjolla. Samankaltaisella periaatteella Suomi on velvoittanut mm. teleoperaattoreita tarjoamaan ja ylläpitämään hätäpuheluja varten vanhempaakin tekniikkaa, vaikka operaattoreilla ja verkkojen omistajalla on ollut kova halu korvata vanhempaa kuparitekniikkaa uudemmalla ja tänään hyvin arkipäiväisellä tekniikalla.
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

stefani

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 524
 • Liked: 1492
Kun koronavirus tuli, kaupat tekivät periaatemuutoksia, että käteisen käyttöä pitäisi välttää, ja että asiakkaiden suositellaan käyttävän korttia. Perustelu oli jotenkin se, että käteinen levittäisi virusta, ja tässä vain taisteltiin koronaa vastaan. Itse olen pitänyt tätä koronan vastaista toimea outona, koska kun asiakkaat näpyttävät tunnuslukujaan samoilla näppäimillä, kai virus leviää niiden näppäintenkin kautta?

Onko olemassa joitain todisteita, että virus leviäisi käteisen kautta tehokkaammin kuin maksulaitteiden näppäinten?

Oliko tämä sellainen juttu, että joskus aiemmin oltiin jo tehty päätös, että käteisen käyttöä halutaan vähentää, ja että erilaisia tekosyitä sille pitäisi keksiä opportunistisesti, jos tilaisuuksia tulee?

Beef Supreme

 • Vieras
Viimeksi eilen Alepassa kesätyttö ilmoitti että korttikone ei sitten toimi, hihi, onko käteistä. Minulls oli. Edellinen asiakas jätti ostokset kassalle ja jonosta valtaosa lähti kookauppaan.

Hätäsatanen on aina lompsassa.

Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 062
 • Liked: 10339
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vaihtelen työn puolesta maksupäätteitä eri yrityksille. Todella monesti on tullut korona aikana eteen tapauksia kun sitä desifiointiainetta on tungettu suoraan maksupäätteen päälle ja se ui sitten sisään.
Lisäksi maksupäätteiden vaihdot korreloivat sesongin kanssa, ne tuppaavat hajoamaan esimerkiksi uutena vuotena ja juhannuksena paljon enemmän.

Sitten on esimerkiksi huoltoasemat. Monesti huomannut että siellä joustetaan paljon enemmän. Kassa tai maksupääte hajalla, siellä kulkee käteinen. Kuitti kirjoitetaan käsin jos asiakas haluaa.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 329
 • Liked: 10842
Kävin silmälääkärissä. Kassalla oli lappu, jossa luki, että maksaa voi vain kortilla eikä käteinen kelpaa. Aikaa varatessa ei asiasta tiedotettu mitään. Mielestäni asiasta pitäisi tiedottaa viimesitään ajavarauksen yhteydessä.

Tukholmassa törmäsin jo pari vuotta sitten samaan:  keskustahotellissa käteisellä ei voinut maksaa edes aulabaarin kaljoja, ainoastaan muoviraha kelpasi.  Suomessa ollaan siirtymässä kovaa vahtia samaan. Ainakaan Terveystalossa ei enää voi maksaa käteisellä rahalla. 
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 588
 • Liked: 9709
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Viimeksi eilen Alepassa kesätyttö ilmoitti että korttikone ei sitten toimi, hihi, onko käteistä. Minulls oli. Edellinen asiakas jätti ostokset kassalle ja jonosta valtaosa lähti kookauppaan.

Hätäsatanen on aina lompsassa.

Tuollainen tilanne oli jokunen vuosi sitten 22 joulukuuta iltapäivällä. Nordean järjestelmät kaatui.

Tosiasiallinen Nuiva

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 029
 • Liked: 10134
 • On a mission from The God
Viimeksi eilen Alepassa kesätyttö ilmoitti että korttikone ei sitten toimi, hihi, onko käteistä. Minulls oli. Edellinen asiakas jätti ostokset kassalle ja jonosta valtaosa lähti kookauppaan.

Hätäsatanen on aina lompsassa.

Itse kävin Lidlissä ja siellä ei toiminut mikään mikään kortti. Asia oli tietysti kannaltani hyvä asia, sillä pääsin jonon ohi maksamalla kylmällä käteisellä, kuten aina ennenkin.
Non poteris veritatem

Suuri johtaja

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 114
 • Liked: 465
Saa haukkua änkyräksi, mutta minusta oikeus käteisen käyttöön tulisi turvata lailla. Itävallassahan tällaista suojaa on väläytelty jopa osaksi perustuslakia. En pidä ajatuksesta, että jokaisesta ostoksestani jää sähköinen jälki.

Tuskin pankki tietoa kulutustottumuksistani väärinkäyttää tai myy eteenpäin. Mutta mitähän teoreettinen pahansuopa tekijä voisi tällä datamäärällä saada aikaan? Mielestäni tarvitaan ennaltaehkäiseviä toimia käteisen aseman varmistamiseksi, jos on edes pieni mahdollisuus, että dystopisimmat salaliittoteoriat superkeskitetyistä digitaalisista valuutoista alkavatkin muuttua todellisuudeksi.

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 532
 • Liked: 12137
Saa haukkua änkyräksi, mutta minusta oikeus käteisen käyttöön tulisi turvata lailla. Itävallassahan tällaista suojaa on väläytelty jopa osaksi perustuslakia. En pidä ajatuksesta, että jokaisesta ostoksestani jää sähköinen jälki.

Moisella lailla ei ilmeisesti kuitenkaan voida määrätä, että käteisen pitää olla halvin mahdollinen maksutapa?  Käteismaksajalta vaadittu lisämaksu karsisi aika tehokkaasti muut kuin periaatteelliset käteismaksajat.

Sikanez

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 308
 • Liked: 275
Maksan käteisellä periaatteessa, jotta käteismasksmahdollisuus säilyisi. Minua ärsytti, kun olin Plantagenissa äitienpäivänä jomottanut kassalle j asitten kassalla oli lappu:"Tällä kassalla vain korttimaksut".
"Ei ole olemassa syyttömiä ihmisiä. On vain huonosti kuulusteltuja." - Josef Stalin

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 667
 • Liked: 5197
Anonyymi maksaminen kortilla on tehty lähes mahdottomaksi. Monta Isoa Veljeä valvoo sinua. Osa käyttäytymisen valvonnasta on ainakin minulle ihan ok. Tarjotaan kohdennettuja palveluja. Puhelinmyyjiä lukuunottamatta kyllä se käy. Sähköpostin siivoaminen kypsyttää.
Kortimaksun anonyymiteetistä on neuvoja:
https://fi.vpnmentor.com/blog/maksaminen-nimettomasti-anonyymien-maksumenetelmien-ominaisuudet/
Maailmaa olen kiertänyt ja veroja. Käteinen on aina ollut korttien lisänä hyvä nimetön tapa hoitaa isoja ja pieniä "talkoohommia". Nykyisillä koroilla säästötili omassa lompakossa ei maksa mitään. On mukava olo, kun on fyrkendaalia lompsassa niin ettei paskalle taivu.
Rahaa ei saa päästää karkuun bittiavaruuteen. Rakkaalla käteisellä on nimiä:   
    fyrkka.
    massi.
    rahna.
    tuohi.
    nappula.
    hynä
    fyffe
    paalu
    oravannahka
    cash

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 394
 • Liked: 6079
1984 ei ole tulossa, se on jo täällä.

Kaikki voidaan identifioida. Ihan kaikki.

Vanha rikollisten tapa, ostetaan sim käteisellä, hillotaan sitä vuosi ja ostetaan kirppareilta kännykät. Ajetaan korpeen, yksi puhelu ja sim ja puhelin jorpakkoon. Ei toimi enää.

Sinut voidaan aina liikennekamaroilla kytkeä johonkin autoon, jolla ajat korpeen. Olet nostanut käteistä samana päivänä ja olet tallentunut valvontakameroihin matkalla ärrälle ostamaan sitä simmiä. Kasvojentunnistusohjelma toimii jo kiinassa, samoin suunnitelmat siirtymisestä bittivaluuttaan ovat äärimmäisen pitkällä.

Joka ikinen nettihaku, joka täyttää kriteerit ja joita et pysty selittämään ammatillasi, tallentuu. Mulla on ammattini puolesta sijoitus kriisiaikaan. Eli olen tiukemmassa valvonnassa, kuin marjanpoimija. Marjanpoimija siirretään kriisiaikana metsäiselle seudulle jotta voidaan hyödyntää ammattia.

Minun ei kannata käyttää tiettyjä triggerisanoja, koska nekin tallentuvat. Vaikka käyttäisi kirjaston konetta, niin valvontakamera + triggerisana ja räps! Ovelle kolkuttaa vihreä mies, koska kasvojentunnistuksen kautta osoite.

Bittivaluutta on ihmiskunnan surma, se antaa hallinnolle eli eu:lle vallan seurata, ohjata ja painostaa.

1984 on jo täällä.

Ainoa tieto, mikä vähääkään helpottaa, on että yhteiskunta voidaan tosiaan halvaannuttaa tunneissa. Ei siihen tarvita kuin yksi vihreä mies per linkkitorni väijyyn ja odottamaan käskyä yhtäaikaa niin se on sitten siinä. Helpottaa siinä mielessä, että vaikka kuinka uskoisi maailman olevan vakaa, niin ei mikään hallitus voi todellakaan olla niin saatanan typerä, että uskoisi sähkön olevan ikuista. Eihän?

Rosatomin toimittama ydinvoimala ajetaan alas tarvittaessa välittömästi. Siihen loppuu sähköautoilu koska sähkön jakelua jäljellä olevista laitoksista ohjataan kriittisiin kohteisiin.

Pointti on siinä, että bittivaluutan halvaannuttaminen on sekä mekaanisesti että tietoteknisin voimin erittäin mahdollista sekä todennäköistä jos kriisi.

Sidotaan Suomi eu:n bittivaluuttajärjestelmään, niin kaadutaan sitten koko eurooppa yhtä aikaa.

"Tuomme oikeudenmukaisuutta ja onnea Afrikan kansoille, Prigozhin lupaa." IS 22.8.2023

no enpä tiedä

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 151
 • Liked: 509
 • Tarkasti rajattua kertaluonteista öyhötystä
Käteinen on ok vain varmoissa paikoissa. Muuten käteisen käyttö saattaa olla osa ongelmaa. 

Ruotsin ALV vaje on Euroopan pienin ja yksi syy siihen on sähköisen rahan yleisyys. Suomi tarjoaa edelleen karvakäsille ym. 800 miljoonan edun vuosittain, sillä meidän vaje on vuodessa 880M€. https://yle.fi/uutiset/3-10502325

Italiassa, Saksassa ja Ranskassa ALV vaje onkin sitten aivan toista luokkaa ja jos se saataisiin paikattua, ei EU:ssa tarvitsisi rakennella mitään elpymis -kikkapaketteja.

Juneksen tämän viikon kivapuheessa on perattu Oulun pizzamafiaa. Tutkintamateriaalista löytyi mm. kirjallinen tiedote, jotta ravintoloiden kaikki käteinen myynti piti tehdä pimeästi, jolla katettiin työntekijöiden palkat. Pizzamafiosot mm. kävivät hakemassa VOKista duunareita, jotka olivat valmiita tekemään töitä millä ehdoilla tahansa. Pahimmillaan se tuntipalkka oli sitten 2€/tunti.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 175
 • Liked: 56434
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Käteistä ei voida ajaa alas.

Laittomilla turviksilla ja tilapäisesti vokeissa olevilla ei taida edelleenkään olla pankkikortteja?

Raha tuodaan panssariautolla vokkeihin ja annetaan käteisenä.

Tai sitten KELA goldista tulee jonain päivänä konkreettisesti totta, jos käteinen poistuu.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 272
 • Liked: 13765
Merkittävä ALV vaje on yksi keino vaurastuttaa kansaa.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 788
 • Liked: 6049
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Mielestäni käteisen käyttö pitäisi olla lain suoma oikeus.

Tämä on pari vuotta vanha juttu. Hesarissa oli juttu että Itävallassa suunniteltiin lakia jonka mukaan käteisen käyttö olisi perustuslaillinen oikeus:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006215791.html

Jukka Hankamäki kirjoitti blogijutun käteisestä

https://jukkahankamaki.blogspot.com/2019/07/ala-koskaan-luovu-kateisen-rahan.html
« Viimeksi muokattu: 05.10.2021, 00:49:45 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 411
 • Liked: 589
 • Lockelainen liberaali
Hmm, tässä keskustelussa on samoja piirteitä kun joskus luovuttiin kultakannasta ja kultakolikoista, ja siirryttiin paperirahaan.

Itse en näen niitä seteleitä minään itseisarvona. Käteisen iso pointti on anonymiteetti, ja se on toteutettu ansiokkaasti esimerkiksi Bitcoinissa.

Se on toki totta että jos maksaa luotto/debit kortilla, niin kaikki tapahtumat menee suoraan tietojärjestelmiin. Niin ei kuitenkaan ole pakko olla, siinä on kyse lähinnä poliittisesta tahdosta. Ainakin aikaisemmin oli prepaid VISA debit kortteja, mitkä oli jo aika anonyymeja. Niitä on tosin jo vaikea saada.

Nyt pitäisi ruveta ajamaan direktiiviä anonyymistä kryptovaluutasta, joka on jokaisen EU kansalaisen oikeus. Setelit ovat joka tapauksessa kuoleva luonnonvara, nyt pitää pitää huolta että ei tule 1984 tilalle väkisin.


Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 788
 • Liked: 6049
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
En halua mitään Kiinaa, jossa valtio näkee jokaisen rahankäytön kun siitä jää sähköinen jälki.

Kortit, sähköinen raha, virtuaaliraha tms. eivät toimi silloin kun sähköt ovat poikki esim. kaupassa puhumattakaan jos koko kaupunki on ilman sähköä. Hakkerit ovat toinen riski.

Bitcoin tms. virtuaaliraha olisi kiva saada tarvittaessa käteisenä.

Jos tulee jokin sekasorto tai sisällissota tms. täyshärdelli missä mikään ei toimi, miten silloin voivat virtuaalirahatkaan toimia jos ei nettiin pääse tai ei ole edes sähköverkkoa toiminnassa.

Virtuaalirahakin on periaatteessa vain sopimuksen ja luottamuksen varainen asia. Se ei ole mitään konreettista kuten kulta, hopea, tai jokin hyödyke, kuten bensa, aseet, tai ruoka.

Käteistä tullaan varmaan käyttämään vaikka väkisin, jos se poistettaisiin tai kiellettäisiin. Ainakin mustassa pörssissä tai rikollisessa toiminnassa. Tai sitten aletaan vaihtaa tavaroita ja palveluksia päikseen, tai ottamaan jokin sopimuksenvarainen juttu joka toimii vaihdon välineenä.
Kissafani

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 411
 • Liked: 589
 • Lockelainen liberaali
Minäkään en tykkää jäljistä. Ei kuulu valtioille missä itse kukin rahaa käyttää.

Mutta kaikki noi metallipohjaiset kulta yms hommat on ihan yhtä arvelluttavia. Mun veikkaus että asteroidimainaus tekee kullasta ja muista jalometalleista lopulta halpoja. Kullan kiilto on vain katsojan silmässä.

Virtuaaliraha onnistuu kyllä niin että se toimii kuin käteinen, tekniikka on jo olemassa. Sille pitäisi vaan saada EU mandaatti että siinä ei ole ns hämäräleimaa. Bitcoineissa yms on se vika että niiden arvo ei ole kovin stabiili. Jos poliittista tahtoa on, EKP voisi halutessaan julkaista käteisenlaisen ja stabiilin virtuaalirahan, mitä ei voi träkätä.
Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 38 519
 • Liked: 40051
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Käteistä ei voida ajaa alas.

Laittomilla turviksilla ja tilapäisesti vokeissa olevilla ei taida edelleenkään olla pankkikortteja?

Raha tuodaan panssariautolla vokkeihin ja annetaan käteisenä.

Tai sitten KELA goldista tulee jonain päivänä konkreettisesti totta, jos käteinen poistuu.

-i-

Tuo ei voi enää pitää paikkaansa. Koska muistelen läpsy goldia jaetun jo kauan aikaa.

Aivan:

Lainaus
Turvapaikanhakijoille prepaid-maksukortit syksyn aikana
Julkaistu15.8.2016

Turvapaikanhakijoille maksetaan tällä hetkellä käteisenä vastaanottoraha tai muut etuudet, ellei turvapaikanhakijalla ole pankkitiliä. Hankalan ja turvattoman käteismaksun korvaa syksyn aikana prepaid-maksukortti, jolle myönnettävät etuudet ladataan. Ensimmäinen 600 kortin erä on kokeiluluontoinen.

”Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä kaikilla turvapaikanhakijoilla olisi tällainen kortti”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jouko Salonen Maahanmuuttovirastosta.

Tavoitteena on niin ikään, että kortille voisivat ladata rahaa myös muut kuin viranomaiset. Tällöin kortille voisi maksaa esimerkiksi palkkoja.

Pankkien näkökulmasta nimenomaan palkkojen ja muiden suoritusten maksaminen kortille olisi olennainen turvapaikanhakijoiden tilannetta helpottava uudistus. Suomessa palkat maksetaan pankkitilille, ja ilman pankkitiliä palkanmaksusta voi tulla todellinen este. Pankit taas eivät voi lakiin perustuen avata tiliä asiakkaalle, jota ne eivät voi luotettavasti tunnistaa.

Monilla turvapaikanhakijoilla ei ole mukanaan tilin avaamiseen tarvittavaa voimassaolevaa, lähtömaan myöntämää passia. Pankit ja turvapaikanhakijat ovat tilanteessa joutuneet ikävästi puun ja kuoren väliin.

https://www.finanssiala.fi/uutiset/turvapaikanhakijoille-prepaid-maksukortit-syksyn-aikana/
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 032
 • Liked: 2637
Minäkään en tykkää jäljistä. Ei kuulu valtioille missä itse kukin rahaa käyttää.

Mutta kaikki noi metallipohjaiset kulta yms hommat on ihan yhtä arvelluttavia. Mun veikkaus että asteroidimainaus tekee kullasta ja muista jalometalleista lopulta halpoja. Kullan kiilto on vain katsojan silmässä.

Virtuaaliraha onnistuu kyllä niin että se toimii kuin käteinen, tekniikka on jo olemassa. Sille pitäisi vaan saada EU mandaatti että siinä ei ole ns hämäräleimaa. Bitcoineissa yms on se vika että niiden arvo ei ole kovin stabiili. Jos poliittista tahtoa on, EKP voisi halutessaan julkaista käteisenlaisen ja stabiilin virtuaalirahan, mitä ei voi träkätä.
Sitä ollaan pelattu liikaa tietokonepelejä/katottu liikaa scifiä?.Itse en pistäisi penniäkään/senttiäkään mihinkään virtuaalirahaan mutta jokainen taplatkoon tyylillään.

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 058
 • Liked: 6675
 • Sus siunatkoon
Lainaus
Tavarataloketju Clas Ohlson ei ota enää vastaan käteismaksuja osassa myymälöistään maanantaista 10. tammikuuta alkaen. Yhtiö ei ole tiedottanut asiasta verkkosivuillaan tai sosiaalisen median Facebook- tai Twitter-tileillään, vaan ainoastaan myymälöissä näkyvin kyltein.

Clas Ohlsonilta kerrotaan, että kyseessä on pilotti, jota testataan ketjun kuudessa myymälässä Suomessa. Mukana ovat Porvoon, Kotkan, Hämeenlinnan, Turun Skanssin sekä Helsingin Redin ja Kaaren myymälät. Kotkan myymälässä käteisestä luopumista on testattu jo huhtikuusta 2021 alkaen.
[...]

”Käteisen käsittely vie jonkun verran aikaa ja resursseja, joten käteisestä luopumisen tarkoituksena on vapauttaa aikaa itse asiakastyöhön, jotta voisimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin sekä säästää aikaa kassalla”, Sanna Laininen Clas Ohlsonin viestinnästä kommentoi Kuluttajalle.

Euroopan keskuspankki: maksun saaja ei voi kieltäytyä käteismaksusta – ellei etukäteen ole muuta sovittu
[...]

KKV: Suomen laki ei pakota myyjää hyväksymään käteistä

Edellä mainittu Euroopan keskuspankin kanta sisältyy EU-komission suositukseen, joka ei ole kuitenkaan suoraan jäsenvaltioita velvoittava.
[...]

Kuluttaja, 10.1.2022

Selitykset ovat monet. Nyt kaikki joukolla Clas Ohlsoniin, kun sieltä saa parempaa asiakaspalvelua käteismyynnistä vapautuneesta myyjistä. Minun nenään haisee paskapuheelta, mutta mitäs tuosta. Sen kerran kun olen asioinut Clas Ohlsonilla, olen saanut asiallista asiakaspalvelua, vaikka Olson ei ollut vielä kieltänyt käteisen käyttöä. Yleensä myyjiä on näkynyt yksi kassalla ja toinen hyllyttämässä. Varmaan jatkossa on vain yksi hyllyttämässä ja itsepalvelukassalla voi maksaa kortilla - sekä kuvauttaa useampaan valvontakameraan.

Lisäys: Kuluttajan juttu näkynyt päivän uutisvirrassa myös usean valtamediajulkaisun otsikoissa. Miksiköhän?
"Kokoomusvihassa ei ole mitään huvittavaa. Kolmannen polven kokoomuslaisena totesin 2000- luvun alussa, ettei Kokoomusta enää voi äänestää, eikä naurattanut minua yhtään silloin eikä edelleenkään." -- Emo

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 175
 • Liked: 56434
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Lainaus
KKV: Suomen laki ei pakota myyjää hyväksymään käteistä

Edellä mainittu Euroopan keskuspankin kanta sisältyy EU-komission suositukseen, joka ei ole kuitenkaan suoraan jäsenvaltioita velvoittava.
[...]


Nyt kun kyse on kansalaisen kyykyttämisestä, EU-komission suositus ei olekaan velvoittava.

Yritin taannoin tarjota Prisman kassalla Viron reissusta yli jääneitä 1- ja 2-senttisiä. Ihan tasaraha olisi ollut vielä pyöristettynä Suomen vallan tapaan lähimpään viiteen senttiin. Ei käynyt. Kassa ei ottanut vastaan EU:ssa käytössä olevaa virallista rahaa. Ilmeisesti Suomen osuuskaupat eivät kuulu EU:hun.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Tunkki

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 7 837
 • Liked: 15050
^Tai ihan vaan se että Suomi ei ottanut niitä pienempiä kolikoita käyttöön.

Tagit: