UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Attendon ikioma markkinatalousmalli  (Luettu 1245 kertaa)

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 705
 • Liked: 2083
 • Aavikolla roskiksessa
Attendon ikioma markkinatalousmalli
« : 29.07.2019, 18:32:55 »
Vanhusten ja vammaisten hoitaminen kilpailutetaan. Mukana on rehellisiä toimijoita, ja sitten vastapuolella on ainakin Attendo.

Markkinatalouden ideahan on se, että yritykset tuottavat tuotteita ja palveluita. Yritykset tekevät sopimuksia ostajan kanssa, jossa myyjä sitoutuu tuottamaan palvelua yhteisesti sovituilla ehdoilla. Ostajan sekä terveydenhuollon osalta toimintaa valvova ja säätävä lupaviranomaisen tulisi valvoa, että asiat hoidetaan sovitusti. Kuulostaa järkevältä, kunnes olohuoneeseen mäjähtää Attendo, jonka liiketoimintamallin mukaan sopimuksia ei täytetä vaan ne ajatellaan vaan suuntaa-antavina, jonka jälkeen voidaankin aloittaa varsinainen rahanteko rikkomalla sopimusten velvoitteita.

Esimerkki:
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006187527.html

Lainaus
Aikaa on kulunut, mutta ongelmia on edelleen. Perjantaina Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi uhkasakon Attendon Kangasalla sijaitsevalle hoivakoti Herttuattarelle. Valvontaviranomaiset olivat saaneet useita yhteydenottoja hoivakodin toiminnan epäkohdista. Yllätystarkastuskäynnillä havaittiin useita vakavia ja pitkään jatkuneita puutteita. Esimerkiksi lääkkeiden säilytyksessä, antamisessa ja käsittelyssä oli tapahtunut virheitä. Välillä lääkkeet oli unohdettu antaa. Asukkaita oli tehostetussa palveluasumisessa paikalla 40, vaikka lupa oli myönnetty vain 25 asukkaalle.

Eli on toimittu tietoisesti lupaviranomaisen määräyksiä vastaan. Lupaviranomainen päättää, ja ei Attendolla pitäisi olla minkäänsortin mahdollisuutta yksinäisesti päättää vain rikkoa räikeästi lupaehtoja. Korruptoimattomassa järjestelmässä lupaviranomainen suhtautuisi kaikkeen yritysten yrityksiin viedä heiltä valta olemalla noudattamatta heidän määräyksiään erittäin ärhäkkäästi. Ettei kävisi niin kuin nyt on käynyt, että valvova viranomainen on kynnysmatto.

Jatkoa jutusta:
Lainaus
Kyseessä on jo toinen Attendon saada uhkasakko heinäkuun aikana. Aikaisempi tapaus koski sitä, että Lappajärvellä sijaitsevassa kehitysvammaisten hoivakodissa oli liian vähän henkilökuntaa.

Helsingin Sanomat (27.7.) kysyi Attendolta, mikä on uusimpien vakavien puutteiden syynä. Yhtiön viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi perusteli asiaa työvoimapulalla. Hänen mukaansa joillakin alueilla ei kerta kaikkiaan ole saatavilla koulutettua työvoimaa. Yhtiö on kevään aikana jo palkannut lisää henkilökuntaa.

Attendo on tehnyt sopimuksen kuntien kanssa toiminnasta. Markkinataloudessa on aina yrityksen oma ongelma mistä se saa esimerkiksi työvoimansa. Suomessa toimiessaan yrityksen on pakko sitoutua samalla Suomen lainsäädäntöön. Attendo siis siirtää omat vastuunsa pois, ja kertoo meille kuinka he eivät täytä sopimuksiaan, koska lällällää mitäpä te meille voitte. Todellisuudessa tekijöitä varmasti löytyy, jos tehdään esimerkiksi syrjäseudulla sama kuin lääkärien kanssa, eli tuplapalkka hoitajille seuduilla joille ei muutoin hoitajia saada. Ja yhä ei ole kenenkään muun ongelma kuin yritysten, jotka omasta halustaan osallistuvat tarjouskilpailuihin, ja haluavat tehdä sopimuksia vanhusten- ja vammaistenhoidossa.


Lainaus
Toisaalta alalta on siirtynyt paljon henkilökuntaa muihin töihin huonojen työskentelyolojen, työn raskauden ja palkan pienuuden vuoksi. Attendon viestintäpäällikkö sanoo HS:lle, että nyt on mietittävä kaikki keinot, jolla alalle saadaan työntekijöitä.

Attendo odottaa syöttöporsaana miten pääsisi imemään lisää valtion ja kuntien tissiä samalla olemalla noudattamatta mitään tekemiään sopimuksia.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2019, 18:38:27 kirjoittanut ApuaHommmaan »

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 076
 • Liked: 6127
Vs: Attendon ikioma markkinatalousmalli
« Vastaus #1 : 30.07.2019, 00:30:01 »
^Kuinka paljon näitä sopimuksia kuntien ulkoistetusta hoivasta on tehty poliittisessa päätöksenteossa ideologisin perustein ja kuinka paljon hinnan perusteella? (Mitään muita syitä ei liene siihen, että kunnallissektori ei tuottaisi omana tuotantonaan näitä palveluita? Vai onko?)

Kykypuolue on näitä aivan varmasti halunnut ja houkutellut, mukana on myös ideologisia syitä. Eräs kykypuoluelainen kertoi minulle siitä, miten sosiaalialalla kunnallisella puolella "saikutetaan niin ankarasti", että vähintään yksi kolmesta onko koko ajan sairaslomalla. Hänen mukaansa tämä on kestämätöntä, ja tämän vuoksi "kunnalliset suojatyöpaikat on kyykytettävä nurin yksityisen tuotannon voimin". Tämän vuoksi luulen, että ainakin osa poliitikoista on ideologisistakin syistä yksityistämisen kannalla.

Toinen kysymys on se, että ilmeisesti soten läpimenoon luotettiin, minkä vuoksi firmat olivat valmiita tekemään aluksi kunnille houkuttelevia nollakatteisia tai pienellä tappiolla tuotettavia tarjouksia, joiden ansiosta yksityisen tuotannon hinta on kunnan omaa (saikkulomienkin vuoksi...) tuotantoa halvempi.

Yhdessä kunnassa on kuulemma sanottu kykypuolueen politrukille ääneen, että työntekijät ovat laskeneet keskenään sen, että kuinka paljon jokainen pyrkii saikuttamaan vähintään yhden vuoden aikana. Kaikki sairaslomat eivät siis ole "pää kainalossa ja paketissa -lomia", vaan "päätä särkee ja väsyttää" -tyyppisiä. (Joiden kertymistä seurataan myös työntekijöiden toimesta, ja saikuttamattomia savustetaan työpaikalla.)

Niin uskomatonta kuin tuo onkin, niin totta se on. Taustalla on osin kuulemma kateutta lääkärien korkeaa palkkatasoa kohtaan... (Tämä siis selittävänä tekijänä, jolla he perustelevat käyttäytymistään toisilleen.)

Lisäksi tuntuu, että vanhustenhoidossa ei mietitä aina sitä, että mikä olisi kullekin vanhukselle paras ratkaisu, vaan "yhden koon" tulisi sopia aivan jokaiselle. Yksilöllisyyden ja erilaisuuden sietämisen sekä suvaitsevaisuuden perään huudellaan, mutta silti vanhus ei useinkaan saa elää sellaista elämää kuin mitä hän itse haluaisi. Hänet pakotetaan kaikille suunniteltuun muottiin, joka tuottaa joillekin suurta ahdistusta.

Lisäksi yksityisen palvelutuotannon hintataso voi olla julkista halvempi myös sen vuoksi, että hallinnossa ei ole niin paljoa kerroksia, joista jokaiselle pitää maksaa varsin suurta palkkaa.

JNappula

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 033
 • Liked: 320
Vs: Attendon ikioma markkinatalousmalli
« Vastaus #2 : 30.07.2019, 11:53:25 »
Ihan samalla tavoin toimitaan kunnallisissakin vanhustenhoitopaikoissa (vaimoni on ollut töissä sellaisissa). Ongelma ei tietenkään ole siinä että toteuttaako palvelua julkinen vai yksityinen sektori, vaan siinä että kuinka paljon ollaan valmiita verorahoja vanhustenhoitoon panostamaan!

Valitettavasti monen suomalaisen poliitikon mielessä geelitukkien discoiluharrastuksen rahoittaminen ja erilaiset matujen puuhastelukoulutukset ovat prioriteettilistalla aika paljon vanhustenhoitoa ylempänä. Ja niin ovat ihan kaikenmaalaisten Suomessa asuvien työstäkieltäytyjien kattoon syljeskelijöiden tukirahatkin!

Tässä oliskin yksi erottautumisen paikka vaikkapa Perussuomalaislle, pitää meteliä vanhustenhuollosta ja resurssien priorisoinnista. Siitä kuinka ideologisesti työttömille sekä maahanmuuttajille maksetaan kalja- sekä discorahoja samalla kun jossain hoitolaitoksessa kaksi hoitajaa yrittää pitää iltavuorossa huolta isosta määrästä eri asteisesti dementoituneita vanhuksia parhaan kykynsä ja jaksamisensa mukaan.

Vanhustenhoitoon tarvitaan ihan suoraan sanottuna lisää verorahaa, ja huoltosuhteen muuttuessa yhä epäedullisemmaksi täytyy yhteiskunnan hoitamia asioita priorisoida uudelleen. Kaikkeen kivaan ja jännään puuhasteluun ei ole tulevaisuudessa varaa, kuhan saataisiin edes yhteiskunnan peruspalvelut hoidettua säällisesti (eli nykyistä paremmin).
"Gun control is like trying to reduce drunk driving by making it tougher for sober people to own cars"

-

47 sekunnin pätkä totuutta joka kaikkien tulisi muistaa:
http://www.youtube.com/watch?v=5eqYdr2iEhM

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 705
 • Liked: 2083
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Attendon ikioma markkinatalousmalli
« Vastaus #3 : 30.07.2019, 15:18:21 »
^ Kerrotko kuntien nimiä, jotka vähät välittävät valvovien viranomaisten päätöksistä?

Tuo on aikamoisen klassinen vedätys, että ihan kaikki muutkin tekee ihan samaa. Totuus nyt kuitenkin on, että yrityksen toimiessa toimialalla jota valvova viranomainen säätelee tulee yrityksen sekä toimia tekemiensä sopimusten mukaisesti, että noudattaa viranomaisten määräyksiä. Oletko tästä eri mieltä?

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 705
 • Liked: 2083
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Attendon ikioma markkinatalousmalli
« Vastaus #4 : 31.07.2019, 14:08:56 »
Hiljaisuus kertoo kuinka hyvin monet ovat Suomessa sitä mieltä, että nykyinen läpi korruptoitunut äärieliittirunkkailu on just se juttu. Eli ensin puolueeseen ja sitten siitä loisimaan toisten siivelle.

Terveystalothan on kaikki täynnä poliittisia broilereita kovilla liksoilla juuri sen takia, ettei heidän tarvitse noudattaa edes niitä ylihintaisia kusetusdiilejä, joita tekevät julkisen sektorin kanssa kiitos korruption.
« Viimeksi muokattu: 31.07.2019, 14:36:09 kirjoittanut ApuaHommmaan »

Tagit: